BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

sara101210

#2376 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sara101210 »

pismo-nosa wrote:e baš kad vidim ovog žmiravog Trhulja dođe mi muka.
sta bi mirzete u ceskoj neispravne granate nepucaju nevaljaju upaljaci jel to istina
.Cuo sam iz pouzdani izvora PEZO se vraca za direktora.
mirzet87sa

#2377 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Nije do nas, do konjica je. Upaljaci nevaljaju, na duzini od 200metara fule metu za 50. To nema nigdje. Ne vjerujem da se pezo vraca, jer sadasnji direktor sprovodi teror. Do sad je otpustio preko 30 radnika i taj broj ce, do kraja godine, narasti do 120. Ja sam na bolovanju, a poslije idem na godisnji tako da ne znam kakva je trenutna situacija u firmi.

Mrsko mi se edivoati, samo da se nadovezem za ovaj dio gdje spominjes pezu..
Pa pezo nije nikad ni napustio firmu, on i dalje radi u njoj. Kad je dosao novi direktor on je uzeo 2godisnja odmora, direktor je govorio kao nece se vise vracati, a lik radi u finansijama. Ma ja mislim da je ovo sve smjesteno, pezo i dalje vodi konce, postavljen je novi direktor kako bi se skrenuo pritisak s njega na novog direktora. To je moje misljenje, takav dojam sam dobio. Mozda i grijesim, ali eto.. tvoja prica da si cuo, a vjerujem ti jer vidim da znas oko ceske, mi daje dodatni motiv da budem siguran 100% u sebe.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... lastvu-bih
stranacc

#2378 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by stranacc »

mirzet87sa wrote:Nije do nas, do konjica je. Upaljaci nevaljaju, na duzini od 200metara fule metu za 50. To nema nigdje. Ne vjerujem da se pezo vraca, jer sadasnji direktor sprovodi teror. Do sad je otpustio preko 30 radnika i taj broj ce, do kraja godine, narasti do 120. Ja sam na bolovanju, a poslije idem na godisnji tako da ne znam kakva je trenutna situacija u firmi.

Mrsko mi se edivoati, samo da se nadovezem za ovaj dio gdje spominjes pezu..
Pa pezo nije nikad ni napustio firmu, on i dalje radi u njoj. Kad je dosao novi direktor on je uzeo 2godisnja odmora, direktor je govorio kao nece se vise vracati, a lik radi u finansijama. Ma ja mislim da je ovo sve smjesteno, pezo i dalje vodi konce, postavljen je novi direktor kako bi se skrenuo pritisak s njega na novog direktora. To je moje misljenje, takav dojam sam dobio. Mozda i grijesim, ali eto.. tvoja prica da si cuo, a vjerujem ti jer vidim da znas oko ceske, mi daje dodatni motiv da budem siguran 100% u sebe.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... lastvu-bih
Sve ti znas al ipak nista ne znas :roll:

Prije par dana je bila kamara koji nista ne rade. Sad kad se neki otpustaju to je teror.

A ti si toliko bolestan pa cim ozdravis ces na odmor, ako ako
Bolovanje je bezbeli placeno ;) a doktor yaran

Zato bosna ide gdje vec ide
mirzet87sa

#2379 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

stranacc wrote:
Sve ti znas al ipak nista ne znas :roll:

Prije par dana je bila kamara koji nista ne rade. Sad kad se neki otpustaju to je teror.

A ti si toliko bolestan pa cim ozdravis ces na odmor, ako ako
Bolovanje je bezbeli placeno ;) a doktor yaran

Zato bosna ide gdje vec ide
Ti sto ne rade, ne rade i dalje. Siju 30tu grupu satnice, odnosno 10.80km, a ovi sto primaju otkaze su radnici iz pogona cija je satnica VRTOGLAVIH 2.57km. Normalno da je teror, otpusta radnike bez kojih se ne moze dok svoje jarane cuva. Sad da neko naruci 2 artikla ova firma nema dovoljno ljudi da radi u 2smjene, a o 3smjene moze sanjati.
Boli tebe kurac jesam li ja bolestan ili nisam, meni je ova firma u zadnja 4mjeseca duzna 4 plate, a sad ce 5ta. Zdravstveno, penziono mi uplaceno nije. Lijecit se ne mogu, svaki pregled placam a isto tako lijekove. U pio/mio mi traze 4200km da izmirim dugovanja PRETISA prema MENI. Ti si mi nasao pricati o bolovanju placenom, doktorima jaranima i situaciji o bosni. Nabijem i tebe i bosnu i jarana doktora i pretis na qrac.
Haj mrs s ove teme.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tuzioci ... -u-pretisu
Mrs sad na kvadrat s ove teme

Cisto da se na zagubi tekst, kao sto je ovaj prethodni.

Code: Select all

RAMIZ DŽAFEROVIĆ U TUŽILAŠTVU BIH SASLUŠAN KAO SVJEDOK Tužioci istražuju Vladin kriminal u "Pretisu"Džaferović jučer po izlasku iz Tužilaštva: Nije otkrio detalje

Tužioci istražuju Vladin kriminal u "Pretisu"

Smijenjeni direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović saslušavan je jučer puna tri sata u Državnom tužilaštvu na okolnosti koje je iznio prošlog petka na konferenciji za novinare kada ga je smijenio Nadzorni odbor banke.

Drugi akteri

Po izlasku iz Tužilaštva BiH, Džaferović je novinarima potvrdio da je kao svjedok, između ostalog, ispitan na okolnosti o tome kako je Vlada FBiH putem sumnjivih kreditnih zahtjeva za firme "SAZ Monting" Maglaj, "Kera-Steel-Team" Mostar, "Krivaja" Zavidovići, "Pretis" Vogošća i GIKL Tuzla pokušala oštetiti Razvojnu banku za 76 miliona KM.

- U cilju provođenja istrage ne mogu govoriti o detaljima. Ima tu i drugih aktera. Jedan od predmeta već odranije se vodi na državnom nivou, a oni sada prikupljaju informacije i o ovim ostalim - kazao je Džaferović.

Džaferović je potvrdio za "Avaz" da će danas Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeti krivičnu prijavu protiv Nadzornog odbora Razvojne banke zbog nezakonite odluke o njegovoj smjeni.
No, prema saznanjima "Avaza" iz pouzdanog izvora, istražitelje Državnog tužilaštva najviše su interesirali detalji o višemilionskom kriminalu na relaciji Federalna vlada - "Pretis" Vogošća.

Tužilaštvo BiH, saznajemo, mjesecima vodi opsežnu istragu u vezi s milionima maraka isplaćenim fiktivnim dobavljačima "Pretisa", a pod lupom su i desetine miliona KM kredita za sumnjive poslove vogošćanske kompanije s kupcima iz Ukrajine, Malezije i Saudijske Arabije. 

Tražili 12 miliona

Odluke o kreditima potpisivali su federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i resorni ministar Erdal Trhulj (SDA).

Tako je jučer Džaferović, kako smo saznali, ispitan i na okolnosti pod kojima su u maju prošle godine Nikšić i Trhulj od njega tražili da za "Pretis" odobri 12 miliona KM.

Slučaj "Kera-Steel-Team“ Mostar

Lijanović i Knezović: Veze držao savjetnik

Džaferović je jučer istražiteljima iznio i detalje o pokušaju prevare Razvojne banke FBiH za dva miliona KM, i to odlukom koju je potpisao premijer Nikšić! 

Ova sredstva su putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, kojim upravlja Kenan Rešo (SDP), trebala ići mostarskoj firmi "Kera-Steel-Team", a zalog je bila neupotrebljiva oprema stara 40 godina.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Tužilaštvo BiH, dva miliona KM trebala su biti plasirana pod plaštom kredita za zapošljavanje u Tvornici građevinskih armatura (TGA) Stolac, s kojom je povezana navedena mostarska firma. No, ustanovljeno je da se radilo samo o pokriću za ranije pozajmice koje je TGA-u davala firma T.M.T.I. Grude. Većinski vlasnik obje ove firme je Ivica Žulj, koji je pod optužbom radnika da je na sumnjiv način privatizirao stolačku tvornicu.

U dokumentaciji se vidi više nego očita sprega SDP-a i NSRzB-a u izvlačenju dva miliona KM iz Razvojne banke, s obzirom na to da je bivši predsjednik Nadzornog odbora TGA-e Stolac Ivica Knezović aktuelni član NO Razvojne banke, inače donedavni savjetnik dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB). 

Direktor firme "Kera-Steel-Team" je Stanko Lukenda, kandidat Lijanovićeve stranke za načelnika Gruda na lokalnim izborima 2012. godine.

Je li to taj Erdal Trhulj ( klosar ) koji je DOSTA TOGA ucinio za namjensku industriju? Obicni kriminalci i bagra, komplet sda stranka.
JoeBonaWho

#2380 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoeBonaWho »

Sa ovakvim komsijama, Bosnjama treba sve, od puscanog metka do atomske bombe...ako se nadjemo na sredini ni to nije lose! :mrgreen:
ins

#2381 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Ugovor sa Amerikancima dao krila konjičkom "Igmanu" - U prvoj polovini 2014. ostvarili dobit od 4,07 mil KM

Konjički "Igman" ostvario je u prvom polugodištu 2014. godne neto dobit od 4,07 mil KM, nakon što je u istom periodu prošle godine poslovao s dobiti od 1,75 mil KM, izvještava Indikator.ba.

"Igman", koji je sredinom prošle godine potpisao ugovor sa američkom kompanijom "Howell Machine" o izvozu oružja i precizne municije vrijedan oko 30 mil EUR, snažno je povećao prihode. U odnosu na prvo polugodšte 2013. godine, poslovni prihod je povećan za oko 64%, sa 17,3 mil KM na 28,5 mil KM.

U istom perodu, poslovni rashodi iznosili su 26,3 mil KM, u odnosu na 17,5 mil KM u prvom polugodštu 2013. godine.

Zahvaljujući povećanom obimu posla povećan je broj zaposlenih za 78 radnika, sa 764 na 842 radnika, prenio je Indikator.
Lijepo :bih:
155_mm

#2382 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ins wrote:
Ugovor sa Amerikancima dao krila konjičkom "Igmanu" - U prvoj polovini 2014. ostvarili dobit od 4,07 mil KM

Konjički "Igman" ostvario je u prvom polugodištu 2014. godne neto dobit od 4,07 mil KM, nakon što je u istom periodu prošle godine poslovao s dobiti od 1,75 mil KM, izvještava Indikator.ba.

"Igman", koji je sredinom prošle godine potpisao ugovor sa američkom kompanijom "Howell Machine" o izvozu oružja i precizne municije vrijedan oko 30 mil EUR, snažno je povećao prihode. U odnosu na prvo polugodšte 2013. godine, poslovni prihod je povećan za oko 64%, sa 17,3 mil KM na 28,5 mil KM.

U istom perodu, poslovni rashodi iznosili su 26,3 mil KM, u odnosu na 17,5 mil KM u prvom polugodštu 2013. godine.

Zahvaljujući povećanom obimu posla povećan je broj zaposlenih za 78 radnika, sa 764 na 842 radnika, prenio je Indikator.
Lijepo :bih:
bilo bi ovakvih vijesti i iz drugi firmi namjenske industrije da radoncic preko avaza onim pljuvanjem po njima nije uspio otjerati amerikance iz namjenske industrije. cak je bio dolazio i vlasnik firme arma-lite u bosnu. ali kad je vidio kako je prosao howell pobjegao glavom bez obzira.
mirzet87sa

#2383 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Ako neko moze upload tekst s avaza ( novi - danasnji/ 11.august.2014 ) u vezi pretisa. Ima vise o otpustanju radnika kojima duguje 30+ plata, o dovodjenju privatne agencije za zastitu itd. Da ne nabrajam.
mirzet87sa

#2384 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Bila reportaza na tvsa u vezi kriminala u pretisu. Mislim oko18:00. Ako koga zanima nek potrazi po netu.
stranacc

#2385 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by stranacc »

mirzet87sa wrote:Bila reportaza na tvsa u vezi kriminala u pretisu. Mislim oko18:00. Ako koga zanima nek potrazi po netu.
Posto ti tvrdis da znas nesto.
De nam kazi koliko po tvojoj procjeni ima viska radnika u pretisu.
Ili da pojednostavimo. Koliki je godisnji obrt a koliko i a radnika.

Mislis li da je odrziv pretis takav kakav jeste momentalno.

Sta ce ti poso kad nisi dobio platu 3 godine. Kako ne skontate nakon godinu da od toga nema hljeba....
mirzet87sa

#2386 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

stranacc wrote: Posto ti tvrdis da znas nesto.
De nam kazi koliko po tvojoj procjeni ima viska radnika u pretisu.
Ili da pojednostavimo. Koliki je godisnji obrt a koliko i a radnika.

Mislis li da je odrziv pretis takav kakav jeste momentalno.

Sta ce ti poso kad nisi dobio platu 3 godine. Kako ne skontate nakon godinu da od toga nema hljeba....
Pretis je firma koja sluzi za pranje ovca SDA-SDP stranke. Godisnje se operu desetine, ako ne i stotine, miliona km. Viska radnika u proizvodnji nema. 50% upravne zgrade je visak, visak je odrzavanje, visak su ljudi iz magacina, visak su iz pripreme, visak su neke izmisljene pozicije direktora/sefova. Svi oni imaju vrtoglave plate. Godisnji obrt u ovoj firmi ne postoji, ona od kako znam za sebe posluje u - zbog gore navedenih stranki. Pretis nije i nikad nece biti odrziv jer to vladi nije u interesu. Ja samo zadnje 4plate nisam dobio, zato sam i napustio. Problem nisam ja, problem je bijeda koja se uvijek necemu nada pa za crkavicu ce raditi i ginuti ako treba.
Opet ponavljam, veliki kriminal je umijesan u ovu firmu. Direktor je pijun koji obavlja zadatke erdala trhulja, nermina niksica, bakira izetbegovica, dzaferovica i ostale ekipe. Ovdje je upleten sami vrh drzave!
Pobuna

#2387 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pobuna »

Osoba koja po novinama sada iznosi neke izjave vezano za Pretis, je uz Pezu glavni krivac za ovakvo stanje u firmi. Zaposljavalo se preko veza, svako je sebi imao sekretaricu, manje od 2 godine su tu, a vec su dobili rjesenje za stalni radni odnos. v.d. direktor Nermin Džindić je najavio otpustanje radnika koji ne doprinosu boljitku firme, da smanji troskove. Po meni, covjek za ovo vrijeme koje je u Pretisu pokazao je vise nego Pezo za ono vrijeme koje je bio. Tako da ovi sto dobijaju otkaze nisu ljudi iz proizvodnje. nego osobe koje je Pezo i co. nezakonito primila u menadjment.
mirzet87sa

#2388 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Nije tacno! Ljudi koji dobijaju otkaze su bravari, par kovnicara, elektricari, cuvari - dovodi securty privatno osiguranje, par iz grube obrade, par iz fine obrade! U redu sto je dao otkaz NELEGALNO novim radnicima, ostajivsi im duzan 4-5plata, 7mjeseci doprinosa drzavi, ali sto je dao otkaz ljudima koji rade U PROIZVODNJI vec 30godina?!

Navedi mi ZAKON gdje PISE da jedan direktor moze pustiti platu u promet, a da pri tome nije ( a pise na listi da jeste ) izmirio obaveze prema drzavi u vidu socijalnog/zdravstvenog/penzionog odnosno pio/mio!
Kad navedes taj ZAKON, koji ujedno i ne postoji, navedi mi zakon po kojem taj isti direktor moze otpustit radnike a da im pri tome ne izmiri sve obaveze!
Pobuna

#2389 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pobuna »

navedi mi osobu koja je otpustena, a da je radila u proizvodnji :roll: bit ce otpusteni svi radnici koji su nezakonito dobili stalno rjesenje, a radnici koji su podrzavali L.S. i potpisivali peticiju za ostanak P.H., a na odredjeno su, nakon isteka ugovora, nece im biti ponudjen novi. Osiguranje koje je doslo, niko ne zna iz kojeg razloga, ali kako stvari stoje nece se dugo zadrzati. Svidjaju mi se stvari koje je napravio ovaj direktor i da se konacno stalo u kraj ovakvim stvarima, na redu je sada ono zbog cega smo svi u Pretisu, a to su plate, sve ce biti jasno za 10tak dana i odlaskom robe za Maleziju.

:thumbup: :thumbup:
Rob_Atl

#2390 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Rob_Atl »

Image

u americkim radnjama 8-)
Nomo

#2391 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nomo »

kada sutra cetnici ponovo dodju da prave genocid ( a doci ce ) hocemo li se opet opet braniti lovackim puskama i lugom iz sporeta
Last edited by Nomo on 13/08/2014 13:48, edited 1 time in total.
Nomo

#2392 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nomo »

155_mm wrote:je li ovo ZRAK ipak nesto radi ili su ovo neke davne snimke?

vidi se iz aviona da su snimci friski . rezolucija i uopce kvalitet slike i tona pripada danasnjem a ne bivsem vremenu . ali sta , Zrak proizvodi optiku ! na sto ces je staviti ? na qurac pa onda pisom i spermatozoidima pucati na cetnike :oops:
ps ali i to je napredak
pps SDA nacelnik ilidze 1992 kaze ,, bacite lug cetnicima u oci i proucite tri puta subhaneke bismilah i cetnici ce pobjeci ,,
ppps nekada izgorenim cumurom , danas durbinom , mozda 2050 i uspijemo napraviti pistolj da se odbranimo od cetnika .
pod uslovom da SDA taj pistolj ne preda cetnicima kao sto su predali svo naurzanje TO i one ,, banane ,, na Bistriku .
muzicar_iz_parka

#2393 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

Ima par Gazela trenutno u OSBiH te namjene, ali sve je to slabo, ako malo gledamo kako se i to održava, čisto sumnjam da će ikad doći do neke ozbiljne nabavke.
Nemaju ni HR niti SRB desatnih helikoptera, HV je imao više Mi-24 ali su im istekli resursi, Srbija par Gazela kao i BiH.
Skup je to sport.
Hrvatska je nabavila 10 Mi-17 umjesto para za dug sovjetskog duga bivšoj SFRJ. Takvih par komada bi i nama dobro došlo, ali ne znam koliko koštaju po komadu, ima raznih cifri. Kad bi i to nabavili bilo bi super.
muzicar_iz_parka

#2394 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

dilajlija12 wrote:
Realno gledano cijene helikoptera su smijesne kada se poredi vrijednost recimo jednog Mostara i komunikacije Mostar-Sarajevo. U proslom ratu nismo kontrolisali tu komunikaciju i zato smo i izgubili pola Mostara a u istocnom Mostaru smo bili pod totalnom kolapsom. Municija je se dovlacila konjima kroz sume i planine kao i hrana.

Nemamo mi nista traziti u hercegovini bez helikoptera. Sada dali je to investicija od 10 ili 20 miliona KM to je manje bitno koliko je bitna ta visoravna.
Šta ti misliš da je to tako jeftino?
Ako malo pogledamo neke ugovore koji su napravljenih zadnjih godina, desatni helikopter je najmanje 20-25 miliona $ po komadu (nov), pa ti vidi koliko para treba za te tvoje želje. Nije BiH država koja ima mogućnost da se razbacuje sa parama.

Logično pitanje, ako se i ovo malo helikoptera ne održava kako treba zbog manjka sredstava, kako bi bili održavani ti "napadački"?

Ne bojim se ja za oružje u slučaju rata, pomoće braća Turci. :D

Nego nama prije svega trebaju operativni helikopteri tipa Mi-17, jer imaju stvarno puno mogućnosti namjene, pokazali se veoma dobro u vandrednim situacijama, a njih stalno ima (poplave, požari, snijeg, itd).
TheMule

#2395 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Rob_Atl wrote:Image

u americkim radnjama 8-)
:thumbup:

Imam pitanje za one koji poznaju zakon..

kad privatnici otvore neku radionicu ili fabriku (recimo strani investitori u Gorazdu), da li je ta kompanija 100% u njihovom vlasnistvu, ili drzava automatski preuzima 51% vlasnistvo? Ovdje ne govorim o starim preduzecima iz Jugoslavije koje su privatizovane i gdje je drzava odlucila da zadrzi vecinu vlasnistva; ovdje govorim o novim kompanijama (ako ih uopste ima, nisam upoznat sa stanjem u Gorazdu)
muzicar_iz_parka

#2396 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

TheMule wrote:
:thumbup:

Imam pitanje za one koji poznaju zakon..

kad privatnici otvore neku radionicu ili fabriku (recimo strani investitori u Gorazdu), da li je ta kompanija 100% u njihovom vlasnistvu, ili drzava automatski preuzima 51% vlasnistvo? Ovdje ne govorim o starim preduzecima is Jugoslavije koje su privatizovane i gdje je drzava odlucila da zadrci vecinu vlasnistva. Ovdje govorim o novim kompanijama (ako ih uopste ima, nisam upoznat sa stanjem u Gorazdu)
To ima jedino u Kini.
U BiH je onaj ko otvara firmu 100% vlasnik.
Drinski

#2397 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drinski »

Nomo wrote: pod uslovom da SDA taj pistolj ne preda cetnicima kao sto su predali svo naurzanje TO i one ,, banane ,, na Bistriku .
a kako je i kada to SDA uradila ili mislis, čitajući tvoje postove, da je SDA kriva i za temperature od 35 stepeni celzijusa?
p.s. ne bi me zacudili i da si ti među ovima sto su ucili subahneke i kuluvala.
Klavikula

#2398 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

tesko da cemo mi ista novo nabavljati, osim ako ne stigne neka donacija. ako remontujemo koji helikopter puna saka brade.
koliko znam imamo 10-11 operativnih. od toga 6 Mi-8, 2-3 UH-1H i nesto Gazela. bilo je planirano da se 2 Mi-8 remontuju u Ukrajini, ali od toga na kraju nista. prije nekoliko mjeseci (za vrijeme poplava) bila je informacija da u Rajlovcu stoje dva helikoptera kojima su istekli resursi za glavni i repni rotor i da remont kosta par hiljada maraka. sta je na kraju bilo pojma nemam.

evo par slicica :-D
Image
Image
Klavikula

#2399 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

nisu svi operativni. tek 11 helikoptera (svih vrsta) je operativno od ukupno preko 40 koliko ih imamo.

kad smo kod jurisnih helikoptera koje spominjete imamo 5 Mi-24 u Turskoj :-D
Klavikula

#2400 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

11 ispravnih, ostalima nesto fali.
Post Reply