"Majstori" parkiranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beni-bu-man
#23626 Re: "Majstori" parkiranja
sacekaj jel vi pricate o javnom parkingu ispred zgrade ???
-
kakaljin
#23627 Re: "Majstori" parkiranja
azdralovic wrote:Svaka vama cast, ali tesko mi je povjerovati da policija nece pisati kaznu ovom ko je nakaradno parkiran, pa da je 100 puta stanar. Radim na pofalicima i ovdje svaki dan imas 100 auta koja parkiraju oko zgrada, mogu biti sto puta stanari, ako je neko zagradjen doci ce policija i pisati kaznu... ne znam da je ikoga pitano uopste odakle je i sta je i da je to uopste relevantna informacija ako nisi propisno parkiran...kakaljin wrote:Nebi ni mi preparkirali sa ulice auta i on sa autima nebi mogao izaci i odvesti auta na adresu onoga koji je iznajmio auta. Tako da je njemu u interesu da moze izaci sa autima, pa ih je preparkirao. I on nesmetano radi, a i mi parkiramo pred svojom zgradom i ulazom.azdralovic wrote:
i sta da on nece da preparkira?
Kada se malo vise citaju propisi i pravilno tumacenje istih, i kada si spreman da argumentima odgovoris i policiji i ostalima, onda mozes nastupati tako da ti kada vidis da vladas materijom, sami se povuku svi.
-
kakaljin
#23628 Re: "Majstori" parkiranja
beni-bu-man wrote:sacekaj jel vi pricate o javnom parkingu ispred zgrade ???
U mom slucaju DA, a ovo sa portala nisam siguran.
-
azdralovic
#23629 Re: "Majstori" parkiranja
Da, konkretno u pitanju je parking u Šefika Dorića, preko puta aerodromabeni-bu-man wrote:sacekaj jel vi pricate o javnom parkingu ispred zgrade ???
- beni-bu-man
#23630 Re: "Majstori" parkiranja
znaci javni parkingazdralovic wrote:Da, konkretno u pitanju je parking u Šefika Dorića, preko puta aerodromabeni-bu-man wrote:sacekaj jel vi pricate o javnom parkingu ispred zgrade ???
-
azdralovic
#23631 Re: "Majstori" parkiranja
DAbeni-bu-man wrote:znaci javni parkingazdralovic wrote:Da, konkretno u pitanju je parking u Šefika Dorića, preko puta aerodromabeni-bu-man wrote:sacekaj jel vi pricate o javnom parkingu ispred zgrade ???
- beni-bu-man
#23632 Re: "Majstori" parkiranja
znaci more parkirat kome je kurcu cejfazdralovic wrote:DAbeni-bu-man wrote: znaci javni parking
-
azdralovic
#23633 Re: "Majstori" parkiranja
to pokusavam da objasnim njima dvojici gorebeni-bu-man wrote:znaci more parkirat kome je kurcu cejfazdralovic wrote:DAbeni-bu-man wrote: znaci javni parking
- Travnički Noćni Šetač
#23634 Re: "Majstori" parkiranja
Predlažem prvo pročitati vijest oko koje se vrte komentari.... pa onda sve komentare....beni-bu-man wrote:znaci more parkirat kome je kurcu cejfazdralovic wrote:DAbeni-bu-man wrote: znaci javni parking
...
niko nije ni osporio PARKIRANJE ... stanari osporavaju zauzimanje javnog parkinga koji bi trebao biti dostupan SVIMA, od strane rentacar agencija koje sa tog parkinga RADE... tako tvrde građani i novinari...
..
Ja sam već do sada rekao sve što mislim tako da je bezveze da se ponavljam...
- Travnički Noćni Šetač
#23635 Re: "Majstori" parkiranja
Meni ne možeš objasniti jer ja ne govorim o PARKIRANJU, novinari ne govore o PARKIRANJU, stanari zgrade ne govore o PARKIRANJU, jedino ti govoriš o PARKIRANJU... već sam i to napisao....azdralovic wrote: to pokusavam da objasnim njima dvojici gore
...
Očigledno se slabo čita šta drugi kažu...
-
azdralovic
#23636 Re: "Majstori" parkiranja
pa mogu oni to nazvati i prostitucija sa parkinga... sam si gore rekao koji bi trebao biti dostupan svima, pod svi ulaze i rent-a-car agencije ili ipak ne? nisu oni donijeli sto i stolice pa sjede tu i smetaju autima da parkiraju... imas slike uostalomTravnički Noćni Šetač wrote:Meni ne možeš objasniti jer ja ne govorim o PARKIRANJU, novinari ne govore o PARKIRANJU, stanari zgrade ne govore o PARKIRANJU, jedino ti govoriš o PARKIRANJU... već sam i to napisao....azdralovic wrote: to pokusavam da objasnim njima dvojici gore
...
Očigledno se slabo čita šta drugi kažu...
- beni-bu-man
#23637 Re: "Majstori" parkiranja
procitoTravnički Noćni Šetač wrote:
Predlažem prvo pročitati vijest oko koje se vrte komentari.... pa onda sve komentare....
...
niko nije ni osporio PARKIRANJE ... stanari osporavaju zauzimanje javnog parkinga koji bi trebao biti dostupan SVIMA, od strane rentacar agencija koje sa tog parkinga RADE... tako tvrde građani i novinari...
..
- Travnički Noćni Šetač
#23638 Re: "Majstori" parkiranja
CITAT:
"To znači da će ispred zgrada postojati parkomati gdje će bilo ko moći parkirati svoje vozilo i samim tim zauzeti mjesto nekog od stanara, koji neće imati gdje da ostavi svoje auto. Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević kazao je da se ta odredba može lako pobiti iz razloga što je investitor, osim što je kupio zemljište za zgradu, uzeo i parking prostor.
"Što se tiče neke nakane Kantona Sarajevo preko određenih službi da se vrši naplata parking prostora ispred stambenih zgrada mislim da nema pravnog osnova. Nema osnova za neku naknadu redovnog parkiranja iz razloga što je investitor prilikom izgradnje zgrade otkupio i prostor za parking i sve ostalo, a što se može vidjeti i na katastarskoj čestici kolika je površina koju je on uzeo, jer ne može uzeti samo ono što poklapa zgradu", rekao je za Source Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke."
""Treba definirati šta je to parking zgrade, koje su granice unijete u katastar i grunt, njih zagraditi. Markacija prostora, da li je to koso, da li je pod pravim uglom jer nered je na svim parkinzima, parkira se kako ko hoće, izlazi kako ko hoće. Mora se izvršiti markacija, ulaz na parking, izlaz sa parkinga i strelicama dozvoljeni smjerovi. Može se uvesti i vid neke rampe, da se može na karticu ulaziti, da se rampa podiže i to se može uraditi o trošku stanara ili neke naljepnice za stanare zgrade. Što se tiče održavanje, to su rješenja kroz neku taksu, a nikako za nekakvo redovno parkiranje revnosno 23, 30, 40 KM mjesečno, pa onda godišnje 600 KM za parkiranje plaćate kao kiriju", rekao nam je Kovačević i dodao:
"Moralo se jednom početi uređivati, ali ovo je sirotinjska baza da bi se sve drastično gledalo isključivo kroz naknadu, to nije uredu i nema pravnog osnova jer ako sam ja kupio stan u toj zgradi kupio sam i zajedničke prostore, kao i grunt na kojem je zgrada", mišljenja je naš sagovornik."
IZVOR: http://--- NO LINKS ---/clanak/Merima/4438 ... je-previse
"To znači da će ispred zgrada postojati parkomati gdje će bilo ko moći parkirati svoje vozilo i samim tim zauzeti mjesto nekog od stanara, koji neće imati gdje da ostavi svoje auto. Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević kazao je da se ta odredba može lako pobiti iz razloga što je investitor, osim što je kupio zemljište za zgradu, uzeo i parking prostor.
"Što se tiče neke nakane Kantona Sarajevo preko određenih službi da se vrši naplata parking prostora ispred stambenih zgrada mislim da nema pravnog osnova. Nema osnova za neku naknadu redovnog parkiranja iz razloga što je investitor prilikom izgradnje zgrade otkupio i prostor za parking i sve ostalo, a što se može vidjeti i na katastarskoj čestici kolika je površina koju je on uzeo, jer ne može uzeti samo ono što poklapa zgradu", rekao je za Source Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke."
""Treba definirati šta je to parking zgrade, koje su granice unijete u katastar i grunt, njih zagraditi. Markacija prostora, da li je to koso, da li je pod pravim uglom jer nered je na svim parkinzima, parkira se kako ko hoće, izlazi kako ko hoće. Mora se izvršiti markacija, ulaz na parking, izlaz sa parkinga i strelicama dozvoljeni smjerovi. Može se uvesti i vid neke rampe, da se može na karticu ulaziti, da se rampa podiže i to se može uraditi o trošku stanara ili neke naljepnice za stanare zgrade. Što se tiče održavanje, to su rješenja kroz neku taksu, a nikako za nekakvo redovno parkiranje revnosno 23, 30, 40 KM mjesečno, pa onda godišnje 600 KM za parkiranje plaćate kao kiriju", rekao nam je Kovačević i dodao:
"Moralo se jednom početi uređivati, ali ovo je sirotinjska baza da bi se sve drastično gledalo isključivo kroz naknadu, to nije uredu i nema pravnog osnova jer ako sam ja kupio stan u toj zgradi kupio sam i zajedničke prostore, kao i grunt na kojem je zgrada", mišljenja je naš sagovornik."
IZVOR: http://--- NO LINKS ---/clanak/Merima/4438 ... je-previse
-
azdralovic
#23639 Re: "Majstori" parkiranja
Imam lose vijesti za stanare iz clanka onda, niti je njihova cestica a dijelom nije ni ista katastarska opstina...

- B6Redhell
#23640 Re: "Majstori" parkiranja
Majstor ga parkiro..
jedna friška “lajv” od malo prije.

- Optimist
#23641 Re: "Majstori" parkiranja
Vidi sto ga je ukrivio. Zauzeo barem 3 garaze.
-
530i
#23642 Re: "Majstori" parkiranja
Stanari naivčine...pišu peticiju pored toliko kvalitetnih rješenja tipa skini tablice, odsjeci ventile na gumama, prospi šta god interesantno, zapali auto...
- problemnatravunu
#23643 Re: "Majstori" parkiranja
530i wrote:Stanari naivčine...pišu peticiju pored toliko kvalitetnih rješenja tipa skini tablice, odsjeci ventile na gumama, prospi šta god interesantno, zapali auto...
-
tempuser
#23644 Re: "Majstori" parkiranja
Na parkingu stambene zgrade kod mojih staraca, na kojem je inace krtljanac, Enterprise i jos jedna manja r-a-c kuca drze svoja auta.holowey wrote:mogu pjevati borbene... ako su uredno registrovani, mogu parkirati na bilo kojem oznacenom parking mjestu...johntra wrote:https://faktor.ba/vijest/sarajevo-rent- ... azne/50835
Nikakvo krsenje propisa, ali supacki do bola.
-
tempuser
#23645 Re: "Majstori" parkiranja
Po toj logici rade i sa parkinga na aerodromu, i sta onda?Travnički Noćni Šetač wrote: Iz teksta sam zaključio da normalno rade sa tog parkinga jer u prvoj rečenici teksta piše: "Dnevno bilježimo između 20 i 30 vozila na parkingu koji uredno posluju i koriste javni prostor bez da su njihova parking mjesta na bilo koji način obilježena, niti saobraćajnim znakom, niti drugim natpisom, što implicira da rade nelegalno i uzurpiraju prostor" .
Znači i stanari i novinari tvrde da oni RADE sa tog parkinga...
-
tempuser
#23646 Re: "Majstori" parkiranja
Rent-a-car "radi" ili radi tamo gdje mu je registrovana poslovnica koja opet po zakonu mora biti adekvatan poslovni prostor, a to gdje on drzi auta je drugi padez.Travnički Noćni Šetač wrote:
Predlažem prvo pročitati vijest oko koje se vrte komentari.... pa onda sve komentare....
...
..
Moj prijatelj je imao poslovnicu u opstini Centru, ispred poslovnice na javnom parkingu max jedan auto, a upravo iz razloga da ne bude supak koji komsijama uzurpira parking mjesta, parking za ostala vozila i kombije bio 300m da lje, ali upstini N. Sarajevo. Sa kojeg je parkinga on "radio"?
- Travnički Noćni Šetač
#23647 Re: "Majstori" parkiranja
Bespredmetna rasprava... sve piše u zakonima i pravilnicima...
-
tempuser
#23648 Re: "Majstori" parkiranja
Naravno i nigdje ne pise da je rent-a-car agencijama zabranjeno da koriste besplatne javne parkinge ispred svojih poslovnica.
- Travnički Noćni Šetač
#23649 Re: "Majstori" parkiranja
To niko i ne tvrdi... koristiti parking za parkiranje, parkirati se na parkingu i raditi sa parkinga nisu iste stvari.... no na forumu se ionako prvobitne izjave vrlo brzo izgube u rasplinjavanju diskusije na sporedne nevažne stvari... nebitno.... ljudi u jednom naselju imaju lokalni problem ispred svoje zgrade a ne ispred poslovnice rentacar agencije i nisu znali kako da ga riješe pa su tražili pomoć javnim obraćanjem... ja sam na njihovoj strani i to je cijela poenta mog mišljenja... suviše je nevažno moje mišljenje da se o njemu raspravlja...
-
tempuser
#23650 Re: "Majstori" parkiranja
Ko radi sa parkinga?Travnički Noćni Šetač wrote:To niko i ne tvrdi... koristiti parking za parkiranje, parkirati se na parkingu i raditi sa parkinga nisu iste stvari.... no na forumu se ionako prvobitne izjave vrlo brzo izgube u rasplinjavanju diskusije na sporedne nevažne stvari... nebitno.... ljudi u jednom naselju imaju lokalni problem ispred svoje zgrade a ne ispred poslovnice rentacar agencije i nisu znali kako da ga riješe pa su tražili pomoć javnim obraćanjem... ja sam na njihovoj strani i to je cijela poenta mog mišljenja... suviše je nevažno moje mišljenje da se o njemu raspravlja...
Sljdeeci tvoj tradiocionalno formalizam i doslovnost, kako rent-acar agencija uopste moze raditi sa parkinga kad poslovnica mora biti smjestena u adekvatan poslovni prostor?
Ako mislis na to da auta predaju i preuzimaju na javnom parkingu, ja ne znam da postoji ikakvo zakonsko ogranicenje po kojem rent-a-car agencije mogu drzati svoja vozila, da to mora biti ispred same poslovnice i da to ne smije biti javni parking stambene zgrade.
I ja sam na njihovoj strani (roditelji imaju identican problem) i ja mislom da bi se to trebalo drugacije rjesiti, ali dok se ne rjesi ne treba izmisljati nepostojece zakone onako kako bi smo mi voljeli da jeste.