Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElDzidziIbnDzo

#2376 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by ElDzidziIbnDzo »

ado-šampion wrote:U principu nisam protiv skidanja, uslovno receno, nepotrebnih dijelova. Tipa FAP filter, koji ne sluzi nicemu osim ekologiji, a koliko ce taj FAP filter doprinijeti ekologiji u Sarajevu, dovoljno je pogledati kroz prozor u decembru. Znaci, nece nikako.

Medjutim, plivajuci zamajac itekakao ima funkciju a ta funkcija je zastita mjenjaca. I njegova zamjena obicnim fiksnim je seljacenje. Set kvacila s plivajcim 950 KM (ako je vjerovati ciframa na ovom temi), koliko kosta nov mjenjac? Posebno je ta funkcija bitna kod auta s teme, jer PD motori imaju divlje razvijanje obrtnog momenta.

950 KM za set kvacila s plivajucim zamajcem nije puno. Kome je puno na to je trebao misliti prije nego sto je uzeo dizela.
Ne bih zelio da se tema pretvori u prepucavanje ali si kontradiktoran .

Hajde da kazemo da se slazem sa tobom oko FAP filtera. Ali jaro moj veseli,ako je zamjena plivajuceg sa fiksnim zamajcem seljacenje po tvom misljenju,zasto onda ne biti hadzija pa odvesti vozilo u ovlasteni servis i ispostovati full proceduru oko izmjene staro-novo? Tebi je mozda bitan mjenjac,meni je bitna ekologija?

Mislim,ne stoji ti konstatacija nikako...
madner

#2377 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by madner »

Teski je seljakluk izbaciti dio za ekologiju i reci da ne sluzi nicemu.
I onda se zaliti na ekologiju. :D
klaki

#2378 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by klaki »

Jos da imamo kvalitetno gorivo koje ti ne jebe auto i te skupocjene filtere...
ado-šampion

#2379 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by ado-šampion »

Nisam ti razumio pitanje. Nisam spominjao hadzije i nije bit biti hadzija, nego je bit ima li usteda smisla ili nema. Ja nisam hadzija, ako se moze ustediti ustedicu, sto da ne. :D Onaj ko baca pare je glupan a ne hadzija.

Ekologija je bitna i meni, vjerujem da je bitna svakom ko se svake zime gusi u Sarajevu, osim onim koji loze drva po brdima iznad. :-) Ali, s prakticne strane, taj FAP filter zbog kojeg ce auto ispunjavati Euro 5 umjesto Euro 4 koliko realno doprinosi smanjenju zagadjenja kad na cestama imas masu auta koja su Euro 1 i Euro 2? Kad se barem 70% kuca po gradskim brdima grije na ugalj i drva? Po mom misljenju jako malo. FAP filter ima smisla u uredjenim drzavama u kojim se vodi racuna o ekologiji, a ne kod nas gdje je ekologija zadnja rupa na sviralu. Hipoteticki gledano, kad bi se svim autima koja su Euro 4 ugradio takav filter, tako da ona "postanu" Euro 5, mislis da bi se kolicina smoga u Sarajevu znacajno smanjila? Bi al u qrcu.

Opet to ne znaci da bih ja recimo skidao FAP filter. Uzmes Svabu i nemas problema s FAP filterom nikad. :D Ali mogu razumjeti one koji skidaju.

Sto se tice plivajuceg zamajca, kako rekoh on ima funkciju a to je zastita mjenjaca. Kazes presao si 30 hiljada s fiksnim, sta ako ti ne daj Boze posle 50 hiljada ode mjenjac, pa ti fino u servisu kazu "nabavi ti mjenjac pa cemo ga mi postaviti", hoce li opet biti ok stavljati fiksni? Koliko ce onda ta usteda imati smisla?

Drdalo je u pravu, takav savjet das nekom kad si tu soluciju dobro istestirao na svom primjeru.
drndalo

#2380 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by drndalo »

ado-šampion wrote:
Opet to ne znaci da bih ja recimo skidao FAP filter. Uzmes Svabu i nemas problema s FAP filterom nikad. :D Ali mogu razumjeti one koji skidaju.
Ali imaces ga sa DPF-om... :wink:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2381 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by mk ultra »

drndalo wrote:
ado-šampion wrote:
Ali imaces ga sa DPF-om... :wink:
Skines i dpf, i dobijes pare za to :lol:
tempuser

#2382 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by tempuser »

Onaj Golf V sa 1,6 TD motorom iz Golfa II sa PIK-a kojem su se danima smijali je sudeci po komentarima ovdje idealan auto za prosjcenog be-ha vozaca. Bitno je kako izgleda i koliko trosi, ostalo manje - vise.
NediM17

#2383 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by NediM17 »

Bitno je i mozel izvuc uz Bradinu, po mogucnosti cetvrtom, 120km/h.
ElDzidziIbnDzo

#2384 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by ElDzidziIbnDzo »

Pa moReL sta mislis?
klaki

#2385 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by klaki »

A sta ako ne znam plivat, a auto mi ima plivajuci zamajac? Ili to nema veze sto se tice voznje
amar1994

#2386 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by amar1994 »

klaki wrote:A sta ako ne znam plivat, a auto mi ima plivajuci zamajac? Ili to nema veze sto se tice voznje
:D :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2387 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by mk ultra »

DMF - Dual Mass Flywheel :bih:

Niko tu ne pliva :lol:
undefined007

#2388 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

Šta je uzrok da auto slabije "vuče" ?! Slabije prima gas na uzbrdici bez zaleta npr ?!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2389 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

mozda ima malo konja ili slab prenosni odnos???
undefined007

#2390 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

bitanga_sa_otesa wrote:mozda ima malo konja ili slab prenosni odnos???
golf 4 je u pitanju 90KS dešavalo se da npr ako ide uzbrdo nekih 50 - 55 na sat opadne na nekih 40 kazaljka i da do kraja stisneš gas neće više da povuče. poslije toga su promijenjene neke cjevcice ali opet se osjeti
bitanga_sa_otesa

#2391 Re: Pitamo Mehanicare ?

benzin? dizel? turbo dizel?
undefined007

#2392 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

bitanga_sa_otesa wrote:benzin? dizel? turbo dizel?
1.9 TDI
bitanga_sa_otesa

#2393 Re: Pitamo Mehanicare ?

da se nije zacepio egr?da nije neko crijevo zraka spalo ili puklo?
Ned071

#2394 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

imal on one senzore bregaste?
rad i red

#2395 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by rad i red »

Pozdrav,

Imam pežo 207. Problem koji imam jeste sa mijenjačem. Kad hoću da ubacim u 3. brzinu zaškripi mi mijenjač. Mehaničar mi je rekao da mogu voziti auto bez problema samo ako ne želim čuti taj zvuk ono što moram uraditi jeste da mjenjačem idem kao da želim ubaciti u 4. brzinu i zatim u treću. Zaista to mi pomaže, ali mi opet ponekad zaškripi. Samo mi se dešava sa tom brzinom. Strah me je da ne pokvarim komplet mijenjač. Možete li mi reći o ćemu se radi. Da li je teško ukloniti taj kvar.
Hvala unaprijed.
bitanga_sa_otesa

#2396 Re: Pitamo Mehanicare ?

sinhron trece brzine je u kvaru,potrebno je skinuti i rastaviti mjenjac da bi se zamijenio taj sinhron.vjerovatno je potrosena i ogrlica,ali to se ne moze znati dok se ne rastavi....
Posmatrac_007

#2397 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Vozilo Golf 4, ima cobra alarm. Otključava se preko daljinskog. Vozačeva brava gdje ide ključ blokirana, kao da je neko nekad pokušavao obiti, uglavnom ne može ključ.
Pitanje, da li je u slučaju potpunog pražnjenja auto baterije (struja na nuli-ostao upaljen neki potrošač) moguće ključem otvoriti suvozačevu bravu ili gepek? U te brave može ključ ali sad kada ima struje automatski reaguje centralna i otvori sve, dakle da li može kada nema struje da se otključaju suvozačeva vrata ili gepek mehanički bez struje? Da nije recimo slučajno mehaničko otvaranje ograničeno samo na vozačeva vrata?
Unaprijed hvala na odgovoru! :)
junior3

#2398 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Mogu se otvoriti suvozačeva vrata ili gepek.

Baš juče mi se desilo da se olabavila klema na akumulatoru i nije radilo daljinsko otključavanje nije bilo struje. Pa sam ključem otključavao. Valjda mislimo na isto. :D
undefined007

#2399 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by undefined007 »

Image

Da li je zapušen to ne znam, ali se sjećam sigurno da sam ove cijevi što se sa njim spajaju promijenio i da je bilo malo bolje.
bitanga_sa_otesa

#2400 Re: Pitamo Mehanicare ?

pregledaj to malo crijevo da nije puklo negdje,a veliko kad skines vidjeces odmah da li je zaprljan
Post Reply