ne može svaka 4, 3 ili 7 jedino, tu su se podijelili učenjaci, jedni kažu svaka 3, a drugi svakih 7RNG_25 wrote:Jel' se može "našivati" sa obrocima svaka... 4 sata (osim noću naravno)? Ili da sačekam novembar...
Islam - pitanja i odgovori
- kritichar
#2376 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Rockefeller
#2377 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvalam_l wrote:
btw.za lijep gest prema mami, roditelji su jedni jedini i nikada im se ne mozemo oduziti.
- Libyano
#2378 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hadž je prethodnih godina bio oko 6300 KM avionom, ove godine je zbog nepovoljnog kursa dolara skuplji oko 1000 KM.Rockefeller wrote:Pošto imam u planu poslati mamu na Hadž, trebam informacije. Koliko bi' mi novca trebalo?
Hvala.
Uz to trebaš računati da treba ponijeti para sa sobom. Hadžije obično donesu i poklona sa sobom, pa računaj po mogućnostima i željama koliko treba ponijeti.
Obično i sama priprema za hadž košta poprilično. Osobe koje prave ikrar-dovu, pa pozovu dosta ljudi, potroše još jedan hadž prije nego što uopšte krenu.
Nisam ni vidio, već imaš odgovor
- Rockefeller
#2379 Re: Islam - pitanja i odgovori
Libyano wrote:
Nekih 5k eura trebam skupiti. ABd.
- Diwan
#2380 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovogodišnji hadž je oko 7500KM.Rockefeller wrote:Libyano wrote:![]()
Od te cjelokupne cifre, jedan dio je zarada koju IZ-a ostvaruje za račun vlastite koristi.
Naravno to neće nigdje biti prikazano tako, ali oni polijepo zarade od hadža i hadžija.
-
kerima1
#2381 Re: Islam - pitanja i odgovori
Posto se jasno navode pod hurije ZENE znaci rijec je o prelijepim zenama,probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)Towelie wrote:Stvar sa hurijama nije u kvantitetu, vec u kvalitetu.kerima1 wrote:Jedan milijarder ako je jos mladji covjek za svog zivota moze imati ili promijeniti najmanje 2 000 zena-ljepotica,zato je taj broj premal ako se ide na vjecnost.![]()
A i ta vecnost nije vecnost kakvom je mi dozivljavamo. To je odsustvo koncepta vremena uopste. Slicno pitanju sta je bilo "pre" Big Benga.
To sa vjecnoscu sa vremenom ili bez navodi se beskrajan zivot.isto ti dodje..
- Rockefeller
#2382 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mene to zaista ne interesuje. Meni je samo bitno da ja odradim svoj nijet i to je to. To što ljudi uzimaju, Allah najbolje zna.Diwan wrote:Ovogodišnji hadž je oko 7500KM.Rockefeller wrote:Libyano wrote:![]()
Od te cjelokupne cifre, jedan dio je zarada koju IZ-a ostvaruje za račun vlastite koristi.
Naravno to neće nigdje biti prikazano tako, ali oni polijepo zarade od hadža i hadžija.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#2383 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
- kritichar
#2384 Re: Islam - pitanja i odgovori
ma ne brini, ti takav ne bi mogao u džennetA1fa wrote:Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
jer u džennet neće ući ko bude imao imalo oholosti u srcu
- Towelie
#2385 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesu u pitanje zene, samo sto se njihova lepota ne moze zamisliti dunjaluckim razumom. Moze li slepac zamisliti zelenu boju?kerima1 wrote:Posto se jasno navode pod hurije ZENE znaci rijec je o prelijepim zenama,probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)Towelie wrote:Stvar sa hurijama nije u kvantitetu, vec u kvalitetu.kerima1 wrote:Jedan milijarder ako je jos mladji covjek za svog zivota moze imati ili promijeniti najmanje 2 000 zena-ljepotica,zato je taj broj premal ako se ide na vjecnost.![]()
A i ta vecnost nije vecnost kakvom je mi dozivljavamo. To je odsustvo koncepta vremena uopste. Slicno pitanju sta je bilo "pre" Big Benga.
To sa vjecnoscu sa vremenom ili bez navodi se beskrajan zivot.isto ti dodje..
-
kerima1
#2386 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma pusti 'hurije' pun dunjaluk hurijaJesu u pitanje zene, samo sto se njihova lepota ne moze zamisliti dunjaluckim razumom. Moze li slepac zamisliti zelenu boju?![]()
- Towelie
#2387 Re: Islam - pitanja i odgovori
A i to sto kazes.kerima1 wrote:Ma pusti 'hurije' pun dunjaluk hurijaJesu u pitanje zene, samo sto se njihova lepota ne moze zamisliti dunjaluckim razumom. Moze li slepac zamisliti zelenu boju?![]()
-
RNG_25
#2388 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znam da meni nije upućeno... ali ja bih mogao mnogo šta zamisliti... bolje...kerima1 wrote:probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
-
RNG_25
#2389 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo nisam znao... hvala. U retrospektivi, možda je bolje da nisam ni pitao, ali dobro... Možda mi bude trebalo...kritichar wrote:ne može svaka 4, 3 ili 7 jedino, tu su se podijelili učenjaci, jedni kažu svaka 3, a drugi svakih 7RNG_25 wrote:Jel' se može "našivati" sa obrocima svaka... 4 sata (osim noću naravno)? Ili da sačekam novembar...
-
kerima1
#2390 Re: Islam - pitanja i odgovori
Na primjer kako mozes bolje zamisliti?RNG_25 wrote:Znam da meni nije upućeno... ali ja bih mogao mnogo šta zamisliti... bolje...kerima1 wrote:probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
- Libyano
#2391 Re: Islam - pitanja i odgovori
Oni koji budu na Sudnjem danu dobili prolaz za Džennet, proći će jednu malu operaciju. Biće im uklonjeno sve negativno iz njihovih srca (gill), tako da u Džennetu neće biti negativnih emocija.A1fa wrote:Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
Oni koji se boje da će neko nekome pozavidjeti, da nekog neće moći trpiti, mogu slobodno odahnuti, tamo se ništa od toga neče dešavati.
- dinooh
#2392 Re: Islam - pitanja i odgovori
Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
- Towelie
#2393 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije istina. Resulullah saws je ozenio Aisu ra izmedju dva Bajrama, a gde ces lepsi brak od njihovog.dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
-
promjenjivoblacno
#2394 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hoće li to biti slatke!?dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
- dinooh
#2395 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala na odgovoru.
Znaci moze se, haj dobro je. Sta li narod nece izmisliti kako bi unio nemir medu mladence...
Znaci moze se, haj dobro je. Sta li narod nece izmisliti kako bi unio nemir medu mladence...
- dinooh
#2396 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozdapromjenjivoblacno wrote:Hoće li to biti slatke!?dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
- kritichar
#2397 Re: Islam - pitanja i odgovori
jel ono utorkom ili četvrtkom ne valja luk sijati? 
- derion
#2398 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo mi je jedan od "jačih" komentara. Hvala ti!A1fa wrote:Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#2399 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam uvijek mislio da je to šprdancija, pa zar nije svaki brak sklopljen između dva Bajrama?dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
Evo sad jedno ozbiljno pitanje, naše bošnjačko ,,saljevanje strave'' djetetu, ima li to utemeljenje neko u Islamu ili je dio narodne tradicije?
- nasa
#2400 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko znam ni jedno ni drugo nema utemeljenje u islamu.