Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Bloo
Globalna šefica

#23626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

Pedja Kojovic wrote:bloo

:)
Ne, Fellini se renovira, a mi prelazimo u vece prostorije u istoj zgradi.
Susta potreba, prostor u kome smo sada "pica po savovima" od broja ljudi.

p.k.
Čestitam, pretpostavih da se selite zbog većeg broja ljudi, ali mi je Fellini baš bio čudan izbor.

Sretno u novom prostoru. :)
Novak20

#23627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Pedja Kojovic wrote:novak20

Za ocekivati je bilo da se nakon izvjesnog vremena u primjeni ovaj, ili bilo koji drugi tako vazan i sveobuhvatan, zakon vrati na doradu u parlament.
Nasa jenamjera bila da sacekamo godinu dana - kako bi i poslodavci i radnici prosli kroz sve faze(godisnji odmori, itd). - i da onda idemo sa prijedlozima izmjena baziranih na iskustvu "sa terena".
Cini nam se da Vlada nema takav pristup i da ovo radi (opet) na brzinu radi dnevno politickih razloga.

Poceli smo sa analizom prijedloga Vlade.
Prvi utisci - kada se pogledaju sve promjene generalno - su negativni.
(Neke promjene su logicne i mi smo na njih ukazivali i prilikom usvajanja (Recimo, da je koncept potrosacke korpe odavno napusten u ekonomiji i da nas statisticki zavod to vise ne radi pa se prema tome ne moze na osnovu toga odredjivati najniza satnica. BDP i inflacija su osnov za korekcije najnize satnice svuda pa ce nadam se biti i kod nas).
U svakom slucaju, radimo na tome.

p.k.
Hvala na odgovoru. Moj utisak nakon izjave Premijera "Nema razloga da neko pregovara u naše ime, jer mi smo vlasnici i preduzeća, a vlasnici smo i, da tako kažem, svojih uposlenika" i da će udruženje poslodavaca biti reprezentativno sa 15% u odnosu na 40% zaposlenih radnika od strane poslodavca itd....je van pameti. Opozicija jednostavno mora da dere vlast a ne da analizira ovako servirane šanse. Uzgred, SDA bi Vas iste sekunde "oderala" da radite ove pacerske poteze.

Pitam se stoga, da li vi uopšte želite vlast, odnosno da li želite da preuzmete odgovornost za vođenje kantona, Federacije i države BiH.
kluz franjo

#23628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Nadahnuti prirodom, osnaženi vizijom!
to be continued...
Hakiz

#23629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:novak20

Za ocekivati je bilo da se nakon izvjesnog vremena u primjeni ovaj, ili bilo koji drugi tako vazan i sveobuhvatan, zakon vrati na doradu u parlament.
Nasa jenamjera bila da sacekamo godinu dana - kako bi i poslodavci i radnici prosli kroz sve faze(godisnji odmori, itd). - i da onda idemo sa prijedlozima izmjena baziranih na iskustvu "sa terena".
Cini nam se da Vlada nema takav pristup i da ovo radi (opet) na brzinu radi dnevno politickih razloga.

Poceli smo sa analizom prijedloga Vlade.
Prvi utisci - kada se pogledaju sve promjene generalno - su negativni.
(Neke promjene su logicne i mi smo na njih ukazivali i prilikom usvajanja (Recimo, da je koncept potrosacke korpe odavno napusten u ekonomiji i da nas statisticki zavod to vise ne radi pa se prema tome ne moze na osnovu toga odredjivati najniza satnica. BDP i inflacija su osnov za korekcije najnize satnice svuda pa ce nadam se biti i kod nas).
U svakom slucaju, radimo na tome.

p.k.
S tim da se i BDP (GDP) počinje posmatrati kao loš za određivanje i najniže satnice i standarda života. Sve više se koristi GPI.

Na primjer, za GDP neke države je kriminal dobra stvar. Zato što se proizvode sredstva za sprečavanje kriminala. A proizvodnjom se povećava GDP. Pa tako i zagađenje naftom jer se trošenjem novca za čišćenje povećava GDP.

Da li to znači da su kriminal i zagađenje teritorija, voda neke države dobra stvar za tu državu?

GDP uzima u obzir samo brojeve. Ne i posljedice tih brojeva za ljude, okolinu itd. Ako ćemo povećavati GDP, hajdemo legalizovati narkotike, zasaditi polja maka i otvoriti fabrike heroina, kreka itd. I izvoziti.
Pedja Kojovic

#23630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

hakiz

Mislim da malo pretjerujete...
GPI mozda jeste bolji izbor s eticke strane i kada i ako postane zvanican metod mjerenja ekonomskog razvoja u drugim trudicemo se da bude i u nasoj zemlji.

p.k.
zippoo87

#23631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Pozdrav Pedja,pitanje
zanima me kako Nasa stranka i vi ( i Dennis) kao izabrani predstavnici u institucijama mozete pokrenuti pitanje pojeftinjenja
hljeba,prevoza,i drugih osnovnih namirnica ili usluga koje su prije 5-6 godina poskupile 50-100% a razlog poskupljenja
je bilo poskupljenje goriva i poskupljenje i nestasica psenice a sada kada su te sirovine na puno nizim cijenama,lihvari ostvaraju ekstra profite i marze preko ledja ionako siromasnog naroda
hljeb nije samo poskupio,nego sada ima i manju gramazu a cijena ogromna u odnosu na sirovine
mozete li NS pokrenuti ova pitanja ili kroz parlament ili da se napise neko saopstenje,mada bi bilo puno korisnije ako postoje
neki mehanizmi da se pokusa stati u kraj ovoj pljacki gradjana ,da se mozda izmjeni neki zakon i da se kontrolisu marze na neke zivotne namirnice ,usluge i artikle
ako nista,da se barem ovo pitanje pokrene ,da se izvrsi prtisak na pekare i ostale,na Klas jer je on predvodnik u cijenama hljeba i pekarskih proizvoda
realna cijena hljeba sada bi trebala biti oko 50 feninga a sada je 80-1.00 KM
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Da se nadovezem na ovo pitanje. Mislim da je tezina hljeba negdje oko 300grama (ima li neko tacnu informaciju?) sto je skandalozno malo, u odnosu na cijenu. Jer je gramaza hljeba konstantno spustana, uz paravan ostanke iste cijene
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#23633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

zippoo87 wrote:Pozdrav Pedja,pitanje
zanima me kako Nasa stranka i vi ( i Dennis) kao izabrani predstavnici u institucijama mozete pokrenuti pitanje pojeftinjenja
hljeba,prevoza,i drugih osnovnih namirnica ili usluga koje su prije 5-6 godina poskupile 50-100% a razlog poskupljenja
je bilo poskupljenje goriva i poskupljenje i nestasica psenice a sada kada su te sirovine na puno nizim cijenama,lihvari ostvaraju ekstra profite i marze preko ledja ionako siromasnog naroda
hljeb nije samo poskupio,nego sada ima i manju gramazu a cijena ogromna u odnosu na sirovine
mozete li NS pokrenuti ova pitanja ili kroz parlament ili da se napise neko saopstenje,mada bi bilo puno korisnije ako postoje
neki mehanizmi da se pokusa stati u kraj ovoj pljacki gradjana ,da se mozda izmjeni neki zakon i da se kontrolisu marze na neke zivotne namirnice ,usluge i artikle
ako nista,da se barem ovo pitanje pokrene ,da se izvrsi prtisak na pekare i ostale,na Klas jer je on predvodnik u cijenama hljeba i pekarskih proizvoda
Sjajno pitanje.
Ipak mislim da je iluzorno tražiti od liberalne stranke da traži državnu kontrolu na tržištu.
Za to bi valjda makar teoretski trebali postojati socijaldemokrati...kad se prestanu baviti pitanjima "ujedinjenja ljevice" , naplate kirije od vlade FBiH , izborom "novog rukovodstva" , razriješenja u upravnim i nadzornim odborima , trepavicama Segmedine Srne i sl....
Srdačan pozdrav.
Last edited by sabina1 on 20/01/2016 18:57, edited 1 time in total.
Hakiz

#23634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:hakiz

Mislim da malo pretjerujete...
GPI mozda jeste bolji izbor s eticke strane i kada i ako postane zvanican metod mjerenja ekonomskog razvoja u drugim trudicemo se da bude i u nasoj zemlji.

p.k.
Pa za proizvodnju narkotika jeste namjerno pretjerivanje, ali ovo za kriminal i naftu nije. Postoje tačne rečunice u nekim zemljama koliko je kriminal ili ekološka katastrofa uticala na porast BDP-a te zemlje. Uostalom, to bi ekonomski analitičari NS-a morali bolje znati od mene.

U nekim zemljam GPI već postaje ako ne zvaničan metod mjerenja, onda su u toku ozbiljne analize da li ga i kako primijeniti. Situacija je slična kao sa garantovanim dohotkom. Dok u većini zemalja ljudi rade za novac za zivot, u Švajcarskoj je već odlučeno da se ide na garantovani prihod. Ljudi naprosto odluke donose prema projekcijama koje se mogu sa dovoljnom sigurnosti odrediti gledajući kretanja.

Na primjer, garantovani dohodak je posljedica zamjene radnika robotima i mašinama. Dok naš premijer zamišlja kako da dovede investitore stvarajući jeftinu radnu snagu, zaboravio je da ni jedan radnik, pa ni BiH, kineski, bangladešanski itd ne može biti jeftin kao mašina. I da će za 5 godina otprilke 50 poslova prestati da rade ljudi, a to znači oko 50 miliona zaposlenih manje na planeti. I ko će zaposliti BiH radnika za platu od 360 KM sa doprinosima kada će to sa nižim troškovima raditi mašine?.

Pa, razmišljate li vi u NS-u o tome? To je za 5 godina, dakle sutra, ne za 50 ili 500.
Hakiz

#23635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sabina1 wrote:
Sjajno pitanje.
Ipak mislim da je iluzorno tražiti od liberalne stranke da traži državnu kontrolu na tržištu.
Za to bi valjda makar teoretski trebali postojati socijaldemokrati...kad se prestanu baviti pitanjima "ujedinjenja ljevice" , naplate kirije od vlade FBiH , izborom "novog rukovodstva" , razriješenja u upravnim i nadzornim odborima , trepavicama Segmedine Srne i sl....
Srdačan pozdrav.
Moj osnovni problem sa liberalizmom.
zippoo87

#23636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

sabina1 wrote:
Sjajno pitanje.
Srdačan pozdrav.
NS se do sada interesovao za razna pitanja i probleme i nije ih dijelio na ideoloski blize i dalje
tako da znam da je ovo pitanje blisko NSu i da ce pokusati uraditi nesto po ovom pitanju,sada je samo pitanje u kojem obliku ce to biti i da li ce poluciti neke konkretnije rezultate
ocekujem odgovor od Pedje
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Nasa stranka je socijalliberalna stranka. Tako da je to, ipak, osjetna razlika.
Hakiz

#23638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

-LIBERO- wrote:Nasa stranka je socijalliberalna stranka. Tako da je to, ipak, osjetna razlika.
Već smo o ovome raspravljali. I još imam isto mišljenje. Socijalliberalizam je oksimoron.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#23639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Hakiz wrote:Socijalliberalizam je oksimoron
.
100 %.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#23640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Po cemu?

Mozes imati socijalni odnos spram niza tema, ali i liberalni spram drugog niza tema.

Zapravo mozes napraviti kombinaciju ta dva politicka stava. Socijalnu uravnotezenost, socijalna prava spram pojedinim dijelovima skolstva, zdravstva, komunalija, servisa...nije valjda da se sve treba privatizovati, niti se okrenuti divljem liberal-kapitalizmu, u teznji da se sve moguce oblasti daju u prodaju, i u ruke elitistickim grupama, pod poaravanom - Liberalno trziste.

Socijalni aspekt mora postojati, sto ne iskljucuje mogucnost razvijanja privatnih praksi, alternativnih rjesenja, slobode trzista.

Tu se moze, sasvim fino, umiksati i socijalno i liberalno, i uzeti se najbolje od ova dva politicka polazista.

Liberalno, sloboda individue da svoje stavove, i ono sto zapravo jeste, bilo u etnickom, politickom, rodnom, seksualnom, strukovnom...i bilo kojem drugom odabiru, svjetonazoru, licnom profilisanju otvoreno, slobodno upraznjava, zivi i bez da zbog bilo kojeg od licnih svjetonazora i identiteta,u drustvenom i drzavnim sistemo, kao pojedinac ili grupa, osjeti bilo koji vid manje vrijednosti, ugnjetavanja i diskriminacije.

Socijalliberalizam, bas zbog iznad navedenih mikseva koje zastupa, a i mnogih drugih, i sirine s kojom moze gledati na problematiku drustva, ili pojedinca u drustvu, i jeste najhumaniji vid koji jedna politicka organizacija moze zastupati.

Ta sirina i jeste najveca snaga :thumbup:
Officer Crabtree

#23641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Officer Crabtree »

Eh evo šta mene zanima, možda u moru teških tema i pitanja manje bitno, ali ..

S obzirom da je vaš vijećnik u Gračanici u sazivu OV, i da ćete vi sigurno reći da je dobar i jedan od najboljih (ja bih pak imao drugačije mišljenje jer ga mjerim po drugačjim standardima), to na stranu, zanima me sljedeće:

Kako vi komentarišete (PK) činjenicu da čovjek obavlja ulogu novinara na lokalnom javnom radiju (primajući platu sa budžeta, direktno pod "šapom" općinskog načelnika), pokreće pri tome političke teme i radio koristi kao sredstvo promocije (lične, pa tako i stranačke), a istovremeno obuče odijelo i ode na sjednicu vijeća....

Molim da mi na ovo pitanje odgovorite kao da sam umjesto vijećnika naše stranke u istom slučaju naveo vijećnika SDA (hipotetski), ili pak SDP (ne hipotetski, jer njegov kolega je isto tako ušao u vijeće uz popularnost kao novinar)...

ovdje čak govorimo i o svojevremenom predsjedniku stranke (ista pozicija novinara kao i sada, naša stranka) ili kandidata za predsjednika lokalnog naravno sdp-a (novinar :))...

pa eto zanima me taj sukob interesa, korištenje javne pozicije koju plaćaju građani za političku ljestvicu i td...

lično meni je to ljigavo, u onom trenutku kada su izabrani u vijeće (što ne sporim kao pravo) trebali su prepustiti političke teme na radiju svojim kolegama, ali evo zanima me vaš stav...

O.C.
Silent Shout

#23642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Silent Shout »

Pozdrav,
vjerovatno moje pitanje malo više zadire u intimu, ali može biti vrlo znakovito, naročito u svjetlu glasanja NS za ZoR te budućeg očitovanja na istu temu
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svi-deta ... /160120036

Moje pitanje je da li je supruga generalnog sekretara NS bivša članica GO SDA?
Hvala.
seln

#23643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Sta mislite o Fadilju?
Pedja Kojovic

#23644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

silent shout

Jeste, nekad davno mislim - nisam 100% siguran u kojem organu stranke.

p.k.
Pedja Kojovic

#23645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Posto vjerujem da vam namajera nije bila da "albanizacijom" imena vrijedjate premijera, pretpostavljam da mislite na g. Novalica.
Potezi koje vuce u posljednje vrijeme su...blago receno neshvatljivi.

p.k.
zippoo87

#23646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Pedja,moze li neki komentar na ovo,ocito nisi vidio pitanje ?
Pedja Kojovic

#23647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

zipoo87

Pretpostavio sam da je pitanje retoricko - jer mozete naslutiti nas odgovor kada je u pitanju drzavna kontrola cijena.
I nauka i istorijska praksa pokazuju da taj model ne vodi onom cilju zbog kojeg se navodno propagira.
Drzava na raspolaganju ima mehanizme da onim gradjanima koji nisu u mogucnosti obezbjediti sebi zivotni minimum intervenise - socijalni budzetski fondovi koji u nasoj zemlji "progutaju" ogroman dio budzeta a koji se zbog loseg sistema i korumpiranosti drzavnog aparata u ogromnom postotku (govori se do 80%) daju onima kojima socijalna pomoc uopste nije potrebna.
To je ukratko.

p.k.
seln

#23648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:sein

Posto vjerujem da vam namajera nije bila da "albanizacijom" imena vrijedjate premijera, pretpostavljam da mislite na g. Novalica.
Potezi koje vuce u posljednje vrijeme su...blago receno neshvatljivi.

p.k.
Vrijedjati? Zar za tog idiota mozes naci dovoljno jaku uvredu?
seln

#23649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:zipoo87

Pretpostavio sam da je pitanje retoricko - jer mozete naslutiti nas odgovor kada je u pitanju drzavna kontrola cijena.
I nauka i istorijska praksa pokazuju da taj model ne vodi onom cilju zbog kojeg se navodno propagira.
Drzava na raspolaganju ima mehanizme da onim gradjanima koji nisu u mogucnosti obezbjediti sebi zivotni minimum intervenise - socijalni budzetski fondovi koji u nasoj zemlji "progutaju" ogroman dio budzeta a koji se zbog loseg sistema i korumpiranosti drzavnog aparata u ogromnom postotku (govori se do 80%) daju onima kojima socijalna pomoc uopste nije potrebna.
To je ukratko.

p.k.
To ne iskljucuje obavezu pravne drzave da aktivno istrazuje i strogo sankcionira bilo kakvo kartelisanje.
Pedja Kojovic

#23650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Potpuno se slazem.
I svime sto ide uz to - tajno dogovaranje cijena, prevara potrosaca, diskriminacija, itd.

p.k.
Locked