Jap ... mene baš neugodno iznenadilo ... Doduše, kad stojiš u mjestu ne treba ti upravljač, baš kao i kočnica koja također ne fercera ... Kod drugih to uredno radi ... eh sad, jel to plus il' minus ... tesko je reci ...direstraits0078 wrote:
Magarece_godine:
Ne radi servo kad je motor iskljucen ili?
Novi Golf 7 dolazi u septembru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Magarece_godine
#2376 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
- johntra
#2377 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
jesam li ja igdje napisao da SS mora doprinijeti više od katalizatora i sličnih sistema? nisam, jer i ne može, može samo dopuniti rad ostalih sistema, jer se auta još više voze, nego što stoje upaljena u mjestu....možda se taj omjer uskoro promijeni, ko zna.. dalje, katalizatori su serija jer je to tako naređeno, a SS nije, što znači da još neće biti nametnut kao serija, a da je toliko bitan kao katalizator, ne bi samo VW njega davao serijski, nego bi morali i ostali...goran16v wrote:
Ne kontam ti taj uski rezon sekunde, ako poaj pored mene dimi, nema potrebe da moj auto manje zagadjuje, isto kao je to neko takmicenje. Prije svega po istom principu i ako cemo gledati prosjecni vozni park i sta stekce na semaforu i kupovina auta sa katalizatorom je smijesna ali vec preko 20 god ne mozes kupiti auto bez njega. Drugo, S/S sistem nije to da doprinese vise od katalizatora,, EGR-a i filtera nego da paralelno s njima dodatno doprinese ekologiji.
ne razmišljam usko, ali za mene više ekologiji doprinose katalizator i filteri, a ne start/stop...ja još uvijek živim u ovoj državi koja je takva kakva jeste...time što neću doplatiti za SS (a ti kao hoćeš) ne znači da nisam ekološki osviješten, čak možda i mnogo više od nekog ko na autu ima SS...i na kraju, kad stojim u gužvi, uvijek mogu ugasiti auto, a time doprinosim ekologiji isto kao i neko ko ima SS...
-
goran16v
#2378 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Nisi ali si napisao da ne dobrinosi vise pa je kao nepotreban. Pa upravo izjava ja zivim u ovoj drzavi i gledanje drugih je tipican primjer uskog razmisljanja. Ako S/S sistem dobijes serijski i ako doprinosi manjoj stetnosti kako onda moze biti besmislen - a ti si tako ustvrdio i kakve veze ima auto pored tebe na semaforu? Cadjavi dizlo i nov auto sa S/S manje na semaforu zagadjuju nego cadjavi dizlo i identican nov auto ali bez S/S sistema zar ne? To je otprilike isto kao oni sto tvrde, sto cu ja postovati ogranicenje brzine kad ga drugi ne postuju ali to ne znaci da nisam sigirnosno osvjesten jer ponekad postujem ogranicenje.johntra wrote:goran16v wrote: jesam li ja igdje napisao da SS mora doprinijeti više od katalizatora i sličnih sistema? nisam, jer i ne može, može samo dopuniti rad ostalih sistema, jer se auta još više voze, nego što stoje upaljena u mjestu....možda se taj omjer uskoro promijeni, ko zna.. dalje, katalizatori su serija jer je to tako naređeno, a SS nije, što znači da još neće biti nametnut kao serija, a da je toliko bitan kao katalizator, ne bi samo VW njega davao serijski, nego bi morali i ostali...
ne razmišljam usko, ali za mene više ekologiji doprinose katalizator i filteri, a ne start/stop...ja još uvijek živim u ovoj državi koja je takva kakva jeste...time što neću doplatiti za SS (a ti kao hoćeš) ne znači da nisam ekološki osviješten, čak možda i mnogo više od nekog ko na autu ima SS...i na kraju, kad stojim u gužvi, uvijek mogu ugasiti auto, a time doprinosim ekologiji isto kao i neko ko ima SS...
Last edited by goran16v on 27/12/2012 22:50, edited 1 time in total.
-
direstraits0078
#2379 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ma ne bi S&S trebao da bude problematican, garantuju (ne govorim o VW, drugi proizvodjaci, a VW je vjerovatno tu negdje jer sistem razvijaju nezavisne kompanije) da ce izdrzati 300.000 km ili 400.000 S&S ciklusa. A i sam motor je projektovan za tu kilometrazu. A da je efikasan, jest. Na semaforu kad stojis nema potrosnje i nema buke. Milina.
-
goran16v
#2380 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Meni je trebalo malo da se naviknem na S/S sistem jer mi se pocesto desi da, kad isaltam sve brzine nanize do 2. malo prije semafora ubacim u ler i pustim auto po inerciji do zaustavljanja kad S/S ne reaguje, kad zaustavim moram jos 1 x pritisnuti kvacilo da bi se aktivirao ili je potrebno drzati auto u brzini do zastavljanja i tek kad je brzina 0 ubaciti u ler i pustiti kvacilo.
-
direstraits0078
#2381 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Koji konkretno model i godiste? Mozda ima update za to.
- johntra
#2382 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
meni je bespotreban i besmislen, jer živim u državi gdje skoro niko nije ekološki osviješten i gdje se većina nikada neće povinovati ekološkim pravilima...živim u državi gdje je starost voznog parka 15 godina i gdje ljudi masovno varaju na tehničkim pregledima, pa je veća šansa da ću poginuti od toga što će me neko udariti sa lošim kočnicama, a ne da ću se ugušiti od lošeg zraka...u ovoj državi se ipak auta više voze, nego što stoje u kilometarskim kolonama, pa su katalizatori mnogo bitniji, ali gle čuda, ni njih na većini starih auta nema...to ti zaista misliš da će 100 novih auta sa SS u BiH doprinijeti tome da nam bude čistiji i bolji zrak? mojne mi utopija...to što ti želiš da mi budemo dio nečega pismenog, pa u svakoj temi pokušavaš da zaboraviš gdje živiš, to je do tebe...goran16v wrote:
Nisi ali si napisao da ne dobrinosi vise pa je kao nepotreban. Pa upravo izjava ja zivim u ovoj drzavi i gledanje drugih je tipican primjer uskog razmisljanja. Ako S/S sistem dobijes serijski i ako doprinosi manjoj stetnosti kako onda moze biti besmislen - a ti si tako ustvrdio i kakve veze ima auto pored tebe na semaforu? Cadjavi dizlo i nov auto sa S/S manje na semaforu zagadjuju nego cadjavi dizlo i identican nov auto ali bez S/S sistema zar ne? To je otprilike isto kao oni sto tvrde, sto cu ja postovati ogranicenje brzine kad ga drugi ne postuju ali to ne znaci da nisam sigirnosno osvjesten jer ponekad postujem ogranicenje.
i da, na kraju, da ne kažeš da sam papak koji zagađuje gdje stigne, meni je SS bespotreban, jer u svakom momentu mogu ugasiti auto dok stojim duže u gužvi, a to se desi dvaput godišnje maksimalno...možda kod nas ima ljudi koji zaglave svaki dan sat vremena u koloni, ali sumnjam, pa nek oni uzimaju SS...
-
preludezalude
#2383 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Tvoj post je tipican slucaj obrnutih teza. Niko nije rekao da je golf los auto. Ja prvi kazem da je to jako dobar auto. ALI... Kad uzmes u obzir kolika mu je cijena, onda se dolazi do zakljucka da ne vrijedi tih para tj da nije toliko dobar koliko kosta.Edisontije wrote:Golf 7 je nabolji auto u klasi i nek se svi puše tako će i ostat. To što se nema love to je druga priča pa evo i ja nevozim gofa jer nemam love i sad se moram kurčit kako je moj auto dobar ma nema boljeg. Jest urac...![]()
![]()
GOLF JE GOLF.
-
goran16v
#2384 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Klasican be-ha mentalitet i usko razmisljanje, kad mogu svi mogu i ja i sta ce meni kad nemaju ostali - samo sto je to klasicna vadiona u nedostatku smislenih argumenata...johntra wrote:goran16v wrote: meni je bespotreban i besmislen, jer živim u državi gdje skoro niko nije ekološki osviješten i gdje se većina nikada neće povinovati ekološkim pravilima...živim u državi gdje je starost voznog parka 15 godina i gdje ljudi masovno varaju na tehničkim pregledima, pa je veća šansa da ću poginuti od toga što će me neko udariti sa lošim kočnicama, a ne da ću se ugušiti od lošeg zraka...u ovoj državi se ipak auta više voze, nego što stoje u kilometarskim kolonama, pa su katalizatori mnogo bitniji, ali gle čuda, ni njih na većini starih auta nema...to ti zaista misliš da će 100 novih auta sa SS u BiH doprinijeti tome da nam bude čistiji i bolji zrak? mojne mi utopija...to što ti želiš da mi budemo dio nečega pismenog, pa u svakoj temi pokušavaš da zaboraviš gdje živiš, to je do tebe...
i da, na kraju, da ne kažeš da sam papak koji zagađuje gdje stigne, meni je SS bespotreban, jer u svakom momentu mogu ugasiti auto dok stojim duže u gužvi, a to se desi dvaput godišnje maksimalno...možda kod nas ima ljudi koji zaglave svaki dan sat vremena u koloni, ali sumnjam, pa nek oni uzimaju SS...
Naravno da je smijesno tvrditi da je S/S beskoristan i ti to vrlo dobro znas. S/S koristan sistem bez obzira gdje, ko i koliko ga koristi, pa cak i ti jednom ili 2 godisnje u sred cadjave Bosne, samo je fol obezvrijediti ga jer ga u VW-u, za razliku od mnogih drugih, dobijes serijski pa se ne uklapa u pricu o neopremljenosti i deranju guzova itd isl.
Jok meni je cilj da gledam sta ostali rade da se ravnam po tome i da zbog toga nemamo napretka.
BWT probaj homologirati i registrovati auto koje nema eko normu pa ces vidjeti kako se ne nikad necemo povinovati eko normama, a da ti ne pricam vrlo brzo kad na T/P budu vracali auta zbog povecane emisije u odnosu na deklarisane vrijednosti.
- johntra
#2385 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
pričaš mi uvođenju eko norme EURO3, koja je BTW prevaziđena odavno, i koja je uvedena u posljednje dvije godine, mada su svi striktno tražili EURO4..šta je bilo sa ostalim grobovima koji su uvezeni prije toga i koji danas tako veselo čade i truju me svaki dan...to o vraćanju auta sa povećanim CO2 od propisanih će ti biti isto kao i sa uvođenjem zabrane pušenja na javnim mjestima...odugovlačit će se do posljednje sekunde, sve dok EU ne naredi i ne bude moglo drugačije...tim izbijaš 50 posto auta iz saobraćaja, a svi znaju kako je to osjetljivo socijalno pitanje i kako sa time gube glasove...prema tome...
ne razmišljam kao klasični bosanac, jer imam alternativu...uvijek mogu ugasiti auto kad duže stojim u koloni, što i radim...je li to problem što ga ne gasim na svakih 20 sekundi semafora koji me zakači?
i dalje tripuješ oko miješanja VW u ovu priču, jer sam u prvom postu napisao da mi je to u bilo kom auto bespotrebno i ja imam razloge zbog kojih mislim da SS ne može postići ništa u mojoj maloj zemlji, u kojoj većina ništa ne poštuje...
kad dođe taj dan da se raja bude vraćala sa tehničkog jer nema katalizator, onda možemo reći kako je SS dobra stvar, do tad je 100 auta sa tim sistemom u mojoj državi, manje od igle u plastu sijena i doprinosi ekologiji isto kao i najavljeno plaćanje najlonskih kesa, koje će opet svi kupovati i bacati gdje stignu...
ne razmišljam kao klasični bosanac, jer imam alternativu...uvijek mogu ugasiti auto kad duže stojim u koloni, što i radim...je li to problem što ga ne gasim na svakih 20 sekundi semafora koji me zakači?
i dalje tripuješ oko miješanja VW u ovu priču, jer sam u prvom postu napisao da mi je to u bilo kom auto bespotrebno i ja imam razloge zbog kojih mislim da SS ne može postići ništa u mojoj maloj zemlji, u kojoj većina ništa ne poštuje...
kad dođe taj dan da se raja bude vraćala sa tehničkog jer nema katalizator, onda možemo reći kako je SS dobra stvar, do tad je 100 auta sa tim sistemom u mojoj državi, manje od igle u plastu sijena i doprinosi ekologiji isto kao i najavljeno plaćanje najlonskih kesa, koje će opet svi kupovati i bacati gdje stignu...
- sorcerer
#2386 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
sto se tice ekologije u sarajevu prvo treba maknut raspadnute grasove autobuse koji svuda prosipaju ulje i izbacuju zdrav crni dim....
-
goran16v
#2387 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Pusti se price o odugovacenju i izbijanju glasova i odugovacenju. Sve se to jednako odnosilo i na neces moci reg. auto bez placenih kazni, i na EURO3 norme, i na homologaciju, i na atestiranje LPG instalacije, a vracanje sa T/P zbog stetnih gasova ce se uvesti preko noci cim dodje na red sljedeca transa, bas kao i sve ostalo sto sam nabrojao.johntra wrote:pričaš mi uvođenju eko norme EURO3, koja je BTW prevaziđena odavno, i koja je uvedena u posljednje dvije godine, mada su svi striktno tražili EURO4..šta je bilo sa ostalim grobovima koji su uvezeni prije toga i koji danas tako veselo čade i truju me svaki dan...to o vraćanju auta sa povećanim CO2 od propisanih će ti biti isto kao i sa uvođenjem zabrane pušenja na javnim mjestima...odugovlačit će se do posljednje sekunde, sve dok EU ne naredi i ne bude moglo drugačije...tim izbijaš 50 posto auta iz saobraćaja, a svi znaju kako je to osjetljivo socijalno pitanje i kako sa time gube glasove...prema tome...
Pa ti stvarno ponekad sam sebe demantujes ali apsolutno. 3 posta ranije si napisao kako u nasem saobracaju nema potrebe i kako je tebi besmislen S/S a onda pises o stajanju na semaforu svakih 20 sec. Naravno da je problem, odnosno velika je razlika, jer ti ne gasis auto na svakom semaforu svakih 20 sec, nego na svakom duzem cekanju, a S/S to radi na svakom zaustavljanju.
Ne tripujem jer se cinjenica da VW nudi serijski S/S ne uklapa u pricu da VW prodaje siromasno opremljena auta i masno naplacuje sve ono sto ostali daju serijski, pa je potrebno obezvrijediti, a najjednostavniji nacin je opcenito S/S sistem proglasiti nepotrebnim. Naravno velike su sanse da ce, kad ga i ostali pocnu serijsku ugradjivati, a u nasoj zemlji jednako bude vecina starih diminjavih auta, S/S sistem naglo dobiti smisao i postati koristan i neophodan.
Prica, S/S-om se ne moze nista postici u mojoj zemlji, vidi ostalih, bacanje kesa sa smecem je identicna ii jednako plitka i zostala kao prica sto bih ja postovao saobr. propise kad ih drugi ne postuju jer ja kao pojedinac nemam nikakvog uticaja, pa ti vidi uklapas li se u taj ovir.
p.s. ja neki dan u One 2 Play platih kesu 0,25 KM.
- johntra
#2388 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
prvo, kad budemo imali ikakvih naznaka da će se auta vraćati zbog povećanog CO2 sa tehničkog, onda možemo pričati da smo napredno društvo koje poštuje ekologiju, a do tada će nas isti ovi trovati svaki dan...i kad se to uvede, misliš da opet neće biti raznih podmazivanja i zaobiležanje sistema? prema tome, kakva je svrha SS, kad pola auta ovdje nema osnovne stvari, poput katalizatora, a ne da pričamo o nekim aditivima i stvarima za koje se jedva čeka da se izbace iz auta i skinu jer su višak za prosječnog bošnju?
nisam ja sebe u ničemu demantovao, jer sam mislio da je SS bespotreban u normalnoj vožnji, jer te od osam semafora zakači jedan na kojem stojiš 20 sekundi...gužve su druga stvar, a tu SS ima istu funkciju kao i ja kad ugasim auto...
tripuješ po pitanju VW, jer sam rekao da to uvijek gasim u bilo kojem autu i smatram nepotrebnim za naše uslove...ali kad si baš toliko navalio da me uvučeš u ovo prepucavanje, koje je izgubilo smisao prije 50 stranica, zar i ti stvarno misliš da serijski SS VW nije kompenzirao masnim doplatama drugih stvari ili čak sa ovim obaveznim doplatama?
nisam ja sebe u ničemu demantovao, jer sam mislio da je SS bespotreban u normalnoj vožnji, jer te od osam semafora zakači jedan na kojem stojiš 20 sekundi...gužve su druga stvar, a tu SS ima istu funkciju kao i ja kad ugasim auto...
tripuješ po pitanju VW, jer sam rekao da to uvijek gasim u bilo kojem autu i smatram nepotrebnim za naše uslove...ali kad si baš toliko navalio da me uvučeš u ovo prepucavanje, koje je izgubilo smisao prije 50 stranica, zar i ti stvarno misliš da serijski SS VW nije kompenzirao masnim doplatama drugih stvari ili čak sa ovim obaveznim doplatama?
-
goran16v
#2389 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Pitanja su ti jednako logicna kao i pitanje sto bih ja imao teh. ispravan auto ili postovao soab. propise kad ga drugi nemaju ili to ne rade, a to je olicenje provincijalskog rezona.johntra wrote:prvo, kad budemo imali ikakvih naznaka da će se auta vraćati zbog povećanog CO2 sa tehničkog, onda možemo pričati da smo napredno društvo koje poštuje ekologiju, a do tada će nas isti ovi trovati svaki dan...i kad se to uvede, misliš da opet neće biti raznih podmazivanja i zaobiležanje sistema? prema tome, kakva je svrha SS, kad pola auta ovdje nema osnovne stvari, poput katalizatora, a ne da pričamo o nekim aditivima i stvarima za koje se jedva čeka da se izbace iz auta i skinu jer su višak za prosječnog bošnju?
Sto se guzvi tice, upravo su one svrha S/S sistema, a pricu da gasis auto na svakom zaustavljanju kao da imas S/S okaci macku o rep.
Ne tripujem nego sam apsolutno u pravu, ne postoji varijanta u kojoj VW moze serijski nuditi nesto relativno napredno i korisno, sto je kod drugih doplata, a ako se to kojim slucajem desi tvrdi da je beskorisno! Bez druge recenice koja upravo potvrdjuje to prica je providna bola...
- johntra
#2390 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Poštuješ saobraćajne propise jer ih većina i poštuje, jer su tu kazne, ukoliko ih ne poštuješ...Ekološke norme se ne poštuju jer nema kazni za to što tvoje ili moje auto daje više CO2 od propisanih normi...prosto ko pasulj...
nemoj mi ubacivati riječi u usta, kao što to često radiš, jer ja nisam nigdje napisao da gasim auto na svakom semaforu, nego samo kada su enormne gužve ili vandredne situacije u kojima moram stajati duže...opet prosto ko pasulj...kad budemo imali saobraćaj regulisan u šest traka i tu budu špicevi od sat vremena, SS je jako dobrodošao, ali pošto toga nema i pošto kod nas špica u prosjeku najduže traje 15 minuta i gdje se ide mic po mic, a ne stoji se po 15 minuta na jednom mjestu, opet SS nema svoju punu svrhu ili potencijal...
da ti crtam, pa da konačno shvatiš da mi je SS u BiH potpuno beskoristan u svakom autu, ne samo VW? i opet ne odgovaraš na pitanje, je li SS zaista džaba u VW ili je masno doplaćen kroz druge stvari, uključujući cijenu automobila koje ide do fantastičnih 55 milja?
nemoj mi ubacivati riječi u usta, kao što to često radiš, jer ja nisam nigdje napisao da gasim auto na svakom semaforu, nego samo kada su enormne gužve ili vandredne situacije u kojima moram stajati duže...opet prosto ko pasulj...kad budemo imali saobraćaj regulisan u šest traka i tu budu špicevi od sat vremena, SS je jako dobrodošao, ali pošto toga nema i pošto kod nas špica u prosjeku najduže traje 15 minuta i gdje se ide mic po mic, a ne stoji se po 15 minuta na jednom mjestu, opet SS nema svoju punu svrhu ili potencijal...
da ti crtam, pa da konačno shvatiš da mi je SS u BiH potpuno beskoristan u svakom autu, ne samo VW? i opet ne odgovaraš na pitanje, je li SS zaista džaba u VW ili je masno doplaćen kroz druge stvari, uključujući cijenu automobila koje ide do fantastičnih 55 milja?
-
goran16v
#2391 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ma sve sto pises je tako providno da je smijesno. Ti si napisao da si eko osvjesten, nista ti ne trpam u usta. Pa kako si eko osvjesten ako ne gasis auto na svakom zaustavljanju, jer gasenje auta u enormnim guzvama i zastojima rade svi i to ne zbog ekologijre nego zbog ustede goriva i deugovjecnosti motora?johntra wrote:Poštuješ saobraćajne propise jer ih većina i poštuje, jer su tu kazne, ukoliko ih ne poštuješ...Ekološke norme se ne poštuju jer nema kazni za to što tvoje ili moje auto daje više CO2 od propisanih normi...prosto ko pasulj...
Nema potrebe da mi crtas, to sto je tebi S/S sistem potpuno beskorustan je apsolutno nebitna stvar, ja rasprtavljam o opstoj koristi, a djetetu od 7 god je jasan motiv zasto tvrdis da je beskoristan. Nemoguce se pomiriti sa cinjenicom da VW ponudi u seriji nesto sto ostali naplacuju, pa jedino sto preostaje je proglasiti to beskorisnim.
Last edited by goran16v on 28/12/2012 12:13, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#2392 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ja da kojim nesretnim slučajem volim Golfa i da kupim G7, S/S sistem bi obavezno isključio ako je to moguće uraditi.
A zbog tog S/S sistema će još ispasti da je G7 opremljeniji od konkurenata, a to što je drastično skuplji, ma koga briga za to.
A zbog tog S/S sistema će još ispasti da je G7 opremljeniji od konkurenata, a to što je drastično skuplji, ma koga briga za to.
- johntra
#2393 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
je li se to eko osviještenost može samo raditi kroz gašenje auta na semaforu? nemoj pokušavati prosipati pamet, jer ima mnogo više načina na koji ja mogu bolje očuvati prirodnu sredinu od nekoga ko ima SS sistem...nije bitan razlog zbog kojeg gasim motor, jer ga gasim, a to ti dođe na isto kao da imam SS sistem...ili misliš da kupci kod nas to najviše kupuju, ako kupuju, radi ekološke osviještenosti ili zato jer im je neko rekao da će tako uštediti koji litar više?
o ovome kako pokušavaš da me ubijediš u ono što ne mislim, stvarno neću trošiti tastaturu, jer imaš često prenosa po tom pitanju....
o ovome kako pokušavaš da me ubijediš u ono što ne mislim, stvarno neću trošiti tastaturu, jer imaš često prenosa po tom pitanju....
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2394 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Mislim da Alfa Romeo Giulietta dolazi serijski sa start&stop sistemom jos s pocetka 2010 godine. Moze se iskljuciti. Mislim da nije bespotreban,ali ja ga ne bih koristio.
-
Edisontije
#2395 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Djelomično tačnopreludezalude wrote:Tvoj post je tipican slucaj obrnutih teza. Niko nije rekao da je golf los auto. Ja prvi kazem da je to jako dobar auto. ALI... Kad uzmes u obzir kolika mu je cijena, onda se dolazi do zakljucka da ne vrijedi tih para tj da nije toliko dobar koliko kosta.Edisontije wrote:Golf 7 je nabolji auto u klasi i nek se svi puše tako će i ostat. To što se nema love to je druga priča pa evo i ja nevozim gofa jer nemam love i sad se moram kurčit kako je moj auto dobar ma nema boljeg. Jest urac...![]()
![]()
GOLF JE GOLF.
-
direstraits0078
#2396 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ode opet prica daleko od teme...
S&S stedi gorivo, naravno zavisno od godisnjeg doba, i ostalih faktora. Nece S&S ugasiti motor na svakom semaforu (pogotovo u zimskom periodu), ali je sigurno bolje da S&S sistem odluci da li ce da gasi motor (jer su dijelovi koji se koriste za ponovno pokretanje motora napravljeni robusnije i projektovani su za takav rezim voznje) po zadatim algoritmima, nego da ja gasim auto na svakom semaforu. Ako bas stojim dugo u koloni, onda cu da ugasim motor, jer elektricni sistem na mom autu jednostavno nije projektovan za gasenje na svakom semaforu.
Mogao sam svojevremeno za istu lovi kupiti model koje ima ugradjen S&S, ali iskreno, svjedocio sam problemima na sistemu punjenja i rekuperacije (vozilo u garanciji, nije ovlasteni serviser bio obucen da ukloni takav kvar), pa sam zaobisao. Redovna cijena vozila je bila skuplja, ali koncesionar je bio spreman da isporuci vozilo sa S&S sistemom po istoj cijeni kao i ovo bez. Razlog je vjerovatno lezao u cinjenici da nije bas bila neka pomama za S&S modelima.
Ono sto vlasnike novih vozila ne muci je pouzdanost sistema, oni imaju garanciju. Mada je i tu gorko iskustvo kad ste bez auta za vrijeme popravka (iako se obezbijedi zamjensko, ali ono koje serviseri/koncesije imaju na stanju, mozda ne bas iz iste klase) kvara u garanciji. Ono sto ce da muci vlasnike polovnjaka su cijene dijelova koji su specificno namijenjeni za vozila sa S&S sistemom: akumulator, alternator, anlaser itd. Ti dijelovi ce biti jako skupi, ne zbog visoke cijene u proizvodnji (iako ona jest nesto visa), vec zbog jednostavne logike: nece ih biti jos dugo vremena u slobodnoj aftermarket prodaji.
Tako da ce sretni vlasnik polovnog g7 sa S&S sistemom biti prinudjen da dodje u ovlasteni servis da mu uzmu mjeru kad bude trebalo da se rijesi problem(cic) koji je upalio Check Engine lampicu...
S&S stedi gorivo, naravno zavisno od godisnjeg doba, i ostalih faktora. Nece S&S ugasiti motor na svakom semaforu (pogotovo u zimskom periodu), ali je sigurno bolje da S&S sistem odluci da li ce da gasi motor (jer su dijelovi koji se koriste za ponovno pokretanje motora napravljeni robusnije i projektovani su za takav rezim voznje) po zadatim algoritmima, nego da ja gasim auto na svakom semaforu. Ako bas stojim dugo u koloni, onda cu da ugasim motor, jer elektricni sistem na mom autu jednostavno nije projektovan za gasenje na svakom semaforu.
Mogao sam svojevremeno za istu lovi kupiti model koje ima ugradjen S&S, ali iskreno, svjedocio sam problemima na sistemu punjenja i rekuperacije (vozilo u garanciji, nije ovlasteni serviser bio obucen da ukloni takav kvar), pa sam zaobisao. Redovna cijena vozila je bila skuplja, ali koncesionar je bio spreman da isporuci vozilo sa S&S sistemom po istoj cijeni kao i ovo bez. Razlog je vjerovatno lezao u cinjenici da nije bas bila neka pomama za S&S modelima.
Ono sto vlasnike novih vozila ne muci je pouzdanost sistema, oni imaju garanciju. Mada je i tu gorko iskustvo kad ste bez auta za vrijeme popravka (iako se obezbijedi zamjensko, ali ono koje serviseri/koncesije imaju na stanju, mozda ne bas iz iste klase) kvara u garanciji. Ono sto ce da muci vlasnike polovnjaka su cijene dijelova koji su specificno namijenjeni za vozila sa S&S sistemom: akumulator, alternator, anlaser itd. Ti dijelovi ce biti jako skupi, ne zbog visoke cijene u proizvodnji (iako ona jest nesto visa), vec zbog jednostavne logike: nece ih biti jos dugo vremena u slobodnoj aftermarket prodaji.
Tako da ce sretni vlasnik polovnog g7 sa S&S sistemom biti prinudjen da dodje u ovlasteni servis da mu uzmu mjeru kad bude trebalo da se rijesi problem(cic) koji je upalio Check Engine lampicu...
-
_Astra_
#2397 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Da li mijenjati sesticu za sedmicu, uz doplatu od 20 000?
-
fandjo30
#2398 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
U mom gradu za sada nema nijedne G7..,ne znam kakvo je stanje kod vas?
- em11r
#2399 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ja bih, ali za Audi ili BMW 7_Astra_ wrote:Da li mijenjati sesticu za sedmicu, uz doplatu od 20 000?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2400 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
mozes jos jednu šesticu kupiti za 20k_Astra_ wrote:Da li mijenjati sesticu za sedmicu, uz doplatu od 20 000?
ne znam, meni je to bacanje para...