NIN wrote:Takav ajet u Kuranu ne postoji!sanabe wrote:Moze li mi neko citirati ajet u kojem se govori o komenovanju bludnika?
Hvala
Ajet ima o bicovanju a on glasi:
* 2. Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i
neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo
sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu
jedna skupina vjernika prisustvuje!
* 4. One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa
osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne
primajte; to su nečasni ljudi,
Ovo je ukratko o tom pitanju.
Cudi me da ranije nisi cuo nista o postu tj. apstinenciji od hrane i pica. Jer mnogo je o tome receno sa medicinske strane, koje sve koristi ima tijelo od tzv. "ciscenja organizma" jer na taj nacin se receptori regeneriraju, ciste i obnavljaju. I tako ono sto trpamo u sebe cijelu godinu na kraju dolazi do zacepljenja, zagusenja i zatupljenja mnogih receptora u organizmu a da ne govorimo kakvom se sve hranom hranimo.heartbeat100 wrote:Zanima me, ako neko zna, da li se ikad medicina ocitovala o postu u Islamu?? Mislim kako na organizam utjece visesatno apstiniranje, prvenstveno od vode s obzirom da je neophodna za nase normalno funkcioniranje??
A ono sto posebno jeste kod posta muslimana jeste i duhovno ciscenje osim tijelesnoga jer covjek je svakodnevno izlozen raznim pritiscima i razlicitim abnormalijama koje kvare u nama duhovni mir.
Tako kod posta muslimana izbjegavaju se sve one stvari koje ce negativno uticati nase duhovno-psihicko stanje.