Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa bolje biti I iz przogrnaca nego se predstavljati da zivim negdje drugo gdje je gore nego ovdje. Po tebi ispade da je Bosna daleko ispred USA
vojska kupuje uniforme ( hahahahaha) penzije nisu ni blizu sredene kao u Bosni (hahahaha). Sto ne kupis kartu I ne vratis se u ovu divnu zemlju,
nego se mucis tamo u USA. Ili cekas da pogodis Powerball pa da se onda kao gospodja vratis na rodnu Bjelasnicu.By the way, zamolio bih te da ne siris neistine o zemlji koja te prihvatila da zivis I radis
Ti pojma nemas sta pises a jos manje sta ko pise , zasto to pise, itd.
Gdje si ti pronasao/zakljucio da se ja zalim bilo na Bosnu, USA ili neko iz EU --
Haj sad opet pisi kako se zivi u Americi i EU, kako se zaradjuje penzija i uziva.
moonca wrote:
Koliko moras biti lud i fizicki jak da bi bio mehanicar na nosacu, ili tesar u Seabees? Seabees su mornaricka inzenjerija. Grade seahut-e (kucice) i sl.
Ili kuhar na brodu? Za EOD-ijevca trebas bit' malo cvaknut ali fizicka snaga uopste nije potrebna (EOD - Explosive Ordnance Disposal = mineri i ono sto se nekad zvalo oruzari).
Mislim da puno gledas Rambo filmove. Foke (Navy Seals) zaista imaju fizicki zahtjevan selekcijski trening, ali je to izuzetno mali broj ljudi u mornarici.
Da , trebala sam napisati 'cvaknut', i nisam pisala o mehanicarima niti kuvarima niti sobaricama.
Ako ne prodju testove za NS, daje im se sansa nakon godinu dana opet, ali ostaju u vojsci i rade -sta vec treba i gdje i nazad na polaganje za sta su se prijavili.
_BataZiv_0809 wrote:Slazem se i ja da ne treba mjeriti stvari po ratnim izbjeglicama koje su drzave useljenja pogurale maksimalno i od kojih su mnogi izvarali te drzave do maksimuma.
Ali ne pricamo ovdje samo o njima....
Sta znaci pogurati nekoga maximalno i koja je razlika tada u odnosu na danas kada npr. jednoj Njemackoj trebaju inzinjeri ill doktori i ti kao doktor ill inzinjer dolazis da radis u svom pozivu odmah a sto ratnih godina nisi mogao.
insomnia78 wrote:Inace ta kuca u Bosni mi je jedna od stvari na koje se najezim. Ne mogu ni prezaliti sto sam i ovu ovdje uzeo. Evo sad ganjamo da je prodamo
Za 50000-100000 KM napraviti kucu u BIH da imas gdje biti kad dodjes ili da zivis kad odes u penziju je pametna stvar ko se misli vracati. Bolje nego kupiti skupo auto ili zivjeti na visokoj nozi radi pokazivanja.
insomnia78 wrote:Inace ta kuca u Bosni mi je jedna od stvari na koje se najezim. Ne mogu ni prezaliti sto sam i ovu ovdje uzeo. Evo sad ganjamo da je prodamo
Za 50000-100000 KM napraviti kucu u BIH da imas gdje biti kad dodjes ili da zivis kad odes u penziju je pametna stvar ko se misli vracati. Bolje nego kupiti skupo auto ili zivjeti na visokoj nozi radi pokazivanja.
detroit-mercy wrote:
Sta znaci pogurati nekoga maximalno i koja je razlika tada u odnosu na danas kada npr. jednoj Njemackoj trebaju inzinjeri ill doktori i ti kao doktor ill inzinjer dolazis da radis u svom pozivu odmah a sto ratnih godina nisi mogao.
Pa dodjes tamo prime te, daju ti hranu, krov nad glavom, kurseve jezika...kasnije sijaset raje izvarao sistem da dobiju penzije, invalidnine...
Bruku je takvih znas i sam. U mojoj siroj familiji ih ima 3-4 svi su neke penzije izganjali a supljak teski, zdraviji su od mojih roditelja...
problem je sto se dosta nih misli vracati pa zapocne i vise od toga, u medjuvremenu dodju djeca i unucad i ti ces sad ostaviti djecu, unucad, prijatelje sve sto si gradio nekih 30-40 godina i otići da živiš medju ljude koje vise malte ne ni ne poznajes
moonca wrote:
Koliko moras biti lud i fizicki jak da bi bio mehanicar na nosacu, ili tesar u Seabees? Seabees su mornaricka inzenjerija. Grade seahut-e (kucice) i sl.
Ili kuhar na brodu? Za EOD-ijevca trebas bit' malo cvaknut ali fizicka snaga uopste nije potrebna (EOD - Explosive Ordnance Disposal = mineri i ono sto se nekad zvalo oruzari).
Mislim da puno gledas Rambo filmove. Foke (Navy Seals) zaista imaju fizicki zahtjevan selekcijski trening, ali je to izuzetno mali broj ljudi u mornarici.
Da , trebala sam napisati 'cvaknut', i nisam pisala o mehanicarima niti kuvarima niti sobaricama.
Ako ne prodju testove za NS, daje im se sansa nakon godinu dana opet, ali ostaju u vojsci i rade -sta vec treba i gdje i nazad na polaganje za sta su se prijavili.
detroit-mercy wrote:
Pa dodjes tamo prime te, daju ti hranu, krov nad glavom, kurseve jezika...kasnije sijaset raje izvarao sistem da dobiju penzije, invalidnine...
Bruku je takvih znas i sam. U mojoj siroj familiji ih ima 3-4 svi su neke penzije izganjali a supljak teski, zdraviji su od mojih roditelja...
Nije bas tako Bato, već 22 godine živim vani i vidio sam dosta toga, tih muljaža je zanemarljiv procenat, generalno naši ljudi kada im se ukaze prilika hoće da rade i da se sto prije izdignu iz te kategorije socijalnih primalaca.
detroit-mercy wrote:
Nije bas tako Bato, već 22 godine živim vani i vidio sam dosta toga, tih muljaža je zanemarljiv procenat, generalno naši ljudi kada im se ukaze prilika hoće da rade i da se sto prije izdignu iz te kategorije socijalnih primalaca.
Upravo tako , U mom gradu, koliko poznajem Bosanaca svi su na dobrim poslovima s cim su odlucili raditi. Ne poznajem niti jednog da je socijalni slucaj.
Niemand wrote:Boze kuknjave, a stvari su jednostavne. Jedna je njemacka.
ono sto mene uvijek zadivi su rasprave o kvaliteti života između zemalja koje spadaju u sami vrh po kvaliteti po svim relevantnim svjetskim mjerilima i zemalja koje su po istim parametrima pri samom evropskom dnu. jedno su emotivni doživljaji i subjektivni pogledi na stvari ali činjenice su totalno drugačije.
moonca wrote:Penzionerima ne treba kuca- radije , penzionerski domovi ili iznajmljivanje stana.
Ma kakvi, vecina kad zaradi penziju vise vremena provodi u BIH nego u Njemackoj a dosta njih u vlastitim kucama koje su u medjuvremenu napravili/kupili.
Bar u ovim manjim mjestima je tako.
detroit-mercy wrote:
Mislim da se ne razumijemo po obicaju.
Dakle poenta je da postoji razlika kad dodjes negdje kao ratna izbjeglica u odnosu kad dodjes kao ekonomski migrant.
Prema prvima su te drzave preuzele obaveze po medjunarodnom pravu. Dale su im temelj da se mogu izdici iz te kategorije socijalaca, da nauce jezik i udju u sistem.
Ti sad kad odes prepusten si sam sebi i sopstvenoj ustedjevini. Nema dzaba stana hrane kursa jezika i socijale, nego snalazi se brale...
moonca wrote:Penzionerima ne treba kuca- radije , penzionerski domovi ili iznajmljivanje stana.
Ma kakvi, vecina kad zaradi penziju vise vremena provodi u BIH nego u Njemackoj a dosta njih u vlastitim kucama koje su u medjuvremenu napravili/kupili.
Da, znam.Sa njemackom penzijom koju su nasi zaradili je tesko zivjeti i prezivjetu u Njemackoj. I sami Njemci i Amerikanci odlaze u druge zemlje i provode bar pola godine u istim.
Sreca je ako je dozive i uzivaju u cemu su gradili.
Upravo tako , U mom gradu, koliko poznajem Bosanaca svi su na dobrim poslovima s cim su odlucili raditi. Ne poznajem niti jednog da je socijalni slucaj.[/quote]
Po urbanoj mitologiji svi naši su perači guzica ili baustelci To sto ja npr. licno znam momka iz Krajine koji je jedan od glavnih ljudi za razvoj autonomne vožnje , sarajliju koji je jedan od jačih na polju električnih vozila, banjalučanku koja radi na razvojima pacemakera i da ne nabrajam dalje se jednostavno ne uklapa u već formiranu sliku. Kod mene u firmi, jedan od direktora Bosanac
Dakle poenta je da postoji razlika kad dodjes negdje kao ratna izbjeglica u odnosu kad dodjes kao ekonomski migrant.
Prema prvima su te drzave preuzele obaveze po medjunarodnom pravu. Dale su im temelj da se mogu izdici iz te kategorije socijalaca, da nauce jezik i udju u sistem.
Ti sad kad odes prepusten si sam sebi i sopstvenoj ustedjevini. Nema dzaba stana hrane kursa jezika i socijale, nego snalazi se brale...
detroit-mercy wrote:
Da, generalno se nasi ljudi uklapaju u uredjene sisteme, vaze za odgovorne i ambiciozne. Da ne govorim da im je kulturoloski mnogo lakse nego nekome iz Azije ili Afrike.
detroit-mercy wrote:
Mislim da se ne razumijemo po obicaju.
A o varanju sistema, to je posebna prica
Njemačka treba da vrati oko 60000 izbjeglica u zemlje u kojima vise ne prijeti izravna ratna opasnost u isto vrijeme otvorila je vrata za masu ljudi sa specifičnim zanimanjima, vidiš li razliku
Imaju dvije vrste bosanaca u dijaspori,jedna je zavedena pod termin "ljudi na privremenom radu" i oni "odoh i ja majko Bosnu brani TI".Ima i treća,to su oni što nisu htjeli nezavisnu Bosnu i mada ih niko nije ni dirao ni tjerao lažu da su morali otići"...
Da, znam.Sa njemackom penzijom koju su nasi zaradili je tesko zivjeti i prezivjetu u Njemackoj. I sami Njemci i Amerikanci odlaze u druge zemlje i provode bar pola godine u istim.
Sreca je ako je dozive i uzivaju u cemu su gradili.
pa ako si otišao sa 45 normalno da nećeš imati neku aman zaman penziju