Aha. Nisam znao da su TSI direktno ubrizgavanje. Sve jasno. Drzat se old school atmosferacaNediM17 wrote:I FSI i TSI su direktno ubrizgavanje. Mislim moze plin na oba, ali ja ne bih, objasnjavao sam x puta zasto.
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2376 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- Libyano
#2377 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moj buraz je kupio od Porsche Sarajevo Octaviju karavan 1,5 TSI sa plinom, koju su radili oni zajedno sa Darkomom.
Prešla je 50000 km i sasvim uredno radi.
- Optimist
#2378 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jedno vrijeme je i Uno Tesanj u Octavie, sad ne znam dal 1.4 ili 1.5 TSI motore ugradjivao plin ali je islo i nesto benzina u tu smjesu. Otprilike je na nekih 7-8 rezervoara plina isao i rezervoar benzina. O detaljima koja je instalacija zaista ne bih mogao jer nisam upucen.Libyano wrote:Moj buraz je kupio od Porsche Sarajevo Octaviju karavan 1,5 TSI sa plinom, koju su radili oni zajedno sa Darkomom.
-
530i
#2379 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ti Tešnjaci i danas ugrađuju brc plinski sistem u tsi motore, ne znam za polovna vozila, ali u nova sigurno.
- Optimist
#2380 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moguce, nekad 2017te kad sam bio kod njih, nudili su ugradnju plina uz zadrzavanje fabricke garancije. Vjerovatno je ista praksa i sada.
-
preludezalude
#2381 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja u Tuzli vidio nekoliko FSI na plinu. Neki dan na servisu vidim touran FSI sa plinom. Malo popricam sa covjekom i rece da je on ugradjivao u Atiker Tuzla i da je zadovoljan. Trosi i benzin 17%. Ali se cuje da "mrsi" na stangasu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2382 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Drug ima Golf V 1.6 FSI. Uvezen auto iz Italije sa nekom njihovom LPG instalacijom. Uz plin trosi i 10% benzina.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2383 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ima takvih sistema samo su duplo skuplji od obicnih...
-
Throttle
#2384 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
I nisu toliko rentabilni, platis 2000 instalaciju pa jos i pri voznji cucla benzin. Pogotovo po cijenama plina poslije akciza. Treba dosta vise da se instalacija otplati
-
NediM17
#2385 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kome je atmo benzinac nedovoljan moze se jos naci i turbaka sa indirektnim ubrizgavanjem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2386 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kakav je plin Landi Renzo i ima li se to gdje odrzavat kod nas?
- drug_profi
#2387 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kod mene je landi Renzo. Boras ugrađuje, Boras odrzava. Vitez-Mostar._BataZiv_0809 wrote:Kakav je plin Landi Renzo i ima li se to gdje odrzavat kod nas?
Skuplji je dosta od standardnih sistema. 1400 maraka je mene dosla ugradnja (morao radi garancije na vozilo, a i radi izbjegavanja eventualne buduce zajebancije - sve u jednom servisu rjesavam)
I cini mi se 45 maraka je redovni servis instalacije.
A sto se tice rada evo treca godina, blizu 30K presao, nikakvih problema. I ne treba ni da ih bude.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2388 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U fazi sam razmatranja kupovine auta sa ugradjenim LR iz uvoza. Vjerovatno italijanska skola. Vitez je ok to mi odgovara.drug_profi wrote:Kod mene je landi Renzo. Boras ugrađuje, Boras odrzava. Vitez-Mostar._BataZiv_0809 wrote:Kakav je plin Landi Renzo i ima li se to gdje odrzavat kod nas?
Skuplji je dosta od standardnih sistema. 1400 maraka je mene dosla ugradnja (morao radi garancije na vozilo, a i radi izbjegavanja eventualne buduce zajebancije - sve u jednom servisu rjesavam)
I cini mi se 45 maraka je redovni servis instalacije.
A sto se tice rada evo treca godina, blizu 30K presao, nikakvih problema. I ne treba ni da ih bude.
Imam opciju kupovine benzinca pa da ja ugradjujem Atiker ili da kupim 1000 maraka skuplje auto sa vec ugradjenim LR. Ovu razliku cu probat oboriti malo. Pare za ugradnju plina predvidjene.
Auta su tu negdje bara bara sa kilometrazom, godistem, opremom i stanjem.
Misljenje?
- drug_profi
#2389 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam pametan toliko.
Jesi li siguran da ti nece biti problema oko atesta sa tim uvezenim plinom?
A LR je kako sam upratio viđeniji evropski brend. Navodno je opel radio sa njima fabricke instalacije u svojim LPG modelima.
Ovo nisam provjeravao, samo mi je tako receno.
Jesi li siguran da ti nece biti problema oko atesta sa tim uvezenim plinom?
A LR je kako sam upratio viđeniji evropski brend. Navodno je opel radio sa njima fabricke instalacije u svojim LPG modelima.
Ovo nisam provjeravao, samo mi je tako receno.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2390 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Drug je bez problema uradio atest ugradjene instalacije vani. Samo je Isao u BL da to uradi. Doduše ima i 2-3 godine tome.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2391 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma veze nemam kako hodaju te procedure
ali eto valjda prodavac zna.
Ne znam vala ni sam obje opcije su tu negdje bara bara, najvise se i lomim oko tog uvoznog plina, jer ako je neka egzotika mos se slikat. A ovako krhnut Atiker i miran si.
Cekamo da se javi
Ne znam vala ni sam obje opcije su tu negdje bara bara, najvise se i lomim oko tog uvoznog plina, jer ako je neka egzotika mos se slikat. A ovako krhnut Atiker i miran si.
Cekamo da se javi
NediM17 wrote:.
Last edited by _BataZiv_0809 on 14/10/2019 16:17, edited 1 time in total.
-
Throttle
#2392 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma samo ovdje ugradit
-
clio_dci120
#2393 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam imao priliku probati vozilo sa sistemom LDI, u pitanju je bio GDI motor i vozilo se pali direktno na plin, ne na benzin i ne trosi nista benzina.
Ovdje kod nas to niko ne nudi, prije izvjesnog vremeno gledao sam jednog Tiguana sa 2.0 TSI motorom i odustao od kupovine. Dogovorio sam jednog dizel Captura, ali covjek bas odugovlaci sa promjenom vozila, pa cu jos malo cekati, pa cu gledati sta dalje. Volio bih ponovo plin, ali tesko naci vozila novije proizvodnje, a da su atmosferci ili turbaci sa indirektnim ubrizgavanjem. Bio je jedan Captur tce, gledao nedavno, kontam indirektni turbak, kada ono nije...bio je 2017 godina. Izgleda da su i Tce motori direktno ubrizgavanje.
Taj LDI sistem ne nudi jos niko u BiH. Ali bitno je da postoji tehnologija, pa za ocekivati je i da cijene nekada krenu padati, kao kod ovih sistema.
Ovo sa kombinacijom goriva i plina, po malo da se mjesa, ne bih eksperimentisao.
Ovdje kod nas to niko ne nudi, prije izvjesnog vremeno gledao sam jednog Tiguana sa 2.0 TSI motorom i odustao od kupovine. Dogovorio sam jednog dizel Captura, ali covjek bas odugovlaci sa promjenom vozila, pa cu jos malo cekati, pa cu gledati sta dalje. Volio bih ponovo plin, ali tesko naci vozila novije proizvodnje, a da su atmosferci ili turbaci sa indirektnim ubrizgavanjem. Bio je jedan Captur tce, gledao nedavno, kontam indirektni turbak, kada ono nije...bio je 2017 godina. Izgleda da su i Tce motori direktno ubrizgavanje.
Taj LDI sistem ne nudi jos niko u BiH. Ali bitno je da postoji tehnologija, pa za ocekivati je i da cijene nekada krenu padati, kao kod ovih sistema.
Ovo sa kombinacijom goriva i plina, po malo da se mjesa, ne bih eksperimentisao.
- Optimist
#2394 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U siroj familiji je uzeta Meriva sa fabrickim plinom prije 2-3 god. Ovdje je prosao atest bez problema, s tim da su mu prilikom atestiranja detaljno pregledali citavu instalaciju, sve popisali sta i kako jer valjda nije bilo nesto na sto su oni navikli. Auto se koristi i vozi bez ikakvih problema._BataZiv_0809 wrote:
U fazi sam razmatranja kupovine auta sa ugradjenim LR iz uvoza. Vjerovatno italijanska skola. Vitez je ok to mi odgovara.
Imam opciju kupovine benzinca pa da ja ugradjujem Atiker ili da kupim 1000 maraka skuplje auto sa vec ugradjenim LR. Ovu razliku cu probat oboriti malo. Pare za ugradnju plina predvidjene.
Auta su tu negdje bara bara sa kilometrazom, godistem, opremom i stanjem.
Misljenje?
Tako da ja ne bih bjezao ni od tog uvoznog.
Koje je auto u pitanju i koji motor?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2395 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imas ppOptimist wrote: Koje je auto u pitanju i koji motor?
-
Seyfo
#2396 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne bih preporucio plinase koji su ugradjeni vani. Znam par primjera bas losih,tipa nemoguce odrzavanje, stari sistemi koji se na ovim prostorima nikad nisu koristili, itd. Naravno,postoje i pozitivni primjeri koji bi me demantovali,samo poentiram na velik rizik. Najbolje je da kupis bez plina i ti ugradis, ili ko je ovdje ugradio da kupis od njega i nastavis samo odrzavati.
-
preludezalude
#2397 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jeftinije auto bez plina ili skuplje sa plinom? Definitivno jeftinije bez plina. Ugradis plin i imas nov sistem pod garancijom.
-
clio_dci120
#2398 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam znao da u najnovijim octavijama ima MPI motor, kao u mojoj 2012.?!
Evo govori mi drug da porsche sarajevo nudi neke sto su navodno koristene za potrebe nekog samita ili konferencije, mpi motori i to sa dsg mjenjacem. Imaju ugradjen plin. Cudno mi sto ce im za tako malu kilometrazu plin, navodno samo desetak hiljada km presle. Stare nekoliko mjeseci, oko 29 000KM su.
Evo govori mi drug da porsche sarajevo nudi neke sto su navodno koristene za potrebe nekog samita ili konferencije, mpi motori i to sa dsg mjenjacem. Imaju ugradjen plin. Cudno mi sto ce im za tako malu kilometrazu plin, navodno samo desetak hiljada km presle. Stare nekoliko mjeseci, oko 29 000KM su.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2399 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
eno ti ih stoje na izlazu iz hotonja prema vogosci,prije farmavite,ima i nekih dizela al su karavani .clio_dci120 wrote:Nisam znao da u najnovijim octavijama ima MPI motor, kao u mojoj 2012.?!
- Optimist
#2400 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
https://www.olx.ba/artikal/35209735/60- ... -11-000km/
Eto ih. Samo ni u jednoj nije ugradjen plin. Balkan edišn motor i paket opreme.
Eto ih. Samo ni u jednoj nije ugradjen plin. Balkan edišn motor i paket opreme.