odlično zapažanje..ovaj King je uništio temu nekim nebuloznim i nama totalno nepotrebnim postovima...korisne stvari su pojedinci na početku teme pisali..ali pojavi se genije i sve razvodnji glupostima...molim moderatora da ga uklone sa teme jer je zatrpava nepotrebnim postovima..ili nek sebi otvori zasebnu temu!!!
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
begluci
#2376 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- King Theoden
#2377 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Vidi, vidi, bave se mojom malenkošćubegluci wrote: ↑20/04/2020 11:51odlično zapažanje..ovaj King je uništio temu nekim nebuloznim i nama totalno nepotrebnim postovima...korisne stvari su pojedinci na početku teme pisali..ali pojavi se genije i sve razvodnji glupostima...molim moderatora da ga uklone sa teme jer je zatrpava nepotrebnim postovima..ili nek sebi otvori zasebnu temu!!!
Fino je to što vas zanimamo ja i moja firma, ali mi nismo tema.
Šta je onda u pitanju? Pripadnost stranci vas tjera na reakciju? Ljubomora? Hm, stvarno ne znam.
Ali, nebitno. Svakako se povlačim i uz čuvenu Isusovu izreku "ne bacajte bisere pred svinje" napuštam temu.
Ne želim i neću smetati cijenjenoj, polupismenoj forumskoj eliti kojoj pripadate vas dvojica i nepismeni madner, kako biste u miru i tišini pronašli rješenja za izlazak iz krize.
Uživajte.
-
saabsa
#2378 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Idi i ne osvrći se, nije ova nezahvalna polupismena bagra zaslužila da joj pomažeš , idi nađi neku zahvalniju publiku za svoje paranoidne kretenluke ,samo idi i ne osvrći se.
Smorio si više čovječe vidiš valjda da te još poneko čisto iz kurtoazije ne sikteriše a svima ostalim si se na glavu popeo svojim glupostima i nebulozama. Imamo mi i svojih problema u ovoj državi a ne još da nas smara neka dijasporska ubleha izgubljena u vremenu i prostoru.
Smorio si više čovječe vidiš valjda da te još poneko čisto iz kurtoazije ne sikteriše a svima ostalim si se na glavu popeo svojim glupostima i nebulozama. Imamo mi i svojih problema u ovoj državi a ne još da nas smara neka dijasporska ubleha izgubljena u vremenu i prostoru.
-
begluci
#2379 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
upravo tako..spama temu glupostima neverovatnim....na početku sam i čitao njegove postove, al u nekom momentu se zapitam o čemu čovek piše jbtsaabsa wrote: ↑20/04/2020 13:05 Idi i ne osvrći se, nije ova nezahvalna polupismena bagra zaslužila da joj pomažeš , idi nađi neku zahvalniju publiku za svoje paranoidne kretenluke ,samo idi i ne osvrći se.
dal je čovek trol ili stvarno vjeruje u svoja utopijska fantaziranja??..nisam mogao da provalim
- jazzer
#2380 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Frajer je neka vrsta alhemicara, pravi lovu od have
.
-
Ci-Nick
#2381 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
"Zakona o podršci porodicama sa djecom u FBiH bit će manji za 19,5 miliona KM i iznosit će samo 500.000 KM."
Ovo je sramota, najveće uštede prave na onima kojima daju ionako premalo.
Štediti na sportu, kulturi i djeci,..
Kulturnjaci su i bez korone jadni.
Al valjda SDA zna najbolje, da li kultura smanjuje ili povećava glasačku mašineriju.
Ovo je sramota, najveće uštede prave na onima kojima daju ionako premalo.
Štediti na sportu, kulturi i djeci,..
Kulturnjaci su i bez korone jadni.
Al valjda SDA zna najbolje, da li kultura smanjuje ili povećava glasačku mašineriju.
Last edited by Ci-Nick on 20/04/2020 19:54, edited 2 times in total.
-
coco1
-
kormax
#2383 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Riječ je o vrtoglavom usponucoco1 wrote: ↑20/04/2020 17:00 ekonomija, u KS, u usponu:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mario-n ... /200420104
-
freelancerBIH
#2384 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?
Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
Mislim da Elektro lovi u mutnom i to debelo.. Mislim da inkasanti uopste ne gledaju satove - vec pausalno - po prosjeku potrosnje u odredjenim mjesecima - salju racune...
Jel jos iko imao slicnu situaciju ?
Mislim da Elektro lovi u mutnom i to debelo.. Mislim da inkasanti uopste ne gledaju satove - vec pausalno - po prosjeku potrosnje u odredjenim mjesecima - salju racune...
Jel jos iko imao slicnu situaciju ?
-
JaLLee
#2385 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Možda sam fulio temu, ali nisam znao u koji podforum da je pokrenem. Imam jedno pitanje za Vas, možda među Vama ima ljudi koji su ostali bez posla zbog ove situacije(da je ne imenujem, na glavu mi se popela). Naime, ostao sam bez posla sa današnjim danom, dobio sam odmah papire od firme(poreznu karticu i odluku o prestanku radnog odnosa). Zadnji ugovor koji sam potpisao je bio 25.02.2020 i trebao je trajati 3 mjeseca, međutim prekinut je 20.04.2020 i navedeno je da sam zaposlen od 25.02.2020. Sutra bi se trebao prijaviti na biro za zapošljavanje i rečeno mi je da sam dovoljno radio da bi primao naknade naredna tri mjeseca, ali ne znam na osnovu čega i šta od dokumenata trebam priložiti kao dokaz tome(jer će na osnovu ugovora zaključiti da nisam radio ni puna tri mjeseca). Sada, ako neko zna ili se susreo sa sličnom situacijom volio bi kad bi mogao pomoći.
Jedini papir koji sam ja potpisao je da sam preuzeo poreznu karticu, čak ni na odluci o prestanku radnog odnosa nije navedeno mjesto za potpis radnika što mi je izazvalo dodatnu sumnju.
Odluka o prekidu radnog odnosa je došla na adresu isti dan, ovjerana i potpisana od strane direktora.
Jedini papir koji sam ja potpisao je da sam preuzeo poreznu karticu, čak ni na odluci o prestanku radnog odnosa nije navedeno mjesto za potpis radnika što mi je izazvalo dodatnu sumnju.
Odluka o prekidu radnog odnosa je došla na adresu isti dan, ovjerana i potpisana od strane direktora.
- SmokingMan
#2386 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa reklamiraj.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
Jel jos iko imao slicnu situaciju ?![]()
-
Tambure
#2387 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja sam prilicno pesimista oko ovog stanja. Za ovu godinu turizam i sve vezano za njega se mogu pozdraviti sa poslom. Ugostiteljstvo i ako se otvori radice na 20%-30% kapaciteta. Usluzne i male djelatnosti isto tanko jer ce raja stediti. Jedino ko moze napredovati su prehrana i lijekovi.
-
freelancerBIH
#2388 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kako? Ne ide mi se po onim njihovim buharama da se ne zarazim :/ Jel moze telefonski?SmokingMan wrote: ↑20/04/2020 19:59Pa reklamiraj.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
-
freelancerBIH
#2389 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Prije racunaj na 0%.. 99.99% sam siguran da ce na snazi ostat zabrana ulaska stranim drzavljanima dok ne dodje vakcina i dok se ne vakcinise 80%+ populacije...Tambure wrote: ↑20/04/2020 20:06 Ja sam prilicno pesimista oko ovog stanja. Za ovu godinu turizam i sve vezano za njega se mogu pozdraviti sa poslom. Ugostiteljstvo i ako se otvori radice na 20%-30% kapaciteta. Usluzne i male djelatnosti isto tanko jer ce raja stediti. Jedino ko moze napredovati su prehrana i lijekovi.
- Industrialyzer
#2390 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Prvo, zao mi je zbog situacije i zelim ti da se sto prije vratis na posaoJaLLee wrote: ↑20/04/2020 19:54 Možda sam fulio temu, ali nisam znao u koji podforum da je pokrenem. Imam jedno pitanje za Vas, možda među Vama ima ljudi koji su ostali bez posla zbog ove situacije(da je ne imenujem, na glavu mi se popela). Naime, ostao sam bez posla sa današnjim danom, dobio sam odmah papire od firme(poreznu karticu i odluku o prestanku radnog odnosa). Zadnji ugovor koji sam potpisao je bio 25.02.2020 i trebao je trajati 3 mjeseca, međutim prekinut je 20.04.2020 i navedeno je da sam zaposlen od 25.02.2020. Sutra bi se trebao prijaviti na biro za zapošljavanje i rečeno mi je da sam dovoljno radio da bi primao naknade naredna tri mjeseca, ali ne znam na osnovu čega i šta od dokumenata trebam priložiti kao dokaz tome(jer će na osnovu ugovora zaključiti da nisam radio ni puna tri mjeseca). Sada, ako neko zna ili se susreo sa sličnom situacijom volio bi kad bi mogao pomoći.
Drugo, uslov je da imas najmanje osam mjeseci rada bez prestanka, nije bitno da li si u tom periodu potpisivao ugovore ili mjenjao poslodavce. Pitanje je da li ispunjavas ovaj uslov?! A sto se tice dokumentacije u Zavodu ce ti sve reci. Ako si imao ugovor prije 25.02. obavezno ponesi sa sobom. Mada, potvrda iz PIO ti je najbolji pokazatelj.
- Vela666
- Kikibombona
#2392 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nije problem ova godina, svakako je propala.Tambure wrote: ↑20/04/2020 20:06 Ja sam prilicno pesimista oko ovog stanja. Za ovu godinu turizam i sve vezano za njega se mogu pozdraviti sa poslom. Ugostiteljstvo i ako se otvori radice na 20%-30% kapaciteta. Usluzne i male djelatnosti isto tanko jer ce raja stediti. Jedino ko moze napredovati su prehrana i lijekovi.
Sta ce biti u naredne tri, ima li ikakve strategije, to je pravo pitanje?
MMF za narednu godinu prognozira rast od 3.5% sto je uzasno malo. Uz inflaciju bice potrebno par godina da dodjemo na nivo prije korone.
- mirsek
#2393 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Imam tu situaciju mjesecima, nemam rjesenje, skoro sve sam probao. Imas na temi o elektroprivredi detaljnije.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
-
freelancerBIH
#2394 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da ne otvaram tamo sad i listam . Sta su ti rekli kada si se zalio?mirsek wrote: ↑20/04/2020 20:44Imam tu situaciju mjesecima, nemam rjesenje, skoro sve sam probao. Imas na temi o elektroprivredi detaljnije.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
Last edited by freelancerBIH on 20/04/2020 20:57, edited 1 time in total.
- SmokingMan
#2395 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Može, i ja sam neki dan račun za gas. Imaš broj telefona na pozadini računa.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 20:29Kako? Ne ide mi se po onim njihovim buharama da se ne zarazim :/ Jel moze telefonski?SmokingMan wrote: ↑20/04/2020 19:59Pa reklamiraj.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
- mirsek
#2396 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dolazili, provjeravali brojilo, na moje insistiranje stavili novo brojilo. Racuni i dalje visoki. Vise sam imao racuna preko 100 KM nego ispod 100 KM. A stan 55 kvadrata, nas 2, oboje radimo i stan cesto po danu bude prazan, masinu za ves i peglu koristimo samo nedjeljom.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 20:52Da ne otvaram tamo sad i listam . Sta su ti rekli kada si se zalio?mirsek wrote: ↑20/04/2020 20:44Imam tu situaciju mjesecima, nemam rjesenje, skoro sve sam probao. Imas na temi o elektroprivredi detaljnije.freelancerBIH wrote: ↑20/04/2020 19:47 Mali offtopic ljudi: jel iko primjetio da mu je ovaj mjesec dosao veci racun od struje nego inace?Ja od 11.3.2020 ne boravim u stanu .. Danas otisao pokupit racun.. Kad na racunu 50 KM struje ...
![]()
Sta da radis..
-
neko_sa_strane
#2397 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Meni je račun za struju došao oko 42 KM što je rekord ali skupa sa RTV taksom koju svakako ne plaćam jer nemam TV u stanu. Inače je to nezakonito obzirom da sam sa Elektroprivredom potpisao ugovor o distribuciji elektricne energije a ne o plaćanju RTV pretplate. Neka pokušaju naplatiti u zapadnoj Hercegovini.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2398 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa najavljeno je da ce elektroprivreda, svako dva mjeseca cini mi se vrsiti fizicki ocitavanje,...za prosli mjesec to je bilo na daljinu ocitanje...prosjek.. 
- Usamljeni pustolov
#2399 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Recesija će doći kao svojevrsni detox zapadnih društava koja su desetljećima uzgajala razmaženost i bezbrižnost i na sve gledali kao na nešto što se dešava "tamo negdje". Samo od 90ih pa na ovamo, koliko je bilo ratova (Jugoslavija, Ruanda, Čečenija, Afganistan, Irak, Palestina, Sirija..), za sve to vrijeme Zapadnjaci su nastavili da eksploatisu svijet, i nastavljaju sa svojim razvojem. Kakva god recesija da udari u narednim godinama pa i da nas vrati na poslijeratni period, neće nam poremtiti psihu koliko će psihički srušit nekog bezbrižnog Zapadnjaka.
- pojedinac