Skijaš wrote:salter071 wrote:
Druga dva dijela BiH dobijaju simbolicne doznake od tih fondova i godinama se vec oslanjaju na svoju proizvodnju (koliko god simbolicna bila) i poslovne i druge veze sa susjednim drzavama (koliko god lose te veze bile) i tako prezivljavaju.
Tako dolazimo do situacije da ako nestane medjunarodnih poticaja i kredita, dva dijela ove drzave mogu nastaviti manje-vise neometano zivotariti kao i do sada, dok u vecinski bosnjackom dijelu nema dovoljno ni simbolicne proizvodnje, niti se taj dio drzave moze osloniti na susjede
Imaš li neke činjenice pri ruci kojima bi potkrijepio tezu kako je manji entitet ekonomski razvijeniji od područja između Tuzle, Zenice i Sarajeva ? Šta je recimo odnos industrijske proizvodnje kantona u kojima su Bošnjaci brojniji sa odnosom industrijske proizvodnje u manjem entitetu ?
Ne moze se objasniti onome ko ne zeli da shvati. Ideologija je ipak jaca od realnosti.
Ovakav tok razgovora je vidjen vec nebrojeno puta i postoji naziv za ljude koji vode diskusiju na takav nacin. Na svaku postavljenu izjavu ce usitanjavati pitanja do besmisla danima, pa i godinama ako treba. Statisticki podatci su samo lista na osnovu koje ces dalje nastaviti razglabati dok ne dodjes do krvne slike svakog pojedinacnog stanovnika, uposlenika itd., a to nije nacin da se vodi bilo kakva trezvena diskusija. Sve podatke koje od mene trazis mozes i sam lako naci, ali to ionako nije poenta. Peonta je udaviti druge dok ne dignu ruke od svega, tipa "rahat-patnje", te dok ne odsele odatle.
Vec sam na prvom komentaru dovoljno jasno rekao da RAZGOVORA VISE NEMA, jer su upravo ovakve rasprave poput tvoje pojele 20 godina i sada vise nikoga nije briga sta ce ko reci, NEGO SE TRAZE KONKRETNI OPIPLJIVI I MJERLJIVI REZULTATI.
Ti ako hoces sagledaj situaciju, a ako neces nemoj. Sa moje strane neces dobiti hranjenje statistikama kako bi imao o cemu razglabati narednih par godina. GAME OVER sto bi rekli Ameri.
Sada sa nama komuniciraju putem sankcija, a ovima sto me ovdje etiketiraju, uzivaju u rahat-patnji i cekaju da se sve rijesi time sto ce neko doci i urediti drzavu bas kako oni hoce - nemam sta reci. Samo nastavite "uzivati".
Ne pali prica tipa "daj mi prijedlog da ga odbijem" i tako narednih jos dvadeset godina, a ne pali ni gadjanje statistikom do u DNA svakog stanovnika, kontriranje nekakvim kartama ili uopceno zauzimanje za nekakvo imagirano gradjanstvo u stilu "svi smo jednaki, pa ko koga zaj..".
Uostalom, nisam od tebe procitao jos ni jedan konkretan i konstruktivan prijedlog kako bi ti uredio ovu drzavu osim fraze o ravnopravnim gradjanima na cijelom teritoriju. Nigdje nisi objasnio kako bi taj plan konkretno izgledao, ali zato si svima osporio misljenja i ideje. Nemas svojih, ali to te ne sprijecava da odbijes svaku drugu ideju ili prijedlog.
Ne moras ti ni shvatiti ni prihvatiti da je razgovor zavrsen. Nekima je sudjeno da nauce na svojim greskama.
Moja je greska sto gubim vrijeme na objasnjavanje onima koji nece da shvate, a nemaju mu.. da izadju otvoreno sa onim sto stvarno zele.
Hajde sad me "poderi argumentima" recenicu po recenicu. Imas sad materijala za par dana uz kahvu, onako laganini, sve po istilahu dok cekas da dodje neko 'ta 'trane da sredi drzavu, jer to ionako nije nas posao, zar ne? Uvijek ce neko drugi...
Ma raaaaaahat patnja (od pameti).