Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ružmarin-a

#2376 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ružmarin-a »

šta je ovo nešto utihnulo :?

a i osipa se i na teravijama

jeste vi primjetili :roll:
Butcher

#2377 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butcher »

Alejku mu selam i Selam alejkum. Kako ste mi veceras?
Odoh ja na spavanje, ako Bog da.
Image

Svake noći kad bi, Poslanik, Allah mu se smilovao i spasio ga, pošao na spavanje i legao u postelju, sastavio bi otvorene dlanove prema licu, puhnuo u njih i proučio (u njih) suru Ihlas, Felek i Nas, te potom potrao dlanovima svoje tijelo koliko može dohvatiti, počevši od glave i prednjeg dijela tijela; to bi ponovio tri puta.

(( كان إذا أوى إلى فر اشه كل ليلة جمع كفيه ثم نفث فيهما فقر أ فيهما )) { قل هو الله أحد } و { قل أعوذ برب الفلق } و { قل أعوذ برب الناس } ثم يمسح بهما ما استطاع من جسده يبدأ بهما على رأسه و وجهه و ما أقبل من جسده يفعل دلك ثلاث مرات )) . رواه البخاري و مسلم

* Kada legneš u postelju, prije nego što zaspiš, prouči: "Ajetul-kursijju". Allah će ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi u toku noći, sve do sabaha.

.. إذا أويت إلى فراشك فأقرأ اية الكرسي {الله لا إله إلا هو الحي القيوم} حتى تختمها فإنه لا يزال عليك من الله حافظ و لا يقربك شيطان حتى تص

* Ko noću prouči posljednja dva ajeta sure "El'Bekare", biće mu dosta: "Vjeruje Poslanik u ono što mu je dostavljeno (objavljeno) od njegova Gospodara i vjernici..." (ajeti 285 i 286)

(( من قرأ ايتين من اخرسورة البقرة في ليلة كفتاه)){ ءَامن الرسُول بما أنزل إليه من ربه و المؤمنون } )) إلى اخر السورة (285-286). رواه البخاري ومسلم
Butcher

#2378 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butcher »

ružmarin-a wrote:

Božiji Poslanik s.a.w.s je rekao: Od Allahovih dž.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im i poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š.“
Upitaše ashabi: „Obavjesti nas, Allahov Poslaniče, ko su oni?“
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče:
„To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š. nisu rodbina, niti imaju materijalene koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali
(hadis prenosi: Omer ibnu-l-Hattab r.a.)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hvala na ovom Hadisu..........
arzuhal

#2379 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

ružmarin-a wrote:šta je ovo nešto utihnulo :?

a i osipa se i na teravijama

jeste vi primjetili :roll:
Što se teravija tiče, tako je svakog ramazana: nekako se drži sličan omjer u prvoj polovini ramazana, da bi potom počelo lagano osipanje. Ponovo dolazi do laganog povećanja klanjača oko 27 noći koja je i ramazanska kulminacija :D . Najmanje ljudi dođe zadnju noć kada se klanja samo jacija, a ne znaju da je to Noć Darovanja ;-)
ružmarin-a

#2380 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ružmarin-a »

hvala dušo @sicily i tebi otcmoknjavam :-D :kiss:

hvala i tebi @butcher za ovo podsjećanje a i nadgradnju znanja :) da te Allah nagradi
a i sve vas :thumbup: inšaAllah

znači @arza zadnju noć juriš na jaciju :) :thumbup:

ide li ko nanoćni namaz?
zvjezdica_7

#2381 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

ružmarin-a wrote:
Božiji Poslanik s.a.w.s je rekao: Od Allahovih dž.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im i poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š.“
Upitaše ashabi: „Obavjesti nas, Allahov Poslaniče, ko su oni?“
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče:
„To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š. nisu rodbina, niti imaju materijalene koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali
(hadis prenosi: Omer ibnu-l-Hattab r.a.)
:thumbup: :thumbup:

Merhaba :-) :D

Sisters :kiss:
ružmarin-a

#2382 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ružmarin-a »

sisterke poštovanje, uvažavanje, hugs :D :kiss: jopet :D

braderz: poštovanje i uvažavanje :thumbup:

odoh ja polahko na počinak ...

:sleep:
arzuhal

#2383 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Idem i ja JEDNOM da legnem ko normalan insan...ako se mogne :D

Dušo draga, halal olsun
evlijama, selam olsun
nefsu tvome, sad bajram je
teško onom ko ostaje...
giordania

#2384 Re: Ramazan, opet ;)

Post by giordania »

Selam svima

Ja se borim sa gripom,tabletice,cajevi i limun......al' eto,virnem pomalo da vidim sta radite :)
arzuhal

#2385 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

giordania wrote:Selam svima

Ja se borim sa gripom,tabletice,cajevi i limun......al' eto,virnem pomalo da vidim sta radite :)
Alejkumu selam! Jel to halal-gripa? ;-)
Udri samo one šumeće C-vitaminske :thumbup: Da ti Allah olakša, inša-Allah :)

Odoh sad, fakat :D
medaaa

#2386 Re: Ramazan, opet ;)

Post by medaaa »

selam i od mene...
i kod nas u cyber dzematu ko na teravijama, osipa se, osipa... :D :D svaku noc sve manje, i sve se ranije lijeze... :D
na hajr insAllah, samo se vi meni naspavajte, pa cili i odmorni na nocni namaz da ustanete... :thumbup:
ja ne idem nigdje u dzemat na nocni, jedva tatam i po danu, otezalo se... nego, sjetite me se u dovama... da vas Allah nagradi na oba svijeta :kiss:
BHF_Manijak

#2387 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Da vas poselamim..vidim ja da se haman rasuo cyber-dzemat,steta...ali eto opet se nadje pokoja dusa pred sehur i ovako prije spavanja... :mrgreen:
zvjezdica_7

#2388 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Image
Image

Bujrum :D :-)
Ahmmed

#2389 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

pape wrote:
Ahmmed wrote: Hej, brate pape, neka si navratio, mubarek si nam učinio :) Post,Bogu velikom hvala, ide taman kako treba :) A za havanu....ne brinem ja za njega, snađen je on insan, a svakako ga očekujem na barem jednom ovom našem ramazanskom sijelu, do kraja ovog mubarek mjeseca :)
Evo, ... kjafir poranio na sijelo. Znam da zasluzeno odmarate, neka, ... sucur Allahu, treba prikupiti snage za posta.
Nego, ... moj brate Ahmo, ... dva dana ti sve nesto prevrcem po glavi, ... dumam, ... i ne mogu izdrzati, moram te nesto pitati, pa kud puklo da puklo.
Znas, ... na sjelima insan promuhabeti, uz kahvu proegleni o svemu i svacemu, ... pa evo, da ne "okolokolim", ... ti me nazva bratom i razvuce mi usta ovako, ... :) ... i ... bezbeli, drago mi bi. Al`, ... pobojah se da ti neki ne zamjere i da ti ne zahatore, ... da njima usta ne budu ovaka, ... :-?

Poselami mi @Kwaheri, ... :wink:

Oooo, brate pape, neka te, đela mašaallah :)

A na pitanje tvoje ovakav ti odgovor dajem, kako drugačije nego Kur anom časnim :)

O, ljudi, Mi smo vas sve stvorili od muškarca i žene, i učinili od vas narode i plemena - da biste mogli upoznati jedni druge! Uistinu, najplemenitiji od vas u Allahovim očima je onaj koji Ga je najdublje svjestan!...(El-Hudžurat, 13).

I prenijet ćemo selame :)

Cyber džematu, es selamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu :) i merhaba, bezbeli :)
BHF_Manijak

#2390 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Dzezakellah hajr za kafu Zvjezdice,moRe vala u ove sate...
we selam brate Ahmmede,kako ti u ove kasne sate?! :)
Last edited by BHF_Manijak on 11/09/2009 01:12, edited 1 time in total.
Ahmmed

#2391 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

BHF_Manijak wrote:Dzezakellah jar za kafu Zvjezdice,moRe vala u oev sate...
we selam brate Ahmmede,kako ti u ove kasne sate?! :)
Dobro, elhamdulillah, u iščekivanju vikenda, da se , ako Bog da, doooobro naspavam :lol: Udarile obaveze sa svih strana, ali, neka, Bogu Velikom hvala :)
BHF_Manijak

#2392 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Eh brate samo sabura,eto sutra mubarek petak,meni ionako najdrazi dan,a tim i vikend mashallah,onda brate odmaraj,haman da si zasluzio! :mrgreen:
zvjezdica_7

#2393 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

BHF_Manijak

#2394 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Ti bas ko prava zvijezda,cas je ima,cas nema...naleti...ode,vrati se,pa opet negdje ode... :mrgreen: :mrgreen:
zvjezdica_7

#2395 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

BHF_Manijak wrote:Ti bas ko prava zvijezda,cas je ima,cas nema...naleti...ode,vrati se,pa opet negdje ode... :mrgreen: :mrgreen:
8-) 8-) :lol: :lol:

Gledam film 8-)
BHF_Manijak

#2396 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

zvjezdica_7 wrote:
BHF_Manijak wrote:Ti bas ko prava zvijezda,cas je ima,cas nema...naleti...ode,vrati se,pa opet negdje ode... :mrgreen: :mrgreen:
8-) 8-) :lol: :lol:

Gledam film 8-)
Sto se zadala sa flimovima... :mrgreen: preporuci sta za raju...ja evo cekam ko ozebo sunce,da izadju dobri snicmi za skinut od FD4 i od H2...izsli su u kinima,samo jos da skinem i to je to :mrgreen:
zvjezdica_7

#2397 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Rekoh ja već, THE HANGOVER je oooodličan! :D :D
Sad gledam Angels&Demons....Nije čemu vala....
BHF_Manijak

#2398 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

cuuuuj?!eh Bogami ne znam,ja sam cuo da je film beton,ali razlciiti ukusi valjda... :mrgreen: Hangover moram pogledati,iako nisam ljubitelj komedija,ali cuo sam da je dobar pravo...
ako nisi gledalam,stariji je film,obaevzno pogledaj,Mind hunters!! :thumbup:
zvjezdica_7

#2399 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

BHF_Manijak wrote:cuuuuj?!eh Bogami ne znam,ja sam cuo da je film beton,ali razlciiti ukusi valjda... :mrgreen: Hangover moram pogledati,iako nisam ljubitelj komedija,ali cuo sam da je dobar pravo...
ako nisi gledalam,stariji je film,obaevzno pogledaj,Mind hunters!! :thumbup:
Zapisala :D :D

Taken je također predobar film.
BHF_Manijak

#2400 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Eh eh Taken je vec nesto!!samo sto sam zadnjih mjesec da otanjio sa filmovima,nsiam nista skidao za privatne kolekcije,morat cu se opet aktivirati...moram skinuti Taken,The mechanist,Halloween 2,Hanogover itd itd :mrgreen:
Locked