Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
walk_M-A-N

#2376 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by walk_M-A-N »

HAVANA wrote:Niko se ne doseljava.Kupuju,fino im,odrase im veliki vjernici i moralisti kozu s ledja.Sad se i sami vozaju sve vise,i rentaju,i kupuju...Bice kako dosli tako i otisli.Ko i kinezi...Ko i rusi u crnoj gori i period napuhanih cijena...Eventualno ce ih doci vise na par mjeseci i cao.Vise sam turcina vidio da zive i rade ovde nego arapa.Al turci ko turci.Oni rade.Trce za poslom.Imaju tu zicu.
Doseljava se. Kod mene je tip napravio kuću, a fol ne mogu strani državljani. Ali on kupio od agencije i čeka da dobije pravo da prevede. Boravi tu preko odmora i za par godina kada ode u penziju planira da živi ovdje.
Sa jedne strane tu nije bilo kuće niti je neko od nas domaćih želio kupiti to što je izvan grada. I za ono što treba angažuje lokalca. To je ipak pozitivno, džaba će neko reći da traži sluge, tako to ide, on plaća ljude za pomoćne poslove.

Za mene postoji opasnost da Arapi donesu karakteristike svoje kulture, kao i drugi naseljenici, od Sandžaklija do Ukrajinaca. Svi se povezuju međusobno. A problem nastaje kada su u značajnom broju jer su Arapi skloni, ne znam, plemenskim sukobima i izrabljivanju drugih. Ko je radio sa njima generalno nema dobro mišljenje.
Smetaju mi oni koji nisu čisti i bacaju smeće, a ima toga, jednako kao i ostali koji to rade.
insomnia78

#2377 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Kad bosnjo kaze za nekog da je sklon izrabljivanju :lol:
Mohamad Sissoko

#2378 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Mohamad Sissoko »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Naši unuci koji će u ovim silnim "resortima", unatoč diplomama i svemu, biti tretirani kao robovi (jer Arapi još uvijek žive u robovlasničkom sistemu odnosa), na poslovima baštovana, ložača i čistača prozora će se pitati zašto nismo spriječili ovaj projekat arapizacije bosanskohercegovačke zemlje pod krinkom "turizma" i "investicija".

Bošnjaci kao narod nemaju državotvornosti, ne znaju da cijene svoje, ono što se branilo sa zadnja dva metka rasprodaše u bescijenje kojekakvim zaljevskim agontima sumnjivih namjera, i to će, kao posljednji ekser u ljesu ove napaćene države, uskoro postati jasno. Bošnjačka pamet je strahovito kratka i maglovita, da se vrlo često čini da je uopšte i nema. Mi rasprodasmo i tlo pod nogama, i nebo iznad glave za "od danas do sutra".

Mi nemamo odgovornosti prema vlastitoj državi, vlastitoj djeci, vlastitim unucima... I zato će projekat uvoza Arapa i arapskog mentaliteta u bosanskohercegovački javni život biti samo benzin u vatri u kojoj će ideja o normalnoj, evropskoj Bosni i Hercegovini, konačno i neupitno, izgorititi do temelja.
Srbizacija i croatizacija su bile mnogo opasnije za Bosnu pa je Bosna prezivjela. Prezivjece i "arabizaciju". :bih:
Ako nista, jos uvijek nisu trpali Bosnjake u masovne grobnice i koncentracione logore, negirali im identitet, jezik i sta sve ne.Do tad Arapi su mnogo bezazleniji od ovih "komsija".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2379 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

Istina. Nisu Bosnjake.
Vega_Brothers

#2380 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Vega_Brothers »

Šta su bosanski muslimani po arapskom viđenju: Murtedi? Taguti? Džahili? Šije Rafidije? Uglavnom nešto još gore i od samih nevjernika.
JThomas

#2381 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by JThomas »

munafik je gori od kjafira :gunjastajl:
Kinesko prkno

#2382 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kinesko prkno »

Tema je otpocetka nakrivo nasadjena i prikladnija bi bila za neki arapski forum,gdje arapi dumaju trebal doci u BiH ili ne.
Kad skontaju dje su dosli hajra traziti,ima da se nogom u guzicu nabiju odavde.
animus

#2383 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by animus »

Kako je ovo glupa situacija. Najvise zemlje ubjedljivo su prodali srbi arapima. Sada oni zajedno sa hrvatima podizu kampanju protiv arapa i krive bosnjake. Bosnjaci se sado osjecaju prozvanim da brane nesto sto ni ne treba braniti. Ovo isto ko onaj nas lola vojnik jna u sloveniji kad su ga pitali sta se desava.
Umjesto da se manje sere a vise vodi polemika kako iskoristiti ovo prisustvo arapa mi mlatimo praznu slamu. Svaka marka koja dodje u ovu bijednu drzavu je zlata vrijedna. Nece arapi ovdje jos dugo dolaziti jer ce nas se zasititi. Ovo ce brzo proci a mi cemo spominjati. Pokazat ce se besmisao ove price. Nadajmo se samo da ce viti tada neki drugi turisti koji ce popuniti ovu rupu ali nisam previse optimistican.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2384 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

Vega_Brothers wrote:Šta su bosanski muslimani po arapskom viđenju: Murtedi? Taguti? Džahili? Šije Rafidije? Uglavnom nešto još gore i od samih nevjernika.
kakvih sve arapa ima, gori od bosanskih muslimana

pitanje sta su arapski muslimani po arapskom vidjenju
insomnia78

#2385 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Vega_Brothers wrote:Šta su bosanski muslimani po arapskom viđenju: Murtedi? Taguti? Džahili? Šije Rafidije? Uglavnom nešto još gore i od samih nevjernika.
Kakve ti gluposti pises to je cudo. Makar proguglaj prije nego lupis. Skoro pi ni jedan ovaj naziv se ne moze upotrjebiti za bosnju
Kocka25

#2386 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

Ono kako Bosanac gleda na arapa tako i prosjecni Nijemac gleda na bosance. Samo sto su arapi za bosanca bogatasi a Nijemac se osjeca kulturoloski superiorniji od bosanca a fakticki je i financijski superiorniji. Ipak su ti Nijemci prihvatili i bosanske izbjeglice i dopustili da 20% Njemacke bude stranackog porijekla... Mnogo od tih stranaca su jos mnogo nazadniji od balkanaca i bosanaca :D

U Bosni se izgradilo par vikend naselja za turiste i razvila se cijela polemika. Jos ista vjera. Zamislimo da je doslo 300.000 krscana iz Armenije...
GeeTnT

#2387 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by GeeTnT »

Kocka25 wrote:Ono kako Bosanac gleda na arapa tako i prosjecni Nijemac gleda na bosance. Samo sto su arapi za bosanca bogatasi a Nijemac se osjeca kulturoloski superiorniji od bosanca a fakticki je i financijski superiorniji. Ipak su ti Nijemci prihvatili i bosanske izbjeglice i dopustili da 20% Njemacke bude stranackog porijekla... Mnogo od tih stranaca su jos mnogo nazadniji od balkanaca i bosanaca :D

U Bosni se izgradilo par vikend naselja za turiste i razvila se cijela polemika. Jos ista vjera. Zamislimo da je doslo 300.000 krscana iz Armenije...
Ahh sto se ti nalupa...
Kocka25

#2388 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

GeeTnT wrote:
Kocka25 wrote:Ono kako Bosanac gleda na arapa tako i prosjecni Nijemac gleda na bosance. Samo sto su arapi za bosanca bogatasi a Nijemac se osjeca kulturoloski superiorniji od bosanca a fakticki je i financijski superiorniji. Ipak su ti Nijemci prihvatili i bosanske izbjeglice i dopustili da 20% Njemacke bude stranackog porijekla... Mnogo od tih stranaca su jos mnogo nazadniji od balkanaca i bosanaca :D

Ahh sto se ti nalupa...

Sta sam tacno lupao?
fakat

#2389 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by fakat »

animus wrote:Kako je ovo glupa situacija. Najvise zemlje ubjedljivo su prodali srbi arapima. Sada oni zajedno sa hrvatima podizu kampanju protiv arapa i krive bosnjake. Bosnjaci se sado osjecaju prozvanim da brane nesto sto ni ne treba braniti. Ovo isto ko onaj nas lola vojnik jna u sloveniji kad su ga pitali sta se desava.
Umjesto da se manje sere a vise vodi polemika kako iskoristiti ovo prisustvo arapa mi mlatimo praznu slamu. Svaka marka koja dodje u ovu bijednu drzavu je zlata vrijedna. Nece arapi ovdje jos dugo dolaziti jer ce nas se zasititi. Ovo ce brzo proci a mi cemo spominjati. Pokazat ce se besmisao ove price. Nadajmo se samo da ce viti tada neki drugi turisti koji ce popuniti ovu rupu ali nisam previse optimistican.
:thumbup:
Matzan

#2390 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

animus wrote:Kako je ovo glupa situacija. Najvise zemlje ubjedljivo su prodali srbi arapima. Sada oni zajedno sa hrvatima podizu kampanju protiv arapa i krive bosnjake. Bosnjaci se sado osjecaju prozvanim da brane nesto sto ni ne treba braniti. Ovo isto ko onaj nas lola vojnik jna u sloveniji kad su ga pitali sta se desava.
:thumbup:
drndalo

#2391 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by drndalo »

Neki konkretni dokazi o tome?
BarbaDue

#2392 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by BarbaDue »

animus wrote:Umjesto da se manje sere a vise vodi polemika kako iskoristiti ovo prisustvo arapa mi mlatimo praznu slamu. Svaka marka koja dodje u ovu bijednu drzavu je zlata vrijedna. Nece arapi ovdje jos dugo dolaziti jer ce nas se zasititi. Ovo ce brzo proci a mi cemo spominjati. Pokazat ce se besmisao ove price. Nadajmo se samo da ce viti tada neki drugi turisti koji ce popuniti ovu rupu ali nisam previse optimistican.
Ovo je istina, brzo će se destiti. Usput da napomenem da bi i Turci drugačiji (ostavili bi nam puno više miliona) bili prema nama da smo iskreniji prema njima (pošteniji i da ih ne podcjenjujemo).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2393 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

Jao duse drage. Evo boba fali da povjerujem.
BarbaDue

#2394 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by BarbaDue »

to je samo moje mišljenje.

P.S. Što nas Albanci sa Kosova ne vole? Zato što znaju da smo pičke u duši...
Kocka25

#2395 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Kocka25 »

BarbaDue wrote:
animus wrote:Umjesto da se manje sere a vise vodi polemika kako iskoristiti ovo prisustvo arapa mi mlatimo praznu slamu. Svaka marka koja dodje u ovu bijednu drzavu je zlata vrijedna. Nece arapi ovdje jos dugo dolaziti jer ce nas se zasititi. Ovo ce brzo proci a mi cemo spominjati. Pokazat ce se besmisao ove price. Nadajmo se samo da ce viti tada neki drugi turisti koji ce popuniti ovu rupu ali nisam previse optimistican.
Ovo je istina, brzo će se destiti. Usput da napomenem da bi i Turci drugačiji (ostavili bi nam puno više miliona) bili prema nama da smo iskreniji prema njima (pošteniji i da ih ne podcjenjujemo).
Iza vaseg Bosnjackog podcjenjivanja (mislim na Bosnjake u Bosni) i gledanja svih ljudi sa visine se krije jedan veliki kompleks manje vrijednosti. To sam iskusio 100 puta po svojoj rodbini u Bosni.
Matzan

#2396 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

BarbaDue wrote:

- Izvoz mesa u Tursku

- Izvoz voća u Rusiju

...

Primjera na svakom koraku gdje pohlepni tipovi upropaštavaju dobre i dugoročne poslove u pokušaju da se obogate preko noći.
HAVANA

#2397 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Kinesko prkno wrote: Kad skontaju dje su dosli hajra traziti,ima da se nogom u guzicu nabiju odavde.
:D
sarlo

#2398 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sarlo »

BarbaDue wrote:
Na osnovu kojih cinjenica ste dosli do zakljucka da ce nas se "turisti" brzo zasititi i da ce prestati dolaziti.
Da li zato sto ih dolazi sve vise? Po romskom "smijem se kisi jer ce poslije doci sunce, i obratno".

U svom poslu cesto koristim termin "misljenje", ali to je misljenje sa obrazlozenjem. Procjena sta ce se desiti na osnovu analize postojeceg stanja. Polazis od pretpostavke da je covjek sklon greski i prevari i provjeravas svaki navod.
Na kraju se dogodi najpesimisticnija varijanta. To je pravilo.
Za vas je misljenje emocija, predrasuda. A to je pogresno.
Kakvi smo to mi Bosanci? U Njemackoj radisni, u Bosni besposlicari?
Isti smo kao i drugi ljudi, i nase ponasanje zavisi od okruzenja. Trebamo dobro okruzenje, propise i pravila i stvaracemo dobro i dobra.
Ljudi mislite svojom glavom. Svoje misljenje zasnivajte na vjerodostojnim informacijama i vjerujte svojim ocima.

Generalno turizam ne treba da bude jedna od kljucnih grana privreda bilo koje zemlje. Zbog sezonskog karaktera. Zbog ogromne, globalne konkurencije. Damping cijena. Generise, stvara "jeftine" poslove: konobare, spremacice. Uzrokuje rast prostitucije i sitnog kriminala, poreskih utaja. I siromastva takodje.

Visokoprofitabilni turizam je privilegija Londona, Pariza, Svajcarske i par drugih destinacija. Tamo se sve brizljivo planira i sve brizljivo provodi. I ti gradovi naravno ne zive od toga ali turizam im jeste bitan.
Fudo Bosna

#2399 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

It_is_a_Leclerc wrote:Naši unuci koji će u ovim silnim "resortima", unatoč diplomama i svemu, biti tretirani kao robovi (jer Arapi još uvijek žive u robovlasničkom sistemu odnosa), na poslovima baštovana, ložača i čistača prozora će se pitati zašto nismo spriječili ovaj projekat arapizacije bosanskohercegovačke zemlje pod krinkom "turizma" i "investicija".

Bošnjaci kao narod nemaju državotvornosti, ne znaju da cijene svoje, ono što se branilo sa zadnja dva metka rasprodaše u bescijenje kojekakvim zaljevskim agontima sumnjivih namjera, i to će, kao posljednji ekser u ljesu ove napaćene države, uskoro postati jasno. Bošnjačka pamet je strahovito kratka i maglovita, da se vrlo često čini da je uopšte i nema. Mi rasprodasmo i tlo pod nogama, i nebo iznad glave za "od danas do sutra".

Mi nemamo odgovornosti prema vlastitoj državi, vlastitoj djeci, vlastitim unucima... I zato će projekat uvoza Arapa i arapskog mentaliteta u bosanskohercegovački javni život biti samo benzin u vatri u kojoj će ideja o normalnoj, evropskoj Bosni i Hercegovini, konačno i neupitno, izgorititi do temelja.

:thumbup: !

Upravo tako, odlican komentar! Apsurd je da Bosnjaci brane nesto sto ce se najvise nama samim obiti o glavu .
" Najjaci" su mi komentari, "sta ima veze, pa i bosanski Srbi prodaju" , i slicne nebuloze? Taj zaboravlja da je ovaj narod stjeran na 30 tak % BIH, a da puno manje bosanskih Srba zivi na puno vecem teritoriju, na skoro 50% BIH teritorija, dakle za razliku od Bosnjaka, stjeranih na podrucja oko velikih gradova, na puno manjem teritoriju...

A posebna je prica to sto ce dezurni razbijaci BIH, personificirani u licnostima Dodika i Covica, jedva docekati, " na volej", dolazak arapskih turista koji kupuju zemlju i grade resorte, kao dokaz da se ovdje od strane jednog naroda/rukovodstva tog Bosnjackog naroda gradi BIH, "opasna" za njihovu "europsku" buducnost, i dodatni izgovor za razbijanje nase zajednicke Domovine !
animus

#2400 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by animus »

Prva tvrdnja da najvise zemlje su prodali srbi se moze dokazati ako se pogledaju lokacije gdje se prave ta naselja, hoteli ili drugi objekti. Raspitas se i skontas da su tu vlasnici bili srbi, npr kod Ilijasa i Visokog kupuju kompletna srpska sela. Po lukavici su takodjer aktivni.
Druga tvrdnja da ce ovo brzo proci je logicka i malo uporedis ovo sto mi nudimo i sto oni imaju. Dolaze iz bogatih zemalja gdje imaju skoro sve i gdje zive kao faraoni i gdje ne moraju skoro nista da rade, u zemlju koja nista od toga ne nudi. Gdje se preživljava i gdje svako scakog mrzi iz nekog razloga. Jedino sto im se moze ponuditi je priroda a to kad se sabere moze se zakljuciti da je dovoljno za turizam koji ce biti interesantan kratak period. Ako pogledamo historiju stranaca i turizma slicnog tipa moze se zakljuciti da je ovo vidjeno u drugim drzavama gdje je nama najblizi primjer Crna Gora i dolazak rusa. Ovi nasi arapi su bili i ranije turisti u drugim drzavama tipa azerbejdjana, gruzije i drugih vukojebina. Sad otkrili nas i to je ok ali sta to ovdje ima da ih veze na duži period volio bi znati.
Cak mislim da su se bas razocarali u nas narod kad su shvatili koliko ima prevaranata i lazova.
Na zalost nismo mi ni pariz ni london pa da mozemo imati stalno interesovanje tih turista. Mozda uspijemo sve produziti za par sezona ali to je vrhunac projekta. Mislim da su nama nitniji turci, malezijci i slicni narodi jer na njih se moze racunati na duzi period.
Europljani nas takodjer polako otkrivaju ali nece nam dolaziti u vecem broju dok se ne uredi infrastruktura na bar minimum uslova kao kod njih.
Kad se pogleda statistika i dalje su arapi manji dio atranaca koji nas posjecuje ali to ce se promijeniti jer pravi bum tek dolazi.
Ovi sto pricaju protiv ce promijeniti misljenje kad prvi put dobiju dolare direktno od turiste a tome sam vec svjedocio. Cak arapi postanu vrlo simpatični. Sve je to normalno i ljudski. Ipak dolari upravljaju svijetom.
Locked