Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
BaDa

#23726 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by BaDa »

channel10 wrote:
NediM17 wrote:Mozes koristiti dva, ali je to bezveze. Mislim samo da bezveze prave interferenciju jedan drugom, tako da umjesto sto ces dobiti duplo bolji signal, dobices qrac. Vidi koji daje bolji signal, probaj sve kanale, pa odluci koji ces koristiti, pa ili TP Link skroz ukini, ili ako odlucis zadrzati TP Link ugasi wireless na Ciscu.
Kako se gasi wireless na ciscu?
kod mene kako sam vidio ima dugme na samom modemu a ima i u opcijama sigurno da se disabla wlan..
channel10

#23727 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

BaDa wrote:
channel10 wrote:
NediM17 wrote:Mozes koristiti dva, ali je to bezveze. Mislim samo da bezveze prave interferenciju jedan drugom, tako da umjesto sto ces dobiti duplo bolji signal, dobices qrac. Vidi koji daje bolji signal, probaj sve kanale, pa odluci koji ces koristiti, pa ili TP Link skroz ukini, ili ako odlucis zadrzati TP Link ugasi wireless na Ciscu.
Kako se gasi wireless na ciscu?
kod mene kako sam vidio ima dugme na samom modemu a ima i u opcijama sigurno da se disabla wlan..
Nasao sam. Ima i kod mene na modemu, a u postavke ne mogu uci jer mi racunar ne vidi modem nego samo router koji sam prikljucio zbog loseg signala wl na modemu.
Telemach

#23728 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

@ greatful_and_dead

Vaš broj Ugovora možete pronaći na računu ili nam možete dostaviti Vaše korisničke podatke u privatnoj poruci.Rado ćemo Vam dati povratne informacije.

Srdačan pozdrav,
greatful_and_dead

#23729 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by greatful_and_dead »

Telemach wrote:@ greatful_and_dead

Vaš broj Ugovora možete pronaći na računu ili nam možete dostaviti Vaše korisničke podatke u privatnoj poruci.Rado ćemo Vam dati povratne informacije.

Srdačan pozdrav,
Hvala!

Pogledaću na računu, u slučaju potrebe, javim vam se.
channel10

#23730 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Imam jednu zanimljivu situaciju u vezi WL kod kuce. Imam cisco modem epc3928. Posto mu je WL bio slab, kupim router tp-link WR 841N. Uzmem tablet i izvrsim mjerenje brzine. Ovaj WL od modema u sobi vrh. Brzina od 13-20 Mbpsa. Odem u drugu sobu i kroz zid ili dva, signala skoro pa i nema. Brzinu ne moze ni ocitati, a otvori stranicu nakon minute ili dvije ( najcesce nikako).

Prebacim se na mrezu routera i mjerio pored njega ili u ovoj drugoj sobi kroz zid ili dva, brzina ista i to nevjerovatnih 1,5-2 Mbps :-) :shock: .

Kako je to moguce?

Davno sam primjetio da mi d3go na tabletu nece da radi ni u ovoj sobi gdje su modem i router( dok je bio na mrezi tp linka ), a o drugim sobama da i ne govorim. Sad izgleda moram prebaciti na ovu cisco mrezu ako hocu da u ovoj sobi gledam preko tableta bilo sta sa d3go( jer je dosta brza ), dok za surfanje koristim tp link mrezu u drugoj sobi :-)
_Astra_

#23731 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by _Astra_ »

Meni je njihov cisco sto se tice dometa signala extra...
Jesil cackao sta u postavkama? Skini neki app pa provjeri signal/kanale...
Dva sprata bez problema pokrije... na drugom ne moze izgurati preko 40-45mbit... ali ne bi smjelo biti problema kada je u pitanju 1 zid.
Pomjeri poziciju modema...

A mozda je i na izdisaju sam modem...
channel10

#23732 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Ne vjerujem da je na izdisaju jer je tako otpocetka. Znaci u sobi odlican WL, a u drugim ne moze dobaciti. Ali nije mi on problematican. Meni nije jasno kako ovako jak router daje brzinu od 1,5-2 Mbpsa, sjedio pored njega ili u drugim sobama? To mi ne ide u glavu, kao da je ogranicen na tu brzinu. Resetujem ga i opet nista.

edit: evo sad pokusao sa provjerom brzine preko telefona. WL od modema radi bez ikakvih problema u svim sobama, dok recimo preko routera imam slabiju brzinu nego preko modema. Dok ista stvar mjerenjem putem tableta daje skroz druge rezultate. Znaci da je sve do tableta. On zeza i sa njim nemam nikakvu brzinu u drugim sobama preko cisco mreze, a kod koristenja tp link mreze, zakuca je na 1,5Mbps u svim sobama.

Znaci nije tablet uredu.
Last edited by channel10 on 23/10/2015 16:30, edited 1 time in total.
BaDa

#23733 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by BaDa »

a sta je sa telefonije jeste li zadovoljni? imal problema tu? :D ja sam dobio bijeli aparat neka lijeva marka.. i jel ima sekretarica na ovim telefonima?
channel10

#23734 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Telefonija kao i kod sviju steka. Uzmi taj fiksni i nazovi se na mobilni i vidjeces koliko ces cekati da spoji. Tako isto kontra. Daje cesto zvuk zauzetosti, a telefon slobodan :-) . I tako :D
NediM17

#23735 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by NediM17 »

channel10 wrote:Imam jednu zanimljivu situaciju u vezi WL kod kuce. Imam cisco modem epc3928. Posto mu je WL bio slab, kupim router tp-link WR 841N. Uzmem tablet i izvrsim mjerenje brzine. Ovaj WL od modema u sobi vrh. Brzina od 13-20 Mbpsa. Odem u drugu sobu i kroz zid ili dva, signala skoro pa i nema. Brzinu ne moze ni ocitati, a otvori stranicu nakon minute ili dvije ( najcesce nikako).

Prebacim se na mrezu routera i mjerio pored njega ili u ovoj drugoj sobi kroz zid ili dva, brzina ista i to nevjerovatnih 1,5-2 Mbps :-) :shock: .

Kako je to moguce?

Davno sam primjetio da mi d3go na tabletu nece da radi ni u ovoj sobi gdje su modem i router( dok je bio na mrezi tp linka ), a o drugim sobama da i ne govorim. Sad izgleda moram prebaciti na ovu cisco mrezu ako hocu da u ovoj sobi gledam preko tableta bilo sta sa d3go( jer je dosta brza ), dok za surfanje koristim tp link mrezu u drugoj sobi :-)
Taj bi ruter morao imati mnogo bolji domet nego li Cisco modem. Probaj mijenjati kanale na ruteru, jbg., interferencija je jebena stvar. Cak i mikrovalna kod komsije moze da jebe tvoj wireless. Wireless je dobra stvar, ali ko hoce stablinost i konstantnost, samo kabal. :)
channel10

#23736 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Ako mislis na ova 4 prikljucka sa zadnje strane routera, promijenio sam sve cetiri i opet isto.

1,5 Mbps vrh, ali samo na tabletu. Na telefonu odnese :D , 12-15 Mbpsa.

Nije mi jasno kako ga blokira na tabletu da nece vise od 1,5, a cim prebacim na modemski wi-fi ide do 19 Mbps. Da Bog sacuva :?
AnonymousBIH

#23737 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by AnonymousBIH »

Opet internet radi na guranje :D
semirsar

#23738 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by semirsar »

Aj super, barem ga se more gurat' :lol:
nego, imade li sta novoga o modulima i cijenama, ko ce prvi popustit' ma l' ne rekoh nesto vulgarasto :mrgreen:
typeOnegative

#23739 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by typeOnegative »

channel10 wrote:Ne vjerujem da je na izdisaju jer je tako otpocetka. Znaci u sobi odlican WL, a u drugim ne moze dobaciti. Ali nije mi on problematican. Meni nije jasno kako ovako jak router daje brzinu od 1,5-2 Mbpsa, sjedio pored njega ili u drugim sobama? To mi ne ide u glavu, kao da je ogranicen na tu brzinu. Resetujem ga i opet nista.

edit: evo sad pokusao sa provjerom brzine preko telefona. WL od modema radi bez ikakvih problema u svim sobama, dok recimo preko routera imam slabiju brzinu nego preko modema. Dok ista stvar mjerenjem putem tableta daje skroz druge rezultate. Znaci da je sve do tableta. On zeza i sa njim nemam nikakvu brzinu u drugim sobama preko cisco mreze, a kod koristenja tp link mreze, zakuca je na 1,5Mbps u svim sobama.

Znaci nije tablet uredu.

Koristim Cisco EPC 3925 model i sto se tiče signala nemam primjedbi nikakvih , pokriva cijeli stan ( ne pada ispod tri crtice nigdje ) a i oko zgrade u kojoj živim, a nakačena su dva telefona i TV i sve fercera bez greške . Tu vj ima neka interferencija ili nije podešen kanal koji treba
Ako imaš android skini Wifi analizer , izvrši testiranje kanala u komšiluku, izbacit će ti najbolji za tebe i njega naštimaj u opcijama . Meni se tako znatno pojačao signal i dobio je na stabilnosti . Evo vidi sliku kako to izgleda

Image
fortaleza

#23740 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by fortaleza »

typeOnegative wrote:
agent_zero wrote:
typeOnegative wrote:Zatamnjuje se sad svima
Jesi li siguran da se zatamni u zapadnom dijelu mostara i kiseljaku?
Živim u Art-net zoni pokrivanja, i da, zatamnjuje se. Evo sinoć liga UEFA na HRT2 krenu, nesta slike i poruka "neispravna usluga"
Za zap Mo ne znam, ali mislim da je i dole tako
Zatamnjeno je sinoć bilo i u Mostaru.
BaDa

#23741 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by BaDa »

ja sam ostavio na auto channel i puno bolji signal nego sto sam imao sa tp linkom... jedino sto me interesuje na starom ciscu 2100 sam znao kad se sta skida blinale lampice za dl ili up... a ovdje su sve ukljucene pa ne vidim kad se sta skida :lol: :lol:
channel10

#23742 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Pokusat cu i to kasnije. Resetovao router, restartovao tablet i sad je uredu. Dokle, vidjecemo.
hipija

#23743 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hipija »

fortaleza wrote: Zatamnjeno je sinoć bilo i u Mostaru.
Ako se moze uhvatiti i zemaljskim putem vjerovatno se nece dici neka velika strka oko zamracivanja
rajv0sa

#23744 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by rajv0sa »

Joj sto puta ista priča, kakav zemaljski signal, nema toga u hrvatskoj, digitalizacija bila prije 5 godina. I svuda se sve zatamnjuje nije to nikakvo nacionalno pitanje nego jednostavno otkup prava.
AnonymousBIH

#23745 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by AnonymousBIH »

Znači internet trenutno da se upucaš :D
Maharadza

#23746 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

I meni taj EPC 3925 radi super, pokrio čitav stan, čak kroz 2 zida (betonska btw.) imam i dalje dobar signal, oko ~4mbps skroz na drugome kraju stana (balkon)! :thumbup:

Naravno, ne može se mjeriti sa "starim" TP-link wr741N wifi ruterom kojeg' sam daaavno uzeo, ali jednostavno nemam potrebu za istim odnosno toliko jačim signalom pa sam ga kod dede odnio (senior duo paket ima internet besplatan) pa se može sa djecom i unučadima preko skype-a vidjeti! A svaki put i on i nana samo Šućuraju Allahu što su doživjeli "ovo čudo" pa se mogu vidjeti sa familijom i u dalekoj tuđini, kao da su tu sa njima! :mrgreen:
channel10

#23747 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Kod mene je ok. Nakon onih nekoliko dana i padanja brzine u vecernjim satima, sad je sve uredu.

Izgleda da oni to sve znaju i da saraju dijelove gradova. Pa jedno vrijeme pada brzina u mom dijelu gradu, pa onda u tvom itd.
Maharadza

#23748 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

channel10 wrote:Kod mene je ok. Nakon onih nekoliko dana i padanja brzine u vecernjim satima, sad je sve uredu.

Izgleda da oni to sve znaju i da saraju dijelove gradova. Pa jedno vrijeme pada brzina u mom dijelu gradu, pa onda u tvom itd.
Samo na Alipašinom je konekcija oduvijek beton armirani, kao i naselje generalno (B-faza barem)! :D
channel10

#23749 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Nemoj dva put rec` :D
AnonymousBIH

#23750 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by AnonymousBIH »

Evo "progulilo", sad radi k'o metak :D
Locked