jeza u ledja wrote:
Ne, vec se upravo ti upires da nam dokazes kako je Putin usrecio tu zemlju.
Ja da se upirem da nesto dokazem, ne bih spominjao Ruse koje sam sretao vani i ne bi govorio o ocigledno poprilicno velikom broju ljudi koji zive dobro, za razliku od tebe koji tvrdi da je u Moskvi "95% automobila mladje od 5 godina".
UnscarD wrote:
Na kraju krajeva, ipak je "zapad" taj koji je kolonizovao, eksploatisao i porobio pola zemljine kugle. Bilo bi stvarno glupo da nakon svega toga, nakon svih ratova koje su USA vodile samo u ovom i predhodnom vijeku, nakon svih svrgnutih (cesto potpuno demokratski izabranih) vlada, svih izazvanih nemira, svih podrska diktatorima sirom svijeta, nisu uspjeli da obezbjede svojim gradjanima bolji zivot nego u ostatku svijeta. To bi bio ultimativni neuspjeh zaista.
Ovdje nisam siguran je li pod "Zapadom" smatras i Rusiju, ali jedan diskutant na ovoj temi bi definitivno trebao znati da je Rusija historijski
jedan od vodecih kolonizatora, eksploatatora i porobljivaca u svijetu. Da li stvarno treba napomenuti da je u vrijeme kolonizacije Novog svijeta Rusija zauzela otprilike 2/3 svog danasnjeg teritorija, porobljavajuci, asimilirajuci, protjerujuci i izrabljujuci stotine i stotine raznih naroda, drugih rasa, religijskih skupina, itd???? Ovo sve prije nastanka SSSRa, cije zasluge uopste nemam potrebu ni spomenuti.
I sta Rusija danas ima da pokaze za 500 godina svojeg kolonizovanja, ono, posto je to za tebe glavni uzrok fakta da je Zapad danas bogat, a ostali siromasni? (Ono, kao da sama cinjenica da je Zapad dosao na obale Amerike, Afrike, Azije i Australije, a ne obrnuto ne ukazuje na to su takvi odnosi pozicija postojali i prije.)
Samo da se nesto dokaze i udara kontra...
Ja sam vrlo jasno napisao - n
akon svih ratova koje su USA vodile samo u ovom i predhodnom vijeku a ali je valjda lakse izvrnuti i razvodniti pricu. Ali moze i to nema problema, vratit cu se na taj dio mog posta koji je jasno odvojen interpunkcijskim znakom od djela posta na koji se odnosi tvoj odgovor. Dakle repliciras na prvu recenicu argumenacijom koja se odnosi na drugu recenicu ne uvidjajuci razliku?
Vratimo se na ovaj i predhodni vijek u kojem je moc USA nastala i sto sam siguran da vrlo dobro znas.
SSSR nikada za razliku od USA nije vodio niti jedan jedini rat sa bilo kojom zemljom sa kojom se ne granice i samo to je dovoljno da se shvati da SSSR nikada nije vodio agresivnu imperijalisticku politiku. U tom tadasnjem dvopolnom svijetu, sta radi USA? Lista intervencija je previse obimna da bih je postirao ovde. Lista CIA asistiranih drzavnih udara podjednako dugacka. Potpuno je nebitno da li je u pitanju legalno DEMOKRATSKI izabrana vlada kao ona Salvadora Aljendea. Potpuno je nebitno da li je u pitanju podrska krvolocnom diktatoru kakav je Pinoche ili Suharto. Licemjerje? O da. Prodavanje drugacije price svojoj javnosti? O da. I ti se onda ironicno pitas u jednom ranijem postu
jeza u ledja wrote:Kako slobodom izrazavanja manipulisati slobodom misljenja
ne uvidjajuci da je to odavno implementirano upravo u USA.
A kada si vec kod tog kolonizatorskog perioda, treba uociti sljedece cinjenice. Rusija je prirodno sirila svoju teritoriju pa je njena teritorija i danas homogena a nema koncepte kakav je npr. commonwealth pa tako danas u 21 vijeku nemamo neko ostrvo na drugom kraju svijeta kojem je Ruski car (ili Putin) vrhovni monarh. Rusija se nije obogatila na trgovini robljem. U Rusiju nisu nikada (a komali vijekovima) dopremani robovi koji bi je izgradili. Rusi nisu lovili ljude po bespucima Afrike pa ih onda prodavali. Rusi nisu nikada istrebili populaciju jednog cijelog kontinenta (Latinska Amerika) i Rusija nije nikada ucestvoala u namjernom drogiranju kompletne populacije nekog naroda (Opijumski ratovi koje je vodila Britanija).
Da me ne shvatis pogresno, ja ipak mislim da u tom kolonizatorskom periodu, nema doborog kolonizatora. Nije to naravno ni Rusija. Samo mozda nije bila toliko losa. No rasprava u tom pravcu u kojem ti navodio grijehe Ruskog carstva a ja grijehe zapada, bi se mogla oduziti a bez da promjenimo sustinu. No ako si raspolozen, meni nije mrsko. Materijala imam vise u svakom slucaju. Dok ja dodjem do Leopolda II Belgiskog i njegovih 15 miliona mrtvih u Africi, ti ces odavno ostati bez materijala....naravno ukoliko ne uposlis mastu.
jeza u ledja wrote:
PS: Bio sam u SSSRu, 90 ili 91e, mahom u Ukrajini. Kijev, Zaporozje, Dnepropetrovsk, Herson, Odesa, Uzgorod. Bas u vrijeme kad su u Kijevu bili neki protesti i mahali plavo-zutim zastavama. Znam kakav je to jad bio. Bilo je nevjerovatno jeftino, nesto sto danas ni u Bangladesu ne mozes iskusiti, ali nista za te pare nisi mogao uzeti. Sjecam se da sam cijelo jutro u Odesi trazio nesto normalno da jedem da bi na kraju nasao neku kao picu koja je izgledala kao hljeb sa komadom paradajza na sebi. Sjecam se i redova u kojim sam stajao sa kioscima u kojim su prodavali rostilj, samo da bi mogao kupiti pivo koje dodje uz taj rostilj, jer nigdje zivo nisam mogao naci jebeno pivo. Sjecam se da su me sljedeci put propustili kroz red jer sam davao taj rostilj (jedu haman sirovo meso) prvom do sebe a ja kupovao samo pivo. Frajer ono sav sretan ode s dvije porcije mesa djaba. Sjecam se i da su nam djeca na svakom koraku trazili zvacke i sjecam se Estonaca s kojima sam se upoznao koji su tada za Ruse/Ukrajince bili nesto ko Slovenci za nas, bili imucniji, kulturniji, drukcije izgledali i pricali medjusobno drukciji jezik koji ja nisam mogao razumjet

. To je bio takav jad i bijeda, a ocigledno vjestacki stvoren, da mi uopste nije cudno sto se u odnosu na tada danasnja Rusija cini kao Las Vegas.
Imas i ti godina onda

Ali upravo to iskustvo bi ti trebalo pribliziti osjecanja prosjecnog Rusa prema Putinu. Imaju period '60-'70 kada su oni zaista sila i kada se u SSSRu ne zivi toliko losije, imaju period pada '80 druga polovina kada je katastrofa koju si imao prilike da vidis. I onda imaju period '90 koji je vjerovano najgori u istoriji pod Jeljcinom i onda se pojavljuje Putin koji za kratko vrijeme mjenja sliku. Nije mi jasno kako ne mozes da shvatis zasto ga vole?