Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hajvan wrote: ↑15/01/2024 12:45
Sarajevo je grad s najvecom pokrivenosti ulica drvoredima u JI Evropi- 70% glavnih pjesackih prvaca je pokriveno drvoredima. Na nekim mjestima imamo i linije od tri drvoreda na sirini od cca 15 m (A.Polje)
U Zagrebackoj drvored mozda fali od OHR do Sumarskog- i to dovoljno po jedno na svakih 10 m, a dalje ne jer vec ima drvo na drvo na drvo
problem bi bilo odabrati vrstu koja se nece ugroziti trojebusku kontaktnu mrezu.
Tebe čekam
Baš taj dio od OHR do Šumarskog ljeti bude k'o tepsija, a isto je i sa Putem života od Željezničke do kružnog toka kod Energoinveta.
Mada me čudi taj podatak za Sarajevo, jer ovako na prvu meni recimo izgleda da Mostar ima daleko više drvoreda nego Sarajevo.
Fin drvored sredinom se moze formirati na Putu Zivota i Krupskoj, a na nekim djelovima je moguc i uz plocnike
posto je ciscenje lisca na jesen veliki problem, mozda naopokon da nabave masinu za vadjenje/presadjivanje velikog drveca, pa da krenu saditi i borove kojih imaju u nekadasnjem oglednom rasadniku Srednje Sumarske Skole u danasnjem parku/zsticenom pejsazu Vrelo Bosne.
drug_profi wrote: ↑15/01/2024 20:53
I sa borova padaju iglice, a ne prave bogznakakav hlad.
da, istovrmeno tvoreci malc, pa nema potrebe ni za rtravnjakom, niti ima korova ispod njihA
a tvore taman dovoljan, prosarani hlad/sjenu,te u kasnu jesen i zimu unose boje u sivilo.
sigurno bolje od breze ili divljeg kestena kojih ima i previse.
da, istovrmeno tvoreci malc, pa nema potrebe ni za rtravnjakom, niti ima korova ispod njihA
a tvore taman dovoljan, prosarani hlad/sjenu,te u kasnu jesen i zimu unose boje u sivilo.
Istina, pomažu i u borbi protiv aerozagađenja, mogu se okititi za božić i novu godinu....
Meni fali stabala sa crvenim i zutim liscem:D
Malo vise boja… ono kao kada gledas na filmovima central park u nev jorku a ne znam o kojim stablima se radi
Istina, pomažu i u borbi protiv aerozagađenja, mogu se okititi za božić i novu godinu....
dogovreno
moimoi wrote: ↑15/01/2024 21:12
Meni fali stabala sa crvenim i zutim liscem:D
Malo vise boja… ono kao kada gledas na filmovima central park u nev jorku a ne znam o kojim stablima se radi
pa tvore ga na jesen.
s tim da konstatno crvenog lista drveca ima prilcno u gradu- mirobalana npr
bio je drvored uz parking Opcine Novi Grad, al je taj uklonjen jer lokacija uz parking i setnicu nije najsretnije rijesenje za drvece koji obilato radja dzanarikama...
od drveca konstatno (ili preovladjujuce) zute (ili zuto-zelene) boje, mislim da ima samo nekoliko kultivara Lejlend Cempresa (imaju dva veca stabla u blizini Merkatora Lozioncka)
neki wrote: ↑14/01/2024 19:10
Šta je konkretno problem s ovom zgradom? Može li neki argumentovan odgovor?
Meni licno koji zivim u blizini i prolazim tom cestom svaki dan problem nije u samoj zgradi koliko u putnoj infrastrukturi. Svaki dan su tuda ogromne guzve i vozi se mic po mic gdje god da krenes.
Hocu reci da ce ta zgrada bas tu na raskrsnici AP/Dobrinja/Mojmilo napraviti totalni kolaps u saobracaju. Zivi bili pa vidjeli.
kad pricate o spratu vise od planiranog, dosjetili su se rjesenja i za to, a da je sve po ps. jednostavno, ulaz u zgradu, u nivou ceste, vodi se kao -2 ili -3 etaza, automatski se dobija prostor da se ide u visinu. za takav primjer se mogu uzeti zgrade u muamera omerbegovica, h kresevljakovica 64., skenderpasina 31... jbt, jednom usao u ovu zgradu u h kresevljakovica, nisam obracao paznju na brojeve u liftu, otisao na treci i kada sam se vracao pritisnem 0. izasao iz lifta, samo stan lijevo, stan desno i stepenice. onda, sprat po sprat nanize, dok na -3 nisam nabasao na izlaz iz zgrade
coco1 wrote: ↑15/01/2024 22:00
kad pricate o spratu vise od planiranog, dosjetili su se rjesenja i za to, a da je sve po ps. jednostavno, ulaz u zgradu, u nivou ceste, vodi se kao -2 ili -3 etaza, automatski se dobija prostor da se ide u visinu. za takav primjer se mogu uzeti zgrade u muamera omerbegovica, h kresevljakovica 64., skenderpasina 31... jbt, jednom usao u ovu zgradu u h kresevljakovica, nisam obracao paznju na brojeve u liftu, otisao na treci i kada sam se vracao pritisnem 0. izasao iz lifta, samo stan lijevo, stan desno i stepenice. onda, sprat po sprat nanize, dok na -3 nisam nabasao na izlaz iz zgrade
Mrsko mi sada gledati regulacioni, nego jesi siguran da je mimo regulacionog nesta? Jer, u regulacionom idu i ti minus spratovi koliko se sjecam.
Jedino je pitanje sta se vodi ko minus spratovi. Ono tamo je u strmom brdu. Moguce je nakucati 3 sprata u brdu dok izadjes u ravan.
neki wrote: ↑14/01/2024 19:10
Šta je konkretno problem s ovom zgradom? Može li neki argumentovan odgovor?
Meni licno koji zivim u blizini i prolazim tom cestom svaki dan problem nije u samoj zgradi koliko u putnoj infrastrukturi. Svaki dan su tuda ogromne guzve i vozi se mic po mic gdje god da krenes.
Hocu reci da ce ta zgrada bas tu na raskrsnici AP/Dobrinja/Mojmilo napraviti totalni kolaps u saobracaju. Zivi bili pa vidjeli.
Zgrada uopšte neće biti na raskrsnici...imat će svoju servisnu cestu paralelnu sa ulicom iz koje će imati prilaze garaži i objektu, nešto slično kao dionica od ulaza u wisu do gasprom pumpe na 12. transferzali..
moimoi wrote: ↑15/01/2024 21:31
Vale boje hocu od svijetlo zelene do tamno, narandzasta, crvena, zLuta… svegaaaa
ovo sa slike se zove "jesen" i imaš ove boje svake godine širom BiH
Ma neIma ovakvog sarenila
Imas dvije nijanse zelene, smedju i boju truHle visnje ako su zasadili ovaj gore “crvenkasti”
Ne eksperimentise se kod nas nesto sa florom. Vjerovatno nema ni sadnica ovih stabala u naske. Crveni hrast i tako to.
npr, u Sa je mediteranski rezim padavina, i vrhumnac je u Novembru- tada nam najvise kise padne. Taman kad trebamo uzivati u tim bojama, lisce sataru vjetrovi i kisurine
ove godine to nije bio slucaj, pa smo bas imali jesen živopisnih boja
Last edited by Hajvan on 16/01/2024 10:52, edited 1 time in total.
Čujem jučer iz kuloara Pramenković pravi trzni centar sa zgradama na Otoci, gdje su Bingo i Konzum, skoro sve je otkupio, nesto malo je ostalo. Pazite sad, 16 spratova je u planu. Ali što rumeni se namiruje dok ne popuši stolicu.
last mohicans wrote: ↑16/01/2024 10:49
Čujem jučer iz kuloara Pramenković pravi trzni centar sa zgradama na Otoci, gdje su Bingo i Konzum, skoro sve je otkupio, nesto malo je ostalo. Pazite sad, 16 spratova je u planu. Ali što rumeni se namiruje dok ne popuši stolicu.
Ono da ima raznog raslinja koje ce u svakom godisnjem dobu davati neke boje. Od crnogorice, bjelogorice, zbunja i ostalih biljkica i travkica. Kod nas kada sade cvijece isto da sade gredice luka razmak izmedju cvijeca 20cm.. a to, koliko skontah, ne mora biti tako. Ili zbunje.. jedan zbun pa 10m drugi i tako to.
Mislim, znam da postoji skola za takve stvari.. pitam se samo da li koriste literaturu iz 1965. I tu postoje trendovi.. a klima nam se ubila da svo to raslinje buja i cvjeta bez nekog posebnog truda.