stari_rastafari wrote:
1. Ne tvrdim. Tvrdim da Afriku i njeno stanovnistvo izrabljuju vjekovima.
2. Ne tvrdim. Ispravnije bi bilo reci da mislim da africki prirastaj i nije bas takav problem kakvim se prikazuje.
Napises prvo ovo, gdje nedvosmisleno razjasnis da
ne mislis da se Africka populacija smanjuje, pa na kraju opet pitas:
stari_rastafari wrote:PS: Depopulate - to greatly reduce the number of people living in (a city, region, etc.). Meni je sve jasno. Tebi? Reci ces da se to u Africi ne desava?
Mislim, stvarno mi nije jasno. Malo smara ta tvoja i Dozerova potreba da mrcvarite logiku i vodite nas kroz raspravu u neki svijet gdje nista vise nema smisla i gdje nisam siguran vise ni da postojim. Ucinio si mi se dosta razumnijim. Razjasnio sam dosad i vise nego dovoljno al evo jos jedan zadnji put: Prirastaj stanovnistva (u procentima) = (natalitet - mortalitet)/10. Ovo je vrlo pojednostavljeno, jer ne uzima u obzir imigracije i razne druge socijalne i demografske faktore, ali dovoljno za smisao onoga sto se zeli reci. Meni je savrseno jasno sta TI ovdje zelis reci, kakvu poruku zelis poslati, ali koristis pogresne rijeci za to. Ti zelis reci da je stopa mortaliteta znatno veca u Africi nego u razvijenom svijetu, i bez da pogledam oficijelne podatke, spreman sam se sloziti u tome. Ali pogledaj formulu covjece. Ako danas 1 milion pogine u ratu u Sudanu, a rodi se dva miliona u Nigeriji, Africka populacija je narasla! Nema depopulacije na kontinentu. Ratovi, ebola, macete, mogu uzrokovati (i vjerovatno uzrokuju) trenutne depopulacije odredjenih regiona u Africi sto kroz smrt, sto kroz emigraciju, ali populacija kontinenta se ne smanjuje, jer zaboravljas da se istovremeno i radjaju djeca!
Ona raste, i to vise nego na bilo kojem drugom kontinentu! Prema tome, savrseno jasno i sigurno ti odgovaram na gornje pitanje:
Ne, ne mislim da se desava depopulacija u Africi, tj. da se populacija kontinenta smanjuje. Ne mislim zato sto svi moguci i nemoguci podaci govore suprotno.
stari_rastafari wrote:3. Mislim da ih treba vise bombardovati i ugnjetavati da se kojim slucajem ne bi razmnozavali. Izvini na sarkazmu, ali sam morao.
Ok, samo mi objasni cemu ovo? Mislim, jel ti uopste pratis sta drugi govore? S kim ti govoris? O cemu je prica krenula? O smanjenju prirastaja. NA KOJI NACIN? Je li IKO govorio o nekoj vrsti prisilnog smanjenja prirastaja?
stari_rastafari wrote:Gledaj, mislim da cemo se sloziti da je danas jako tesko doci do pravih informacija. Ja licno, o ovome sto ovdje pisem, citam vec godinama te sto me vise sokira to me vise zanima. Zanimljivo je da dosta procitanih stvari jasno vidim u desavanjima danas.
O Bill-u, ja znam da lijepo zvuci sve sto se o njemu prikazuje i to sto njegova fondacija radi. Problem je sto Bill nije dosao na posten nacin do svoga bogastva. Takodjer je problem sto je primarni cilj fondacija manipulacija privatnog novca, izbjegavanje poreza te sakrivanje prave sume bogastva.
Poslije svih procitanih knjiga, dokumenata i ostalog materijala, to sto je Bill rekao na TEDx-u za mene zvuci potpuno drugacije, zato i moj takav stav.
Ja licno mislim da ti citas pogresne stvari. Ako trazis intelektualni izazov, trazis na pogresnom mjestu. Ako trazis nesto da raspali mastu, ima mnogo boljih knjiga. Ali to je samo moje misljenje, uz uvazavanje tvoga. Slazem se da Bill nije cvjecka te da nije na sasvim posten nacin dosao do bogatstva. Ali ti spomenu Gadafija. Gadafi je diktator. Mozda je imao najbolje namjere za svoju zemlju, za svoj narod, ali nije prezao od masovnog ubistva ne bi li ostao na moci. Kao i svi drugi diktatori, volio je moc i bogatstvo. Ipak, mislim da bi Libiji puno bilo bolje da je on jos uvijek na vlasti. Svijet nije tako crno-bijel, zar ne? Kako god da je Bill dosao do svog bogatstva, mislim da cini veoma dobru stvar sa tim bogatstvom i neka ga. A to za izbjegavanje poreza i skrivanje bogatstva, ok ako ti zelis tako misliti, samo nije mi jasno zasto covjek koji je zvanicno najbogatiji covjek na svijetu sa procjenjenim bogatstvom od 70 milijardi ima potreba da skriva jos dodatno bogatstvo? Al dobro, svakako tvrdis da to nije primarni cilj. Zato mi nije jasno sta on po tebi zaista radi sa tom fondacijom?
stari_rastafari wrote:Ako si uopste otvorio link mogao si vidjeti da je jako dobro potkrijepljen raznim izvorima, dakle provjerljivim.
Isto vrijedi i za tebe, ako si otvorio wiki link. Vidis, i ovo moze na dvije strane.
stari_rastafari wrote:Kada kazem milijarderi mislim bas na milijardere. Za one najbogatije i ne znamo ko su.

Tako da, ne radi se o jednoj osobi.
Nisam to mislio. Pitao sam jesu li svi milijarderi jedna te ista osoba, sa istim podmuklim planovima, istih pozadina, istih razmisljanja, nesposobni da donose vlastite odluke? Hocu reci, ako se recimo nekom od nas ovdje sutra posreci (dabogda

) da napravimo neku glupu aplikaciju i zaradimo milijarde, hocemo li dobiti neki tajanstveni poziv da nas uclane u neki tajni klub, hocemo li morati proci neku inicijaciju u nekoj pecini sa svijecama, pentagramima i ljudima prekrivenim crnim kapuljacama? Spominjes CfR, ukucao na google, otisao na wiki, pritisnuo ctrl+f, i ukucao "Bill Gates" i nigdje ne nadjoh nejgovo ime. Nadjoh ime Rockfellera. Znaci ako ti dokazes neke mutne radnje Rockfellera, je li to znaci da je sve i jedna milijarder na svijetu upleten u to?