Moderator: anex

Oko oko Živinica je ciganluk da ne može biti veći - to će ti u Živinicama prvi reći, neće se niko uvrijedit.So What! wrote:Neka se ne nađe neko uvrijeđen, ali meni oni objekti uz magistrlanu cestu M18 kada se prolazi pored Živinica su neko oličenje turbofolk kulture.
Donekle oslikava činjenicu da je kraj za naše prilike razvijen, ali pumpe svakih 100 metara, objekti, robne kuće, stovarišta građevinskog materijala su baš nekako čudno i napadno poredani.
Uglavnom, taj dio što ide korz Živinice i treba prepustiti da bude lokalna cesta, nekada kada se izgradi novi pravac, a novi pravac treba braniti od tih što su se priključili na magistralu.
Što se tiče M18, taj tunel kod Kladnja, Nišići i treća traka od Montane do ovog dijela koji se upravo završava, za početak trebaju biti prioriteti.
Obilaznice Olova i Kladnja su mi još uvijek naučna fantastika, pa to ne bi komentarisao, a vala i nisu tolika prijeka potreba jer se radi o zaista manjim mjestima.
Zato i pizdim što to razvlače i što se ne radi dalje, npr. ovaj tunel sjeverno od Kladnja. Ne da mi se računati koliko goriva će se goriva uštediti svaki dan zbog jednog tunela od 900 metara i tri kilometra ceste na Karauli, i spuštanja trase od sto metara. Isto i za Gojakoviće, ako bi to nekad uradili.escobar__ wrote:
Al' care moj koliko znače ovih par kilometara ceste, baš neki dan dumam dok vozim starom trasom... Jebo te koliko je "malo" potrebno da se popravi putovanje od tačke A do tačke B.
Nemoj zafrkavat, ovako se čini da stvarno nije ostalo previše posla.Alfons Kauders wrote:Samo da je završe do proljeća, da ih ne iznenade ove vrućine.![]()
A zamisli kako bi tek moćno izgledao onaj autoputput ZE-TZ? Pičiš južnim obroncima Ozrena, ko prašuma, spuštaš se prema Modracu i prođeš odmah kraj njega.
Pa evo krenimo od Karaule - naprave super dionicu i tunel, i onda stave ograničenje 60 i muriju na dnu... Projektovano za 80, a ograničenje 60?escobar__ wrote:Za početak mislim da se može poraditi na ograničenjima (tu barem nisu potrebni nikakvi posebni zahvati). Ne mora svuda gdje su dvije kuće bit tabla naselja i ograničenje 50 km/h, ne vozimo Stojadina da ti treba kilometar da zaustaviš vozilo pri "većoj" brzini (60-65 km/h)...
Mislim da je ZOBS (a neka me isprave oni upućeniji kao griješim) ostavio mogućnost da se znakom može regulisati brzina i unutar naselja (dakle default ograničenje je recimo 50 osim ako je znakom drukčije regulisano). Na kraju krajeva Zakon nije svetinja i može se mijenjati i prilagođavati stanju na terenu.Alfons Kauders wrote:Pa evo krenimo od Karaule - naprave super dionicu i tunel, i onda stave ograničenje 60 i muriju na dnu... Projektovano za 80, a ograničenje 60?escobar__ wrote:Za početak mislim da se može poraditi na ograničenjima (tu barem nisu potrebni nikakvi posebni zahvati). Ne mora svuda gdje su dvije kuće bit tabla naselja i ograničenje 50 km/h, ne vozimo Stojadina da ti treba kilometar da zaustaviš vozilo pri "većoj" brzini (60-65 km/h)...
Po naseljima je problem jer na dosta mjesta mora biti 50 ma šta uradili, ali slažem se da ne mora biti po zaseocima u kojim skoro niko ne živi. Kad vozim kroz Hrvatsku, često prođem kroz takva mjesta i ograničenje je 70. Ne mora radi svake kuće biti 50 ili 40...
Od Tuzle do Sarajeva na prste jedne ruke možeš nabrojati dijelove puta gdje je ograničenje iznad 60. Na mnogim su spuštali ograničenja u zadnjih 20 godina...
Bile su tu neke izmjene na kojim je insistirao World Health Organization, da se svede na 50 u naseljima, ali malo su pretjerali s tim.escobar__ wrote:
Mislim da je ZOBS (a neka me isprave oni upućeniji kao griješim) ostavio mogućnost da se znakom može regulisati brzina i unutar naselja (dakle default ograničenje je recimo 50 osim ako je znakom drukčije regulisano). Na kraju krajeva Zakon nije svetinja i može se mijenjati i prilagođavati stanju na terenu.
Najnovije smanjenje brzine je u Čevljanovićima gdje su postavili znak ograničenja na 50 km/h... Pet kuća, neki propali market i daj uspori saobraćaj, a tamo se glat može vozit i 70 bez ikakvih problema. To su nekome možda nebitne stvari ali kad sabereš koliko je tih dionica sa ograničenjima tu se nabere poprilično minuta.
Za to ograničenje 60 km/h sam baš nedavno pitao, čak je i kroz tunel Karaula u početku ograničenje bilo 70 ali su ga sad skresali na 60, a dioniac projektovana za 80 km/h. Ne znam čemu sve to ali smatram da je pretjerivanje i nepotrebno usporavanje ionako sporog saobraćaja.
Pa da, zato mi je i nejasno. Pozivali su se na te preporuke WHO, a očito je da ih nisu dobro tumačili, jer ograničenja od 70 u malim naseljima imaš i po Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji itd.escobar__ wrote:Ali eto prema Gračanici npr. imaš tablu Sižje i ograničenje 70, isto D. Lohinja i isto ograničenje.
Znakom riješili bez obzira što je naseljeno mjesto jer nema razloga da bude 50 ili 60 ako može malo jače od toga.
Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Klix
Banja Luka je od danas dobila novi kružni tok vrijedan 370.000 KM. Naime, u funkciji je novoizgrađeni kružni tok kod Policijske uprave, odnosno na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske u gradu na Vrbasu.
Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je novoizgrađenu kružnu raskrsnicu obišao s načelnikom gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slavišom Sandićem, rekao je da je riječ o desetoj kružnoj raskrsnici u ovom mandatu gradske vlasti.
On je pojasnio da se ovaj kružni tok nalazi na jednoj od frekventnijih raskrsnica u gradu i predstavlja poveznicu nekoliko važnih saobraćajnica.
Ja se stidim Zivinica sta su postale. A volim taj grad, rodjen sam tu.Alfons Kauders wrote:Oko oko Živinica je ciganluk da ne može biti veći - to će ti u Živinicama prvi reći, neće se niko uvrijedit.So What! wrote:Neka se ne nađe neko uvrijeđen, ali meni oni objekti uz magistrlanu cestu M18 kada se prolazi pored Živinica su neko oličenje turbofolk kulture.
Donekle oslikava činjenicu da je kraj za naše prilike razvijen, ali pumpe svakih 100 metara, objekti, robne kuće, stovarišta građevinskog materijala su baš nekako čudno i napadno poredani.
Uglavnom, taj dio što ide korz Živinice i treba prepustiti da bude lokalna cesta, nekada kada se izgradi novi pravac, a novi pravac treba braniti od tih što su se priključili na magistralu.
Što se tiče M18, taj tunel kod Kladnja, Nišići i treća traka od Montane do ovog dijela koji se upravo završava, za početak trebaju biti prioriteti.
Obilaznice Olova i Kladnja su mi još uvijek naučna fantastika, pa to ne bi komentarisao, a vala i nisu tolika prijeka potreba jer se radi o zaista manjim mjestima.![]()
Zaobilaznice su na dugom štapu, a upitno je koliko bi bile korisne. Kladanj se prođe za nekoliko minuta, ako gledamo samo naselje. Problem su prilazi Kladnju s obje strane. Sa sjevera bi se to riješilo tunelom Gojakovići, a s juga su nešto projektovali ali bojim se da je jako skupo i da bi se za te pare moglo dobiti više na drugim dijelovima puta.
Olovo i Olovske Luke su nekoliko kilometara vožnje, ograničenje 50-60. Sjeverni prilaz je već riješen s par vijadukta i tunela prije Montane. Uspon na Nišiće je zbog terena teško riješiti na neki elegantan način, ali ako bi se malo popeglalo i ubacila traka za preticanje gdje je moguće, i to bi se riješilo.
Kad se putuje iz pravca Sarajeva, svakom se deset puta mrže spustiti do Olova ili Kladnja nego proći kroz njih. Kako bilo, puno bi koštale i siguran sam da bi se za prvu mogle uraditi druge stvari koje bi za manje love donijele više koristi. I bez zaobilaznica Kladnja i Olova, moglo bi se skresati 20-30 minuta.
Neće. Opet su produžili rok za 10 dana.almirkoba wrote:baš bi pretjerali da se vrati na staru dionicu bez tunela i da se dole sexaju na spoju do proljeća, to bi baš bilo ušlo u anale, mislim da će pusti u kompletu do kraja oktobra...
Nemoj zajebavat?Alfons Kauders wrote:Neće. Opet su produžili rok za 10 dana.almirkoba wrote:baš bi pretjerali da se vrati na staru dionicu bez tunela i da se dole sexaju na spoju do proljeća, to bi baš bilo ušlo u anale, mislim da će pusti u kompletu do kraja oktobra...