Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
s@mson

#23526 Re: Zeničani

Post by s@mson »

Shmeker wrote:
s@mson wrote:A 'dje je taj trg-ulica?
Jel to ono tamo gdje ima nakih satora sa peksinavim djedovima sto glume mrazove a u biti su sitni sverceri sa pijace i okoline???
Jel to ono gdje su poceli postavljat standove-kolibe pa srknes kuhano vino ili nesto jace ili mozda cak i pivicu i usput mozes neke kobasice klepit?
Jel to ono gdje je jelka u sahtu?
Jel to ono gdje se odrzao protest u znak podrzavanja palestinskom narodu?
Jel to ono gdje su one klupe sa penzionerima (bez starca nema udarca - zato sve trebe obilaze oko tih klupa)???
Jel to ono gdje ponovo ima tri-cetiri, a mozda i vise copora ogromnih pasa lutalica???
Jel to ono gdje se uz gromoglasnu muzicku pratnju prodaju ulaznice za razne "kulturne dogadjaje"???
Jel to ono GDJE SE MOZE SETATI DESNOM I LIJEVOM STRANOM, A BGM I SREDINOM???
Pazi tvojom logikom u ovom gradu se sve moze dovest u pitanje. Sad bi ja mogao da pitam a gdje je ta Titova ulica i nabrojat 3x vise nebuloza nego za ovaj dio grada. Jel to onda znaci da trebamo i kroz Titovu dopustit da se odvija sobracaj?

Sad ce Tempo nac valjanu nebulozu i za ovo :)

Uglavnom broj argumemata da se ulica otvori i dalje nula, broj nebuloza golem.
Nisi skontao moju logiku i nisam dao nijedan argument da se pusti saobracaj kroz ovu ulicu...
Cak sam protiv saobracaja kroz ovaj dio grada vec sam samo opisao stanje onakvo kakvo jeste i to pomalo sarkasticno, jer po svemu sudeci mi ne idemo prema evropskom gradu vec prema najvecoj selendri na, kako je popularno reci, ovim prostorima...
Mogao bih nabrajati do sutra seljakluke i primitivizam u cijelom gradu ali izgleda to bi dovelo do vecih zabuna kod vecine koja bi procitala...
Najvise me boli licemjerje vrlog nam nacelnika i policije koja postupa po njegovim zapovjedima a ogleda se u mnogo primjera od kojih je najocitiji i najbrutalniji onaj sa nekaznjavanjem parkiranja na plocniku u ulici Armije BiH, ulici koja je vrlo frekventna kako vozilima tako i pjesacima, djacima koji idu u skole, invalidima u kolicima, a s druge strane redovno se lijepe kazne radnicima koji parkiraju na plocniku pored Preventa iako tim plocnikom NIKO ne prolazi, jednostavno nije ni trebao biti izgradjen ali je mozda planom iz '93 tako projektovan, ko ce ga znati...
Argumenti kako nema dovoljno parking mjesta na Mokusnicama me ne ubjedjuju da je po zakonu dozvoljeno parkiranje na plocniku i da pjesaci trebaju da se krecu kolovozom...
I da, cuka je sve vise i vise i skoro da smo se vratili na stanje od prije pocetka njihovog sklanjanja sa ulica...
enkoo83

#23527 Re: Zeničani

Post by enkoo83 »

Tempo wrote:
Shmeker wrote:
s@mson wrote:A 'dje je taj trg-ulica?
Jel to ono tamo gdje ima nakih satora sa peksinavim djedovima sto glume mrazove a u biti su sitni sverceri sa pijace i okoline???
Jel to ono gdje su poceli postavljat standove-kolibe pa srknes kuhano vino ili nesto jace ili mozda cak i pivicu i usput mozes neke kobasice klepit?
Jel to ono gdje je jelka u sahtu?
Jel to ono gdje se odrzao protest u znak podrzavanja palestinskom narodu?
Jel to ono gdje su one klupe sa penzionerima (bez starca nema udarca - zato sve trebe obilaze oko tih klupa)???
Jel to ono gdje ponovo ima tri-cetiri, a mozda i vise copora ogromnih pasa lutalica???
Jel to ono gdje se uz gromoglasnu muzicku pratnju prodaju ulaznice za razne "kulturne dogadjaje"???
Jel to ono GDJE SE MOZE SETATI DESNOM I LIJEVOM STRANOM, A BGM I SREDINOM???
Pazi tvojom logikom u ovom gradu se sve moze dovest u pitanje. Sad bi ja mogao da pitam a gdje je ta Titova ulica i nabrojat 3x vise nebuloza nego za ovaj dio grada. Jel to onda znaci da trebamo i kroz Titovu dopustit da se odvija sobracaj?

Sad ce Tempo nac valjanu nebulozu i za ovo :)

Uglavnom broj argumemata da se ulica otvori i dalje nula, broj nebuloza golem.
titova ulica je pjesacka zona. preprojektovana, uredjena, poplocana, osvjetljena.

argumenata za otvaranje ima pun racq samo ih ti ne uvidjas. evo jos jedan: sta ako se niz prodavnica od spermabnke prema kamenom mostu zbog slabog prometa zatvori, a posljedicno odumru i kafane u okolini, a jos posljedicnije i ekran? da se sad ne upustamo u procjene sta ce biti sta nece, bice dovoljno da pogledamo trendove, a trend je da sve to dole radi sve losije i losije i ide prema zatvaranju.
Klasicni balkanski mentalitet daj da ja sa autom udjem prodavnicu.ako se do sada nisu zatvorili nece ni u buduce.Trgu treba preuredjenje i to je istina a ne da bude prometnica.
Warashii

#23528 Re: Zeničani

Post by Warashii »

enkoo83 wrote:
Klasicni balkanski mentalitet daj da ja sa autom udjem prodavnicu.ako se do sada nisu zatvorili nece ni u buduce.Trgu treba preuredjenje i to je istina a ne da bude prometnica.
Skoro svi objekti koji su se otvorili ondje su otvoreni sa već zatvorenom ulicom, izuzev možda Astre/Borovo sta li je vec, tako da znalo su gdje otvaraju svoje objekte.
A ako ćemo vraćati stvari kao što je bilo prije, onda mozemo vratiti i pijacu na staro mjesto.
Norm

#23529 Re: Zeničani

Post by Norm »

Tempo wrote:
nego sta ti nama govoris? da jebo centar grada dok je trznih centara, da ubijamo pse po ulici iako je to krsenje zakona (da se ne uvlacimo u te stvari, psima nije mjesto na ulici, ali krsenje zakona ne dolazi u obzir), da ce 200 metara ceste dodatno zagaditi grad, da je snjezana losa osoba?
Naprotiv, bas suprotno, 'oces sa aVtom do prodavnice, ides u Trzni, 'oces 'pjese' da prohodas i razgledas izloge, ides u centar NA TRG...ko govori o ubijanju TI...ja govorim o sklanjanju...a samo ti ljubi Snezanu...
Tempo wrote: argumenata za otvaranje ima pun racq samo ih ti ne uvidjas. evo jos jedan: sta ako se niz prodavnica od spermabnke prema kamenom mostu zbog slabog prometa zatvori, a posljedicno odumru i kafane u okolini, a jos posljedicnije i ekran? da se sad ne upustamo u procjene sta ce biti sta nece, bice dovoljno da pogledamo trendove, a trend je da sve to dole radi sve losije i losije i ide prema zatvaranju.
...ide prema zatvaranju zbog lose ekonomske i kupovne moci stanovnika i zbog lose ponude, lose kafe, loseg sladoleda, lose usluge, zavrtanja musterija...u tom dijelu nikavih 100 parking mjesta nece pomoci osim samim parkinzima...
Tempo wrote: jesi li ti ikad u zivotu vidio trg?
...arogancija...jesi li ti prijatelju? Ima ovdje forumasa koji su i vidjeli i hodali i zivjeli trgova i trgova...ovo trenutno nije po urbanizmu trg, svi to znamo ali ce da bude akoBogda...samo malo love i rekonstrukcija ide...a parkinge otvarajte u svojim avlijama...
Tempo wrote: dijaspora? aj brisi budalo arogantna.
:? No Comment...
Norm

#23530 Re: Zeničani

Post by Norm »

smartXL wrote:Norm, ti opet o spinu, vuces me za jezik :lol:

Drugo, taj tzv trg Alije Izetbegovica nema elemente trga nego obicne ulice. Trgom ga proglasise ljudi koji veze s urbanizmom nemaju, jednostavno politila presudila.
...ne slazemo se ocito u dijelu da su ga proglasili ljudi koji veze nemaju...ja sam bio dezurni kriticar i rahmetli Huseijna, ali ne zbog losih poteza nego sto sam mislio da moze i treba vise...sada vidim da je covjek radio dobre vizionarske stvari...nazalost nedostatak love je uvjetovao da se do sada taj TRG nije rekonstruisao...trenutno ima odlike ulice, ali vidjecemo sta ce da uradi Guru...da li ce da poklekne pod pritiskom 'privrednika' ili ce da nastavi viziju projektovanja i izgradnje najveceg trga u BiH...Almy tu moze puno da prevagne...vidjecemo...
kamen spoticanja

#23531 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

za pocetak bi bilo lijepo da zamjene sijalice na ulicnoj rasvjeti
ono sad je sumrak saga
veliki_ah

#23532 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Ne znam kad si zadnji put bio u Zenici, ali u krugu od 200 metara imas vise parkinga nego igdje.
Krenimo redom: gimnazija, rmk, stara pijaca,kod sinagoge,iza kineskog,iza kina,kod uglovnice,kod londje,u dzamiji. A ako prosetas mrvicu dalje imas i mokusnice ili dzananovic.
Obzirom da vam je trg sada ruzan, sigurno ce bolje izgledati s autima :roll:
avenija

#23533 Re: Zeničani

Post by avenija »

Dajte ljudi pojavio se 1 lik nakon 15 godina jer ga se licno dotice odluka i vas 30 se pravda zasto to treba uraditi kako bog zapovjeda, tj navjeci trg BIH na koji cemo biti ponosni i rado prosetati urednim i lijepim centrom.

Ono sto se mora planirati u buducnosti je TRG Kulina Bana, najbolje bi bilo u parku kod Istoka sa direktnim prilazom sa Bulevara.
Da je najvazniji dokument nase drzave potpisao Kulin Ban u Sarajevu , do sada bi od toga napravili vecu turisticku atrakciju od Vj.vatre i Sebilja..
Ko je nama kriv sto ne znamo.. ;-)
smartXL

#23534 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Norm wrote:
...ne slazemo se ocito u dijelu da su ga proglasili ljudi koji veze nemaju...ja sam bio dezurni kriticar i rahmetli Huseijna, ali ne zbog losih poteza nego sto sam mislio da moze i treba vise...sada vidim da je covjek radio dobre vizionarske stvari...nazalost nedostatak love je uvjetovao da se do sada taj TRG nije rekonstruisao...trenutno ima odlike ulice, ali vidjecemo sta ce da uradi Guru...da li ce da poklekne pod pritiskom 'privrednika' ili ce da nastavi viziju projektovanja i izgradnje najveceg trga u BiH...Almy tu moze puno da prevagne...vidjecemo...
Bilo je para, koliko je ono kostao kameni spavac? Realno ni na sta ne lici a lova spiskana.

Opet cu ti ponovit da su ga trgom proglasili ljudi koji nisu od struke. Ovaj trg nema niti jedan element trga, a tesko je to i postic. Moze se napravit jedna fina pjesacka zona ali da postane trg....

S druge strane Fudo je budzetom za 2018. predvidio sredstva za izradu projekta tog trga, a upravo je SDA bila protiv tog izdvajanja. Budzet je usvojen pa cemo da vidimo.
dert

#23535 Re: Zeničani

Post by dert »

Dragim mojim Zenicankama :kiss: i dragim mojim Zenicanima :kiss: zelim dobro zdravlje , sto manje dima i prasine ,
veselja , putovanja , dobrog i zdravog :izet: :-D i da nam Celik ostane u ligi :-D zivjeli :gnjavim:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#23536 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

dert wrote:Dragim mojim Zenicankama :kiss: i dragim mojim Zenicanima :kiss: zelim dobro zdravlje , sto manje dima i prasine ,
veselja , putovanja , dobrog i zdravog :izet: :-D i da nam Celik ostane u ligi :-D zivjeli :gnjavim:
I da dođu kakve investicije u Zenicu :D jer došla su takva vremena da ti treba štela da budeš konobar.

Sretna Nova i tebi i sve najbolje. :bih:

A sretna Nova i svim ostalim forumašima sa ove teme. :) Da vam krene nabolje, pa u bilo kojem smislu i aspektu života.
Nemojte se večeras devastirat ko ja. :D
Tempo
ZeModerator

#23537 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Norm wrote:

Drugo, taj tzv trg Alije Izetbegovica nema elemente trga nego obicne ulice. Trgom ga proglasise ljudi koji veze s urbanizmom nemaju, jednostavno politila presudila.
alo, uvidi razliku izmedju trga i ulice. covjek ti objasnjava da ulica neme elemente trga, jebo ga ja, sta tu nije jasno? pise na tabli trg? pise i na tarabi picka.
Tempo
ZeModerator

#23538 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Norm wrote:
Tempo wrote:
nego sta ti nama govoris? da jebo centar grada dok je trznih centara, da ubijamo pse po ulici iako je to krsenje zakona (da se ne uvlacimo u te stvari, psima nije mjesto na ulici, ali krsenje zakona ne dolazi u obzir), da ce 200 metara ceste dodatno zagaditi grad, da je snjezana losa osoba?
Naprotiv, bas suprotno, 'oces sa aVtom do prodavnice, ides u Trzni, 'oces 'pjese' da prohodas i razgledas izloge, ides u centar NA TRG...ko govori o ubijanju TI...ja govorim o sklanjanju...a samo ti ljubi Snezanu...
Tempo wrote: argumenata za otvaranje ima pun racq samo ih ti ne uvidjas. evo jos jedan: sta ako se niz prodavnica od spermabnke prema kamenom mostu zbog slabog prometa zatvori, a posljedicno odumru i kafane u okolini, a jos posljedicnije i ekran? da se sad ne upustamo u procjene sta ce biti sta nece, bice dovoljno da pogledamo trendove, a trend je da sve to dole radi sve losije i losije i ide prema zatvaranju.
...ide prema zatvaranju zbog lose ekonomske i kupovne moci stanovnika i zbog lose ponude, lose kafe, loseg sladoleda, lose usluge, zavrtanja musterija...u tom dijelu nikavih 100 parking mjesta nece pomoci osim samim parkinzima...
Tempo wrote: jesi li ti ikad u zivotu vidio trg?
...arogancija...jesi li ti prijatelju? Ima ovdje forumasa koji su i vidjeli i hodali i zivjeli trgova i trgova...ovo trenutno nije po urbanizmu trg, svi to znamo ali ce da bude akoBogda...samo malo love i rekonstrukcija ide...a parkinge otvarajte u svojim avlijama...
Tempo wrote: dijaspora? aj brisi budalo arogantna.
:? No Comment...

ti trebas vise citati a manje pisati.
Warashii

#23539 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Tempo wrote:
Norm wrote:

alo, uvidi razliku izmedju trga i ulice. covjek ti objasnjava da ulica neme elemente trga, jebo ga ja, sta tu nije jasno? pise na tabli trg? pise i na tarabi picka.
I Zenicu zovemo gradom a nije ;) ja zato ne vidim problem da ulica bude trg :)
Tempo
ZeModerator

#23540 Re: Zeničani

Post by Tempo »

to su dosta pausalne ocjene. zenica je grad, ulica nije trg. uopste ne razumijem kako polazna tacka neke disusije ili razmisljanja moze biti netacna pretpostavka. jbg, zenica je grad i jbg ulica nije trg. to je tako.
Casual's

#23541 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Tempo wrote:to su dosta pausalne ocjene. zenica je grad, ulica nije trg. uopste ne razumijem kako polazna tacka neke disusije ili razmisljanja moze biti netacna pretpostavka. jbg, zenica je grad i jbg ulica nije trg. to je tako.
Zenica nema karakteristike grada.
Warashii

#23542 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Tempo wrote:to su dosta pausalne ocjene. zenica je grad, ulica nije trg. uopste ne razumijem kako polazna tacka neke disusije ili razmisljanja moze biti netacna pretpostavka. jbg, zenica je grad i jbg ulica nije trg. to je tako.
Po tom vidjenju stvari Marienplatz takodje nije trg.
Nista, idi ubjedi in u suprotno.
Tempo
ZeModerator

#23543 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Casual's wrote:
Zenica nema karakteristike grada.
ako bi bio ljubazan da nam to malo objasnis..
avenija

#23544 Re: Zeničani

Post by avenija »

Kalesija je metropola..Vitez megapolis. Tuzla metropolis, Siroki je grad a Zenica kasaba :lol:

Sretna nova godina svima.
Kralj Tvrtko I.

#23545 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Volim te Bosno...al nije to isto :bih:

Sretno nam u 2018....
smartXL

#23546 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Casual's wrote: Zenica nema karakteristike grada.
Zenica ima karalteristike grada. Jedan je broj stanovnika, drugi da je administrativni centar kantona, treci da ima kulturno historijski spomenik (u nasem slucaju Vranduk).

Dovoljno je da zadovoljava samo jedan uslov, a Zenica ispunjava sva tri.
kakavdanakneiskustvu

#23547 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sretna vam Nova godina
Casual's

#23548 Re: Zeničani

Post by Casual's »

smartXL wrote:
Casual's wrote: Zenica nema karakteristike grada.
Zenica ima karalteristike grada. Jedan je broj stanovnika, drugi da je administrativni centar kantona, treci da ima kulturno historijski spomenik (u nasem slucaju Vranduk).

Dovoljno je da zadovoljava samo jedan uslov, a Zenica ispunjava sva tri.
Zenica zadovoljava uslove da posjeduje status grada, ali nema karakteristike grada.

Dosta u ovoj godini.
Da sljedeće manje gledamo politiku, a više kako da svi napravimo lijepo mjesto za život. Sretna nova !
Norm

#23549 Re: Zeničani

Post by Norm »

Tempo wrote:
Norm wrote: ...ne slazemo se ocito u dijelu da su ga proglasili ljudi koji veze nemaju...ja sam bio dezurni kriticar i rahmetli Huseijna, ali ne zbog losih poteza nego sto sam mislio da moze i treba vise...sada vidim da je covjek radio dobre vizionarske stvari...nazalost nedostatak love je uvjetovao da se do sada taj TRG nije rekonstruisao...trenutno ima odlike ulice, ali vidjecemo sta ce da uradi Guru...da li ce da poklekne pod pritiskom 'privrednika' ili ce da nastavi viziju projektovanja i izgradnje najveceg trga u BiH...Almy tu moze puno da prevagne...vidjecemo...
...pitanje je ko na ovom forumu treba vise citati...
...hajmo iZpocetka...
Norm

#23550 Re: Zeničani

Post by Norm »

smartXL wrote:
Norm wrote:
Bilo je para, koliko je ono kostao kameni spavac? Realno ni na sta ne lici a lova spiskana.

Opet cu ti ponovit da su ga trgom proglasili ljudi koji nisu od struke. Ovaj trg nema niti jedan element trga, a tesko je to i postic. Moze se napravit jedna fina pjesacka zona ali da postane trg....

S druge strane Fudo je budzetom za 2018. predvidio sredstva za izradu projekta tog trga, a upravo je SDA bila protiv tog izdvajanja. Budzet je usvojen pa cemo da vidimo.
...kameni spavac je dio projekta rekonstrukcije trga...i zahvaljujuci kokosarima iz tada opcinske uprave koji su se ugradili spiskan je ogroman dio love...mislim da je kostalo po' papirima' preko 1,5mil. KM...izvodjac se poslije ubio...i da nacelnik je rahmetli, a ovi su jos uvijek na pozicijama :izet: ...zatim je dosla inicijativa i za rekonstrukciju kompletnog prostora ali je cifra da te boli glava...zato i tvrdim da je predvidjenih 200.000KM samo za parking satove i Jupol za bojenje linija...
Da li si bio u Tuzli zadnjih par godina?...da vidis kako prostor bez ikakve veze postaje trg, kako setaliste postaje dio tog trga sa ljetnim bastama, a bez saobracaja u tom dijelu...pa hebote po vama da je u Ze. bio prostor slanih bazena vi bi to betonirali i napravili parking...dze ce ono bit Panonska jezera, ljudi od struke prije 50god. nisu to predvidjeli :lol: ...Tuzla je samo jedan primjer...otidji do Banja Luke, da vidis kako bezvezan prostor postaje park koji se nadovezuje na Gospodsku ulicu...bez parking mjesta...a parking u 100m od centra grada je samo 1KM...i to parking a ne oznaceno mjesto Jupolom uz cestu...al, 'ta oni znadu, mi znademo sta je trg a sta ulica...a sta parking mjesto za 2KM na ulici, koja je trebala postati trgom...hebo trg parking je bitan... :thumbup:

Image

P.S. veceras na TRGU gdje sam je spektakl... :bih:
Last edited by Norm on 31/12/2017 17:22, edited 1 time in total.
Post Reply