Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#2376 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Laki je malo nervozan, nema potrebe, zaista.
Kakve veze ima to šta su planirale vlasti prije, i šta su napravile do sada? Izgrađeni tuneli i vijadukt se svakako mogu upotrijebiti, a vidim da si upućen u problematiku, shodno tome znaš da su moguće izmjene projekta, preprojektovanja, zatim value engineering, varijacije, pa dodatne eksproproprijacije, da me idem dalje...
To što je TZI projektovao ne znači da se po tom projektu mora i raditi, jel tako? Sve se može izmijeniti.
Doduše, za mnoge stvari je sada kasno, stalo se u Briješću, nije završeno niti iko zna kada će biti, i to je opet privremeno rješenje.
A moglo je puno jednostavnije i elegantnije.
So What!

#2377 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Naslovnica wrote:Laki je malo nervozan, nema potrebe, zaista.
Kakve veze ima to šta su planirale vlasti prije, i šta su napravile do sada? Izgrađeni tuneli i vijadukt se svakako mogu upotrijebiti, a vidim da si upućen u problematiku, shodno tome znaš da su moguće izmjene projekta, preprojektovanja, zatim value engineering, varijacije, pa dodatne eksproproprijacije, da me idem dalje...
To što je TZI projektovao ne znači da se po tom projektu mora i raditi, jel tako? Sve se može izmijeniti.
Doduše, za mnoge stvari je sada kasno, stalo se u Briješću, nije završeno niti iko zna kada će biti, i to je opet privremeno rješenje.
TZI-ov je projekat je naručen i koristi se kao službeni projekat kada je GA u pitanju, TZI je projektovao mnoštvo drugih važnih saobraćajnica u BiH, između ostalog Stupsku Petlju, Zeničku Obilaznicu, Prvu transverzalu, Autoput Doboj - Prnajvor.

Postoji i jedna institucija zvana Direkcija za ceste Kantona Sarajeva i na svojoj zvaničnoj stranici je postavila mapu po kojoj će se raditi sve saobraćajnice u Sarajevu.

Evo ti link na mapu.

Ona trpi izmjene samo u malim količinama, A transverzala je izgrađena u potpunosti kako je i ovdje zamišljena. Na LOT 2b je jasno ucrtana dodatna petlja za kojom sada nema potrebe, ali biće kada se taj dio Sarajeva pretvori u industrijsku zonu.

TZI je projektovao i LOT2c između ostalog kao i ovo privremeno rješenje, što znači ovdje se staje jer EU je dala toliko novca, s obzirom da Lot2b i Lot2c finansira EU u sklopu rješavanje Sarajevske obilaznice. Na drugoj strani na mapi ti je jasno nazačeno kuda ide Gradski autoput i kuda ga je nanijetila i Direkcija za ceste KS kao i svaki vijadukt na istom i vidjet ćeš da nema odstupanja od onog kako se trenutno gradi.

Željeznica se da remontovati, kao što je remontovano od Ilidže do Konjica i sada na tom potezu voz može ići i preko 100 na sat. Remontovan je i "antički" tunel Bradina, ima snimka kada inžinjerka Heringa ulazi u tunel, a on poplavio, sada je već drugačija priča.

Od bivšeg sistema najveći dar BiH i jeste lijepo razgranata i trasirana željeznička mreža, naše je da to samo nadograđujemo i uzelo se nekog zamaha. Prošli mjesec sam se vozio Talgom do Maglaja i mogu ti reć da se nisam ljepše vozio ni u jednom autobusu na svijetu. Nevjerovatno i nestvarno mi je izgledalo popiti kafu u vozu, uključiti laptopu u utičnicu, imati WiFi i mogu ti reći voz je bio poprilično popunjen studentima, ali i ostalima.

Svaki grad teži da ima željezničku stanicu što bliže centru grada, mi to imamo i to je nešto čega se ne smijemo odreći. Možda mi nećemo doživjeti period zenit modernizacije željeznica u BiH, ali naša djeca bi mogla. Gradski Autoput kao što sam ti rekao će imati kuda proći i odavno ima svoju trasu. ;-)
So What!

#2378 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

A transverzala @ NNagib (SSC)

Image

Image

Image

Image
So What!

#2379 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image
So What!

#2380 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image
kakaljin

#2381 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Image

Moze li mi neko objasniti ovo sa lijeve strane, ide raskrsnica pa 15-ak metara ponovo iskljucenje!!!!!,

Image

ili je ovdje nesto planirano i ima ulaz i izlaz
neki

#2382 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Benzinska..
kakaljin

#2383 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

neki wrote:Benzinska..
Predpostavljao sam, ali mi je tu preblizu stambenim objektima, kao sto je ona gasproma na breci.
So What!

#2384 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

kakaljin wrote:
Moze li mi neko objasniti ovo sa lijeve strane, ide raskrsnica pa 15-ak metara ponovo iskljucenje!!!!!,

ili je ovdje nesto planirano i ima ulaz i izlaz
Benzinska pumpa.
zli_hordas

#2385 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by zli_hordas »

Kuda misle dalje za bare da li ruše penny plus ili ide preko njega.
Haris.ba

#2387 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

golfiista wrote:
Haris.ba wrote:
Naslovnica wrote:Najjeftinije rješenje bi bilo da se napravi nova željeznička (i autobuska stanica), negdje u rejonu Rajlovca, da se od Rajlovca dignu postojeće željezničke šine i pruži cesta.
Kraj priče.
Dodati i tramvajsku prugu, radi bolje konekcije i transporta.
Ali to je za nas u dometu naučne fantastike.
Zasto bi federalna firma džabane dala kantonu zemlju koja je još uređena željezničkom trasom? Ima kanton para da to plati? Nek onda plati trasu pored pruge.

Jedan dio spoja sa autocestom na Ilidži je blokiran da se napravi jer se neda da se primjeni princip da je firma koja ima nekretninu u državnom vlasništvu isto ko i neposredno vlasništvo države nad zemljištem.
Blokiran je iz drugih razloga. Ta firma je privatna, a zemljiste je drzavno i nema zakonskog osnova da im se plati zemljiste i dobili su nesto sitno za ulaganje,btw. na tom spoju je zavrsena eksproprijacija, cekaju se AC da naprave taj spoj.
Drago mi je čuti da sam u krivu. Znaš li ima li šanse da počne slijedeće godine? Vidio sam da se skida stolarija sa kuća na Mostarskom raskršću gdje će biti priključak.
neki

#2388 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

zli_hordas wrote:Kuda misle dalje za bare da li ruše penny plus ili ide preko njega.
Otprilike u isto vrijeme pred izbore kad je premijer kifla najavio početak izgradnje I transferzale, najbitnija opština u Bošnjaka je izdala urbanističku saglasnost Penny-ju za proširenje...
Nepass

#2389 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Nepass »

Fino ovo izgleda sa gradskom autocestom, daj boze da mi praunuci to docekaju
So What!

#2390 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Haris.ba wrote:
Drago mi je čuti da sam u krivu. Znaš li ima li šanse da počne slijedeće godine? Vidio sam da se skida stolarija sa kuća na Mostarskom raskršću gdje će biti priključak.
Koliko znam načelnik Ilidže, el grande Senaid Memić je glavni i odgovorni za probleme tu tj. on pokriva ove što izazivaju problem.

To je čovjek kojem ni kolege iz stranke ne mogu ništa, radi samovoljno. Ilidža je počela masovno da se gradi za vrijeme njegovog mandata, ali i on je dopustio svašta da se gradi i svagdje da se gradi.
Thorgerson

#2391 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Druze nisi u pravu za izmjestanje zeljeznice i tacka. Ne govorim ti to zato eto samo da se protivim tvom misljenju, nego to je tolika nebuloza da se fakat ne isplati sto puta objasnjavati zasto je nebuloza.

Mali hint. Pogledaj okolne glavne gradove, pa i sve vece evropske metropole - gdje su im zeljeznicke stanice. To sto su nase zeljeznice u rasulu, ne mora znaciti da sad moramo ukinuti prugu. Zasto ne bi digli zeljeznicki saobracaj?

Kako mislis polozit tramvajske sine? Je li ti shvatas da mi metra nove sine nismo polozili od prije rata? Ko ce to uraditi? :lol:

Recu ti ja nesto. Ako se pruga izmjesti - budi siguran da se onda to zemljiste nece iskoristiti za autoput - nego za izgradnju jos hrpe stanova i objekata. A to gradjevinska mafija i hoce. Tu komadinu zemljista nikako ne mogu da prebole. ;-)
golfiista

#2392 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by golfiista »

Te kuće su eksproprisane, kao i cijela trasa, e sad u toku su neke sitne izmjene projekta, ali nema smetnji da se pristupi izvođenju radova.
Naslovnica

#2393 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote:
Druze nisi u pravu za izmjestanje zeljeznice i tacka. Ne govorim ti to zato eto samo da se protivim tvom misljenju, nego to je tolika nebuloza da se fakat ne isplati sto puta objasnjavati zasto je nebuloza.

Mali hint. Pogledaj okolne glavne gradove, pa i sve vece evropske metropole - gdje su im zeljeznicke stanice. To sto su nase zeljeznice u rasulu, ne mora znaciti da sad moramo ukinuti prugu. Zasto ne bi digli zeljeznicki saobracaj?

Recu ti ja nesto. Ako se pruga izmjesti - budi siguran da se onda to zemljiste nece iskoristiti za autoput - nego za izgradnju jos hrpe stanova i objekata. A to gradjevinska mafija i hoce. Tu komadinu zemljista nikako ne mogu da prebole. ;-)
Sa današnjim "stručnjacima", korumpiranim političarima i njihovim pajdašima na raznim pozicijama - znam da je nebuloza.
Ja sam niko i ništa, ja niti odlučujem niti se pitam za bilo šta. A da se pitam, i da imam moć i pare u rukama - ja bih, opet ponavljam, napravio novu željezničku u području Rajlovca, a trasom željezničke pruge od Rajlovca prema gradu napravio trasu autoceste i tramvajski liniju. I povezao Rajlovac tramvajskom linijom prema Stupu.
Željeznica će oživjeti ko zna kada, a i kada i ako oživi, nikakav problem ne bi bilo da se putnici tramvajem prebacuju na konačnu destinaciju. I sada se sa stanice ganja tramvaj broj 4 ili 1, u zavisnosti od destinacije. Pa valjda je lakše doći iz Rajlovca za Ilidžu, Vogošću, Novi Grad - nego iz Centra?
To što je bivša vlast nešto zamislila, projektovala, pa TZI, pa peti, pa deseti, to je sasvim nebitno jer to nije božje slovo ni zakon koji je konačan. Sve je podložno promjenama. Mijenjaju se regulacioni planovi za kompletna naselja, rade urbicid od grada, a vi mi govorite da je TZI radio projekat (i da se po tome MORA raditi). To nije tačno. Projekat se lako može odbaciti i krenuti drugim smjerom. Doduše, sada je poprilično kasno za to.
Priča o uklanjanju pruge i izgradnji zgradurina je drugi dio medalje, to je priča šta bi bilo kada bi bilo. Ja sam 100% protiv toga i u slučaju kada bi digli prugu a građevinska mafija izgradila zgradurine, ja bih bio protiv i da prvog koji to uradi objese, pa onda sve ostale koji se usude.
Trenutni promet željeznice je skoro pa nula. Kada i ako bude promjene u obimu posla (nadam se da hoće, a Bog zna kada će to biti), opet to, po meni, ne opravdava da se onolika količina zemljišta koristi za tračnice kojima se dnevno preveze nekoliko stotina ljudi (i to je upitno). Tramvaj i autocesta od Rajlovca prema gradu (i tramvaj prema Stupu) bi služio hiljadama ljudi, ne samo onima koji koriste voz, nego i svima ostalima.
Znam, opet ćete reći da su to nebuloze, da se nema para (a ima se para za ovakve projekte koje iznosi TZI i za silne eksproprijacije, a projekat stao, privremena petlja u Briješću, a kada će dalje - ne zna se), ali to je samo moje mišljenje i imam pravo da ga iznesem. Jbte, govorite o problemu da se polože šine, da se nema para, a ovamo priča o megalomanskim transferzalama, pasarelama, vijaduktima i svemu ostalom (pogledati TZI animaciju). Ako se nema para za tramvajske šine, onda se, valjda je to logično, nema para ni za izgradnju transferzala?
Haris.ba

#2394 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: Trenutni promet željeznice je skoro pa nula. Kada i ako bude promjene u obimu posla (nadam se da hoće, a Bog zna kada će to biti), opet to, po meni, ne opravdava da se onolika količina zemljišta koristi za tračnice kojima se dnevno preveze nekoliko stotina ljudi (i to je upitno). Tramvaj i autocesta od Rajlovca prema gradu (i tramvaj prema Stupu) bi služio hiljadama ljudi, ne samo onima koji koriste voz, nego i svima ostalima.

Znam, opet ćete reći da su to nebuloze, da se nema para (a ima se para za ovakve projekte koje iznosi TZI i za silne eksproprijacije, a projekat stao, privremena petlja u Briješću, a kada će dalje - ne zna se), ali to je samo moje mišljenje i imam pravo da ga iznesem. Jbte, govorite o problemu da se polože šine, da se nema para, a ovamo priča o megalomanskim transferzalama, pasarelama, vijaduktima i svemu ostalom (pogledati TZI animaciju). Ako se nema para za tramvajske šine, onda se, valjda je to logično, nema para ni za izgradnju transferzala?
Ona pruga nije tu radi smo prometa stanovništva. Ona je tu i radi privrede. Normalno je da privreda napušta gradsko jezgro. Iz više razloga. Ali, to ne znači da ta pruga koja je napravljena za privredu više tu i ne treba.

Pisao sam o prugi koja bi trebala praviti dva prstena oko Sarajeva. I to je potrebno iz više razloga. Ukidanjem pruge do centra Sarajeva onemogućiti će se zamisao da se ista produži do Vogošće. A atraktivnost tzv. industrijskih zona zavisi upravo od toga. Dobre saobraćajne povezanosti. Pravim jedan projekat gdje ekonomičnost zavisi od troškova prevoza. Ogromna investicija zavisi od toga kako robu prebaciti u Bugarsku. I odmah se gleda autoput, željeznica i riječni/morski putevi.

Recimo, meni je žao što se ne priča i o prugi koja će ići barem do Travnika.

Pruga je šansa za konkurentnost privrede u BiH. I svaki metar pruge treba očuvati.

Ponavljam. Gradski autoput više nije prioritet. Čeka neka bolja vremena. Sada ide prva transferzala. I istu pokušavaju osakatiti ili smanjenjem na samo dvotračnu cestu, ili izbacivanjem tramvajske trase. Kakva god da bude. Ista će tek imati pravu funkciju kad se završi gradski autoput. Ali, da je ona preča - jeste.
Naslovnica

#2395 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Pruga do Vogošće postoji. I ona je sasvim dovoljna.
DaysleepeR

#2396 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by DaysleepeR »

Naslovnica wrote:Pruga do Vogošće postoji. I ona je sasvim dovoljna.
to je industrijski kolosijek sa jednom tračnicom u koju voz uđe pa se vraća u istom smjeru

ja ne znam koje si godište ali ti je ideja smiješna a rezon katastrofa

možda da otvoriš google earth pa vidiš tračnice za Vogošću i ove koje idu za Željezničku stanicu

inače ta priča o ukidnju pruge za centar je podržana od SDA jer se oslobađa dosta zemljišta za izgradnju stanova, šoping centara i rezidencijalnih naselja, a odgovara i kamionskom lobiju
kakaljin

#2397 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Ne postoji

Ima negdje plan da se Vogosca prugom spoji sa zeljeznickom stanicom i susicom, preko Bara i Hotonja.
kakaljin

#2398 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

DaysleepeR wrote:
to je industrijski kolosijek sa jednom tračnicom u koju voz uđe pa se vraća u istom smjeru

možda da otvoriš google earth pa vidiš tračnice za Vogošću i ove koje idu za Željezničku stanicu

inače ta priča o ukidnju pruge za centar je podržana od SDA jer se oslobađa dosta zemljišta za izgradnju stanova, šoping centara i rezidencijalnih naselja, a odgovara i kamionskom lobiju
Ovi su i pokrenuli tu pricu.

Svako ko misli da treba da se zeljeznicka stanica izmjesti iz centra grada, neka pogleda europske metropole, pa neka onda dobro razmisle sta hoce i sta traze.
Naslovnica

#2399 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote:

Otprilike sam tvoje godište, a ja smatram da mi ideja nije smiješna i da mi rezon nije katastrofa. To je samo tvoje mišljenje na koje imaš pravo, isto kao i ja na svoje. Ja iznosim svoje mišljenje, a većina govori o da je "smiješna ideja, rezon katastrofa, nebuloza", ali slabo ko da potkrijepi činjenicama i faktima zašto moja ideja toliko loša da odmah počinjete s etiketiranjem i epitetima, a zašto je vaša ideja OK (šta god da je vaša ideja)?
Jednotračna pruga za Vogošću je bila sasvim dovoljna i dok je u Vogošći cvjetala industrija, dok su išle hiljade golfova, dok su radili Pretis, Unis i šta sve ne. Sada bi odjednom pravili još jednu prugu, preko Hotonja, i još jednu kroz Vogošću? Meni je to nebulozno.
O SDA sve najgore, šteta koju su nanijeli ovoj državi je nemjerljiva, i iskreno se nadam da će kad-tad odgovarati za svoje zločine prema ovom gradu i ovoj državi. Vjerujem da im je ova ideja bliska, ali samo dotle da se ukine pruga. Oni bi gradili zgrade, ja bih gradski autoput, sa tramvajskim šinama. Željezničku stanicu bih premjestio u Rajlovac.
Gradski autoput će se ionako praviti (kad-tad), zašto trošiti goleme sume na novu trasu, na eksproprijaciju, kada trasa već postoji a eksproprijacija je minimalna.
Znam da nije sve tako prosto kako iz mojih riječi možda to može da zvuči.
archi_a

#2400 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by archi_a »

Nikada, ali nikada više putnički saobraćaj u željeznicama BiH neće biti na novou održivog. Ne znam kakve vozove i vagone da nabave. Druga je stvar nostalgije i želje nas starijih i možda mlađih generacija da se ponekad, jednom ili dvaput godišnje provozamo vozom. Vremena su se promijenila i automobil je dostupan svima. Voz je jednostavno prespor. Na 3,5 miliona stanovnika je jednostavno nemoguće održati putnički saobraćaj rentabilnim.
Pruga za industrijsku zonu oko Sarajeva postoji. Nonsens je razmišljati da će se od željezničke stanice napraviti kružno prema Vogošći. Nikad. Priče za malu djecu.
Dedo mi je bio otpravnik. Njegov brat i bratić mašinovođe. Prugu volim jer sam odrastao uz nju i uz taj miris. Nikad protiv njih ni riječi, ali ovo su fakti. Nema rentabilnosti i nikad je više neće biti što se putničkog saobraćaja tiče.
Što se tiče ideje o polaganju gradskog autoputa sadašnjom prugom od Rajlovca do željezničke, meni je ideja lucidna ali dobra. Naravno, ne odlučujem ja kao ni vi. Svačije mišljenje uvažavam iako se možda nećemo složiti.
Post Reply