Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#2376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

otorinolaringorolog wrote:Nemojte tako,nije zahvalno kudit jednu klimu.
Ovdje je zahvalno samo kudit fujitsu klime.
Dobit ces zuti
Nemojte opet pocinjati.Bolje je da malo pratite i pisete podatke kako vam se toplotne pumpe ponasaju a ljudima koji hoce da investiraju ostaviti na osnovu prilozenog da odluce sami koji fabrikat i model ce da uzmu.
anon3017188

#2377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by anon3017188 »

[quote="Hajlac"]In the meantime, grijanje na ćumur :roll: :(

http://www.klix.ba/vijesti/bih/alarmant ... 31206091#7

Image
Image

Da li je ovo stvarno od uglja i cumura ili je ovo neka prirodna magla ? Ja sam sokiran ako je od grejanja.
Hajlac

#2379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

anon3017188 wrote:Evo ovde ima podataka za jednu vrhunsku klimu Fujitsu 9 LT...

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... ended=true
Ovako je najbolje kad se na jednom mjestu mogu usporediti sve trenutno aktuelne:

Image
http://postimg.org/image/f38gasrt5/full/

Ima li neko informaciju o cijeni ASYG-LTC kod nas?
otorinolaringorolog

#2380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

Bilo je cijena,samo ja kad sam ljudima pokusao otvorit oci da mogu za dobru cijenu kupit vrhunske fujitsu klime nocria i ltc mene napravise budalom.

Ne moze to prikucit toshibi i mitsubishiju :-)
otorinolaringorolog

#2381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

ketronsd1 wrote:
otorinolaringorolog wrote:
hemy wrote:Pozdrav
neko vrijeme pratim forum i utisci su pozitivni,
odlucio sam probati tu vrstu grijanja, sutra bi trebalo da se postavi FUJITSU 12 LTCA :)
Cestitam na kupovini,odlican izbor :thumbup:
Je si li siguran :D :D
A ovaj meni kaze dobicu zuti.Da se drzim teme.A pazi njegovog upada samo sto sam covjeku cestitao na kupovini.
anon3017188

#2382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by anon3017188 »

otorinolaringorolog wrote:Bilo je cijena,samo ja kad sam ljudima pokusao otvorit oci da mogu za dobru cijenu kupit vrhunske fujitsu klime nocria i ltc mene napravise budalom.

Ne moze to prikucit toshibi i mitsubishiju :-)
Cena klima u Srbiji

Fujitsu 12 lt 780 E + porez
Fujitsu Nocria 14 BTU 780 + porez
Mitsubishi electric msz 35 ve 890 E + porez
Imam jos relevatnih podataka pa cu ovde izneti na ovom forumu kako bi ljudi mogli da prosire svoje znanje o klima uredjajima.
Hajlac

#2383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

anon3017188 wrote:
Hajlac wrote:In the meantime, grijanje na ćumur :roll: :(

http://www.klix.ba/vijesti/bih/alarmant ... 31206091#7
Da li je ovo stvarno od uglja i cumura ili je ovo neka prirodna magla ? Ja sam sokiran ako je od grejanja.
U sarajevskoj kotlini prirodno se skuplja magla ali otkad je nakon WWII počela urbanizacija tj. naseljavanje stanovništva iz rauralnih područja, počeli su veliki problemi s otrovnim smogom. Najalarmantnije je bilo 1970ih godina kad se po kazivanju starijih bukvalno ne bi vidio prst pred nosom. Ljudi su vozili auta samo s saputnicima i otvorenih ne prozora već vrata kako bi bolje vidjeli trotoar/asfalt... :-)

Uvedeno je centralno grijanje na plin (što će reći da je problem nestao tek kad je dobrim dijelom ukinuto grijanje na ugalj i drva) ali se takav zloglasni smog očito vraća jer se plinsko grijanje sve manje koristi iz sezone u sezonu :roll:

Vidljivost je najmanji problem a najveći je zagađenje teškim i otrovnim gasovima, uključujući i živu koja izgaranjem uglja prelazi u zrak i ostaje u ovoj kotlini u nedostatku vjetra.

Sad je problem što, dok šira zajednica ne prihvati toplotne pumpe kao ravnopravan način grijanja, većina ulaže hiljade KM na kojekakve alternativne peći/kotlove pa ćemo imati jednu veliku populaciju stanovnika ovog kotlinskog grada koji će trajno ostati na uglju/drvima...
Hajlac

#2384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:
anon3017188 wrote:Pa tek sada sam ukapirao sto ti ovako diskutujes -- pa ti imas ovu nesretnu Toshiba seriju 5

http://www.climshop.com/climatiseur-sup ... -1390.html

Pa ova klima ima samo max input 1.6 kw za model 13000 BTU a to dalje znaci da ima i male kapacitete grejanja na nisim temperaturama jer ako Toshiba Daisekai 6 ima max input 2.3 kw a daje ove kapacitete

http://toshiba-aircon.co.uk/assets/uplo ... DSK6_5.pdf

Po nekom mom misljenju ova tvoja daisekai 5 daje jako male kapacitete toplote i to kada izduvava na max .Mada ako se greje neka mala soba onda bi ova klima bila odlicno resenje tj nema boljeg resenja od ove klime -- zbog ovoga..

http://www.youtube.com/watch?v=8MrghyOJK-w

A najbolje okruzenje je Mediteran - blage zime mala potrosnja struje.
Cudim se sto ti nisi kupio Nordic verziju jer su zime u Bosni dosta hladne.Mnogo su ti mali ovi kapaciteti grejanja za Bosnu.
Ja smatram da su i Toshiba,Fujitsu,Mitsubishi,Panasonic,Sanyo sve vrhunski uredjaji samo treba odabrati pravu velicinu.Mada mislim da Fujitsu ima najbolji odnos CENA=KVALITET.Dobra je i Toshiba mada mnogo skupa za ono sta nudi.
Nezahvalno je sada forsirati i hvaliti jedan model a kuditi drugi.Sve su to dobre masine i svaki proizvodjac ima svoje top i slabje modele.
Ono sto je meni najbitnije da se hebeni ugalj sto manje trosi.Vidjeli ste slike Sarajeva od jucer.
Ma skočio pred rudu, obradovao se "adutu" za kritiku/spuštanje, ali nije PKVP već puno jača SKVP :D
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... l#p9426987
otorinolaringorolog

#2385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ma i ovaj sigurno laze,samo hajlac zna pravu istinu koja je dobra a koja ne valja
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hmm, nešto je trulo u državi nam :)
Svi se "šamarete" koje kakvim testovime, te ove te one ustanove.
Dajte lična iskustva, dijagrame koje ćemo sami napraviti...sve ostalo je prodavanje magle.
A vidim da je u SA ima na kile, bolje reći tone :)
Hajlac

#2387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:Ma i ovaj sigurno laze,samo hajlac zna pravu istinu koja je dobra a koja ne valja
Dobro ketronsd1 reče - hajmo malo konstruktivno :)

Pričaj kako defrost, potrošnja, temperature pri podu(ako si mjerio)...

Nije dovoljno samo pričati o nocrijinim kilowatima, treba lična iskustva iznositi :D
anon3017188

#2388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by anon3017188 »

Ma nema potreba praviti nekakav mit o klima uredjajima ovo su podaci koje daje fabrika-Toshiba i to su ti kapaciteti na koje treba racunati kada dodje zima.

Samo treba videti i koju kolicinu vazduha klima izduvava na max brzine i to je to.Cena Toshibe Daisekai 6.5 iznosi 905 E + porez.
anon3017188

#2389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by anon3017188 »

piplica wrote:Hmm, nešto je trulo u državi nam :)
Dajte lična iskustva, dijagrame koje ćemo sami napraviti...sve ostalo je prodavanje magle.
Evo kod mene je ovakva situacija
Fujitsu - Mitsubishi 3 : 2

Fujitsu LT

Veca kolicina vazduha koju izduvava klima
Manja buka unutrasnje jedinice
Veca kolicina toplote

Mitsubishi FH

Vrhunski " defrost "
Mala potrosnja struje
Last edited by anon3017188 on 07/12/2013 20:43, edited 1 time in total.
Hajlac

#2390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Kako si to zamislio?

Kupi mi dva termometra s senzorima ili jedan s dva senzora pa ću izračunati izlaznu snagu pri određenim uslovima i napraviti dijagram :-D

Ko to od nas zna koliko mu kW toplotne energije klima daje i pri kolikoj efikasnosti pa da se ne hvatamo raznih instituta i njihovih usporednih testova?
otorinolaringorolog

#2391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hajlac wrote:
otorinolaringorolog wrote:Ma i ovaj sigurno laze,samo hajlac zna pravu istinu koja je dobra a koja ne valja

Nije dovoljno samo pričati o nocrijinim kilowatima, treba lična iskustva iznositi :D
To je super,ajmo svi o vlastitim iskustvima pricat,a ne kao ti o tudjim uredjajima
piplica

#2392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
Kako si to zamislio?

Kupi mi dva termometra s senzorima ili jedan s dva senzora pa ću izračunati izlaznu snagu pri određenim uslovima i napraviti dijagram :-D

Ko to od nas zna koliko mu kW toplotne energije klima daje i pri kolikoj efikasnosti pa da se ne hvatamo raznih instituta i njihovih usporednih testova?
Eh dobro ti to reče, a kako znamo da su ti podaci tačni?
Nemožemo ih uporediti nego se samo nadati da je tako, oduzmemo malo na sve to i to bi bilo realno stanje.
I ja sam se na taj način informisao prije nego sam odlučio kupiti mašinu, često lutamo oko teme.
anon3017188

#2393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by anon3017188 »

piplica wrote:
oduzmemo malo na sve to i to bi bilo realno stanje.
.
Lepo receno uvek malo da se oduzme i to kod Japanskih proizvodjaca kazi 10 % i tako covek dobije orjentacionu sliku o nekom uredjaju.Mada kod Nocria klime njoj koliko god da oduzmes uvek ti ostaje kapacitet za dobro grejanje.
piplica

#2394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

anon3017188 wrote:
piplica wrote:
oduzmemo malo na sve to i to bi bilo realno stanje.
.
Lepo receno uvek malo da se oduzme i to kod Japanskih proizvodjaca kazi 10 % i tako covek dobije orjentacionu sliku o nekom uredjaju.Mada kod Nocria klime njoj koliko god da oduzmes uvek ti ostaje kapacitet za dobro grejanje.
Možda su i podaci tačni, samo je sada VELIKO pitanje gdje uređaj radi, podneblje...montaža....i tako do Tokija :)
A mi od svega imamo wattmetre klase tačnosti 2 i onda uradimo po ovome ili onome.
piplica

#2395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Image

Max ulazna snaga, kao što sam i rekao.
Hajlac

#2396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

anon3017188 wrote:Ma nema potreba praviti nekakav mit o klima uredjajima ovo su podaci koje daje fabrika-Toshiba i to su ti kapaciteti na koje treba racunati kada dodje zima.

Samo treba videti i koju kolicinu vazduha klima izduvava na max brzine i to je to.Cena Toshibe Daisekai 6.5 iznosi 905 E + porez.
Koliko košta 13SKVP2-E tj Daiseikai 6 čija ulazna snaga je 2,3kW ? Ovdje se još uvijek prodaje koliko ja znam.

To što navodiš i gledaš su netačni podaci a reći ću ti i zašto.

U tom dokuemntu 16N3KVP klima, koja ima ul. snagu od 2,5kW, ni u jednom momentu na toj tabeli ne radi na svojoj maksimalnoj snazi.
A ja sam lično se uvjerio da 13SKVP2, pri minusima vani(bilo minus 5-6) radila na 2,3kW ulazne snage, što prema ovom testu švedskog državnog instituta znači da je tad davala oko 5,5kW (2,24kW @-7C za 35N3KVP-ND = 5,4kW)
Image
Uostalom, samo uporedi snagu dobivenu od strane Energimyndigheten instituta s tom teoretskom tabelom pa će ti biti jasno šta su teoretski grafikoni a šta realna situacija.

Dakle to su opet neki teoretskim putem dobiveni podaci(izvučeni zaključci za sve temperature na osnovu praćenja krivulje pri nekom ograničenom testu) a ne praktičnim kako se to radi tokom stvarnog testiranja (Energimyndigheten, VTT...).
Hajlac

#2397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:
Hajlac wrote:

To je super,ajmo svi o vlastitim iskustvima pricat,a ne kao ti o tudjim uredjajima
Moram li ti opet reći da se ponašaš kao padobranac - pročitaj malo temu ljudino, ja sam novele više napisao o svojoj klimi.
Ugledaj se malo a ne ovako kao kakav glasnogovornik isključivo za Fujitsu...
A evo sad imaš pajdaša - na osnovu jedne kupljene klime ko u kakvoj TV reklami kaže:
anon3017188 wrote:Mogu reci samo reci hvale za vrhunske klime Fujitsu.
Ko EPP :run:

Ajte sad udruženim snagama - naaaapaaaad! :fazlija:
ketronsd1

#2398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ja ni jednom proizvodjacu ne vjerujem na tehnickim podacima.
To su najveci obmanjivaci.
Ovo sto je svedski energetski institut uradio je najrelevantnije.Znaci testovi su radjeni bez ikakvog sponzorisanja.
Primjer samo auto industrije.
Ja sam skoro kupio novi auto(dizel)-nije bitno koje marke.
Po knjigama gradske voznje potrosnja 4,5
Kombinovano 3.8
Na tvorenom 3,5
Ja ni jednom jos na otvorenom nisam uspio spustiti na 4,5 i to ne prelazim 90 a o kombinovanom da i ne govorim
Gradska je na 7.
Eto samo jedna usporedba podataka od proizvodjaca.I to je tako u globalu.
Kao sto sam ranije rekao.Podijeliti iskustva i dati koji dobar savjet koji ce opet biti baziran na licnom iskustvu a ne rekla,cuo,kazao.
A ovaj meni kaze dobicu zuti.Da se drzim teme.A pazi njegovog upada samo sto sam covjeku cestitao na kupovini.
Ja sam mislio da ti znas kad je zahebancija :) :)
A ovo tvoje je bilo malo i uvrjedljivo prema kolegi Hajlac.
Ali da sad to ostavimo.Da se vratimo malo temi.
Steta je samo sto ima malo interesanta za diskusiju o drugim toplotnim pumpama.
otorinolaringorolog

#2399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ama ti mene na ovoj temi najmanje zanimas,kakav napad :-).
Ja sam se jednu zimu grijao vec na fujitsu,posto je bila tako losa odlucio sam se za jos jednu.
Mene uopce ne zanima tvoje misljenje,samo mi je zao ljudi sto mogu kupit klimu za 1700-1900 km i bit mirni,a oni moraju slusat tebe i kupovat manje klime od ovih za 2600km. Zato sto ti kazes da je to bolje.
otorinolaringorolog

#2400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Bili smo poceli spominjat i druge,kao vivax gexi ili gree hansol o kojima se puno prica svuda trenutno,ali vi skrenuste s teme,jer rekoste nema od tog nista.
A ljudi poceli iznosit iskustva s njima i to kakva...
Post Reply