Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
vivaldi

#2376 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

Šef wrote:vjerovatno će biti neki kompromis poput onog u Istočnoj Slavoniji ali sa širokom autonomijom ili razmjena teritorije- sjever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.
Sta god da bude to ne opravdava sutnju. Cak i da dodje do ove razmjene, ne mozes sazvati pre konferenciju i onda odjendom izjaviti Eto razmjenili smo teritorije. Pa covjece i u Bujanovcu i Medvedji zivi bar 10.000 srba :-)
exliberal

#2377 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by exliberal »

vivaldi wrote:Ova Kosovska desavanja su mi sve veca misterija. Neki totalni zavjet sutnje vlada. Suti Tadic, suti Cvjetkovic, suti Dacis, suti Sutanovac (ovo se cak i rimuje :D ) . To nema nikakvog smisla.

Pa i 15-ogodisnjak zna da je na bilo kakvo vanredno stanje da ne kazem sranje u neposrednoj blizini, automatska reakcija (to je maltene zakonska procedura) podizanje nivoa pripravnosti vojske i policije, obavjestavanje javnosti, non stop davanje izjava.., a u ovom slucaju nista ili skoro nista. Suti i kostunica, nikolic, cak i dodik. Hrpa likova koji laju i na promjenu vremena, a kamoli ovo.

Glavni likovi su nekakvi marginalci Bogdanovic i stefanovic ko da je u pitanju balkansko prvenstvo za juniore u stonom tenisu :?

Razmjena teritorija, priznavanje ili nepriznavanje Kosova, promjene statusa, ulazak u eu, status kandidata..nikakav eventualni scenario ne daje dobar odgovor na ovu misteriju. Ko ce znati sta je u pitanju..
Kad je Rosa ili kako se vec zove krenula da zuzme te prelaze Kforu je poslato upozorenje da ce i Srbija podic svoje interventne jedinice i rasporedit prema granici sa Kosovom ( posto je istekao trogodisnji moratorijum za ulazak u pogranicno podrucje)....nakon toga je Kfor krenuo da preuzme te prelaze i Rosa je primorana da se povuce jer bi doslo do veoma zapaljive situacije.
vivaldi

#2378 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

exliberal wrote:Kad je Rosa ili kako se vec zove krenula da zuzme te prelaze Kforu je poslato upozorenje da ce i Srbija podic svoje interventne jedinice i rasporedit prema granici sa Kosovom ( posto je istekao trogodisnji moratorijum za ulazak u pogranicno podrucje)....nakon toga je Kfor krenuo da preuzme te prelaze i Rosa je primorana da se povuce jer bi doslo do veoma zapaljive situacije.
Ma iskreno, sa moratorijima i deklaracijama mozes dupe obrisati. Da udare srbi na kfor ili nato, vec sutradan bi skelom prelazili sa starog na novi beograd jer bi ih nato razbuco. Haj dobro malo pretjerujem, ali znamo obojica da je nato tamo gazda.
Šef

#2379 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Šef »

vivaldi wrote:
Šef wrote:Nema šanse da se desi da nekih 70-ak hiljada izbjeglica krene u egzodus. Srbija im stoji iza ledja, ne smije ni Tači tek tako da udari, vjerovatno će biti neki kompromis poput onog u Istočnoj Slavoniji ali sa širokom autonomijom ili razmjena teritorije- sjever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

I još nešto, šutnja je najopasnija...
Egozodus ne mora biti rezultat vojne akcije vec izrazitog osjecaja nesigurnosti. Sinoc je nekom Srbinu kuca zapaljena u nekom selu. Nek se ti napadi pocnu cesce desavati u Mitrovici, Zubinom potoku i Leposavicu i pritom plasiraju misterizone price o strasnoj osveti i sl. eto ti kolone na granici.
Ne može se dešavati jer su ta mjesta srpska, etnički čista. To bi moglo kad bi Tači probio barikade, zauzeo prelaze i kad bi Albanci počeli da vršljaju po sjeveru.
Pale se kuće na jugu, evo i danas pa se opet ne iseljavaju masovno. A na jugu Kosova živi više Srba nego na sjeveru, oko 100.000 ih ima dole.
Tih 10.000 koje pominješ vjerovatno bi se nekako našao modus za njih ali opet bolje i 10.000 kolaterlane štete nego 70.000. To kako će se razmijeniti teritorije je tehničko pitanje ako postoji volja. A nije nepoznato u praksi da se teritorije mijenjaju ako se dvije države slože. Tu onda ni stranci ne mogu ništa. I svi bi time odahnuli. Najlakše je organizovati konferenciju.
vivaldi

#2380 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

Šef wrote:
vivaldi wrote:
Šef wrote:Nema šanse da se desi da nekih 70-ak hiljada izbjeglica krene u egzodus. Srbija im stoji iza ledja, ne smije ni Tači tek tako da udari, vjerovatno će biti neki kompromis poput onog u Istočnoj Slavoniji ali sa širokom autonomijom ili razmjena teritorije- sjever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

I još nešto, šutnja je najopasnija...
Egozodus ne mora biti rezultat vojne akcije vec izrazitog osjecaja nesigurnosti. Sinoc je nekom Srbinu kuca zapaljena u nekom selu. Nek se ti napadi pocnu cesce desavati u Mitrovici, Zubinom potoku i Leposavicu i pritom plasiraju misterizone price o strasnoj osveti i sl. eto ti kolone na granici.
Ne može se dešavati jer su ta mjesta srpska, etnički čista. To bi moglo kad bi Tači probio barikade, zauzeo prelaze i kad bi Albanci počeli da vršljaju po sjeveru.
Pale se kuće na jugu, evo i danas pa se opet ne iseljavaju masovno. A na jugu Kosova živi više Srba nego na sjeveru, oko 100.000 ih ima dole.
Tih 10.000 koje pominješ vjerovatno bi se nekako našao modus za njih ali opet bolje i 10.000 kolaterlane štete nego 70.000. To kako će se razmijeniti teritorije je tehničko pitanje ako postoji volja. A nije nepoznato u praksi da se teritorije mijenjaju ako se dvije države slože. Tu onda ni stranci ne mogu ništa. I svi bi time odahnuli. Najlakše je organizovati konferenciju.

I ja mislim da je razmjena najbolja opcija jer staus quo je omca oko vrata i jednim i drugim, prije svega ekonomska. To bi postao balkanski Kashmir samo bez sukoba.

Medjutim potpuno paradoxalno u poredjenju presevske doline i sjevera postoje nevjerovatne tendencije. Srbi na kosovu su jedini srbi koji imaju pozitivan prirastaj i ocigledno se ne iseljavaju sa sjevera sto je meni logicno s obzirom na okolnosti.

S druge strane albanci iz doline posljednjih godina masovno sele i imaju veliki pad u prirastaju iako su jos uvijek u plusu.

Balkanski apsurdi :-)
exliberal

#2381 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by exliberal »

vivaldi wrote:
exliberal wrote:Kad je Rosa ili kako se vec zove krenula da zuzme te prelaze Kforu je poslato upozorenje da ce i Srbija podic svoje interventne jedinice i rasporedit prema granici sa Kosovom ( posto je istekao trogodisnji moratorijum za ulazak u pogranicno podrucje)....nakon toga je Kfor krenuo da preuzme te prelaze i Rosa je primorana da se povuce jer bi doslo do veoma zapaljive situacije.
Ma iskreno, sa moratorijima i deklaracijama mozes dupe obrisati. Da udare srbi na kfor ili nato, vec sutradan bi skelom prelazili sa starog na novi beograd jer bi ih nato razbuco. Haj dobro malo pretjerujem, ali znamo obojica da je nato tamo gazda.
Necitas sta sam napisao , prelaz nije kontrolisao Kfor nego Rosa i zbog tog jednostranog akta Srbija je rekla da ce i ona rasporedit svoje interventne jedinice na granuicu. Tad je Kfor naredio albancima da se povuku nazad i on je preuzeo kontrolu prelaska.
Usput taj prelaz je do ovog incident kontrolisala zajednicka policijks jedinica sastavljena od srba i albanaca ....jesam li u pravu ili ne?
vivaldi

#2382 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

exliberal wrote:Necitas sta sam napisao , prelaz nije kontrolisao Kfor nego Rosa i zbog tog jednostranog akta Srbija je rekla da ce i ona rasporedit svoje interventne jedinice na granuicu. Tad je Kfor naredio albancima da se povuku nazad i on je preuzeo kontrolu prelaska.
Usput taj prelaz je do ovog incident kontrolisala zajednicka policijks jedinica sastavljena od srba i albanaca ....jesam li u pravu ili ne?
Nije zajednicka policijska jedinica vec koliko znam iskljucivo srbi u kosovskim jedinicima. Mislim da je Rosa bila podrska planiranim albanskim carinicima, mada nisam bas 100% siguran, a mrsko mi sad guglat jer na kraju krajeva nije ni vazno.
Bosnolog

#2383 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Kontingent NATO-a na Kosovu pojačan za 700 vojnika

03.08.2011. u 18:56
Regija
Image

Na prištinski aerodrom danas je oko 17.30 stigao prvi kontigent dodatnih snaga KFOR-a koji će biti pomoć i podrška pripadnicima mirovnih snaga na Kosovu.

Prištinski mediji su javili da je prvi vojni avion sa pripadnicima rezervnih borbenih snaga KFOR-a, uglavnom iz Njemačke i Austrije, sletio na aerodrom "Priština".

Na zahtjev komandanta KFOR-a Erharda Bilera, NATO je odlučio da na Kosovo pošalje bataljon od oko 700 pripadnika rezervnih borbenih snaga koje su stacionirane u Njemačkoj.

U izjavama NATO-a i KFOR-a se navodilo da odluka o slanju pojačanja nije uslijedila kao posledica nemogućnosti pripadnika mirovnih snaga da kontrolišu situaciju na Kosovu, već da bi se snagama koje su terenu omogućilo da imaju redovne odmore.

Drugi dijelovi pojačanja će na Kosovo stići narednih dana.
kasparaov

#2384 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by kasparaov »

mene strah da se ne zarati kod nas u bosni
Prpa.ba

#2385 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Prpa.ba »

kasparaov wrote:mene strah da se ne zarati kod nas u bosni

Mirno spavaj, rata nece biti. 8) :mrgreen:
Bosnolog

#2386 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Highlander wrote:"Rezultati te pogubne politike su trenutni odnosi sa najblizim susjedima.Kosovo,Crna Gora,Hrvatska,Bosna i Hercegovina su najblizi i valjda bi trebalo najvazniji susjedi."

R - Bez želje da repliciram po svaku cijenu MORAM da se zapitam, a u kom to svijetu živimo nas dvojica? Koliko znam, a dobro znam, odnosi Srbije i Hrvatske nikada nisu bii bolji. Odnosi sa C. Gorom su korektni, a ne vidim ni jedan jedini gaf prema BiH. Kosovo, jeli, uprokos želji Vašingtona (i Prištine) nije susjed Srbiji, nego je vlasništvo Srbije u aktuelnom posjedu USA i Prištine.

U čemu je problem? Kome to danas od pobrojanih susjeda Srbija pravi problem?
Image
detroit-mercy

#2387 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by detroit-mercy »

Za rat je potrebno dvoje :mrgreen: .
bingov buraz

#2388 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bingov buraz »

detroit-mercy wrote:
Za rat je potrebno da su Srbi dobro a drugi slabo ili nikako naoruzani :mrgreen:
BiH-x

#2389 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by BiH-x »

bingov buraz wrote:
detroit-mercy wrote:
Za rat je potrebno da su Srbi dobro a drugi slabo ili nikako naoruzani :mrgreen:
:lol:
CSKA

#2390 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

bingov buraz wrote:
Buraz,blic pitanje.Cija je cuvena izreka " Kad se borim,neprijatelja nemam" :) ?
detroit-mercy

#2391 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by detroit-mercy »

CSKA wrote:
bingov buraz wrote:
Buraz,blic pitanje.Cija je cuvena izreka " Kad se borim,neprijatelja nemam" :) ?
Isti onaj koji je izjavio "Ko hoda ne trči" :mrgreen: .
Ne kvari nam idilu, vidis da citiramo mudre rijeci najveceg nam u nas :mrgreen: .
bingov buraz

#2392 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bingov buraz »

CSKA wrote:
bingov buraz wrote:
Blic odgovor "nemam pojma" :mrgreen:
ne da mi se guglati,imam osjecaj da ovo ispitivanje mog opstog znanja nije tek onako?Pucaj :mrgreen:
CSKA

#2393 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

bingov buraz wrote:
CSKA wrote:
bingov buraz wrote:
ne da mi se guglati,imam osjecaj da ovo ispitivanje mog opstog znanja nije tek onako?Pucaj :mrgreen:
Razocarao si me kao fana i kao komunistu ,a detroit-mercy me je odusevio :D :thumbup: .
bingov buraz

#2394 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bingov buraz »

detroit-mercy wrote:
CSKA wrote:
bingov buraz wrote:
Isti onaj koji je izjavio "Ko hoda ne trči" :mrgreen: .
Ne kvari nam idilu, vidis da citiramo mudre rijeci najveceg nam u nas :mrgreen: .
aaaa Herr Otto Grunt :) (smajlikojiselupaucelozaboravno)
bingov buraz

#2395 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bingov buraz »

CSKA wrote:
bingov buraz wrote:
CSKA wrote:
Razocarao si me kao fana i kao komunistu ,a detroit-mercy me je odusevio :D :thumbup: .
Do mene,do mene do mene :mrgreen:

Bosnolog

#2396 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Image
NACRT DOGOVORA: KFOR NA JARINJU I BRNJAKU NAJKRAĆE DO SREDINE SEPTEMBRA!

(1) Send to friend Print Sreda, 3. Avgust, 2011.| Autor: Agencija FoNet
Predviđa se da automobili, kamioni do tri i po tone nosivosti i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da uđu na Kosovo nakon provere. Barikade će biti uklonjene :mrgreen:

Image
PRIŠTINA - Komandant KFOR Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović, sačinili su nacrt dogovora koji će omogućiti da se reši problem na severu Kosova, saopštio je večeras KFOR u Prištini!

Tokom večerašnjeg sastanka u kampu "Noting Hil", oni su napravili nacrt dogovora koji predviđa da će "sadašnji sistem kontrole na kapiji 1 i 31 biti nastavljen u istom obliku do sredine septembra, a ukoliko bude potrebno taj period može da bude produžen, dok će KFOR vršiti kontrolu i komandu na prelazima", navodi se u saopštenju.

Nacrt predviđa da automobili, kamioni do tri i po tone nosivosti i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da uđu na Kosovo nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem. Dogovoreno je, takođe, da će barikade biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena na severu Kosova, prenosi Slobodna Evropa.
Otvara se granicni pelazi,uklanjaju se samoizolacione barikade prema Srbiji,Slijedi sve vece iseljavanje kosovskih Srba sa sjevera Kosova,.....Postavlja se logicno pitanje sta je sa vecim kamionima koje nose gradevinski materijal,masine i slicne stvari,KFOR ce da obavlja poslove kosovske granicne sluzbe,....ovo je bila predstava Beograda kako posredno peko KFOR-a predati sto bezbolnije teret zivog blata zvano Kosovo,... ;-)
tbv

#2397 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by tbv »

Azem Vlasi, bivši predsjednik jugoslavenske omladine, jedan od najomraženijih Albanaca u Miloševićevoj Srbiji i veliki borac za nezavisnost Kosova, a danas savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove prokomentirao je naredbu kosovskog premijera Hašima Tačija o općoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih službi.

"Tači, Vlada Kosova, institucije Kosova, dakle, bez obzira ko je premijer, moraju pokazati odlučnost da legitimno brane teritorij i granice svoje zemlje. Ukoliko Srbija hoće da napadne, onda, bujrum, mi se moramo braniti! Te provokacije iz Srbije, dakle, da oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja, kosovske vlasti neće dozvoliti. Tu su KFOR i misija EULEX-a, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritorij i granice Kosova. Potezi koje je poduzela Vlada Kosova usmjereni su u tom pravcu. Na tome će se ustrajati i tu nema kompromisa."

Slaže se s ocjenama kako Srbija ide na podgrijavanje napetosti na sjeveru Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podjeli.

"Pošto Srbija ne može više ovladati cijelim Kosovom i vratiti ga u okrilje Srbije, ona bi da otcijepi dio Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrokom rasplamsavanja novih sukoba. Srbija ne može pretendirati da uzme dio Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripojenje Kosovu."

nastavak intervjua sutra u avazu...
to Azeme, nedaj im da disu, cak ni da sapku stave na glavu...
Bosanac sa dna kace

#2398 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosanac sa dna kace »

evo kazu ima i ovoga na Kosovu:
Online izdanje austrijskog lista "Die Presse" prenosi potvrdu KFOR-a da na sjeveru Kosova djeluju srbijanski snajperisti i ruski plaćenici.

"Međunarodne mirovne snage KFOR su u Prištini potvrdile postojanje "srbijanskih snajperista i drugih naoružanih ljudi" na sjeveru Kosova. Jedna pješadijska jedinica je navodno bila spremna suočiti se sa njima, citirao je dnevni list Koha Ditore jedan KFOR-ov dopis", prenosi "Die Presse".

Ovaj austrijski list navodi i izvještaje dnevnog lista "Gazeta Express", koji se poziva na izvore kosovske obavještajne službe da "na većinski Srbima naseljenom sjeveru Kosova djeluju ruski plaćenici i pripadnici jedne srpske ekstremističke grupe. Šef srbijanskog pregovaračkog tima za Kosovo Borislav Stefanović je u međuvremenu upozorio od "vikend boraca" i "dušobrižnika" iz Beograda, javila je državna novinska agencija "Tanjug". Stefanović je pozvao lokalne Srbe da se suzdrže od "izgreda" i "nepotrebnog, prenaglašenog patriotizma". Problemi se mogu riješiti samo dogovorom, kazao je Stefanović. "Želimo se vratiti dijalogu. Kriza se mora riješiti onako kako smo mi zahtijevali", pojasnio je Stefanović i optužio službenu Prištinu da ne želi pregovore", piše Die Presse.

(deutsche welle)
:run: :run:
Helikopter

#2399 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Dodik: BiH nikada neće priznati Kosovo

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Do ... 00574.html

SRNA - 04.08.2011 15:05

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da BiH nikada neće priznati Kosovo.

Image
Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska (Bosna i Hercegovina)

"Odluku o priznanju Kosova treba da donese Predsjedništvo BiH. Da bi se takva odluka donijela potreban je konsenzus, a ukoliko bude preglasavanja, član Predsjedništva BiH iz RS pokrenuće pitanje vitalnog nacionalnog interesa", rekao je novinarima Dodik.

On je podsjetio da je Kosovo mimo međunarodnog prava proglasilo nezevisnost, napomenuvši da iza toga stoje velike sile. "Negativini scenario koji je nakada smišljen prema Srbima ostvaruje se na gotovo identičan način, jer ova dešavanja na Kosovu smo mogli vidjeti u završnim danima postojanja autonomne oblasti Istočna Slavonija i Baranja, kao i u BiH kada je RS imala na granicama svoju policiju i koja je prelaze ustupila zajedničkim službama koje su formirane suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu", dodao je Dodik. On je naglasio da i Azem Vlasi, savjetnik kosovskog premijera Hašima Tačija, sugeriše Bošnjacima da u BiH ne tolerišu Srbe.

"U RS ćemo svim raspoloživim političkim sredstvima braniti našu dejtonsku poziciju", rekao je Dodik.
Last edited by Helikopter on 05/08/2011 14:08, edited 1 time in total.
Helikopter

#2400 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Sastanak De Marnaka i Tačija
Euleks poštuje Ustav i zakone Kosova

e-Novine: http://www.e-novine.com/region/region-k ... osova.html

Image
Bez povratka na pređašnje stanje: Hašim Tači
Photo: emportal.rs

Šef Euleksa Gvazije Bu de Marnak izjavio je u subotu da Euleks poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavljanje carinske kontrole na celoj teritoriji Kosova. Istovremeno kosovski premijer Hašim Tači poručio da opredeljenje za dijalog sa Srbijom nije značilo i davanje prava veta severnom susedu na uspostavljanje reda i zakonitosti na čitavoj teritoriji Kosova

Kako je javila agencija Beta, De Marnak je na konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem u Prištini rekao da su napadi na Kfor i Euleks neprihvatljivi i da neće tolerisati nikakav oblik nasilja.
Šef Euleksa je istakao i da se neće tolerisati nikakvo ograničavanje slobode kretanja na Kosovu.
De Marnak je izrazio uznemirenost zbog situacije na prelazima Jarinje i Brnjak i pozvao građane Kosova da sačuvaju red i mir. "Smatramo da su razgovori jedini put za rešenje. Dve strane dijalogom mogu rešavati otvorena pitanja", rekao De Marnak.

De Marnak je naveo da je ranije danas razgovarao sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom sa kojim se dogovorio da Kfor i Euleks rade na obezbeđenju slobode kretanja i da istakao da je otpor tome ilegalan i neće se tolerisati.
Na istoj konferenciji za medije premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da su aktivnosti Vlade Kosova na severu zemlje bile u interesu svih građana jer su imale za cilj da uspostave zakon na celoj teritoriji Kosova i dodao da od 25. jula, kada je akcija sprovedena, nema povratka nazad.

Tači je istakao da su mere koje je poduzeo bile ustavne, zakonite, legitimne i legalne, kao i da su one prekinule status kvo koji je kao taoce držao živote građana i evroatlansku budućnost zemlje.
"Rekao sam i ponavljam da uspostavljanje reda i mira na severu Kosova nije upereno protiv bilo koga, u intersu je svih građana zemlje i u interesu zakonitosti. Naš je cilj da uspostavljanjem reda i mira našim građanima na severu ponudimo iste mogućnosti i usluge kao i svim ostalim građanima Kosova" kazao je Tači.

Kosovski premijer je ocenio da su ljudi koji žive na severu Kosova već 12 godina pod pritiskom kriminala, paravojnih i paralelnih struktura i ilegalne trgovine. "Takvu situaciju je dalje bilo neprihvatljivo tolerisati. Građani na severu žele i zaslužuju da žive normalan život u okviru poštovanja zakona, a ne da žive na prostorima gde je zakon zamenjen kriminalnim aktivnostima i paralelnim strukturama", rekao je on. Međunarodna zajednica, naši evropski prijatelji i SAD su uvek znali da ne možemo biti indiferenti i zauvek tolerisati da jedan deo naše zemlje ostane crna tačka ne samo Kosova već i Evrope, kazao je Tači i dodao da je strpljenje Prištine krivo tumačeno a ponekad i zloupotrebljavano. "Tako nešto nismo mogli dalje tolerisati", kazao je premijer.

Tači je rekao da su institucije Kosova odlučnošću da promene stanje uspeli da prekinu status quo koje je držalo taocem normalan život građana koji žive na severu i evroatlansku budućnost zemlje.
Tači je istakao da saglasnost za dijalog i saradnju sa Srbijom nikako nije podrazumevala da je Srbiji dato pravo veta na pokušaje uspostavljanja reda i zakona na Kosovu.
Post Reply