Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tripo 41

#2376 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Ovo za majmune samo poništava evoluciju, pa evolucionisti samo govore "borba za opstanak, borba za ostanak". Naravno vjerov. niste čitali kreacionističke knjige u kojima je pokazana jedna vrsta emocija i požrtvovanosti kod životinja za svoje. Baš evolucija propagira samo surovu borbu i ubijanje. 1. Samo čovjek ima jedinstven mozak i jedino je on svjestan svog postojanja, emocija, volje i morala. Majmuni iako imaju određene emocije nisu svjesni njih ni svog postojanja. I tigar lovi sa nekom strategijom i ne dozvoljava nikada da mu vjetar puše u leđa da ga miris ne oda. Pametno ponašanje kod životinja za koje utvrđeno da je nemaju kao čovjek samo govori o tome koliko je Bog savršen i kako su njegove tvorevine savršene. Emocije su najjače kod slonova koji bdiju nad umrlim slonom i po nekoliko dana. Kakve to ima veze sa čovjekom? Slon, majmun i dr. nisu svjesni svog postojanja i ostalog. Dalje majmun će uzeti drvo ili kamen ako je blizu i u vidnom polju da razbije recimo jaje. Majmun neće ići daleko tražiti kamen ako ga ne vidi tj. nije mu u vidnom polju. nego će ga pokušati razbiti od tlo. Što ne pokazuje povezanost i duboko razmišljanje.
tripo 41

#2377 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Za žabe to je takva vrsta, ali nema veze sa evolucijom, već sam ti rekao da su fosilni nalazi gotovo isti. I nikakve veze nemaju sa ribama nego baš velike razlike. I delfin pliva u vodi pa niko ne govori da je riba. I žaba opet ne može bez vode, to je takva vrsta koja je vezana za vodu i ne ide daleko od nje osim da traži drugi vodu.
NIN

#2378 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

terapija wrote:Jao jesi neumoran.

Kako objasnjavas izrastanje oba para nogu kod punoglavaca i nestajanje repa, onda? :)
...ili recimo, kako jedan kreacionist objasnjava geoloske strate? U prijevodu, kako to da imamo fosile zivih bica koja su davno izumrla u starijim geoloskim slojevima dok su fosili bica koja su skorije izumrla (i koja su i dalje s nama) nadjena u novijim, slojevima blize povrsini. Takodjer, kako to da se skorije izumrla bica ne nalaze u starijim slojevima i vice versa? (Starost, kako organske tako i neorganske materije se pouzdano utvrdjuje radiometrijskom metodom u sto spada i sama radiometrijska kalibracija, tj. radiometrijsko mjerenje drugih elemenata prisutnih u istom nalazu, ono, cisto preciznosti radi). I da, kako objasnjavas cinjenicu da su preko 99% zivih bica koja su ikada egzistirala na nasoj planeti danas izumrla?

Legende... :D
tripo 41

#2379 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

A odakle čovjeku svijest, volja, moral, razmišljanje??? Možete li i to staviti u epruvetu?? Ili duhovnost, slobodu?? Ha možete li to staviti u epruvetu, pošto vi evolucionisti samo priznajete ono što možete staviti u epruvetu tj. materijalističke stvari. Vidi li se svijest, sloboda, duhovnost? E to je ono što je nezavisno od organa, koji mu samo pomažu, ali opet su nezavisni. To je ono što evolucija nikada neće moći da objasni. Postoji nešto mimo vaše ideologije evolucije a to je ovo što sam rekao.
terapija

#2380 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

tripo 41 wrote:Za žabe to je takva vrsta, ali nema veze sa evolucijom, već sam ti rekao da su fosilni nalazi gotovo isti. I nikakve veze nemaju sa ribama nego baš velike razlike. I delfin pliva u vodi pa niko ne govori da je riba. I žaba opet ne može bez vode, to je takva vrsta koja je vezana za vodu i ne ide daleko od nje osim da traži drugi vodu.
Ali skaces sebi u stomak.
Ovamo je nemoguce da se nesto desi, ali kod zaba, eto to je takva vrsta, moguce je, jbg.

Argumentacija ti je fenomenalna :D
terapija

#2381 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

tripo 41 wrote:A odakle čovjeku svijest, volja, moral, razmišljanje??? Možete li i to staviti u epruvetu?? Ili duhovnost, slobodu?? Ha možete li to staviti u epruvetu, pošto vi evolucionisti samo priznajete ono što možete staviti u epruvetu tj. materijalističke stvari. Vidi li se svijest, sloboda, duhovnost? E to je ono što je nezavisno od organa, koji mu samo pomažu, ali opet su nezavisni. To je ono što evolucija nikada neće moći da objasni. Postoji nešto mimo vaše ideologije evolucije a to je ovo što sam rekao.
Vidi li se gravitacija, magnetizam, ... mrak... :D

cuj ideologija. Nije to nicija ideologija, pogotovo ne nasa. To je cinjenica - stvarnost - zbilja, isto sto je vrijeme cinjenica.
Ateista

#2382 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

Uspjeli ste iznervirati covjeka... :lol:
terapija

#2383 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Ne vjerujem da se drug tripo iznervirao. Ovo je jedna zdrava diskusija :) Mogu stosta nauciti obje strane :D

Prije mislim da je zauzet citanjem kreacionisticke literature, jer je ostao bez materijala za raspravu, trenutno.
Ateista

#2384 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

terapija wrote:Ne vjerujem da se drug tripo iznervirao. Ovo je jedna zdrava diskusija :) Mogu stosta nauciti obje strane :D

Prije mislim da je zauzet citanjem kreacionisticke literature, jer je ostao bez materijala za raspravu, trenutno.
Moguce, vjerovatno sad trazi nove kvazi-naucnike koji negiraju neke stvari iz evolucije... :D
Ateista

#2385 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

tripo 41 wrote:A odakle čovjeku svijest, volja, moral, razmišljanje??? Možete li i to staviti u epruvetu?? Ili duhovnost, slobodu?? Ha možete li to staviti u epruvetu, pošto vi evolucionisti samo priznajete ono što možete staviti u epruvetu tj. materijalističke stvari. Vidi li se svijest, sloboda, duhovnost? E to je ono što je nezavisno od organa, koji mu samo pomažu, ali opet su nezavisni. To je ono što evolucija nikada neće moći da objasni. Postoji nešto mimo vaše ideologije evolucije a to je ovo što sam rekao.
Jeli tako pise u krecionistickim knjigama, da evolucionisti priznaju samo ono sto vide i samo materijalne stvari, te da su materijalisti?

Ako je tako, onda dobro razmisli jos jednom o tome sta citas, ko je to napisao i o eventualnim motivima onoga ko je to pisao.
terapija

#2386 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Ateista wrote:
Jeli tako pise u krecionistickim knjigama, da evolucionisti priznaju samo ono sto vide i samo materijalne stvari, te da su materijalisti?

Ako je tako, onda dobro razmisli jos jednom o tome sta citas, ko je to napisao i o eventualnim motivima onoga ko je to pisao.
"Evolucionizam" i "Darvinizam" su fiktivni pojmovi kao i sami "Evolucionisti" i "Darvinisti". Prije svega, to su ljudi koji istrazuju biolosku evoluciju su prvenstveno biolozi. Ima tu naravno i paleontologa, doktora medicine, fizicara, arheologa itd. Ave su to ljudi koji su posvetili svoje vrijeme nauci i istrazivackom radu. Ne pada im na pamet oznacavati se kojekakvim etiketama, kao ni gubiti vrijeme kao mi ovdje ubjedjujuci nekolicinu tvrdoglavih, da malo pogledaju van zida iza kojeg se kriju.

Ove pojmove su osmili kreacionisti, kako bi ovu grupu ljudi pokusali spustiti na svoj nivo.
tripo 41

#2387 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Niste mi dali odgovor. Kako nešto postoji a ne vidi se?? Jedino ako smatrate da ne postoji svijest, duhovnost, imaginacija, sloboda, mišljenje itd. Nisam iznerviran naprotiv. E zašto ne bi mogao postojati Tvorac?? Kako znamo da ovo postoji a ne vidi se?? Niko ne stavi svijest i ovo ostalo u epruvetu. Čovječiji mozak pored svoje biološke kompleksnosti ima jedan faktor koji ga čini jedinstvenim stvaralaštvom, a to je sloboda i svijest. Izvan fiziološke strukture čija kompleksnost prevazilazi razumijevanje, ljudski mozak je svjestan sebe, što je jedinstveni fenomen među biološkim organizmima. Ljudski mozak je vasiona za sebe, u kojoj čovjek može da zamisli svijet oko njega, ili da formira mentalna ili duševna iskustva. Čovječija svijest je izvan ograničenja-nezavisna od biološkog mehanizma kao što su i naše misli nazavisne i neopipljive. U slobodi koja je data ljudskom stvorenju, čovjek ima kapacitet da čak zamisli da je slučajno nastao. Ali biotička poruka vrlo jasno ukazuje na Boga.
JThomas

#2388 Re: EVOLUCIJA

Post by JThomas »

kako je bolan svijest nezavisna od biološke osnove? :-)

šta se dešava kad neko dobije težak udarac u glavu, pa oslijepi ili poludi, ili bokseri i parkinsonova bolest, ili milion drugih mentalnih bolesti koje imaju opipljivu biološku osnovu?
terapija

#2389 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

tripo 41 wrote:Niste mi dali odgovor. Kako nešto postoji a ne vidi se?? Jedino ako smatrate da ne postoji svijest, duhovnost, imaginacija, sloboda, mišljenje itd. Nisam iznerviran naprotiv. E zašto ne bi mogao postojati Tvorac?? Kako znamo da ovo postoji a ne vidi se?? Niko ne stavi svijest i ovo ostalo u epruvetu. Čovječiji mozak pored svoje biološke kompleksnosti ima jedan faktor koji ga čini jedinstvenim stvaralaštvom, a to je sloboda i svijest. Izvan fiziološke strukture čija kompleksnost prevazilazi razumijevanje, ljudski mozak je svjestan sebe, što je jedinstveni fenomen među biološkim organizmima. Ljudski mozak je vasiona za sebe, u kojoj čovjek može da zamisli svijet oko njega, ili da formira mentalna ili duševna iskustva. Čovječija svijest je izvan ograničenja-nezavisna od biološkog mehanizma kao što su i naše misli nazavisne i neopipljive. U slobodi koja je data ljudskom stvorenju, čovjek ima kapacitet da čak zamisli da je slučajno nastao. Ali biotička poruka vrlo jasno ukazuje na Boga.
Druze moj niko ovdje ne negira Tvorca. Boze sacuvaj.
Ali ja smatram uvredom za Tvorca ove nebuloze koje kreacionisti drobe. Zasto bas On ne bi bio Taj koji je stvorio zivot na zemlji, ali tako da je kreirao program po kome ce se razvijati. i pustio sistem da se lijepo razvija.
tripo 41

#2390 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Svijest je sveukupnost psiholoških doživljaja ( opažaji, mišljenje, maštanje itd.) Govorio sam u kontekstu misli, svijesnosti postojanja, volje, apstrakcije, duhovnosti, osjećaja a to je nezavisno od fizoloških procesa. Naravno da utiče mozak ali ovi dijelovi su nezavisni. Svijest na koju ti misliš je svijest budnosti, sna, gladi, žeđi. A misli su nezavisne,volja u tom kontekstu sam govorio. Uglavnom imaš na wikipediji. Poštujem u svakom slučaju tvoje mišljenje.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:19, edited 2 times in total.
JThomas

#2392 Re: EVOLUCIJA

Post by JThomas »

tripo 41 wrote:Svijest je sveukupnost psiholoških doživljaja ( opažaji, mišljenje, maštanje itd.) Govorio sam u kontekstu misli, svijesnosti postojanja, volje, apstrakcije, duhovnosti, osjećaja a to je nezavisno od fizoloških procesa. Naravno da utiče mozak ali ovi dijelovi su nezavisni. Svijest na koju ti misliš je svijest budnosti, sna, gladi, žeđi. A misli su nezavisne,volja u tom kontekstu sam govorio. Uglavnom imaš na wikipediji. Poštujem u svakom slučaju tvoje mišljenje.
jel ti to stvarno, zaista, ozbiljno? pa bolan, čovjek udari glavom u nesreći i izgubi potpuno pamćenje, postane skroz drugi neko. ili senilnost pod stare dane, alzheimer, parkinson, kravlje ludilo, milion drugih fizičkih bolesti mozga koje u potpunosti mijenjaju misaone procese...

nisi ti to dobro iščitao. uopšte.
Ateista

#2393 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

JThomas wrote:
tripo 41 wrote:Svijest je sveukupnost psiholoških doživljaja ( opažaji, mišljenje, maštanje itd.) Govorio sam u kontekstu misli, svijesnosti postojanja, volje, apstrakcije, duhovnosti, osjećaja a to je nezavisno od fizoloških procesa. Naravno da utiče mozak ali ovi dijelovi su nezavisni. Svijest na koju ti misliš je svijest budnosti, sna, gladi, žeđi. A misli su nezavisne,volja u tom kontekstu sam govorio. Uglavnom imaš na wikipediji. Poštujem u svakom slučaju tvoje mišljenje.
jel ti to stvarno, zaista, ozbiljno? pa bolan, čovjek udari glavom u nesreći i izgubi potpuno pamćenje, postane skroz drugi neko. ili senilnost pod stare dane, alzheimer, parkinson, kravlje ludilo, milion drugih fizičkih bolesti mozga koje u potpunosti mijenjaju misaone procese...

nisi ti to dobro iščitao. uopšte.
A da ne govorimo o tome sta bude kada nekom srce stane - fizicki organ, vrlo jednostavan obicna puma, ali bez nje nema ni nase svijesti, ili bilo koji drugi organ.

Puno toga ne vidimo, ali registrujemo na neki nacin i evidentno je, kao na primjer nase misli i sve sto je vezano za ljudski psihu. Postoje i naucnici koji se bave tom oblasti i zovu se psiholozi, otkrivaju i tu odredjene sablone i zakonitosti. I sam mozak se proucava i sve vise otkriva, vec se doslo do toga da se odredjeni dijelovi mozga stimulisu elektricnim impulsima kako bi doslo do odredjenih emocija ili drugih osjecaja, nije ni to vise tako nepoznato i cudno, sve to naucnici otkrivaju.
chengaba

#2394 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

@Tripo, sine vidim iz tvojih postova (kao onaj sa prethodne stranice o psima i zebama) da ne baratas osnovnim pojmovima ove tematike kao sto je npr. vrsta!

Pod bioloskim konceptom vrste se podrazumijeva skup popalicaja koje su sacinjene od jedinki koje se medjusobno ukrstaju, daju plodno potomstvo, reproduktivno su izolovane od drugih vrsta, imaju odredjen areal rasprostranjenja i skup zajednickih morfoloskih karakteristika...

Dalje, prelazni oblici itekako postoje, od zivucih do fosilariziranih, mislim da ih je i previse da ih spominjem.
To sto neke dvije taksonomske kategorije nemaju medjuoblik znaci da jos nije pronadjen ili da je isti bio nepogodan za fosiliziranje (delikatna struktura, burno geolosko razdoblje i sl.) ;-)
terapija

#2395 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

[quote="chengaba"]@Tripo, sine vidim iz tvojih postova (kao onaj sa prethodne stranice o psima i zebama) da ne baratas osnovnim pojmovima ove tematike kao sto je npr. vrsta!

Ma ne barata on pojmovima uopste, vec samo odlomcima iz clanaka uglednih kreacionista :D

Da se udostojio procitati makar apstrakt nekog ozbiljnog rada na temu, skontao bi u kakvoj je zabludi...
NIN

#2396 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

tripo 41 wrote:Niste mi dali odgovor. Kako nešto postoji a ne vidi se??
Znas li da si u stanju vidjeti zrak? (znam da im je ova jedna od omiljenih :D ). Pogledaj u ravan automobilskih krovova sredinom ljeta za vrijeme suncanog dana u podne i vidjet ces do tada nevidljivi zrak svojim ocima!

A to za svijest, napusi se kanabisa ili se napij vina pa ces vidjeti kako hemija direktno utice na stanje svijesti. :wink:
Ateista

#2397 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

terapija wrote:
chengaba wrote:@Tripo, sine vidim iz tvojih postova (kao onaj sa prethodne stranice o psima i zebama) da ne baratas osnovnim pojmovima ove tematike kao sto je npr. vrsta!

Ma ne barata on pojmovima uopste, vec samo odlomcima iz clanaka uglednih kreacionista :D

Da se udostojio procitati makar apstrakt nekog ozbiljnog rada na temu, skontao bi u kakvoj je zabludi...
Nekima ne vrijedi ni citati ako krecu sa stavom da je to sve izmisljotina.

Da bi se neke stvari shvatile, treba biti otvorenih i sirokih shvatanja, treba razmisljati bez predrasuda i o svemu ozbiljno i kriticki razmisliti...
Ateista

#2398 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

NIN wrote:
tripo 41 wrote:Niste mi dali odgovor. Kako nešto postoji a ne vidi se??
Znas li da si u stanju vidjeti zrak? (znam da im je ova jedna od omiljenih :D ). Pogledaj u ravan automobilskih krovova sredinom ljeta za vrijeme suncanog dana u podne i vidjet ces do tada nevidljivi zrak svojim ocima!

A to za svijest, napusi se kanabisa ili se napij vina pa ces vidjeti kako hemija direktno utice na stanje svijesti. :wink:
:thumbup: :lol: :lol:
terapija

#2399 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Ateista wrote:
terapija wrote:
chengaba wrote:@Tripo, sine vidim iz tvojih postova (kao onaj sa prethodne stranice o psima i zebama) da ne baratas osnovnim pojmovima ove tematike kao sto je npr. vrsta!

Nekima ne vrijedi ni citati ako krecu sa stavom da je to sve izmisljotina.

Da bi se neke stvari shvatile, treba biti otvorenih i sirokih shvatanja, treba razmisljati bez predrasuda i o svemu ozbiljno i kriticki razmisliti...
Ma jok, kad je tako lako potlegao trenutnom shvatanju, zamisli kako ce ga opciniti nesto zaista zanimljivo.
Ateista

#2400 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

terapija wrote: Ma jok, kad je tako lako potlegao trenutnom shvatanju, zamisli kako ce ga opciniti nesto zaista zanimljivo.
Pa u tome i jeste fol, neki ljudi jednostavno traze instant rjesenja i odgovore na sve, ne zele odgovore koje treba razumjeti, za koje treba imati i odredjenu podlogu i znanje, odgovore koji nisu 100% definisani jer se jos istrazuju, samo instant odgovor koji ce predstavljati odgovor na svako pitanje koje mu padne na pamet i koje je jednostavno za razumjeti.
Post Reply