SDA-All about
- madner
#23726 Re: SDA-All about
Prava stranka za dijasporu, njima mogu prodavati maglu a ne osjete posljedice.
Treci entitet, jedna bolnica i ne vecem minimalcu.
Kakav program.
Treci entitet, jedna bolnica i ne vecem minimalcu.
Kakav program.
- fosna2014
#23727 Re: SDA-All about
Formula je jednostavna. Ukoliko ne zelite SDA u vlasti, mora izaci veci broj glasaca. U najboljem slucaju 70%.
SDA-u odgovara "rahat patnja", jer znaju da je broj izaslih taman da imaju vecinu i taman da sa svojih 300000 galiptera cine najjacu stranku u Bosnjaka.
Oni stvaraju pred izbore svjesno atmosferu beznadja i sivila, znajuci da ce na takav nacin izaci sve manji broj glasaca. Oni mogu opet biti sigurni u svojih 300.000 ublehasa, s razlogom.
A opozicija, nista. Kao tele pred klanje.
SDA-u odgovara "rahat patnja", jer znaju da je broj izaslih taman da imaju vecinu i taman da sa svojih 300000 galiptera cine najjacu stranku u Bosnjaka.
Oni stvaraju pred izbore svjesno atmosferu beznadja i sivila, znajuci da ce na takav nacin izaci sve manji broj glasaca. Oni mogu opet biti sigurni u svojih 300.000 ublehasa, s razlogom.
A opozicija, nista. Kao tele pred klanje.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#23728 Re: SDA-All about
i samo glasat za Essa a.s. našeg Poslanika i Prosvjetitelja
kad vas Esso a.s. nije naućio pameti sa svojom Zlatnom rukom i Allahovom voljom prije koju godinu onda vam i treba Seka da vas vako džonski kara i ne vadi ga
što bi naš prost narod reko: kake kurave taki i jahaći
Ono što mnogi požele kad mijenjaju posao - da sa sobom povedu svu raju sa starog posla, za rukom je pošlo Sebiji Seki Izetbegović. Nakon razrješenja s mjesta direktorice Opće bolnice, imenovana je na mjesto direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, i odlučila je sa sobom povesti komplet Opću bolnicu sa svom rajom!
Način na koji je sve provedeno izazvao je masu reakcija na društvenim mrežama, kao i brojne prijedloge šta sada sve 'moćna Sebija' koja u vicevima lagano preuzima mjesto Chuck Norrisa, treba da uradi. Prenosimo neke od prijedloga i parola s profila našeg novinara kao i montažu 'Braco i Seka' nepoznatog autora. :
- Sebija do Tokija!
- Da se iz Istorije umjetnosti izbaci Mona Lisa, imamo mi svoj 'smile'! (vidjeti sliku)
-Da spoji Begovu i Carevu džamiju, da se narod ne zahmeti!
- Da zaljubljenim parovima naredi da katance s mosta na Skenderiji prebace na ogradu KCUS-a
- Da Skaki naloži vraćanje kožica svima, i sunećenje nanovo. Ono prije ne valja.
- Da Vijećnicu pripoji Inat kući
- Spojiti Veliki park i Jurski park
- Da zaposli Chuck Norrisa kao portira u UKCS.
- Da se na UKCS otvori Odjel za šerijatriju, uz ovjerenu knjižicu predočiti dokaz o posjedovanju abdesta
- Izabrati sljedeće godine Sebiju za Miss BiH a Fahrudina R. za Košarkaša godine
- Da zvanični naziv bolnice na Koševu bude Taj Mahal
-
Fudo387
#23729 Re: SDA-All about
-LIBERO- wrote:Organizacione mogucnosti, ili drzanje par slojeva drustva, i drustvenih grupacija, u talackoj krizi?
Daj Fudo, sviju ti. Vjeruj mi, ali vjeruj mi, puno bolje mi koji zivimo pod njihovom vlascu, znamo i osjecamo te 'organizacione sposobnosti' od tebe, koji pivremeno dodjes ovdje, i gledas sve sa distance. Opet kazem, vjeruj mi. Talacka kriza, plus poluge moci izmjestene izvan drzavnih institucija i dobijemo neki vid feudalnog ustrojstva.
Onaj ko navija, i podrzava, da mu narod zivi u nekom vidu feudalizma...sta reci vise na to.
Kakva talacka kriza?
Kao tebe je neko uzeo za taoca i koristi te da od nekog drugog iznudi korist?
Razumijem i emocije, al' daj ljudi, pomanje to.
- JoseMujica
#23730 Re: SDA-All about
de ba Fudo idi briši tudže gujice..pusti se nas bola...i sami smo sebi teški još moramo ćitat tvoje dijasporske plachiphickeFudo387 wrote:-LIBERO- wrote:Organizacione mogucnosti, ili drzanje par slojeva drustva, i drustvenih grupacija, u talackoj krizi?
Daj Fudo, sviju ti. Vjeruj mi, ali vjeruj mi, puno bolje mi koji zivimo pod njihovom vlascu, znamo i osjecamo te 'organizacione sposobnosti' od tebe, koji pivremeno dodjes ovdje, i gledas sve sa distance. Opet kazem, vjeruj mi. Talacka kriza, plus poluge moci izmjestene izvan drzavnih institucija i dobijemo neki vid feudalnog ustrojstva.
Onaj ko navija, i podrzava, da mu narod zivi u nekom vidu feudalizma...sta reci vise na to.
Kakva talacka kriza?
Kao tebe je neko uzeo za taoca i koristi te da od nekog drugog iznudi korist?
Razumijem i emocije, al' daj ljudi, pomanje to.
-
Fudo387
#23731 Re: SDA-All about
I ono bi revolucije dizalo.JoseMujica wrote:de ba Fudo idi briši tudže gujice..pusti se nas bola...i sami smo sebi teški još moramo ćitat tvoje dijasporske plachiphicke
- JoseMujica
#23732 Re: SDA-All about
kaku bola revolucijuFudo387 wrote:I ono bi revolucije dizalo.JoseMujica wrote:de ba Fudo idi briši tudže gujice..pusti se nas bola...i sami smo sebi teški još moramo ćitat tvoje dijasporske plachiphicke
tolka nas je sve jebala tvoja voljena stranka da nam se ni chuna ne diže
samo nam je ostalo, šo bi tvoja Semi rekla, da sretno mašemo toploj brači što prolaze
-
Fudo387
#23733 Re: SDA-All about
Nije to moja stranka, za njih nisam nikad glasao, kao ni za ostale debile koji su se pojavljivali na izborima na kojima sam imao sansu daJoseMujica wrote:kaku bola revoluciju tolka nas je sve jebala tvoja voljena stranka da nam se ni chuna ne diže samo nam je ostalo, šo bi tvoja Semi rekla, da sretno mašemo toploj brači što prolaze
glasam. Po obicaju upadas u razgovor k'o padobranac i skreces temu na licne kvalifikacije, ili nekog jebenog Esu koji je jos iz ko zna kojih
razloga samo tebi bitan.
- JoseMujica
#23734 Re: SDA-All about
Esso a.s. je svima bitan ko ima oći da gleda i mozga da procesuira ono što vidiFudo387 wrote:Nije to moja stranka, za njih nisam nikad glasao, kao ni za ostale debile koji su se pojavljivali na izborima na kojima sam imao sansu daJoseMujica wrote:kaku bola revoluciju tolka nas je sve jebala tvoja voljena stranka da nam se ni chuna ne diže samo nam je ostalo, šo bi tvoja Semi rekla, da sretno mašemo toploj brači što prolaze
glasam. Po obicaju upadas u razgovor k'o padobranac i skreces temu na licne kvalifikacije, ili nekog jebenog Esu koji je jos iz ko zna kojih
razloga samo tebi bitan.
ko nema more povazdan tudžim qhorchem gloginje mlatit
- jedna tamo
#23735 Re: SDA-All about
Ljudi moji ne mogu da nadjem temu, al evo mogu i na ovoj da se malo zgrozim. Naime jutros Memić gost u jutarnjem programu tvSa kod Amele i prica on prica, mislim jasno nam je svima sve, znamo koja je to lopovija al rece slagacu cini mi se 11 miliona dobila Ilidža za2015 i sve planove su realizirali, a kao 400 000 km je otislo za sanaciju vjerskih objekatako je ovdje lud? Retoricko putanje, znamo da je narod dok trpi sve ovo....
-
artime
#23736 Re: SDA-All about
jedna tamo wrote:Ljudi moji ne mogu da nadjem temu, al evo mogu i na ovoj da se malo zgrozim. Naime jutros Memić gost u jutarnjem programu tvSa kod Amele i prica on prica, mislim jasno nam je svima sve, znamo koja je to lopovija al rece slagacu cini mi se 11 miliona dobila Ilidža za2015 i sve planove su realizirali, a kao 400 000 km je otislo za sanaciju vjerskih objekatako je ovdje lud? Retoricko putanje, znamo da je narod dok trpi sve ovo....
-
statixx
#23737 Re: SDA-All about
Gdje ti zivisjedna tamo wrote:Ljudi moji ne mogu da nadjem temu, al evo mogu i na ovoj da se malo zgrozim. Naime jutros Memić gost u jutarnjem programu tvSa kod Amele i prica on prica, mislim jasno nam je svima sve, znamo koja je to lopovija al rece slagacu cini mi se 11 miliona dobila Ilidža za2015 i sve planove su realizirali, a kao 400 000 km je otislo za sanaciju vjerskih objekatako je ovdje lud? Retoricko putanje, znamo da je narod dok trpi sve ovo....
-
mg
#23738 Re: SDA-All about
Neki su radi mišljenja davljeni u sred parlamenta! Pa ti vidi...JoseMujica wrote:ne znam zašto si čovjeka prijavio...mišljenje odavno nije deliktMan of steel wrote: Prijavljeno moderaciji!
Da im se može, mjenjali bi Široki Brijeg i Ljubuški za Goli otok, da me imaju gdje uputit kad kažem šta mislim!
-
jefff
#23739 Re: SDA-All about
Čampare ne odustaju.KOALICIJA U KNOCKDOWNU Radončić: Dautbašić je nevin i ostaje kandidat SBB-a za ministra
11.01.2016. u 05:09
POLITIKA
Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić izjavio je Srni da je siguran da je Bakir Dautbašić, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili jutros zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, apsolutno nevin.
Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić izjavio je Srni da je siguran da je Bakir Dautbašić, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili jutros zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, apsolutno nevin.
Radončić je rekao da je zbog toga predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću danas predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.
On je podsjetio mu se već duži period pokušava montirati slučaj "Keljmendi", te ocijenio da je jutrošnje hapšenje nastavak udarca istog lobija.
"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa /Bakira/ Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a.
Pripadnici Sipe uhapsili su jutros Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, koji su osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.
"Hapšenje je rezultat složene operativne akcije koju su, uz nadzor tužilaca, sprovodili policijski službenici Sipe u okviru predmeta kodnog naziva 'Lutka dva'", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni preduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama samoproglašenog Kosova.
Dautbašić je visoki funkcioner SBB-a i sekretar Mministarstva bezbjednosti BiH.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#23740 Re: SDA-All about
Jedno pitanje, sta nude na sljedecim izborima, obzirom da je ponuda 100.000 radnih mjesta vec potrosena?
Ostala je sarena laza ili basnista....
Ostala je sarena laza ili basnista....
- jao_situacije
#23741 Re: SDA-All about
essa na svijem nivojimaJoseMujica wrote:Esso a.s. je svima bitan ko ima oći da gleda i mozga da procesuira ono što vidiFudo387 wrote:Nije to moja stranka, za njih nisam nikad glasao, kao ni za ostale debile koji su se pojavljivali na izborima na kojima sam imao sansu daJoseMujica wrote:kaku bola revoluciju tolka nas je sve jebala tvoja voljena stranka da nam se ni chuna ne diže samo nam je ostalo, šo bi tvoja Semi rekla, da sretno mašemo toploj brači što prolaze
razloga samo tebi bitan.
ko nema more povazdan tudžim qhorchem gloginje mlatit
nemoi da ga vrjedžaš to je ćovijek koi če popraviti situaciu u bpk goražde
pa ime stranke g9 aluzira na razvoj, znamo svi da je to g8 plus goražde
svi za essa
essa na svijem nivojima
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#23742 Re: SDA-All about
Sastali se hitno Bakir i Fahro u predsjednistvu BiH.
Na pomolu obustava istraznog procesa...izgleda SIPA haposila bezveze ove. Sad ce nase vrlo 'tuzilastvo' izgubiti spise
Dautbegovic na slobodi za par dana
Na pomolu obustava istraznog procesa...izgleda SIPA haposila bezveze ove. Sad ce nase vrlo 'tuzilastvo' izgubiti spise
-
mg
#23743 Re: SDA-All about
Sad mi je tek jasno, da je ustvari Bakir taj koji je Fahru na svoju vodenicu okrenuo! Odnosno, da je tog dana, za stolom kod Kibeta, ocitao bukvicu Fahri, koji je sutradan bez ustezanja pljunuo sam sebi, a onda i svim biracima u lice.-LIBERO- wrote:Sastali se hitno Bakir i Fahro u predsjednistvu BiH.
Na pomolu obustava istraznog procesa...izgleda SIPA haposila bezveze ove. Sad ce nase vrlo 'tuzilastvo' izgubiti spise![]()
![]()
Taj zaokret mi je bio cudan, blago receno.
Al sad znam, bio je izbor il zatvor il kako mi kazemo.
Napadi na Campare su blijedi izraz nemoci.
Bravo za SDA!
Mada u sustini je Fahro i njegova interesna skupina mnogo opasniji za sve nas?
-
jefff
#23745 Re: SDA-All about
SDA-ovi generali straha i terora: Po Bosni silu ne možeš prosipati
Piše : Sead OMERAGIĆ
„Bosnom nikad niko nije uspio da vlada. Uvijek mu se to samo činilo.“ Ovo su riječi Alije Izetbegovića nakon što su u Bosni i Hercegovini poraženi velikodržavni projekti Miloševića i Tuđmana. Poruka je jednostavna: Kakva god si sila, ne možeš po Bosni silu prosipati.
Ali, čim se rat završio na scenu su izašli SDA-ovi generali. Primitivne duševne siledžije i kompleksaši stigli su direktno iz podruma, dojahali niotkud, pa počeli napredovanje prema vrhovima vlasti i državnih firmi. SDA ima svoje generale. Vidjelo se kad su zaposlene počeli tjerati da pred njima stoje mirno. Počela je proizvodnja straha.
U stavu mirno pred SDA generalima
Ljudima se nameće strah od rata, strah od egzistencijalne bijede, strah od nasilja na ulici, nasilja nad njihovom djecom, plaše se kriminalaca koji su postali ugledni građani. Plaše se stranaka i banaka. Boj se ovna, boj se g...na.
Dok sam svojevremeno radio u Razvojnoj banci Federacije, SDA-ov general Ramiz Džaferović je sa njegove dvije generalice, izvršne direktorice, neprestano sijao strah oko sebe. Bilo je pravilo: Kad taj SDA-ov generalski tim ulazi u banku, svi moraju stajati mirno. Stoj gdje se ko i zatek'o. Jednom prilikom jedan od zaposlenih nije vidio da je SDA-ova generalica ušla u banku pa nije stao mirno. Ispostavilo se da je to generalicu teško povrijedilo pa je o toj drskosti obavijestila generala Džaferovića. Taj je odmah dojurio, najružnijim riječima častio radnike i onda im zaprijetio skidanjem deset posto od plate.
Meni je tada bilo potpuno jasno kakav cirkus od države pravi SDA-ova stranačka bratija.
Kako tad, tako i danas, na sve strane se govori o mobingu i vladavini straha.
Šta su to do sada stranačkom silom postigli? Koje moralne i ljudske vrijednosti su promovisali? Oni godinama proizvode pohlepu, nepotizam, korupciju, otimačinu, obespravljenost građana pred državom i zakonima. Za svoje stručnjake su promovisali brojne seoske varalice, čije su diplome sumnjive, a znanje očigledno mizerno. Pokazalo se da su takvi jedino sposobni terorizirati ljude i širiti strah oko sebe. Zar su mobing i poniženja jedino SDA-ovo oruđe vlasti?
Nova generalica KCUS-a
Ovih dana se ljekari i osoblje KCUS-a žale da pred novom direktoricom Sebijom Izetbegović moraju stajati mirno. Kakva je to ličnost koja može podnijeti da ljudi pred njom stoje mirno? Zna li nova generalica KCUS-a da time ponižava ljude? Nema ništa gore nego ponižavati ljudska bića. Strašno je hvatati ljude na slabost koju rađa strah za egzistenciju njihovih porodica.
Takvih je primjera mobinga u ovoj zemlji i previše.
Direktorica KCUS-a je rat provela u sigurnosti Hrvatske i Turske dok su se ovdje događala svakodnevna kasapljenja Sarajlija. Ova država se branila prkosom i ponosom. Ljudi nisu išli u rat po naređenju generala. Niko nikoga ne može natjerati da bude hrabar, da juriša i brani čast svoje domovine, pritom svjesno rizikuje da bude osakaćen ili pogine. Tu su lekciju i prijatelji i neprijatelji ove zemlje naučili.
Sve je u Bosni i Hercegovini prolazno, a jedino što je stalno su njeni ponosni ljudi. Njihovo duševno gorivo su inat i ponos. To je kumulativno punjenje. Treba mu vrijeme da se pokaže. Rušiti ponos ljudi u Bosni je gore nego ih razoružati u ratu.
SDA-ovi generali i generalice bi htjeli proizvoditi strah i tako vladati ljudima.
Ali, nikada SDA nije vladala Bošnjacima. To joj se samo činilo.
- JoseMujica
#23746 Re: SDA-All about
ama znadete šta ljudi...ovi medicinari nisu bolje ni zaslužili
dabogda ih Seka jahala dan za svaki kuverat što su ćapili
dabogda ih Seka jahala dan za svaki kuverat što su ćapili
-
jefff
#23747 Re: SDA-All about
Riba od glave smrdi, riba od glave smrdi.
DOPRINOS ISTINI O ¨MUSLIMANSKIM REVOLUCIONARIMA¨
Izvor informacija: (In)diskretni bivši diplomati Republike BiH
ŽIKA ILI LEPI CANE ILI GANIĆI - Ejupa Ganića je pod nacionalnim imenom ¨Jugoslaven¨ u Sarajevo doveo Savezni sekretarijat narodne odbrane (SSNO) direktno iz Beograda; i to u Razvojni centar poduzeća UNIS u Sarajevu, tada jednog od većih u sklopu snažnog, velikog, razgranatog vojno-industrijskog kompleksa SFR Jugoslavije. U takvim poduzećima su srednje i visoke položaje dobivali isključivo ¨bezbednosno provereni¨ kadrovi kojima je odobrenje davao vrh JNA, SDB, tj. vrhovni bezbjedosni organi SFRJ. Kasnije će svjedok kazati da je za Ganićevo uposlenje u UNIS-u urgirao tada visoko rangirani bh. političar i državnik Abaz Deronja, po direktnom nalogu iz Beograda.
Ejup Ganić je u toku agresije ubacivao svoje odabranike na visoke položaje u Republici BiH, između ostalih i Osmu Topčagića, i to nakon preporuke izvjesnog Muje Kaloše, jednog od agenata KOS-MOS-a (MOS - Muslimanska obavještajna služba, ogranak KOS-a). Topčagića je postavio na poziciju Sekretara Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Republike BiH, a u konačnici, kao ¨doživotnog¨ ambasadora u Briselu u Misiji BiH pri Evropskoj uniji (EU).
Iako je u Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine postavljen kao Jugoslaven, Ejup Ganić je bio osoba od albanskog zadatka, a sve na vrhu koordinirano u susretima Slobodana Miloševića i Ibrahima Rugove, da se sruši Republika BiH i stvori Republika srpska koja će biti Srbima naknada za gubitak Kosova. Albanci su uz pomoć Ejupa Ganića ¨žestoko ratovali¨ protiv Srba i Crnogoraca - do posljednjeg Bosanca i Bosanke, a naročito do posljednjeg Bošnjaka i Bošnjakinje! Još u samom početku agresije, na Ganića je oštro startao Alija Delimustafić, također ¨bezbednosno proveren¨ kadar u službi Beograda, ministar MUP RBiH koji je znao za Ganićevu ¨albansku vezu¨, pa ga je čak nakratko zatvorio u podrum Predsjedništva Republike BiH misleći da radi kako treba. Ali ga Alija Izetbegović oslobađa jer zna i djeluje na višem nivou od Delimustafića ¨da mu se Ejup nađe pri ruci¨. Nakon toga, Delimustafića odstranjuje iz Sarajeva, a kasnije ga baca Srbiji na daljnju ¨doradu¨ u zatvorima. Ove će sheme biti nejasne, i to s razlogom. Najkraće objašnjenje: Delimustafić nije igrao kako mu je naređeno (i zato je odstranjen i na kraju izubijan).
Ejup Ganić je pokazao snalažljivost u raznim malverzacijama, pa i financijskim, te je, na primjer, ček od 22 miliona američkih dolara - poklon Muamera Gadafija, Predsjednika Libije, namijenjen pomoći bh. izbjeglicama - ¨skrenuo¨ u banku u Austriji krajem 1993., položivši ga na svoj račun. Tako se to radilo! O tome informacije imaju vlasti Republike Austrije odnosno relevantni obavještajni krugovi na Zapadu, ali je kao albanski agent zaštićen.
Nekoliko godina nakon 'Dejtona', neki iz Izetbegovićevog društva polagano, oprezno, vade nešto novaca iz ¨štekova¨ u inozemnim bankama i raznim tajnim sefovima (gotovina) u Švicarskoj, Austriji, Turskoj itd. - pa tako Ejup Ganić kupuje par dućana na Baš Čaršiji za sitnu paru, a zatim ne birajući sredstva sebi za smiješnu svotu – i to u certifikatima - grabi vilu u bivšoj ulici Kralja Tomislava (sada Koševskoj) u centru Sarajeva, a nedugo zatim ukida benzinsku pumpu što mu se nalazila dvadesetak metara od nastambe (valjda mu benzinska isparenja zaudaraju?). ¨Ničim izazvan¨ (osim svojim ¨altruizmom¨), pravi svoj univerzitet; nije šala - odakle mu novci?! Univerzitetska zgrada je u Hrasnici, Općina Ilidža u Kantonu Sarajevo; ima barem desetak hiljada kvadratnih metara, moderno je izgrađena i kvalitetno opremljena.
¨HARE¨ - U kolu KOS-ovih ¨bezbednosno proverenih¨ agenata sa pozicijom uposlenika ili povremenih, po zadatku, suradnika jugoslavenskog vojno-industrijskog kompleksa, kao i diplomatske mreže, igrao je i Haris Silajdžić. Prije svega, bio je visoko pozicionirani agent Diplomatske obavještajne službe SFRJ, SID (Služba za informacije i dokumentaciju), pa je tako bio osobni, a po prirodi posla veoma diskretni, prevodilac na arapski i engleski jezik u vrijeme poslovnih putovanja generala JNA (poput gen. Veljka Kadijevića) i direktora firmi vojno-industrijskog kompleksa (tzv. namjenske industrije) za prodaju oružja, municije i slične opreme po arapskim zemljama. Prodavali su i usluge školovanja njihovih vojnih kadrova u Jugoslaviji. I njegove su dvije sestre također bile ¨bezbednosno proverene¨, također prvobitno angažirane kao prevodioci; jednu je brat osobno unaprijedio na visoki položaj u MIP u toku agresije.
Djelomično upoznat sa internacionalnim financijskim malverzacijama, Silajdžić je u prvoj godini agresije na Republiku BiH, kada je bio Ministar inozemnih poslova, npr., ¨skrenuo¨ poklon-ček austrijskog premijera Aloisa Moka, velikog prijatelja Bosne, na 24 miliona američkih dolara, da ne završi u Sarajevu za potrebe odbrane Republike BiH! Ček je uručen na ceremoniji krajem 1992. u Beču. U bh. javnosti se to nikada nije saznalo. Nešto se pričalo i pisalo o novcu iz Pakistana, ali da bi svima sačuvala obraz pred javnošću, Vlada Pakistana je novac oprostila i o tome dala dokument njegovoj sestri, Ambasadorici u Pakistanu, Sadžidi Silajdžić. A o malverzacijama njegovih sestara i brata u Turskoj i drugdje, malo se zna; nešto je još poodavno procurilo u javnost, ali se brzo zataškalo.
Haris Silajdžić, sin hodže, u svojoj biografiji nema diplome GH Medrese; završio je navodno neki fakultet u Bengaziju, a doktorat dobio na Prištinskom univerzitetu uz Mahmuta Bakalija i druge. Silajdžiću je druga supruga bila Albanka, a treća i sadašnja, izvjesna Maja Zvonić iz Mostara, nastanjena u Turskoj, u mladosti bliska Harisovim kompanjonu Safetu Oručeviću, kada je Safa obijao stanove iz kojih je krao novac, nakit i goblene. Prva supruga je bila sestrična Ese Muhibića, farmakolog iz Sarajeva, koja je iz braka pobjegla.
¨MUSLIMANSKE REVOLUCIONARKE¨ - ¨Radna veza¨ je uspostavljena između Silajdžićevih sestara i Bisere Turković, također ¨nezamjenljive¨ u diplomatskim i financijskim malverzacijama. Ali će kasnije između njih u Beču ¨pući tikva¨, pa će u procesu rastaljivanja sa porodicom Silajdžić, Bisera Turković izvući više, a također će, između ostalog, pridobiti sebi položaj Ambasadorke u Sjedinjenim državama u trajanju od više godina; a supruga svoje kćerke će popeti na poziciju Ambasadora BiH u Beču. Ostale članove porodice, zaposliti će u inozemnim organizacijama. Bisera Turković je u društvance ¨muslimanskih revolucionara¨ ubačena od samog početka. Naročito je bila bliska, prije svih, sa Izetbegovićem, ali i sa generalom Brzinom, šejhom, preko kojega se uvukla u Tesavufski derviški red iako joj je majka Židovka iz Hrvatske, u kojoj se rodila. Nekada davno je bila udata za izvjesnog Turkovića u Australiji.
¨HADŽO I ŽVALJO, TO SU PARA DVA¨ - Izetbegovićevo društvo je u toku agresije u Beč dovelo i Hadžu Efendića da čuva haznu, saharu sa novcem u Austriji i Švicarskoj, što uključuje čuvanje ¨pass words¨, brojeva i ostalih tajnih podataka o njihovim bankovnim računima i sefovima u svijetu. Efendić i danas sa porodicom kao penzioner živi u Beču; primirio se – a haznu i dalje čuva. Hadžo Efendić je jedna od ključnih osoba u toku i nakon agresije iz bečkog društvanca Huseina Živalja (poznatog i kao ¨Žvaljo¨), Hasana Čengića, njihovog partnera Sudanca i nekolicine drugih. To društvo je svojevremeno žrtvovalo Derviša Đurđevića (rahmetli), koji je bio Generalni konzul u Beču kada su agenti Zapada izvršili ¨provalu¨ u tu misiju. U vrijeme te ¨provale¨, iz Beča bježe Malik Škaljić, Emin Softić i neki drugi. Husein Živalj se iz Beča tada ¨sklanja¨ u New York, i to na poziciju Ambasadora BiH u UN.
¨ŽVALJO: SVUGDJE GA IMA, A NIGDJE GA NEMA¨ - U diplomatsku misiju u New Yorku, Živalj zapošljava kao diplomatu, Darka Trifunovića, koji je ¨načeo¨ Safeta Ćatovića i druge. Ujedno, radeći po nalogu KOS-MOS-a, Husein Živalj u New Yorku podmeće spletku Muhamedu Sacirbey-u, da ga eliminira – i to spletku tako podmuklu, da Sacirbey biva kasnije uhapšen i procesuiran, navodno, ¨radi nestanka nekih novaca¨. Tu eliminaciju su obavili iz više razloga, npr. jer je Sacirbey insistirao da se nastavi sa Procesom na Svjetskom sudu, protiv SRJ, ali i zato da Živaljevo društvance svali svu krivicu po pitanju novca (o kojem se i u javnosti počelo ¨šuškati¨) na Muhameda Sacirbey-a. Optužbu protiv Sacirbey-a, da je on ¨kradljivac novaca¨, će zatim javno razglasiti putem svojih medija u Sarajevu. Nakon tako ¨napornog rada¨, Živalj se konačno smjestio u Kraljevinu Saudijsku Arabiju, u grad Jeddu, niti manje niti više nego u Glavno sjedište ultra-bogate i utjecajne Islamske razvojne banke (IDB), i to kao njen debelo plaćeni uposlenik (¨executive¨), a prema nekim podatcima i kao ulagač-dioničar (sa opljačkanim sredstvima). Sa tog čardaka, Žvaljo već preko 10 godina nadgleda i u pogodnim situacijama usmjerava tokove novca u korist njihove banke-perionice, BBI, čiju skraćenicu pošteni znalci tumače kao: Banka Bakira Izetbegovića. ¨Skretničari¨ novčanih donacija su imali pogodnu situaciju da manipuliraju gotovim novcem skupljenim u džamijama i u humanitarnim akcijama širom muslimanskog svijeta, kao i čekovima muslimana i ostalih donatora jer su se i svjetska muslimanska sirotinja, kao i svjetski muslimanski bogataši, kao i svjetski humanitarni fondovi, sažalili na jezivo stradanje bosanskih muslimana u toku agresije i njihove patnje nakon toga, pa su sakupljali sredstva za odbranu, jetime, sirotinju, šehidske porodice i povratnike.
¨HASAN – IZAŠ'O TI NA SAN¨ - Početkom 1993. godine, Husein Živalj se stavlja u funkciju specijalnog savjetnika, a kasnije ambasadora, u Beču, gdje se slijeva novac, i to tako da zajedno sa Hasanom Čengićem osobno prebacuje - koristeći diplomatski imunitet, dakle, diplomatski pasoš i neometane kanale – novac iz Indonezije, Malezije, Pakistana, te naročito bogatog dijela arapskog svijeta i Turske, ¨a i šire¨. U tom društvancu, jednu od najznačajnijih funkcija obavlja Hasan Čengić, kao logističar uz svoga oca Halida zvanog Hadžija, mlinara iz Ustikoline. A kao i Čengići, otac i sin, i Husein Živalj dobiva specijalni status i sve akreditacije od komandanta parade, Alije Izetbegovića, da manipulira gotovim novcem i raznim ostalim ¨financijskim instrumentima¨, širom svijeta - ¨od Mašrika do Magreba¨. Sudanac Hasanein je u tome svemu u Beču igrao značajnu ulogu; naročito kao posrednik u sakupljanju novca ¨u ime svjetskog muslimanskog jedinstva¨, koristeći kao paravan i polugu, 'Third World Relief Agency' (TWRA), jer im je imidž solidarnog sudanskog muslimana bio dragocjen - ali je i Sudanac na kraju nasamaren, za što će se kasnije izjadati i samom Aliji Izetbegoviću, komandantu parade.
¨BUKVIĆI – REVOLUCIJA IZ INDONEZIJE I MALEZIJE¨ - Husein Živalj se nakon rata uvezuje i sa malezijskim studentom Amerom Bukvićem i Farisom Gavrankapetanovićem. Majka Farisova se djevojački preziva Bukvić, a sestra je Ediba Bukvića, čiji je bratić mlađahni Amer. Edib Bukvić je od početka ¨prvi do Alije¨, član Izvršnog odbora SDA. Obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade RBiH, a zatim Ambasadora RBiH u Indoneziji. On se na 'Bošnjačkom saboru' (27.-28. septembar 1993.) ¨proslavio¨ totalnom podrškom Aliji Izetbegoviću, rekavši u svome prigodnom govoru: ¨BiH s tri naroda između Une i Drine postala nerealna i nemoguća te Bošnjaci treba da definiraju svoju nacionalnu državu¨. Edibov bratić Amer je danas direktor BBI, jedan od najbližih Bakiru Izegbegoviću.
Tako ta dvojica, Faris i Amer, poklapaju Zdravstvo i BBI (njihovu vlastitu banku). Amer Bukvić je o trošku tog društvanca lažnih ¨islamskih revolucionara¨ (tvoraca Republike srpske i grobara Republike BiH) studirao u Maleziji sa još nekim probranim studentima-minderpuzama, da bi se neki od njih nakon rata vratili i zauzeli ¨zaslužene položaje¨ u Sarajevu, kao nametnuti eksperti za nastavak pljačke bošnjačkog naroda, raspoređeni na vrhunskim pozicijama ¨od vitalnog nacionalnog interesa¨. Oni su se tokom agresije školovali na prestižnim svjetskim univerzitetima, što uključuje Kemala, sina reisu-l-uleme Mustafe Cerića, sve dok je bosanska sirotinja ginula, patila i nestajala - da bi se neki od njih, probranih iz tih porodica, okupili da kao okosnicu svojeg pranja novca, uspostave 'Bosnia Bank International' (BBI) u Sarajevu. Za bagatelu su kupili hoel 'Bristol' u Sarajevu (čak koristeći državni novac za njegovu prvobitnu sanaciju), zatim lokaciju na Marijin dvoru gdje su izgradili 'Sarajevo city center' itd. U strogom centru Sarajeva smještaju svoje urede, a od ostalih korisnika poslovnih prostora, sakupljaju kiriju.
¨GENJAC NA FLORIDI¨ - Grehota je u ovom pripovijedanju izostaviti Halida Genjca, visoko rangiranog člana SDA, ginekologa iz Travnika, rodom iz Visokog, koji se također ¨opario¨, da bi zatim putem dogovorenog braka svojeg djeteta i djeteta Huseina Živalja (još od prije agresije, američkog državljanina), osigurao da sve ostane u porodici i da mu dijete dobije ¨propusnicu za Ameriku¨ - kao što su i mnogi drugi iz tog društvanca svoju djecu po ¨poželjnim destinacijama¨ u Evropi i Americi izuzetno komotno razaslali, uhljebili i udomili. Mladenci su sebi uspostavili lagodan život na Floridi, gdje uživaju kako američke blagodati, tako i novčane zalihe koje su im njihovi roditelji u izobilju osigurali za sretnu budućnost na kontinentu Sjeverne Amerike, daleko, daleko od Bosne.
To su neke od najviše i visoko rangiranih osoba u Republici BiH i dejtonskoj BiH, koje su u metode sabotiranja obrane države, uvrstili i metod ¨skretanja¨ darovanih novaca namijenjenih njenim braniteljima i građanima. Uzimali su značajan dio sebi, podvlačeći se ¨ispod radara¨ - radeći neprimijećeno i nekontrolirano od vrha Republike BiH i dejtonske tvorevine BiH - jer su oni bili, a do sada i ostali, taj vrh. Nikada to društvo nikome, osim unutar svojeg uskog kruga, nije o tim donacijama i transakcijama, podnijelo nikakve račune.
Napomena: Imena bivših diplomata koji su dali ove podatke, naravno, uredniku su poznata, ali po razumljivom zahtjevu, nisu objavljena.
-
The BEN10
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#23749 Re: SDA-All about
Kaze Novalic...
Institucije Federacije BiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim nivoima, od općinskog, preko kantonalnog, do federalnog nivoa, broj zaposlenih u institucijama je 130.000.
I dodaj tome jos uposlenike Telekoma, EP, BH gasa i slicnih preduzeca...rukovodstva samoproglasenih borackih organizacija itd. i sl.
Pa kada skontas ove brojke, SDA i ima malo glasova, nesto oko 300k. Klijentelizam, i potplacivanje i ne upali svaki put. Zato se i ide na masu
Institucije Federacije BiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim nivoima, od općinskog, preko kantonalnog, do federalnog nivoa, broj zaposlenih u institucijama je 130.000.
I dodaj tome jos uposlenike Telekoma, EP, BH gasa i slicnih preduzeca...rukovodstva samoproglasenih borackih organizacija itd. i sl.
Pa kada skontas ove brojke, SDA i ima malo glasova, nesto oko 300k. Klijentelizam, i potplacivanje i ne upali svaki put. Zato se i ide na masu
- JoseMujica
#23750 Re: SDA-All about
svi uvijek idu na masu
ipak golemo je kada samo u Sarajevu imaš barem cca 50.000 zicera
ipak golemo je kada samo u Sarajevu imaš barem cca 50.000 zicera