Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Me_again

#2376 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Me_again »

Pa jbg, svi bi dobro polovno auto jeftino, a onda pricaju da su ovi sto su ga prodali levati.

Sorry, double post, hebeni mobitel...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2377 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

Me_again wrote:Pa jbg, svi bi dobro polovno auto jeftino, a onda pricaju da su ovi sto su ga prodali levati.

Pa to je nasa balkansko sirotinjsko kompleksaska logika, nazalost.
Me_again

#2378 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Me_again »

konektovan wrote:
Me_again wrote:Pa jbg, svi bi dobro polovno auto jeftino, a onda pricaju da su ovi sto su ga prodali levati.

Pa to je nasa balkansko sirotinjsko kompleksaska logika, nazalost.
Balkan je cudo, dok postoji nema zime za West Europe.
Odlicno odlagaliste za "ocuvane" polovne aute sa "samo" 150.000 km na satu :izet: , a bas kad zatreba lako je tu i zaratiti.
direstraits0078

#2379 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by direstraits0078 »

Me_again wrote:Da dodam i ovo, glede razlicitosti- neko bi podario svoj anus za BMW-a, bilo kakvoga, a neko se bez ikakvih kompleksa i opterecenja udobno vozi u Dacia autima.
Neko bmw ne bi ni da mu poklone. Kažu da je to za ciganiju, sitne krimose, Turke i sl.
taureg71

#2380 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by taureg71 »

direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:Da dodam i ovo, glede razlicitosti- neko bi podario svoj anus za BMW-a, bilo kakvoga, a neko se bez ikakvih kompleksa i opterecenja udobno vozi u Dacia autima.
Neko bmw ne bi ni da mu poklone. Kažu da je to za ciganiju, sitne krimose, Turke i sl.

mene nikad nije privlacio iskreno
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2381 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
Nadje se i pokoji iz FGR. :mrgreen:
condy

#2382 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Dok ne pređe 300 kkm, ne prodajem :D
madner

#2383 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

direstraits0078 wrote:
Igramo se sinonima.

:D
KB9

#2384 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by KB9 »

vala bmw ne bi jer mi se gadi zbog kockastih glava a daciu ne bi jer je smece :mrgreen:
direstraits0078

#2385 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by direstraits0078 »

madner wrote:
direstraits0078 wrote:
Igramo se sinonima.

:D
Bez uvrede, u tu ciganiju neki uključuju i sve istočno od ladne vode Drine. :D
Ali svakako svi imaju pravo na mišljenje. A mišljenje kao i dupe, svi ga imaju.
Optimist

#2386 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Optimist »

Sve ok, ali se udobno i ugodno voziti u Daciji ne ide. :lol:
Dacia je nuzno zlo za one koji nazor hoce novo. :D
ado-šampion

#2387 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote:
ado-šampion wrote: Svaki VW i BMW dizel sa 110-115 KS cak i zelene varijante su na testu brze i manje trose od Ceeda sa 128 KS. Toliko o Kiji.
Kako mogu imati kompleks nize vrijednosti kada vozim auto koji sam kupio nov i koji je kao takav bio skuplji nego polovan BMW? Dakle da je meni zelja bio taj polovni i najslabiji BMW ja sam isti mogao kupiti. Kontas?

Da ja vozim Golf 4 koji sam kupio polovan i da nemam para za bolje, pa da onda tvrdis da su kompleksi nize vrijednosti u pitanju pa hajde, ovako nema smisla ni logike.

Da taj 1.6 CRDi sa 128ks ne ide posebno za svoje konje, to je meni itekako poznata stvar. Medjutim ocito je stvar u mjenjacu, tj. ima duze prenose nego konkurencija, ali sve je kompromis, zato trosi manje od konkurencije, izmedju ostalog i tvog BMW-a, tako da si iznio lazi vezano za potrosnju. Posto se ti uzdas u ove testove, izvoli.

Image

Medjutim moj je 115hp + cip, dakle oko 140hp i oko 320NM, i oderace i tog 128hp i onog najnovijeg 136hp, a o tvom BMW-u da ne pricam.
Evo i mojih "lazi":

Image

U ovom slucaju kod BMWa je EfficientDynamics verzija, 1.6 umjesto 2.0, isto KS (115) isto NM, model kod kojeg je prvenstveno bitna potrosnja, znaci prenosi u mjenjacu sigurno dugi. Eto performansi i eto potrosnje. Btw ovaj Golf je 1.6 TDI Bluemotion sa 110 KS. Vidi perfrmanse i potrosnju Opela (1.7 110 KS) uz skoro 200 kila vise od Ceeda. Ford i Merc imaju po 109 KS.

Eto strasne Kije sa 15-20 KS vise. Ovdje se vidi da to nema veze s prenosima, jer su mahom na ovom testu tzv. "zelene verzije". Ne znam jesu li mjerili na radilici ili na tockovima :D ali s obzirom na prikazane performanse ova Kia ima max 105 KS u realnosti, a deklarisano je 128.
supercali

#2388 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

sad se preseravate ciji je veci a kad podjes sam sa sobom pricati ado pocne u jbt zeza me senzor a on kosta 300 maraka u servisu ovaj drugi pocne kia me jebe zbog neke gumice I to valja mjenjati za 150 maraka a ovamo ih hvalite kao da su ne znam ti sta
jbt kad ce ovdje neko priznati da nije kupio maybacha I da auto ima mana isto kao I dacia a ne ciji je veci
jbt isto kao kad bi ja poceo hvaliti pezo da ispadne bolji od rolls royce--a
ado-šampion

#2389 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Ma niko ne mjeri ciji je veci, pocelo se pricati o nakom blicanju i nakom deranju gdje sam ja prozvan. Prica je sljedeca: BMW kupuju oni koji hoce da se qrce. Ne padne nikom na pamet da neko kupi polovan BMW umjesto novu Kiju jer su to dva svijeta razlicita. I prica eto pokvari se ne pije vode. Sta ako se pokvari? Platis i ides dalje. Ako si imao para da ga kupis imas i da ga odrzavas. Svako neces nista ponijeti na onaj svijet. Jbt ja ne mogu da skontam da ljudi kupe auto od 20-30 hiljada i problem im kvar 300 maraka. Pa jarane od kojih para si ga kupio kad ti je problem 300 maraka?!

Onda se naravno pocne pricati o Balkanu i balkanskom mentalitetu, djecija prica kad ponestane argumenata.

Cinjenicno stanje govori da van tog brdovitog Balkana, na civilizovanom zapadu, recimo u Njemackoj na koju se ljudi ovdje cesto pozivaju, ljudi radije kupuju polovan VW nego novu Daciju. Cak i nego novu Kiju. To da mi Balkanci radimo ista bitno drukcije je mit, samo je problem sto je to kod nas izrazenije jer je slaba kupovna moc, a i zbog toga sto se polovna auta mogu dosta jeftinije odrzavat, s obzirom da je satnica majstora mala, a marze u ovlastenim isto kao i vani.

I ja ovdje ne zastupam tezu da je bolje polovno. Nacelno je bolje novo, ali ko vaga za 20-25 k uglavnom je bolje polovno, jer je to sica za novo auto koliko god kod nas velik iznos bio.
P.S. Ja sam vise puta naveo da bi recimo bio zadovoljan sa dobro opremljenom Octavijom, pa eto i Astrom mada nisam ljubitelj Opela, ako pricamo o novim. Ne moram imati najbolje auto ali moram imati dobro. Ali izmedju polovnog Golfa i nove Dacije za iste pare, uvijek Golf, jer Dacija ne da nije dobra nego nije ni osrednja. Zasto BMW? Zato sto za cijenu Golfa ipak nudi nesto vise, a i cejf mi BMW iskreno.
condy

#2390 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Imali šta novog kod Kramara...vidim prestao je uvoziti BMW :D

Malo mi je i on oslabio, ponuda mi nekako kod njega nikad slabija.
ElRe

#2391 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ElRe »

Sto se tice dizelasa do 2.2 litra zapremine Fiat je tu najbolji po svemu (pouzdanost, potrosnja, vozna dinamika). Sada napadaju i 3.0 V6 konfiguraciju (za Maserati, Jeep i Alfu) tako da ce i vece zapremine pokriti.
ado-šampion

#2392 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Svaki put kad otvorim stranicu auta su sve skuplja i skuplja. Po njemu ispada da bih ja sad na svom autu mogao i zaraditi nakon godinu dana. :D Uzmes auto kod Kramara, ko da si uzeo svicarski sat, poslije ga prodas skuplje. :D
NediM17

#2393 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote: Image

U ovom slucaju kod BMWa je EfficientDynamics verzija, 1.6 umjesto 2.0, isto KS (115) isto NM, model kod kojeg je prvenstveno bitna potrosnja, znaci prenosi u mjenjacu sigurno dugi. Eto performansi i eto potrosnje. Btw ovaj Golf je 1.6 TDI Bluemotion sa 110 KS. Vidi perfrmanse i potrosnju Opela (1.7 110 KS) uz skoro 200 kila vise od Ceeda. Ford i Merc imaju po 109 KS.

Eto strasne Kije sa 15-20 KS vise. Ovdje se vidi da to nema veze s prenosima, jer su mahom na ovom testu tzv. "zelene verzije". Ne znam jesu li mjerili na radilici ili na tockovima :D ali s obzirom na prikazane performanse ova Kia ima max 105 KS u realnosti, a deklarisano je 128.
Samo cu reci smijesni su i testovi na kojima jednom jedan auto ima ubjedljivo najmanju potrosnju, a sljedeci put odjednom ta ista skoci za litar i bude najgori. Valjda pobijedi onaj ko najvise plati.

Uostalom, vec rekoh, moj 1.6 CRDi nema nikakve veze sa tim od 128ks, nego je 115ks + cip.

A posto ti opet vjerujes tablicama Autobilda, izvoli, i uvijeri se da ide bolje od konkurencije.

Image

E sad opet treba reci da moj auto nema veze sa ovim podacima, nego ide debelo bolje.

80-120km/h iz cetvrte vozi za 6.6s, javi se kad tvoj BMW to mogne.

P.S. Na ovom 1.6 CRDi se makar ne isteze lanac za razliku od tvog polovnjaka. :lol:
condy

#2394 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:Svaki put kad otvorim stranicu auta su sve skuplja i skuplja. Po njemu ispada da bih ja sad na svom autu mogao i zaraditi nakon godinu dana. :D Uzmes auto kod Kramara, ko da si uzeo svicarski sat, poslije ga prodas skuplje. :D
Dobro si to zapazio :thumbup:

Npr. sada kod Kramara auto sa isto godina, snage, slične kilometraže, tipa, opreme... u odnosu na vrijeme kad sam ja kupovao od prije pet godina je skuplje za minimalno 5.000 i više KM. Prije si kod njega, mogao kupiti audija a4 starog četri-pet godina do 30 kKM a sad da je dobar i sa ok opremom, ispod 35 kKM nema šanse, i to sa početnim motorima od 88 ili 100 kw. Nigdje onih aktuelnih od 130 kw, a kad ih nabavi onda cijenu diže u nebesa. Ili Prije a6 išao sa v6 motorom za 30-37 kKM, a sad teško sa V6 motorom ispod 45 kKM. Doduše sad ni ovi više nisu aktuelni modeli, ali cijene i dalje idu gore. Pa čak i druga vozila. Pežo, Citroen, VW sve mu je skuplje. Dobru 508-cu kod njega ne možeš kupit ispod 25kKM a na satu prešao 150kkm. Stari model C5 prodaje preko 23kKM...Mercedes mu je najviše precjenjen. Sve početni motori. Mercedes E klasa od 100 kw cijena preko 40 kKM. :shock: :lol:

Ima zahebanu lukavu strategiju, stalno diže cijenu, a vozila sa osnovnom motorizacijom. Mislim kako neko može kupit audi a4 star dvije-tri godine, platiti ga skoro 40 kKM sa motorom od 88 kw, svaka mu čast kad budalama to proda.
amar1994

#2395 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
Image

E sad opet treba reci da moj auto nema veze sa ovim podacima, nego ide debelo bolje.
pazi ti ove tabele 60-100km/h u 4toj
mazga ide za 7.4 sec :P :lol: :lol: ili po adacu 7.1 sec :-) :lol:
a 0-100km/h izmedju 10 i 10,5 sec :lol:
:skoljka:
ali dobro, ovo su karavani :wink:
NediM17

#2396 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:
NediM17 wrote:
Image

Fino ide Mazda, ali nije to bas tako zlatno. :) Ti govoris o ubrzanju iz trece brzine, ovdje je rijec o cetvrtoj.

Image
ado-šampion

#2397 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote:
Samo cu reci smijesni su i testovi na kojima jednom jedan auto ima ubjedljivo najmanju potrosnju, a sljedeci put odjednom ta ista skoci za litar i bude najgori. Valjda pobijedi onaj ko najvise plati.

Uostalom, vec rekoh, moj 1.6 CRDi nema nikakve veze sa tim od 128ks, nego je 115ks + cip.

A posto ti opet vjerujes tablicama Autobilda, izvoli, i uvijeri se da ide bolje od konkurencije.

Image

80-120km/h iz cetvrte vozi za 6.6s, javi se kad tvoj BMW to mogne.

P.S. Na ovom 1.6 CRDi se makar ne isteze lanac za razliku od tvog polovnjaka. :lol:
Sto se tice boldiranog, konstatacija nidje veze, ono sto si ti postavio je vjerovatno los prevod i tu se radilo o tzv. "stedljivoj potrosnji". Prevodi s AutoBildovih izdanja i za mene laika sto se tice Njemackog znaju biti nidje veze. Drugo, dva razlicita testa su, moguce razliciti uslovi testiranja (zato je malo nezahvalno uzimati mjerenja s razlicitih testova), a i razliti modeli su na testovima, taj sto si ti postavio je obicni 116d 2.0 (valjda), a ovo sto sam ja postavio je 116d EfficientDynamics koji je 1.6 tzv. zeleni motor (i gle cuda opet ima bolje performanse od Kije sa 128 konja).

Zanimljivo kako vi u nedostatku argumenata odmah raspalite po toj "namjesteno", "marketing" i slicno, a kad AutoBild proglasi Kiju najpouzdanijim brenodom, ili kad je hanvale na testu izdrzljivosti, to je onda OK, onda nije marketing ni namjesteno. :-)

Za ostatak posta, ne bih se osvrtao, ti si onaj koji se trka i koji pjeni kad mu blica BMW a ne obrnuto.

Sto se tice lanca, pa jbg, ako ide losije od 20 KS slabijih Nijemaca, onda je ocekivano da je makar pouzdan, zar ne. :D

Mala digresija, eno Toyota ovaj isti motor kojem se isteze lanac dobila od BMWa, oni su presli na noviji, i vidi cuda ne nude ga u Aurisu na srbijanskom trzistu jer je lose gorivo. :? :-) Znaci motor koji je BMW nudio na svim trzistima od 2007. do 2014., oni uzmu 2016. i ne nude svuda. I onda kaze pouzdani, pa gdje nece biti pouzdani kad tehnologijom zaostaju 10 godina. :-) Isto mozes uzeti apropo za Kiju, ako ide losije od 20 KS slabijih Svaba onda se ocekuje da je makar pouzdana.
ado-šampion

#2398 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:Svaki put kad otvorim stranicu auta su sve skuplja i skuplja. Po njemu ispada da bih ja sad na svom autu mogao i zaraditi nakon godinu dana. :D Uzmes auto kod Kramara, ko da si uzeo svicarski sat, poslije ga prodas skuplje. :D

Npr. sada kod Kramara auto sa isto godina, snage, slične kilometraže, tipa, opreme... u odnosu na vrijeme kad sam ja kupovao od prije pet godina je skuplje za minimalno 5.000 i više KM. Prije si kod njega, mogao kupiti audija a4 starog četri-pet godina do 30 kKM a sad da je dobar i sa ok opremom, ispod 35 kKM nema šanse, i to sa početnim motorima od 88 ili 100 kw. Nigdje onih aktuelnih od 130 kw, a kad ih nabavi onda cijenu diže u nebesa. Ili Prije a6 išao sa v6 motorom za 30-37 kKM, a sad teško sa V6 motorom ispod 45 kKM. Doduše sad ni ovi više nisu aktuelni modeli, ali cijene i dalje idu gore. Pa čak i druga vozila. Pežo, Citroen, VW sve mu je skuplje. Dobru 508-cu kod njega ne možeš kupit ispod 25kKM a na satu prešao 150kkm. Stari model C5 prodaje preko 23kKM...Mercedes mu je najviše precjenjen. Sve početni motori. Mercedes E klasa od 100 kw cijena preko 40 kKM. :shock: :lol:

Ima zahebanu lukavu strategiju, stalno diže cijenu, a vozila sa osnovnom motorizacijom. Mislim kako neko može kupit audi a4 star dvije-tri godine, platiti ga skoro 40 kKM sa motorom od 88 kw, svaka mu čast kad budalama to proda.
Sve te, C5, 508, Mondeo, Insignija si mogao uzeti dobre za 20-21 k, karavani oko 1.5 k dole. Sad vise ne mozes.

Ne kontam u cemu je caka, ali mislim da ima i toga sto se pise na drugim temama, da je prica oko uvoza i carinjenja dosta komplikovana, i to utice sigurno. Jbga treba vidjeti crno na bijelo, ja da mogu uzeti povoljnije otisao bih u DE.
amar1994

#2399 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
condy wrote:

Sve te, C5, 508, Mondeo, Insignija si mogao uzeti dobre za 20-21 k, karavani oko 1.5 k dole. Sad vise ne mozes.

Ne kontam u cemu je caka, ali mislim da ima i toga sto se pise na drugim temama, da je prica oko uvoza i carinjenja dosta komplikovana, i to utice sigurno. Jbga treba vidjeti crno na bijelo, ja da mogu uzeti povoljnije otisao bih u DE.
:thumbup:
da sad insignie nema ispod 27000Km da valja :shock: :-) :-)
amar1994

#2400 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote:
NediM17 wrote:
Image

Fino ide Mazda, ali nije to bas tako zlatno. :) Ti govoris o ubrzanju iz trece brzine, ovdje je rijec o cetvrtoj.

Image
Edit: ah da da, sad sam vidio, izvinjavam se
bgmi sam ja gledao u cetvrtoj, za trecu nema podataka :-) , toliko ima ovih mazdi da ne mozes nac testove kako treba :-) :lol: :lol:
Locked