Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#2376 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

RNG_25 wrote:Jel' se može "našivati" sa obrocima svaka... 4 sata (osim noću naravno)? Ili da sačekam novembar...
ne može svaka 4, 3 ili 7 jedino, tu su se podijelili učenjaci, jedni kažu svaka 3, a drugi svakih 7
Rockefeller

#2377 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Rockefeller »

m_l wrote:
btw. :thumbup: za lijep gest prema mami, roditelji su jedni jedini i nikada im se ne mozemo oduziti.
Hvala :)
Libyano

#2378 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Libyano »

Rockefeller wrote:Pošto imam u planu poslati mamu na Hadž, trebam informacije. Koliko bi' mi novca trebalo?

Hvala.
Hadž je prethodnih godina bio oko 6300 KM avionom, ove godine je zbog nepovoljnog kursa dolara skuplji oko 1000 KM.
Uz to trebaš računati da treba ponijeti para sa sobom. Hadžije obično donesu i poklona sa sobom, pa računaj po mogućnostima i željama koliko treba ponijeti.
Obično i sama priprema za hadž košta poprilično. Osobe koje prave ikrar-dovu, pa pozovu dosta ljudi, potroše još jedan hadž prije nego što uopšte krenu.

Nisam ni vidio, već imaš odgovor :-D
Rockefeller

#2379 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Rockefeller »

Libyano wrote:
:thumbup:

Nekih 5k eura trebam skupiti. ABd.
Diwan

#2380 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Rockefeller wrote:
Libyano wrote:

Ovogodišnji hadž je oko 7500KM.

Od te cjelokupne cifre, jedan dio je zarada koju IZ-a ostvaruje za račun vlastite koristi.
Naravno to neće nigdje biti prikazano tako, ali oni polijepo zarade od hadža i hadžija.
kerima1

#2381 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
kerima1 wrote:Jedan milijarder ako je jos mladji covjek za svog zivota moze imati ili promijeniti najmanje 2 000 zena-ljepotica,zato je taj broj premal ako se ide na vjecnost.
Stvar sa hurijama nije u kvantitetu, vec u kvalitetu. :kiss:
A i ta vecnost nije vecnost kakvom je mi dozivljavamo. To je odsustvo koncepta vremena uopste. Slicno pitanju sta je bilo "pre" Big Benga.
Posto se jasno navode pod hurije ZENE znaci rijec je o prelijepim zenama,probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
To sa vjecnoscu sa vremenom ili bez navodi se beskrajan zivot.isto ti dodje..
Rockefeller

#2382 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Rockefeller »

Diwan wrote:
Rockefeller wrote:
Libyano wrote:

Ovogodišnji hadž je oko 7500KM.

Od te cjelokupne cifre, jedan dio je zarada koju IZ-a ostvaruje za račun vlastite koristi.
Naravno to neće nigdje biti prikazano tako, ali oni polijepo zarade od hadža i hadžija.
Mene to zaista ne interesuje. Meni je samo bitno da ja odradim svoj nijet i to je to. To što ljudi uzimaju, Allah najbolje zna.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#2383 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1fa »

Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
kritichar

#2384 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

A1fa wrote:Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
ma ne brini, ti takav ne bi mogao u džennet
jer u džennet neće ući ko bude imao imalo oholosti u srcu
Towelie

#2385 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:
kerima1 wrote:Jedan milijarder ako je jos mladji covjek za svog zivota moze imati ili promijeniti najmanje 2 000 zena-ljepotica,zato je taj broj premal ako se ide na vjecnost.
Stvar sa hurijama nije u kvantitetu, vec u kvalitetu. :kiss:
A i ta vecnost nije vecnost kakvom je mi dozivljavamo. To je odsustvo koncepta vremena uopste. Slicno pitanju sta je bilo "pre" Big Benga.
Posto se jasno navode pod hurije ZENE znaci rijec je o prelijepim zenama,probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
To sa vjecnoscu sa vremenom ili bez navodi se beskrajan zivot.isto ti dodje..
Jesu u pitanje zene, samo sto se njihova lepota ne moze zamisliti dunjaluckim razumom. Moze li slepac zamisliti zelenu boju? :-D
kerima1

#2386 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Jesu u pitanje zene, samo sto se njihova lepota ne moze zamisliti dunjaluckim razumom. Moze li slepac zamisliti zelenu boju? :-D
Ma pusti 'hurije' pun dunjaluk hurija :D
Towelie

#2387 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Ma pusti 'hurije' pun dunjaluk hurija :D
A i to sto kazes. :D
RNG_25

#2388 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

kerima1 wrote:probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
Znam da meni nije upućeno... ali ja bih mogao mnogo šta zamisliti... bolje...
RNG_25

#2389 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

kritichar wrote:
RNG_25 wrote:Jel' se može "našivati" sa obrocima svaka... 4 sata (osim noću naravno)? Ili da sačekam novembar...
ne može svaka 4, 3 ili 7 jedino, tu su se podijelili učenjaci, jedni kažu svaka 3, a drugi svakih 7
Ovo nisam znao... hvala. U retrospektivi, možda je bolje da nisam ni pitao, ali dobro... Možda mi bude trebalo...
kerima1

#2390 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

RNG_25 wrote:
kerima1 wrote:probaj zamisliti sta to jos moze postojati bolje na jednoj zeni nego inace.uzmi u obzir neku najzgodniju i najljepsu koju znas:)
Znam da meni nije upućeno... ali ja bih mogao mnogo šta zamisliti... bolje...
Na primjer kako mozes bolje zamisliti?
Libyano

#2391 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Libyano »

A1fa wrote:Ima li kakav opis tog Dženneta, kako izgleda daily life tamo? Mislim ja imam jednog težaka na poslu, uništi me čovjek. Sad nešto kontam, ako i ja i on budemo završili u Džennetu, ako ga budem morao gledati i posle smrti čitavu vječnost, prijavit ću se dobrovoljno, eto im i hurije i sve, samo da me premjeste od njega pa makar dole kod šejtana..
Oni koji budu na Sudnjem danu dobili prolaz za Džennet, proći će jednu malu operaciju. Biće im uklonjeno sve negativno iz njihovih srca (gill), tako da u Džennetu neće biti negativnih emocija.
Oni koji se boje da će neko nekome pozavidjeti, da nekog neće moći trpiti, mogu slobodno odahnuti, tamo se ništa od toga neče dešavati.
dinooh

#2392 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dinooh »

Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
Towelie

#2393 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
Nije istina. Resulullah saws je ozenio Aisu ra izmedju dva Bajrama, a gde ces lepsi brak od njihovog. :)
promjenjivoblacno

#2394 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by promjenjivoblacno »

dinooh wrote:Cuo sam da se ne valja vjencati izmedu dva Bajrama, zna li neko da li je istina, i ako jeste, zasto?
Hoće li to biti slatke!? :mrgreen:
dinooh

#2395 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dinooh »

Hvala na odgovoru.

Znaci moze se, haj dobro je. Sta li narod nece izmisliti kako bi unio nemir medu mladence...
dinooh

#2396 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dinooh »

promjenjivoblacno wrote:
Hoće li to biti slatke!? :mrgreen:
Mozda :caocao: ... dug je zivot
kritichar

#2397 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

jel ono utorkom ili četvrtkom ne valja luk sijati? :mrgreen:
derion

#2398 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by derion »

Ovo mi je jedan od "jačih" komentara. Hvala ti! :)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#2399 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1fa »

Ja sam uvijek mislio da je to šprdancija, pa zar nije svaki brak sklopljen između dva Bajrama? :?

Evo sad jedno ozbiljno pitanje, naše bošnjačko ,,saljevanje strave'' djetetu, ima li to utemeljenje neko u Islamu ili je dio narodne tradicije?
nasa

#2400 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Koliko znam ni jedno ni drugo nema utemeljenje u islamu.
Post Reply