Hvala na odgovoru.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
zippoo87
#2377 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izmedju 50% na dnevnicu i slobodne nedjelje,ja sam uvijek birao slobodnu nedjelju i birati cu dok god mogu.zubi wrote: ↑14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215
Prema riječima ministra Hasičevića, studijom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) je utvrđeno da radnici ne žele da im rad nedjeljom bude plaćen, već žele da taj dan budu slobodni.
Eto.
Mozda to nekome znaci i igra ulogu u budzetu,ali ja nikada nisam gledao na te neke sitnice i gluposti,skretanje sa sustine.
Ponavljam se ali kada sam radio,slobodna nedjelja je bilo jedino kada mogu imati neke aktivnosti mimo posla i kada sam mogao kod sebe privatno raditi. Neke poslove nisam mogao sam raditi i radio sam sa bratom a ako bi ja bio slobodan utorak a on nedjelju,onda nista od posla ne bi bilo,jer trebaju dvojica. Sada neko drugi mozda ima drugacije navike ali problem je sto ja ne mogu birati da li zelim raditi nedjelju ili ne zelim,nego te obavezuje poslodavac. A da mogu,ja bi se uvijek mijenjao sa nekim od kolega,neka on radi i uzme taj dodatak na dnevnicu.
-
Hakiz
#2378 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neka. I ja da hoću da proguram neki zakon imao bih rezultate istraživanja koja govore da ljudi baš takav zakon žele. Naravno, niko te rezultate ne bi vidio, ili bi ih vidio u trenutku kada ne bi mogao da ih provjeri i eventualno demantuje, zakon bi već bio izglasan.zubi wrote: ↑14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215
Prema riječima ministra Hasičevića, studijom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) je utvrđeno da radnici ne žele da im rad nedjeljom bude plaćen, već žele da taj dan budu slobodni.
Eto.
Je li stvarno neko misli da je provedeno višegodišnje istraživanje koje je dalo rezultate na osnovu kojih je zakon donesen?
Meni prije liči da, ako uopšte postoji ta studija, ta studija je napravljena tako da je fakultetu rečeno hoćemo takav zakon, napravite nam studiju koja ga podržava. Fakultet kreativno odabere podatke, još kreativnije ih obradi i sve bude pošteno, a naručilac bude zadovoljan. Nije to ništa neobično, tako se radi već odavno svuda po svijetu. Tako su fakulteti po SAD dokazivali da je pušenje zdravo itd.
-
NediM17
#2379 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma sinoc na FTV profesor iz Tuzle drugu pricu prica.
Njegova studija kaze da radnici nemaju problem sa radnom nedjeljom nego slabim primanjima.
Njegova studija kaze da radnici nemaju problem sa radnom nedjeljom nego slabim primanjima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
Hakiz
#2381 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam radio u medijima, dakle, radio sam i nedjeljama. Nekada je to bio problem, nekada je bilo pogodno imati radni dan slobodan za obavljanje nekih stvari. Kod mene je bio slučaj da sam radio 3 ili 4 nedjelje u nizu pa imao jednu ili dvije u nizu neradne.zippoo87 wrote: ↑14/11/2024 20:51Izmedju 50% na dnevnicu i slobodne nedjelje,ja sam uvijek birao slobodnu nedjelju i birati cu dok god mogu.zubi wrote: ↑14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215
Eto.
Mozda to nekome znaci i igra ulogu u budzetu,ali ja nikada nisam gledao na te neke sitnice i gluposti,skretanje sa sustine.
Ponavljam se ali kada sam radio,slobodna nedjelja je bilo jedino kada mogu imati neke aktivnosti mimo posla i kada sam mogao kod sebe privatno raditi. Neke poslove nisam mogao sam raditi i radio sam sa bratom a ako bi ja bio slobodan utorak a on nedjelju,onda nista od posla ne bi bilo,jer trebaju dvojica. Sada neko drugi mozda ima drugacije navike ali problem je sto ja ne mogu birati da li zelim raditi nedjelju ili ne zelim,nego te obavezuje poslodavac. A da mogu,ja bi se uvijek mijenjao sa nekim od kolega,neka on radi i uzme taj dodatak na dnevnicu.
Ali, imao sam 2 dana u sedmici slobodna. Nekada to budu na primjer srijeda i četvrtak, nekada nedjelja i ponedjeljak itd, a nekada čak budu subota i nedjelja, ali to rijetko.
Valjda to kolika je muka raditi nedjeljom zavisi od osobe do osobe više nego da postoji recept koji je dobar svima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2382 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja radim i nedelje,.tj. vikendima, ne uvijek..ali sam dobro placen,
a slobodni dani me potrefe, na "radne"...navikne se cojk.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2383 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti si goshparkonektovan wrote: ↑14/11/2024 22:09 Ja radim i nedelje,.tj. vikendima, ne uvijek..ali sam dobro placen,a slobodni dani me potrefe, na "radne"...navikne se cojk.
-
NediM17
#2384 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kad se posteno plate "crveni" sati nije problem ponekad raditi i za vikend, kazem ponekad.
- basicm
#2385 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Podvaljen zakon, pa ga sad treba pravdati.
- dječak sa šibicama
#2386 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Oni da zele pomoci radnicima, naredili bi privatnicima da im daju vece plate da kazem prostoseljacki, i niko ne bi imao problem sa radom nedeljom. Ili bar vecina.
Ali kad imas vlast koja se fura na populizam, dobijes "neradnu nedelju" ne i vece plate ili nize cijene za obicni puk.
Ali kad imas vlast koja se fura na populizam, dobijes "neradnu nedelju" ne i vece plate ili nize cijene za obicni puk.
-
Hakiz
#2387 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da je za radnike, neradna nedjelja bi bila u Zakonu o radu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2388 Re: Neradna nedjelja u FBiH
da bi ovaj zakon imao efekta, prvo je trebao da puni efekt ima zakon o radu, uključujući plaćene prekovremene i dane vikendom.
tek onda bismo mogli govoriti o potrebi donošenja novog zakona.
tek onda bismo mogli govoriti o potrebi donošenja novog zakona.
- basicm
-
HelaS
#2390 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A da bi Zakon o radu bio potpuno poštovan - efektivan, nadzor nad njegovim provođenjem trebali su postići inspekcije rada svih nivoa. Neke od inspekcija postave nešto kao "akcija" pa obavijeste javnost da će vršiti nadzor privrednih društava i poštivanja ovog Zakona, i ako izađu na teren na nekoliko dana, to je to... povrat na budžetsko spavanje. Da su inspekcije adekvatno štitile Zakon o radu, ne bi bilo nezadovoljnih radnika, njihovi prekovremeni sati i rad u dane sedmičnog odmora bio bi plaćen, i svi bi bili zadovoljni, a mi bismo i danas imali mogućnost trgovanja nedjeljom.
- Isner
#2391 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mi smo lud narod, nama niko ne može ugoditi..
Kad se radi nedjeljom - dajte ljudima slobodnu nedjelju, dajte im odmora, nemojte biti robovlasnici, kako je u Yu nedelja bila slobodna, neka budu sa porodicom..
Kad se ne radi nedjeljom - ovo je maslo poslodavaca i trgovaca, zašto nedjelja - zašto nije neradno petkom, gdje ću kupiti hranu, žene u Bingu i Konzumu plaču..
Kad se radi nedjeljom - dajte ljudima slobodnu nedjelju, dajte im odmora, nemojte biti robovlasnici, kako je u Yu nedelja bila slobodna, neka budu sa porodicom..
Kad se ne radi nedjeljom - ovo je maslo poslodavaca i trgovaca, zašto nedjelja - zašto nije neradno petkom, gdje ću kupiti hranu, žene u Bingu i Konzumu plaču..
- tramvajtrojka
#2392 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nama treba da se firme natjeraju da svaka ima aparat za kucanje radnog vremena koje ce mjeriti radno vrijeme tu se najvise zakidaju radnici na fiktivnih sihtericama pise ti osam sati radis 11 a placa te po osam, isto tako fiktivni slobodni dani prema njoj sve cisto kroz sihtericu a u stvarnosti sodoma i gomora, pred inspekcijama cisti a u realnosti ogulise kozu radnicima
- dječak sa šibicama
#2393 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mi jesmo lud narod a ovo je lud zakon, besmislen, na silu je uvedena neradna nedelja a da niko od nadleznih nema pojma ni zasto. Kofol zbog radnika, pa da je do radnika njima se pomaze na druge nacine sto ista ova vlast ne radi.
Ovako je samo odmogao cijelom drustvu, ja ne volim lunjati trznim centrima nedeljom ali ko voli, trebao bi imati i mogucnost. Takodje to na kraju krajeva nije ni bitno, sve se moze kupiti u subotu, a kako rekoh ova odluka nema nikakvog smisla. Ona je na zapadu donesena zbog vjerskih razloga, a ovi se ili prave ludi da to ne znaju, ili stvarno ne znaju vec im u centrali reklo hajde da malo radnicima pokazemo kako je "nama stalo".
Besmisao je jer ovo nece pomoci radnicima i vrlo brzo ce im izaci na nos sto bi se reklo, jer ce privatnik otpustati ljude zbog "manje prometa". Besmisao je jer zatvaras sve nedeljom, udario si i po dzepu privatnika, indirektno i radnika, svakog gradjanina koji nece imati gdje kupiti nesto sto mu treba taj dan, itd itd.
Ovako je samo odmogao cijelom drustvu, ja ne volim lunjati trznim centrima nedeljom ali ko voli, trebao bi imati i mogucnost. Takodje to na kraju krajeva nije ni bitno, sve se moze kupiti u subotu, a kako rekoh ova odluka nema nikakvog smisla. Ona je na zapadu donesena zbog vjerskih razloga, a ovi se ili prave ludi da to ne znaju, ili stvarno ne znaju vec im u centrali reklo hajde da malo radnicima pokazemo kako je "nama stalo".
Besmisao je jer ovo nece pomoci radnicima i vrlo brzo ce im izaci na nos sto bi se reklo, jer ce privatnik otpustati ljude zbog "manje prometa". Besmisao je jer zatvaras sve nedeljom, udario si i po dzepu privatnika, indirektno i radnika, svakog gradjanina koji nece imati gdje kupiti nesto sto mu treba taj dan, itd itd.
- N.N.
#2394 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dan te jebo, po ovom Sarajevu najvece hajke protiv bilo kakve gradnje, u vidu onih baba i vrabaca, i sto im shoping centri ne rade nedjeljom. Totalno zaludjena sredina...ahahhaha
Shoping buzdovani ne znaju kud ce sada sami sa sobom.
Shoping buzdovani ne znaju kud ce sada sami sa sobom.
-
HelaS
#2395 Re: Neradna nedjelja u FBiH
dječak sa šibicama wrote: ↑14/11/2024 22:44 Mi jesmo lud narod a ovo je lud zakon, besmislen, na silu je uvedena neradna nedelja a da niko od nadleznih nema pojma ni zasto. Kofol zbog radnika, pa da je do radnika njima se pomaze na druge nacine sto ista ova vlast ne radi.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
- mayab
#2397 Re: Neradna nedjelja u FBiH
tako i ja mislim , realno trgovcu koji relativno slabo zaradi , ta neradna nedjelja slabo pomaže...pravi put bi bio prvo bolje plate , a onda i te neradne nedjelje
- teskeredzic_22
#2398 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo tako.Hakiz wrote: ↑14/11/2024 21:50Neka. I ja da hoću da proguram neki zakon imao bih rezultate istraživanja koja govore da ljudi baš takav zakon žele. Naravno, niko te rezultate ne bi vidio, ili bi ih vidio u trenutku kada ne bi mogao da ih provjeri i eventualno demantuje, zakon bi već bio izglasan.zubi wrote: ↑14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215
Eto.
Je li stvarno neko misli da je provedeno višegodišnje istraživanje koje je dalo rezultate na osnovu kojih je zakon donesen?
Meni prije liči da, ako uopšte postoji ta studija, ta studija je napravljena tako da je fakultetu rečeno hoćemo takav zakon, napravite nam studiju koja ga podržava. Fakultet kreativno odabere podatke, još kreativnije ih obradi i sve bude pošteno, a naručilac bude zadovoljan. Nije to ništa neobično, tako se radi već odavno svuda po svijetu. Tako su fakulteti po SAD dokazivali da je pušenje zdravo itd.
Istraživanje o potrebnoj neradnoj nedelji i istraživanje koje dokazuje da je pušenje korisno su jednaki.
-
Hakiz
#2399 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dragi forumaši, kolega je ovim komentarom, zapravo, potvrdio šta sam napisao.teskeredzic_22 wrote: ↑15/11/2024 08:25Upravo tako.Hakiz wrote: ↑14/11/2024 21:50Neka. I ja da hoću da proguram neki zakon imao bih rezultate istraživanja koja govore da ljudi baš takav zakon žele. Naravno, niko te rezultate ne bi vidio, ili bi ih vidio u trenutku kada ne bi mogao da ih provjeri i eventualno demantuje, zakon bi već bio izglasan.zubi wrote: ↑14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215
Eto.
Istraživanje o potrebnoj neradnoj nedelji i istraživanje koje dokazuje da je pušenje korisno su jednaki.
Trebao bih mu zahvaliti.
- teskeredzic_22
#2400 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Eto vidiš.Hakiz wrote: ↑15/11/2024 09:35Dragi forumaši, kolega je ovim komentarom, zapravo, potvrdio šta sam napisao.teskeredzic_22 wrote: ↑15/11/2024 08:25Upravo tako.Hakiz wrote: ↑14/11/2024 21:50
Neka. I ja da hoću da proguram neki zakon imao bih rezultate istraživanja koja govore da ljudi baš takav zakon žele. Naravno, niko te rezultate ne bi vidio, ili bi ih vidio u trenutku kada ne bi mogao da ih provjeri i eventualno demantuje, zakon bi već bio izglasan.
Trebao bih mu zahvaliti.
Korisno u cijelom ovom piskaranju je samo to što je rad nedeljom u trgovini u FBiH - zabranjen.