Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
goran16v

#2376 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

un1ted wrote:Pa nema direktno provizije za tebe, ali indirektno ima. Kako bi kupac pokrio trosak od 10%, on ce cijenu artikla uvecati za tih 10%.
Pa nije to bas tako, ja pristanem na cijenu i on je digne za 11% da pokrije i proviziju. On moze da uvecava cijenu koliko hoce ali to je konacna cijena koju ja mogu da prihvatim ili ne i za mene je to konacni trosak bez ikakvih daljih provizija.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2377 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

Pa on nesto cijeni 10KM, zbog 10% od ebaya i nesto malo od paypala stavti ce cijenu 12KM i na taj nacin pokriti skoro sve troskove. Sta mislis zasto je free shiping ? Ma vec je to ukalkulisano u cijenu.
goran16v

#2378 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

un1ted wrote:Pa on nesto cijeni 10KM, zbog 10% od ebaya i nesto malo od paypala stavti ce cijenu 12KM i na taj nacin pokriti skoro sve troskove. Sta mislis zasto je free shiping ? Ma vec je to ukalkulisano u cijenu.
Sve ja to kontam ali za mene je tih 12 KM konacna cijena na koju nema nikakvih daljih provizija koje bi mi obracunao bilo prodavac bilo ebay, a sta je on u to ukalkulisao me ne interesuje. Ista stvar je i sa free shippingom, to je cifra za koju nesto dodje na kucna vrata bez daljih troskova, a jel u osnovu cijenu uracunat shipping, provizije itd nije bitno.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2379 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

Tacno tako, u pravu si. Moj komentar je isao vise na to da ukoliko kaze ovom sto mu je ponudio da item stavi na ebay da ce mu povecati cijenu.
goran16v

#2380 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

un1ted wrote:Tacno tako, u pravu si. Moj komentar je isao vise na to da ukoliko kaze ovom sto mu je ponudio da item stavi na ebay da ce mu povecati cijenu.
To jest, ne znam jesu li na mobiteli na onoj listi sa provizijama, ali ako nisu i ako je obicni prodavac ispod 50 artikala mjesecno onda nema provizije i nema mu na konto cega dizati cijenu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2381 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

ako nešto košta 20 a proda se nekome za 80

šta će neutralni lik reći

da ste ga prevarili

frajko nije imao informacije koliko to vrijedi
goran16v

#2382 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

Black swan wrote:ako nešto košta 20 a proda se nekome za 80

šta će neutralni lik reći

da ste ga prevarili

frajko nije imao informacije koliko to vrijedi
I ko je frajki kriv sto nije imao informaciju?
Truba

#2383 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

nema to veze lik je prevaren
Lopov-eliminator

#2384 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lopov-eliminator »

Black swan wrote:nema to veze lik je prevaren
Kako je prevaren kad su informacije dostupne. Uostalom, vrijednost je relativna stvar, nikad apsolutna. Da je po toj logici u pitanju prevara onda bi sve preprodavace i distributere na svijetu trebalo kazniti za prevaru. Tako se preprodavaci i distributeri izjednacavaju s prevarantima.
goran16v

#2385 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

Ima veze. Da se vratimo na pocetak, ako mu prodavac posalje sat koji je platio a koji odgovara slici i opisu iz oglasa kako je prevaren?
iceman ze

#2386 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by iceman ze »

Ima nesto sto se zove porez na neinformisanost. Vise puta sam ga platio i nisam se nikome zbog toga pozalio.
un1ted

#2387 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

sto ti placas gorivo po toj cijeni, kad na kubi mozes natociti citav rezervoar ko litar ovde ? Ograniceni ste ko balkon.
djeco rucak je gotov

#2388 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by djeco rucak je gotov »

Informacije jesu svima dostupne ali je problem sto ih svako ne koristi te na takvim (vecinom)ovi profitiraju.Znam dosta starijih ljudi kad ih pitas za pik kazu kako ne znamo,kad ih pitas za ebay gledaju te ko da si im jebo mater.Za mene ce uvijek bit prevarant onaj ko prodaje stvar troduplo skuplje nego sto ta stvar vrijedi.Njemu to niko ne brani al je prevarant jel ceka zrtvu koja nema pojma o stvarnoj vrijednosti tog artikla.
djeco rucak je gotov

#2389 Re: Prevaranti na PIK-u

uskrsno_respo wrote:gdje kupujes odjecu?
Ne kupujem, go hodam. :D
djeco rucak je gotov

#2390 Re: Prevaranti na PIK-u

uskrsno_respo wrote:super

onda se samo zamisli kad budes kupovao odjecu koliku marzu tu placas
Za sve se placa ali imaju neke stvari koje moras uzeti jel nemas alternativu a ima nekih koje ne moras kao sto je ovaj sat naprimjer.Ja mogu otici na pijacu i obuci se od glave do pete za nekih 150km a za iste pare u bbi npr.nebi mogao cipele uzet.Znaci niko te ne tjera da kupujes markirano koje je na cijeni al mozes kupit no name stvari i proci jeftinije ako para nemas.Ovaj pasha je stavio cijenu sata ko da je neka marka a ne obicno kinesko smece.
dinooh

#2391 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by dinooh »

Sat nikako ne moze biti prevara. Sat odgovara opisu i slici. CIjena je ono sta moze odredivat prodavac pa tako i u ovom slucaju. Na kuupcima je da procjene da li to vrijedi toliko ili ne. Asimetrija informacija isto igra vaznu ulogu ali o prevari nije rijec. Prevara je npr ako kupis sat i platis a postar ti donese ciglu zapakovanu. To je prevara.
Po vasim izjavama bi i cigarete trebale biti prevara. Kada vidimo koliki su troskovi proizvodnje, nema opravdanja za ove cijene.
djeco rucak je gotov

#2392 Re: Prevaranti na PIK-u

uskrsno_respo wrote:
djeco rucak je gotov wrote:
uskrsno_respo wrote:super

onda se samo zamisli kad budes kupovao odjecu koliku marzu tu placas
Za sve se placa ali imaju neke stvari koje moras uzeti jel nemas alternativu a ima nekih koje ne moras kao sto je ovaj sat naprimjer.Ja mogu otici na pijacu i obuci se od glave do pete za nekih 150km a za iste pare u bbi npr.nebi mogao cipele uzet.Znaci niko te ne tjera da kupujes markirano koje je na cijeni al mozes kupit no name stvari i proci jeftinije ako para nemas.Ovaj pasha je stavio cijenu sata ko da je neka marka a ne obicno kinesko smece.
pa samo u pricu dodaj recimo skenderiju i vidjet ces da je taj pasha radnja u skenderiji u kojoj da bi se obukao treba ti ne 150 nego 450 da je kinez pijaca taj za 150 a da je neki od prodavac koji prodaje sat od 1000 bbi u kojem trebas 2000 da se obuces
ne kontam te uopste?sto ubacujes skenderiju kad je to vecinom pijaca 2?ja je bas zbog toga nisam naveo...
djeco rucak je gotov

#2393 Re: Prevaranti na PIK-u

uskrsno_respo wrote:pa upravo da ti objasnim zasto ovaj koji prodaje sat za 80 nije prevara
jer i u skenderiji imas kupaca
on ga ne prodaje u skenderiji nego na piku gdje nikom nista ne placa.jedno je prodavat u radnji drugo preko oglasa.sve da ga prodaje u radnji opet bi trebao imati razumnu cijenu.ko ga tjera da placa 1000km mjesecno radnju?to nije razlog da vara ljude.moze niko mu ne brani samo ce drugi mjesec kljuc u bravu.prođi sad skenderijom pa ces vidjet kako cvjeta tisina :D
sve satro biznismeni.mozes varat godinu,dvije trecu vec ne mozes.
fatamorgana

#2394 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fatamorgana »

uskrsno_respo wrote:svejedno je
on moze staviti cijenu i 800 maraka ako neko zeli kupiti kupit ce i nije prevaren jer je dobio ispravan sat i oankav kakav je opisan koliko ce se dugo zadrzati na trzistu je sasvim druga prica i to nema nikakve veze s prevarom

ako ja i ti prodajemo jabuke i svojih basta i ti stavis cijenu 1km kila na ciglanama a ja 3km kila na otoci jeli to prevara?
Nije ali je otimačina ....
djeco rucak je gotov

#2395 Re: Prevaranti na PIK-u

ako su moje jabuke bolje od tvojih onda nije :D
mozda su tvoje crvave pa ih prodajes za marku :razz:
salu na stranu ako je roba ista normalno da je prevara samo sto su te prevare kod nas ucestale i narod je navikao da placa u granapu ispred zgrade kilu jabuka 3 km umjesto da sjedne na trolu,tramvaj i plati istu tu kilu jabuka 1km na pijaci.
da to je za mene prevara.
goran16v

#2396 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

I dalje ovi sto tvrde da je prevara ne mogu da odgovore na pitanje: Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa sta je tu prevara?!?!?!?!?!
Truba

#2397 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

Lopov-eliminator wrote:
Kako je prevaren kad su informacije dostupne. Uostalom, vrijednost je relativna stvar, nikad apsolutna. Da je po toj logici u pitanju prevara onda bi sve preprodavace i distributere na svijetu trebalo kazniti za prevaru. Tako se preprodavaci i distributeri izjednacavaju s prevarantima.
šta znači penzionerima koji nemaju internet i malo su izolirani od komšija smijemo prodavati lijekove koji su 5 puta skuplji od apoteke

ljudi dajte malo saberite se

kako se zove čovjek kojemu ste nešto prodali za pet puta skuplje
levat
šta ste mu uradili
izradili ste ga
djes_ba

#2398 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by djes_ba »

dajte ba ljudi sta vam je kakva prevara,sta ste se uhvatili tog sa satom ,zasto prevara sto je gospodinu mrsko otvoriti racun na pay palu,malo pregledati kineske stranice i vidjeti cjene ,e sad zasto bi to radio kad postoje neki rizici
kad se naruci vise satova placa se porez e onda sat vise nije 18 KM nego vise,
sad dali ce kinez poslati taj sat ili neki drugi ,da li ce uopste stici u BIH,treba riskirati pa uplatiti 100,200,300 KM i naruciti robu onda ako dodje kad je prodajes skupo,trebo je stavii 150 Km prije bi prodo
p.s nebavim se prodajom kupim sebi nekad nesto preko neta kad mi treba ,i nije mi zao raje sto placa skuplje kad im je sve mrsko ,bolje gotovo uzeti
nigdje veze
p.s ovi na piku sto prodaju maske ,futrole i ostale stvari za mobitele stavite i njih kao varalice jer nabavna cjena je smjesna,ah da i auto kuce kako h nije stid kupe auto povoljno i ovdje uzimaju po nekoliko hiljada samo na jednom auta sramota :mrgreen: :mrgreen:
djeco rucak je gotov

#2399 Re: Prevaranti na PIK-u

goran16v wrote:I dalje ovi sto tvrde da je prevara ne mogu da odgovore na pitanje: Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa sta je tu prevara?!?!?!?!?!
Ako neko prodaje sat koji ne vrijedi 80km i njegova stvarna vrijednost je 20-30km taj covjek je prevarant.Zasto pa zato sto ne znaci ako si narucio nesto iz vana kako mozes da se prema tome ponasas kao da si ga ti napravio.Precjenjivat nesto sto ne vrijedi je cista prevara.I ko ti garantuje uopste da je taj sat 100% ispravan?Mozda postoji razlog zasto mu je ta cijena vani.
vukojebina

#2400 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by vukojebina »

Hahaha, al vas loži tip profesionalno...

Sent from my GT-I9505
Post Reply