Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2351 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

tempuser wrote:
basicm wrote:Ja otkad znam za sebe, zvuk zatvaranja vrata mi je bio kriterij. Uvijek spustim prozor auta i probam, zvuk mi kaze sve. Ako je to vama smijesno, drugima nije. Finese i jesu to sto cini razliku od pravih proizvodjaca i ostalih.
Vidio bezbroj primjera kad je ljudima zatvaranje vrata znak dobre kvalitete. Nedavno gledam neku emisiju koji klasik je isplativ za kupovinu kao buduci oldtimer, tema je Mercedes SL i prva stvar koji rade je zatvaraju vrata i dive se zvuku!
Vidi Gorane, u octaviji je zvuk zatvaranja vrata odlican, al' zato tapacirung na vratima odron, ljusti se plastika na rukohvatu, na volanu, vrisne ti kompresor klime, dva puta zamijenis podizac prozora, i onda kazes, hebo zvuk vrata. :wink:
tempuser

#2352 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

Kakve veze ima Octavia, tapecirung, podizac i klima s mojim komentarom????? I onda samo reci da nemas komplekse od VW-a! :run:
konektovan

#2353 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

tempuser wrote:Kakve veze ima Octavia, tapecirung, podizac i klima s mojim komentarom????? I onda samo reci da nemas komplekse od VW-a! :run:
Nemam ja nikakav kompleks, samo se nadovezah na tvoju pricu o zatvaranju vrata, i dadoh ti primjer auta sa ódlicnim zvukom vrata, ali i losim kvalitetom ostalih komponenti, al' koji to auto danas nema neku manu?!
tempuser

#2354 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

I to bas sa Octaviom, a ne npr sa Focusom ciji je tapecirung 100% plasticni? Bjez ba, smijesno koliko providno... Tema je Alfa, a moj komentar da se zvuk zatvaranja vrata cesto uzima kao znak kvalitete.
nightvision

#2355 Re: Alfa Romeo

Post by nightvision »

konektovan wrote:
tempuser wrote:
basicm wrote:Ja otkad znam za sebe, zvuk zatvaranja vrata mi je bio kriterij. Uvijek spustim prozor auta i probam, zvuk mi kaze sve. Ako je to vama smijesno, drugima nije. Finese i jesu to sto cini razliku od pravih proizvodjaca i ostalih.
Vidio bezbroj primjera kad je ljudima zatvaranje vrata znak dobre kvalitete. Nedavno gledam neku emisiju koji klasik je isplativ za kupovinu kao buduci oldtimer, tema je Mercedes SL i prva stvar koji rade je zatvaraju vrata i dive se zvuku!
Vidi Gorane, u octaviji je zvuk zatvaranja vrata odlican, al' zato tapacirung na vratima odron, ljusti se plastika na rukohvatu, na volanu, vrisne ti kompresor klime, dva puta zamijenis podizac prozora, i onda kazes, hebo zvuk vrata. :wink:
Ti si samo naisao ne neki dobro los promjerak oktavije. Eto meni se zvuk zatvaranja vrata uopste ne dopada i bas zvuci onako jeftino, ali zato se ne mogu pozaliti niti na jednu od pobrojanih stvari.
konektovan

#2356 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

tempuser wrote:I to bas sa Octaviom, a ne npr sa Focusom ciji je tapecirung 100% plasticni? Bjez ba, smijesno koliko providno... Tema je Alfa, a moj komentar da se zvuk zatvaranja vrata cesto uzima kao znak kvalitete.
Kakav god da je u focusu, nije losiji od octavije, meni djeluje sasvim solidan. Necu vise u off, tema je Alfa, a i s vama se ne isplati naglabati, ode baterija na telefonu. :mrgreen:
tempuser

#2357 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:I to bas sa Octaviom, a ne npr sa Focusom ciji je tapecirung 100% plasticni? Bjez ba, smijesno koliko providno... Tema je Alfa, a moj komentar da se zvuk zatvaranja vrata cesto uzima kao znak kvalitete.
Kakav god da je u focusu, nije losiji od octavije, meni djeluje sasvim solidan. Necu vise u off, tema je Alfa, a i s vama se ne isplati naglabati, ode baterija na telefonu. :mrgreen:
Slucajno imam oba auta i da si ti meni ziv i zdrav, Focus Mk.2 u srednjem paketu opreme ima tapecirunge 100% od tvrde plastike na kojima nema ni 1mm2 tkanine ili spuzvaste povrsine, sto neces naci ni na Fabiji Classic iz 2000. god, a tvoj komentar je najbolji dokaz da pises napamet samo da kontriras, a pojma nemas o cemu pises, zato je bolje da se kanis off-a!

Vidi kako se solidno sjaji!

Image
citroen xm

#2358 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Jel na ovoj fotografiji nešto rađeno u foto šopu? Donja ivica vrata me buni.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2359 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Ovdje bih se slozio sa Goranom oko Focusa. To je najnekvalitetnija unutrasnjost koju sam vidio u dosta vremena. Sve je plastika i sto je najgore veoma slabe kvalitete.
Zvuk vrata nisam osluskivao,nije me zanimalo :D
tempuser

#2360 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

Pojma nemam, sliku uzeo s neke stranice za detajling, prva na koju sam naletio. Da se otklone sve sumnje, oko vrhunske kvalitete tapecirunga na Focusu, evo jedna slika na kojoj nista ne buni.

Image
konektovan

#2361 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

tempuser wrote:Pojma nemam, sliku uzeo s neke stranice za detajling, prva na koju sam naletio. Da se otklone sve sumnje, oko vrhunske kvalitete tapecirunga na Focusu, evo jedna slika na kojoj nista ne buni.

Image
Sta se bitnije razlikuje octavija, osim komadica tkanine i pljastike koja se udubi od ruke, tj. lakta kad ga naslonis?!
tempuser

#2362 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

Taj komadic tkanine i mekani tapecirung pravi bitnu razliku izmedju prosjecnog i jeftinog, odnosno solidnog i odrona!
tempuser

#2363 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:Ovdje bih se slozio sa Goranom oko Focusa. To je najnekvalitetnija unutrasnjost koju sam vidio u dosta vremena. Sve je plastika i sto je najgore veoma slabe kvalitete.
Zvuk vrata nisam osluskivao,nije me zanimalo :D
Focus manje-vise, primjera jeftinijih unutranjosti od Octavie, koja nije nista posebno, koliko hoces, ali strucnjak nicim izazvan bas za nju prvu navede da je odron i jos u to udrobi podizac i kompresor klime i onda tvrdi da nema veze sa kompleksima?! :skoljka:
Sta ja njemu da objasnavam da od silne kvalitete, svaki put kad vozim nekog nazad u Focusu moram da vracam usmjerivace zraka u leziste jer ih putnici na zadnjem sjedalu posutaju nogama kad njemu djeluje solidno?!
Sto se mene tice, sa tom tvrdnjom, kao i pitanjem kakvu bitnu razliku na tapecirungu cini komadic tkanine i mekana plastika je sam sebe diskvalifikovao iz ozbiljne rasprave.
konektovan

#2364 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Gorancicu, da ne bi bilo trzavica vise, i mozda banova, ja cu se povuci iz dalje rasprave. :wink:

Al' kad se baterija napuni, ima da te nema. :mrgreen:
tempuser

#2365 Re: Alfa Romeo

Post by tempuser »

Steta, bas si djelovao solidno zato si, bar sto se mene tice, zavrsio karijeru!
mali_milojica

#2366 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Da se malo vratimo na temu.
Pojavila se informacija da su razvili motor 2.2 JTDm sa 180 KS koji u ECO verziji ispusta manje od 100 gr/km CO2. Ne znam kako ostali stoje u tim eko fazonima.
530i

#2367 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

putem softwarea :lol:
konektovan

#2368 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:Da se malo vratimo na temu.
Pojavila se informacija da su razvili motor 2.2 JTDm sa 180 KS koji u ECO verziji ispusta manje od 100 gr/km CO2. Ne znam kako ostali stoje u tim eko fazonima.
To je nemoguce, rekli bi stovaoci firerovog narodnog vozila. :mrgreen:
Seawolf

#2369 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

Kad je u pitanju D-segment i dizel motori u klasi 1.9 do 2.2 lit, kod BMW-a je trenutna situacija ovakva:

Image

Mislim da je to nešto najekološkije što se u tom segmentu trenutno može kupiti.

Kada se dogodine u Mercedes-Benz C-klasu (W/S 205) počne ugrađivati novi dizel OM 654 zapremine 1.9xx ccm (u stvari znam koje cifre idu na mjestu xx, ali ne smijem napisati), bit će slične ili nešto bolje vrijednosti (više kW najveće snage, manje g/km CO2).
direstraits0078

#2370 Re: Alfa Romeo

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:
Kad je u pitanju D-segment i dizel motori u klasi 1.9 do 2.2 lit, kod BMW-a je trenutna situacija ovakva:

Image

Mislim da je to nešto najekološkije što se u tom segmentu trenutno može kupiti.

Kada se dogodine u Mercedes-Benz C-klasu (W/S 205) počne ugrađivati novi dizel OM 654 zapremine 1.9xx ccm (u stvari znam koje cifre idu na mjestu xx, ali ne smijem napisati), bit će slične ili nešto bolje vrijednosti (više kW najveće snage, manje g/km CO2).
Ova trica se tako lijepo vozi, cita misli. Bas me interesuje da li Alfa moze dobaciti blizu sto se tice osjecaja za volanom. Jer mislim da od ovoga bolje nema. Cak ni s upravljanjem na sva 4.
mali_milojica

#2371 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Image
Neko je na FB stavio ovu sliku. Momak iz ST na jednom drugom forumu ima veoma pouzdan izvor u FCA i rekao mu je da je najebao ko je ovo stavio. Bice jos varijacija snage,motora,pogona i mjenjaca,ali ovo je za sad.
Automatik je ZF 8HP druge generacije kakav trenutno iskljucivo koristi BMW i imao je ekskluzivu.

@dire
Vjerovatno ce to liciti na BMW,jer nije tajna da su u toku razvoja na Alfinoj testnoj stazi M3,320d i 328i odvrtili bezbroj krugova.
Seawolf

#2372 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

Je li ovo znači da će postojati dvije različite izvedbe 2.9 QV-a, sa automatskim (automatizovanim) mjenjačima, jedna sa 8-stepenim ZF-om i sa 490 PS (označena šifrom 620.QRV.0), i druga sa 7(6)-stepenim DCT-om i sa 500 PS (označena šifrom 620.QRT.0)?
mali_milojica

#2373 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:Je li ovo znači da će postojati dvije različite izvedbe 2.9 QV-a, sa automatskim (automatizovanim) mjenjačima, jedna sa 8-stepenim ZF-om i sa 490 PS (označena šifrom 620.QRV.0), i druga sa 7(6)-stepenim DCT-om i sa 500 PS (označena šifrom 620.QRT.0)?
Izgleda da da. Ne pitaj me zasto :roll:
Mene cudi da ce i manuelna imati 500 KS,jer je na predstavljanju receno da ce imati 510. Nije neka razlika,ali nisu dosljedni. Zanimljivo je da nema benzinca ispod 200 konja i da nema nijedan izmedju 280 i onog najjaceg od 500,prevelike rupe u ponudi,vjerovatno ce biti nesto poslije. Cim saznam nesto vise,naravno da cu postaviti.
Seawolf

#2374 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:
Seawolf wrote:Je li ovo znači da će postojati dvije različite izvedbe 2.9 QV-a, sa automatskim (automatizovanim) mjenjačima, jedna sa 8-stepenim ZF-om i sa 490 PS (označena šifrom 620.QRV.0), i druga sa 7(6)-stepenim DCT-om i sa 500 PS (označena šifrom 620.QRT.0)?
Izgleda da da. Ne pitaj me zasto :roll:
Mene cudi da ce i manuelna imati 500 KS,jer je na predstavljanju receno da ce imati 510. Nije neka razlika,ali nisu dosljedni. Zanimljivo je da nema benzinca ispod 200 konja i da nema nijedan izmedju 280 i onog najjaceg od 500,prevelike rupe u ponudi,vjerovatno ce biti nesto poslije. Cim saznam nesto vise,naravno da cu postaviti.
Na zvaničnim web stranicama piše da Giulia QV sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem ima 510 PS:

Image

A toliku snagu motora će sigurno imati i sa ZF-ovim 8-stepenim automatskim mjenjačem, jer za taj mjenjač 600 Nm obrtnog momenta nije problem.

Ne vjerujem da će u Alfi zbog 10 PS, dopustiti da najsnažniji serijski automobil u ovom segmentu, stoji usamljen na vrhu.

Izvedba sa DCT automatizovanim mjenjačem (ako je bude bilo) će, moguće, imati nešto manju najveću snagu i obrtni moment, zbog ograničenja u veličini obrtnog momenta koju taj mjenjač može da prenese.
ElRe

#2375 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Sve ove varijacije snage na QV verziji znace da je Giulia jos daleko od konacnog proizvoda. Ne znam ni jednu ozbiljnu firmu koja se kocka sa ugledom kako to radi FCA. Bolje da su rekli Giulia dolazi 2017. i dovidjena. Ovako model predstavljan sredinom 2015. stalno se pojavljuju nove vijesti i konfuzije na netu sto za prodaju nikako ne moze biti dobro.
Bojim se da ovo nece izaci na dobro.

Da dodam jos i da automobil gubi na aktuelnosti i svjezini. Dok FCA implementira sve novosto na Alfi, konkurencija ce to vec uveliko implementirati.
Last edited by ElRe on 16/11/2015 11:13, edited 1 time in total.
Post Reply