Avio kompanije all about
-
akcija007
#2376 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ja za Frankfurt letim s Croatia Airlinesom uvijek, karta je cca 200-210 eur via Zagreb a letim s njima sto imaju najbolji red letenja ujutro u pola 7, tamo sam vec u pola 11, povratak mi je navecer u 18h, u Sarajevo sam u 22h.
Iz Zagreba je Airbus A319 ili 320 i redovno je pun od 90%-100% je popunjenost leta, kad sletimo u FRA 10-tak ljudi ide na pasosku kontrolu i po prtljag, ostali svi ostaju u tranzitu sa trece destinacije.
Iz Zagreba je Airbus A319 ili 320 i redovno je pun od 90%-100% je popunjenost leta, kad sletimo u FRA 10-tak ljudi ide na pasosku kontrolu i po prtljag, ostali svi ostaju u tranzitu sa trece destinacije.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2377 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ja sam uzeo OS jer mi je odgovarao red letenja. Imaću pauzu u VIE koju sam htio da odem s drugom na ručak, i onda se vratim i nastavljam za FRA. Povratak je nekad oko 17:00, kratka pauza u VIE i u Sarajevu sam navečer oko pola 10. Cijena je ista ta tvoja.akcija007 wrote:Ja za Frankfurt letim s Croatia Airlinesom uvijek, karta je cca 200-210 eur via Zagreb a letim s njima sto imaju najbolji red letenja ujutro u pola 7, tamo sam vec u pola 11, povratak mi je navecer u 18h, u Sarajevo sam u 22h.
- ljubav_aha
#2378 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
helpdesk wrote:Da se ne k**cimo ovde, generalno si u pravu, ali je FRA izuzetak.
Meni se cini da se mi znamo
edit:
REF AIP AD EDDF
1. Speed Control Instructions by ATC
Speed control instructions by ATC, above all during final approach, are essential for smooth and safe operations, especially in dense traffic. Noncompliance with speed control instructions may lead to an aircraft having to be excluded from the planned approach sequence.
level bustdrndalo wrote:Ja sam govorio o kategorijama aviona odredjenim prilaznim brzinama, odredjenim od proizvodjaca, i ovjerenim od strane nadleznih tijela zaduzenih za sigurnost...helpdesk wrote:Nema to veze, ukoliko poznajes APP (iz vise segmenata) u FRA (ali samo u FRA) onda znas kakve su brzine u prilazu, koliko ti je dozvoljeno odstupanje od zadate (preporucene ili propisane) brzine +- km/h..., sta se desava ako iskaces iz prilazne brzine...
ATR je turbo-prop, nize brzine polijetanja, penjanja, krstarenja, prilaza i slijetanja, u odnosu na "obicni" mlazni motor, koji mora letjeti brze, da ne "padne"... Iz tog razloga takvi avioni na prilazu aerodromu imaju barem 30-ak KN (ne HRK-kuna, nego cvorova...) vise brzine prilaza pisti... Pomnozi to sa barem 10-ak, cesto i preko 20 NM daljine s koje pilot "nisani" pistu tom brzinom sa razlikom od 30 NM/h... Da bi se to sprijecilo, kada avioni razlicite kategorije brzine prilaza idu jedan iza drugog, ostavlja se veci razmak, da sporijeg brzi ne bi stigao, na daljinu manju od dozvoljene...
Kontrolor moze greskom reci pilotu A319 da prilazi sa 130 NM, zbog separacije, jer ATR ispred njega ide toliko, ali pilot to ne smije poslusati ako zna da mu je min. sigurna brzina leta 160... Ovo je sve jako pojednostavljeno, ali ono sto sam htio reci je da npr. dok 1x ATR BH Airlines-a sleti u FRA, skoro da bi 2 druga mlazna aviona mogla sletjeti za to vrijeme... Iz te vizure, ti veliki aerodromi ne vole "male prdavce" kao sto je ATR na svojim zagusenim prostorima... Barem ne u vremenima udarnih "spica"... U 23-24 sata navece, mozes i na LHR dobiti slot cak i besplatno, samo sto tada nece niko da leti...
- helpdesk
#2379 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Kakve veze ima probijanje dodijeljenog levela za 300 FT (level bust) sa brzinom
- macan prvi
#2380 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
I ja mislim da je to besmisleno, posebno jer bi se preko Frankfurta dalo odraditi lijepih uvezivanja s drugim aviokompanijama (kad vec ne lete za München). Koliko je meni poznato, zaista ima jako malo aviona koji dolaze u Frankfurt, a nisu mlazni...drndalo wrote:Nisu nam uvalili avine, nego avion, jednina. I to smo im isprosili... I taj avion je vise nego duplo mladji od ona 2 ATR-a, koja se jos isplacuju Hypo-Leasing-u/Pushing-u...žuta wrote:prvo su nam uvalili avione a drugo su dobili slotove za evropu
Slotove za Evropu ? Na koji to aerodrom u Evropi na kojem su slotovi ozbiljno limitirani leti BH Airlines ? Reci su ti ja, FRA vec dugo, sada na 5x sedmicno, i odskora AMS 3x sedmicno, bas onako svjetski... Na najgori slot aerodrom u evropi-LHR, ne lete nikako...
Kolika je pamet oko koristenja slotova u FRA pokazuje da se tamo jos leti ATR-om, iako time svjesno limitiras sebe na max. 60-ak putnika, umjesto potencijalnih 130 sa npr. A319... A FRA let smatra letom, letio ga vrabac, ili kondor... I jos na prilazu "koce" ostale, jer dolaze sporijim avionom...
Inace vezano za Frankfurt mogu iz licnog iskustva potvrditi da je aerodrom zaista zagushen
- ljubav_aha
#2381 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
levle bust je "tipicna" pojava na najopterecenijim aerodromima ,moj komentar je bio u formatu "add on" problemahelpdesk wrote:![]()
Kakve veze ima probijanje dodijeljenog levela za 300 FT (level bust) sa brzinom?
-
jefferson
#2382 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Eto otkazali Bec i Frankfurt!
Da hoce propast da se vise zavrsi ta blamaza.
Jedina evropska kompanija koja nema uvezane letove sa ostalim kompanijama, nego racunaju na "patriotizam."
Sta kazu u saopcenju: i pored bezviznog rezima! Taj rukovodni kadar treba pred sud dovest!
Da hoce propast da se vise zavrsi ta blamaza.
Jedina evropska kompanija koja nema uvezane letove sa ostalim kompanijama, nego racunaju na "patriotizam."
Sta kazu u saopcenju: i pored bezviznog rezima! Taj rukovodni kadar treba pred sud dovest!
- helpdesk
#2383 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sljedeci je Cirih.
-
jefferson
#2384 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Eho to ce sacekati. Jbg, ima taj neki njihov rodjak koji karte dila u St. Louisu pa on uvezuje arte sa Unitedom, ali samo ako letis iz Washingtona. Valja njemu koncepciju zeznut!helpdesk wrote:Sljedeci je Cirih.
- helpdesk
#2385 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Neznam za te pojedinosti, ali znam za popunjenost aviona. Strasno!!!!
- Entropio
#2386 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Smiješno. Bilo je samo pitanje vremena kad će ukinuti te dvije destinacije... Još će i Zurich, jer i njega otkazuju često.
Austrian za Beč pun svako jutro... A naši zamrznuli jer nema dovoljno putnika.
-
jefferson
#2387 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pa kad nisu uvezani sa drugim kompanijama. Jbg, da bi imao kompaniju koja funkcionise moras zaposliti ljude koji su skolovani, znaju, hoce, a ne rodbinu, jarane i sl.Entropio wrote:Smiješno. Bilo je samo pitanje vremena kad će ukinuti te dvije destinacije... Još će i Zurich, jer i njega otkazuju često.
Pa pogledajte konkurs za direktora kada je "slavni doajen avijacije" Nudzeim Recica otisao, sve je bilo sastavljeno da dodje danasnji vd direktora ( ili je postao direktor).
Tu treba desetak osoba na robiju, najmanje!
- helpdesk
#2388 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Kriza je i u ostalim kompanijama. Ali najcrnje od svega je da se ovi nasi nikako ne trude da budu u plusu. Nije rjesenje ukidati linije i tako se spasavati minusa.
-
manki
#2389 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ja letim u ponedjeljak za Beč, da bih mogao u utorak ujutro nastaviti dalje iz Bratislave za Las Palmas. Sreća i Bog pa nisam uzeo da letim BHairlinesom, već Austrianom, najviše zbog one glupe takse koja se doplaćuje, sad bi im *ebao sve po spisku da sam zbog njih morao propustiti let iz Bratislave.Entropio wrote:Smiješno. Bilo je samo pitanje vremena kad će ukinuti te dvije destinacije... Još će i Zurich, jer i njega otkazuju često.
Neka ih Turci preuzmu skroz, i neka to naprave kako treba.
- karanana
#2390 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
hocu i ja u las palmas.
kolko je para kostala ta zajebancija?
-
manki
#2391 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ja idem na seminar, pa mi je pokriveno sve.karanana wrote:hocu i ja u las palmas.
Inače,
Sarajevo - Beč (Austrian) - 175€
Bratislava - Las Palmas (RyanAir) - 140€
Bila je i varijanta Lufthansa/Spanair nešto uvezano Sarajevo - Njemačka - Barcelona - Las Palmas ali je bilo oko 800€, ovo mi je 10x isplativije bilo, jer sam ja morao platiti sad pa mi oni refundiraju tokom seminara.
-
žuta
#2392 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
austrijanov avion se zove sarajevo mi smo im zlatna koka nosiljajefferson wrote:Entropio wrote:Smiješno. Bilo je samo pitanje vremena kad će ukinuti te dvije destinacije... Još će i Zurich, jer i njega otkazuju često.
-
jefferson
#2393 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Svaki Austrianov avion ima ime nekog evropskog grada! Jedan od njih je i Sarajevo!žuta wrote:austrijanov avion se zove sarajevo mi smo im zlatna koka nosiljajefferson wrote:Entropio wrote:Smiješno. Bilo je samo pitanje vremena kad će ukinuti te dvije destinacije... Još će i Zurich, jer i njega otkazuju često.
Zar jos ljudi misle da smo posebni?
- drndalo
#2394 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ima jos "koka", Prishtina, Skopje, Tirana...
- helpdesk
#2395 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
NAkon što Turkish proda BH Airlines, nadajmo se da će ga uzeti Austrian.drndalo wrote:Ima jos "koka", Prishtina, Skopje, Tirana...
Istorija se valjda ponavlja
- kosina
#2396 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ma meni je njih/nas žao. Uvozimo vodu, naše putnike voze druge kopanije itd. Naravno da smo sami krivi, žao mi je opet. Hoćemo li ikad tobe doći?
-
jefferson
#2397 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Necemo, sve dok skroz ne propadnemo, a i tad cemo cekati humanitarnu pomoc. Kada vidim ko je sve u rukovodstvu BH Airlinesa, edino sto mogu zakljuciti da su bili putnici u avionu cesce od ostalih pa ih to cini "kompetentnim" da rade taj posao.kosina wrote:Ma meni je njih/nas žao. Uvozimo vodu, naše putnike voze druge kopanije itd. Naravno da smo sami krivi, žao mi je opet. Hoćemo li ikad tobe doći?
Sve dok je nama jaransko/rodjacke politike SDA i SZBiH nikad mi necemo nigdje prispjet.
Sto se tice "njih" nije mi zao ni sekunde.
1. Oni ce se dobro uhljebiti. Ima jos kompanija i idiotskih projekata za zamazivanje ociju gdje je kadar SDA i SZBiH dobro dosao.
2. Taman i da nemaju sta jesti, zasluzili su jer ce BHA kad tad propast (ako ih neko ne preuzme) i sta onda sa radnicima koji stvarno nisu zasluzili taj ishod? Znaci sto se tice ljudi koji prave konstantno gubitke, prava adresa je Kantonalno Tuziteljstvo i Sud, a poslije toga KPD Zenica!
- ljubav_aha
#2398 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
helpdesk wrote:NAkon što Turkish proda BH Airlines, nadajmo se da će ga uzeti Austrian.drndalo wrote:Ima jos "koka", Prishtina, Skopje, Tirana...
Istorija se valjda ponavlja![]()
![]()
- Entropio
-
Timotije
#2400 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Leti li repka za Bukurest s nekom drugom kompanijom? Carter je u 10, ali vidim da je sletio avion iz Bukuresta u 09, nije valjda da pored toliko "prebukiranih" letova BH Airlinesa, ni takvu jednu "siguricu" od posla, nisu sposobni ugovoriti?