Otkud ja znam sta neko zna raditi. Naravno da za sve treba puno raditi guzicu podici. Ali velika vecina sanja neko bogacenje preko noci, odbosno novi stan svakog drugog oktobra. Pa valjda he cilj da ti ostane rata kredita za stan za 20 godina u najgorem slucaju. Kafana, picerija, granap to je najrizicnije ulaganje.last mohicans wrote: ↑30/08/2026 11:52Kakav biznis, usluzne djelatnosti, proizvodnja, sta i kako.. Nije da svako od nas ne zna jednog takvog ili više njih da su pokrenuli, pa čim prije zatvorili. Dobro guicu treba podići da granap uspije, a da ne govorimo restoranu, piceriji, bilo čemu sto nudi hranu i piće. Sve oko tebe vukovi i uhodani poslovi, ti u startu moraš biti puno bolji kvalitetom i cijenom da bi prvu godinu, dvije, bio na pozitvnoj nuli. Ima ovdje raje sa firmama, pa neka kazu je li to pravi put za sticanje prve nekretnine..kakabanja213 wrote: ↑30/08/2026 11:02Nista ulozit te pare u neki posao koji ce ti mjesecno donositi i za rentu i za ratu kredita za neki vlastiti stan.last mohicans wrote: ↑30/08/2026 10:48 Sto puta prezvakana priča. Nikad nećete ni imati vlastitu nekretninu, sa takvim razmisljanjem, sem da je naslijedite. Ja i draga smo se zavalili prije 16 godina, rata bila 880, pola ona, pola ja. To je kao sada 1300-1400 sigurno. Sasvim dvije dobre plate, digli 105000, u tom trenutku vraćali 215000 na 20 godina. Mislite da je to bilo lako potpisati, kamata prvih 3 godine deračina zešća.. taj kredit se otplatio, digao se i drugi, u zadnji tren prije vriska cijena, za novu nekretninu. Vrijeme leti, zivot ide, ovi čekaći su mi najjači. Samo čekajte da okrenu cijene u eurima. Ne možes kupiti u 4 gradske općine, mozes na Dobrinji, Vogošći, IS..Od drugarice sestra, razvedena, jedna plata, dvoje djece, muz ne plaća alimentaciju, kupila u IS.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
kakabanja213
#23726 Re: Cijene stanova All about
- Ironmen
#23727 Re: Cijene stanova All about
Trenutne cijene 700-1000 eura kljuc u ruke, skoro pa namjestene u fullu cijena bez temelja. Brat mi radi u firmi koja proizvodi razno razne kontenjere za namjenu od sledece godine krecu u masivnu proizvodnju modularnih kuca. Po meni trenutno uz pasivnost drzave jedina stvar koja moze oboriti ove cijene stanova su ove modularne kuce. Za pocetak uzmes 50 kvadrata, kasnije kako porodica raste sa modulima nadogradjes kucu kazem na zapadu su hit pogotovo u Njemackoj gdje penzioneri izdaju ili prodaju svoje stanove i bjeze na sela.
-
Apoll0
#23728 Re: Cijene stanova All about
A cega te strah? Placas 10 godina, vise ne mozes, stan prodas, pa i da ides ispod cijene, opet mozes zavrsiti na nuli, niakko u minusu. U minusu bi sigurno bio da dajes na kiriju?zposao wrote: ↑30/08/2026 10:07 Ne znam stvarno ni ja odakle ljudima hrabrost da se zavaljuju u tolike kredite na toliki dug period.
Volio bi da mi neko elaborira proces razmisljanja prilikom dizanja kredita od nekih 300k maraka na 20 godina sa dvije prosjecne plate. Mozda sam ja previse oprezan ali ne znam da bi mogao mirno spavati sljedecih 20 godina. Zato vjerovatno ni necu nikad imati svoju nekretninu. Ali sta da se radi, neka zdravlja i glave na ramenima.
Mozda ja neesto lose racunam u glavi.
- Thorgerson
#23729 Re: Cijene stanova All about
Upravu si. Nazalost, neces imati svoju nekretninu s takvim razmisljanjem.zposao wrote: ↑30/08/2026 10:07 Ne znam stvarno ni ja odakle ljudima hrabrost da se zavaljuju u tolike kredite na toliki dug period.
Volio bi da mi neko elaborira proces razmisljanja prilikom dizanja kredita od nekih 300k maraka na 20 godina sa dvije prosjecne plate. Mozda sam ja previse oprezan ali ne znam da bi mogao mirno spavati sljedecih 20 godina. Zato vjerovatno ni necu nikad imati svoju nekretninu. Ali sta da se radi, neka zdravlja i glave na ramenima.
Ja ne kontam nase ljude. Pa banka je taj subjekat koji preuzima rizik?! U cemu je problem? Kakav rizik ti kao kupac uzimas? Ok, vracat ces kredit, da i? Stan pod hipoteku. Ako ne mozes vise vracati, banka uzima stan, kamatu ti je oderala vec na pocetku. I to je jedini rizik za tebe. Sto ces pljunuti kamatu prvih godina.
Koji jos rizik imas? Nema ga. Osim, naravno, cinjenice da placas debelu kamatu. Ali jebiga sistem je takav. Zamisli ko je uzeo stan prije 10-15 godina? I sa isplacenom kamatom taj stan vrijedi sada vise.
Kakva je to sigurnost kad si zakupac? Pa sutra ti vlasnik moze reci jbg, moras ici, prodajem stan, npr. Jer, ima pravo da raskine ugovor.
Pare za stanovanje se moraju davati cijeli zivot. Sad, na tebi je, hoces li potpisati kredit i zivjeti u svom stanu ili rentati do kraja zivota.
S tim da, imaj ovo na umu. Taj stan ces nekad otplatiti i imat ces ga u 60im tj kad dodjes u penziju zivjet ces u svom stanu. Otplacenom. A kako mislis s penzijom placati kiriju?
Ovo sve naravno ako ne zivis s roditeljima, u stanu, kuci i cekas neko nasljedstvo.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23730 Re: Cijene stanova All about
Zanimljivo je da vecina nasih ljudi i ne razumije koncept kredita, niti to da banka puno vise rizikuje nego osoba koja dize kredit.
Vecina uopce ne zna da recimo, ako ti banka uzme stan nakon 5 godina jer ne mozes otplacivati kredit, oni ce ga prodati i uzeti samo ostatak duga. A posto ce stan vrijediti sigurno bar 20% vise nego prije 5 godina, tebi ostaje sva ta razlika.
Maltene si dzaba zivio tih 5 godina, a i ako ne dzaba onda sigurno manje nego pod kirijom.
Al kako rekoh, ne kontaju to ljudi.
Vecina uopce ne zna da recimo, ako ti banka uzme stan nakon 5 godina jer ne mozes otplacivati kredit, oni ce ga prodati i uzeti samo ostatak duga. A posto ce stan vrijediti sigurno bar 20% vise nego prije 5 godina, tebi ostaje sva ta razlika.
Maltene si dzaba zivio tih 5 godina, a i ako ne dzaba onda sigurno manje nego pod kirijom.
Al kako rekoh, ne kontaju to ljudi.
-
nekome
#23731 Re: Cijene stanova All about
samo ostatak duga??