Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
El Mumin

#2376 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
El Mumin wrote:
”Jevreji govore: ‘Uzejr je Allahov sin’, a kršćani govore: ’Mesih je Allahov sin.’ To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, – ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naredio im je da se samo jednom Bogu klanjaju – nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.” (Et – Tevbe, 30.-31)
U jednom hadisu Muhammeda a.s. stoji i ovo:
”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čuti za mene niti jedan židov ni kršćanin, a zatim ne bude slijedio ono sa čime sam ja došao, “- (ili po drugom rivajetu  ”zatim ne bude povjerovao u ono sa čime sam ja došao”) ,- “a da neće biti od stanovnika vatre.” (Muslim, 153.)

Sent from my D5103 using Tapatalk
Evo ovdje Biblijski dokazi koji govore u prilog tome da je Biblija prava istina
i o tome da je Pomazanik, Mesija u prevodu Krist od Boga određen kralj vječnog kraljevstva.
Najava dolaska Pomazanika o kojem su svi poslani proroci svjedočili.
Njemu pripada od Boga pravo na vladanje svim narodima i kaže da od
Izraelovog ili Jakovljevog plemena Jude neće se odvojiti palica vladanja ili božansko pravo
sve dok ne dođe Krist ili Mesija u svom konačnom drugom dolasku da preuzme vlast i da vlada
pravdom i ljubavlju prema svim narodima, da svima poštenima iz svih naroda čini dobro.
Ne jednom narodu, nego svim narodima čini dobro
nakon što zauvjek prekine nepravdu na Zemlji.
Vidiš, Bog Svemoguči priznaje Krista i On ga šalje
i ko god ga ne prizna kao pomazanog kralja cijele Zemlje
i Sina Božijeg, taj ne priznaje ni Svemogučeg.
Zato piše u Psalmu 2 (Zeburu) Priznajte Sina da se Bog ne razgnjevi.

"A ti, Betleheme-Efrato, među krajevima Judinim najmanji,
iz tebe će mi izaći onaj, koji će biti vladalac u Izraelu.
Njegov je početak iz davne davnine, iz dana vječnosti" (od vječnih vremena)

Mihej 5:2

"Od Jude žezlo se kraljevsko,
ni palica vladalačka
od nogu njegovih udaljiti neće
dok ne dođe onaj kome pripada -
kome će se narodi pokoriti."

Postanak 49:10

"Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu da se dokrajči opačina,
da se stavi pečat grijehu, da se zadovolji za bezakonje,
da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat viđenju i prorocima,
da se pomaže Sveti nad svetima.
Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate
i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika:
sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice,
i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.
A poslije šezdeset i dvije sedmice bit će Pomazanik pogubljen,
ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište:
svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja."

Danijel 9: 24 do 26
O my God...pomazanik xD

mango bob

#2377 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Podložnost (to je prevod riječi Islam) i pokornost se mnogo spominju u cijeloj Bibliji

"Zatim, tjelesne smo oce imali odgojiteljima
i poštovali ih. Pa nećemo li se kudikamo više podlagati Ocu duhova te živjeti? "

" Ne priznajući, doista, Božje pravednosti i tražeći uspostaviti svoju,
pravednosti se Božjoj ne podložiše.
Jer dovršetak je Zakona Krist - na opravdanje svakomu tko vjeruje. "

Evo ovde potvrđuje podložnost i kako je Krist, sin Božiji, dobio vlast i da če nakon
što sve podloži i on sam se podložiti Bogu. Tako da je Biblija savršeno istinita i usklađena.

" potom - svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu,
pošto obeskrijepi svako Vrhovništvo, svaku Vlast i Silu.
Doista, on treba da kraljuje dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje.
Kao posljednji neprijatelj bit će obeskrijepljena Smrt
jer sve podloži nogama njegovim. A kad veli:
Sve je podloženo, jasno - sve osim Onoga koji mu je sve podložio.
I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin,
podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.
"
1 Korinčanima 15:27,28
RNG_25

#2378 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:Ne mogu se složiti sa tobom da su današnji kršćani pokorni Bogu.
Bog nije zadovoljan kršćanima , kao što kaže u Kur'anskom ajetu:
”Jevreji govore: ‘Uzejr je Allahov sin’, a kršćani govore: ’Mesih je Allahov sin.’ To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, – ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naredio im je da se samo jednom Bogu klanjaju – nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.” (Et – Tevbe, 30.-31)
Dobra stvar, onda, što ovo navedeno kršćani ne govore (za jevreje ne znam i nije me briga).

Prvo, kršćani ne tvrde da je Isus sin Božiji u ovom smislu (da, ima više smislova). Biti sin znači imati pretka, znači imati nekoga ko ti prethodi u postojanju. Isus sin Božiji, evidentno je prema kršćanskoj teologiji, ne prethodi Bogu, već je koegzistirao uz "boga" oduvijek, te je samo - u jednom trenutku, a za Boga svakako ne nemoguće (u teoriji) - "zaprimio" ljudsku formu, privremeno. Možda već uviđaš, iako mi je jasno da o kršćanskom vjerovanju ništa ne znaš, da su i Sin i Otac suštinski jedna te ista stvar, tj. oboje su Bog. Uoči jedninu, Sin i Otac su Bog, ne bogovi. Imao bih više za napisati, ali ovo je samo demonstracija tvog neznanja o kršćanskom vjerovanju i imputiranje kršćanima nečega što oni - bar većina njih u zadnjih 2000 godina - ne tvrde niti su tvrdili. To, naravno, ne znači da nije bilo hereze među samim kršćanima, koji su smatrali da zaista ima više "jednakih bogova".

Sve to rečeno ne znači da je ovo išta jednostavno ili lako za razumjeti (tzv. Trojstvo), ali znači da kršćani nisu suštinski politeisti, niti ih takvim Kur'an smatra ili može smatrati, imajući u vidu brojne ajete koji govore o sljedbenicima knjige pohvalno, čak ih uzdižući na nivo muslimana ili viši.

Drugo, kršćani definitivno ne uzimaju svoje svećenike niti monahe za bogove, možda samo u prenesenom značenju tipa skrivenog širka, ali na isti nije niko imun, pa ni muslimani.

O hadisu radije ne bih.

Ti, kao musliman, moraš odbaciti kršćanstvo kao "ispravan put", ali to ne znači da taj put nužno vodi sviju koji ga slijede u propast. Tebi, kršćanstvo je nužno "neispravno" u smislu da je "zamijenjeno" islamom, tj. "upotpunjeno"/unaprijeđeno/fokusirano i samim tim bi bilo suludo željeti nešto "oštećeno" (tj. kršćanstvo), ali nije neispravno kao jedan "manje savršen" put spasenja onih koji ne mogu biti muslimani, ali ipak su objektivno dobri ljudi, ili bar su više dobri nego loši. S tim u vezi i jesu zabrane rušenja nemuslimanskih bogomolja i ubijanja monaha i dr., kao i plejada ajeta koji govore pohvalno o nekim od sljedbenika knjige.

Sve to, ponavljam, te ne oslobađa odgovornosti za slijeđenje neistina o kršćanstvu.
RNG_25

#2379 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:Ako Kršćane Gospodar Svjetova smatra nevjernicima, zašto ne bih i ja ?
U Kur'anu Allah dž.š. kaže ovo :

”Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je – Mesih, sin Merjemin.” (El – Ma’ide, 72.)

”Nevjernici su oni koji govore: ”Allah je jedan od trojice.” (El – Ma’ide, 73.)

Kad sam napisao "vjera" , mislio sam na ISLAM.
Puno je licemjera i neznalica u Islamu.
Zato kažem , nije do vjere do ljudi je.
Osim što Gospodar Svjetova kršćane ne smatra nevjernicima.

Npr.
Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci2:62a - ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti.[2:62]
Osim, naravno, ako želiš jedan dio Knjige prihvatiti, a ostatak odbaciti... što ti ne bih preporučio.

Da, nevjernici govore da je "Isus Bog" u smislu da je bog pored Boga, ali kršćani to ne govore, već govore da je "Isus Bog" u smislu upravo da je Bog. Da, nevjernici govore da je "Allah jedan od trojice" u smislu da je Allah jedan od troje jednakih bogova, ali kršćani to ne govore, već govore da je npr. "Otac jedan od trojice" u smislu da je Otac jedna manifestacija jednog te istog Boga koji ima više manifestacija.

Da se razumijemo, nisam ljubitelj kršćanske dogme niti teologije, ali ako kažu da vjeruju u jednog Boga, to mi je osnov. Ostalo, ma kako konfuzno bilo, ipak ne poništava tu početnu i najbitniju stavku.
El Mumin

#2380 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:Ako Kršćane Gospodar Svjetova smatra nevjernicima, zašto ne bih i ja ?
U Kur'anu Allah dž.š. kaže ovo :

”Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je – Mesih, sin Merjemin.” (El – Ma’ide, 72.)

”Nevjernici su oni koji govore: ”Allah je jedan od trojice.” (El – Ma’ide, 73.)

Kad sam napisao "vjera" , mislio sam na ISLAM.
Puno je licemjera i neznalica u Islamu.
Zato kažem , nije do vjere do ljudi je.
Osim što Gospodar Svjetova kršćane ne smatra nevjernicima.

Npr.
Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci2:62a - ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti.[2:62]
Osim, naravno, ako želiš jedan dio Knjige prihvatiti, a ostatak odbaciti... što ti ne bih preporučio.

Da, nevjernici govore da je "Isus Bog" u smislu da je bog pored Boga, ali kršćani to ne govore, već govore da je "Isus Bog" u smislu upravo da je Bog. Da, nevjernici govore da je "Allah jedan od trojice" u smislu da je Allah jedan od troje jednakih bogova, ali kršćani to ne govore, već govore da je npr. "Otac jedan od trojice" u smislu da je Otac jedna manifestacija jednog te istog Boga koji ima više manifestacija.

Da se razumijemo, nisam ljubitelj kršćanske dogme niti teologije, ali ako kažu da vjeruju u jednog Boga, to mi je osnov. Ostalo, ma kako konfuzno bilo, ipak ne poništava tu početnu i najbitniju stavku.
Kršćani koji vjeruju u Boga , a da je Isus njegov poslanik su vjernici i ući će u raj.
Oni Kršćani koji smatraju Isusa bogom, Božijim sinom ili bogočovjekom su nevjernici.
Evo ti dokazi iz Biblije i Kur'ana da Isus nije bog:
Biblijski citati koji potvrdjuju kur'ansku verziju da Isus nije bog

"Ja sam od sebe ne mogu nista uciniti. Kako cujem - sudim, i moj sud je pravedan, jer ne trazim svoju volju, nego volju Onoga koji me je poslao. Ako ja svjedocim sam za sebe, moje svjedocanstvo nije vjerodostojno." (Ivan, 5:30, 31)

"Jer ne govorim sam od sebe, nego otac koji me je poslao, On mi je dao zapovjedi sta bih trebao reci i sta bih trebao propovjedati." (Ivan, 12:29)

"Sto se tice onog dana i casa (nastup Sudnjeg dana), o tome niko nista ne zna; ni andjeli na nebu, ni sin, vec jedino Otac." ( Marko, 13:32)

"Mjesto toga vi zelite ubiti mene, koji sam vam objavio istinu koju sam cuo od Boga." (Ivan, 8:40)

"Isus joj rece (Mariji Magdaleni): 'Nemoj me dulje drzati, jer jos nisam uzisao k ocu, nego idi braci mojoj i reci im: "Ulazim svome ocu i vasem ocu, svome Bogu i vasem Bogu". (Ivan, 20:17)

"A ovo je vjecni zivot: spoznati Tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista." (Ivan, 17:3)

"Zaista, zaista vam kazem, nije sluga veci od svog gopsopdara, niti je poslanik veci od Onoga Koji ga salje." (Ivan, 13:6)

"Jer je moj Otac veci od mene." (Ivan, 14:28)

"Izraelci, cujte ove rijeci: Bog je pred vama potvrdio Isusa Nezarecanina mocnim djelima i cudesnim znacima koje, kako i sami znate, Bog ucini po njemu medju vama." ( Djela Apostolska, 2:)

"Tada mu padoh do nogu da mu se poklonim, a on mi rece: 'Ne! Ja sam sluga kao i ti i tvoja braca koja cuvaju Isusovo svjedocanstvo. Bogu se pokloni!'.." (Otkrivanje, 19:10)

Kur'ansko kazivanje o Isusu (Isa, a. s.) i negovoj macji Mariji (Merjema)

KUR'AN, PRIJEVOD ZNACENJA AJETA: ALI iMRAN, 42-64:

"I kada meleki (andjeli) rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.

O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!"

To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.

A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;

on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit",-

ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako", - reče -, "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: "Budi!" - i ono bude."

I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu,

i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: "Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;

i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg, - zato se Allaha bojte i mene slušajte -,

Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!"

A kada se Isa uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?" - "Mi", - rekoše učenici, - "mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi poslušni Njemu.

Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi Poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike!"

I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.

I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:

one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na onom svijetu i niko im neće moći pomoći."...

A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Allah ne voli nasilnike.

Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Kur´an mudri.

Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi.

Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj!

A onima koji se s tobom budu o njemu raspravljali, pošto si već pravu istinu saznao, ti reci: "Hodite, pozvaćemo sinove naše i sinove vaše, i žene naše i žene vaše, a doći ćemo i mi, pa ćemo se usrdno pomoliti i Allahovo prokletstvo na one koji neistinu govore prizvati!"

To je, zaista, kazivanje i nema boga osim Allaha! - a Allah je, doista, Silan i Mudar.

A ako oni glave okrenu - pa, Allah sigurno dobro zna smutljivce.

Reci: "O sljedbenici Knjige (krscani), dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"

KUR'AN, PRIJEVOD ZNACENJA AJETA: ALI iMRAN, 79-80:

"Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božji, jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"

On vam neće narediti da meleke i vjerovjesnike bogovima smatrate. Zar da vam naredi da budete nevjernici, nakon što ste postali muslimani?

El Mumin

#2381 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:Ne mogu se složiti sa tobom da su današnji kršćani pokorni Bogu.
Bog nije zadovoljan kršćanima , kao što kaže u Kur'anskom ajetu:
Dobra stvar, onda, što ovo navedeno kršćani ne govore (za jevreje ne znam i nije me briga).

Prvo, kršćani ne tvrde da je Isus sin Božiji u ovom smislu (da, ima više smislova). Biti sin znači imati pretka, znači imati nekoga ko ti prethodi u postojanju. Isus sin Božiji, evidentno je prema kršćanskoj teologiji, ne prethodi Bogu, već je koegzistirao uz "boga" oduvijek, te je samo - u jednom trenutku, a za Boga svakako ne nemoguće (u teoriji) - "zaprimio" ljudsku formu, privremeno. Možda već uviđaš, iako mi je jasno da o kršćanskom vjerovanju ništa ne znaš, da su i Sin i Otac suštinski jedna te ista stvar, tj. oboje su Bog. Uoči jedninu, Sin i Otac su Bog, ne bogovi. Imao bih više za napisati, ali ovo je samo demonstracija tvog neznanja o kršćanskom vjerovanju i imputiranje kršćanima nečega što oni - bar većina njih u zadnjih 2000 godina - ne tvrde niti su tvrdili. To, naravno, ne znači da nije bilo hereze među samim kršćanima, koji su smatrali da zaista ima više "jednakih bogova".

Sve to rečeno ne znači da je ovo išta jednostavno ili lako za razumjeti (tzv. Trojstvo), ali znači da kršćani nisu suštinski politeisti, niti ih takvim Kur'an smatra ili može smatrati, imajući u vidu brojne ajete koji govore o sljedbenicima knjige pohvalno, čak ih uzdižući na nivo muslimana ili viši.

Drugo, kršćani definitivno ne uzimaju svoje svećenike niti monahe za bogove, možda samo u prenesenom značenju tipa skrivenog širka, ali na isti nije niko imun, pa ni muslimani.

O hadisu radije ne bih.

Ti, kao musliman, moraš odbaciti kršćanstvo kao "ispravan put", ali to ne znači da taj put nužno vodi sviju koji ga slijede u propast. Tebi, kršćanstvo je nužno "neispravno" u smislu da je "zamijenjeno" islamom, tj. "upotpunjeno"/unaprijeđeno/fokusirano i samim tim bi bilo suludo željeti nešto "oštećeno" (tj. kršćanstvo), ali nije neispravno kao jedan "manje savršen" put spasenja onih koji ne mogu biti muslimani, ali ipak su objektivno dobri ljudi, ili bar su više dobri nego loši. S tim u vezi i jesu zabrane rušenja nemuslimanskih bogomolja i ubijanja monaha i dr., kao i plejada ajeta koji govore pohvalno o nekim od sljedbenika knjige.

Sve to, ponavljam, te ne oslobađa odgovornosti za slijeđenje neistina o kršćanstvu.
Nemam ništa protiv Kršćana koji vjeruju da je Bog samo jedan i da je Isus stvoren od strane Boga da prenese Njegovu riječ ljudima i da je i sam Isus bio obični čovjek.
Kur'an misli na te kršćane kada piše o njima u pozitivnom kontekstu.
Nemam ništa ni protiv Kršćanstva u vrijeme Isusa , jer tada je kršćanstvo bilo ispravna vjera, dok ga ljudi nisu iskvarili.
Ali, itekako se kao musliman ne mogu složiti da je Isus bog iz jednostavnog razloga , jer nas je pravi Bog putem Kur'ana obavijestio da nije.
Niti se mogu složiti iz istih razloga da je Isus bogočovjek ili Božiji sin, jer bih time proturječio Allahu dž.š.
Kršćanstvo jeste danas krnjava i komplikovana religija , sa tim se moraš složiti.
A trebao bi se i složiti da su generalno muslimani bolji vjernici od kršćana , bar u praktičnom smislu.
Dakle, ako neki čovjek traži čisti monoteizam i vjeru koja je u praktičnom i originalnom smislu bliža Bogu, naći će da je to ipak Islam.
To je lično moj razlog zašto sam odabrao Islam pored Kršćanstva.
Čitao sam Bibliju i nažalost na mene nema duhovni uticaj kao Kur'an.

Montana

#2382 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Montana »

Super ove nove slike s marsa

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
r_faruk

#2383 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

kako se uslika ovaj robot :)
Dozer

#2384 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Kamerom...vjerovatno. Selfy :D

Nego, nazire li se igdje MonoReligion v.4.0?

v.1.0 - Judaizam
v.2.0 - Katolicanstvo
v.2.1 - Pravosl(j)avlje
v.3.0 - Islam
v.4.0 - ?
hladan.preminger

#2385 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by hladan.preminger »

Dozer wrote:Kamerom...vjerovatno. Selfy :D

Nego, nazire li se igdje MonoReligion v.4.0?

v.1.0 - Judaizam
v.2.0 - Katolicanstvo
v.2.1 - Pravosl(j)avlje
v.3.0 - Islam
v.4.0 - ?

Image

Its all about the benjamins. :D
nasa

#2386 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

El Mumin wrote:
To su epiteti neznalica koji raspravljaju o nečemu što ne znaju.
Brate moj po Ademovom porijeklu, tako mi Allaha, ne idi protiv Boga jer ćeš na kraju nastradati.
Moja dužnost kao muslimana je da neznalice poput tebe poučim i da sa njima raspravljam na najljepši mogući način.
Esselamu Alejjkum ve Rahmetullah i neka je Božiji spas i mir na tvoju porodicu!
Banned user for reason “ vrijedjanje”
» El Mumin
7 dana
Ne mozes ovako, u kojem kontekstu je neznalica odnosno na sta ti mislis ja ne mogu nagadjati ali kad se konstantno nekom obracas s neznalica djeluje uvrijedljivo.
nasa

#2387 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

Ostali,

bilo je dosta uvrijedljivih komentara na racun el mumina koje nisam sankcionisala uzimajuci da el mumin ima takav stil pisanja da zna provocirati rakcije ali stvarno nije OK da se pusti komunikacija i diskusija na taj nacin plus nikakve svrhe od iste osim sto je nekim znimljivo ubijati vrijeme ismijavajuci razne teme ili forumuse.
Dalje cu sankcionisati sve sto krsi pravila na bilo koji nacin ...
mariner

#2388 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mariner »

patriot_1 wrote:
cyprus wrote:Vjeru neće pokopati ništa... Čovjekov strah od smrti je jači od dokaza bilo kakve nauke...
Pa ja baš neznam da je vjerovanje u Boga zbog straha od smrti proisteklo?Kao da mogućnost da Bog postoji spada u naučnu fantastiku.
Stvaramo li Svemogućeg od nemogućeg?Zašto je nemoguće da je iza svega Netko a ne nešto ili ništa?
Ako Boga nema,nema ništa ni iza smrti,prema tome,čega se bojati?Nekad nisi bio,postao si i neće te više nikad biti!Ciklus!
Ja razumim strah od pakla ali on je valjda prisutan samo kod vjernika,dakle,ne nestajemo pa će nas Bog poslije smrti sprditi u nekakvu kaznionicu,mučionicu ili što već.
Vjerujem u Boga,ne bojim se smrti a ni kazne,jer takvog Boga koji olako ljude baca u pakao ne prihvaćam,odbacujem ga sa gnušanjem kad bi takav bio pa makar me samo to koštalo pakla.Vjerujem u Boga Stvoritelja ali i Spasitelja,koji ljude spašava rado.
Ljudi vjeruju u boga prvenstveno zbog straha od samoce i nepripadnosti. Strah od smrti ili nistavnosvi iz toga prizilazi..strah od napustenosti ili izgubljenosti ili dezorijentacije su najjaci povodi grcevito se hvatajuci za tradiciju u kojoj je I vjeroispovjest. Zato je konvertitima tesko novu vjeru asimilirati jer mu se pod nogama gube oslonci tradicije koja mu je usadjena od malih nogu i ona daje sigurnost. Zato taj problem konvertit rjesava jakom fanatizmom u novo izabranoj vjeri jer fanatizam nadkompenzuje sumnje I kolebanja.
Strah od ne pripadnosti jako budi instinkt "kult predaka" na kojem je naslonjena religija..zato mnogi praktikuju formu obicaja I vjerovanja koja mu pribavlja zadovoljstvo osjecanja pripadnosti kako na ovom tako I na onom svijetu..a pri tome nikad nije procito kuran ili bibliju ili iskreno prouciju religiju mada I takvih rijetko ima..njemu je vaznija tradicija.
U toj tradiciji su uklopljeni sujevjerje, obicaji, tabui, poboznost, ponekad I religioznost ali nikako prosvjecivanje i kriticki pristup tim pojavama..suti dobro je sto manje znam manje me glava boli. I tako to vjekovima ide.
Ozbiljan pristup dogmi vjerovanja I praktikovanja te odredjene vjere obavezno iskljucuje praktikovanje tradicije I obicaja koji su prepuni praznovjerja I udaljavanjem od svog matriksa znaci pripajanje novoj liniji I novom matriksu..zato su mnogim traditional nim muslimanima vehabije cudne ili katolicima neki evangelisti..itd.
Ateizam je druga varijanta odvajanja od matriksa tradicije ..neki ateisti su apsolutni nevjernici ali zbog slabosti licnosti idalje praktikuju tradicionalne obicaje"kult predaka"jak kompleks I vezanost za roditelje je osnova ovog stremljenja.
Druga vrsta ateista ne vjeruje u boga I ostro se protivi tradiciji ili je nastoji izmjeniti ili je promjeniti. On obicno junacki zivi u borbi sa dva demona poput fridrih nicea sve dok ili ne uspje ili ne skrene.
Covjeku se uvjek namecu pitanja ili zatucanost ili strah od nepripadnosti? Strah od nepripadnosti je velika energija za razvoj licnosti I evoluciji uma I razuma.
zagortenej

#2389 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

mariner wrote: Ljudi vjeruju u boga prvenstveno zbog straha od samoce i nepripadnosti. Strah od smrti ili nistavnosvi iz toga prizilazi..strah od napustenosti ili izgubljenosti ili dezorijentacije su najjaci povodi grcevito se hvatajuci za tradiciju u kojoj je I vjeroispovjest. Zato je konvertitima tesko novu vjeru asimilirati jer mu se pod nogama gube oslonci tradicije koja mu je usadjena od malih nogu i ona daje sigurnost. Zato taj problem konvertit rjesava jakom fanatizmom u novo izabranoj vjeri jer fanatizam nadkompenzuje sumnje I kolebanja.
Strah od ne pripadnosti jako budi instinkt "kult predaka" na kojem je naslonjena religija..zato mnogi praktikuju formu obicaja I vjerovanja koja mu pribavlja zadovoljstvo osjecanja pripadnosti kako na ovom tako I na onom svijetu..a pri tome nikad nije procito kuran ili bibliju ili iskreno prouciju religiju mada I takvih rijetko ima..njemu je vaznija tradicija.
U toj tradiciji su uklopljeni sujevjerje, obicaji, tabui, poboznost, ponekad I religioznost ali nikako prosvjecivanje i kriticki pristup tim pojavama..suti dobro je sto manje znam manje me glava boli. I tako to vjekovima ide.

Ozbiljan pristup dogmi vjerovanja I praktikovanja te odredjene vjere obavezno iskljucuje praktikovanje tradicije I obicaja koji su prepuni praznovjerja I udaljavanjem od svog matriksa znaci pripajanje novoj liniji I novom matriksu..zato su mnogim traditional nim muslimanima vehabije cudne ili katolicima neki evangelisti..itd.
Ateizam je druga varijanta odvajanja od matriksa tradicije ..neki ateisti su apsolutni nevjernici ali zbog slabosti licnosti idalje praktikuju tradicionalne obicaje"kult predaka"jak kompleks I vezanost za roditelje je osnova ovog stremljenja.
Druga vrsta ateista ne vjeruje u boga I ostro se protivi tradiciji ili je nastoji izmjeniti ili je promjeniti. On obicno junacki zivi u borbi sa dva demona poput fridrih nicea sve dok ili ne uspje ili ne skrene.
Covjeku se uvjek namecu pitanja ili zatucanost ili strah od nepripadnosti? Strah od nepripadnosti je velika energija za razvoj licnosti I evoluciji uma I razuma.
:thumbup:
Kikibombona

#2390 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

Smrcak i Mumin su antipropaganda za islam.

Ima ovdje muslimana koji fino pisu, poput Arzuhal, Towlie i drugih, ali dok citas ovu dvojicu, tacno imas zelju da ti to bude posljednje citanje o islamu. Vas dvojica ljude mozete samo izvesti iz vjere, nikoga, ni pod razno, ne mozete uvesti. Ako vam je stalo do vjere, do spasenja ljudi, odmorite malo, pustite da misionare oni koji za to imaju talenta. Vas dvojica definitivno nemate. :-) To ce vam reci svako neutralan. Posavjetujte se, u duhu islama, ne zavirite kao mazge. :D

Ocajna diskusija u posljednje dvije stranice koje sam nazalost procitao. :(
Smrcak15

#2391 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:Smrcak i Mumin su antipropaganda za islam.

Ima ovdje muslimana koji fino pisu, poput Arzuhal, Towlie i drugih, ali dok citas ovu dvojicu, tacno imas zelju da ti to bude posljednje citanje o islamu. Vas dvojica ljude mozete samo izvesti iz vjere, nikoga, ni pod razno, ne mozete uvesti. Ako vam je stalo do vjere, do spasenja ljudi, odmorite malo, pustite da misionare oni koji za to imaju talenta. Vas dvojica definitivno nemate. :-) To ce vam reci svako neutralan. Posavjetujte se, u duhu islama, ne zavirite kao mazge. :D

Ocajna diskusija u posljednje dvije stranice koje sam nazalost procitao. :(
hjamo sad fino, da vidimo sta je to sto sam napisao a tebi je to trn u oku. navedi sta je problematicno to sto sam napisao?
Dozer

#2392 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Oko 90% toga... :D
Tvoj najveci problem je nedostatak vlastitog misljenja i promisljanja. Ne postoji kriticka misao ni o cemu, nego samo slijedis, a onda na prilicno rigidan nacin pokusavas dokazati da si u pravu. Ovo je bez namjere vrijedjanja, iskljucivo dobronamjerno govorim.

Ja razumijem da islam "propisuje" slijedjenje, a niposto dovodjenje bilo cega iz Kur'ana pod znak pitanja, ali... It's 21st century, not 5th...
patriot_1

#2393 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

="mariner"]
Ljudi vjeruju u boga prvenstveno zbog straha od samoce i nepripadnosti. Strah od smrti ili nistavnosvi iz toga prizilazi..strah od napustenosti ili izgubljenosti ili dezorijentacije su najjaci povodi grcevito se hvatajuci za tradiciju u kojoj je I vjeroispovjest. Zato je konvertitima tesko novu vjeru asimilirati jer mu se pod nogama gube oslonci tradicije koja mu je usadjena od malih nogu i ona daje sigurnost. Zato taj problem konvertit rjesava jakom fanatizmom u novo izabranoj vjeri jer fanatizam nadkompenzuje sumnje I kolebanja.
Referirat ću se samo na prvu rečenicu,,,ljudi vjeruju u Boga jer on postoji!
Dozer

#2394 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Dokaži :D

I, procitaj tu prvu recenicu bar 10x, a onda odgovori na jednostavno pitanje - zasto ljudi vjeruju da postoji, ako zaista postoji i to znaju? :D

Eksperimenti za utvrdjivanje cinjenicnog stanja:
1. Vizuelni test - Stati pred ogledalo i pogledati u njega. Ako se vidi vlastiti odraz, odgovoriti na pitanje - da li postojim, ili samo vjerujem da postojim?
2. Zvucni test - Stati na sredinu sobe, zatvoriti oci, a onda ispustiti snazan glasovni zvuk (vrisak). Ako se taj zvuk cuje, odgovoriti na pitanje - da li postojim, ili samo vjerujem da postojim?
3. Osjetilni test - Stati na sredinu sobe, zatvoriti oci, a nekoga zamoliti da iza ledja mase lepezom. Ako se osjeti kretanje zraka (puhanje), odgovoriti na pitanje - da li u prostoriji postoji jos neko, ili samo vjerujem da postoji?
r_faruk

#2395 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

Referirat ću se samo na prvu rečenicu,,,ljudi vjeruju u Boga jer on postoji!
ovo jos uvijek niko nije uspio dokazati, kao ni tvrdnju da ne postoji...
tvoja je pretpostavka da postoji i ako, sudeci po trenutnoj situaciji na zemlji, ne postoji.
ako i postoji onda je digao ruke od ljudi... sve u svemu vi biste trebali dokazati da postoji, a to je trenutno nemoguce...

meni je jasno da je to vase uvjerenje, da ste prihvatili da svemoguci postoji, ali i dalje biste trebali biti svjesni da je to samo vase uvjerenje i da ni na koji nacin ne moze predstavljati nikakav naucni osnov, dokaz, ili bilo sta sto bi potvrdilo postojanje svemoguceg.... ova brojcana cuda i gluposti nisu nikakvo cudo i samo ogranicenom umu mogu predstavljati naucni dokaz, nekome ko nema dodira sa naukom (zapravo su upravo takvi ljudi zagovornici upravo tih teorija)...
Smrcak15

#2396 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Oko 90% toga... :D
Tvoj najveci problem je nedostatak vlastitog misljenja i promisljanja. Ne postoji kriticka misao ni o cemu, nego samo slijedis, a onda na prilicno rigidan nacin pokusavas dokazati da si u pravu. Ovo je bez namjere vrijedjanja, iskljucivo dobronamjerno govorim.

Ja razumijem da islam "propisuje" slijedjenje, a niposto dovodjenje bilo cega iz Kur'ana pod znak pitanja, ali... It's 21st century, not 5th...
eh svasta, pa moje vlastito misljenje je sihronizovano sa islamskim nacinom razmisljanja, zato sto smatram islam ispravnim putem u zivotu.
a onda na prilicno rigidan nacin pokusavas dokazati da si u pravu
ja kad dokazujem nesto, pokusajem to dokazima potkrijepiti, a to sto se tebi to nesvidja sta ja mogu momcino.

uvijek prihvatam dokaze, pa makar i protiv mene bili, samo ako su jaki i valjani dokazi, nemogu ja sad glavom kroz zid ako su dokazi jasni.
Dozer

#2397 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Momcino, izgleda da su ti dokazi jasni samo tebi... A, pri tome, nisam siguran da uopste razumijes sta znaci "dokaz"...

Eto, gore imas 3 eksperimenta. Probaj ih, onda ih prenesi na ovo o bogu, pa cemo dalje...
SamoVasGledam

#2398 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Ti prihvataš dokaze protiv sebe? Smrčak molim te uozbilji se. Ko te ne zna...

Sećam se kada sam citirao hadis u kojem se Omer hvalio kako je Allah njegove (Omerove) reči stavio u Kur'an od prvog do poslednjeg stola, želeći time da dokažem da Kur'an ima i ljudsko poreklo, a tvoj odgovor na to je bio da je Omer bio inteligentan i pronicljiv i da je zbog toga unapred znao šta će Allah staviti u Kur'anu.

Ne prihvataš ti nikakve dokaze protiv sebe, već uvek pronalaziš (ili bolje rečeno to pokušavaš) razne izgovore, opravdanja, odgovore, bez obzira koliko oni smešni i nelogični bili samo da bi nekako 'uklonio' silne zavrzlame u Islamu. Nije tebi stalo do istine, već je tebi stalo da na bilo koji način, po svaku cenu, odbraniš svoja uverenja bez obzira koliko ona besmislena bila.
eh svasta, pa moje vlastito misljenje je sihronizovano sa islamskim nacinom razmisljanja, zato sto smatram islam ispravnim putem u zivotu.
Upravo ovim si i sve rekao. Ti ne razmišljaš svojom glavom, ti razmišljaš islamskom logikom i sve samo njoj podređuješ, sve posmtraš samo kroz njenu prizmu. Kao da ostatak sveta, čovečanstva, drugih pogleda na svet, filozofi ne postoje. A ljudi su živeli dobro i pre Islama, pa im ništa nije falilo. Veće i naprednije civilizacije su postojale i postoje nezavisno od Islama. Pre i posle njegovog osnivanja, a ti sebe ograničavaš samo islamskim viđenjem sveta.
Dozer

#2399 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

A to je i upravo ono sto mu ja rekoh - samo slijedi, a ne razmislja ni o cemu sto slijedi.

Ali, po njemu je Kur'an od Muhammeda, a ne od boga, pa eto...

Da mi opet ne kaze da on to nije rekao... http://forum.klix.ba/vjeru-ce-pokopati- ... #p12846917
Smrcak15 wrote: zato sto se slijedi Poslank Muhammed, vjera potice od njega a ne od nas da krojimo vjeru kako nam je ceif

ako se drzis vjere drzi se izvora inace ces samo u zabludu otici.
Smrcak15

#2400 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ti prihvataš dokaze protiv sebe? Smrčak molim te uozbilji se. Ko te ne zna...

Sećam se kada sam citirao hadis u kojem se Omer hvalio kako je Allah njegove (Omerove) reči stavio u Kur'an od prvog do poslednjeg stola, želeći time da dokažem da Kur'an ima i ljudsko poreklo, a tvoj odgovor na to je bio da je Omer bio inteligentan i pronicljiv i da je zbog toga unapred znao šta će Allah staviti u Kur'anu.

Ne prihvataš ti nikakve dokaze protiv sebe, već uvek pronalaziš (ili bolje rečeno to pokušavaš) razne izgovore, opravdanja, odgovore, bez obzira koliko oni smešni i nelogični bili samo da bi nekako 'uklonio' silne zavrzlame u Islamu. Nije tebi stalo do istine, već je tebi stalo da na bilo koji način, po svaku cenu, odbraniš svoja uverenja bez obzira koliko ona besmislena bila.
Upravo ovim si i sve rekao. Ti ne razmišljaš svojom glavom, ti razmišljaš islamskom logikom i sve samo njoj podređuješ, sve posmtraš samo kroz njenu prizmu. Kao da ostatak sveta, čovečanstva, drugih pogleda na svet, filozofi ne postoje. A ljudi su živeli dobro i pre Islama, pa im ništa nije falilo. Veće i naprednije civilizacije su postojale i postoje nezavisno od Islama. Pre i posle njegovog osnivanja, a ti sebe ograničavaš samo islamskim viđenjem sveta.

kao eto ugodan zivot znak da si na pravom putu :-) da je tako, onda bi najjveci nemoralci kao muzicari, glumci itd bili na pravom putu jer zive dobro, materijalno obezbijedjeni.
Locked