Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Lokman

#23626 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

U BiH se vodi rovovska borba između Zapada i Rusije. Ishod je neizvjestan, a DF je izrazito i potpuno prozapadna stranka. Moj san je Bosna na Zapadu tako da ih podržavam uprkos evidentnim slabostima.
Maystor

#23627 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

kandelabar wrote:To je na neki način apsurdnost ove naše države da sa jednim narandžastim autobusom i proputovanjem po Bosni uz mjestimična održavanja patriotskih bogato natopljenih emocijama govora uzmeš dobar dio kolača vlasti..
Gledaj, jedan od fenomena ove države je i sam Ljeljko. Narod se zaljubio u anonimusa, koji za sve svoje mandate nije uradio ama baš ništa.
Ljeljko će uvijek imat svoje glasače, oni ionako ne očekuju da on nešto konkretno uradi.

! A šta tek reći za one koji 20+ godina glasaju za SDA :-)
Maystor

#23628 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Lokman wrote:U BiH se vodi rovovska borba između Zapada i Rusije. Ishod je neizvjestan, a DF je izrazito i potpuno prozapadna stranka. Moj san je Bosna na Zapadu tako da ih podržavam uprkos evidentnim slabostima.
ti se šališ, je li tako ?
dustaban

#23629 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Dze smo stali?

Vidim ovdje novi nadimak - Ljeljko :mrgreen: , vidim cudzenje kako je neko ko ne radi nista dobio toliko glasova, vidim ponovo navijace i kriticare...

Malo je ovdje objektivnih analiticara poput mene i kolege Maystora.
:izet:
Mi vam (uzimam si za pravo da govorim i u njegovo ime) zapravo zelimo objektivno ukazati na neke nase specificnosti. Jedna od njih je ovo sto svi vec znamo a to je da izbore ovdje ne dobija simpatija vec bijeg od antipatije, I tu je najvaznije postaviti se kao alternativa onome sto je najomrzenije. Na proslim izborima je to bio SBiH, sada je bio SDP i zato je DF dobio toliko glasova. Dakle ne zato sto je Komsic bio privlacan vec zato sto je bio kontra odvratnog Lagumdzije.

E sad... koliko ce trajati na politickoj sceni, to sada iskljucivo zavisi od njega i ono pichuladije oko njega.

Ako su imalo pametni primjetit ce sljedece: ovdje se najzesce kaznjavaju pogresni kadrovski potezi. SDP je pao onog trena kad su na naajjace pozicije natakirili Nerkinog buraza i Zlajinog potrcka. Da ne idem dalje. Mogao je Ensad napraviti i hiljadu km autoputa, dzaba mu, njega je niotkud na tu poziciju natakario Zlaja!
I tako dalje.

I zato ja sad skidam kapu SDA na ovom Novalicu. Ne znam o njemu nista i ne znam uopce sta ce od njega biti, ali sama cinjenica da se jedna politicka stranka potrudila da vaznu poziciju da nekome iz privrede, nekome ko nije slikan ranije sa politickim mafijasima... na kraju krajeva nekome ko moze zivjeti i bez politike i koga je trebalo natjerati da se prihvati ministarske pozicije... to bogme jako dize rejting stranki bez obzira sta ce dalje biti.

Nasuprot tome je ovo sta radi DF, pri cemu se opet moram osvrnuti na mladjahnog i nadobudnog Reufa (fakat nemam nista protiv covjeka, samo mi nekako nije legao :mrgreen: ) jednog od ovih NVO wunderkinda koji sve o svemu znaju a nista i niucem ranije konkretno radili nisu. Jebiga, ako bas mora biti neko od tih nevladinih genijalaca ima i njih koji su bolji od Reufa, meni naum pada Arapovic, covjek mi bas djeluje onako osebiprisebi.

Ali da ne duljim, htio sam samo reci da izbor kadrova utice na popularnost stranke vise od svega drugoga.
DF je na samom pocetku usrao motku.
Lokman

#23630 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

Buđenje iz dogmatskog sna je težak proces. Mi jednostavno nemamo izbora osim da se integrišemo na Zapad uspostavom demokratskog i kapitalističkog društva. Reuf Bajrović je jedina svjetla tačka u našoj politici. Jedini razumije globalne procese i neminovnost integracije u zapadni sistem. Ovo su porođajne muke DF-a i početak borbe sa reakcionim snagama klerofeudalizma. Sama činjenica da su zaslužni za potpuni krah Lagumdžije i SDP-a osiguralo im je pozitivno mjesto u našoj historiji. ukoliko pokrenu prozapadne reforme onda je DF pun pogodak. :thumbup:
The Realist

#23631 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The Realist »

Maystor wrote: Ako pogledaš ko im je dekan(esa), nije ni čudo.
Sve što govoriš je tačno, ali nema nikakve veze sa ovom pričom o produženju predbolonjskih studijskih programa.
U suštini to je skoro sva veza kada je Medicinski fakultet u pitanju. Ljudi su godine i godine gubili zbog jednog, ili dva predmeta i onda ili ih puste nakon par godina što izlaze, ili ljudi urade ono što moraju da bi prošli. Tačno se zna koji su to predmeti, a interesantno da nakon toga ide sve glat (za one koji se iole potrude). Da toga nije bilo, ne bi ni bilo potrebe za produžavanjem roka.
dustaban

#23632 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Lokman wrote:Buđenje iz dogmatskog sna je težak proces. Mi jednostavno nemamo izbora osim da se integrišemo na Zapad uspostavom demokratskog i kapitalističkog društva. Reuf Bajrović je jedina svjetla tačka u našoj politici. Jedini razumije globalne procese i neminovnost integracije u zapadni sistem. Ovo su porođajne muke DF-a i početak borbe sa reakcionim snagama klerofeudalizma. Sama činjenica da su zaslužni za potpuni krah Lagumdžije i SDP-a osiguralo im je pozitivno mjesto u našoj historiji. ukoliko pokrenu prozapadne reforme onda je DF pun pogodak. :thumbup:
Jebao te onaj koji jedini razumije globalne procese!

Vala, da me hoce malo i banovati, treba se od vakih budala skloniti makar nasilu...
Lokman

#23633 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

dustaban wrote:
Lokman wrote:Buđenje iz dogmatskog sna je težak proces. Mi jednostavno nemamo izbora osim da se integrišemo na Zapad uspostavom demokratskog i kapitalističkog društva. Reuf Bajrović je jedina svjetla tačka u našoj politici. Jedini razumije globalne procese i neminovnost integracije u zapadni sistem. Ovo su porođajne muke DF-a i početak borbe sa reakcionim snagama klerofeudalizma. Sama činjenica da su zaslužni za potpuni krah Lagumdžije i SDP-a osiguralo im je pozitivno mjesto u našoj historiji. ukoliko pokrenu prozapadne reforme onda je DF pun pogodak. :thumbup:

Vala, da me hoce malo i banovati, treba se od vakih budala skloniti makar nasilu...
kao što sam napisao buđenje iz dogmatskog sna je bolan proces. :lol:
It_is_a_Leclerc

#23634 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Podržavam. Došao si DF-obe :D
dustaban

#23635 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Lokman wrote:
dustaban wrote:

kao što sam napisao buđenje iz dogmatskog sna je bolan proces. :lol:
Sta mislis koga ce ovdje zaboliti ?!
:mrgreen:
Maystor

#23636 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Ma ovaj Lokman se garant zajebava.
Ako ne - to je onda slučaj za medicinsku struku.
Banksy

#23637 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Šta ono reče Komšić, kad Rešidatu zamjeraju izgled (?), šta bi onda rekli Stephenu Hawkingu?

A Bajrović je ekspert za energetiku jer ''znate, on je pisao o tome''.

Tito dragi ...
JThomas

#23638 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

Maystor wrote:Ma ovaj Lokman se garant zajebava.
imaju crveni i plavi dani...

Image
lerdi

#23639 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Ma Lokman do podne jedno od podne drugo pa mu se desi i da ubode. Al ono što fakat ne mogu shvatiti je ovoliki animozitet prema Reufu i Sameru od strane pojedinaca. Dva relativno mlada momka koji su postigli nešto u životu i koji ako ništa imaju malo modernije poglede na svijet oko sebe. Svi kukaju kako treba mladim i uspješnim ljudima pružiti šansu a kad se to desi onda opet nešto nevalja. Jel vama život fakat toliko crn? Jel moguće da niko i ništa nevalja? Kako možete živjeti na takav način?
Sanjarko

#23640 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Sanjarko »

JThomas wrote:
Maystor wrote:Ma ovaj Lokman se garant zajebava.
imaju crveni i plavi dani...

Image
Dani Matriksa :D
VjecitiStudent

#23641 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:Šta ono reče Komšić, kad Rešidatu zamjeraju izgled (?), šta bi onda rekli Stephenu Hawkingu?

Tito dragi ...
:shock: :(
sinuhe

#23642 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sinuhe »

Premijer Estonije ima 36 godina. Moze vala i bosanski ministar biti mladji od 40.
Banksy

#23643 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:Šta ono reče Komšić, kad Rešidatu zamjeraju izgled (?), šta bi onda rekli Stephenu Hawkingu?

Tito dragi ...
:shock: :(
Reče da Rešidatu neki zamjeraju izgled (?), a eto, kaže, kakav je naš narod, da vide SaHa rekli bi '''ta će on'' ... Moraću to potražiti da opet čujem, ne mogu da vjerujem, možda griješim ...
Naravno, o znanju, kvalifikacijama i kompetencijama onog pajaca, ni riječi.
starisalko

#23644 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by starisalko »

Tito dragi ...
Dobro smo prosli,mogao je staviti Damira Fazlica
IMT25

#23645 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by IMT25 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Podržavam. Došao si DF-obe :D
I to baš kada evidentno tamni zvijezda neoliberalnog kapitalizma na globalnom nivou i kada taj demokratski zapad vodi ratove na sve strane zbog širenja i zaštite svog Imperija. Poslije Grčke istim putem ako ne i radikalnije ide Španija, sve prognoze idu u tom pravcu da će se EU ako ne rasapsati a ono reducirati. A da malo pričekamo tog tvog Reufa, prije nego ga sjednemo na tron jednog i jedinog koji razumije demokratiju i globalne procese. I Zlatko Lagumdžija je bio jedina nada ljevice, američki prijatelj, politički mentor Željka i ostalih mladih lavove socijal-demokratije, dok nije 2010-te, sjeo na tron, A onda- brodolom!! AKo je suditi po onoj -daj čovjeku vlast da vidiš kakav je, tek nam predstoji period pravog upoznavanja Reufa i društva. Ne kažem to u isključivo negativnom smislu. Globalne procese danas možeš razumijeti i bez Reufa i BiH dijaspore iz Sjeverne Amerike, ukratko vratio se hladni rat između Rusije i Nato! I Putin bi da stvara imperij, dakako! Po mom skromnom ubjeđenju, nama ne treba ujedinjena već ono što danas nazivaju -radikalna ljevica. A takvih političara sad za sad nemamo.
sinuhe

#23646 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sinuhe »

Daj da Bosna vidi malo kapitalizma a neka Svicarci ljevicare.
dustaban

#23647 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Ne znam kako ne kontakte da problem nije generacijske naravi. Problem je u KOMPETENCIJAMA... na temelju prethodnog iskustva, koje donekle ima veze i sa godinama,

Nas je problem sto suprostavljamo ekstreme: sa jedne strane sijede glave koje je vrijeme pregazilo, ne znaju jezik i IT vjestine, ali imaju "patinu"... a sa druge strane ove junose koji su rodjeni s laptopom, znaju jezike, imaju i te postdiplomske i ine diplome, ali nikakvog KONKRETNOG iskustva.

Za koga se opredijeliti?

Odgovor na to pitanje se uopce ne krije u godinama. Treba birati PROVJERENE ljude, one koji su se realizirali u svojoj oblasti. Realizirati se moze neko i sa 20 godina, a ne mora ni sa 50. Ima tu dosta do objektivnih okolnosti. Nikola Tesla je AMERICKI istrazivac, nije ni srpski ni hrvatski jer da je ostao u Smiljanima cuvao bi ovce!
Nase trenutne okolnosti su najgore moguce. Ovdje je veoma, veoma malo mogucnosti da se neki mladi strucnjak realizira. Sa druge strane ona realizirana prijeratna generacija je izumrla i mi sada imamo sveukupno nezavidnu kadrovsku situaciju.
Ali ipak postoje oblasti koje su i tokom proteklih dvadesetak godina omogucavale strucno dokazivanje. Jedna od tih oblasti je recimo energetika.
I imajuci to na umu, nametati tom sektoru mladica koji nema nikakve reference, ne samo u energetici, vec opcenito u konkretnoj privredi... to je bogme zesca provokacija.
gospodja profiterka

#23648 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by gospodja profiterka »

lerdi wrote:Ma Lokman do podne jedno od podne drugo pa mu se desi i da ubode. Al ono što fakat ne mogu shvatiti je ovoliki animozitet prema Reufu i Sameru od strane pojedinaca. Dva relativno mlada momka koji su postigli nešto u životu i koji ako ništa imaju malo modernije poglede na svijet oko sebe. Svi kukaju kako treba mladim i uspješnim ljudima pružiti šansu a kad se to desi onda opet nešto nevalja. Jel vama život fakat toliko crn? Jel moguće da niko i ništa nevalja? Kako možete živjeti na takav način?
Nemam baš previše vremena, ali... fakat... zezaš... fakat... nema šta drugo biti.

Pa bolan, da ti suhim zlatom plaćaju i da su najmlađi momci na svijetu koji su NEŠTO postigli, pobogu, jednog su turili za ministra energetike, a drugog za ministra kulture. Kulture, heeeej!

Šta reći osim: Država nešto duradi, pod hitno.
It_is_a_Leclerc

#23649 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

lerdi wrote:Ma Lokman do podne jedno od podne drugo pa mu se desi i da ubode. Al ono što fakat ne mogu shvatiti je ovoliki animozitet prema Reufu i Sameru od strane pojedinaca. Dva relativno mlada momka koji su postigli nešto u životu i koji ako ništa imaju malo modernije poglede na svijet oko sebe. Svi kukaju kako treba mladim i uspješnim ljudima pružiti šansu a kad se to desi onda opet nešto nevalja. Jel vama život fakat toliko crn? Jel moguće da niko i ništa nevalja? Kako možete živjeti na takav način?
Animozitet uglavnom dolazi od ljudi koji sve znaju, sve mogu, stručni su za sve pod milim Bogom, ali samo kad o tome treba pričati. Pomislio bi čovjek da na forumu imamo Kissingera, Marshala, Havela, Lincolna... Klasično blebetanje, seciranje ljudi, tumačenje šta je ko, ko je šta, "vid' mu glave", "haha 'ta će ovaj" i slične gluparije svojstvene malograđanštini.

Da je neko postavio "provjerene" političare, bilo bi - "Pa otkud ovaj ?", "Prebjeg", "DF kupi raspale kadrove", "Dokle više istrošeni kadrovi ?", "Kad će nova imena u bh. politici ?". Kad staviš nove, kažu - "Pa ko su ovi ?", "Balavci", "Ne znaju ništa", "Nisu stručni", "Budale", "Plaćenici". Dakle, potpuno je jasno šta je posrijedi.

Svakom treba dati priliku da pokaže šta zna. Da je meni neko rekao da ću se prije par godina veseliti povratku Mirka Šarovića u bh. politiku, rekao bih -"Lažeš k'o pas", pa evo opet čovjek je pokazao racionalan, odgovoran pristup vrijedan pažnje. Isto tako priliku treba dati i DF-ovim ministrima. Ako budu loši, opalite iz svih sredstava. Ali, kad ljudi čije su kvalifikacija u bilo čemu upitne do neba sebi uzimaju za pravo da apriori nekog osude na propast, to je naprosto tužno.
kandelabar

#23650 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kandelabar »

Za mene lično Mirko Šarović je bio najbolji ministar prošlog VM BiH ,a čovjek je ušao u ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa što znači da nije važno šta si ti po zanimanju ako odgovorno i savjesno radiš svoj pos'o..
Dakle i to što je Reuf Bajrović ministar rudarstva i energije bez dodirnih tačaka sa tom materijom ne mora značiti da je katastrofalan potez problem je ako Željko Komšić pozicije daje ljudima oko sebe tek tako da ih podmiri foteljama nakon osvojenih izbora..
Post Reply