Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
Bodkin

#2376 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bodkin »

Kejn wrote:
Bodkin wrote:
Eno covjek dole obrazlozio. Ima ih tri u +- 200km lijevo i desno i sve imaju bolju infrastrukturu. I kosta pola milijarde

Nije čovijek ništa obrazložio nije znao ni koja je dubina Malostonoskog zaljeva a naša se shodno pričati o morfološkim karakteristikama luke. Ostale razloge koje je naveo su manje više gluposti
Ok :D
halo_ba

#2377 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by halo_ba »

cyprus wrote:
1) Protivljenje lokalnog stanovništva.

2) Tačka jedan vuče drugu implikaciju - bezrazložan dalji rast međuetničkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

3) Tačka dva dalje vuće treću implikaciju - bezrazložan rast tenzija u odnosima između dvije susjedne države - Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Steta, narusilo bi dosadasnje harmonicne odnose.
halo_ba

#2378 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by halo_ba »

sinuhe wrote:BiH , ali ni Hrvatska, ne treba nikavu luku obzirom da je kopnom povezana sa najrazvijenijim zemljama svijeta.
Prica o luci je patriotska prica kako ce Arapima prodavati vodu i kurbane.
Prica ni mrvu losija od vase price o ZERP.
cyprus

#2379 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:
Da zanemarimo priču o dubini (sveobuhvatna i relevantna studija o istoj ne postoji u kontekstu izgradnje luke),
U kontekstu luke ne postoji, ali u drugim kontekstima poput "Plana praćenja kvalitete mora i školjakaša" itekako,
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1007.html
. Najveća dubina zaljeva je 29 m, međutim na više od 80% zaljeva dubina je između 20 i 29 m.
Dakle, malostonski zaljev je morfološki idealna Luka jer je gaz za najveće brodove na svijetu 10-12 metara.
cyprus wrote:Uevo uzet ću samo činjenicu da je širina dijela Malostonskog kanala koji pripada Bosni i Hercegovini dobro manja od jednog kilometra - kako misliš na takvom prostoru izgraditi luku?
Širina ulaza u Ploče je nepunih 250 metara.... daleko manje od 1000 metara. Također borodovi se ne okreću već se uvlače i izvlače teretnim brodicama.
Mislim da nije baš dovoljno reći - maksimalna dubina zaljeva je tolika, i gotovo - može se luka praviti... Kao što rekoh, ozbiljna studija o tome ne postoji, tako da apriori nešto proglašavati idealnom lokacijom za luku - po meni nema smisla... Drugi aspekt morfologije je i priobalje... Poluostrvo Klek ima prilično strme strane, bez uravnjenog priobalnog dijela - nisam baš siguran koliko je to povoljno... Međutim, pod ovim argumentom sam prvenstveno podrazumijevao širinu onog mora koje nama pripada - to je jednostavno premalo da bi izgradio ozbiljnu luku, koja ne bi imala uticaja na hrvatsku akvatoriju...

Međutim, čak ako i uvažimo to da je moguće sprcat nekakvu luku u tih nekoliko stotina metara tamo - opet stoji ostalih sedam razloga koji govore da je ova ideja jednostavno glupost... A čak nisam naveo ni onaj najveći razlog - odakle nam pare? Komad ceste od OHR-a do Grbavice smo pravili skoro dvije godine, o tempu gradnje autoputa da ne pričamo - a eto izgradnja luke je realna i pametna ideja :oops:
Last edited by cyprus on 01/08/2018 13:05, edited 1 time in total.
cyprus

#2380 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

halo_ba wrote:
cyprus wrote:

2) Tačka jedan vuče drugu implikaciju - bezrazložan dalji rast međuetničkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

3) Tačka dva dalje vuće treću implikaciju - bezrazložan rast tenzija u odnosima između dvije susjedne države - Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Zapravo, meni se čini da oni koji gorljivo zagovaraju luku to rade samo iz jednog razloga - misle da je to šuk Hrvatima... Sumnjam ja da iko od njih razmatra neke ekonomske aspekte takvog jednog ambicioznog projekta... Jok, kakva ekonomija, fiktivna luka Neum je pitanje nacionalnog/nacionalističkog ponosa...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2381 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Velkoski »

cyprus wrote:
Zapravo, meni se čini da oni koji gorljivo zagovaraju luku to rade samo iz jednog razloga - misle da je to šuk Hrvatima... Sumnjam ja da iko od njih razmatra neke ekonomske aspekte takvog jednog ambicioznog projekta... Jok, kakva ekonomija, fiktivna luka Neum je pitanje nacionalnog/nacionalističkog ponosa...
Ma kakva crna luka, ista priča k'o rekonstrukcija Koševa :mrgreen:
halo_ba

#2382 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by halo_ba »

cyprus wrote:
halo_ba wrote:
cyprus wrote:

A ova tema nije nista drugo do sukanje Bosnjacima, i na njoj ravnomjerno participiraju i srbi i hrvati, sve u stilu "evo prilike da pokazemo balijama sta im mozemo raditi".
A bosnjacko sukanje hrvatima je isto kao i bosnjacki napad na hrvate 1993... ili bosnjacka agresija na vekovnu drzavu RS 1992.
Drugim rijecima, opravdanje siledzije za maltretiranje zrtve.
Logovan

#2383 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Logovan »

Velkoski wrote:
cyprus wrote:
Ma kakva crna luka, ista priča k'o rekonstrukcija Koševa :mrgreen:
Rekonstrukcija Koševa se i može desiti, a luka Neum je bez ikakvih šansi. :D
Hafis

#2384 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Inače ispred BiH koja spada u red zemalja s visoko razvijenom industrijskom proizvodnjom, jednostavo se nameće imperativ izgradnje luke s odgovarajućim terminalima za njene doista velike apetite za rudom, naftom, sirovinama i dr. potrepštinama ovog velikog tržišta. Gradnja takvih terminala vjerojatno bi zahtijevala premještanje većeg urbanog dijela Neuma
Jebote, završetak auto puta ova danas živuća generacija neće sigurno doživjeti, a ne ovakve s.f. planove.

I ne znam koja bi to budala dopustila da se bilo što gradi u Neumu. Lahko je s mindera na Miljacki tuđom belegijom gloginje na ovom čelopeku mlatiti.
stric

#2385 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by stric »

umjesto da prestanemo namaštavati gradnju luke i prepucavati se, ako treba rezerva u odnosu na ploče evo rešenja.

cijena koštanja luke Bar (sve dionice) je 25 miliona. sa srbijom dogovorimo kupovinu u određenom procentu (isti imaju potrebu), a umjesto da se gradi čudesna autocesta sa - bg dogovoriti sa braćom turcima gradnju dva kraka do i kroz cg. siguran sam da bi se i miiiilo uklopio.
može nešto i u pruge da se uloži.

optimalno rešenje
:bih:
stric
Kejn

#2386 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Kejn wrote:
cyprus wrote:
Da zanemarimo priču o dubini (sveobuhvatna i relevantna studija o istoj ne postoji u kontekstu izgradnje luke),
U kontekstu luke ne postoji, ali u drugim kontekstima poput "Plana praćenja kvalitete mora i školjakaša" itekako,
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1007.html
. Najveća dubina zaljeva je 29 m, međutim na više od 80% zaljeva dubina je između 20 i 29 m.
Dakle, malostonski zaljev je morfološki idealna Luka jer je gaz za najveće brodove na svijetu 10-12 metara.
cyprus wrote:Uevo uzet ću samo činjenicu da je širina dijela Malostonskog kanala koji pripada Bosni i Hercegovini dobro manja od jednog kilometra - kako misliš na takvom prostoru izgraditi luku?
Širina ulaza u Ploče je nepunih 250 metara.... daleko manje od 1000 metara. Također borodovi se ne okreću već se uvlače i izvlače teretnim brodicama.
Mislim da nije baš dovoljno reći - maksimalna dubina zaljeva je tolika, i gotovo - može se luka praviti... Kao što rekoh, ozbiljna studija o tome ne postoji, tako da apriori nešto proglašavati idealnom lokacijom za luku - po meni nema smisla... Drugi aspekt morfologije je i priobalje... Poluostrvo Klek ima prilično strme strane, bez uravnjenog priobalnog dijela - nisam baš siguran koliko je to povoljno... Međutim, pod ovim argumentom sam prvenstveno podrazumijevao širinu onog mora koje nama pripada - to je jednostavno premalo da bi izgradio ozbiljnu luku, koja ne bi imala uticaja na hrvatsku akvatoriju...

Međutim, čak ako i uvažimo to da je moguće sprcat nekakvu luku u tih nekoliko stotina metara tamo - opet stoji ostalih sedam razloga koji govore da je ova ideja jednostavno glupost... A čak nisam naveo ni onaj najveći razlog - odakle nam pare? Komad ceste od OHR-a do Grbavice smo pravili skoro dvije godine, o tempu gradnje autoputa da ne pričamo - a eto izgradnja luke je realna i pametna ideja :oops:

Joj eto šta je dovoljno reći, da se još zvijezde poklope jel :roll: Što se tiče priobalja vanjske strane Kleka ono jeste strmo ali to nije ništa što se ne može promjeniti. Klek nije Hrid Dovera u Engleskoj :roll: . Također, već sam istakao da je širina ulaza u Ploče 4 puta manja nego ona na vanjskoj strani Kleka. Ukoliko te strah za hrvatski akvatorij i morski svijet, nas je za to briga koliko je i njih briga za prava BiH po UNCLOS-u i pravu mora.

Morfološki Neum je idealna luka tu nema dvojbe. Ovi ostali razlozi bi se i mogli uzeti u razmatranje, najviše geopolitka i pravo BiH na nesmetan prolaz ka međunarodnim vodama, ali ti nisu razlozi za ne pravljenje Luke, tu su samo prepreke koje se moraju otlkoniti.

Što se tiče stanovništva, ništa dovest ćemo neke nove Neumljane kojima neće smetati Luka :lol:
cyprus

#2387 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

Kejn wrote:Što se tiče stanovništva, ništa dovest ćemo neke nove Neumljane kojima neće smetati Luka :lol:
Pa ja, to je to :thumbup: To je i suština... Kakva ekonomija...
palermo

#2388 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by palermo »

cyprus wrote: ... A čak nisam naveo ni onaj najveći razlog - odakle nam pare? Komad ceste od OHR-a do Grbavice smo pravili skoro dvije godine, o tempu gradnje autoputa da ne pričamo - a eto izgradnja luke je realna i pametna ideja :oops:
E, jebi ga cypruse.......mislim, jebi ga sa ovim argumentom......

pare ćemo dobiti od EU kao što je hrvatska dobila Pelješki most (mislim, što da ne '? )...............al argumentiranje sa cestom od OHR do Grbavice, o tempu gradnje auto puta, o tome đe ćemo bolan mi igrati lopte sa NIjemcima i slično (ovo zadnje sam ja dodao :D ) je zapravo samo slika onog gubitničkog mentaliteta koji kaže "ma daj......đe ćemo bolan mi to" itd.......

Mislim, ako je ovo najveći argument da se ne gradi luka........onda hajmo se prestati zajebavati, dati pola države Srbiji, pola Hrvatskoj , nije brate žvaka za seljaka.....

Naravno, nisam ja za luku, niti protiv luke.......al ne može ovo gore biti argument, to je samo argument da ukinemo ovu državu........
dulekrele

#2389 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by dulekrele »

Pa nije se halabuka digla zbog gradnje luke vec zbog ne postivanja medunarodnog pomorskog prava da svaka zemlja ima nesmetan pristup otvorenom moru. Onda su se pocele tu dodavati stvari kao sto je gradnja luke. ko zna mozda za 100 godina bude i izgradena ali ako se digne most nece ni tada. luka sada kao dio price uopste nije bitna, a vi poceli sa pricom odakle nam pare.
Kejn

#2390 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Kejn wrote:Što se tiče stanovništva, ništa dovest ćemo neke nove Neumljane kojima neće smetati Luka :lol:
Pa ja, to je to :thumbup: To je i suština... Kakva ekonomija...
Jbg. otklanjamo tvoje razloge o nepravljenju luke jedan po jedan....
славянин

#2391 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Kejn wrote:

Joj eto šta je dovoljno reći, da se još zvijezde poklope jel :roll: Što se tiče priobalja vanjske strane Kleka ono jeste strmo ali to nije ništa što se ne može promjeniti. Klek nije Hrid Dovera u Engleskoj :roll: . Također, već sam istakao da je širina ulaza u Ploče 4 puta manja nego ona na vanjskoj strani Kleka. Ukoliko te strah za hrvatski akvatorij i morski svijet, nas je za to briga koliko je i njih briga za prava BiH po UNCLOS-u i pravu mora.

Morfološki Neum je idealna luka tu nema dvojbe. Ovi ostali razlozi bi se i mogli uzeti u razmatranje, najviše geopolitka i pravo BiH na nesmetan prolaz ka međunarodnim vodama, ali ti nisu razlozi za ne pravljenje Luke, tu su samo prepreke koje se moraju otlkoniti.

Što se tiče stanovništva, ništa dovest ćemo neke nove Neumljane kojima neće smetati Luka :lol:
I kako smeta most tu koji ima razmak od 150 metara izmedju pilona i visok je 55 metara ?
Bodkin

#2392 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bodkin »

palermo wrote:
cyprus wrote: ... A čak nisam naveo ni onaj najveći razlog - odakle nam pare? Komad ceste od OHR-a do Grbavice smo pravili skoro dvije godine, o tempu gradnje autoputa da ne pričamo - a eto izgradnja luke je realna i pametna ideja :oops:

pare ćemo dobiti od EU kao što je hrvatska dobila Pelješki most (mislim, što da ne '? )...............al argumentiranje sa cestom od OHR do Grbavice, o tempu gradnje auto puta, o tome đe ćemo bolan mi igrati lopte sa NIjemcima i slično (ovo zadnje sam ja dodao :D ) je zapravo samo slika onog gubitničkog mentaliteta koji kaže "ma daj......đe ćemo bolan mi to" itd.......

Mislim, ako je ovo najveći argument da se ne gradi luka........onda hajmo se prestati zajebavati, dati pola države Srbiji, pola Hrvatskoj , nije brate žvaka za seljaka.....

Naravno, nisam ja za luku, niti protiv luke.......al ne može ovo gore biti argument, to je samo argument da ukinemo ovu državu........
Zato sto je namjera dijametralno suprotna. Eu nece dati pare za luku. Luka nam ne treba. Luka je neisplativa. Luka je preskupa. Luka bi kostala 5% naseg godisnjeg GDP BEZ UGRADJIVANJA, sto znaci 10%. Imas tri u radijusu od +- 200km itd. Znaci nije do luke. Ako se sta trebalo uzeti, to su koncesije u plocama.

Ali sda navikla na bih politiku, a evropa to malo drugacije radi. Sve sto je preostalo je srati po forumu jer ce sad hrvati praviti most. Ako je tolika izdaja, ne sumnjam da ce sda biti kaznjena na iducim izborima :oops:
cyprus

#2393 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by cyprus »

palermo wrote:

Hm, ja sam prvobitno dao osam razloga zašto je glupost razmišljati o izgradnji luke, sve i kad bi imali gotove pare za tu namjenu, sad i odmah... Ovo na šta si se ti osvrnuo sam dodao naknadno, ali to realno i jeste ogromna barijera, bez obzira na to kakav nam je mentalitet... Mi se mučimo sad kudikamo jednostavnijim i manjim projektima, a onda dođe Kejn i pita zašto je luka u Neumu glupost? Izvini, ali meni to zaista izgleda kao izgradnja svemirske stanice... Čak mislim da bi lakše izgradili svoj Bajkonur nego ovo, jer bi vjerujem bar bilo manje političko trenje... Nije to samo - mi to možemo, mi to hoćemo, i puf...

EU da dadne pare za luku udaljenu 20 kilometara od druge luke, koja će uz to pojačati međuetničke tenzije? Highly unlikely...
Last edited by cyprus on 01/08/2018 13:32, edited 2 times in total.
Kejn

#2394 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

славянин wrote:
Kejn wrote:

I kako smeta most tu koji ima razmak od 150 metara izmedju pilona i visok je 55 metara ?
U suštini ne smeta, mada ne bi bilo loše da je ga dignu još za 10 metara. Ono što smeta je da su naši političari pokušali da preko mosta izbore pravo na izlaz na međunarodne vode na isti način kao što je to uradila Slovenija. Dakle dat ćemo vam pravo da napravite most, ako ratificirate granicu i omogućiti nesmetan prolaz međunarodnim dogovorom preko koridora koji će teritorijalno i dalje biti dio hrvatskih teritorijalnih voda, ali nad kojim vlada poseban režim. Ono što nam sada nude je nešto što se podrazumijeva i nešto našto iovako ionako imamo pravo a to je neškodljiv prolaz. Samo sa neškodljivim prolazom morska trgovina i transport preko potencijalne luke u Neumu nema smisla.
Da ne govorim o ratifikaciji sporazuma o granici. Ljudi u Hrvatskoj malo malo spominju vrh Kleka i dva mala Škoja. Bez njih luka je teoretski nemoguća.
Last edited by Kejn on 01/08/2018 13:33, edited 1 time in total.
palermo

#2395 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by palermo »

Bodkin wrote:
Zato sto je namjera dijametralno suprotna. Eu nece dati pare za luku. Luka nam ne treba. Luka je neisplativa. Luka je preskupa. Luka bi kostala 5% naseg godisnjeg GDP BEZ UGRADJIVANJA, sto znaci 10%. Imas tri u radijusu od +- 200km itd. Znaci nije do luke. Ako se sta trebalo uzeti, to su koncesije u plocama.

Ali sda navikla na bih politiku, a evropa to malo drugacije radi. Sve sto je preostalo je srati po forumu jer ce sad hrvati praviti most. Ako je tolika izdaja, ne sumnjam da ce sda biti kaznjena na iducim izborima :oops:
MOžda hoće dati, možda neće dati....ja igrom slučaja znam dosta o EU projektima i načinima dodjele što grant sredstava što kreditnih sredstava od EU, i ne bi bio tako kategoričan u tome hoće li dati ili neće.....but nevermind

Ovo drugo, mislim hajmo ukimnuti SDA (al ozbiljno mislim) ako je SDA jedini kočničar napretka ove zemlje........ovdje se ta teza stalno ponavlja od određenih forumaša, i krivica se neprestano svaljuje na one koji biraju SDA, a meni se čini da uglavnom bošnjačko biračko tijelo bira SDA.......

Pa eto, ako ima kakav način da ukinemo SDA, Bošnjake ne moramo još......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2396 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Truba »

znači invazija novih ljudi nove rase :D
a kad se neumljani bune da će biti invazija :D onda kako ih nije stid :D lažu petljaju ustaše

juriiiš :D braćo tifusari preplivat ćemo pelješki most :D
biscanka2

#2397 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by biscanka2 »

512MB wrote:
un1ted wrote:
512MB wrote:[EMA pravo da gradi most, jer BiH po medjunarodnom UN zakonu ima pravo na nesmetani koridor do medjunarodnih voda. To EU naravno zna, i ista je nalozila HR da se dogovori sa BiH. HR je EU slagala da BiH nema nista protiv i da je sve dogovoreno. To je ukratko to.
Kako nema kad radovi počinju? Čuj slagala EU. Pa nije EU malo dijete da ga neko "slaže". Valjda je BIH država? Druga stvar je ako je ovo samo imitiranje države :D
Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.
Na osnovu dokumentovanog materijala Hrvatske, EU nema pravo donosenja odluke sufinanciranja ovakvog projekta, prije konsultacije sa BiH.
Prije nego sto je ovaj novac odobrila njihov nadlezni tim je prije odluke morao stupiti
(sa tim dostavljenim materijalom Hr.) u kontakt sa Bosnom i Hercegovinom.
Nisu svoju duznost ispunili a stim su omalovazili jednu medjunarodno priznatu drzavu.
Da li namjerno ili ne nije pitanje - pitanje je koliko ozbiljno EU vidi svoj posao.
EU nije malo dijete, to je veliko dijete medju kojima prilicit broj licemjera
a i neozbiljne djece ima.
Ni jedna drzava upravo ove EU, prije razgranicenj drzavnih granica, ovo kod sebe
(drzave koju zastupaju) ne bi dozvolila. :twisted:
Bodkin

#2398 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:

MOžda hoće dati, možda neće dati....ja igrom slučaja znam dosta o EU projektima i načinima dodjele što grant sredstava što kreditnih sredstava od EU, i ne bi bio tako kategoričan u tome hoće li dati ili neće.....but nevermind

Ovo drugo, mislim hajmo ukimnuti SDA (al ozbiljno mislim) ako je SDA jedini kočničar napretka ove zemlje........ovdje se ta teza stalno ponavlja od određenih forumaša, i krivica se neprestano svaljuje na one koji biraju SDA, a meni se čini da uglavnom bošnjačko biračko tijelo bira SDA.......

Pa eto, ako ima kakav način da ukinemo SDA, Bošnjake ne moramo još......
Imam i ja i kategoricno tvrdim da ce prije kinezi uloziti milijardu nego EU za ovaj projekat. Plus sto tu nema racunice i 90% argumentacije protiv mosta je “a sta ako budemo pravili luku”.

Dalje, ajmo ukinuti sda. Oni su ti koji cine nemogucim biti za bilo sta sto vodi drzavu naprijed. Vjecna vlast, a nikad nikakav racun njima da se ispostavi. Vec sam napisao, mogli su platiti kao stranka holandjane da im procijene slucaj za EK. Pogodi zasto nisu. Znaci ne mozes pricati “ja zelim dobro drzavi”, a kriviti hrvate i srbe dok bosnjaci vecinski glasaju za stranku koja nista dobro nije napravila u zadnjih 20 godina
славянин

#2399 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

biscanka2 wrote:
Na osnovu dokumentovanog materijala Hrvatske, EU nema pravo donosenja odluke sufinanciranja ovakvog projekta, prije konsultacije sa BiH.
Prije nego sto je ovaj novac odobrila njihov nadlezni tim je prije odluke morao stupiti
(sa tim dostavljenim materijalom Hr.) u kontakt sa Bosnom i Hercegovinom.
Nisu svoju duznost ispunili a stim su omalovazili jednu medjunarodno priznatu drzavu.
Da li namjerno ili ne nije pitanje - pitanje je koliko ozbiljno EU vidi svoj posao.
EU nije malo dijete, to je veliko dijete medju kojima prilicit broj licemjera
a i neozbiljne djece ima.
Ni jedna drzava upravo ove EU, prije razgranicenj drzavnih granica, ovo kod sebe
(drzave koju zastupaju) ne bi dozvolila. :twisted:
Pokusava se igrati na kartu mosta da bi se zavrsio dogovor oko granice... ali na zalost nasu to je glupost jer nemamo osnova za zalbu.Misliti kako su Hrvati zafrknuli EU i kao rekli im "oni su prihvatili" a EU rekla "aha ako vi kazete oni su prihvatili znaci to je to" je malo naivno... pa nije EU stand na autopijaci....
Ako ikada pokusaju da nam morski saobracaj kontrolisu/onemoguce ili sta u tom smjeru imamo se pravo zaliti i tuziti.

Da imamo drzavu koja ima diplomatske,ekonomske i druge kapacitete - mozda bi se mogli i cjenkati oko mosta.Ali nemamo - zato da se vratimo u realnost.

Kada i ako budemo ulazili u EU - Hrvati nas mogu za nos vuci kao sto su Slovenci njih... nasi politicari prodaju populizam oko mosta a znaju da on tih pompi nema nista... samo se narod hvala mosta umjesto naprimjer vodovoda u Sarajevo itd....
palermo

#2400 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by palermo »

Bodkin wrote:
Imam i ja i kategoricno tvrdim da ce prije kinezi uloziti milijardu nego EU za ovaj projekat. Plus sto tu nema racunice i 90% argumentacije protiv mosta je “a sta ako budemo pravili luku”.

Dalje, ajmo ukinuti sda. Oni su ti koji cine nemogucim biti za bilo sta sto vodi drzavu naprijed. Vjecna vlast, a nikad nikakav racun njima da se ispostavi. Vec sam napisao, mogli su platiti kao stranka holandjane da im procijene slucaj za EK. Pogodi zasto nisu. Znaci ne mozes pricati “ja zelim dobro drzavi”, a kriviti hrvate i srbe dok bosnjaci vecinski glasaju za stranku koja nista dobro nije napravila u zadnjih 20 godina
Ne bih ja ulazio da li bi neko dao pare za luku ili ne bi....to je sve na nivou špekulacija........moja poenta je da ovdje dio forumaša svojim postovima opasno ulazi u sferu nepatvorenog nacionalizma i antibošnjaštva.....

Što je naravno legitimno, ja samo utvrđujem činjenicu....
Post Reply