Kada bi pregledali na carini i uzeli tvoju vrijednost, sve bi te izaslo oko 405KM. Vjerovatno ce zbog velicine paketa pregledati posiljku pa ce ici i na carinu kad vide sta je unutra. Najbolje bi bilo kad bi uz PS poslali i racun pa da ti ne moraju procijenit nego da uzmu tu cifru sa racuna. Ali ti svakako i kad procijene vise, mozes reci postaru da vrati na carinu na ponovnu procjenu pa im pokazes racun, izvod sa PayPal i dokazes koliko si platio pa ce te izaci oko 405KM sveBig Ben wrote:Vozdra raja!
Dosta sam naručivao robe (pretežno odjeće i video igre za PS3) iz UK. Mislim da nikada ništa nije bilo preko 100 KM, tako da nikada nisam platio PDV+carinu. Najviše što sam izletio je onaj carinski pregled 2,50 KM + 1 KM provizija.
Eh sada, odvažio bih se i možda (zavisi od vaših informacija) naručio PlayStation Vitu i to sa Amazona. Poprilično sam noob kada je u pitanju Amazon, ali sam našao pre-povoljnu cijenu na njemačkom Amazonu + njemci odbijaju svoj njemački porez, tako da je cijena, čak i sa dostavom, smiješna.
Može li mi neko pomoći da otprilike izračunam najgori mogući scenarij?!![]()
PS Vita košta 169 Eura. Kada njemci odbiju svoj porez i dodaju cijenu dostave (12 Eura), PS Vita bi me izašla nekih (cca.) 155 Eura.
Dalje...Amazon nudi opciju pakovanja pošiljke (lijepo umotano kao poklon). Svjestan sam da to možda ne prolazi kod naših, ali vrijedi probati. U tom slučaju, Amazon ne stavlja cijenu pošiljke. Da li je to dobro ili loše? Da li je bolje da naši vide cijenu ili da je ne vide. Strah me je ako ne vide cijenu, da bi je možda mogli procjeniti na puno veći iznos od onog kojeg bi ja platio.
Zahvalan sam za bilo kakav input i savjet.
Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- dinooh
#2376 Re: Internet kupovina iz inostranstva
- iceman ze
#2377 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Najveca provala u posti koju sam imao je bila, kad su mi dali najvecu kovertu da uguram omanji ruksak u nju prilikom slanja i naplacivanja pouzecem. 
- Big Ben
#2378 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala Dino! Znači da ne bacam pare na fake "rođendanske čestitke" od fiktivne tetke iz Njemačke.dinooh wrote:Kada bi pregledali na carini i uzeli tvoju vrijednost, sve bi te izaslo oko 405KM. Vjerovatno ce zbog velicine paketa pregledati posiljku pa ce ici i na carinu kad vide sta je unutra. Najbolje bi bilo kad bi uz PS poslali i racun pa da ti ne moraju procijenit nego da uzmu tu cifru sa racuna. Ali ti svakako i kad procijene vise, mozes reci postaru da vrati na carinu na ponovnu procjenu pa im pokazes racun, izvod sa PayPal i dokazes koliko si platio pa ce te izaci oko 405KM sveBig Ben wrote:Vozdra raja!
Dosta sam naručivao robe (pretežno odjeće i video igre za PS3) iz UK. Mislim da nikada ništa nije bilo preko 100 KM, tako da nikada nisam platio PDV+carinu. Najviše što sam izletio je onaj carinski pregled 2,50 KM + 1 KM provizija.
Eh sada, odvažio bih se i možda (zavisi od vaših informacija) naručio PlayStation Vitu i to sa Amazona. Poprilično sam noob kada je u pitanju Amazon, ali sam našao pre-povoljnu cijenu na njemačkom Amazonu + njemci odbijaju svoj njemački porez, tako da je cijena, čak i sa dostavom, smiješna.
PS Vita košta 169 Eura. Kada njemci odbiju svoj porez i dodaju cijenu dostave (12 Eura), PS Vita bi me izašla nekih (cca.) 155 Eura.
Dalje...Amazon nudi opciju pakovanja pošiljke (lijepo umotano kao poklon). Svjestan sam da to možda ne prolazi kod naših, ali vrijedi probati. U tom slučaju, Amazon ne stavlja cijenu pošiljke. Da li je to dobro ili loše? Da li je bolje da naši vide cijenu ili da je ne vide. Strah me je ako ne vide cijenu, da bi je možda mogli procjeniti na puno veći iznos od onog kojeg bi ja platio.
Zahvalan sam za bilo kakav input i savjet.
Iskreno, preko glave mi je PIK-a i naših privatnika i razno raznih švercera koji nas deru. Čak i da platim poreze, carine i taxe do 50% od cijene robe, opet bolje prolazim nego kod naših banditosa.
Ja, kako sam upoznat, kod Amazona ne ide plaćanje preko PayPal-a ali račune uredno stavljaju uz robu, a poštara u životu nisam vidio. Frajer je digao ruke od mene i redovno mi ostavlja one žute obavijesti. Dođe mi da se pretplatim na onaj parking na Željezničkoj stanici.
- dinooh
#2379 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma samo radi velicine paketa ce otvoriti, a onda ti nema koristi poklon, samo ce ti pokvariti to tako lijepo umotanoBig Ben wrote:Hvala Dino! Znači da ne bacam pare na fake "rođendanske čestitke" od fiktivne tetke iz Njemačke.dinooh wrote:Kada bi pregledali na carini i uzeli tvoju vrijednost, sve bi te izaslo oko 405KM. Vjerovatno ce zbog velicine paketa pregledati posiljku pa ce ici i na carinu kad vide sta je unutra. Najbolje bi bilo kad bi uz PS poslali i racun pa da ti ne moraju procijenit nego da uzmu tu cifru sa racuna. Ali ti svakako i kad procijene vise, mozes reci postaru da vrati na carinu na ponovnu procjenu pa im pokazes racun, izvod sa PayPal i dokazes koliko si platio pa ce te izaci oko 405KM sveBig Ben wrote:Vozdra raja!
Zahvalan sam za bilo kakav input i savjet.![]()
Iskreno, preko glave mi je PIK-a i naših privatnika i razno raznih švercera koji nas deru. Čak i da platim poreze, carine i taxe do 50% od cijene robe, opet bolje prolazim nego kod naših banditosa.
Ja, kako sam upoznat, kod Amazona ne ide plaćanje preko PayPal-a ali račune uredno stavljaju uz robu, a poštara u životu nisam vidio. Frajer je digao ruke od mene i redovno mi ostavlja one žute obavijesti. Dođe mi da se pretplatim na onaj parking na Željezničkoj stanici.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2380 Re: Internet kupovina iz inostranstva
I u mene je dobar postar, sve je do sada donosio, iako nije sad bila niti jedna posiljka toliko velika, najveca je bila pola metra duga, i opet ju je donio, jednom sam mu dao i 2KM na kafu, iako mu to slabo znaci al et, cesto dodje samo da bi meni dostavio posiljku, iako nikome nista ne treba isporuciti u mom podrucju, samo menidinooh wrote: Ma samo radi velicine paketa ce otvoriti, a onda ti nema koristi poklon, samo ce ti pokvariti to tako lijepo umotano. Nisam ni ja kupovao nesto veliko, ali uvijek mi je postar robu, tj., paketice donosio, te zute papirice nikad nisam vidio. Dobar moj postar iako mislim da me za jedan USB zakino, on ili neko drugi u posti.
- Kofer
#2381 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zanima ako npr s neke stranice naručim nešto a da je plaćanje samo karticom,hoće li se prikazati transkcija na paypalu?
- Kofer
#2382 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Poštarova je zadaća donijeti pošiljku,i on ju nikada ne uzima sebi.Mehemed wrote:I u mene je dobar postar, sve je do sada donosio, iako nije sad bila niti jedna posiljka toliko velika, najveca je bila pola metra duga, i opet ju je donio, jednom sam mu dao i 2KM na kafu, iako mu to slabo znaci al et, cesto dodje samo da bi meni dostavio posiljku, iako nikome nista ne treba isporuciti u mom podrucju, samo menidinooh wrote: Ma samo radi velicine paketa ce otvoriti, a onda ti nema koristi poklon, samo ce ti pokvariti to tako lijepo umotano. Nisam ni ja kupovao nesto veliko, ali uvijek mi je postar robu, tj., paketice donosio, te zute papirice nikad nisam vidio. Dobar moj postar iako mislim da me za jedan USB zakino, on ili neko drugi u posti.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2383 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Naravno da nece 
- Aria7
#2384 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da li neko naručuje s iherba? Meni je stranica super, ima puno jeftinijih stvari nego kod nas. Ako imate za preporuku neku sličnu stranicu, a da je jeftina poštarina, na iherb je 4$.
-
almir90
#2385 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
-
Mehemed
#2386 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da, naravno, postoji mogucnost, dadnes postaru pare, i jos 500KM provizije sto ce on pare odnijet u Kinu ili negdje drugdje odakle si narucioalmir90 wrote:Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
- Kofer
#2387 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mora.Paypal te štiti u slučaju prevare i zaštićen si ko lički medvjed.Ne postoji mogućnost pri preuzimanju pare davat.Onda kada bi i bilo tako šta bi mu ti kada bi te prevario?Šta ti znaš štaje u pošiljci?A vako kada te prevari digneš case i dobiješ pare natrag.almir90 wrote:Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
- Kofer
#2388 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zna li neko stranicu za kupovinu tegova? 
- burekodsira
#2389 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ne velicaj previse pejpalKofer wrote:Mora.Paypal te štiti u slučaju prevare i zaštićen si ko lički medvjed.Ne postoji mogućnost pri preuzimanju pare davat.Onda kada bi i bilo tako šta bi mu ti kada bi te prevario?Šta ti znaš štaje u pošiljci?A vako kada te prevari digneš case i dobiješ pare natrag.almir90 wrote:Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
- ne stite te prilikom kupovine "virtualnih dobara"
- ne stite te ako nemas tracking nr (kao prodavac ili kao kupac koji vraca)
- ne stite ako ti neko posalje ciglu iste tezine kao kupljena roba
itd isl
sigurno da ima i dosta prednosti ali ne zavaravaj/te se da je sve bajno sjajno
-
switty
#2390 Re: Internet kupovina iz inostranstva
VQW382 to je moj kod za popust, ako naručuješ prvi put. 10$ popust iznad 40$, ispod 5$Aria7 wrote:Da li neko naručuje s iherba? Meni je stranica super, ima puno jeftinijih stvari nego kod nas. Ako imate za preporuku neku sličnu stranicu, a da je jeftina poštarina, na iherb je 4$.
- _EMA_
#2391 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Obavila sam svoju prvu intrenet kupovinu putem stranice skeinside.com...kupila sam nesto od odjevnih predmeta i nakit...danas mi je stigao samo nakit, odjeca ne
...Ima li neko iskustva sa narucivanjem sa ove stranice, jel inace salju ovako odvojeno ili se radi o nekoj komlikaciji...sve sam uredno platila, a nisam dobila nikakav povratni mail u kojem bi me obavijestili da nesto nece moci isporuciti.. 
-
almir90
#2392 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma nisam tako mislio, strah me prevare. Narucio bih nesto sa banggood, sitno nesto cisto radi testa, imam vec Visa debitnu karticu, ide mi plata preko nje, pa mi nije bas svejedno tako davati podatke, u tom se stvar, ako me neko moze malo bolje uputiti, jer nisam imao iskustva sa tim, nije meni zao 15-20 sto cu platiti, pa da mi stigne nesto lijevo, vec mi je problem hoce li ostatak na racunu biti u redu? Narucio bih neki duks, pise tamo oko 11 eura da je. Interesuje me da li prvo se moram registrovati na paypal i povezati karticu sa paypal pa onda u kupovinu?Mehemed wrote:Da, naravno, postoji mogucnost, dadnes postaru pare, i jos 500KM provizije sto ce on pare odnijet u Kinu ili negdje drugdje odakle si narucioalmir90 wrote:Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
-
Mehemed
#2393 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Jest da se pljacke kartica relativno cesto desavaju, ali na srecu ja nisam nikada bio ostecen ni za fening (osim od strane banke koja dere kako stigne), bolje da povezes karticu sa paypalom, malo je sigurnije nego kada onako direkt ukucajes broj kartice, ccv i slicno, ja sve preko paypala kupujem, mada sam kupio par puta nesto virtuelno sa karticom, i na srecu nisam ostecen jos nikadaalmir90 wrote: Ma nisam tako mislio, strah me prevare. Narucio bih nesto sa banggood, sitno nesto cisto radi testa, imam vec Visa debitnu karticu, ide mi plata preko nje, pa mi nije bas svejedno tako davati podatke, u tom se stvar, ako me neko moze malo bolje uputiti, jer nisam imao iskustva sa tim, nije meni zao 15-20 sto cu platiti, pa da mi stigne nesto lijevo, vec mi je problem hoce li ostatak na racunu biti u redu? Narucio bih neki duks, pise tamo oko 11 eura da je. Interesuje me da li prvo se moram registrovati na paypal i povezati karticu sa paypal pa onda u kupovinu?
- Kofer
#2394 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mene je bome štitilo,i neznam otkud ti ta priča da ne štite.burekodsira wrote:ne velicaj previse pejpalKofer wrote:Mora.Paypal te štiti u slučaju prevare i zaštićen si ko lički medvjed.Ne postoji mogućnost pri preuzimanju pare davat.Onda kada bi i bilo tako šta bi mu ti kada bi te prevario?Šta ti znaš štaje u pošiljci?A vako kada te prevari digneš case i dobiješ pare natrag.almir90 wrote:Da li se sve to mora unaprijed placati, ili postoji mogucnost placanja nakon dolaska posiljke postaru?
- ne stite te prilikom kupovine "virtualnih dobara"
- ne stite te ako nemas tracking nr (kao prodavac ili kao kupac koji vraca)
- ne stite ako ti neko posalje ciglu iste tezine kao kupljena roba
itd isl
sigurno da ima i dosta prednosti ali ne zavaravaj/te se da je sve bajno sjajno
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2395 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Naveo je gdje te ne stite 
Neka ti dodje jakna, poderana ti mozes dobiti DIO NOVCA nazad ukoliko ne saljes jaknu nazad prodavacu, a citav iznos tek kada vratis i on je primi, ali si opet u minusu 20-30KM za slanje. Sto je najgore, TN BHPOSTE se NE PRATI kada izadje iz BIH te se moze desiti da njemu artikal dodje nazad, preuzme ga i kaze da nista doslo nije
Neka ti dodje jakna, poderana ti mozes dobiti DIO NOVCA nazad ukoliko ne saljes jaknu nazad prodavacu, a citav iznos tek kada vratis i on je primi, ali si opet u minusu 20-30KM za slanje. Sto je najgore, TN BHPOSTE se NE PRATI kada izadje iz BIH te se moze desiti da njemu artikal dodje nazad, preuzme ga i kaze da nista doslo nije
-
almir90
#2396 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Evo registrovao sam se na paypal, pokusao povezati karticu i proslo, kad sam isao na verifikaciju kartice, trazili su mi neki kod 4 znameknke, nisam dobio nista na mail, par puta sam sam kucao neki ondje sto staji 1234 i ponistili su mi prijavu kartice, a uredno mi dodje poruka prije toga da mi je sa racuna skinuto 2.86, sta sada da radim?Mehemed wrote: Jest da se pljacke kartica relativno cesto desavaju, ali na srecu ja nisam nikada bio ostecen ni za fening (osim od strane banke koja dere kako stigne), bolje da povezes karticu sa paypalom, malo je sigurnije nego kada onako direkt ukucajes broj kartice, ccv i slicno, ja sve preko paypala kupujem, mada sam kupio par puta nesto virtuelno sa karticom, i na srecu nisam ostecen jos nikada
- dinooh
#2397 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Taj kod ce ti doci u izvodu na pocetku sljedeceg mjeseca ili otidi u banku i isprintaj izvod za tekuci mjesec na automatu. Probaj se ponovo prijavit, pa kod nemoj ukucavat dok ga ne dobijes. Kada ga ukucas, vratit ce ti parealmir90 wrote:Evo registrovao sam se na paypal, pokusao povezati karticu i proslo, kad sam isao na verifikaciju kartice, trazili su mi neki kod 4 znameknke, nisam dobio nista na mail, par puta sam sam kucao neki ondje sto staji 1234 i ponistili su mi prijavu kartice, a uredno mi dodje poruka prije toga da mi je sa racuna skinuto 2.86, sta sada da radim?Mehemed wrote: Jest da se pljacke kartica relativno cesto desavaju, ali na srecu ja nisam nikada bio ostecen ni za fening (osim od strane banke koja dere kako stigne), bolje da povezes karticu sa paypalom, malo je sigurnije nego kada onako direkt ukucajes broj kartice, ccv i slicno, ja sve preko paypala kupujem, mada sam kupio par puta nesto virtuelno sa karticom, i na srecu nisam ostecen jos nikada
-
almir90
#2398 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ponovo sam pokusao istu karticu prijaviti na paypal i nece, pise da je odbijena zbog toga sam vise puta ukucao pograsan kod, da li mogu tu karticu iskoristit na napravim novi email i novi racun na paypal, ili da cekam kad mi istekne ova kartica, pa probati preko nove, jer mi za dva mjeseca istice..
- dinooh
#2399 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako ti se ne zuri mozes pricekat. A ne znam hoce li moci ako se preko drugog maila prijavis, probaj pa vidi. Ali svakako ces za 2 mjeseca opet morat prijavit drugu karticu a sljedeci mjesec ce te na paypalu vec upozoravat da ti ta istice i neces moci nista kupovati . I moja istice ovaj mjesec, dobio sam novu ali je tek sljedeci mjesec mogu aktivirat i prijavit na paypal, a sa starom ne mogu nista kupiti jer istice ovaj mjesec.almir90 wrote:Ponovo sam pokusao istu karticu prijaviti na paypal i nece, pise da je odbijena zbog toga sam vise puta ukucao pograsan kod, da li mogu tu karticu iskoristit na napravim novi email i novi racun na paypal, ili da cekam kad mi istekne ova kartica, pa probati preko nove, jer mi za dva mjeseca istice..
-
almir90
#2400 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Evo vec sam probao napraviti novi mail, i nece, cim sam unio podatke od kartice, izbaci mi da je ponistena. Ah, sranja, valja mi cekati jos dva mjeseca, a tamam sam se zagrijao da narucim neke stvari, baksuz...dinooh wrote:Ako ti se ne zuri mozes pricekat. A ne znam hoce li moci ako se preko drugog maila prijavis, probaj pa vidi. Ali svakako ces za 2 mjeseca opet morat prijavit drugu karticu a sljedeci mjesec ce te na paypalu vec upozoravat da ti ta istice i neces moci nista kupovati . I moja istice ovaj mjesec, dobio sam novu ali je tek sljedeci mjesec mogu aktivirat i prijavit na paypal, a sa starom ne mogu nista kupiti jer istice ovaj mjesec.almir90 wrote:Ponovo sam pokusao istu karticu prijaviti na paypal i nece, pise da je odbijena zbog toga sam vise puta ukucao pograsan kod, da li mogu tu karticu iskoristit na napravim novi email i novi racun na paypal, ili da cekam kad mi istekne ova kartica, pa probati preko nove, jer mi za dva mjeseca istice..