Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
shejtanica1
#2376 Re: Ginekologija i vagine....
Da li je neko isao u XY asocijaciju na pregled? Kod doktora, konkretno? Utisci, iskustva, kakva im je oprema, higijena , STRUCNOST? Hvala unaprijed 
-
mala_masa
#2377 Re: Ginekologija i vagine....
Ja sam bila privatno kod dr Vernesa Begovica (godinama me on vodio) koji je uvijek govorio "Sve je u najboljem redu", na nagovor decka otisla sam u Skerlicevu i zapao me dr. Naser Redzepi za kojeg mogu reci da je stvarno ljubazan i rekao mi je da imam policisticne jajnike (vidio ih je na ultrazvuku) sto doktor Vernes nikada nije spomenuo. Nisam debela, bas suprotno i nisam nikada imala problema sa izostankom mentruacije, ali sam sada jako zabrinuta. Kako to odjednom? Kako to da nikad prije dr Vernes to nije spomenuo niti mi ukljucio hormonske pilule? Ima li neko iskustva sa dr. Redzepijem? I sa policisticnim jajnicima? Pijem Diane 35 i doktor kaze samo da nastavim. Stvarno sam zabrinuta, imam 25 godina, i iako redovno idem na kontorle TEK SADA sam saznala za ovo. Treba li da trazim drugo misljenje? Molim vas ako je neko imao iskustva sa ovim doktorom i policisticnim jajnicima da mi kaze sta dalje. Svakako da planiram djecu nekad u buducnosti a cure s takvim jajnicima imaju problema sa zacecem...

-
bellydance
#2378 Re: Ginekologija i vagine....
Iskreno, moja drugarica je isla kod njega nekoliko godina, i nasao joj ranicu, i rekao da dodje kod njega privatno laserski da joj to odstrani, 300km, i ona naravno ode kod drugog, ranice ni na vidiku, niti je kad bila, niti je sad ima... Ona nije jedina, kazu da on bas tako zene optereti i slaze ih za dijagnozu, kako bih ih privatno doveo sebi. Zato, moj savjet, otidjite nekom trecem, sto je sigurno, sigurno je. Nemate sta izgubiti. U Skerlicevoj potrazite dr. Nerminu Kulenovic, divna zena.. ili privatno dr. Spahovica, izuzetan stricnjak. Sve najbolje.mala_masa wrote:Ja sam bila privatno kod dr Vernesa Begovica (godinama me on vodio) koji je uvijek govorio "Sve je u najboljem redu", na nagovor decka otisla sam u Skerlicevu i zapao me dr. Naser Redzepi za kojeg mogu reci da je stvarno ljubazan i rekao mi je da imam policisticne jajnike (vidio ih je na ultrazvuku) sto doktor Vernes nikada nije spomenuo. Nisam debela, bas suprotno i nisam nikada imala problema sa izostankom mentruacije, ali sam sada jako zabrinuta. Kako to odjednom? Kako to da nikad prije dr Vernes to nije spomenuo niti mi ukljucio hormonske pilule? Ima li neko iskustva sa dr. Redzepijem? I sa policisticnim jajnicima? Pijem Diane 35 i doktor kaze samo da nastavim. Stvarno sam zabrinuta, imam 25 godina, i iako redovno idem na kontorle TEK SADA sam saznala za ovo. Treba li da trazim drugo misljenje? Molim vas ako je neko imao iskustva sa ovim doktorom i policisticnim jajnicima da mi kaze sta dalje. Svakako da planiram djecu nekad u buducnosti a cure s takvim jajnicima imaju problema sa zacecem...![]()
![]()
- otherside
#2379 Re: Ginekologija i vagine....
iskreno receno, sumnjam da je dr redzepi strucnjak u svojoj struci.
solidan ginekolog-mozda.
na tvom mjestu, trazila bih jos negdje misljenje i savjet.
solidan ginekolog-mozda.
na tvom mjestu, trazila bih jos negdje misljenje i savjet.
-
mala_masa
#2380 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala na savjetima, u svakom slucaju cu otici kod dr. Spahovica da cujem njegovo misljenje za pocetak... 
-
bellydance
#2381 Re: Ginekologija i vagine....
Ni ja ne bih govorila, vec kao rutinska kontrola, tako da vidis je li to bas tako, ili si jos jedna u nizu prevarenih Redzepijevih pacijentica. Ugl. cjelokupan pregled ti kosta 100km, ja sam bila prije 20-tak dana. Trebas se samo prije najaviti, a ordinacija mu je na Pofalicima, ulaz pored one Tratorie, prije Bristola, prvi sprat. Eto, mislim da sam ti sve rekla. Jos broj ako te zanima.. imas na netu.m@m@ wrote:nemoj mu pokazivati nalaze i govoriti za begovica, mozes tek poslije ako bude potrebno
-
cicos
#2382 Re: Ginekologija i vagine....
Radila sam papa test i pokazano je da postoje abnormalne (skvamozne) stanice, tacnije CIN 1 - SIL niskog stupnja, uz savjet da se uradi hpv tipizacija. Takodjer pise da su reaktivne promjene na stanicama povezane sa jakom upalom.
Da li je to nesto zabrinjavanjuce, posebno sto su naznacene abnorm. stanice.. Hvala
Da li je to nesto zabrinjavanjuce, posebno sto su naznacene abnorm. stanice.. Hvala
-
mala_masa
#2383 Re: Ginekologija i vagine....
Tako sam i mislila kao rutinska kontrola pa da vidim sta ce mi reci. U svakom slucaju bolje je po mene da budem u nizu prevarenih pacijentica i da je sve uredu. Hvala na velika na pomoci.bellydance wrote:Ni ja ne bih govorila, vec kao rutinska kontrola, tako da vidis je li to bas tako, ili si jos jedna u nizu prevarenih Redzepijevih pacijentica. Ugl. cjelokupan pregled ti kosta 100km, ja sam bila prije 20-tak dana. Trebas se samo prije najaviti, a ordinacija mu je na Pofalicima, ulaz pored one Tratorie, prije Bristola, prvi sprat. Eto, mislim da sam ti sve rekla. Jos broj ako te zanima.. imas na netu.m@m@ wrote:nemoj mu pokazivati nalaze i govoriti za begovica, mozes tek poslije ako bude potrebno
-
Lilyen
#2384 Re: Ginekologija i vagine....
Nisam nikakav stručnjak, ali što sam čitala i raspitivala se. CIN se ne liječi, već se liječi uzrok koji je do toga doveo. Ako je upala, i to jaka kako pišeš onda si trebala dobiti terapiju za to. Ako si već dobila preporuku za hpv tipizaciju, uradi i to. Možeš to u državnoj, ima ovdje na temi, vidjela sam da su išle cure i ne plaća se nešto puno. Kod privatnika je skupo.cicos wrote:Radila sam papa test i pokazano je da postoje abnormalne (skvamozne) stanice, tacnije CIN 1 - SIL niskog stupnja, uz savjet da se uradi hpv tipizacija. Takodjer pise da su reaktivne promjene na stanicama povezane sa jakom upalom.
-
cicos
#2385 Re: Ginekologija i vagine....
Dr. mi je rekla da prvo uradim hpv tipizaciju, pa da ce mi onda dati adekvatnu terapiju nakon sto bude znala rezultate testa. Tek tada ce tacno znati kako lijeciti. Otici cu na Jezero uraditi test, pa onda vidjeti sta ce dr. reci.
Ali treba sada cekati ...
Ali treba sada cekati ...
-
Amy82
#2386 Re: Ginekologija i vagine....
.
Last edited by Amy82 on 18/10/2013 19:07, edited 1 time in total.
-
Lilyen
#2387 Re: Ginekologija i vagine....
Amy82 wrote:Pošto je HPV u pitanju, možeš ti i dok čekaš "pravu" terapiju početi raditi na imunitetu... za hpv ti je dobar beta glucan, b complex, folna kiselina, C vitamin, pazi na željezo, matična mliječ, čaj od nevena, vaginalete na biljnoj bazi itd. Ako ništa, lakše će ti bit dok čekaš kad znaš da već nešto poduzimaš po tom pitanjucicos wrote:Dr. mi je rekla da prvo uradim hpv tipizaciju, pa da ce mi onda dati adekvatnu terapiju nakon sto bude znala rezultate testa. Tek tada ce tacno znati kako lijeciti. Otici cu na Jezero uraditi test, pa onda vidjeti sta ce dr. reci.
Ali treba sada cekati ...![]()
Sretno!
-
shejtanica1
#2388 Re: Ginekologija i vagine....
Iko? Zakazana sam za ponedjeljak pa mi bi ove informacije mnogo pomogleshejtanica1 wrote:Da li je neko isao u XY asocijaciju na pregled? Kod doktora, konkretno? Utisci, iskustva, kakva im je oprema, higijena , STRUCNOST? Hvala unaprijed
-
cicos
#2389 Re: Ginekologija i vagine....
Pošto je HPV u pitanju, možeš ti i dok čekaš "pravu" terapiju početi raditi na imunitetu... za hpv ti je dobar beta glucan, b complex, folna kiselina, C vitamin, pazi na željezo, matična mliječ, čaj od nevena, vaginalete na biljnoj bazi itd. Ako ništa, lakše će ti bit dok čekaš kad znaš da već nešto poduzimaš po tom pitanju
Sretno![/quote]
Uzela sam vec beta glucan, maticnu mlijec, med, vaginalete, radim na podizanju imuniteta pa bit ce ok. Hvala na savjetu
Uzela sam vec beta glucan, maticnu mlijec, med, vaginalete, radim na podizanju imuniteta pa bit ce ok. Hvala na savjetu
-
mala_masa
#2390 Re: Ginekologija i vagine....
Dame moje, hvala velika na savjetima. Docekala sam trece misljenje i ono je da nema govora o policisticnim jajnicima, sa mojim jajnicima je sve uredu hvala Bogu. Dr nije mogao da vjeruje da mi je neko dao takvu dijagnozu samo na osnovu ultrazvuka.
Znaci ni slucajno ne ici dr. Redzepiju jer on i nije neki doktor kao sto se vidi iz mog slucaja...
U svakom slucaju napokon mogu mirno spavati, vama zelim isto...

Znaci ni slucajno ne ici dr. Redzepiju jer on i nije neki doktor kao sto se vidi iz mog slucaja...
U svakom slucaju napokon mogu mirno spavati, vama zelim isto...
-
Shirley Templar
#2391 Re: Ginekologija i vagine....
Pozdrav svima,
Zanima me vaše iskustvo sa odjela za ginekologiju na sarajevskim klinikama - pri tome mislim i na Opcu bolnicu i bolnicu na Jezeru, a i na domove zdravlja. Zanima me jedna konkretna stvar i molim oprostite ako je vec bilo rasprave o tome: Je li moguce da ginekolozi pri vaginalnom pregledu UZV ne koriste zaštitu na vaginalnim sondama?
Moja prijateljica je bila na pregledu u Opcoj i vidjela da je ginekolog (ne znam koji) stavio zaštitu na sondu, na onu kamericu, zaštitu koja izgleda poput prezervativa. Drugi put, isti doktor, ista ambulanta - nije stavio zaštitu. Iz nekog razloga je morala promijeniti kliniku, pa je na Jezeru opet dozivjela -tako tvrdi - da je pregledaju UZV aparatom, ali onako "samom" vaginalnom sondom, bez zaštite. Kako je to moguće? Je li moguće?! Je li joj se moglo uciniti, i ona se pita je li dobro vidjela. Pita se je li dezinficirano dok nije gledala ili šta se uopce radi. Bolesna je i uplašena i nije stigla ništa pitati u strahu.
Ja sam zapanjena! To je kao da je doktor širio sve potencijalne bolešcine prethodnih pacijentica - jednom sondom, bez zaštite, bez dezinfencije, pregledati više zena - šokantno! Moja prijateljica je zbunjena, a prilično je zabrinuta za svoje zdravlje. Mislim da je cak i nekako ponizena, kaze: kao da sam imala seks sa muzevima svih zena koje su prethodno pregledane.
I ja trebam ici ginekologu, ali pitam se gdje? Da li da onda odmah idem privatno - a nisam baš pri parama, a i što davati novac kad sam osigurana. Pa se sad u strahu pitam da li i privatnici rade tako. Molim pomoć, kakva su vaša iskustva?
Zanima me vaše iskustvo sa odjela za ginekologiju na sarajevskim klinikama - pri tome mislim i na Opcu bolnicu i bolnicu na Jezeru, a i na domove zdravlja. Zanima me jedna konkretna stvar i molim oprostite ako je vec bilo rasprave o tome: Je li moguce da ginekolozi pri vaginalnom pregledu UZV ne koriste zaštitu na vaginalnim sondama?
Moja prijateljica je bila na pregledu u Opcoj i vidjela da je ginekolog (ne znam koji) stavio zaštitu na sondu, na onu kamericu, zaštitu koja izgleda poput prezervativa. Drugi put, isti doktor, ista ambulanta - nije stavio zaštitu. Iz nekog razloga je morala promijeniti kliniku, pa je na Jezeru opet dozivjela -tako tvrdi - da je pregledaju UZV aparatom, ali onako "samom" vaginalnom sondom, bez zaštite. Kako je to moguće? Je li moguće?! Je li joj se moglo uciniti, i ona se pita je li dobro vidjela. Pita se je li dezinficirano dok nije gledala ili šta se uopce radi. Bolesna je i uplašena i nije stigla ništa pitati u strahu.
Ja sam zapanjena! To je kao da je doktor širio sve potencijalne bolešcine prethodnih pacijentica - jednom sondom, bez zaštite, bez dezinfencije, pregledati više zena - šokantno! Moja prijateljica je zbunjena, a prilično je zabrinuta za svoje zdravlje. Mislim da je cak i nekako ponizena, kaze: kao da sam imala seks sa muzevima svih zena koje su prethodno pregledane.
I ja trebam ici ginekologu, ali pitam se gdje? Da li da onda odmah idem privatno - a nisam baš pri parama, a i što davati novac kad sam osigurana. Pa se sad u strahu pitam da li i privatnici rade tako. Molim pomoć, kakva su vaša iskustva?
-
strah me
#2392 Re: Ginekologija i vagine....
u općoj bolnici dr.nenad miseljic i dr.salko masić stavljaju zastitu na sondu. na jezeru dr.goran i on stavlja zastitu.ne znam kako je moguce da ne stavljaju.sto se nije bunila kada je vidjela?
-
Shirley Templar
#2393 Re: Ginekologija i vagine....
Mislim da ću ići u privatnu ordinaciju, bar za početak. Moja prijateljica je u bolnici; ne pita se više kako je pregledana, ne pada joj na pamet od drugih muka.
Ali, ovaj problem nije, izgleda, ni prva, ni posljednja strašna stvar koju ću otkriti otkako počinjem hodati "po ljekarima", narodski rečeno. Kakve sam strašne stvari čula - krećem u istraživanje.
Kao prvo: skoro potpuno se ignoriraju pacijenti koji ili ne poznaju doktora ili ne poznaju nekog ko poznaje doktora. O novcu (mitu i korupciji drugih vrsta) kasnije, na drugim diskusijama. Nije u redu bez čvrstog dokaza, u pravu ste: kad svojim očima vidim, a nešto već jesam.
Ali, nije zgoreg da zapamtim: trebam pomno pratiti šta radi doktor dok se priprema pregled!
Ali, ovaj problem nije, izgleda, ni prva, ni posljednja strašna stvar koju ću otkriti otkako počinjem hodati "po ljekarima", narodski rečeno. Kakve sam strašne stvari čula - krećem u istraživanje.
Kao prvo: skoro potpuno se ignoriraju pacijenti koji ili ne poznaju doktora ili ne poznaju nekog ko poznaje doktora. O novcu (mitu i korupciji drugih vrsta) kasnije, na drugim diskusijama. Nije u redu bez čvrstog dokaza, u pravu ste: kad svojim očima vidim, a nešto već jesam.
Ali, nije zgoreg da zapamtim: trebam pomno pratiti šta radi doktor dok se priprema pregled!
- dita von teese
#2394 Re: Ginekologija i vagine....
Jednostavno ponesi kondom i u tom slucaju si obezbijedjena, umjesto da razbijas glavu time da li imaju ili nemaju, tj. da li je to urbana legenda.Shirley Templar wrote:Pozdrav svima,
- frameni
#2395 Re: Ginekologija i vagine....
@Shirley Templar
Sve je moguce ali znam da jedne prilike prilikom pregleda na klinici na Jezeru nisu imali prezervativa ali je doktorica na sondu nekako stavila rukavicu za jednokratnu upotrebu.Znaci opet je nasla nacin da zastiti pacijenta.
Sve je moguce ali znam da jedne prilike prilikom pregleda na klinici na Jezeru nisu imali prezervativa ali je doktorica na sondu nekako stavila rukavicu za jednokratnu upotrebu.Znaci opet je nasla nacin da zastiti pacijenta.
- Nekatamo
#2396 Re: Ginekologija i vagine....
Koji ginekolog u Suncu je dobar tj zanima me koji je njezan i lake ruke jer uvjek me boli uzimanje papa testa
- Nekatamo
#2397 Re: Ginekologija i vagine....
Imam zavaljenu maternicu i zato boli.
Nego ima li iko da zna?
Nego ima li iko da zna?
- žuta lala
#2398 Re: Ginekologija i vagine....
Je l' se ikome dešava da mu mentruacija kasni po 20 dana? (Ne mislim na trudnoću
) Ne znam živa šta ću, u posljednje vrijeme mi kasni ili 5,6 dana ili dođe na vrijeme, a evo sad mi kasni 22 dana. Prepale su me drugarice spominjući neke ciste, pa rekoh da i ovdje pitam, da nema ko neka iskustva s ovim?
Počela sam piti onaj odvratni čaj za regulisanje mentruacije prije nekoliko dana, i još ništa.
A ne piju mi se pilule samo zbog toga.
Počela sam piti onaj odvratni čaj za regulisanje mentruacije prije nekoliko dana, i još ništa.
A ne piju mi se pilule samo zbog toga.
- Nekatamo
#2399 Re: Ginekologija i vagine....
Da li je opasno imati ASCUS,parakeratozu i hiperkeratozu?I mozaik kruzni?
-
kerima1
#2400 Re: Ginekologija i vagine....
Nisam citala temu nemam kad,samo da dam jedna koristan savjet zenama.Za gljivicna oboljenja rodnice iliti jakog bijelog pranja,ranica na maternici potrebno je naci ulje kantariona.
Last edited by kerima1 on 05/06/2013 00:55, edited 1 time in total.