Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Qoom

#2351 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Qoom »

Strojorad je odmah do pumpe kad se krene prema Željinom stadionu.
PM72

#2352 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

holowey wrote:
delllboy79 wrote:Da kralo se mnogo od samog pocetka.
Sa teritorije pod srpskom kontrolom su i citava industrijska postrojenja i masine demontirana i zajedno sa bijelom tehnikom iz opljackanih stanova transportovana prema srbiji gdje su se lako mogla prodati.
Sta se desavalo sa plijenom unutar grada ?
Iz grada nije mogla ni ptica izaci a kamoli kamion ili sleper sa pokradenim stvarima ili masinama a opet mnogo toga je pokradeno posebno na samom pocetku.
Hajde razumljivio da se hrana pojela ono malo odijece iskoristilo. Ali sta je sa ostalim npr sa plijenom iz Strojorada?
plijen iz strojorada, barem dobar dio njega je zavrsio u automehanici gdje je sarajevski dio tehnickog remontnog zavoda hadzici imao svoje radionice...

Sve što je valjalo u Strojoradu - izgorjelo je.Naša bagra je krala što im može u džepove stati (kao i četalji) jer valjalo je pretrčati cestu a to je nemoguće izvesiti dok nosiš blok motora jal kantu od 25 kg farbe.Ja smatram da obje strane nisu puno hajrovale.Mene to nije zanimalo jer mi se nije isplatilo poginut za komplet gedora.Bilo je nekih lokalnih teritorjalaca koji su iz Strojorada šatro planirali diverzantske upade na Grbavicu pa po mraku išli linafo u izviđanje a u povratku zveketali ko firauni sa auto pijace.
IRELAND

#2353 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by IRELAND »

naletim na ovaj video, nadam se da mi moze neko objasniti

https://www.facebook.com/76962542978735 ... 826846718/

sta se desava ovde ? da li je ovaj datum 23.03 1994 tacan?
zigson

#2354 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zigson »

IRELAND wrote:naletim na ovaj video, nadam se da mi moze neko objasniti

Kaze ovaj na kraju videa, kao po prvi put u skoro 2 godine je, nekolicini sretnih, dozvoljen prelazak preko mosta koji spaja cetnicku i bosansku stranu Sarajeva, potpisan neki dogovor bio o prekidu vatre, pa je vjerovatno razmjena bila ili je bilo omoguceno da se vidi porodica. Ako nisam dobro preveo nek ispravi neko..
dječak sa šibicama

#2355 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

IRELAND wrote:naletim na ovaj video, nadam se da mi moze neko objasniti

Otvorenje Plavih puteva, u martu je otvoren most Bratstva i Jedinstva, do jula te godine se moglo preko aerodroma do Butmira a Srbi su koristili takodje pistu za komunikaciju Ilidza-Lukavica, moglo se ici cak i prema Visokom glavnom cestom preko Ilijasa.

Ovo na snimku je prelazak civila sa jedne na drugu stranu, u tih par mjeseci je 120 hiljada ljudi preslo sa jedne na drugu stranu, ili stalno ili privremeno, ljudi su isli u nabavku i slicno.

Preko mosta Bratstva i Jedinstva je preslo oko 5 ipo hiljada ljudi, 3 ipo hiljade iz Sarajeva na Grbavicu i 2000 sa Grbavice u Sarajevo.

Tada je bila premija biti strazar na mostu, do kraja rata su pusili niski Klasik i jeli slaninu :D
PM72

#2356 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

u tih par mjeseci je 120 hiljada ljudi preslo sa jedne na drugu stranu, ili stalno ili privremeno, ljudi su isli u nabavku i slicno.

Preko mosta Bratstva i Jedinstva je preslo oko 5 ipo hiljada ljudi, 3 ipo hiljade iz Sarajeva na Grbavicu i 2000 sa Grbavice u Sarajevo.

Tada je bila premija biti strazar na mostu, do kraja rata su pusili niski Klasik i jeli slaninu :D
Kakvih bolan 120 000 ljudi ? Pa nije Torabi gostovao u Šopingu.A nisi u pravu ni za Klasik ni za slaninu jer sam bio na tom punktu.Niti se žderala slanina niti pušio klasik.
Nekako s proljeća

#2357 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

I meni su to veliki brojevi i migracije, al' ostavljam mogućnost da ima istine u svemu tom u vezi tzv ''plavih puteva'' , jer je 18 marta 1994-te potpisan tzv Vašingtonski sporazum i tada počinje priča o dva entiteta u BiH.
PM72

#2358 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Mnogo je svijeta prošlo "plavim " putem,bio je čak i neki autobus.Cifra od 120 000 nije ni upola tačna.MUP RBiH je formirao kolonu i pregledao vozila i putnike.Kad se nakupi 20-tak automobila kolona krene i na pisti je pregledaju pripadnici UN-a a pored njih su stajali oficiri za vezu VRS i Armije BiH.Onda je bila pauza jer su i Srbi išli sa Ilidže prema Lukavici.I tako par puta u toku dana.Nije to štancalo non- stop kao komercijala Gras-a.Ovaj podatak je možda pokupljen sa kakve stranice gdje su se snage UN-a pohvalile svojim "učinkom" u tzv.slobodi kretanja.A u stvarnosti - niđe veze.

Punkt kod škole u Pofalićima je bio 24h pokriven sa policajcima iz više policijskih stanica.Bilo je tu policajaca iz Novog Sarajeva,Laste,specijalne,saobraćajne.Uz šupke iz međunardone zajednice od kojih smo pođahkad dobijali po kutiju Marlbora.Par puta su nam ljudi koji dođu sa Grbavice dali koju kutiju Vek-a (najbeternija cigara na dunjaluku) a da su nam davali hranu a pogotovo slaninu - nema ni govora.Mi smo ljude kontrolisali i pretresali i nije mogao svako preći na onu stranu.Spiskovi za prelazak su bili pravljeni u CSB-u i samo lice sa spiska je moglo preći na drugu stranu.U većini slučajeva ta lica su se vraćala nazad a mi smo ih ispitivali gdje su četnički bunkeri i punktovi.Većinom su to bile starije osobe od kojih nismo dobijali mnogo informacija.Pošto su to bili u 98% slučajeva Srbi odgovori su bili tipa "ne znam ja ništa moj sinko" ;-) Ono 2 % Bošnjaka iliti Muslimana je u povratku bilo toliko isprepadano i istraumirano da ih nismo ni ispitivali.

Sjećam se da smo otvarali pisma onima koji idu na onu stranu kao i onima koji dolaze ili se vraćaju.Naravno,niko od njih nije bio luda da napiše nešto što bi ga izofiralo ili koštalo privođenja u stanicu.

Četnici su imali punkt u benziskoj stanici Energopetrola sa druge strane mosta.Gledali smo se durbinima mada se nismo naročito izlagali jer me uvijek bilo strah izgorenog nebodera Vodoprivrede.
dječak sa šibicama

#2359 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ja iznosim zvanicne podatke, ali posto si ti opcenito najpametniji, i bio si izgleda na svakom punktu od Stupa do Kozje curpije, bice da ti najbolje znas.
PM72

#2360 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ja iznosim vlastito viđenje i ne trebam guglati .To se ipak razlikuje.Na Stupu sam bio ali u rovu dok na Kozijoj ćupriji nije bilo punkta.I nemoj biti sarkastičan da ne kažem drzak.Ovdje se traži istina o ratnim dešavanjima i svjedoci istog valjda imaju pravo pisati onako kako je bilo.
hape

#2361 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hape »

Po popisu iz 1991 u Sarajevu je zivjelo oko 150.000 Srba, ukljucujuci Vogoscu, Ilidzu i Pale. Uzmemo li u obzir da Bosnjaci i Hrvati bas i nisu bjezali cetnicima, ova cifra od 120.000 mi se cini prevelikom, jer toliko Srba nije bilo vise u Sarajevu.

Djecace, ti rece da se radi o zvanicnim podacima. Imas li kakav izvor?
karanana

#2362 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

nije ovo samo bezanija. mozda je nje i najmanje bilo na ovaj nacin. u ovaj broj su ukljuceni i privremeni prelasci i povratak nazad. znaci ode neko iz alijinog sarajeva da posjeti rodbinu na grbavici, zadrzi se sat-dva, i vrati se. to su dva prelaska. pretpostavljam da je bratstvo jedinstvo cak bio jedan od manje prometnih prelaza. ne znam kako su funkcionisali, ali pretpostavljam da je najvise prelaza zabiljezeno na tim plavim putevima preko aerodroma i prema visokom (za ovaj prema visokom nisam ni cuo da je bio).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2363 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

A za vrijeme rada plavih puteva je bilo primirje ili?
dječak sa šibicama

#2364 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

hape wrote:Po popisu iz 1991 u Sarajevu je zivjelo oko 150.000 Srba, ukljucujuci Vogoscu, Ilidzu i Pale. Uzmemo li u obzir da Bosnjaci i Hrvati bas i nisu bjezali cetnicima, ova cifra od 120.000 mi se cini prevelikom, jer toliko Srba nije bilo vise u Sarajevu.

Djecace, ti rece da se radi o zvanicnim podacima. Imas li kakav izvor?
Nije rijec o prebjezima, vec o ukupnom broju ljudi koji su prosli plavim putevima, dakle i oni sto su isli u nabavku u Butmir, Visoko, donesu hrane i slicno, vrate se drugi dan u Sarajevo.

Dakle, rijec je o ukupnom broju evidentiranih, nije rijec samo o stalnim prebjezima.

Izvor UNHCR, UNPROFOR.

Komentar moderatora: Link do izvora informacije ću ugraditi u ovaj tvoj komentar.
Izvor: http://www.aimpress.ch/dyn/pubs/archive ... bs-sar.htm
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2365 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Pravoslavna crkva na Grbavici?

Djeluje mi kao preuredjena prostorija.
PM72

#2366 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ljudi iz grada (ne Alijinog Sarajeva ;-) ) išli su na Grbavicu,zadržavali se sat-sva i vraćali se nazad.U 80% slučajeva.Bilo je prelazaka na drugu stranu i ljudi koji su bolesni pa su išli dalje.Naravno, i za tako nešto je trebao papir iz CSB-a (centra službi bezbjednosti).Znači,pređe jedna osoba na Grbavicu,evidentiramo je mi,UN na sredini mosta i četnici sa druge strane.U povratku opet isto.To su za UN ili UNHCR bila dva prelaska iako se radi o istoj osobi.

Plavi put preko piste je bilo nešto sasvim drugo.Niko te nije bilježio niti si trebao papir iz CSB-a jer si išao na "svoju" teritoriju u Butmir.Masa vojnika je prelazila preko piste (naravno u civilnoj odjeći) jer im je bilo mrsko ići kroz tunel.Moja dvojca kolega su u Butmiru ušli u pun autobus,u maskirnim uniformama i sa puškama.Prešli su pistu a UN na sredini ih nije ni zaustavljao.To su bile opasne stvari jer da su zaustavljeni bili bi privedeni i nastali bi belaji.Četnici bi vjerovatno prekinuli prelaske.

Ovo za Visoko i tzv.plavi put nisam čuo.Znam jedino da se u proljeće 1996 (prije reintegracije) moglo proći do Visokog ili Hadžića u pratnji UN-a.Naprijed ide mali transporter UN-a (obično ona francuska žaba) i desetak auta a registracije sa ljiljanima.Bilo je i kamenovanja,prijetnji ali ozbiljnijih sranja nije bilo.

P.S.Srbi su na Grbavici imali neku "improvizovanu " crkvu i šatro su nakon reintegracije odnjeli krst i poboli ga u Miljevićima.Na onoj slici četnik PASP-om nišani prema svojima jer je ono bila teritorija pod kontrolom VRS.
Nekako s proljeća

#2367 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

delllboy79 wrote:Njega sam samo spomenuo kao primjer.
Sigurno je bilo jos mnogo stranih ratnika na Grbavici u to vrijeme. Znali se kakvi su njihovi motivi ?
Image
Russian mercenaries allied w. Serb forces fighting Muslims in civil war in former Yugoslavia in group portrait w. Tsarist flag, mortar/rocket-type weapon & little puppy dog, guarding snow-covered lines of Serb-held suburb Grbavica.

Image
Russian mercenaries allied w. Serb forces fighting Muslims in civil war in former Yugoslavia in group portrait beneath b/w skull & crossbones flag, giving tri-fingered Serb salute, idle during cease-fire, in Serb-held suburb Grbavica.

Image
Russian mercenary allied w. Serb forces fighting Muslims in civil war in former Yugoslavia poised w. rifle beneath b/w skull & crossbones flag, between missions during cease-fire, in Serb-held suburb Grbavica.
Nekako s proljeća

#2368 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Serbs in Grbavica ( part of Sarajevo) in Sarajevo, Bosnia And Herzegovina in February, 1994.

Image
Russian mercenaries allied w. Serb forces fighting Muslims in civil war in former Yugoslavia poised, guns-on-laps, inside, between missions during cease-fire, in Serb-controlled suburb Grbavica.

Image
Russian mercenary allied w. Serb civil war forces fighting Muslims in former Yugoslav republic striding snowy streets, on front line observation mission in Serb-controlled suburb Grbavica; Sarajevo.
PM72

#2369 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Image
Image

Ove dvije slike dokazuju ono što sam već pisao.na prvoj slici je punkt UN-a na sred mosta i vidi se kako vojnik UN-a zapisuje osobu koja prelazi most.Na drugoj slici je pripadnik MUP-a Novo Sarajevo (znam mu i ime)
Sociolog

#2370 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sociolog »

strašne fotografije... vjerovatno su sad redovni na kafama u Sarajevu :(
PM72

#2371 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Image
Ovaj nije. :lol: Završio je karijeru.On je bio u Batkovoj ekipi.
smijesni_ste

#2372 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smijesni_ste »

Gledate li prilog o 20 godina "egzodusa" Srba iz SA?

LIVE ON RTRS :lol: :lol:
JanuaryJones

#2373 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by JanuaryJones »

smijesni_ste wrote:Gledate li prilog o 20 godina "egzodusa" Srba iz SA?

LIVE ON RTRS :lol: :lol:
12. mart Bijeljina live :mrgreen: seriously?!
eltroxin

#2374 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Sarajmen wrote:Ma naravno, vidiš da ćutim... samo ti piši što misliš da treba. I ostali također, valjda nam je svima cilj objektivnost događaja iz ovog (ne)vremena.

Ovo fotografiju nemam gdje da stavim a da sam siguran da joj je tu lokacijski mjesto, u pitanju je škola i jesen 1992 godine . Pa neka je za sada ovdje.
Image
Serb soldiers man positions in a school that marks the front line between Serb and Muslim forces Sarajevo Sept 1992
Ovo je OŠ Grbavica 1, nekadasnja Borisa Kovacevic.
karanana

#2375 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pa i oni su u tenama i farmerkama a i naoruzanje nije nesto.

e pm, da te pitam, vidjeh negdje sliku, mislim na onoj facebook stranici "sarajevo 1425 dana pod ospadom", sliku rova koji je povezivao trg pere kosorica sa zgradom loris. haj rov ko rov, mozda su kopali zaorbljenici pa ih nisu gadjali, ili je kopano po noci.....ali da se rov jos vise ojaca nabacane su iznad olupine automobila. kako se to radilo i ko je to radio? nekako mi je to posao koji se morao raditi sa nekakvim dizalicama ili necim, a zar onda ne bi bile laka meta sa hrasnog?

vidim i na dobrinji naslaganih auta na nekim slikama ali kontam da je tu mozda UN to radio.

evo....jebiga ovo je trebalo ugraditi. a direktno ispod njih gore u hrasnom i iznad stadiona zar ne?
Image
Post Reply