Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vs84sa

#2376 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vs84sa »

kratko i jasno par pitanja da ne listam cijelu temu, izvinjavam se ako je bilo slicno pitanje... zakon sam procitao i tu nema nikakve dileme. problem je slijedeci: komsija iznad mene (koji je na zadnjem spratu, ja na predzadnjem, da kazem i to da su na spratovima po dva stana) hoce da napravi predulaz, tj. na medju spratu na kojem ima par kvadrata slobodnog prostora hoce da postavi zeljeznu ogradu i vrata i sve to zagradi. klasican primjer pokusaja otimacine zajednicke imovine. nema saglasnost nijednog stanara. lik nece da plati ni zajednicko ciscenje haustora, itd itd...

kako sprijecit? zvati policiju odmah kad dodju radnici ili nesto drugo? doduse i ti radnici koji bi dosli to postavljat nemaju nikakvu dozvolu za takvo nesto.

da ne duzim, ima li neko kakav prijedlog, ako bude trebalo neko dodatno pojasnjenje tu sam :)

pozz
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2377 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote: Tako je Pipi, ja ne znam sta bih da nema tebe, ne bih znala s kim da se "svadjam" :) ubjedjujem i na kraju, drago mi je da od toga bude nesto dobro, ako je iz toga proizasla izmjena Zakona, onda sam ja najsretnija osoba na svijete. Sad samo cekam neke pozitivne primjere a ticu se odrzavanja zgrada.
Nema sumnje da si sretna. Klix.ba je superutjecajan interaktivni medij. I ja čekam te promjene, strpljiv sam.
:kiss:
Bellica

#2378 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vs84sa wrote:kratko i jasno par pitanja da ne listam cijelu temu, izvinjavam se ako je bilo slicno pitanje... zakon sam procitao i tu nema nikakve dileme. problem je slijedeci: komsija iznad mene (koji je na zadnjem spratu, ja na predzadnjem, da kazem i to da su na spratovima po dva stana) hoce da napravi predulaz, tj. na medju spratu na kojem ima par kvadrata slobodnog prostora hoce da postavi zeljeznu ogradu i vrata i sve to zagradi. klasican primjer pokusaja otimacine zajednicke imovine. nema saglasnost nijednog stanara. lik nece da plati ni zajednicko ciscenje haustora, itd itd...

kako sprijecit? zvati policiju odmah kad dodju radnici ili nesto drugo? doduse i ti radnici koji bi dosli to postavljat nemaju nikakvu dozvolu za takvo nesto.

da ne duzim, ima li neko kakav prijedlog, ako bude trebalo neko dodatno pojasnjenje tu sam :)

pozz
Trebas da se obratis svom predstavniku, a on upravitelju koji kasnije obavjestava nadleznu opstinu koja ce izaci na teren s upraviteljima i traziti mu dozvolu etaznih vlasnika, pa ako nema, izdat ce mu zabranu za to dogradjivanje. Tako je bar bilo u mom slucaju, nadam se da ce i kod tebe zavrsiti po Zakonu kao i kod mene.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2379 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vs84sa wrote:kratko i jasno par pitanja da ne listam cijelu temu, izvinjavam se ako je bilo slicno pitanje... zakon sam procitao i tu nema nikakve dileme. problem je slijedeci: komsija iznad mene (koji je na zadnjem spratu, ja na predzadnjem, da kazem i to da su na spratovima po dva stana) hoce da napravi predulaz, tj. na medju spratu na kojem ima par kvadrata slobodnog prostora hoce da postavi zeljeznu ogradu i vrata i sve to zagradi. klasican primjer pokusaja otimacine zajednicke imovine. nema saglasnost nijednog stanara. lik nece da plati ni zajednicko ciscenje haustora, itd itd...

pozz
Editovano:
Ah, evo @Bellici se desila ista stvar, pa postupi kao što ona reče. Moje objašnjenje suvišno. :!: :sax: :sax:
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/08/2012 10:08, edited 1 time in total.
hava123

#2380 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by hava123 »

Pozdrav,
zanima me ako netko zna da li kamere na ulazu u zgradu snimaju samo ulaz ispred vrata od zgrade ili snimaju i okolo ulaza tj.nekih par metara od ulaza u zgradu?
Naime,jucer mi je netko ostetio vozilo,zagrebao ga kljucem, a vozilo je bilo parkirano ispred stepenica od ulaza..Inace ga nikad ne parkiram tu al eto nije bilo mjesta pa belaj.. :-) I tko uopce postavlja te kamere,kome se mogu obratiti?
Upravitelj kaze da on nema pojma.. :-)

Hvala!
vs84sa

#2381 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vs84sa »

ako mislis na predstavnika kao predsjednika kucnog savjeta njemu sam se obratio i covjek je isto tako rekao da nema pravo tu da postavlja... upravitelja nemamo jer niko osim nas par stanara nije placao valjda stambenom koliko sam upoznat... nema etaza, to je zadnji sprat u potkrovlju, tako je zgrada napravljena i nikad tu nije bilo nikakve ograde.

to ispada ko kupi vise zeljeza i ogradi bolje ce proci, pa to svi mozemo... znam da ovo nije problem samo kod mene, jer je taj lik to vjerovatno negdje vidio po gradu pa dosao na ideju. treba se jednom naucit zivit u zgradama, dokad trpit vise taj ruralni mentalitet...
vs84sa

#2382 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vs84sa »

PipiDugaDevetka wrote:

pozz
Bez odobrenja upravitelja ne smije biti nikakvih radova uključujući i penjanje na krov. Nadam se da će neko napisati koji član je to u Zakonu. Policiju zvati i pozvati se na Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanja zgradom u Kantonu Sarajevo. :!: :sax:
hvala ti. upravo je ovo i bio moj plan, prvo policiju pa onda provjerit sve papire na osnovu kojih bi to radili, ispitat te majstore koja je firma itd, da bi se moglo tuzit i pravno lice ako treba... uglavnom sreca je pa sam ovdje nasao link za Zakon o odrzavanju zgrada, hvala jos jednom svima.
mrkalj

#2383 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:

pozz
U vezi oko postavljanja željezne ograde,ne bi trebalo biti dileme-inspekcija i to gradjevinska.
Ne znam da li je u pitanju novija ili starija zgrada.Zašto ovo pitanje.Ako je u pitanju novija zgrada u tim predulazima se nalaze ormarići za gas i za grijanje.Zatvaranjem tih predulaza može biti vrlo opasno. Curenje ili gasa ili grijanja i nemogučnosti stručnih lica da slobodno pristupe ormarićima,može imati posljedice i sami znate koje.
Bellica

#2384 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

hava123 wrote:Pozdrav,
zanima me ako netko zna da li kamere na ulazu u zgradu snimaju samo ulaz ispred vrata od zgrade ili snimaju i okolo ulaza tj.nekih par metara od ulaza u zgradu?
Naime,jucer mi je netko ostetio vozilo,zagrebao ga kljucem, a vozilo je bilo parkirano ispred stepenica od ulaza..Inace ga nikad ne parkiram tu al eto nije bilo mjesta pa belaj.. :-) I tko uopce postavlja te kamere,kome se mogu obratiti?

Hvala!
Kameru je postavio vas operater kablovske televizije, a snima samo dio ispred ulaza u zgradu i mozda metar ispred, zavisi kako je namjestena. Mozes da se obratis svom predstavniku jer niko nije smio postaviti kameru, a da on u ime vas etaznih vlasnika to nije odobrio. Mozes da se obratis i operateru KA TV, iako, pomocu te kamere mozes samo da vidis nesto u datom momentu, one nemaju snimac koji prati stanje ispred zgrade recimo 48h.
PipiDugaDevetka

#2385 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vs84sa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

pozz
Bez odobrenja upravitelja ne smije biti nikakvih radova uključujući i penjanje na krov. Nadam se da će neko napisati koji član je to u Zakonu. Policiju zvati i pozvati se na Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanja zgradom u Kantonu Sarajevo. :!: :sax:
hvala ti. upravo je ovo i bio moj plan, prvo policiju pa onda provjerit sve papire na osnovu kojih bi to radili, ispitat te majstore koja je firma itd, da bi se moglo tuzit i pravno lice ako treba... uglavnom sreca je pa sam ovdje nasao link za Zakon o odrzavanju zgrada, hvala jos jednom svima.
Ma bolje ti je predložila @Bellica, nego ja. Kada se policija pojavi ispade da se desio kriminal, neko narušavanje JRM. Komšija bi bio žestoko ljut i m ogla bi uslijediti gadna osveta.
Ovako inspktori iz opštine dođu navrijeme i unaprijed (prije troškova komšijinih) dođu i upoznaju komšiju da ne smije to raditi.

Ujedno, prilika da izaberete upraviteljsku firmu, eto neka @Bellica predloži koja je najbolja. Skini sa web. stranice Ministarstva SP Kantona formular Zapisnik o Skupu EV, Popuni da ti i ostle komšije birate tu i tu firmu i tebe kao PEV-a. Ne prepuštaj funkciju PEV-a ljudima koje ne poznaješ i eventualnim hojratima, sadašnjim ili budućim ovisnicima.
Gorko ćeš se kajati kao što se i ja kajem kada sam stavio potpis za FAMOS-GRADNJU i PEV-a prigradskog seljaka u duši.
Bellica

#2386 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:
Bellica wrote:

pozz
U vezi oko postavljanja željezne ograde,ne bi trebalo biti dileme-inspekcija i to gradjevinska.
Ne znam da li je u pitanju novija ili starija zgrada.Zašto ovo pitanje.Ako je u pitanju novija zgrada u tim predulazima se nalaze ormarići za gas i za grijanje.Zatvaranjem tih predulaza može biti vrlo opasno. Curenje ili gasa ili grijanja i nemogučnosti stručnih lica da slobodno pristupe ormarićima,može imati posljedice i sami znate koje.
Moja zgrada isto ima predulaze, ali svi smo to uradili, dakle, na svakom spratu po dva predulaza, u kojem su po dva stana, plinski setovi su unutra. Ja vodim racuna da uvijek neko od komsija bude unutra za slucaj opasnosti, da se ostavljaju otkljucani ako su komsije na godisnjem odmoru ili da nekom u Sarajevu ostave kljuc. Zato ja sveke godine znam kad neko od EV ide na odmor :D Inace, nikada nismo imali nikakve probleme po pitanju ove opasnosti koju ti navodis.
PipiDugaDevetka

#2387 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vs84sa wrote:ako mislis na predstavnika kao predsjednika kucnog savjeta njemu sam se obratio i covjek je isto tako rekao da nema pravo tu da postavlja... upravitelja nemamo jer niko osim nas par stanara nije placao valjda stambenom koliko sam upoznat... nema etaza, to je zadnji sprat u potkrovlju, tako je zgrada napravljena i nikad tu nije bilo nikakve ograde.

to ispada ko kupi vise zeljeza i ogradi bolje ce proci, pa to svi mozemo... znam da ovo nije problem samo kod mene, jer je taj lik to vjerovatno negdje vidio po gradu pa dosao na ideju. treba se jednom naucit zivit u zgradama, dokad trpit vise taj ruralni mentalitet...
Nije mi jasno ovo podvučeno, imate li upravitelja i predstavnika etažnih vlasnika ili nemate. Etažiranje zgrada će objasniti neko drugi.
Svakako se vrijedi boriti za svoj ''topli dom u koji si uložio toliko mnogo'' da bi ga odbranio od levatora. Ne biti levat, po svaku cijenu i šutiti....!
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/08/2012 10:32, edited 1 time in total.
Bellica

#2388 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vs84sa, Pipi,

Momci, policija s tim problemom nema nista, niko nece ni prstom mrdnuti. Na mojoj zgradi je covjek iz PP provodio plinsku instalaciju preko fasade, poznala sam MUP, objasnila situaciju, rekla im da nema dozvolu od EV, oni se nasmijali i rekli da nije u njihovoj nadleznosti. Inace, ne mozes nekoga tuziti policiji pozivajuci se na Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada. Nadalje, ako nemate upravitelja, tesko da ista mozete postici, jer upravitelj prvi izlazi na lice mjesta, poziva gradjevinsku inspekciju iz opstine pa tek se onda radovi obustave. Ako znate da ima u planu da to gradi, treba ga sprijeciti prije nego sto uopste pocne s izgradnjom. Jer, ako uradi, tesko da ce ga neko natjerati da to poskida. Posto si novi na temi, sigurno ne znas da je moj komsija izgradio na zgradi dimnjak, moji upravitelji su to, kao i ja azurna PEV prijavili opstinskoj inspekciji koja je prekasno dosla, on je prikljucio i bojler na taj dimnjak dok su oni dosli, jos su mi rekli da nikada nisu primili nikakvu dojavu o bespravnoj gradnji dimnjaka (ja sam to kasnije regulisala preko nacelnika pa ih je on posla da izadju na teren), sada, on je to izgradio, nece ga niko ziv natjerati da to skine, nego covjek ganja gradjevinsku dozvolu naknadno za izgradnju tog dimnjaka. A poznavajuci nase sisteme, dobit ce je 100%, zato, odmah sada, jos danas, regulisite to oko upravitelja, neka ga prijave, neka izadju ovi iz opstine na teren i sprijece ga. Dolazit ce vam on svima na vrata i traziti odobrenje koje mu vi mozete i ne morate dati da to ugradi. Nazalost, bez upravitelja ne mozete, opstina ne razgovara s nama PEV, nego putem upravitelja i da znas, tako ti je za sve, za vodu, struju, telefon, plin, sta god se pokvari i oni trebaju popraviti (navedene firme, ViK, EP, Telecom), nece da cuju dok im upravitelj ne uputi dopis i zamoli ih da to odrade. To je otislo tako daleko, da ja kao PEV nisam mogla iz MUP-a dobiti sluzbenu zabiljesku da su pokradeni PP aparati, dok upravitelj moje zgrade nije pismenim putem zamolio da mi to izdaju. Pa ti vidi moras li ili ne moras imati upravitelja?
vs84sa

#2389 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vs84sa »

Hvala Bellica na iscrpnom objasnjenju. Sto se tice upravitelja nemamo ga, predlozicu to cim vidim pred. kucnog savjeta da se to sto hitnije pronadje... ne samo radi ovog problema nego 1001 drugog da ne nabrajam, svi znamo da je to nuznost. al ne mozes ti kad u zgradi ima 10 nezaposlenih porodica, 8 penzionera itd.

sto se tice ovo oko plina, isto to sam navodio primjer da je i to preksajno djelo, mada je to na drugom dijelu haustora. ovo je izmedju mene kao predzadnjeg sprata i njega na zadnjem. ma jednostavno necu da gledam u resetke, nisam rasto u pionirskoj dolini da me neko u kavez trpa. sto je najgore on moze na zadnjem spratu isto tako postavit taj predulaz dva metra od svojih vrata, al jok on je zamislio da ogradi dole jos pola sprata, uz najistaknutiji argument stanar koji je dole nema sta trazit gore :)

da ne spominjem kako mi je prvo rekao da je to njegovo 1/1, da on ima u papirima od stana... pa onda kako mu treba radi osiguravajuce kuce, pa da ima saglasnost svih stanara, ja zvao ljude niko pojma nema.

kaze mi na kraju ja cu postavit pa me tuzi, pa reko ja cu skinut pa ti mene tuzi. na kraju ako on to ogradi ja cu ogradit odmah pola tog dijela, pa umjesto da bude svima lijepo bice mu pred stanom pola tone celika...
Bellica

#2390 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vs84sa wrote:Hvala Bellica na iscrpnom objasnjenju. Sto se tice upravitelja nemamo ga, predlozicu to cim vidim pred. kucnog savjeta da se to sto hitnije pronadje... ne samo radi ovog problema nego 1001 drugog da ne nabrajam, svi znamo da je to nuznost. al ne mozes ti kad u zgradi ima 10 nezaposlenih porodica, 8 penzionera itd.

sto se tice ovo oko plina, isto to sam navodio primjer da je i to preksajno djelo, mada je to na drugom dijelu haustora. ovo je izmedju mene kao predzadnjeg sprata i njega na zadnjem. ma jednostavno necu da gledam u resetke, nisam rasto u pionirskoj dolini da me neko u kavez trpa. sto je najgore on moze na zadnjem spratu isto tako postavit taj predulaz dva metra od svojih vrata, al jok on je zamislio da ogradi dole jos pola sprata, uz najistaknutiji argument stanar koji je dole nema sta trazit gore :)

da ne spominjem kako mi je prvo rekao da je to njegovo 1/1, da on ima u papirima od stana... pa onda kako mu treba radi osiguravajuce kuce, pa da ima saglasnost svih stanara, ja zvao ljude niko pojma nema.

kaze mi na kraju ja cu postavit pa me tuzi, pa reko ja cu skinut pa ti mene tuzi. na kraju ako on to ogradi ja cu ogradit odmah pola tog dijela, pa umjesto da bude svima lijepo bice mu pred stanom pola tone celika...
Nema na cemu, tu sam da pomazem i dijelim savjete. Slobodno pitaj sta god te zanima iz ove oblasti. Imam i ja jedan "penzionerski" ulaz i vjeruj mi da je naplativnsot bolja nego u nekom gdje su svi mladji, zaposleni ljudi i to na finim mjestima, s njima se mnogo lakse dogovoriti oko bilo cega nego s ovim mladjim.
Vi svakako izaberite upravitelja, dajte mu taj problem "u ruke" i neka vam rijesi. S tim da vas PEV mora biti maksimalno azuran po tom pitanju, dakle, zvati, odlaziti, pitati, dosadjivati dok se to ne rijesi, ne moze samo reci ja to ne dozvoljavam, nego podignuti se malo i raditi. Zar na tom zadnjem dijelu nema neki izlaz na krov, lift kucica (ako imate lift u zgradi), pa da mu na osnovu toga zabranite da gradi, jer ni jedno od ovo dvoje ne smije zagraditi. Inace, ako i nema, nema veze, jer vi kao vlasnici te zgrade imate pravo da mu to ne odobrite. Pocnite vec danas, da ne zakasnite, ako bude negdje nesto "zapelo" javi da ti pomognem.
PipiDugaDevetka

#2391 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

http://msp.ks.gov.ba/upravitelji
Evo, nekih 14 upraviteljskih firmi, pa odabrati najbolju. Ja najbolje firme prepoznajem tako što pogledam e-mail adresu i web. stranicu jer nemam uvida ko kako radi, pa mi preostaje da pogledam koliko gazda/e ulaže u savremeni način poslovanja, obučava radnike/ce na radu sa kompjuterima, kupuje legalne software,...

Ako firma uopšte nema web. stranicu da se predstavi i eventualno da komunicira sa EV i PEV-ovima, otpada.

Dalje, gledam e-mail adresu, ako je u extenziji poslije oznake @ hotmail.com, @yahoo.com ili @gmail.com,... vidi se da gazda nema svoj server ili legani software - znači malo manje ulaže novca u savremeno poslovanje.

Izabrati upravitelja među onim firmama koje imaju e-mail adresu na primjer:
[email protected] ili [email protected], pregledati web. stranicu, vidjeti ima li odjeljak za komunikaciju sa EV i PEV-ovima, i to je to.

Mada, ova posredna procjena kvalitete firme, ne mora biti tačna, ja ovako procjenjujem prezentacije firmi kod kojih želim nešto kupiti ili naručiti neku uslugu.

Ko od EV ne želi da bude LEVAT izlevaćeni (Kao što sam, recimo, ja), trebalo bi da pročita Zakon, spozna svoja prava i krene u borbu za svoje privatno vlasništvo, svoj ''topli i ugodni dom'' za koji je krv, znoj i suze silne prolio.
hava123

#2392 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by hava123 »

Bellica wrote:
hava123 wrote:Pozdrav,

Hvala!
Kameru je postavio vas operater kablovske televizije, a snima samo dio ispred ulaza u zgradu i mozda metar ispred, zavisi kako je namjestena. Mozes da se obratis svom predstavniku jer niko nije smio postaviti kameru, a da on u ime vas etaznih vlasnika to nije odobrio. Mozes da se obratis i operateru KA TV, iako, pomocu te kamere mozes samo da vidis nesto u datom momentu, one nemaju snimac koji prati stanje ispred zgrade recimo 48h.
Tnx..
bogumila

#2393 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by bogumila »

Bellica wrote:Bogumila,
Umjesto da se preipres s nama iskusnim ljudima u ovoj oblasti, uzmi Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova i procitaj sta tamo pise, pa se vrati da "razgovaramo". Ovako ne mozes, nemas pojma o cemu pises, ili si tu da provociras ili stvarno nemas pojma. Tvoj prethodni post (replika na moj) necu ni da komentarisem jer je prepun recenica koje nemaju veze s mozgom, a sa gore navedenim Zakonom pogotovo. Ovaj s "Pretis-om" pogotovo necu da komentarisem, jer je suvise smijesan i takodjer, nema veze s mozgom. Ako su vlasnici stanova ti planinari, zasto ne bi koristili svoje podrume??? Zasto ja svom komsiji ne mogu zabraniti da u svojoj ostavi cuva zimnicu i salate do jula ili avgusta tekuce godine??? Zato sto je ta ostava njegova privatna. I ovdje cu se zaustaviti, procitaj Zakon pa se vrati, jer ima ovdje previse problema i bez tvojih provokacija.

Pa ti toliko duge postove pises da moje izgleda uopste ne citas :D
Hajd nemam ni ja vise zivaca, ovo je izgubilo sportski karakter 8-)
PipiDugaDevetka

#2394 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

bogumila wrote:
Umjesto da se preipres s nama iskusnim ljudima u ovoj oblasti, uzmi Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova i procitaj sta tamo pise, pa se vrati da "razgovaramo". Ovako ne mozes, nemas pojma o cemu pises, ili si tu da provociras ili stvarno nemas pojma. Tvoj prethodni post (replika na moj) necu ni da komentarisem jer je prepun recenica koje nemaju veze s mozgom, a sa gore navedenim Zakonom pogotovo. Ovaj s "Pretis-om" pogotovo necu da komentarisem, jer je suvise smijesan i takodjer, nema veze s mozgom. Ako su vlasnici stanova ti planinari, zasto ne bi koristili svoje podrume??? Zasto ja svom komsiji ne mogu zabraniti da u svojoj ostavi cuva zimnicu i salate do jula ili avgusta tekuce godine??? Zato sto je ta ostava njegova privatna. I ovdje cu se zaustaviti, procitaj Zakon pa se vrati, jer ima ovdje previse problema i bez tvojih provokacija.

Ofsajd (U prevodu, trčiš pred rudu)! Navijam za @Bellicu! Zakon!
Bellica

#2395 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
bogumila wrote:

Ofsajd (U prevodu, trčiš pred rudu)! Navijam za @Bellicu! Zakon!
Hvala pipi sto navijas za mene, primam te u svoj tim :-D
Aqua_S

#2396 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Aqua_S »

Vas dvoje bi se serbez mogli uzet na kraju teme:) :lol: :lol: :lol: :lol:
sarajevo63

#2397 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellica wrote:vs84sa, Pipi,

Momci, policija s tim problemom nema nista, niko nece ni prstom mrdnuti. Na mojoj zgradi je covjek iz PP provodio plinsku instalaciju preko fasade, poznala sam MUP, objasnila situaciju, rekla im da nema dozvolu od EV, oni se nasmijali i rekli da nije u njihovoj nadleznosti. Inace, ne mozes nekoga tuziti policiji pozivajuci se na Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada. Nadalje, ako nemate upravitelja, tesko da ista mozete postici, jer upravitelj prvi izlazi na lice mjesta, poziva gradjevinsku inspekciju iz opstine pa tek se onda radovi obustave. Ako znate da ima u planu da to gradi, treba ga sprijeciti prije nego sto uopste pocne s izgradnjom. Jer, ako uradi, tesko da ce ga neko natjerati da to poskida. Posto si novi na temi, sigurno ne znas da je moj komsija izgradio na zgradi dimnjak, moji upravitelji su to, kao i ja azurna PEV prijavili opstinskoj inspekciji koja je prekasno dosla, on je prikljucio i bojler na taj dimnjak dok su oni dosli, jos su mi rekli da nikada nisu primili nikakvu dojavu o bespravnoj gradnji dimnjaka (ja sam to kasnije regulisala preko nacelnika pa ih je on posla da izadju na teren), sada, on je to izgradio, nece ga niko ziv natjerati da to skine, nego covjek ganja gradjevinsku dozvolu naknadno za izgradnju tog dimnjaka. A poznavajuci nase sisteme, dobit ce je 100%, zato, odmah sada, jos danas, regulisite to oko upravitelja, neka ga prijave, neka izadju ovi iz opstine na teren i sprijece ga. Dolazit ce vam on svima na vrata i traziti odobrenje koje mu vi mozete i ne morate dati da to ugradi. Nazalost, bez upravitelja ne mozete, opstina ne razgovara s nama PEV, nego putem upravitelja i da znas, tako ti je za sve, za vodu, struju, telefon, plin, sta god se pokvari i oni trebaju popraviti (navedene firme, ViK, EP, Telecom), nece da cuju dok im upravitelj ne uputi dopis i zamoli ih da to odrade. To je otislo tako daleko, da ja kao PEV nisam mogla iz MUP-a dobiti sluzbenu zabiljesku da su pokradeni PP aparati, dok upravitelj moje zgrade nije pismenim putem zamolio da mi to izdaju. Pa ti vidi moras li ili ne moras imati upravitelja?
PipiDugaDevetka

#2398 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Hvala pipi sto navijas za mene, primam te u svoj tim :-D
Ti i ja smo odavno tandem koji je omogućio promjene Zakona, barem ja mislim da je tako. Vidi kada je tema otvorena.

Usput, nadam se skorom razrješenju problematike prinudnih PEV-ova. Vidio sam komšiju PEV-a, preplanuo sa vikendice u Neumu. Pokretljiviji i zdraviji nego ja što vascijelo vrijeme visim po Forumu. U septembru navršava 80 godina.
:D :sax:
PipiDugaDevetka

#2399 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Aqua_S wrote:Vas dvoje bi se serbez mogli uzet na kraju teme:) :lol: :lol: :lol: :lol:
Hadumluka mi moga, šta će mi ona da joj tražim i uzimam ruku, kada sam ja kao sirena.
:D
Bellica

#2400 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Aqua_S wrote:Vas dvoje bi se serbez mogli uzet na kraju teme:) :lol: :lol: :lol: :lol:
Jako neukusna sala, srecom i za takve poput tebe postoje teme na ovom forumu pa izvoli prebaci se. Meni uopste nije smijesno, tema je otovorena da bi se pomoglo ljudima, a ne da bi neko pravio cirkus od iste.
Last edited by Bellica on 07/08/2012 16:24, edited 1 time in total.
Post Reply