CARINA U BiH
Moderator: anex
- propalismo
#2376 Re: Одг: CARINA U BiH
Meni su za lijek iz Njemacke koji kosta oko 10 eura naplatili oko 2km carine...
Poslato sa Samsung Galaxy S5 koristeci Tapatalk
-
Nefs-i Mulhima
#2377 Re: CARINA U BiH
To nije carina nego troskovi pregleda, jer su otvarali paketpropalismo wrote:Meni su za lijek iz Njemacke koji kosta oko 10 eura naplatili oko 2km carine...
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
- Urbana
#2378 Re: CARINA U BiH
Parfem je luksuzno dobro a na njih nema oslobadjanjadinooh wrote: kako ce ti na 10 eura uzeti porez i carinu kad jasno pise da sve ispod 50KM ne podlijeze carini i pdv
Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađaju se predmeti neznatne vrijednosti, koji se prime iz inozemstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Spomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, te duhan i duhanske prerađevine.
Last edited by Urbana on 30/04/2014 10:22, edited 1 time in total.
- dinooh
#2379 Re: CARINA U BiH
hvala na odgovoru. Cuj toalenta voda, hahaUrbana wrote:Parfem je luksuzno dobro a na njih nema oslobadjanjadinooh wrote: kako ce ti na 10 eura uzeti porez i carinu kad jasno pise da sve ispod 50KM ne podlijeze carini i pdv
Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađaju se predmeti neznatne vrijednosti, koji se prime iz inozemstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Spomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, te duhan i duhanske prerađevine.
Sad vidim da sat nije luksuz, ne znam odakle mi to. Zaboravite ono za sat iz proslog posta
-
Eniac
#2381 Re: CARINA U BiH
eau de toilette, eau de cologne, eau ova onaburekodsira wrote:ou d toilet
-
frodo25
#2382 Re: CARINA U BiH
Zdravo prijatelji Bosanci. Ja sam samo neki Janez iz Slovenije koji treba neke informacije od vas, koje bi mi mogle pomoč pri neki stvari. Ali prvo ču se ispričat zato što neznam dobro vaš jezik. 
OK v stvari, naručio sam neke fake patike nike air max iz kine, sa internetne stranice aliexprress.com, koštale su me 49,46 dolara i naručio sam jih na adresu BIH kod mog prijatelja. sada je dobio poziv carine da jim šalje fakturu i potvrdilo banke da je artikel bio platen. Šta sad? treba platiti DDV i carinu? Da li če jih carini uničit??
V BIH sam jih nanručio zbog toga što u Sloveniji nema šanse da prođu koz carinu, kako je kod vas? Ima ko istkustva sa naručanjem fake nike patika iz kine?
Hvala za brz odgovor i pardon za moj jezik

OK v stvari, naručio sam neke fake patike nike air max iz kine, sa internetne stranice aliexprress.com, koštale su me 49,46 dolara i naručio sam jih na adresu BIH kod mog prijatelja. sada je dobio poziv carine da jim šalje fakturu i potvrdilo banke da je artikel bio platen. Šta sad? treba platiti DDV i carinu? Da li če jih carini uničit??
V BIH sam jih nanručio zbog toga što u Sloveniji nema šanse da prođu koz carinu, kako je kod vas? Ima ko istkustva sa naručanjem fake nike patika iz kine?
- dinooh
#2383 Re: CARINA U BiH
traze potvrdu da vie koliko je koštalo sve. Pošto se više od 50KM, bit će carina i PDV. Računaj još nekih 35KM (17 eura) koje moraš platiti carinifrodo25 wrote:Zdravo prijatelji Bosanci. Ja sam samo neki Janez iz Slovenije koji treba neke informacije od vas, koje bi mi mogle pomoč pri neki stvari. Ali prvo ču se ispričat zato što neznam dobro vaš jezik.
![]()
-
frodo25
#2384 Re: CARINA U BiH
Kod nas je dosta samo print screen internetne strane od koje si narucio i da se vidi koliko si platio? Da li jim kod vas treba i potvrdilo banke o zakljuceni transakciji?dinooh wrote:traze potvrdu da vie koliko je koštalo sve. Pošto se više od 50KM, bit će carina i PDV. Računaj još nekih 35KM (17 eura) koje moraš platiti carinifrodo25 wrote:Zdravo prijatelji Bosanci. Ja sam samo neki Janez iz Slovenije koji treba neke informacije od vas, koje bi mi mogle pomoč pri neki stvari. Ali prvo ču se ispričat zato što neznam dobro vaš jezik.
![]()
Ali pitanje za 1000 Eur, da li jih uničiti???!! :-/
- dinooh
#2385 Re: CARINA U BiH
Mozes i paypal izvod print screen. Nazovi carinu i pitaj moze li print screen stranice sa koje si kupio. Ovo dole za 1000 eura ne kontam sta znaci uničit?
-
frodo25
#2386 Re: CARINA U BiH
Uničiti znači uništiti, kaže google translate... Zato što niso original.
- dinooh
#2387 Re: CARINA U BiH
ne bi trebali uništiti, nije to praksa kod nas, bar kad se na malo kupuje. U nas je rijetko šta originalfrodo25 wrote:Uničiti znači uništiti, kaže google translate... Zato što niso original.
-
frodo25
#2388 Re: CARINA U BiH
Super, nadam se da ce bit sve OK.
Tako bi mogli radit i kod nas u SLO, ali ne da unište sve samo da jim liči na fejk.
Hvala za info.
Tako bi mogli radit i kod nas u SLO, ali ne da unište sve samo da jim liči na fejk.
Hvala za info.
-
Melo15
#2389 Re: CARINA U BiH
Ma kakvo unistavanje, to oni sebi uzimajufrodo25 wrote:Super, nadam se da ce bit sve OK.
Hvala za info.
Kod nas nema toga, jer bi onda vjerovatno i vecinu radnji s obucom morali zatvoriti iz tog razloga...
- dinooh
#2390 Re: CARINA U BiH
uhvatili su onog kineza nedavno, ali to je na veliko bilo (oko 500.000 KM vrijednost robe)Melo15 wrote:Ma kakvo unistavanje, to oni sebi uzimajufrodo25 wrote:Super, nadam se da ce bit sve OK.
Hvala za info.
Kod nas nema toga, jer bi onda vjerovatno i vecinu radnji s obucom morali zatvoriti iz tog razloga...
-
Melo15
#2391 Re: CARINA U BiH
I to je ona roba koja kad skines nike znak ispod pise Li Ningdinooh wrote:uhvatili su onog kineza nedavno, ali to je na veliko bilo (oko 500.000 KM vrijednost robe)Melo15 wrote:Ma kakvo unistavanje, to oni sebi uzimajufrodo25 wrote:Super, nadam se da ce bit sve OK.
Hvala za info.
Ja sam sebi narucivao Nike Zoom Soldier patike, prijatelj isto narucivao par Nike i Adidas modela, i nikad nije imao problema, nekad platis 3.5KM otvaranje i to je to...
- dinooh
#2392 Re: CARINA U BiH
haj jos reci sa koje stranice si kupovao. To me uvijek zanimalo, jer vidim Pik preplavljen sa njima
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2393 Re: CARINA U BiH
POSE*EM SE JA NA OVU CARINU!
Naručio zeleni laser 30-ak KM prošao bez da je išao na carinu. Desilo se to da je punjač za bateriju od lasera došao neispravan pa mi je prodavac poslao novi, i morao je staviti tracking broj kao dokaz da je poslao, i sada vidim da ode na carinu, i naplatiti će mi 3.50KM na punjač koji jedva i da vrijedi toliko, dok kada je laser dolazio isto je imao tracking broj i nisu otvarali, a ove 3 KM vrijednosti će otvoriti i naplatiti više nego što vrijedi pošiljka!
SE*EM VAM SE U MOZAK!
Naručio zeleni laser 30-ak KM prošao bez da je išao na carinu. Desilo se to da je punjač za bateriju od lasera došao neispravan pa mi je prodavac poslao novi, i morao je staviti tracking broj kao dokaz da je poslao, i sada vidim da ode na carinu, i naplatiti će mi 3.50KM na punjač koji jedva i da vrijedi toliko, dok kada je laser dolazio isto je imao tracking broj i nisu otvarali, a ove 3 KM vrijednosti će otvoriti i naplatiti više nego što vrijedi pošiljka!
SE*EM VAM SE U MOZAK!
-
kanjon
#2394 Re: CARINA U BiH
koliko ono bi carina na tehniku (dijelovi za kompjuter, po nekoliko stoja)?
http://www.pksa.com.ba/poslovni_ambijen ... tarifa.pdf
Ovdje kaze 0-15% (+ PDV pretpostavljam?), e sad kako se odlucuje jel 0, 5, 10 il 15%? Il je to kako im se cefne?
http://www.pksa.com.ba/poslovni_ambijen ... tarifa.pdf
Ovdje kaze 0-15% (+ PDV pretpostavljam?), e sad kako se odlucuje jel 0, 5, 10 il 15%? Il je to kako im se cefne?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- began
#2396 Re: CARINA U BiH
Dali je itko pokusavo da dogovori sa prodavacem na ebay npr. ako nesto kosta 150$ da mu ovaj napise cjenu od 25$ da bi se izbjegla carina,naravno podrazumjeva se da se plati koliko prodavac trazi pa vas pitam dali bi to uspjelo da me nebi ove gulikoze oderale?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2397 Re: CARINA U BiH
Ako to uradis, dodje do spora, tj ti otvoris case i trazis povrat novca neces ga dobiti zbog tih radnji. Jedino da to dogovoris putem maila.
-
bliski susret
#2398 Re: CARINA U BiH
Namjeravam iz Italije naručiti jedan multimetar za elektroniku, vrijednost 180$.
Hoće li mi u BIH naplatiti carinu išta, to je roba iz EU ?
Hoće li mi u BIH naplatiti carinu išta, to je roba iz EU ?
-
Dady
#2399 Re: Odg: CARINA U BiH
Zamoli prodavca da ti pošalje sertifikat o porijeklu, tj da je proizveden u EU. Ovo bi te oslobodilo carine ali ne i PDV-a.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
- Pitarrr82
#2400 Re: CARINA U BiH
Plus ako se radi a tako zvuci o mjernom instrumentu trazice vjerovatno potvrdu od Zavoda za mjeriteljstvo FBIH...