RUSIJA

Post Reply
vivaldi

#2376 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

Freamon Lester wrote:Nema tu otvorenog rata izmedju nuklearnih sila. Pogotovo otvorenog. Ovako preko proxy drzavica to ide glatko. Sad Ukrajina jebe Rusima koncepciju, sutra ce to biti npr. Kazahstan ili Armenija, onda neko treci. Jednako tako moze se ocekivati i da se otvori Amerima negdje novo "bojiste" od strane Rusa i tako mozemo jos 300 godina. Mislim mogu oni, a mi izmedju najebemo kao i obicno.
pa ne mislim ni ja da ce biti kraj svijeta, ali mislim da se npr bliski istok moze jako zapaliti bez problema. ne bi me cudilo ni da sa isisom naprave neki deal kontra saudije bas kao sto im je mula omar trazio zasstitu i saveznistvo prvu noc kada su ameri napali afganistan, ali su ga rusi odbili.

veliko je pitanje i sta ce se desavati u evropi koja ukrajinom od pocetka bas i ne smatra svojim ratom, a ekonomski puno vise trpi od amera.

ako su francuzi zakuhali sa amerima zbog iraka svojevremeno, mislim da sada s ekonomsi rovitom evropom koja vec ima nekoliko neuralgicnih tacaka i bez rusije/ukrajine, neki novi hladni rat sa dobrano otvorenom ekonomijom koju je sada nemoguce hermeticki zatvoriti kao sto se to puno lakse moglo u prvom hladnom ratu bi mogao napraviti velike pukotine
Challenger__

#2377 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Nažalost, trijumfovat će kancer jer je već metastazirao i u samoj Ruskoj federaciji. Posljednje vrijeme za čistke u Rusiji je bilo prošlog ljeta. Rusija se sada samo džaba raspljinjuje i troši... Kad konačno shvati da mora raditi čistke, obit će joj se o glavu i bit će prozvana najgorom i najružnijom državom. Znaš kako propagandni salvo ide.
OK dragi moj Jastuk. Ti si dao svoju, a ja svoju prognozu. Vrijeme će biti sudija.
jastuk1

#2378 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Nažalost, trijumfovat će kancer jer je već metastazirao i u samoj Ruskoj federaciji. Posljednje vrijeme za čistke u Rusiji je bilo prošlog ljeta. Rusija se sada samo džaba raspljinjuje i troši... Kad konačno shvati da mora raditi čistke, obit će joj se o glavu i bit će prozvana najgorom i najružnijom državom. Znaš kako propagandni salvo ide.
OK dragi moj Jastuk. Ti si dao svoju, a ja svoju prognozu. Vrijeme će biti sudija.
Da. Vjeruj mi, apsolutno bih volio da budem u krivu, ali gledajući istorijske presedane i svjetsku ekonomiju i kuda ova "liberalizacija" vodi... teško. Davno je rečeno da se ne možeš s rogatim bost. A ovi ne da su rogati nego su sazdani od bodlji.
jastuk1

#2379 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:
ako su francuzi zakuhali sa amerima zbog iraka svojevremeno, mislim da sada s ekonomsi rovitom evropom koja vec ima nekoliko neuralgicnih tacaka i bez rusije/ukrajine, neki novi hladni rat sa dobrano otvorenom ekonomijom koju je sada nemoguce hermeticki zatvoriti kao sto se to puno lakse moglo u prvom hladnom ratu bi mogao napraviti velike pukotine
Pa frau kaputić je pokušavala i trudila se ne može se reć da nije i onda se veliki braco namršti i ona se brecne, pokunji, šuti ko zalivena... Pa onda nakon par mjeseci ona opet pokuša, ali braco ne da "svoje" igračke. Svaku igračku koju ona hoće da uzme, on mora prvi da ima, pa kad on odiščili, onda je možda nekome i da.
Challenger__

#2380 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Da. Vjeruj mi, apsolutno bih volio da budem u krivu, ali gledajući istorijske presedane i svjetsku ekonomiju i kuda ova "liberalizacija" vodi... teško. Davno je rečeno da se ne možeš s rogatim bost. A ovi ne da su rogati nego su sazdani od bodlji.
Ja bih volio da sam u krivu i shodno tome da ne dođe do globalne konfrontacije. Volio bih, recimo, da kupim hotel na Mediteranu, a ne da svjedočim još jednom ratu i to globalnom. Međutim, ovdje nije riječ o našim željama, nego o anticipaciji. Empirija govori da aktuelna imperija pravi istu grešku kao svi dosadašnji, već pomenuti gubitnici: beskrajna arogancija, beskrupuloznost, podcjenjivanje protivnika i olako posezanje za ljudskim (ruskim i rusijskim) životima (Kavkaz, Odessa, Donbas, ekonomija). Školski banditizam, a to je nešto najgore što mogu prirediti sebi, jer poruka je primljena.

Deja vu.
sarajevoxxxx

#2381 Re: RUSIJA

Post by sarajevoxxxx »

vivaldi wrote:
Freamon Lester wrote:Nema tu otvorenog rata izmedju nuklearnih sila. Pogotovo otvorenog. Ovako preko proxy drzavica to ide glatko. Sad Ukrajina jebe Rusima koncepciju, sutra ce to biti npr. Kazahstan ili Armenija, onda neko treci. Jednako tako moze se ocekivati i da se otvori Amerima negdje novo "bojiste" od strane Rusa i tako mozemo jos 300 godina. Mislim mogu oni, a mi izmedju najebemo kao i obicno.
pa ne mislim ni ja da ce biti kraj svijeta, ali mislim da se npr bliski istok moze jako zapaliti bez problema. ne bi me cudilo ni da sa isisom naprave neki deal kontra saudije bas kao sto im je mula omar trazio zasstitu i saveznistvo prvu noc kada su ameri napali afganistan, ali su ga rusi odbili.

veliko je pitanje i sta ce se desavati u evropi koja ukrajinom od pocetka bas i ne smatra svojim ratom, a ekonomski puno vise trpi od amera.

Ovo sa isisom mislim da Rusi poodavno saradjuju sa isom. Vec nekoliko puta se spominju avioni krcati oruzjem kako slijecu na aerodrom Tell Afer u Iraku, zatim padobrani oruzja, mislim da tu ima svega. Neko im dotura oruzje, mjzda Turci ali prije ce biti da se radi o Rusima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2382 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Dobro, nisu bas dosli do 1998 godine i totalnog kolapsa Rublje, ali na dobrom su putu.
To je to.

Zasad su uspjeli odbraniti kurs rublje. Sta ce dalje biti ko zna. Evo Grčka već najavljuje blokiranje svih eventualnih odluka o novim sankcijama Rusiji. Njemačka već osjeća posljedice sankcija, tako da...biće veselo.

Dogovor moćnika daleko od očiju javnosti sigurno postoji. Ovo je sve zabava za nas siću.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2383 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
Ne, vec se upravo ti upires da nam dokazes kako je Putin usrecio tu zemlju.
Ja da se upirem da nesto dokazem, ne bih spominjao Ruse koje sam sretao vani i ne bi govorio o ocigledno poprilicno velikom broju ljudi koji zive dobro, za razliku od tebe koji tvrdi da je u Moskvi "95% automobila mladje od 5 godina".
UnscarD wrote: Na kraju krajeva, ipak je "zapad" taj koji je kolonizovao, eksploatisao i porobio pola zemljine kugle. Bilo bi stvarno glupo da nakon svega toga, nakon svih ratova koje su USA vodile samo u ovom i predhodnom vijeku, nakon svih svrgnutih (cesto potpuno demokratski izabranih) vlada, svih izazvanih nemira, svih podrska diktatorima sirom svijeta, nisu uspjeli da obezbjede svojim gradjanima bolji zivot nego u ostatku svijeta. To bi bio ultimativni neuspjeh zaista.
:shock:
Ovdje nisam siguran je li pod "Zapadom" smatras i Rusiju, ali jedan diskutant na ovoj temi bi definitivno trebao znati da je Rusija historijski jedan od vodecih kolonizatora, eksploatatora i porobljivaca u svijetu. Da li stvarno treba napomenuti da je u vrijeme kolonizacije Novog svijeta Rusija zauzela otprilike 2/3 svog danasnjeg teritorija, porobljavajuci, asimilirajuci, protjerujuci i izrabljujuci stotine i stotine raznih naroda, drugih rasa, religijskih skupina, itd???? Ovo sve prije nastanka SSSRa, cije zasluge uopste nemam potrebu ni spomenuti.
I sta Rusija danas ima da pokaze za 500 godina svojeg kolonizovanja, ono, posto je to za tebe glavni uzrok fakta da je Zapad danas bogat, a ostali siromasni? (Ono, kao da sama cinjenica da je Zapad dosao na obale Amerike, Afrike, Azije i Australije, a ne obrnuto ne ukazuje na to su takvi odnosi pozicija postojali i prije.)

Samo da se nesto dokaze i udara kontra...
Ja sam vrlo jasno napisao - nakon svih ratova koje su USA vodile samo u ovom i predhodnom vijeku a ali je valjda lakse izvrnuti i razvodniti pricu. Ali moze i to nema problema, vratit cu se na taj dio mog posta koji je jasno odvojen interpunkcijskim znakom od djela posta na koji se odnosi tvoj odgovor. Dakle repliciras na prvu recenicu argumenacijom koja se odnosi na drugu recenicu ne uvidjajuci razliku?
Vratimo se na ovaj i predhodni vijek u kojem je moc USA nastala i sto sam siguran da vrlo dobro znas.
SSSR nikada za razliku od USA nije vodio niti jedan jedini rat sa bilo kojom zemljom sa kojom se ne granice i samo to je dovoljno da se shvati da SSSR nikada nije vodio agresivnu imperijalisticku politiku. U tom tadasnjem dvopolnom svijetu, sta radi USA? Lista intervencija je previse obimna da bih je postirao ovde. Lista CIA asistiranih drzavnih udara podjednako dugacka. Potpuno je nebitno da li je u pitanju legalno DEMOKRATSKI izabrana vlada kao ona Salvadora Aljendea. Potpuno je nebitno da li je u pitanju podrska krvolocnom diktatoru kakav je Pinoche ili Suharto. Licemjerje? O da. Prodavanje drugacije price svojoj javnosti? O da. I ti se onda ironicno pitas u jednom ranijem postu
jeza u ledja wrote:Kako slobodom izrazavanja manipulisati slobodom misljenja
ne uvidjajuci da je to odavno implementirano upravo u USA.

A kada si vec kod tog kolonizatorskog perioda, treba uociti sljedece cinjenice. Rusija je prirodno sirila svoju teritoriju pa je njena teritorija i danas homogena a nema koncepte kakav je npr. commonwealth pa tako danas u 21 vijeku nemamo neko ostrvo na drugom kraju svijeta kojem je Ruski car (ili Putin) vrhovni monarh. Rusija se nije obogatila na trgovini robljem. U Rusiju nisu nikada (a komali vijekovima) dopremani robovi koji bi je izgradili. Rusi nisu lovili ljude po bespucima Afrike pa ih onda prodavali. Rusi nisu nikada istrebili populaciju jednog cijelog kontinenta (Latinska Amerika) i Rusija nije nikada ucestvoala u namjernom drogiranju kompletne populacije nekog naroda (Opijumski ratovi koje je vodila Britanija).
Da me ne shvatis pogresno, ja ipak mislim da u tom kolonizatorskom periodu, nema doborog kolonizatora. Nije to naravno ni Rusija. Samo mozda nije bila toliko losa. No rasprava u tom pravcu u kojem ti navodio grijehe Ruskog carstva a ja grijehe zapada, bi se mogla oduziti a bez da promjenimo sustinu. No ako si raspolozen, meni nije mrsko. Materijala imam vise u svakom slucaju. Dok ja dodjem do Leopolda II Belgiskog i njegovih 15 miliona mrtvih u Africi, ti ces odavno ostati bez materijala....naravno ukoliko ne uposlis mastu.
jeza u ledja wrote: PS: Bio sam u SSSRu, 90 ili 91e, mahom u Ukrajini. Kijev, Zaporozje, Dnepropetrovsk, Herson, Odesa, Uzgorod. Bas u vrijeme kad su u Kijevu bili neki protesti i mahali plavo-zutim zastavama. Znam kakav je to jad bio. Bilo je nevjerovatno jeftino, nesto sto danas ni u Bangladesu ne mozes iskusiti, ali nista za te pare nisi mogao uzeti. Sjecam se da sam cijelo jutro u Odesi trazio nesto normalno da jedem da bi na kraju nasao neku kao picu koja je izgledala kao hljeb sa komadom paradajza na sebi. Sjecam se i redova u kojim sam stajao sa kioscima u kojim su prodavali rostilj, samo da bi mogao kupiti pivo koje dodje uz taj rostilj, jer nigdje zivo nisam mogao naci jebeno pivo. Sjecam se da su me sljedeci put propustili kroz red jer sam davao taj rostilj (jedu haman sirovo meso) prvom do sebe a ja kupovao samo pivo. Frajer ono sav sretan ode s dvije porcije mesa djaba. Sjecam se i da su nam djeca na svakom koraku trazili zvacke i sjecam se Estonaca s kojima sam se upoznao koji su tada za Ruse/Ukrajince bili nesto ko Slovenci za nas, bili imucniji, kulturniji, drukcije izgledali i pricali medjusobno drukciji jezik koji ja nisam mogao razumjet :D. To je bio takav jad i bijeda, a ocigledno vjestacki stvoren, da mi uopste nije cudno sto se u odnosu na tada danasnja Rusija cini kao Las Vegas.
Imas i ti godina onda :) Ali upravo to iskustvo bi ti trebalo pribliziti osjecanja prosjecnog Rusa prema Putinu. Imaju period '60-'70 kada su oni zaista sila i kada se u SSSRu ne zivi toliko losije, imaju period pada '80 druga polovina kada je katastrofa koju si imao prilike da vidis. I onda imaju period '90 koji je vjerovano najgori u istoriji pod Jeljcinom i onda se pojavljuje Putin koji za kratko vrijeme mjenja sliku. Nije mi jasno kako ne mozes da shvatis zasto ga vole?
The 51st State

#2384 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

onda su rusi glupani bez premca, nije im babo putin omogucio taj standard nego zapad, nego putin se najeo hljeba pa misli da je igrac. mada je generalno upitno koliko im je se standard generalno podigao s obzirom kolika je guta para prosla kroz rusiju zadnjih desetak godina.
Last edited by The 51st State on 29/01/2015 11:24, edited 1 time in total.
swanfilter

#2385 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

Voljeli bi i mi naseg Alju da sa svojom strankom nam ne razjeba drzavu i vlastiti narod. Da tu istu drzavu, narod i stranku nije ostavio u amanet svom sinu munafiku i drugim obicnim balijanderima koji nas dovedose na tako niske grane, da bi nam istocno europski narodi iza zeljezne zavjese pozavidjeli na bijedi.

Putin je sovjetska agentura, covjek kojeg hrani ponos do majke Rusije, a ne petrodolar (mada sigurno i on handri u svoje dzepove). I svaka cast covjeku koji ono ogromno prostranstvo od drzave polako vratio na pravi kolosjek. Ja bih mu gujce dao, a ne samo volio ...
breuer

#2386 Re: RUSIJA

Post by breuer »

The 51st State wrote:onda su rusi glupani bez premca, nije im babo putin omogocio taj standard nego zapad, nego putin se najeo hljeba pa misli da je igrac.
:lol: Koji "zapad"? onaj malo zapadniji, ili onaj još zapadnije :D
The 51st State

#2387 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

breuer wrote:
The 51st State wrote:onda su rusi glupani bez premca, nije im babo putin omogocio taj standard nego zapad, nego putin se najeo hljeba pa misli da je igrac.
:lol: Koji "zapad"? onaj malo zapadniji, ili onaj još zapadnije :D
ameri i evropa im lijepo dali dobar dio kolaca od trgovine naftom, nisu ih peglali oko prodaje oruzja po africi i aziji, a ovi se pohasili i misle da mogu na ravnoj nozi razgovarati, no sad kad su uvidjeli da rusi nisu bas pouzdan partner vidjecemo dokle ce ih mesija putin dovesti. ekonomski strucnjaci kazu da im je vec nakon 6 mjeseci sa ovim cijenama nafte budzet kolabiran, pa budemo onda vidjeli kako ce 35% budzeta krsiti na vojsku, a da ne govorim i da u svom prethodnom "blagostanju" malo je ko hajra vidio osim moskovljanja i lenjingrajdanja, pa jebote rusi imaju samo dva grada povezana autoputom, sramotno za svjetsku velesili pod koju se hoce prodati.
LDLT

#2388 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

UnscarD wrote:SSSR nikada za razliku od USA nije vodio niti jedan jedini rat sa bilo kojom zemljom sa kojom se ne granice i samo to je dovoljno da se shvati da SSSR nikada nije vodio agresivnu imperijalisticku politiku

Nacija od 3,5 milijuna vs moćni zimski ratnici Rusi
Image

Rusi će ga kroz ovo stoljeće popušiti i to žešće, to se dešava sa apsolutno svakim tko ide glumit ekspanzionizam a ne prati trendove vremena. A još kad ti i vođa zajaše na visokim prihodima ne nečega što proizvode najpametniji i najproduktivniji elementi tvog društva već ono što izvade iz zemlje pa pokušava sat pomaknuti UNAZAD.. :lol: :lol:
UnscarD

#2389 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

LDLT wrote:
UnscarD wrote:SSSR nikada za razliku od USA nije vodio niti jedan jedini rat sa bilo kojom zemljom sa kojom se ne granice i samo to je dovoljno da se shvati da SSSR nikada nije vodio agresivnu imperijalisticku politiku

Nacija od 3,5 milijuna vs moćni zimski ratnici Rusi

Rusi će ga kroz ovo stoljeće popušiti i to žešće, to se dešava sa apsolutno svakim tko ide glumit ekspanzionizam a ne prati trendove vremena. A još kad ti i vođa zajaše na visokim prihodima ne nečega što proizvode najpametniji i najproduktivniji elementi tvog društva već ono što izvade iz zemlje pa pokušava sat pomaknuti UNAZAD.. :lol: :lol:
Ja koliko znam, Finska je bila na granici SSSR-a. Inace taj rat nije moguce posmatrati van kontexta drugog svjetskog rata koji je zvanicno poceo 3 mjeseca prije tog rata.
Isto tako, niko normalan ne zamjera USA pobjedu nad Japanom (zamjeram naravno strasan ratni zlocin, bespotrebnu upotrebu nuklearnih bombi protiv civilnog stanovnistva - samo cekam sada kada pocnete sa argumentima kako je to spasilo milion mladih americkih zivota i skratilo rat za 2 godine ;-) ) niti se to ikada tretira kao imperijalizam ali svako normalan ce im zamjerati intervencije koje vode desetinama hiljada KM daleko od svojih granica kada nikakva opasnost za njih same ne postoji. Uopste ne razumijem sta si htio da kazes sa ovim postom. Da SSSR nikada nije izgubio rat ? Ko to tvrdi?
UnscarD

#2390 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

swanfilter wrote:Voljeli bi i mi naseg Alju da sa svojom strankom nam ne razjeba drzavu i vlastiti narod. Da tu istu drzavu, narod i stranku nije ostavio u amanet svom sinu munafiku i drugim obicnim balijanderima koji nas dovedose na tako niske grane, da bi nam istocno europski narodi iza zeljezne zavjese pozavidjeli na bijedi.

Putin je sovjetska agentura, covjek kojeg hrani ponos do majke Rusije, a ne petrodolar (mada sigurno i on handri u svoje dzepove). I svaka cast covjeku koji ono ogromno prostranstvo od drzave polako vratio na pravi kolosjek. Ja bih mu gujce dao, a ne samo volio ...
Upravo tako ... da je meni plata bila '95 200 KM a 2015 3000 KM , ma vidio bi ti kako bih ja branio moga dragog Alju i Baketa mu ... bio bi prvi protiv demonstracija ikakvih.
LDLT

#2391 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

UnscarD wrote:Ja koliko znam, Finska je bila na granici SSSR-a. Inace taj rat nije moguce posmatrati van kontexta drugog svjetskog rata koji je zvanicno poceo 3 mjeseca prije tog rata.

Jao majko i vi Rusofili..
U kontekstu 2.svj. rata napad SSSRa na Finsku ? :lol: :lol: :lol:
Da, u smislu da su jedva dočekali da se zakače Njemačka vs zapad pa da i oni krenu malo prepravljati granice u korist Ruske imperije 2.0.
Finska na granici SSSRa pa to ipak nije isto, nije moguće da je to bio imperijalizam, to je valjda bio neki obrambeni rat, kao i komadanje Poljske u suradnji sa tihim saveznicima nacistima, okupacija dijelova Rumunjske, okupacija i pokušaj mijenjanja demografske slike u Latviji i Estoniji..
UnscarD

#2392 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

The 51st State wrote:onda su rusi glupani bez premca, nije im babo putin omogucio taj standard nego zapad, nego putin se najeo hljeba pa misli da je igrac. mada je generalno upitno koliko im je se standard generalno podigao s obzirom kolika je guta para prosla kroz rusiju zadnjih desetak godina.
Prije nego sto jednu naciju proglasis glupom (sto samo po sebi vise govori o tebi) predlazem da se informises o Jeljcinovoj Rusiji, procitas nesto o IMF i WB-ovoj shock doktrini (sa osvrtom na Chikago boyse i Chile) i njenim rezultatima sirom svijeta, sa posebnim fokusom na efekat koji je ona imala na Rusiju. Kada procitas da u gradu, koji je najveci izvoznik nafte u Rusiji, niti jedna jedina skola nema grijanje tokom 2 godine dok odmah pored Shell nemilice vadi naftu (i jos za to trazi naknadu) mozda ti Rusi budu izgledali manje glupi. Jeljcin poslusao zapadne partnere, implemtirao sve sto su mu rekli, to rezultovalo u potpunom slomu drustva, Putin dosao i uveo red. Nevjerovatno brzo. Istjerao strane korporacije koje su pokusale primjeniti Latino Americki model na Rusiju i oporavio drustvo. Sprijecio daljnju dezintegraciju Rusije. Spasio zemlju. Ah ti glupi Rusi kojima zapad zeli samo dobro a ovi nisu toga svijesni...ah taj zli Putin koji bas sada ima najvecu popularnost u Rusiji ikada,...valjda zato sto je madjionicar pa je zacarao naciju.
UnscarD

#2393 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

LDLT wrote:
UnscarD wrote:Ja koliko znam, Finska je bila na granici SSSR-a. Inace taj rat nije moguce posmatrati van kontexta drugog svjetskog rata koji je zvanicno poceo 3 mjeseca prije tog rata.

Jao majko i vi Rusofili..
U kontekstu 2.svj. rata napad SSSRa na Finsku ? :lol: :lol: :lol:
Da, u smislu da su jedva dočekali da se zakače Njemačka vs zapad pa da i oni krenu malo prepravljati granice u korist Ruske imperije 2.0.
Finska na granici SSSRa pa to ipak nije isto, nije moguće da je to bio imperijalizam, to je valjda bio neki obrambeni rat, kao i komadanje Poljske u suradnji sa tihim saveznicima nacistima, okupacija dijelova Rumunjske, okupacija i pokušaj mijenjanja demografske slike u Latviji i Estoniji..
Nego u kakvom drugom kontekstu je moguce posmatrati taj rat kada je WW2 poceo 3 mjeseca prije toga ? Poceo picvajz, sta treba, da cekaju da ih neprijatelj okruzi sa svih strana?
Ne, nego je logicnije taj rat staviti kao kontra-argument i preko njega relativizovati preko-okeanski imperijalizam zapada van kontexta bilo kakvog globalnog konflikta? To je logicnije jel da?
Tvrtko II Kotromanić

#2394 Re: RUSIJA

Post by Tvrtko II Kotromanić »

pa moguce je posmatrati u kontekstu u kojem zajedno sa njemcima popolovis jednu drugu suverenu drzavu i onda dok su ti njemci zauzeti a ti sa njima imas ugovor o nenapadanju napadnes drugu suverenu drzavu jer eto zinula ti guzica za jos teritorije
a naravno mimo toga dostavis ultimatum prema jos 3 suverene male drzave bla bla i na kraju jos i njih okupiras :D

sta je to?
LDLT

#2395 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

UnscarD wrote:Nego u kakvom drugom kontekstu je moguce posmatrati taj rat kada je WW2 poceo 3 mjeseca prije toga ? Poceo picvajz, sta treba, da cekaju da ih neprijatelj okruzi sa svih strana?

U OSVAJAČKOM kontekstu, u kakvom drugom.
Da čekaju da ih neprijatelj okruži ? To su valjda te neutralne zemlje jel, posebno Estonija, Latvija i Finska, sve zajedno manje stanovnika nego Moskva, sve zajedno manje tenkova nego jedna veća tvornica u SSSRu izbaci u mjesec dana
The 51st State

#2396 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

UnscarD wrote:
The 51st State wrote:onda su rusi glupani bez premca, nije im babo putin omogucio taj standard nego zapad, nego putin se najeo hljeba pa misli da je igrac. mada je generalno upitno koliko im je se standard generalno podigao s obzirom kolika je guta para prosla kroz rusiju zadnjih desetak godina.
Prije nego sto jednu naciju proglasis glupom (sto samo po sebi vise govori o tebi) predlazem da se informises o Jeljcinovoj Rusiji, procitas nesto o IMF i WB-ovoj shock doktrini (sa osvrtom na Chikago boyse i Chile) i njenim rezultatima sirom svijeta, sa posebnim fokusom na efekat koji je ona imala na Rusiju. Kada procitas da u gradu, koji je najveci izvoznik nafte u Rusiji, niti jedna jedina skola nema grijanje tokom 2 godine dok odmah pored Shell nemilice vadi naftu (i jos za to trazi naknadu) mozda ti Rusi budu izgledali manje glupi. Jeljcin poslusao zapadne partnere, implemtirao sve sto su mu rekli, to rezultovalo u potpunom slomu drustva, Putin dosao i uveo red. Nevjerovatno brzo. Istjerao strane korporacije koje su pokusale primjeniti Latino Americki model na Rusiju i oporavio drustvo. Sprijecio daljnju dezintegraciju Rusije. Spasio zemlju. Ah ti glupi Rusi kojima zapad zeli samo dobro a ovi nisu toga svijesni...ah taj zli Putin koji bas sada ima najvecu popularnost u Rusiji ikada,...valjda zato sto je madjionicar pa je zacarao naciju.

postedi me lamentiranja, sad je zapad kriv sto je rusija kolabirala nakon komunizma, a ne da je to posljedica jednoumlja i nepoznavanja funkcionisanja bilo kakve ekonomije osim vojne i dogovorene, a sad sto su korporacije iskoristavale te idiotizme u ruskom drustvo prvenstveno treba kriviti valjda te ruse jer koliko vidim niko im nije stoljas na vugla stavio i rekao sad cete ovako, toliko o pameti. putin nije nista reda uveo osim sto je preusmjerio lokalne tokove novca od nafte, i to prvenstveno od lokalne oligarhije, sad ih nema 20-30 nego babo putin himself i protiv toga zapad nije imao nista. ono sa cim se vi rusofilicari ne mozete da se pomirite je cinjenica da je rusija go kurac u svjetskim okvirima i da se svodi na jednog solidnog distributera nafte te da im je toliko i uticaj srazmjeran sve se nadajaci da ce nekad sjebati mrski imperijalisticki zapad, a u sustini zavise od tog istog zapada i za nasih zivota ce vjerovatno biti tako.
UnscarD

#2397 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

LDLT wrote:
UnscarD wrote:Nego u kakvom drugom kontekstu je moguce posmatrati taj rat kada je WW2 poceo 3 mjeseca prije toga ? Poceo picvajz, sta treba, da cekaju da ih neprijatelj okruzi sa svih strana?

U OSVAJAČKOM kontekstu, u kakvom drugom.
Da čekaju da ih neprijatelj okruži ? To su valjda te neutralne zemlje jel, posebno Estonija, Latvija i Finska, sve zajedno manje stanovnika nego Moskva, sve zajedno manje tenkova nego jedna veća tvornica u SSSRu izbaci u mjesec dana
Bilo kakav rat koji se desava u okvirima drugog svjetskog rata naravno da u tom kontextu i treba posmatrati. Ne nego je to eto izolovan incident koji nema veze sa ostalim desavanjima u Evropi tog doba. U tim ranim danima, kada SSSR i Njemacka imaju pakt ali i kada Velika Britanija i Njemacka takodjer imaju pakt, nije bilo lako ustanoviti ko tu skim i protiv koga. Kasnije su se stvari iskristalizovale. Apsolutno u kontextu WW2.
UnscarD

#2398 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

The 51st State wrote:
UnscarD wrote: Prije nego sto jednu naciju proglasis glupom (sto samo po sebi vise govori o tebi) predlazem da se informises o Jeljcinovoj Rusiji, procitas nesto o IMF i WB-ovoj shock doktrini (sa osvrtom na Chikago boyse i Chile) i njenim rezultatima sirom svijeta, sa posebnim fokusom na efekat koji je ona imala na Rusiju. Kada procitas da u gradu, koji je najveci izvoznik nafte u Rusiji, niti jedna jedina skola nema grijanje tokom 2 godine dok odmah pored Shell nemilice vadi naftu (i jos za to trazi naknadu) mozda ti Rusi budu izgledali manje glupi. Jeljcin poslusao zapadne partnere, implemtirao sve sto su mu rekli, to rezultovalo u potpunom slomu drustva, Putin dosao i uveo red. Nevjerovatno brzo. Istjerao strane korporacije koje su pokusale primjeniti Latino Americki model na Rusiju i oporavio drustvo. Sprijecio daljnju dezintegraciju Rusije. Spasio zemlju. Ah ti glupi Rusi kojima zapad zeli samo dobro a ovi nisu toga svijesni...ah taj zli Putin koji bas sada ima najvecu popularnost u Rusiji ikada,...valjda zato sto je madjionicar pa je zacarao naciju.
postedi me lamentiranja, sad je zapad kriv sto je rusija kolabirala nakon komunizma, a ne da je to posljedica jednoumlja i nepoznavanja funkcionisanja bilo kakve ekonomije osim vojne i dogovorene, a sad sto su korporacije iskoristavale te idiotizme u ruskom drustvo prvenstveno treba kriviti valjda te ruse jer koliko vidim niko im nije stoljas na vugla stavio i rekao sad cete ovako, toliko o pameti. putin nije nista reda uveo osim sto je preusmjerio lokalne tokove novca od nafte, i to prvenstveno od lokalne oligarhije, sad ih nema 20-30 nego babo putin himself i protiv toga zapad nije imao nista. ono sa cim se vi rusofilicari ne mozete da se pomirite je cinjenica da je rusija go kurac u svjetskim okvirima i da se svodi na jednog solidnog distributera nafte te da im je toliko i uticaj srazmjeran sve se nadajaci da ce nekad sjebati mrski imperijalisticki zapad, a u sustini zavise od tog istog zapada i za nasih zivota ce vjerovatno biti tako.
Pa to zapad tvrdi (bold dio). Zvanicna verzija otprilike kaze da su USA tokom hladnog rata trkom u naoruzanju (tacka na I je bio famozni Reganov Star Wars) iscrpile SSSR koji je onda kolabirao. To ne kazem ja, to je zvanicna istina na zapadu. Ja se sa njom naravno ne slazem (sto onda znaci da se u ovome neces vjerovati, djelomicno slazem sa tobom) i korijeni propasti SSSR su dublji i sezu puno ranije, ali to je druga tema. Mi ovde pricamo o prvim godinama nakon pada SSSR-a i perioda prije Putina a to je Jeljcin era.
Oko ovog dijela da putin nije uveo red, sta da ti kazem, vjeruj u sta god zelis. Kao sto jednom ranije rekoh, to sto ti mislis da je Putin za Ruse los je na srecu potpuno nebitno sve dok Rusi ne djele tvoje misljenje.
The 51st State

#2399 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

mozda nisam bio dovoljno jasan, zapad jeste kriv za kolaps sssr-a, navuko ih u trku koju nisu mogli dobiti i cao, a za dodatni kolaps rusije u tranziciji su samo rusi krivi i niko vise. ni mene ne tangira jeli putko raja za ruse ili nije, vjerovatno jeste cim ga toliko podrzavaju, ono sto hocu da kazem da je tanak put od obozavanog vodje do okorjelog dikatatora bla, bla, bla, kako budu gengele presusivale, vjerujem da ce se i skala pomjerati prema ovom drugom.
UnscarD

#2400 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

The 51st State wrote:mozda nisam bio dovoljno jasan, zapad jeste kriv za kolaps sssr-a, navuko ih u trku koju nisu mogli dobiti i cao, a za dodatni kolaps rusije u tranziciji su samo rusi krivi i niko vise. ni mene ne tangira jeli putko raja za ruse ili nije, vjerovatno jeste cim ga toliko podrzavaju, ono sto hocu da kazem da je tanak put od obozavanog vodje do okorjelog dikatatora bla, bla, bla, kako budu gengele presusivale, vjerujem da ce se i skala pomjerati prema ovom drugom.
Jasno si ti napisao, nisam ja u brzini shvatio na koji se period referises. Do mene.
Ipak, ne slazem se da su sami Rusi krivi. Slozio bih se sa tom tvrdnjom da je ta Milton Fridmanova doktrina shoka koju je Jeljcin prigrlio a kojom se sve privatizuje i pusta da se samoregulise, generalno pokazala uspjeh pa oporavila nekoliko drzava u svijetu pa bi se onda moglo diskutovati o tome kako su Rusi sami krivi jer se nisu znali organizovati. Posto ta doktrina nikada i nigdje nije pokazala uspjeh (mada je to relativno jer ako uspjeh posmatramo iz perspektive obicnog covjeka, onda ona nije uspjela ali ako to posmatramo iz perspektvie nagle pljacke i bogacenja pojedinaca, onda je izuzetno uspjesna ali onda nije u skladu sa svojim deklariranim ciljevima) onda mogu samo da zakljucim da je kao i u slucaju Latinske Amerike, intencija zapada bila da od Rusije napravi represivnu drzavu pod strogom kontrolom nekog diktatora dok se resursi i stanovnistvo nemilice exploatise. To ta doktrina jedino donosi. Tako se i desilo. Zemlja je gurnuta u haos, kriminal , siromastvo i to je sigurno najgori period za dugo vremena. Jeljcinu bi se moglo puno toga zamjeriti ali ipak, cinjenica da je postavio pravog covjeka za svog nasljednika ga donekle vadi. Sta ce biti dalje, ja ne znam. Mozda i slome Ruse ovim sankcijama (tesko) a mozda bude i nesto gore.
Post Reply