A sta cemo sa trpanjem para u tudji dzep prilikom kupovine?mg wrote:Osuđivati nekog što neće trpati pare u tuđe džepove ako ne mora za mene je papanluk.
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#2376 Re: Automobilizam - All about
- supercali
#2377 Re: Automobilizam - All about
pa upravo ne mozes da shvatis o cemu ja pricammali_milojica wrote:Ne mijesam ja dvije stvari. Covjek ima V8 SUV sa 350 konja sa LPG. Pored toga ima trkaci auto.
Naveo sam i drugi primjer,gdje ima jos vise para,jos skuplji trkaci auto,brodic,ali vozi SUV dizel. Po goranu su to papci i genijalci,a mogu ga obojica kupiti iz temelja.
Dvaput.
ove trkace imaju jer u tome uzivaju
v8 plinasa i ovaj dizela imaju da bi isli na posao na poslovna putovanja na klince palce
sigurno ne idu da bi parkirali ispred barlotija da pokazu kakvo auto imaju sa pola rezervoara i sa 100 maraka u dzepu u najboljem slucaju
jasnije?
a goran je prica za sebe
on ne moze da shvati da ima ljudi koje boli neka stvar hoce li izgubiti na vrijednosti vozila kroz x godina a da shvataju bit stednje i stede
evo licni primjer boli me neka stvar koliko cu izgubiti na npr smartu za x godina ako uzivam u tom autu ili jos bolje na kabrioletu nekom
meni je kabriolet uzivancija i ne moze ga zamjeniti ni jedna limuzina tipa a8 bmw 7 s klasa pa ni a6 pasati oktavije mondei 508 i slicna auta
al to ne znaci da ako ga koristim za posao necu ugraditi plin ili uzeti neko malo auto za te svrhe
srecom posao mi je blizu pa mogu i pjeske ici na posao tako da slabije vozim auto pa tu na neki nacin ustedim na gorivu al isto tako kad se vozim u autu ne izbacim ruku kroz prozor da bi glumio nekog zajebanog tipa koji ima love da kupi pola sarajeva a ni marke u dzepu
-
goran16v
#2378 Re: Automobilizam - All about
Jos samo da objasnis paradoks dr. jackyla i Mr. Hydea kojem kojeg istovremeno boli dupe za gubitak para na autu,a brine ga gubitak para na potrosnji!supercali wrote:pa upravo ne mozes da shvatis o cemu ja pricammali_milojica wrote:Ne mijesam ja dvije stvari. Covjek ima V8 SUV sa 350 konja sa LPG. Pored toga ima trkaci auto.
Naveo sam i drugi primjer,gdje ima jos vise para,jos skuplji trkaci auto,brodic,ali vozi SUV dizel. Po goranu su to papci i genijalci,a mogu ga obojica kupiti iz temelja.
Dvaput.
v8 plinasa i ovaj dizela imaju da bi isli na posao na poslovna putovanja na klince palce
sigurno ne idu da bi parkirali ispred barlotija da pokazu kakvo auto imaju sa pola rezervoara i sa 100 maraka u dzepu u najboljem slucaju
jasnije?
a goran je prica za sebe
on ne moze da shvati da ima ljudi koje boli neka stvar hoce li izgubiti na vrijednosti vozila kroz x godina a da shvataju bit stednje i stede
Nas mentalitet nikad nece shvatiti jednu vrlo prostu cinjenicu, postoje neke stvari cija svrha nije da budu ekonomicne i stednjive, kalkulacijom da budu stedljive se gubi smisao njihovog postojanja, a skupi auti koji puno trose su jedna od njih. Kupiti skup auto i u njega ugraditi plin je jednako kao kupiti skupu skijasku opremu i grebati se za tudju kartu na planini, moze i jedno i drugo, ustedices pare u oba slucaja, niko ne spori ekonomsku racunicu, ali to nije smisao igre.
-
citroen xm
#2379 Re: Automobilizam - All about
Kada se voziš na plin, sa savremenim plinskim sistemom ti ne osjetiš ništa. Ono što ti pruža vožnja na benzinu, dobiješ i sa plinom. Duplu razliku u cijeni pogonskog goriva možeš da uložiš u nešto drugo od renoviranja stana preko ljetovanja ili kupovine nekog novog uređaja za domaćinstvo.
Kada gledaš da uštediš na postprodaji auta, onda pri kupovini gledaš da kupiš isključivo auto koje se brzo prodaje i najmanje gubi. U većini slučaja štednjom u tom slučaju srušiš sve svoje snove o uživanju u autu koje ne voliš, muka ti je dok ga gledaš na parkingu....
Dakle neke ljude je potpuno briga koliko će izggubiti posle x godina jer se tih x godina voze u autu koje žele i to im predstavlja uživanje. A pošto se u istom autu mogu bez manjka uživanja voziti na gorivo koje je duplo jeftinije, ništa ih ne sprječava da uštede veliki dio novca.
To je to, žamo mi je ako neko ne može da shvati i ovo što sam ne napisao već nacrtao.
Kada gledaš da uštediš na postprodaji auta, onda pri kupovini gledaš da kupiš isključivo auto koje se brzo prodaje i najmanje gubi. U većini slučaja štednjom u tom slučaju srušiš sve svoje snove o uživanju u autu koje ne voliš, muka ti je dok ga gledaš na parkingu....
Dakle neke ljude je potpuno briga koliko će izggubiti posle x godina jer se tih x godina voze u autu koje žele i to im predstavlja uživanje. A pošto se u istom autu mogu bez manjka uživanja voziti na gorivo koje je duplo jeftinije, ništa ih ne sprječava da uštede veliki dio novca.
To je to, žamo mi je ako neko ne može da shvati i ovo što sam ne napisao već nacrtao.
- supercali
#2380 Re: Automobilizam - All about
Paradoks je taj da ti ne kontasgoran16v wrote:Jos samo da objasnis paradoks dr. jackyla i Mr. Hydea kojem kojeg istovremeno boli dupe za gubitak para na autu,a brine ga gubitak para na potrosnji!supercali wrote:pa upravo ne mozes da shvatis o cemu ja pricammali_milojica wrote:Ne mijesam ja dvije stvari. Covjek ima V8 SUV sa 350 konja sa LPG. Pored toga ima trkaci auto.
Dvaput.
jasnije?
a goran je prica za sebe
Nas mentalitet nikad nece shvatiti jednu vrlo prostu cinjenicu, postoje neke stvari cija svrha nije da budu ekonomicne i stednjive, kalkulacijom da budu stedljive se gubi smisao njihovog postojanja, a skupi auti koji puno trose su jedna od njih. Kupiti skup auto i u njega ugraditi plin je jednako kao kupiti skupu skijasku opremu i grebati se za tudju kartu na planini, moze i jedno i drugo, ustedices pare u oba slucaja, niko ne spori ekonomsku racunicu, ali to nije smisao igre.
Neko voli jednu stvar neko drugu
I ko prica o skupim autima sada kad sam se dotakao tebe
Ti ne mozes shvatiti da ako ja volim fotografiju sve cu potrositi na fotoaparat objektive i sl a stedit cu na drugim stvarima tipa tv kucno kino i sl jer me to ne privlaci
Tako isto s autom svidja mi se neki opel senator recimo i njega cu srediti makar dijelovi bili skupi kao za ferarija al cu se voziti u nekom jugi na plin za svakodnevne poslove
- madner
#2381 Re: Automobilizam - All about
Ima ljudi koji su jednostavno racionalni, bez obzira koliko para imaju.
Ako se isplati ugraditi plin, i ako jos moze na mjesto gdje ne smeta (cini mi se X3 je bio dobar bas zato, instalacija nije isla u gepek nego ispod) takvi ljudi to urade. Pa kupe skupu skijasku opremu, no opet uzmu godisnju kartu / 3 sata itd...
Ako se isplati ugraditi plin, i ako jos moze na mjesto gdje ne smeta (cini mi se X3 je bio dobar bas zato, instalacija nije isla u gepek nego ispod) takvi ljudi to urade. Pa kupe skupu skijasku opremu, no opet uzmu godisnju kartu / 3 sata itd...
- holowey
- insomnia78
#2383 Re: Automobilizam - All about
Citam sad u novinama, u Francuskoj je u 2014-oj 20 372 785 "uslikanih" radarima (fiksnim, mobilnim i kamerama za prolazak kroz crveno)
Jos kad skontas da je najmanja kazna za te prekrsaje 90€ dodje se do poprilicne cifre za budzet
Jos kad skontas da je najmanja kazna za te prekrsaje 90€ dodje se do poprilicne cifre za budzet
-
530i
#2384 Re: Automobilizam - All about
Problem je što te razlike nema, te duple, koja je daleko od duple.citroen xm wrote:Kada se voziš na plin, sa savremenim plinskim sistemom ti ne osjetiš ništa. Ono što ti pruža vožnja na benzinu, dobiješ i sa plinom. Duplu razliku u cijeni pogonskog goriva možeš da uložiš u nešto drugo od renoviranja stana preko ljetovanja ili kupovine nekog novog uređaja za domaćinstvo.
-
citroen xm
#2385 Re: Automobilizam - All about
Kako nema. Ugradnja plinske instalacije provjerenog proizvođača ili kombinacije komponenti provjerenih proizvođača za motore sa 4 cilindra košta oko 800 KM. Atest je 170 KM. Eto zaokruži na 1000. Servis plinske instalacije se radi na 10-15000 km i sastoji se od zamjene filtera koja košta 15 KM u servisu.
Cijena litra benzina je trenutno 1.90 KM, cijena litra plina je 80 feninga. Dakle 2 litra plina su 1.60 KM, dakle duplo jeftinije i ostane ti 30 feninga razlike taman da pokrije onaj benzin koji se utroši pri paljenju hladnog auta dok ne prebaci na plin.
Nakon 10000 km prostom računicom je tvoja plinska instalacija potpuno isplaćena. Sve ostalo ti je kao što rekoh dupla ušteda.
Cijena litra benzina je trenutno 1.90 KM, cijena litra plina je 80 feninga. Dakle 2 litra plina su 1.60 KM, dakle duplo jeftinije i ostane ti 30 feninga razlike taman da pokrije onaj benzin koji se utroši pri paljenju hladnog auta dok ne prebaci na plin.
Nakon 10000 km prostom računicom je tvoja plinska instalacija potpuno isplaćena. Sve ostalo ti je kao što rekoh dupla ušteda.
-
530i
#2386 Re: Automobilizam - All about
Da, ali koliko ti je budžet za gorivo? 1000KM mjesečno (lupam), pa 500 potrošiš na plin, a 500 uštediš, ili samo 500 koje potrošiš na plin? Gdje su vam te kule i gradovi od ozbiljnih ušteda vožnje na plin?
-
citroen xm
#2387 Re: Automobilizam - All about
A jebo ga ti, pa nisam rekao da ćeš za mjesec steći novi stan. Ali čim smanjiš mjesečne troškove za gorivo, ostaje ti više novca za druge stvari pa sada ti možeš kupiti više hrane, kupiti farmerke, toster ili skupljati par mjeseci pa kupiti ne znam šta. A možeš ih jednostavno spiskati u kafani. Uglavnom tebi za istu količinu goriva iz džepa izleti duplo manje para.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2388 Re: Automobilizam - All about
Evo ja neki dan otplatio ugradnju plina skupa sa atestom i svom papirologijom.
- johntra
- golfiista
- golfiista
#2391 Re: Automobilizam - All about
Hebes video gdje GTI-ja nema..Fotosop garantholowey wrote:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2392 Re: Automobilizam - All about
Kakva ribagolfiista wrote:Hebes video gdje GTI-ja nema..Fotosop garantholowey wrote:
A ni auta nisu losa
- sparky
#2393 Re: Automobilizam - All about
ako se dobro sjecam Esso_sa ga je omlatio na strit rejsu
- sparky
-
mahalas505
#2395 Re: Automobilizam - All about
Pa rekao je da je osvojio 2 mjestosparky wrote:ako se dobro sjecam Esso_sa ga je omlatio na strit rejsu
Nego, zar moze biti onolika koncetracija nepismenosti na malom prostoru
- sparky
#2396 Re: Automobilizam - All about
Esso je jos uvijek mlad (ko rosa u podne)mahalas505 wrote:Pa rekao je da je osvojio 2 mjestosparky wrote:ako se dobro sjecam Esso_sa ga je omlatio na strit rejsu. Znaci i eso bio poznati tjuner u mladosti
.
Nego, zar moze biti onolika koncetracija nepismenosti na malom prostoru.
nisam se ni trudio da citam dalje od drugog pitanja, tj. odovora. pik je svakako oaza pismenosti
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
ime123
#2398 Re: Automobilizam - All about
Auto na plinu i benzinu nije isto pricajte sta hocete.
Jeste seljakluk kupiti Cayenna turba i staviti mu plin.
Jeste seljakluk kupiti Cayenna turba i staviti mu plin.
- gnjev
#2399 Re: Automobilizam - All about
Koliko snage realno gubi auto na plinu ? Moze li se izraziti u postotcima ? Je li samo stvar ubrzanja ili opada i maksimalna brzina ?
-
ime123
#2400 Re: Automobilizam - All about
Ne moze se izraziti u postotcima. Zavisi od auta, vrste motora i plinske instalacije. Kod normalne voznje se tesko primjeti gubitak snage ali pri jacoj voznji itekako. I maksimalna brzina je puno manja.gnjev wrote:Koliko snage realno gubi auto na plinu ? Moze li se izraziti u postotcima ? Je li samo stvar ubrzanja ili opada i maksimalna brzina ?