Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#2376 Re: Crna hronika BH cesta
Jedan poznanik je tako izbjegavajuci direktan sudar sa likom koji je preticao sletio u kanal. Zvao policiju, sta kako, jel bilo kontakta sa tim sto je kriv, nije. Sam si kriv sto si sletio, sam pravi svoje auto. A krivac prosao nekaznjen.
Ispade da je bolje bilo da je napravio udes jer bi imao od koga naplatiti...
- holowey
#2377 Re: Crna hronika BH cesta
a mozda bi pokopno naplatilo...treba glavu sacuvati a stvar se moze popraviti ili kupiti nova...Optimist wrote:Jedan poznanik je tako izbjegavajuci direktan sudar sa likom koji je preticao sletio u kanal. Zvao policiju, sta kako, jel bilo kontakta sa tim sto je kriv, nije. Sam si kriv sto si sletio, sam pravi svoje auto. A krivac prosao nekaznjen.
-
tempuser
#2378 Re: Crna hronika BH cesta
Sustinski i posredno je zena kriva, ali je formalno-pravno vozac kriv jer je sletio s ceste ili max podjelejan odgovornost. Voziti po ogranicenju nije jedini uslov da prolagodis voznju uslovima na cesti. Imas bizaran slucaj, vozis svojom trakom, pridrzavas se svih propisa, naletis na nepropisno parkiran auto u svojoj traci, ti si kriv za udes, drugom ide kazna za nepropisno parkiranje. jbga...Laplace wrote:
U ovo boldirano nisam baš uvjeren. Koliko se sjećam, davno nekad je bila saobraćajna (čini mi se) u Doboju, kada je vozač, izbjegavajući ženu koja je prelazila na nedozvoljenom mjestu, sletio sa ceste i prevrnuo se. Vozio je po ograničenju, da napomenem. Nije poginuo, ali se i to moglo desiti.
- Optimist
#2379 Re: Crna hronika BH cesta
Ne kazem da ne bi, samo iznosim njegovo iskustvo gdje je unistio svoje auto radi budale koja se izvukla nekaznjeno.holowey wrote:a mozda bi pokopno naplatilo...treba glavu sacuvati a stvar se moze popraviti ili kupiti nova...Optimist wrote:Jedan poznanik je tako izbjegavajuci direktan sudar sa likom koji je preticao sletio u kanal. Zvao policiju, sta kako, jel bilo kontakta sa tim sto je kriv, nije. Sam si kriv sto si sletio, sam pravi svoje auto. A krivac prosao nekaznjen.
- drug_profi
#2380 Re: Crna hronika BH cesta
Ako te neko odsjece ili uzme prednost bolje je uvijek udariti u njega nego pokusati izbjeci.
-
Milenkov buraz
#2381 Re: Crna hronika BH cesta
Ja sam kupio dashcam, mislim da je u takvim situacijama dobro imati snimak. Koliko znam naš zakon ne odobrava kamere ali niti ih zabranjuje pa je u nekoj sivoj zoni. Smatram ako bi došlo do suda i pitanja život ai smrti mislim da ni jedan sudija ne bi zanemario snimak.drug_profi wrote:Ako te neko odsjece ili uzme prednost bolje je uvijek udariti u njega nego pokusati izbjeci.
-
tempuser
#2382 Re: Crna hronika BH cesta
Moj poznanik imao bizaran slucaj, isao uz Dalmatinsku i htio da skrene desno u Buku i kad je usao u raskrsnicu naleti ispred one rampe na parkiran auto koji je dijelom bio u njegovoj traci, da ga fuli pobjegne desno i ocese se od ogradu ili tako nesto. Ubjedjen da nije kriv zovne policiju, njemu 100 KM kazne sa izazivanje udesa, ovom liku zakacili 40 za nepropisan parking. Et...drug_profi wrote:Ako te neko odsjece ili uzme prednost bolje je uvijek udariti u njega nego pokusati izbjeci.
-
UmaX
#2383 Re: Crna hronika BH cesta
Bas je super ova Bosna.
- Laplace
#2384 Re: Crna hronika BH cesta
To je naš uvrnut zakon - nije kriv onaj ko grubo krši ZOBS i znakove izričite zabrane, ali je kriv onaj kome se desila nepredvidiva situacija zbog onog prvog. Kao ona "Ljudi piju lijekove iako ne bi trebali zbog onih koji ih ne piju iako bi trebali".tempuser wrote:Sustinski i posredno je zena kriva, ali je formalno-pravno vozac kriv jer je sletio s ceste ili max podjelejan odgovornost. Voziti po ogranicenju nije jedini uslov da prolagodis voznju uslovima na cesti. Imas bizaran slucaj, vozis svojom trakom, pridrzavas se svih propisa, naletis na nepropisno parkiran auto u svojoj traci, ti si kriv za udes, drugom ide kazna za nepropisno parkiranje. jbga...Laplace wrote:
U ovo boldirano nisam baš uvjeren. Koliko se sjećam, davno nekad je bila saobraćajna (čini mi se) u Doboju, kada je vozač, izbjegavajući ženu koja je prelazila na nedozvoljenom mjestu, sletio sa ceste i prevrnuo se. Vozio je po ograničenju, da napomenem. Nije poginuo, ali se i to moglo desiti.
Ti mi pješaci nikako nisu jasni. Osim što je jasno da nisu zaštićeni od udara, jasno je i da oni (u mraku) vide vozila (sa upaljenim svjetlima, dakle dva blještava izvora svjetlosti u mraku) a da je lako moguće da vozač ne vidi njih (jer pješaci obično ne svijetle, a oni izgleda kao za inat noću oblače najtamniju odjeću). Mislim, postoje i bolji načini za samoubistvo, bez da neko zbog njih doživljava traume i leži u zatvoru.
- Sodom1
#2385 Re: Crna hronika BH cesta
Ja u Slo iso nocu kroz neko selo , ljudi svi neke svetlece trake rukave nogavice , baterije imaju ,reko sta je ovo svemirci

- Better Man
#2386 Re: Crna hronika BH cesta
Imam ja svjetleće trake što se stavljaju oko nožnih članaka. Same se zaljepe, jer su na principu magneta. Namjenjene su za bicikliste kad voze noću da su uočljivi.Sodom1 wrote:Ja u Slo iso nocu kroz neko selo , ljudi svi neke svetlece trake rukave nogavice , baterije imaju ,reko sta je ovo svemirci![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2387 Re: Crna hronika BH cesta
Da nisi iron man a ne better man 
-
UmaX
#2388 Re: Crna hronika BH cesta
Oni su prije 40 godina bili napredniji nego mi sad. Jebiga tako je.Sodom1 wrote:Ja u Slo iso nocu kroz neko selo , ljudi svi neke svetlece trake rukave nogavice , baterije imaju ,reko sta je ovo svemirci![]()
- Sodom1
#2389 Re: Crna hronika BH cesta
Unistit cemo ih , citava krajina otisla tamo da radi . Ako dadnu imalo odgovornije nam poslove gotovi su ,UmaX wrote:Oni su prije 40 godina bili napredniji nego mi sad. Jebiga tako je.Sodom1 wrote:Ja u Slo iso nocu kroz neko selo , ljudi svi neke svetlece trake rukave nogavice , baterije imaju ,reko sta je ovo svemirci![]()
-
BadBoy
#2390 Re: Crna hronika BH cesta
Brate šta je uvrnuto, sasvim logična podjela kazni. On kriv što je nepropisno parkirao, ti što nisi pazio i to je to. Nije vožnja samo nabit brzinu na ograničenje i vozit pravo. Treba malo i razmišljati.Laplace wrote:To je naš uvrnut zakon - nije kriv onaj ko grubo krši ZOBS i znakove izričite zabrane, ali je kriv onaj kome se desila nepredvidiva situacija zbog onog prvog. Kao ona "Ljudi piju lijekove iako ne bi trebali zbog onih koji ih ne piju iako bi trebali".tempuser wrote:Sustinski i posredno je zena kriva, ali je formalno-pravno vozac kriv jer je sletio s ceste ili max podjelejan odgovornost. Voziti po ogranicenju nije jedini uslov da prolagodis voznju uslovima na cesti. Imas bizaran slucaj, vozis svojom trakom, pridrzavas se svih propisa, naletis na nepropisno parkiran auto u svojoj traci, ti si kriv za udes, drugom ide kazna za nepropisno parkiranje. jbga...Laplace wrote:
Ti mi pješaci nikako nisu jasni. Osim što je jasno da nisu zaštićeni od udara, jasno je i da oni (u mraku) vide vozila (sa upaljenim svjetlima, dakle dva blještava izvora svjetlosti u mraku) a da je lako moguće da vozač ne vidi njih (jer pješaci obično ne svijetle, a oni izgleda kao za inat noću oblače najtamniju odjeću). Mislim, postoje i bolji načini za samoubistvo, bez da neko zbog njih doživljava traume i leži u zatvoru.
- Sodom1
#2391 Re: Crna hronika BH cesta
win win situacija za miliciju , ne moraju previse mozgati a kinta kapa 
- drug_profi
#2392 Re: Crna hronika BH cesta
Ima i clan 238 koji propisuje drugaciju kaznu za nepropisno parkiranje ako je time uzrokovana saobracajna nesreca, a to je od 50-200 maraka i kazneni bod.
- Laplace
#2393 Re: Crna hronika BH cesta
Eto, a ja sve mislio da ne treba razmišljati dok voziš. Hvala ti što si mi otvorio oči.BadBoy wrote: Brate šta je uvrnuto, sasvim logična podjela kazni. On kriv što je nepropisno parkirao, ti što nisi pazio i to je to. Nije vožnja samo nabit brzinu na ograničenje i vozit pravo. Treba malo i razmišljati.
Milion puta sam izbjegao sudar upravo zato što sam sve pratio i predvidio nepredvidivo, ali ko mi garantuje da milion i prvi put neću uspjeti? Noć, snijeg, poledica, farovi sa suprotne strane (idiot nije ugasio duga) i pješak koji prelazi cestu na koju ne smije niti stupiti nogom, ja vozim 20 ispod ograničenja ali jednostavno ne vidim tog pješaka koji je kao zainat obukao najtamnije odijelo koje je našao.
Naravno, uvijek je najlakše pametovati, kad se nešto desi uvijek se nađe par stotina onih koji "bi to bolje", kojima se "ne može to desiti jer paze dok voze".
Uvjeren sam da će nam pješaci manje ginuti (ako ikako) kada se napusti ova uvrnuta ideja da je jedini vozač odgovoran za sigurnost na cesti, a pješaci, biciklisti i motociklisti mogu raditi šta hoće i nisu krivi (eventualno se odgovornost jednako dijeli na savjesnog vozača i pješaka koji je prekršio maltene sva pravila ZOBS-a).
Evo, opet danas situacija kada dvije žene prelaze doslovno na pola puta između dva pješačka (udaljena dvadesetak metara, znači do najbližeg nemaju ni deset metara a ionako će proći kraj njega) ne gledajući ni lijevo ni desno ni gore ni dolje nego samo pravo. Jasno, ja kočim i rizikujem da me neko udari otpozadi. Policajac je nijemi posmatrač (a mogao je napuniti budžet sa 100 KM samo da je kaznio te dvije kamikaze).
- Laplace
#2394 Re: Crna hronika BH cesta
Eto, a ja sve mislio da ne treba razmišljati dok voziš. Hvala ti što si mi otvorio oči.BadBoy wrote: Brate šta je uvrnuto, sasvim logična podjela kazni. On kriv što je nepropisno parkirao, ti što nisi pazio i to je to. Nije vožnja samo nabit brzinu na ograničenje i vozit pravo. Treba malo i razmišljati.
Milion puta sam izbjegao sudar upravo zato što sam sve pratio i predvidio nepredvidivo, ali ko mi garantuje da milion i prvi put neću uspjeti? Noć, snijeg, poledica, farovi sa suprotne strane (idiot nije ugasio duga) i pješak koji prelazi cestu na koju ne smije niti stupiti nogom, ja vozim 20 ispod ograničenja ali jednostavno ne vidim tog pješaka koji je kao zainat obukao najtamnije odijelo koje je našao.
Naravno, uvijek je najlakše pametovati, kad se nešto desi uvijek se nađe par stotina onih koji "bi to bolje", kojima se "ne može to desiti jer paze dok voze".
Uvjeren sam da će nam pješaci manje ginuti (ako ikako) kada se napusti ova uvrnuta ideja da je jedini vozač odgovoran za sigurnost na cesti, a pješaci, biciklisti i motociklisti mogu raditi šta hoće i nisu krivi (eventualno se odgovornost jednako dijeli na savjesnog vozača i pješaka koji je prekršio maltene sva pravila ZOBS-a).
Evo, opet danas situacija kada dvije žene prelaze doslovno na pola puta između dva pješačka (udaljena dvadesetak metara, znači do najbližeg nemaju ni deset metara a ionako će proći kraj njega) ne gledajući ni lijevo ni desno ni gore ni dolje nego samo pravo. Jasno, ja kočim i rizikujem da me neko udari otpozadi. Policajac je nijemi posmatrač (a mogao je napuniti budžet sa 100 KM samo da je kaznio te dvije kamikaze).
- Laplace
#2395 Re: Crna hronika BH cesta
I ja sam često pješak, ali dobro vodim računa gdje i kako prelazim cestu, uvijek se dobro uvjerim da nije opasno (nebitno mi je ko će odgovarati ako me auto izbaci u nisku orbitu). Ne znam šta ovi ljudi misle, pa tu je most, tu je rijeka, fino skočiš sa mosta u rijeku oa da čovjek ne ide u zatvor zbog tebe.
- Maraschino
#2396 Re: Crna hronika BH cesta
U Tuzli napravili novu pasarelu a dosta pjesaka u blizini koji jos uvijek pretrcavaju cestu.Laplace wrote:I ja sam često pješak, ali dobro vodim računa gdje i kako prelazim cestu, uvijek se dobro uvjerim da nije opasno (nebitno mi je ko će odgovarati ako me auto izbaci u nisku orbitu). Ne znam šta ovi ljudi misle, pa tu je most, tu je rijeka, fino skočiš sa mosta u rijeku oa da čovjek ne ide u zatvor zbog tebe.
- drug_profi
#2397 Re: Crna hronika BH cesta
Vozači bi tek počeli gazit kad bi se krivica djelila. Znate kakvih morona imamo za volanom i ako mu das sansu da se izvuce na crnu odjecu, duga svjetla i sl. bice Sefica ko u prici.
Zato sam vise puta rekao da je vozac jednom nogom u zatvoru drugom u grobu, ali je bilo forumasa koji su to ismijavali jer nisu u stanju shvatiti tako jednostavnu pouku.
I meni je jednom cura preko haube preletila na zelenom za mene. Mrak, kisa, crno sve, tumbulumb nešta... Ja taman krenuo sa semafora, a ona posla da pretrci. Pobjeze, nije ni pala nego onako me sa boka pa na haubi ostala sjedit... Ja zvao policiju da ne bude da sam pobjegao. Kad sam rekao da je pobjegla, kaze sto se nas tice mozete i vi ici. Ako bude prijava, ima evidentirano da ste zvali. Auto i onako staro bilo, izgrebano, iskuckano... nisam vidio da ima neki trag od nje. Elem. ako se ona sta naucila - dobro je. Ja sad duplo gledam.
Zato sam vise puta rekao da je vozac jednom nogom u zatvoru drugom u grobu, ali je bilo forumasa koji su to ismijavali jer nisu u stanju shvatiti tako jednostavnu pouku.
I meni je jednom cura preko haube preletila na zelenom za mene. Mrak, kisa, crno sve, tumbulumb nešta... Ja taman krenuo sa semafora, a ona posla da pretrci. Pobjeze, nije ni pala nego onako me sa boka pa na haubi ostala sjedit... Ja zvao policiju da ne bude da sam pobjegao. Kad sam rekao da je pobjegla, kaze sto se nas tice mozete i vi ici. Ako bude prijava, ima evidentirano da ste zvali. Auto i onako staro bilo, izgrebano, iskuckano... nisam vidio da ima neki trag od nje. Elem. ako se ona sta naucila - dobro je. Ja sad duplo gledam.
-
BadBoy
#2398 Re: Crna hronika BH cesta
Itekako ima i doprinosa pješaka u saobraćajnim nesrećama, nemojte lupati gluposti.
Upravo ispred sebe na stolu imam presudu Općinskog suda u Sarajevu, potvrđenu od strane Kantonalnog suda u Sarajevu gdje se vozač kamiona oslobađa optužbe u saobraćajnoj nesreći i to sa smrtnom posljedicom (slučaj je bio i u vijestima).
Upravo ispred sebe na stolu imam presudu Općinskog suda u Sarajevu, potvrđenu od strane Kantonalnog suda u Sarajevu gdje se vozač kamiona oslobađa optužbe u saobraćajnoj nesreći i to sa smrtnom posljedicom (slučaj je bio i u vijestima).
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2399 Re: Crna hronika BH cesta
Moguce je, ali trebas imati nekoga
AKo nemas, ide ekspresno sudjenje sa osudjujucom presudom.
Glavna cesta, Otoka. Kasni juli temperatura za prokljucati. Vozeci se srednjom trakom iz Bogu poznatih razloga spustam brzinu na 40km/h pred pjesackim prelazom, iako nikada ne idem ispod 50km/h kada se pribliziavam pjesackom, kad ispred auta sa desne strane izlece deda koji ne zna je li posao ili dosao. Kako sam ga izbjegao, ni dan danas ne znam.
Vracajuci sliku, ne postoji opravdani razlog zasto bih smanjio brzinu na 40km/h jer su uslovi i preglednost bili odlicni, iako kako sam napisao, kada se priblizavam raskrsnici istu smanjim, ali skoro pa nikada ne ispod 50km/h.
Ono sto hocu da kazem je da ponekad jednostavno dodje do situacije kad vozac apsolutno nista ne moze uraditi.
Glavna cesta, Otoka. Kasni juli temperatura za prokljucati. Vozeci se srednjom trakom iz Bogu poznatih razloga spustam brzinu na 40km/h pred pjesackim prelazom, iako nikada ne idem ispod 50km/h kada se pribliziavam pjesackom, kad ispred auta sa desne strane izlece deda koji ne zna je li posao ili dosao. Kako sam ga izbjegao, ni dan danas ne znam.
Vracajuci sliku, ne postoji opravdani razlog zasto bih smanjio brzinu na 40km/h jer su uslovi i preglednost bili odlicni, iako kako sam napisao, kada se priblizavam raskrsnici istu smanjim, ali skoro pa nikada ne ispod 50km/h.
Ono sto hocu da kazem je da ponekad jednostavno dodje do situacije kad vozac apsolutno nista ne moze uraditi.
- drug_profi
#2400 Re: Crna hronika BH cesta
Slucaj samoubice u Hotonju? Imao je svjedoke. Vozio po ogranicenju.BadBoy wrote:Itekako ima i doprinosa pješaka u saobraćajnim nesrećama, nemojte lupati gluposti.