Ukrajina

Post Reply
GAU8

#23626 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Kaligula I wrote:
...vrlo jadno i bjedno sa tvoje strane...ja nisam četnik ni tijelom ni duhom...opce je poznato kad je neko emotivno vezan za neku tematiku da on ne moze objektivno i racionalno diskutirati i raspravljati...u diskusijama i raspravama treba se rukovodit argumentima i dokazima, a ne uvredama i niskim udarcima...ti si emotivno vezan za ovu ukrajinsku temu, ali ne direktno nego indirektno, to jeste preko svoje mrznje prema Srbima...to je ono sto tebe usmjerava, oblikuje i određuje...ti, dakle svoje stavove baziras na emociji, a ne raciju, te si stoga za mene sporedan diskutant...
Kao sto si i ti emotivno protiv USA
Kaligula I

#23627 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Captain Ahab wrote:
Kaligula I wrote:

...hajde živ bio pa nam ti odgovori na ovo pitanje "Zasto su rusili Janukovića u zadnjoj godini njegovog mandata?...ja mislim da bi bilo bolje i za Ukrajinu i Ukrajince rusiti ga na redovnim izborima, nego putem krvoprolića, ekonomske propasti, gubitkom Krima, izgibijom na istoku zemlje itd...znači trebalo se ići na izbore i na izborima poraziti Janukoviča, ako je već postojala narodna volja za njegovom smjenom, kako to tvrde neofašisti i njihovi sponzori...dakle, tu se nameće logično pitanje "Zašto se nije išlo na opciju redovnih izbora?...od uzroka treba krenut, a ne od posljedica...valjda se kuća gradi od temelja, a ne od krova...izvoli...
Interesantno razmisljanje apropo uloge Rusije, nesto kao "nisam ja njega udario, nego je on naletio glavom na moju shaku".
...znao sam da ni jedan od vas rusofoba neće dati suvisao odgovor na ovo pitanje,a što je uostalom i normalno, jer je to nemoguća misija...trolat se može, a što si ti i dokazao svojim odgovorom, da izvine odgovor... :mrgreen:
Kaligula I

#23628 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

GAU8 wrote:
Kaligula I wrote:
...vrlo jadno i bjedno sa tvoje strane...ja nisam četnik ni tijelom ni duhom...opce je poznato kad je neko emotivno vezan za neku tematiku da on ne moze objektivno i racionalno diskutirati i raspravljati...u diskusijama i raspravama treba se rukovodit argumentima i dokazima, a ne uvredama i niskim udarcima...ti si emotivno vezan za ovu ukrajinsku temu, ali ne direktno nego indirektno, to jeste preko svoje mrznje prema Srbima...to je ono sto tebe usmjerava, oblikuje i određuje...ti, dakle svoje stavove baziras na emociji, a ne raciju, te si stoga za mene sporedan diskutant...
Kao sto si i ti emotivno protiv USA

bacanje kemije po civilima

https://www.google.hr/search?q=agent+or ... 00&bih=732

bacanje radijacije po civilima 

https://www.google.hr/search?q=depleted ... 00&bih=732

bacanje atomske po civilima 

https://www.google.hr/search?q=atom+bom ... 00&bih=732

Slike iz Abu Graiba
http://mindprod.com/politics/iraqabughr ... UGHRAIBPIX
Challenger__

#23629 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kaligula I wrote:...vrlo jadno i bjedno sa tvoje strane...ja nisam četnik ni tijelom ni duhom...opce je poznato kad je neko emotivno vezan za neku tematiku da on ne moze objektivno i racionalno diskutirati i raspravljati...u diskusijama i raspravama treba se rukovodit argumentima i dokazima, a ne uvredama i niskim udarcima...ti si emotivno vezan za ovu ukrajinsku temu, ali ne direktno nego indirektno, to jeste preko svoje mrznje prema Srbima...to je ono sto tebe usmjerava, oblikuje i određuje...ti, dakle svoje stavove baziras na emociji, a ne raciju, te si stoga za mene sporedan diskutant...
Pravdaš se liku koji onaniše nad metodologijom "kreativnog gušenja" a druge etiketira? Prijavi komentar i ignoriši.

Prijavi ga.
Captain Ahab

#23630 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

AleksoMKD wrote:Izgleda poceo kontra napad Ukrajinaca u pokusaju da probiju obruc oko kotla. Veceras ce biti krvavo, nadam se da nema civila u okolini.
Koliko vidim po zadnjim informacijama, Rusi i dalje drze Lohvinovo na cesti Debaljcevo-Artemovsk. Debaljcevo ipak nije potpuno odsjeceno jer jos uvijek imaju sporedni seoski put preko Novohrihorovke i Niznje Lozove, ali je koridor sada svega 3-4 km sirok i vrlo opasan.

Ukrajinci moraju u iducih dan dva ili vratiti Lohvinovo ili se povlaciti iz Debaljceva, inace im prijeti novi Ilovaisk.
Martinez_

#23631 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

Šta bi sa onim Putinom, rublja pada, izolacija, kolaps, pade li i on napokon, razbežaše li se Novorusi?

Kažu neki ide mu Merkelica na noge moliti za mir. Ma je li moguće?
Captain Ahab

#23632 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kaligula I wrote:
Captain Ahab wrote:
Kaligula I wrote:

...hajde živ bio pa nam ti odgovori na ovo pitanje "Zasto su rusili Janukovića u zadnjoj godini njegovog mandata?...ja mislim da bi bilo bolje i za Ukrajinu i Ukrajince rusiti ga na redovnim izborima, nego putem krvoprolića, ekonomske propasti, gubitkom Krima, izgibijom na istoku zemlje itd...znači trebalo se ići na izbore i na izborima poraziti Janukoviča, ako je već postojala narodna volja za njegovom smjenom, kako to tvrde neofašisti i njihovi sponzori...dakle, tu se nameće logično pitanje "Zašto se nije išlo na opciju redovnih izbora?...od uzroka treba krenut, a ne od posljedica...valjda se kuća gradi od temelja, a ne od krova...izvoli...
Interesantno razmisljanje apropo uloge Rusije, nesto kao "nisam ja njega udario, nego je on naletio glavom na moju shaku".
...znao sam da ni jedan od vas rusofoba neće dati suvisao odgovor na ovo pitanje,a što je uostalom i normalno, jer je to nemoguća misija...trolat se može, a što si ti i dokazao svojim odgovorom, da izvine odgovor... :mrgreen:
Nema se tu sta suvislo odgovoriti kada je pitanje nesuvislo. Poturas tezu da su Ukrajinci sami krivi za Krim i agresiju Rusije i svako ti je neofasista ko ne ljubi skute Putinu.

A varas se ako mislis da sam rusofob. Protiv sam ruskog rezima i njegovih akcija ali sigurno nisam rusofob...
KAMI666

#23633 Re: Ukrajina

Post by KAMI666 »

U ove zene srce ko u lava:
Captain Ahab

#23634 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Captain Ahab wrote:
AleksoMKD wrote:Izgleda poceo kontra napad Ukrajinaca u pokusaju da probiju obruc oko kotla. Veceras ce biti krvavo, nadam se da nema civila u okolini.
Koliko vidim po zadnjim informacijama, Rusi i dalje drze Lohvinovo na cesti Debaljcevo-Artemovsk. Debaljcevo ipak nije potpuno odsjeceno jer jos uvijek imaju sporedni seoski put preko Novohrihorovke i Niznje Lozove, ali je koridor sada svega 3-4 km sirok i vrlo opasan.

Ukrajinci moraju u iducih dan dva ili vratiti Lohvinovo ili se povlaciti iz Debaljceva, inace im prijeti novi Ilovaisk.
Pojavio se i video iz Lohvinova:

Duka Dizel

#23635 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

pasha078 wrote:
Na zalost danas vise ne mozemo znati koliko je Ukrajinaca uoci Mejdana bilo za EU. Janukovic je trebao provesti referendum o tome, no pitanje je bi li Putin dopustio. Ja mislim natpolovicna vecina, nbaravno ovo je samo moja spekulacija.

No danas, sasvim sigurno oko 70% UA podrzava NATO i UA, za\hvaljujuci Putinu ;-)
Kako je to sigurno? Jel bila neka anketa ili referendum?
Možda Ukrajina bez istoka zemlja i Krima.
Mogla ja i nova vlast organizovati referendum po tom pitanju, ali koliko se sećam...oni su odmah naškrabali potpis na Sporazum sa EU.

Na kraju krajeva...mogu Ukrajinci sad hteti i želeti svašta, ali neće oni nikad ni u NATO, ni u EU.
jastuk1

#23636 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Malo opločnjaci dresiraju i vraćaju milo za drago Ukrajinskim zarobljenicima...

jastuk1

#23637 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

pasha078 wrote:
Naravno, nije sigurno. Ovo je percepcija javnog mijenja u centru UA, koji je sasvim sigurno postao mnogo vise anti ruski u odnosu kako je bilo do ruske agresije.

Pa UA bez Krima i Dontetcke i Luhanske oblasti ti je oko 80%..... Manje vise.....
To je tačno - što opet odgovara Rusiji. U zavisnosti od kako stvari budu išle na terenu i ta antiruska percepcija se može promijeniti. Ako ih Rusi pravo spraše na bojnom polju, vjerovatno će i splasnuti ovaj ogromni nacionalizam kod Ukrajinaca.

S druge strane, Rusiji odgovara haos u Ukrajini jer se ogroman broj ljudi seli u Rusiju, imigrira i Rusija tako krpi svoju demografsku rupu nauštrb Ukrajine. I najveći Ukrajinski nacionalista, ako je bez posla pola godine, ne ide mu se u rat, ne može u Evropu - ostaje mu jedino da ode u Rusiju i da tamo traži posao i izigrava velikog Rusa da ga neko ne daj Bože, ne provali.
Captain Ahab

#23638 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Duka Dizel wrote:
pasha078 wrote:
Na zalost danas vise ne mozemo znati koliko je Ukrajinaca uoci Mejdana bilo za EU. Janukovic je trebao provesti referendum o tome, no pitanje je bi li Putin dopustio. Ja mislim natpolovicna vecina, nbaravno ovo je samo moja spekulacija.

No danas, sasvim sigurno oko 70% UA podrzava NATO i UA, za\hvaljujuci Putinu ;-)
Kako je to sigurno? Jel bila neka anketa ili referendum?
Možda Ukrajina bez istoka zemlja i Krima.
Mogla ja i nova vlast organizovati referendum po tom pitanju, ali koliko se sećam...oni su odmah naškrabali potpis na Sporazum sa EU.

Na kraju krajeva...mogu Ukrajinci sad hteti i želeti svašta, ali neće oni nikad ni u NATO, ni u EU.
Da, bilo je vise anketa o tom pitanju.

Evo jedna iz marta 2014: 80% bi izaslo na referendum o integracijama, a medju njima bi 62% izabralo EU a 38% Evroazijski savez (anketa provedena od 25.2. do 4.3. prije aneksije Krima i rata u Donbasu)

http://www.themoscowtimes.com/news/arti ... 95753.html
jastuk1

#23639 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

pasha078 wrote: mislim da je Rusija gubitnik na duze staze.
Rusija jeste gubitnik na duže staze, to je apsolutno neizbježno, samo je pitanje koliko su sposobni da upravljaju promjenama i osiguraju da ti gubici na duže staze budu što manji.

U međuvremenu, čista bombonica na CNN skroleru. :lol:

Image
Duka Dizel

#23640 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

pasha078 wrote:
Nisam siguran koliko sav ovaj cirkus odgovara Rusiji. Ja sam vec jednom pisao i sada ponavljam, Rusija pobijedjuje samo ako zadrzi cijelu Ukrajinu (ili u najgorem slucaju Ukrajinu minus plijen iz 1939). U svakoj drugoj varijanti Rusija je gubitnik, ma kako rusofili ovdje spinovali to.....

Rata dalje od tog coska Ukrajine nece biti jer je cijena po Rusiju vrlo visoka. Ipak ne ide to tako lako kao sto nam zele ovdje prikazati. I teroristi imaju velikih gubitaka i borbe se vode za svako selo. A koliko jos ima do Dnjepra..... Mislim da je jedini nacin da se dodje do Kijeva je mnogo veci aganzman Rusije, gdje bi i oni imali gubitke a i rizikovali mnogo mnogo ostriji odgovor Amerike.
Ovo govorim jer ne mislim da ce biti velikog i katastrofalnog poraza UA, koji bi rezultirao padom Kijeva i sl.... Samo takvo nesto bi ponovo prigusilo njihov nacionalizam. A ovaj "zaledjeni sukob" se svakako sve vise raspirivati anti ruske osjecaje, tako da mislim da je Rusija gubitnik na duze staze.
Jedini sigurni gubitnik na duže staze je Ukrajina.
Rusi su od Ukrajine uzeli odmah što im je najhitnije bilo...a to je Krim.
Sa DNR i LNR su još više destabilizovali Ukrajinu i slomili ofanzivu ukrajinske vojske, što će imati teške posledice po vlast u Kijevu.

Ja lično mislim da se o ostatak uskoro više niko neće ni otimati. Ukrajina je lešina od države koja nikom ne treba.
Udaljavanje od Rusije, Ukrajinci su za sada samo teritorijalno platiti, ali onaj najteži udarac će stići tek kroz ekonomsku propast, kad shvate da pare od USA i EU neće dobiti, da ih neće primiti u EU, da ih neće primiti u NATO...a njima je potrebno mnogo para...i to odmah.

Može biti da Rusi privuku sebi još i Harkov, Zaporožje, Herson i Odesu, pa i Dnjepropetrovsk...ali Kijevljani će sami morati poterati ove sa vlasti. Zapadni delovi Ukrajine ne verujem da će ikad više biti poželjni u moskovskoj orbiti.
Duka Dizel

#23641 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

jastuk1 wrote:
Rusija jeste gubitnik na duže staze, to je apsolutno neizbježno, samo je pitanje koliko su sposobni da upravljaju promjenama i osiguraju da ti gubici na duže staze budu što manji.

Image
Pro-američke trupe u Ukrajini! :D
Fantastično.
fosna2014

#23642 Re: Ukrajina

Post by fosna2014 »

jastuk1 wrote:

Image
Twiteraši ih u zraku raznose za ovu objavu.
Renta

#23643 Re: Ukrajina

Post by Renta »

pasha078 wrote:
pasha078 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa nije moja rijec, Ukrajinci se hvale milijardama, americki generali odlikuju ukrajinske vojnike amputirce medaljama, iz americke ambasade su se dijelili kolaci na Euromajdanu.
Ok argument je da ako su dijelili kolace na mejdanu mora da su izazvali puc?

Eto vidis, to je problem sa vasom "strujom". Cim vas se pricepi da ponudite dokaze za ekstravagantne tvrdnje, odmah se ucutite.

BTW, ovo je jako dobar primjer kako Denis Cheli & comp funkcionisu. Proture tezu da je Amerika organizovala puc bez ikakvih valjanih dokaza, onda to postane okvir unutar koga se diskutje i na kraju te prinude da prihvatis njihove zakljucke izvedene iz losih polaznih stavki.

Osim ako cinjenica da je US pomagala kontru u Nikaragvi predstavlja dokaz "par excelans" da su organizovali puc u Kijevu...... Jos malo ce biti, da parafraziram Bandica, da ako golub krepa na Crvenom Trgu, mora da ga je Amerika otrovala......

Apsolutno. Možemo reći da je zapad, prvenstveno USA podržale promjenu vlasti u Kijevu, ohrabrilo i obećalo novoj vlasti pomoć ali nema konkretnih dokaza (pa ni u ovoj temi) da su SAD-e organizirale ili izvele puč na Majdanu. To su tek prozirne isprike za sva sranja koja su Rusi poslije učinili na Krimu i Donbasu. Ta sramota će ih pratiti kao i zločini nad Poljacima i Poljskom u II. svj. ratu.
Renta

#23644 Re: Ukrajina

Post by Renta »

pasha078 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Oprosti ali nisi izazovan diskutant, klovnovski ponavljas "imate li vi dokaze".

Mogu ti samo odgovoriti jednako klovnovski, "imas li ti dokaz da Amerikanci nisu umjesani?" :-) :-) :-)

Sto bi rekli dalmosi, bizi ca...
Ne, ti iznosis optuzbu (i.e. odgovornost Amerike), te si ti duzan prinijeti dokaz. Opet izvrtanje.

Drugo, naravno da ponavljam da izneses dokaze, jer nisi podnio nikakve. Tako se radi na ozbiljnom forumu, pa nije ovo Branko Kockica i tatatatirci.....

Nisam siguran da si dobro procijenio ovaj forum. ;)
Duka Dizel

#23645 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

pasha078 wrote:
A u medjuvremenu ekonomsko gusenje Rusije?
Hajde da vidimo ko moze duze od korijenja zivjeti? Srbija je izdurala koliko, mozda 8 godina? Ti mislis duze ili krace? Najgore sto se ruska srednja klasa sad navikla fino zivjeti a znas i sam kako su ruskinje zahtjevne..... Tesko ces ih sad u opanke natjerat....

A to o dnjepropetrovsku i Odesu odnesi Lukasu, mislim da trazi dobre scenarije za najnoviji Star Wars.......
Srbija je izdurala 8 godina, ali totalnih sankcija. Kao i Irak ili Iran...Pa niko nije propao.
Ove sankcije prema Rusiji su smešne. Nikad sa tim sankcijama zapad ništa nije postigao, čak i kad su one bile izglasane u UN-u.
Rusija iz ovog rata ne može proći neokrnjena, ali daleko od toga da će Rusi jesti korenje i da će Rusija propasti.
Rusi su vrlo žilav i vitalan narod. Nisu se nikad ni navikli na bogznakakav luksuz.
Te priče "Ruskinje su zahtevne" su prilično smešene....Kao da savremene Bosanke vole opanke i da muzu krave. :D
A misliš da je pred Bosnom lepša perspektiva?

Na dobar život su se navikli Ameri. Pre bih se ja za njih brinuo.
Renta

#23646 Re: Ukrajina

Post by Renta »

pasha078 wrote:
Renta wrote: Apsolutno. Možemo reći da je zapad, prvenstveno USA podržale promjenu vlasti u Kijevu, ohrabrilo i obećalo novoj vlasti pomoć ali nema konkretnih dokaza (pa ni u ovoj temi) da su SAD-e organizirale ili izvele puč na Majdanu. To su tek prozirne isprike za sva sranja koja su Rusi poslije učinili na Krimu i Donbasu. Ta sramota će ih pratiti kao i zločini nad Poljacima i Poljskom u II. svj. ratu.
Da, u osnovi to je moja teza. Oportunizam od strane US. No Mejdan je iskljucivo interni politicki produkt.

Naravno da je. Kao i volja Hrvata i Slovenaca za samostalnom državom a ne odluka zapada da rasturi Jugoslaviju. Zapad je samo na već mrtvoj tvorevini gledao da od toga izvuče neku korist ali nije bio pokretač raspada već je podržao demokratske promjene u Slo i Hr.
Iako znamo tko je pokrenuo stvarnu secesiju od Jugoslavije (amandmanima u Srbiji) prvi i razbio Jug na paramparčad.......ali to je već druga tema.
Duka Dizel

#23647 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

pasha078 wrote:
Mozda sam sa tobom jastuk razgovarao, kada sam rekao da je ovo puno drugacije od Gruzije. Vrsi se velika psiholoska priprema u US, a ovaj screenshot je samo dio toga.
Ovakvog neceg nije bilo prije, za vrijeme gruzijskog rata. To ti govori da je US vrlo ozbiljna, i prica koju rusofili podvaljuju da ce se ovo vrlo brzo okonacti na zadovoljstvo Putina je besmislica. Nesto puno vece se priprema.

U pitanju je i nerazumijevanje anglo-saxonskog protestantskog mentaliteta. Oni nisu nagli kao Slaveni. Ali jednom kad se pokrenu, tesko ih je zaustaviti. Rus ti otprilike razmislja kako da te sad odmah isprebija i dobije ono sta hoce. Amer ti konta kako da te unisti u narednih 10 godina, i sta treba da radi svake godine da cilj postigne za 10.

Crno se Rusima pise.
Ma još samo da nagovore Ukrajince da malo žešće i odlučnije krenu na Ruse.
Evo u slici i rečima kako izgleda mobilizacija u Ukrajini.
Engleski titlovi.
https://www.youtube.com/watch?v=eAQABuQ ... e=youtu.be
Renta

#23648 Re: Ukrajina

Post by Renta »

pasha078 wrote:
jastuk1 wrote:
pasha078 wrote:
Naravno, nije sigurno. Ovo je percepcija javnog mijenja u centru UA, koji je sasvim sigurno postao mnogo vise anti ruski u odnosu kako je bilo do ruske agresije.

Pa UA bez Krima i Dontetcke i Luhanske oblasti ti je oko 80%..... Manje vise.....
To je tačno - što opet odgovara Rusiji. U zavisnosti od kako stvari budu išle na terenu i ta antiruska percepcija se može promijeniti. Ako ih Rusi pravo spraše na bojnom polju, vjerovatno će i splasnuti ovaj ogromni nacionalizam kod Ukrajinaca.

S druge strane, Rusiji odgovara haos u Ukrajini jer se ogroman broj ljudi seli u Rusiju, imigrira i Rusija tako krpi svoju demografsku rupu nauštrb Ukrajine. I najveći Ukrajinski nacionalista, ako je bez posla pola godine, ne ide mu se u rat, ne može u Evropu - ostaje mu jedino da ode u Rusiju i da tamo traži posao i izigrava velikog Rusa da ga neko ne daj Bože, ne provali.
Nisam siguran koliko sav ovaj cirkus odgovara Rusiji. Ja sam vec jednom pisao i sada ponavljam, Rusija pobijedjuje samo ako zadrzi cijelu Ukrajinu (ili u najgorem slucaju Ukrajinu minus plijen iz 1939). U svakoj drugoj varijanti Rusija je gubitnik, ma kako rusofili ovdje spinovali to.....

Rata dalje od tog coska Ukrajine nece biti jer je cijena po Rusiju vrlo visoka. Ipak ne ide to tako lako kao sto nam zele ovdje prikazati. I teroristi imaju velikih gubitaka i borbe se vode za svako selo. A koliko jos ima do Dnjepra..... Mislim da je jedini nacin da se dodje do Kijeva je mnogo veci aganzman Rusije, gdje bi i oni imali gubitke a i rizikovali mnogo mnogo ostriji odgovor Amerike.
Ovo govorim jer ne mislim da ce biti velikog i katastrofalnog poraza UA, koji bi rezultirao padom Kijeva i sl.... Samo takvo nesto bi ponovo prigusilo njihov nacionalizam. A ovaj "zaledjeni sukob" se svakako sve vise raspirivati anti ruske osjecaje, tako da mislim da je Rusija gubitnik na duze staze.

Naravno, vladavina (u nekim desetljećima i teror - gladomor) Rusije nad Ukrajinom se bliži kraju. Ovo sada što gledamo je samo rusko neprihvaćanje neminovnog. Svakim danom ovog konflikta Ukrajina je sve dalje od Rusije...unatoč trenutnim gubicima na terenu..ali oni su nebitni u cijeloj slici.

Jedna stara hrvatska: Svaka sila za vremena!
fosna2014

#23649 Re: Ukrajina

Post by fosna2014 »

Luhansk - Ruske trupe

Image
Duka Dizel

#23650 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

pasha078 wrote:
OK nisam mislio na ove "javne" sankcije, nego na mnogo opasnije poteze koje US vuce u pozadini..... A boga mi i te sankcije Srbiji su bile shega......

Zilav narod? Dobro, bumo vidli.... Zilav narod je bio i 1989 na Gazimestanu pa se otopi ko snijeg u proljece hahahahahahaha

No ozbiljno, ovo je vec vidjeno. Amerika je uradila slicno pod Reganom (proxy rat u Afganistanu i ekonomske i financijske manipulacije) i srusila SSSR. Zasto mislis da bi sada bilo drugcije? Jedini iole kvalitetan odgovor koji sam cuo je da je idologija ovog puta nacionalizam pa ce "duze trajat". No ja sumnjam da ce biti mnogo duze.....
Zato što Rusija nije SSSR, zato što Putin nije Gorbačov,zato što Ukrajina nije Avganistan, zato što ovo nisu 80-te i zato što stara narodna kaže "ko se na mleko opeče, taj i u jogurt duva".

Pokušava se nešto sa obaranjem cena nafte,što pogadja Rusiju, ali vidimo da zbog toga propade i industrija škriljaca u SAD. Sad se cena stabilizovala i beleži rast poslednjih nekoliko dana. Tu je negde oko 60 dolara po barelu, a prognozirali su da će se spustiti na 40.

Šta više, indikativno je da Rusi nisu ni pokušavali da smanje proizvodnju i da u OPEC-u preko bliskih zemalja utiču na zaustavljanje pada cene nafte.
S druge strane, za razliku od SSSR koji je sredinom 80-ih brzo rasprodao zlato iz svojih trezora, kako bi anulirao finansijski gubitak usled male cene nafte, Putin radi upravo suprotno. Rusija je kupila nenormalne količine zlata prošle godine i u istom tempu nastavlja i ove.
Nemoj misliti da je to bezveze.

Činjenica je da je zlato potcenjeno, a dolar precenjen.
Ali kao što si i sam primetio...to je rezultat špekulacija i malverzacija, a ne snage američke privrede.
Post Reply