Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
LeonardoAC

#2376 Re: Pravni fakultet

Post by LeonardoAC »

Budite pametni i bježite što dalje od pravnog fakulteta... i pravnog studija općenito.
Na kraju ga svi završe... neko studira par godina više - ali opet svi završe. Vrijeme je jednstavno takvo da se ne možete boriti protiv inih "intelektualaca" sa Fakulteta za javnu upravu, političkih nauka, pravnog fakulteta u kiseljaku, travniku, lukavici i ostalim seoskim zabitima. Znanje više niko ne vrednuje i ne cijeni. Ili ako baš hoćete taj studij da imate, upišite neki tehnički fakultet u Sarajevu i vikend fakultet u kiseljaku. Gospodski... :arrow: :run:
gin-ger

#2377 Re: Pravni fakultet

Post by gin-ger »

Pozdrav!

Imam pitanje. Sa 92,18 poena, da li sam u mogućnosti da budem redovna na pravu?
Hvala unaprijed.:)
nuki_cika

#2378 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

LeonardoAC wrote:Budite pametni i bježite što dalje od pravnog fakulteta... i pravnog studija općenito.
Na kraju ga svi završe... neko studira par godina više - ali opet svi završe. Vrijeme je jednstavno takvo da se ne možete boriti protiv inih "intelektualaca" sa Fakulteta za javnu upravu, političkih nauka, pravnog fakulteta u kiseljaku, travniku, lukavici i ostalim seoskim zabitima. Znanje više niko ne vrednuje i ne cijeni. Ili ako baš hoćete taj studij da imate, upišite neki tehnički fakultet u Sarajevu i vikend fakultet u kiseljaku. Gospodski... :arrow: :run:
:thumbup:
Sve rečeno
Da sam sadašnje pameti ne bi ga nikad upisao
slobodann

#2379 Re: Pravni fakultet

Post by slobodann »

condy wrote:
blesava wrote:zna li se pod kojim okolnostima je bajro pao sa merdevina?
Navodno pao sa merdevina na beton, sa visine od 3 m i zadobio teske povrede po zivot...
Vjerovatno je brao trsenje - da ne bi 1 KM platio, jer imao je samo 7 kuca, sto u BiH sto u Hrvatskoj, neke je izdavao cak i Ambasadama.
Loba

#2380 Re: Pravni fakultet

Post by Loba »

nuki_cika wrote:
LeonardoAC wrote:Budite pametni i bježite što dalje od pravnog fakulteta... i pravnog studija općenito.
Sve rečeno
Da sam sadašnje pameti ne bi ga nikad upisao
Pa nikad ti nije kasno odustati :D

Da sam sadašnje pameti, opet bih upisala pravo, ali u kombinaciji sa nečim perspektivnijim, moj srednjoškolski prosjek od 5.0 mi je to omogućavao :oops: ...Doduše, još uvijek nije kasno...a ako ne upali,onda se perspektivno udati :run:
BASS

#2381 Re: Pravni fakultet

Post by BASS »

Ko nema roditelje advokate,notare,sudije isl. bolje nek ne upisuje, ovo kazem najozbiljnije i krajnje dobronamjerno.
Iz moje generacije, jedino studenti iz takvih porodica su imali nesto od diplome.Pravo je intelektualni zanat ljudi, na fakultetu se dobija samo diploma i nesto generalnog znanja (ovisno koliko se unesete u studij). Od ostalih - par je uspjelo upasti u neku firmu u kojoj su bukvalno u statusu roba za neku placu od koje jedva sastavljaju kraj s krajem,naravno na odredjeno vrijeme unedogled, par preko politickih veza se ugradilo u sistem,dokle - ni sami ne znaju,u oba slucaja najmanje 10-20 istih jedva ceka da ove izbaci neki polupismeni krkan koji im sefuje .Ostali roditelje mole za dzeparac i idu sa konkursa na konkurs,neki guraju 30-te tako a da imaju godinu-dvije max rada u struci. Cinizam i malodusnost vecini je postala karakterna odlika (sto i razumijem)
Jednostavno receno ko voli pravo - studij nije los, posao nije los,jedini "problem" je sto ga nema,a profesori sa pfsa (o ostalim da ne govorim) ce naravno ciniti svima medvjedju uslugu i pobrinuti se da tako ostane sa ovim brojkama.
interesimo

#2382 Re: Pravni fakultet

Post by interesimo »

Kako racunaju oni koji nisu imali sve 4 god historiju?
nuki_cika

#2383 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

Loba wrote:
nuki_cika wrote:
LeonardoAC wrote:
Pa nikad ti nije kasno odustati :D

Da sam sadašnje pameti, opet bih upisala pravo, ali u kombinaciji sa nečim perspektivnijim, moj srednjoškolski prosjek od 5.0 mi je to omogućavao :oops: ...Doduše, još uvijek nije kasno...a ako ne upali,onda se perspektivno udati :run:
Da nisam na 4 toj vjerovatno bi odustao,odnosno sigurno bi odustao,nego je potrebno da prođe par godina da shvatis da je taj fakultet promasaj :roll:
Ogadilo mi se pravo poslije svega sto sam vidio kako je to se neorganizovano,neodgovorno i krajne bezobrazno.
Kome još u interesu da na prvu godinu upisuje 650 studenata,a taj broj će biti daleko veći kad svi predaju dokumente i svi će biti primljeni,a na pitanje dekanu zašto se ne uvede prijemeni ispit na pravnom fakultetu-dotični odgovara da nisu stvoreni uslovi za to.Bas nedavno je to rekao,a to isto pitanje mu je postavljeno prošle godine i bilo je sasvim dovoljno vremena da se organizuje prijemni ove godine,tako će biti i sljedeće i one tamo...iz godine u godinu ista pričica,Valjda Petrović ne može ništa sam,jer ima više šefeove koji samo gledaju kako će koju više izvući od studenata,jer bi uvođenje primjemnog njima glavonjama drastično poremetilo planove.Sve se to vrti oko love,samo je lova u igri i ništa više,Briga njih koliko studenata će biti na pravnom fakultetu,a što je još žalosnije žale se na nedostatak prostora na održavanje nastave... :-) Koji apsurd
Jadna nam majka sa ovakvim obrazovanjem
kadinica

#2384 Re: Pravni fakultet

Post by kadinica »

interesimo wrote:Kako racunaju oni koji nisu imali sve 4 god historiju?
Mislim da se računaju 2 godine historija i 2 godine bosanskog jezika. Tako su meni računali.

@nuki_cika, zašto misliš da bi prijemni ispit bio koristan?

Ja se bojim da bi tek tada bilo svega, oni koji su imalu uspjeh 3 (dobar) bi položili prijemni, a neki vrlodobri i odlikaši isti ne bi položili i tako se ne bi mogli upisati.
Problem je što bi prijemni ispit mogao biti samo neki esej i pitanja iz općeg znanja. A tu se da manipulisati. Ko bi pročitao tolike radove i bio objektivan da na osnovu toga upisuje studente?

Ovako se zna da je samo srednjoškolski uspjeh mjerodavan za upis i ko ima određen prosjek, prolazi, ostali ne. Iako se i onda postavlja pitanje ocjena iz škola iz manjih mjesta i nekih jačih gimnazija iz većih gradova. Nije isto biti odlikaš u Zavidovićima i odlikaš u III gimnaziji u Sarajevu. Ne želim nikoga uvrijediti, ali je tako. A to se tek vidi u toku studija. Zato, nek se svi upišu.
nuki_cika

#2385 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

Kadinica
Kako ne bi primjemni imao efekta?
Prvo što bi uvođenje prijemnog dovelo sve studente u ravnopravan položaj-ko položi primjemni i upisaće,ko ne položi nece upisati.
Taj test općeg znanja je neophodan svakoj visoko školskoj ustanovi pri polaganju prijmenih,na temlju tog testa se može zaključiti ko je za fakulteta,a ko nije za fakulteta.
Prosjek ocjena koliko god se to činilo nije relevantan.
Ako mi vjerujes ja sam u srednjoj imao školsku drugaricu koja se u 4 razredu srednje škole provalila da je rim u egiptu,a završila odličnim uspjehom :-)
Rzumijes,prosjek ocjena ne pokazuje objektivno stanje i znanje nekog studenta.Znam one sa trojkama koji su prolazili,a dosta više znaju od onih koji su prolazili tim peticima
A kao drugo-kažem ti- žale se na nedostak prostora za odvijanje kvalitetne nastave,a svake godine primaju preko 700,800 studenata.Pa ispade da nas dekan laže i to očito da laže.Gdje stanu toliki studenti kad polažu ispite? :roll:
Znas gdje stanu-po prozorima,po hodnicima,po vješalicama :mrgreen:
Moj zaključak je-prostora ima kako dakan kaže,sad ga ima kad treba tolike studente primiti,a za pola godine ga neće biti kad se pokrene incjativa o uvođenju primjemnog ispita :-)

A te radove koje spominjes ,to se za 5 ili 6 dana može pregledati

Ima tu još dosta nerzjasnjenih stvari,poput krađe novca za isss na početku upisa svake godine,daš 20 KM lafo za održavanje i unapređenje sistema,a dobijes da izvinies obično sranje-ljudima se prijave gupe,nisu ti ocjene upisane po 2 i više godina,Izgubis index,možes se pušiti
LeonardoAC

#2386 Re: Pravni fakultet

Post by LeonardoAC »

BASS wrote:Ko nema roditelje advokate,notare,sudije isl. bolje nek ne upisuje, ovo kazem najozbiljnije i krajnje dobronamjerno.
Iz moje generacije, jedino studenti iz takvih porodica su imali nesto od diplome.Pravo je intelektualni zanat ljudi, na fakultetu se dobija samo diploma i nesto generalnog znanja (ovisno koliko se unesete u studij). Od ostalih - par je uspjelo upasti u neku firmu u kojoj su bukvalno u statusu roba za neku placu od koje jedva sastavljaju kraj s krajem,naravno na odredjeno vrijeme unedogled, par preko politickih veza se ugradilo u sistem,dokle - ni sami ne znaju,u oba slucaja najmanje 10-20 istih jedva ceka da ove izbaci neki polupismeni krkan koji im sefuje .Ostali roditelje mole za dzeparac i idu sa konkursa na konkurs,neki guraju 30-te tako a da imaju godinu-dvije max rada u struci. Cinizam i malodusnost vecini je postala karakterna odlika (sto i razumijem)
Jednostavno receno ko voli pravo - studij nije los, posao nije los,jedini "problem" je sto ga nema,a profesori sa pfsa (o ostalim da ne govorim) ce naravno ciniti svima medvjedju uslugu i pobrinuti se da tako ostane sa ovim brojkama.
medvjed23

#2387 Re: Pravni fakultet

Post by medvjed23 »

Ja sam, načelno, protiv prijemnih ispita. Mislim da nije uredu da 2-3 testa imaju veću vrijednost nego 4 godine školovanja. Idealno bi bilo kad bi se u svim srednjim školama uravnotežili kriteriji ocjenjivanja. Tako bi svi koji žele upisati fakultet bili u ravnopravnom položaju i prijemni ne bi bio potreban.

Ako već mora postojati prijemni, dio istog ne bi trebao biti test općeg znanja. To je lutrija koja ne mora biti pokazatelj bilo čega značajnog.
zvrk

#2388 Re: Pravni fakultet

Post by zvrk »

cini mi se da prijemni ispiti otvaraju mnogo veci put steljenju rezultata

ovako bar postoji neki objektivni kriterij

pa makar neko dosao iz trgovacke ili uciteljske

u moje doba, vanredni koji su dali uslov za drugu godinu, sa prosjekom cini mi se visim od 8, mogli su se bez problema prebaciti u redovne

samo sto su rijetki to radili

jer su predavanja mogli slusati svi,
a vanredni su imali prednost polaganja ispita u januaru i aprilu

ne znam sada kakva je situacija
AdinSk

#2389 Re: Pravni fakultet

Post by AdinSk »

Danas sam sam predao papire za upis na prvu godinu i htio sam da se odmah prijavim za samofinansirajuce ali na zahtjevu su ovako navedene opcije: (redovan-redovan samofinansirajuci), vanredan, dl studiji, i ja podvucem redovan samofinansirajuci i dobio sam listic na kojem sam upisan kao 138. prijavljeni redovni, e da li to sada znaci da ako ne budem primljen u redovne da cu opet imati sansu za redovne samofinansirajuce tj. u onih 200 za koje pise na konkursu da primaju za sf.
mahiće

#2390 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

Da li neko može da pošalje rang listu primljenih kandidata od prošle godine ? Ili barem da kaže na kojem su mjestu bili ljudi koji su imali 92 broj bodova ? Da li su bili redovni ili sf. ? I da li oni koji imaju 92, 93 boda mogu biti redovni ? S obzirom da ove godine primaju 150 redovnih ? :) Molim odgovor. Unaprijed zahvalna !
xsax

#2391 Re: Pravni fakultet

Post by xsax »

AdinSk wrote:Danas sam sam predao papire za upis na prvu godinu i htio sam da se odmah prijavim za samofinansirajuce ali na zahtjevu su ovako navedene opcije: (redovan-redovan samofinansirajuci), vanredan, dl studiji, i ja podvucem redovan samofinansirajuci i dobio sam listic na kojem sam upisan kao 138. prijavljeni redovni, e da li to sada znaci da ako ne budem primljen u redovne da cu opet imati sansu za redovne samofinansirajuce tj. u onih 200 za koje pise na konkursu da primaju za sf.
Možeš li napisati koliko si bodova imao ili bar prosjek ocjena iz BHS i historije ili čak prosjek iz općeg uspjeha?
xsax

#2392 Re: Pravni fakultet

Post by xsax »

mahiće wrote:Da li neko može da pošalje rang listu primljenih kandidata od prošle godine ? Ili barem da kaže na kojem su mjestu bili ljudi koji su imali 92 broj bodova ? Da li su bili redovni ili sf. ? I da li oni koji imaju 92, 93 boda mogu biti redovni ? S obzirom da ove godine primaju 150 redovnih ? :) Molim odgovor. Unaprijed zahvalna !
Dušo, rang lista od prošle godine ne postoji jer ja mislim da nije bila u elektronskom obliku. Ja sam samo našao za II. ciklus
mahiće

#2393 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

AdinSk wrote:Danas sam sam predao papire za upis na prvu godinu i htio sam da se odmah prijavim za samofinansirajuce ali na zahtjevu su ovako navedene opcije: (redovan-redovan samofinansirajuci), vanredan, dl studiji, i ja podvucem redovan samofinansirajuci i dobio sam listic na kojem sam upisan kao 138. prijavljeni redovni, e da li to sada znaci da ako ne budem primljen u redovne da cu opet imati sansu za redovne samofinansirajuce tj. u onih 200 za koje pise na konkursu da primaju za sf.

Jeste, upravo to znači. A možeš li mi reći koliko imaš bodova ? :)
mahiće

#2394 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

xsax wrote:
mahiće wrote:Da li neko može da pošalje rang listu primljenih kandidata od prošle godine ? Ili barem da kaže na kojem su mjestu bili ljudi koji su imali 92 broj bodova ? Da li su bili redovni ili sf. ? I da li oni koji imaju 92, 93 boda mogu biti redovni ? S obzirom da ove godine primaju 150 redovnih ? :) Molim odgovor. Unaprijed zahvalna !
Dušo, rang lista od prošle godine ne postoji jer ja mislim da nije bila u elektronskom obliku. Ja sam samo našao za II. ciklus

Znači nema, tražim, ali ništa. A znate li barem otprilike ljudi s 92, 93 boda mogu li biti redovni ?
xsax

#2395 Re: Pravni fakultet

Post by xsax »

mahiće wrote: Znači nema, tražim, ali ništa. A znate li barem otprilike ljudi s 92, 93 boda mogu li biti redovni ?
Naravno da mogu :-) , sa takvim bi prosjekom upala i prošle godine kad se primalo 70-setak studenata il koliko već, a ove godine je upisna kvota 150. :wink:
mahiće

#2396 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

xsax wrote:
mahiće wrote: Znači nema, tražim, ali ništa. A znate li barem otprilike ljudi s 92, 93 boda mogu li biti redovni ?
Naravno da mogu :-) , sa takvim bi prosjekom upala i prošle godine kad se primalo 70-setak studenata il koliko već, a ove godine je upisna kvota 150. :wink:
Prošle godine je primalo 50, i mislim da ljudi koji su imali 92 boda, nisu bili među redovnim, već sf. Tako sam barem čula. Uglavnom, hvala vam što ste ste odgovorili. Pozdrav.
xsax

#2397 Re: Pravni fakultet

Post by xsax »

.
Last edited by xsax on 23/06/2012 21:05, edited 2 times in total.
mahiće

#2398 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

Naravno da mogu :-) , sa takvim bi prosjekom upala i prošle godine kad se primalo 70-setak studenata il koliko već, a ove godine je upisna kvota 150. :wink:[/quote]

Prošle godine je primalo 50, i mislim da ljudi koji su imali 92 boda, nisu bili među redovnim, već sf. Tako sam barem čula. Uglavnom, hvala vam što ste ste odgovorili. Pozdrav.[/quote]

Znam da je tako pristojno ali prema meni se možeš obraćati sa TI jer smo ista generacija 8)[/quote]

Uredu onda, hvala ti. :P
xsax

#2399 Re: Pravni fakultet

Post by xsax »

.
Last edited by xsax on 23/06/2012 21:05, edited 1 time in total.
mahiće

#2400 Re: Pravni fakultet

Post by mahiće »

xsax wrote:
mahiće wrote:
Uredu onda, hvala ti. :P

:dance: NNČ
Zašto smo tu nego da se pomažemo :D
Svakako. :)
Post Reply