Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Plavo-bijeli

#2376 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

A frajera, pa kolko god bilo teško povjerovati da je sve ovo samo od sebe nastalo, još je teže povjerovati da je Bog koji je ovo sve stvorio sam od sebe nastao. Tu ti završava sva priča moj Smrle.
aurora313

#2377 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Vi koji vjerujete u evoluciju, kako uopste mozete vjerovati u evoluciju da to samo od sebe slucajni dogadjajima se stvara, sve ovo????
Smrčak, ništa u univerzi nije slučajnost. Ništa nije vječno. I sve se mijenja po uslovima i potrebama.

Kao sve gore o čemu ne razmišljaš i ne učiš, i ti si po svojim pogledima i shvatanjima samo jedna od slučajnosti.
Smrcak15

#2378 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:A frajera, pa kolko god bilo teško povjerovati da je sve ovo samo od sebe nastalo, još je teže povjerovati da je Bog koji je ovo sve stvorio sam od sebe nastao. Tu ti završava sva priča moj Smrle.
Ali niko od vjernika nevjeruje da je Bog ikad nastao, on je uvijek ili oduvijek prisutan o svom Bozanskom domenu, nikad nije nastao niti je rodjen i tu se sva prica zavrsava u tvom slucaju.

kazes mozda, pa nemogu to da shvatim da Bog nije nastao d aje uvijek prisutan, pa normalno da nemozes kad smo ograniceni culima i razmisljanjemm, mi nemozemo pojmiti vjecnost a kako da pojmimo BOga sto je jos kompliciranije.

a to sto nemozes da pojmis zbog svog intelektualno i culnih ogranicenja nije dokaz da nemoze tako da bude.

Evo jedan primjer, zamisli se vratis se 2000 godine unazad i potrefis se u pustinji, vidis ljudi cuvaju stoku pa im ti pocnes pricati kako ce u buducnosti covjek da leti gvozdju iznad oblaka(avion) iz tog gvozdja moci ce da prica sa svojom familijom koja je na zemlji na kraj svijeta (mobil) i ne samo to nego ce ih moci da vidi (mobilna kamera, skype, itd)

Sta mislis sta bi posmislio o tebi taj beduin iz pustinje, vjerovatno bi te smatrao ludjakom i poceo bacati balegu na Tebe govoreci "goni se od mene ludjace, idi kupaj ribe u vodi" :lol:

nevjerovatno bi mu zvucalo, a sta mislis da se ti razumijes u tehnicke detalje aviona, cjipove koji su programirani jako sofisticiranim kodovima sa C++ i ostalim programerskim softverima, sta mislis bili mogao taj beduin da razumije kako funkcionise taj chip sa tim kodovima, dali bi ikad uopste mogao da razumije te kodove iz tog chipa. Nebi sigurno

eh tako posto je on ogranicen, tako smo mi ograniceni i nemozemo pojmiti bit Boga, njegovo bice, vjecnost ali mozemo pojmiti barem neke stvari koje su potrebe za cisto vjerovanje o Bogu.
Smrcak15

#2379 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Vi koji vjerujete u evoluciju, kako uopste mozete vjerovati u evoluciju da to samo od sebe slucajni dogadjajima se stvara, sve ovo????
Smrčak, ništa u univerzi nije slučajnost. Ništa nije vječno. I sve se mijenja po uslovima i potrebama.

Kao sve gore o čemu ne razmišljaš i ne učiš, i ti si po svojim pogledima i shvatanjima samo jedna od slučajnosti.
stani malo , dogovorite se sami sabom prvom pa onda dodji da diskutujemo ,nemoze to tako, evolucija ti kaze "slucajna mutiranja"

The genetic variation that occurs in a population because of mutation is random
http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/evo_32

a ti kaze nema slucajnosti.

ima li ili nema, dogovorite se pa dodjite ponovo u diskusiju :D
aurora313

#2380 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
Plavo-bijeli wrote:A frajera, pa kolko god bilo teško povjerovati da je sve ovo samo od sebe nastalo, još je teže povjerovati da je Bog koji je ovo sve stvorio sam od sebe nastao. Tu ti završava sva priča moj Smrle.
kazes mozda, pa nemogu to da shvatim da Bog nije nastao d aje uvijek prisutan, pa normalno da nemozes kad smo ograniceni culima i razmisljanjemm, mi nemozemo pojmiti vjecnost a kako da pojmimo BOga sto je jos kompliciranije....
Prihvatam da si ograničen razmišljanjem. Nego da ponovim: Šta misliš od kuda i kako je on nastao?

Nemoj mi samo nebuloza da je to kako ti vjeruješ (to nikome ništa ne vrijedi) i izbjegavanje odgovara na to pitanje postavljeno ranije, ali i tvoje kritike Velikog Praska. Jer ako nešto ne može nastati iz 'ničega', kako onda može neko ko je po tom mišljenju sve kreativno stvorio nastati?

Da ti pomognem: odgovora nema. Jedno ti je ostalo da se 'diviš' božanskoj ulozi u 'stvaranju' i da postavljaš sličice iz prirode koju je stvorila evolucija.
Smrcak15

#2381 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
kazes mozda, pa nemogu to da shvatim da Bog nije nastao d aje uvijek prisutan, pa normalno da nemozes kad smo ograniceni culima i razmisljanjemm, mi nemozemo pojmiti vjecnost a kako da pojmimo BOga sto je jos kompliciranije....
Prihvatam da si ograničen razmišljanjem. Nego da ponovim: Šta misliš od kuda i kako je on nastao?

Nemoj mi samo nebuloza da je to kako ti vjeruješ (to nikome ništa ne vrijedi) i izbjegavanje odgovara na to pitanje postavljeno ranije, ali i tvoje kritike Velikog Praska. Jer ako nešto ne može nastati iz 'ničega', kako onda može neko ko je po tom mišljenju sve kreativno stvorio nastati?

Da ti pomognem: odgovora nema. Jedno ti je ostalo da se 'diviš' božanskoj ulozi u 'stvaranju' i da postavljaš sličice iz prirode koju je stvorila evolucija.
Nego da ponovim: Šta misliš od kuda i kako je on nastao?
ja jedno ti drugo, nije covjce nastao nikad jer je oduvijek postojao

Allah kaze za sebe:
1. Reci: "On je Allah – jedan
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"

vrijeme i prostor su stvoreni sa Big bangom, a Allah je van vremena i prostora , on je u svojoj dimenziji.

Mi njegovo postojanje uocavanmo sto gledamo u njegova stvorenja i tragove njegovog stvaranja.

netreba nama previse mozga da uocimo da kad vidimo sijelicu da znamo da je onaj ko je dizajnirao poznaje kako struja funkcionise, koje materijali da se koriste, itd, znaci gledamo u tragove njegovog stvaranja i na taj nacin uocavamo njegovo postojanje, osobine, znanje, mudrost itd.
Last edited by Smrcak15 on 21/04/2016 11:00, edited 2 times in total.
Towelie

#2382 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Nije mi jasno kako ateisti prihvataju da je ceo svemir mogao nastati cistom slucajnoscu, dok moju teoriju da je "Hamlet" nastao eksplozijom u stampariji nece da uzmu u razmatranje. :D
aurora313

#2383 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: kazes mozda, pa nemogu to da shvatim da Bog nije nastao d aje uvijek prisutan, pa normalno da nemozes kad smo ograniceni culima i razmisljanjemm, mi nemozemo pojmiti vjecnost a kako da pojmimo BOga sto je jos kompliciranije....

Nego da ponovim: Šta misliš od kuda i kako je on nastao?
ja jedno ti drugo, nije covjce nastao nikad jer je oduvijek postojao

Allah kaze za sebe:
1. Reci: "On je Allah – jedan
2. Allah je Utočište svakom!
4. i niko Mu ravan nije!"
Čekaj malo.... ne žuri. To je po islamu. Ali postoji i starija mono postavka kod Jevreja i to nigdje ne stoji. Kako to objašnjavaš?
Smrcak15

#2384 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote: Čekaj malo.... ne žuri. To je po islamu. Ali postoji i starija mono postavka kod Jevreja i to nigdje ne stoji. Kako to objašnjavaš?
kakva postavka, daj malo jasnije brate, nemogu ja pricat sa tobom u zagonetkama razbijajuci glavu sta si htio reci.
aurora313

#2385 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote: Čekaj malo.... ne žuri. To je po islamu. Ali postoji i starija mono postavka kod Jevreja i to nigdje ne stoji. Kako to objašnjavaš?
kakva postavka, daj malo jasnije brate, nemogu ja pricat sa tobom u zagonetkama razbijajuci glavu sta si htio reci.
To da Alah sam za sebe govori:
Smrcak15

#2386 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
To da Alah sam za sebe govori:
pa zato sto smo mi i jevreji skoro pa ista vjera, isti nam je izvor, a to je Allah/Alaha/Elah/Elohim

francuski zidovski rabi govori o islamu i Allahu
Last edited by Smrcak15 on 21/04/2016 11:25, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#2387 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

pinkman wrote:
Zasto bi bilo nazadno kameno pravilo u kojem je zabranjeno ubiti nekoga, ogovarati, ciniti blud, biti ohol, kockati itd., a pozeljno pomoci komsiji, siromasnima, uciti, i generalno biti dobar prema svima. :-)
Ubistvo je kaznjivo u malte ne svim drzavama svijeta. :D

Dakle, nije problem u nekim takoreci "univerzalnim" moralnim nacelima koji u konacnici nemaju nikakve direktne veze sa islamom ili krscanstvom.
Problem je sto ukupni set pravila, i ponasanje koje proizilazi iz slijedjena tih pravila ima negativne implikacije za razvoj drustva u modernom dobu.

Islam kao religija je kao stvoren za tihu patnju. Uglavnom celebrira nadgrobni zivot dok sve ovozemaljsko "kontrolise" imaginarno bice (nafaka).
Dakle uglavnom daje vrlo lose predispozicije za bilo kakvu vrstu samoinicijative, koja je glavni uslov za bilo kakvu vrstu privredjivanja ili istrazivanja
Kao drugo, islam zabranjuje bilo kakvo propitivanje i daje preveliku moc samozvanim autoritetima koji s mijesaju u sve sfere drustva.
To implicira lose preduslove za naucni razvoj, olaksava manipulaciju ljudima i onemogucuje demokratsko uredjenje drustva. Nije slucajnost da su skoro sve islamske drzave diktature, u kojima vodje vode kolo u sprezi sa klerom. Zacarani krug se zatvara cinjenicom da kleru nije stalo do obrazovanja sirih masa. Nije slucajnost da islamske drzave procentualno najmanje ulazu u obrazovanje.
Serijatsko uredjenje neminovno vodi do neravnopravnosti spolova. Dakle za razliku od "slobodnih" drustava, serijatska drustva nisu u stanju da u punom kapacitetu iskoriste intelektualni i radni potencijal vise od polovine stanovnistva (zena).
Ostalne rigidne zabrane takodjer nisu vrlo plodonosne. Sama cinjenica da je i kamata zabranjena je takodjer katastrofalna, sa obzirom da je ona glavni pokretac ekonomskog i tehnoloskog razvoja.
Nije ni za zanemariti, kolicina vremena koju muslimani trose za svoje vjerske rituale i diskusije o vjerskim pitanjima. :D

Postoji jos jedno mnostvo drugih razloga koje dalje koce drustveni razvoj, ali ne zelim da nabrajam do sutra
Smrcak15

#2388 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
pinkman wrote:
Zasto bi bilo nazadno kameno pravilo u kojem je zabranjeno ubiti nekoga, ogovarati, ciniti blud, biti ohol, kockati itd., a pozeljno pomoci komsiji, siromasnima, uciti, i generalno biti dobar prema svima. :-)
Ubistvo je kaznjivo u malte ne svim drzavama svijeta. :D

Dakle, nije problem u nekim takoreci "univerzalnim" moralnim nacelima koji u konacnici nemaju nikakve direktne veze sa islamom ili krscanstvom.
Problem je sto ukupni set pravila, i ponasanje koje proizilazi iz slijedjena tih pravila ima negativne implikacije za razvoj drustva u modernom dobu.

Islam kao religija je kao stvoren za tihu patnju. Uglavnom celebrira nadgrobni zivot dok sve ovozemaljsko "kontrolise" imaginarno bice (nafaka).
Dakle uglavnom daje vrlo lose predispozicije za bilo kakvu vrstu samoinicijative, koja je glavni uslov za bilo kakvu vrstu privredjivanja ili istrazivanja
Kao drugo, islam zabranjuje bilo kakvo propitivanje i daje preveliku moc samozvanim autoritetima koji s mijesaju u sve sfere drustva.
To implicira lose preduslove za naucni razvoj, olaksava manipulaciju ljudima i onemogucuje demokratsko uredjenje drustva. Nije slucajnost da su skoro sve islamske drzave diktature, u kojima vodje vode kolo u sprezi sa klerom. Zacarani krug se zatvara cinjenicom da kleru nije stalo do obrazovanja sirih masa. Nije slucajnost da islamske drzave procentualno najmanje ulazu u obrazovanje.
Serijatsko uredjenje neminovno vodi do neravnopravnosti spolova. Dakle za razliku od "slobodnih" drustava, serijatska drustva nisu u stanju da u punom kapacitetu iskoriste intelektualni i radni potencijal vise od polovine stanovnistva (zena).
Ostalne rigidne zabrane takodjer nisu vrlo plodonosne. Sama cinjenica da je i kamata zabranjena je takodjer katastrofalna, sa obzirom da je ona glavni pokretac ekonomskog i tehnoloskog razvoja.
Nije ni za zanemariti, kolicina vremena koju muslimani trose za svoje vjerske rituale i diskusije o vjerskim pitanjima. :D

Postoji jos jedno mnostvo drugih razloga koje dalje koce drustveni razvoj, ali ne zelim da nabrajam do sutra
islam zabranjuje bilo kakvo propitivanje i daje preveliku moc samozvanim autoritetima koji s mijesaju u sve sfere drustva.
nije pametno lagati javno pa da svako vidi da se sluzis lazima

prenosi Abdullah ibn Abbas, radijallahu ‘anhuma, da je čovjek bio ranjen u vrijeme Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa je polucirao u snu, pa su mu naredili i rekli da se okupa, pa je umro od toga. Sve je to prenešeno i stiglo do Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa je rekao: „Ubiše ga, Allah ih ubio, ako nisu znali zašto nisu pitali, zar nije lijek bolesnog u pitanju, bilo mu je dovoljno da uzme tejemmum…“

Allah kaze:

"I prije tebe smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate vi!"

To implicira lose preduslove za naucni razvoj,
cuj toj, a kako je onda prvi univerzitet ikad osnovan bio osnovan od zene muslimanke Fatime el Fihri
Image
Image

Fatima Muhammad Al-Fihri Al-Quraysh founded the Qarawiyyin (French: al-Karaouine) mosque and madrasa in Fes, Morocco in 859 CE.[1] The madrasa is still in operation today as the University of Qarawiyyin which is the world's oldest university, and the mosque is one of the largest in North Africa.[2][3][4]
to sto su sad muslimanske zemlje nazadne i neslijede islam, nije islam kriv tome, islam naredjuje nauku i muskarcu i zeni

kakvo nakardno razmisljanje, cuj zabrana kamate katastrofa, a koliko ih je u siromastvu danas zbog kamata ali zato drugi lihvari Pune dzepove, i to tebi ok, sa moralne strane.
ja71

#2389 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: ...
Ja barem kad vidim ove fantasticne primjere iz prirode i jos kako je zemlja nastimana za zivot shvatam da ovo nemogu slucajni dogadjaji kreirati kao sto vi vjerujete, jedino da Bog kroz evoluciju to stvara ili da stvori zivotinju odjednom, kako god evolver mora biti prisutan da evolvira zivotinje inace evolucija nema logike kao sto fabrika bez inzinjera nema logike.
Hvala Smrcak na slikama i filmicima. ovakvi prakticni primjeri su stvarno bogastvu sa ovu temu.

e sad da predjem na stvar :
Ako su ove zivotinje iz gore navedenih primjera stvarno produkt (bezgranicno inteligentnog i svemoguceg) kreatora moram postaviti pitanje:
zasto im uopste treba da se brane od predatora odnosno zasto moraju sami biti predatori ?
Zasto su zakoni prirode tako brutalni ?
Ako je to stvarno od Boga, zasto bi je on pravio takvu ?
Zar je nije mogao naporaviti drugaciju ?
Ti ces reci jeste ali ja u tome ne prepoznajem smisao.

Zasto ne bi smo svi bili biljojedi ?
Zasto ne bismo mogli jesti kamenje ili jednostavno zivjeti od zraka ?
Zasto uopste moramo jesti ?
Zasto se umorimo, zasto moramo spavati, itd. ?

To sto vi vjernici nazivate savrsenstvom, meni se cini polusavrseno.
Meni je to u stvari najbolji dokaz da iza toga ne stoji inteligencija nego spontani proces.
Smrcak15

#2390 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: ...
Ja barem kad vidim ove fantasticne primjere iz prirode i jos kako je zemlja nastimana za zivot shvatam da ovo nemogu slucajni dogadjaji kreirati kao sto vi vjerujete, jedino da Bog kroz evoluciju to stvara ili da stvori zivotinju odjednom, kako god evolver mora biti prisutan da evolvira zivotinje inace evolucija nema logike kao sto fabrika bez inzinjera nema logike.
Hvala Smrcak na slikama i filmicima. ovakvi prakticni primjeri su stvarno bogastvu sa ovu temu.

e sad da predjem na stvar :
Ako su ove zivotinje iz gore navedenih primjera stvarno produkt (bezgranicno inteligentnog i svemoguceg) kreatora moram postaviti pitanje:
zasto im uopste treba da se brane od predatora odnosno zasto moraju sami biti predatori ?

Zasto ne bismo mogli jesti kamenje ili jednostavno zivjeti od zraka ?

Meni je to u stvari najbolji dokaz da iza toga ne stoji inteligencija nego spontani proces.
pa daje im odbranbene mehanizme kako nebi bili prelak plijen, a i oni moraju o nesta zivjeti.

za nas je to brutalno koji posmataramo, ali za zivotinje nije, sta mislis da lavu se obratis i kazes zasto si tako brutalan u ubijaju, ja mislim da kad bi mogao da progovori, rekao,"haj majke ti suti, ovo je moja nafaka od BOga da prezivim, sta mislis da mi lavovim vama ljudima zabranimo voce i povrce pobili bi nas ko kokosi"

zato sto bi se poremetio ekosistem, moraju biti regulisanja zivotinja, da samo ima biljojedi ljudski rod bi mozda izumro, jer bi zivotinje se razmnozavali a jeli bi biljke.

dokaz za toje Kina kad su naredili bili da ubijaju jednu vrstu ptica , doslo naredjenje od rukovodstva, pa kad se smanjila populacija te vrste ptica, to je uzrokovalo da milioni kinzea pomru, jer su se razmnozili insekti koji su opustosili pasnjake a nije bilo regulisanja broja insekata od strane te vrste ptica koju su ljudi sami ukokali fakticki sami su sebe upucali jer su ubili regulatora ekosistema, da dovodi balans u eko sistem, pa se razmnozilinsekti i pojeli im sve sto su posadili.

jeli ti sad jasno zasto mora biti mesojeda da nije samo biljojed?

da bi prezivjeli tako Bog odredio , ali da se jede to je dio testa od Boga, jer da nemoramo jesti onda mnoge stvari sto spadaju u test nebi mogle biti izvrsene, ne pij, ,ne jede zabranjeno, itd plus monogo toga.

moramo spavati radi odmora, jer nas je stvorio da se umaramo i odmaramo.

a u Raju nece biti spavanja, a bit ce jela ne da se prezivi nego da se uziva u jelu i picu.
Meni je to u stvari najbolji dokaz da iza toga ne stoji inteligencija nego spontani proces
prije ce biti da nisi upucen u sve tokove kako to sve funkcionise

ti bi samo imao biljojede a to bi urzokovalo propasti covjecanstva.
ja71

#2391 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

@Smrcak15
je li ti to stvarno ne vidis sumu od drveca ?
Optimus Prime

#2392 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

ja71 wrote:@Smrcak15
To je osnovna karakteristika selefija. :D

Zive ljudi u nekom svom svijetu.

"Bog je stvorio razlicite zivotinje da bi mogao testirati ljude, koje zivotinje ce jesti a koje nece."

Ovo je za rubriku "Greatest Shits"
Smrcak15

#2393 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
To je osnovna karakteristika selefija. :D

Zive ljudi u nekom svom svijetu.

"Bog je stvorio razlicite zivotinje da bi mogao testirati ljude, koje zivotinje ce jesti a koje nece."

Ovo je za rubriku "Greatest Shits"
ne izvrci to, nikad tako nesto nisam rekao

nego sam stava da zivotinje su tu radi ekosistema, da se ekosistem odrzava.
Smrcak15

#2394 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

kakva suma kako drvece, o cemu ti to?????
ja71

#2395 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: kakva suma kako drvece, o cemu ti to?????
Dragi Smrcak, to ti je jedna izreka.
Inace se upotrebljava kada se zeli skenuti nekome (tebi) paznja:
ko vidi svaki detalj za sebe (drvo) a ne prepoznaje cjelinu (sumu).

Postoji doduse i slicna izreka ali sa drugacijim znacenjem:
"ne vidjeti drvo od sume".
To se koristi da bi se skrenula nekome paznja da ne obraca paznju na pojedinca (drvo)
kada stremi nekom svome cilju (suma)

da se vratimo na gore navedenu diskusiju konkretno na tvoju argumentaciju.
pokusavam se skoncentrisati samo na srz, zato brisem ostatak.
Smrcak15 wrote:
zato sto bi se poremetio ekosistem, moraju biti regulisanja zivotinja, da samo ima biljojedi ljudski rod bi mozda izumro, jer bi zivotinje se razmnozavali a jeli bi biljke.
Ovakva tvoja argumentacija sugerise da Bog nije stvorio ekosistem nego da je samo u vec zatecenom ekosistemu napravio najbolje sto je mogao ?

Eto otkuda moje zapazanje da ti ne vidis cjelinu od detalja.

ima i ona izreka :cjelina je vise od sume svih detalja koji je cine.
aurora313

#2396 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Towelie wrote:Nije mi jasno kako ateisti prihvataju da je ceo svemir mogao nastati cistom slucajnoscu, dok moju teoriju da je "Hamlet" nastao eksplozijom u stampariji nece da uzmu u razmatranje. :D
I to je teorija koja zaslužuje pažnju. Nešto kao, skupi hiljadu majmuna, daj im pisaće mašine i dobićeš cijeli roman.
Ili možda ovo: obezbijedi Smrčku ... :D
ja71

#2397 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

aurora313 wrote:
Towelie wrote:Nije mi jasno kako ateisti prihvataju da je ceo svemir mogao nastati cistom slucajnoscu, dok moju teoriju da je "Hamlet" nastao eksplozijom u stampariji nece da uzmu u razmatranje. :D
I to je teorija koja zaslužuje pažnju. Nešto kao, skupi hiljadu majmuna, daj im pisaće mašine i dobićeš cijeli roman.
taj argument se cesto upotrebljava kako bi se pokazalo da je nemoguce da je npr. zivot nastao "slucajno"

Ali tu se (mislim nenamjerno) previdja cinjenica da se svakih nekoliko milisekundi desava jedna eksplozija u stampariji.
pa kad se onda jedna tako mala vjerovatnoca razvuce na nekoliko miliona godina dobije se ne tako mala vjerovatnoca da jednog dana stvarno nastane "Hamlet".
Zato nauka i smatra da je u odredjenim uslovima nastanak zivota neminovan.

Ali dzaba je ovo pricati ljudima koji barataju pojmom vjerovatnoca a nikada u je zivotu ni jednom nisu izracunali.
Smrcak15

#2398 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:--
Dragi Smrcak, to ti je jedna izreka.
znam samo neznam sta si htio reci sa tim
Ovakva tvoja argumentacija sugerise da Bog nije stvorio ekosistem nego da je samo u vec zatecenom ekosistemu napravio najbolje sto je mogao ?
Eto otkuda moje zapazanje da ti ne vidis cjelinu od detalja.
ne, Bog je stvorio taj ekosistem a ne da ga je zatekao tako, i povezao ga jedno sa drugim, zivotinje, biljke, ljudi itd

pogledaj samo ovo, zar je moguce da priroda sama zna sta je za nas dobro za nase organe pa stvara biljke u obliku nasih organa za koje su dobre

NEVEROVATNE SLIČNOSTI: Veza između hrane i organa koji leče

Da li ste znali da postoji veza između oblika voća i povrća i organa koje leče? Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Određene namirnice štite upravo one organe na koje liče, a o tome se malo danas zna. Ako malo razmislite, primetićete da se ‘priroda’ verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti.

ŠARGAREPA – OČI

Poprečan presek šargarepe liči na ljudsko oko, tj. dužice. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta karotena koji smanjuje šanse od vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Nauka je pokazala da šargarepa podstiče dovod krvi u ovaj organ i unapređuje funkcije očiju.
Image

ORAH – MOZAK

Izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga. Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.
Image

CELER – KOSTI

Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno, celer je i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.
Image

AVOKADO – MATERICA

Oblik avokada podseća na matericu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje. Takođe, rad materice i njenog grlića poboljšava i konzumiranje kruške i patlidžana.
Image

PARADAJZ – SRCE

Presek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca – jedan paradajz ima četiri komore i crven je. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

Image

GREJPFRUT – GRUDI

Sličnost između okruglih agruma poput pomorandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spreče razvoj raka dojke kod žena. Tačnije, svi citrusi su delotvorni za ovaj deo tela.
Image

ŠKOLJKE – TESTISI

Istraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsećaju na testise, čuvaju zdravlje muških polnih organa. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može da ima značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.
Image

SMOKVE – SPERMATOZOIDI

Smokve su pune semenki, pa zato povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida i tako sprečavaju sterilitet kod muškaraca.
Image

SLATKI KROMPIR – PANKREAS

Batat (Slatki krompir) liči na pankreas i uravnotežuje šećer u krvi.
Image

ĐUMBIR – ŽELUDAC

Đumbir liči na želudac, poznato je da ublažava želudačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za lečenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.
Image
Towelie

#2399 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

ja71 wrote:
aurora313 wrote:
taj argument se cesto upotrebljava kako bi se pokazalo da je nemoguce da je npr. zivot nastao "slucajno"

Ali tu se (mislim nenamjerno) previdja cinjenica da se svakih nekoliko milisekundi desava jedna eksplozija u stampariji.
pa kad se onda jedna tako mala vjerovatnoca razvuce na nekoliko miliona godina dobije se ne tako mala vjerovatnoca da jednog dana stvarno nastane "Hamlet".
Zato nauka i smatra da je u odredjenim uslovima nastanak zivota neminovan.

Ali dzaba je ovo pricati ljudima koji barataju pojmom vjerovatnoca a nikada u je zivotu ni jednom nisu izracunali.
Jel se to desavaju svake milisekunde big bengovi za koje mi ne znamo? Bujrum, dokazi.

I razgranici pojmove matematicka verovatnoca (gde se za bilo koju verovatnocu koja je iznad 0 smatra da ce se kad-tad dogoditi) i prakticna verovatnoca (gde se za odredjene verovatnoce smatra da se ne mogu desiti, iako su vece od 0)
Smrcak15

#2400 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

PEČURKE – UHO

Gljiva poput šampinjona prerezana na pola podseća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.
Image

Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.
Image
Image

Grah zapravo leči i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg.
Image
Image

Hrana za potenciju, Vrganj
http://www.dijetaizdravlje.com/zdravlje ... potenciju/
Image

Fruit is another food that can be easy to fall into the category of an aphrodisiac. With foods such as cucumbers(krastavica), bananas and papaya are very similar in both male and female sex organs, these fruits are very obvious choice for implementing the control diet erectile dysfunction.
http://www.selfgrowth.com/articles/the- ... ysfunction
Image
Image
Last edited by Smrcak15 on 21/04/2016 14:14, edited 1 time in total.
Locked