Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
mirzadelibasic

#23501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirzadelibasic »

45cents wrote:Da budem potpuno iskren i otvoren - moje prisustvo na ovoj temi je bazirano na isključivoj namjeri da pratim rad NS i da je kontinuirano kritikujem, sa posebnim akcentom na povremene ublehaške "izjave za javnost"...
Ako je boldirano tvoj ozbiljniji argument zbog kojeg kritikuješ NS, onda se mani sizifovskog posla, jer ovi su i zlatni kakvih se ubleha svakodnevno nagledamo i načitamo.

Činjenice su da njih nema u vlasti, a kao opozicija djeluju u skladu sa svojim mogućnostima i izbornim kapacitetima.

Kod nas se zna kakav je rad opozicije i oni upravo rade ovo što ti radiš, ali opoziciju niko ništa ne pita jer im i nije bitna.
45cents

#23502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

mirzadelibasic wrote: Ako je boldirano tvoj ozbiljniji argument zbog kojeg kritikuješ NS, onda se mani sizifovskog posla, jer ovi su i zlatni kakvih se ubleha svakodnevno nagledamo i načitamo.
Činjenice su da njih nema u vlasti, a kao opozicija djeluju u skladu sa svojim mogućnostima i izbornim kapacitetima.
Kod nas se zna kakav je rad opozicije i oni upravo rade ovo što ti radiš, ali opoziciju niko ništa ne pita jer im i nije bitna.
Tačno je da se tu nema šta kritikovati (sve u svemu).
Ovaj dio NS koji djeluje na nižim razinama vlasti je više nego solidan i po aktivnosti, i po odabiru tema od interesa za građane. Zbo toga su neuporedivi sa zastupnicima "velikih" stranaka (ovo je bila kritika, ali pozitivna). Ostalo mi je nejasno kako će građani shvatiti i saznati šta je NS radila za njih, ali to možemo drugi put.
Što se tiče čelništva... Slažem se da postoje razlike između NS i svih ostalih stranaka. Ogromne, pozitivne razlike u korist NS. Takođe je jasno da upravo zbog tih drugih ublehaša, ovaj Forum je kreativno privukao blizu 123.193 člana koji ih aktivno prate i kritikuju po 24 sata. Ja sam htio ostati ovdje da pratim rad NS i čelništva NS, ali se nisam nadao da ću im zbog moje izjave ugasiti temu.
Osjećam grižnju savjesti, hudnici se do te mjere traumirali da su prestali pisati, govoriti, odgovarati.. sve je stalo evo nekoliko dana.
Kakva je to javna, politička stranka koja nije spremna diskutovati o svom djelovanju?
Svi argumenti se svode na to - gdje si našO njih, oni su mali i puno su bolji od drugih stranaka.
I tačno je da su puno bolji od bilo koje druge stranke (ako sudimo po djelovanju zastupnika NS na nižim razinama vlasti).
Ipak ostaje nejasno nekoliko pitanja....
Zašto se tako trude da ostanu mali...?
Zašto se ne koristi NS potencijal čistog političkog djelovanja (politike čistih ruku)?
Zašto izjavama opšteg karaktera oponašaju stranke koje na izborima ne pobjeđuju na osnovu izjava, već na pedeset drugih načina?
Zašto se petljaju u javno-političke teme gdje ne mogu doprijenijeti ni po kojem osnovu...?

Ima toga još...
Vidjećemo da li će biti sagovornika... i hrabrosti.
Pedja Kojovic

#23503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

45cents

Svaki forumas na ovoj temi, pa naravno i vi, iznose svoje misljenje o NS-u ili o temama koje ih zanimaju.
Ja polazim od pretpostavke da su vasi, bas kao i moji, odnosno nasi, stavovi ono sto zovemo uvjerenja i ne osjecam potrebu da se vas pokusam uvjeriti ili razuvjeriti u nesto.
Na pitanja, konkretna pitanja, uvijek pokusavam odgovoriti.
Pretpostavka od koje polazim je da su svi ucesnici na ovoj temi ljudi koji iz ovog ili onog razloga prate politiku i da imaju svoja uvjerenja - bas kao sto i ja imam svoja - i da bi ih iskazali i kad ne bili anonimni.
U principu, stvar funkcionise na sljedeci nacin.
Vi imate konkretno pitanje u vezi rada stranke ili vas zanima nas stav o nekom pitanju.
Ja iznesem zvanicni stav stranke ili sto je ponekad slucaj svoj licni stav (to uvijek naglasim).
Vi, naravno, imate pravo da se slozite, da se ne slozite, da obrazlozite i iznesete svoje argumente.
To naravno ne znaci da cu ja vas, a nadam se ni vi mene, beskonacno pokusavati ubjediti u ispravnost svog stava.
To posebno vazi za teme i pitanja koja su vec ranije odgovorena.
E sad, nekoliko vasih pitanja...

Naravno da se ne trudimo da ostanemo "mala" stranka. Zapravo obrnuto.

Zašto se ne koristi NS potencijal čistog političkog djelovanja (politike čistih ruku)?

Zaista ne razumijem o cemu govorite.

Zašto izjavama opšteg karaktera oponašaju stranke koje na izborima ne pobjeđuju na osnovu izjava, već na pedeset drugih načina?

?

Zašto se petljaju u javno-političke teme gdje ne mogu doprijenijeti ni po kojem osnovu...?

Nasa stranka se bavi svim pitanjima koja su od interesa gradjana i drzave bez obzira da li ima ili nema uticaja na to pitanje.
Ta izjava onda obavezuje stranku da djeluje u skladu sa iskazanim stavom onda kad i ako se nadje u situaciji da utice na rjesenje tog pitanja.

p.k.
gospodja profiterka

#23504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by gospodja profiterka »

Ah... to li je... :D
45cents

#23505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

gospodja profiterka wrote:

Ako se sa ovim citatom manevrisalo u pravcu da meni smeta što se praznim izjavama ometaju "veliki", onda je to promašaj sa temstskim akcentiranjem.

Dakle, zašto se otvaraju teme od predstavnika NS koje sama NS (kao stranka) ne može zatvoriti ili ne zatvara?
Zašto se otvaraju (javno) pitanja u kojima NS neće na eksplicitan način pojasniti šta će biti uloga NS u rješavanju istog, šta će biti neponištivi stav NS...?

Ima toga još....
gospodja profiterka

#23506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

45cents

#23507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Pedja Kojovic wrote:45cents
Svaki forumas na ovoj temi, pa naravno i vi, iznose svoje misljenje o NS-u ili o temama koje ih zanimaju.
Ja polazim od pretpostavke da su vasi, bas kao i moji, odnosno nasi, stavovi ono sto zovemo uvjerenja i ne osjecam potrebu da se vas pokusam uvjeriti ili razuvjeriti u nesto.
Na pitanja, konkretna pitanja, uvijek pokusavam odgovoriti.
Pretpostavka od koje polazim je da su svi ucesnici na ovoj temi ljudi koji iz ovog ili onog razloga prate politiku i da imaju svoja uvjerenja - bas kao sto i ja imam svoja - i da bi ih iskazali i kad ne bili anonimni.
U principu, stvar funkcionise na sljedeci nacin.
Vi imate konkretno pitanje u vezi rada stranke ili vas zanima nas stav o nekom pitanju.
Ja iznesem zvanicni stav stranke ili sto je ponekad slucaj svoj licni stav (to uvijek naglasim).
Vi, naravno, imate pravo da se slozite, da se ne slozite, da obrazlozite i iznesete svoje argumente.
To naravno ne znaci da cu ja vas, a nadam se ni vi mene, beskonacno pokusavati ubjediti u ispravnost svog stava.
To posebno vazi za teme i pitanja koja su vec ranije odgovorena.
E sad, nekoliko vasih pitanja...
Naravno da se ne trudimo da ostanemo "mala" stranka. Zapravo obrnuto.
?

Nasa stranka se bavi svim pitanjima koja su od interesa gradjana i drzave bez obzira da li ima ili nema uticaja na to pitanje.
Ta izjava onda obavezuje stranku da djeluje u skladu sa iskazanim stavom onda kad i ako se nadje u situaciji da utice na rjesenje tog pitanja.
p.k.
Nemam uvijek pitanje i nekada samo želim ostaviti komentar. I to je to, sasvim dovoljno za ugodno forumiranje.
Pedja Kojovic wrote: Zašto se ne koristi NS potencijal čistog političkog djelovanja (politike čistih ruku)?
p.k.
"Naša stranka" je zadnje netaknuto ostrvo (barem mi, građani, tako percipiramo) na kojem djeluje nekorumpirana skupine ljudi koji se usljed svojih građanskih ubjeđenja želi baviti politikom i zastupati interese građana (u okvirima osvojenih mandata). Obzirom da je to posljednje ostvo "politike čistih ruku" (politički angažiranih osoba koje nisu uprljali svoje ruke u standardnim angažmanima svojstvenim za BiH političku scenu) meni nije bilo jasno zašto se ta najjača osobina NS i takva platforma jače ne akcentira i ne promovira kao standard.
Nejasno mi je i zašto sam ovo morao objašnjavati.
Pedja Kojovic wrote: Zašto se petljaju u javno-političke teme gdje ne mogu doprijenijeti ni po kojem osnovu...?
p.k.
Prazne izjave ne mogu biti orjentiri...
Izjave rukovodstva NS često podsjećaju na opciju da se rukovodstvo odlijepilo od mandata sa kojima raspolaže, te da djeluje kao NVO.
Da li vas nekoliko na vrhu NS djeluje kao NVO?
Mi, građani, imamo takvih izjava na pretek, i ako se možete konkretizirati u svom javnom djelovanju, bili bismo više nego zahvalni.
45cents

#23508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

gospodja profiterka wrote:Ah... to li je... :D
Da i ja pokušam: "Ah... to li je..." :D

(možda upali)
gospodja profiterka

#23509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Ja mislim da NS-u treba samo jedan iskusan strateg da ih iz teoretske sfere uvede u praktičnu svojom domišljatošću i oštrinom. Šteta što oni nemaju sluha za tu nužnost, pa da si privuku nekog briljantnog kreatora političkih strategija koji je trenutno neangažiran... :D
Pedja Kojovic

#23510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

45cents

Kad bih za svaki savjet tipa "trebate vise biti prisutni u medijima" NS dobila 1 km imali bi priblizno isto novca za kampanju kao i druge stranke.
Salu na stranu, ako imate konkretan prijedlog slobodno ga iznesite. Ne bi bilo prvi put, kao sto stari forumasi na ovoj temi dobro znaju, da ga prihvatimo.

p.k.
45cents

#23511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Pedja Kojovic wrote:45cents

Kad bih za svaki savjet tipa "trebate vise biti prisutni u medijima" NS dobila 1 km imali bi priblizno isto novca za kampanju kao i druge stranke.
Salu na stranu, ako imate konkretan prijedlog slobodno ga iznesite. Ne bi bilo prvi put, kao sto stari forumasi na ovoj temi dobro znaju, da ga prihvatimo.

p.k.

Neka hvala.
Ja ću postaviti pitanje, kad mi odgovor bude trebao.
Komentari će ostati kao pretežni dio komunikacije.

Komentar: od ovakvog "svaštarenja", čak je i Kazaz konkretniji:

Naša stranka Mostar održala raspravu o zaštiti rijeke Bunice
Gratz: Smanjiti broj kantona zbog ušteda, ali ne radi stvaranja trećeg entiteta
Gratz: Korupcija je izlječiva društvena bolest, ali sadašnja vlast nije doktor, već pacijent
Gratz: Sarajevocentrična kulturna politika Federacije je destrukcija države
Izlaganje Dennisa Gratza o sigurnosnoj situaciji u FBiH
Dennis Gratz zatražio da se Parlamentu podnese izvještaj o poslovanju mostarskih javnih preduzeća
Naša stranka na zajedničkom seminaru mladih liberala iz BiH, Hrvatske i Srbije
Delegacija Naše stranke na kongresu evropskih liberalnih stranaka
Dennis Gratz: Usklađuju zakon sa uredbom, a nadležni ministar nema komentara
Gratz: Vrankiću bi trebala cijela dva mandata samo za reviziju vlastitih pronevjera
Dennis Gratz posjetio Bosanski Petrovac
Dennis Gratz: Čekamo posebnu sjednicu na temu položaja i potreba djece povratnika
Dennis Gratz: Osigurati da privredna društva mogu prijaviti direktore bez zasnivanja radnog odnosa
Dennis Gratz: Parlament mora tražiti specijalnu reviziju Gradske uprave Mostara
Gratz: Izmjenom zakona tražimo da ubuduće poslove u bibliotekama dobivaju diplomirani bibliotekari
Dennis Gratz na Parlamentu: Grad Sarajevo koriste za lokalna politička nadmudrivanja
Gratz: Praksa višestrukog pomilovanja je legalizacija kriminala
Delegacija Naše stranke na Kazanima i u Velikom parku odala poštu žrtvama Mušana Topalovića Cace
Dennis Gratz: Većina je odbila dobre prijedloge, glasali smo protiv izmjena Zakona o državnoj službi
Govor Dennisa Gratza na Parlamentu o Zakonu o državnoj službi

http://www.nasastranka.ba/dennis-gratz/
45cents

#23512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Pitanje:
Da li Donator plaća po broju izjava ili po učinku?
sportman1

#23513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sportman1 »

G. Kojovic

Jedna je prica u opoziciji,a druga u poziciji. Tako mora biti ,inace ko bi za vas glasao ?? Vise demokracije je bilo u komunizmu u kojem su struje u kp funkcionisale kao stranke danas,a o uslovima zivota da ne pricamo,sigurnosti radnika,pravima radnika i seljaka ,nije bilo dugova itd.
Ovoj drzavi nema spasa i osudjena je na ,moralnu,privrednu i demografsku propast.

Znaci vi kad ovde pisete onda pisete kao OPOZICIJA koja nije u interakciji ni sa jednom strankom jer nije u poziciji. Drugim rijecima,niste u stanju da se pokazete u pravom svjetlu.To je nemoguce,pa makar imali i najbolje namjere.
Pedja Kojovic

#23514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sportman

Mi ovdje pisemo ono sto Nasa stranka zastupa i praktikuje.
Ne znam o kakvom "pravom svijetlu" govorite.

p.k.
45cents

#23515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Komentar:
Pozitivni iskorak je postignut uspostavom komunikacije sa osobama koje imaju ne-pohvalna, ne-vazelinska pitanja i komentare.
(do neki dan su ovakvi nazivani trolerima, destruktivcima, itd.)

A ostalo će se razjasniti vremenom. Ne može sve tako brzo....
Hakiz

#23516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Dosta više.

Pa i Barak Obama je za vrijeme predsjedničke kampanje obećavao da će zatvoriti Gvantanamo zatvor. Kada je postao predsjednik i nije zatvorio Gvantanamo, na pitanja zašto to nije uradio odgovor je bio "Tada nisam znao šta sada znam".

Tako bilo koji političar, ukljuujući i Graca i Kojovića i sve druge, može obećati da će dići minimalac na 800 KM, popraviti vodosnabedjevanje u Sarajevu, dići željeznicu iz mrtvih, otjerati maglu sa ulica, Djedu Mrazu dati titulu počasnog građanina Sarajeva itd ako dođe na vlast i kada dođe na vlast, dati isti odgovor kao Obama.

Ne treba političare više ništa pitati, ni slušati. Jedino nam ostaje da se opredjelimo po instinktu.
45cents

#23517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Hakiz wrote:Dosta više.
Pa i Barak Obama je za vrijeme predsjedničke kampanje obećavao da će zatvoriti Gvantanamo zatvor. Kada je postao predsjednik i nije zatvorio Gvantanamo, na pitanja zašto to nije uradio odgovor je bio "Tada nisam znao šta sada znam".
Tako bilo koji političar, ukljuujući i Graca i Kojovića i sve druge, može obećati da će dići minimalac na 800 KM, popraviti vodosnabedjevanje u Sarajevu, dići željeznicu iz mrtvih, otjerati maglu sa ulica, Djedu Mrazu dati titulu počasnog građanina Sarajeva itd ako dođe na vlast i kada dođe na vlast, dati isti odgovor kao Obama.
Ne treba političare više ništa pitati, ni slušati. Jedino nam ostaje da se opredjelimo po instinktu.
Samo polako. Bez nervoze i srkleta.
Da li se slažemo da je NS posljednja stranka čistih ruku?
Mislim da u to ne moram nikoga ubjeđivati...
To je ogroman kapital kojeg oni sami ne cijene.
Danima ih pokušavam (kritikom & komentarom) privoliti da prestanu oponašati ublehaše sa praznim izjavama kao da su neka NVO ili da su SBiH, DF, itd.
Nakon zamrzavanja, počeli su komunicirati...
Idemo otvoriti dijalog s nima, prije nego Grac ili Sabina ne nastave sa praznim izjavama.
GeeTnT

#23518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GeeTnT »

45cents....pa NS nije dobila priliku da okalja ruke. Zar postoji osoba koja bi ostala cista u drustvu koje po defaultu ima nagon za ispunjavanjem samo svojih interesa.
45cents

#23519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

GeeTnT wrote:45cents....pa NS nije dobila priliku da okalja ruke. Zar postoji osoba koja bi ostala cista u drustvu koje po defaultu ima nagon za ispunjavanjem samo svojih interesa.

Kao kritičar, ne mogu se povoditi hipotetičkim stanjima i ishodima koji su samo plod naše mašte.
Do sada, ostali su čistih ruku.
Nedostatno promoviraju platformu čistih ruku i skoro nikako ne adresiraju korupciju s te strane (sa svoje strane - da možeš ostati pošten ako želiš, iako ti Zakon pruža mogućnosti "da sve bude po Zakonu")
Hakiz

#23520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

GeeTnT wrote:45cents....pa NS nije dobila priliku da okalja ruke. Zar postoji osoba koja bi ostala cista u drustvu koje po defaultu ima nagon za ispunjavanjem samo svojih interesa.

Uf. Jesi bas siguran u to? I znas li koliko je puta NS odbila da udje u jednu, il' drugu, parlamentarnu vecinu...i da podrzi Vladu, a za uzvrat im je nudjeno konkretna ministarska mjesta u KSarajevo.

A pogledaj sa druge strane? Kako su na slicne ponude odreagovali/unovcili recimo SzaBiH, BPS, SDU, Radeljas :D ....pa i DF, SBB i sl.
Razlika je, itekakva. Samo je ne zele primjetiti oni koji navijacki su kontra NS, ili su politicki 'slijepi'. Treceg neJma :D
45cents

#23522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

selver1 wrote: Da budem malo konstruktivan ..
Pitanje za tebe:
Nemoj shvatiti pogresno, ali ovaj Pedja Kojovic je isto ko i 7 (sedma) liga engleske lige
E sada..ako na kladionici nema nikakve ponude od prvih sest , onda odigram sedmu ili u prevodu "bacim pare"
Nevjerovatno da se sa par stotina anonimnih osoba koje zahvaljujuci izbornom zakonu daje tolika paznja.
Već par sedmica pokušavamo ovdje otvoriti smislenu diskusiju o tome da li NS insistira da ostane mala ("ekskluzivno mala") i zašto svoju liliput veličinu kompenziraju bombastičnim javnim istupima nekoliko čelnika (istupima koji mahom imaju prazne sadržaje).
Ako ćemo se fokusirati na kvalitet te liliput veličine, 9/10 NS djeluje iznimno fokusirano i vrlo kvalitetno prati zadaće svog mandata. Uz rečenu politiku čistih ruku, ne krijemo više svoja nadanja da će se takva platforma sve više promovirati.
mirzadelibasic

#23524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirzadelibasic »

Forti svaka čast :thumbup:
walk_M-A-N

#23525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

I ja kažem, bravo... I poručujem ovako, ne znam kako bih drugačije, i svim drugim da to urade. Ako im nije malo to što primaju i plus zarada iz firmi koje neki imaju. Ali prvo da i izglasaju ovo što je Forto podnio, a ne, kao prošli put, da jedva prođe.
A najsmješnije mi je bilo na toj sjednici, baš prije Forte, javila se "neuvažena" zastupnica Kerla i kaže, pošto ima dosta gladnih, da ona onako inicira da se zastupnici odreknu 10% paušala haha. Valjda konta uvijek ima glupih..
Nego, što se stranke tiče, ovako se radi, konkretan prijedlog propisa, a ne samo priča.
Locked