Stadion reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U kojem gradu bi trebala biti uradjena izgradnja/rekonstrukcija stadiona?!

Sarajevo
357
56%
Mostar
24
4%
Zenica
154
24%
Tuzla
35
6%
Jajce
15
2%
Bihac
8
1%
Banja Luka
21
3%
Travnik
9
1%
Brcko
7
1%
nesto drugo (navedite)
6
1%

Total votes: 636

Stari

#2351 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Stari »

vjerovatno je suplja prica ..ali onaj spiker sinoc na BH1 ...otprilike je zvucao kao da je sve to vec odavno gotova stvar....nesto kao, da bi radovi trebali otpoceti nekako s proljeca ...a da bi se vec na jesen trebalo igrati na prosirenom Bilinom Polju ... :D nije precizirao doduse o kojoj bi se to kalendarskoj godini trebalo raditi (lunarnoj ili solarnoj svejedno) ... u svakom slucaju: rekao je da ce nesto biti ...
Eborg

#2352 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Eborg »

andr0id wrote:Ovaj dosao pricati o kulturi u bosni.. haha daj covjece, ne trosi nam vrijeme oko toga.. Kod nas nema kulture! I ono sto je ima, kao da je i nema. Tako da cemo bezveze pricati..

@Eborg, bolje receno, nemamo pojma ni ja ni ti ko ce finansirati bilino polje. To cemo saznati do proljeca nadam se.. ako Bog da.. tako da necu ni na to trositi vrijeme.. Svi imamo neke informacije, i te iste prenosimo na forume.. hoce li ili nece, nemas pojma, kao ni ja..

P.S ako cemo realno, volio bih da to uradi opcina zenica.. i huso smajlovic.. da poslije ne bude prica o donacijama.. a uostalom, ne interesuje me tko ce finansirati, samo neka se uradi.
Slažem se, ali opet ne treba bacati u eter svaku (dez)informaciju koja ispliva. FIFA uopće nije nadležna za takve stvari, oni su skoro pa čista administracija postali, sve dakle pada na kontinentalne saveze, u našem slučaju UEFA-u. Tek ponekad FIFA uleti ako osjeti stratešku važnost (npr. centar FSJ u Staroj Pazovi, UEFA i FIFA su platile 60% a ostatak FSJ i vjerovatno lokalna zajednica, ukupna vrijednost projekta oko 14 miliona EUR).

Ne znam da je UEFA ikad ijedan stadion (a pogotovo klupski) obnovila od svog novca tek tako. Stadion "Goal" u Orašju je projekat koji je namijenjen razvoju fudbala i novac za isti je dobilo više saveza ako ne i svi. Ista stvar je i za UEFA trening centar na Crkvičkom brdu.

Da je to tako lahko HNS, koji ima mnogo veći ugled, veze pa i praksu boljeg lobiranja od našeg saveza, napravio nešto od onog rugla u Zagrebu i/ili tražio da ulete za izgradnju novog stadiona na Kajzerici. HNS i Zagreb sigurno imaju 10-15 puta više novca od nas.

Dakle, teoretski je moguće, ali da UEFA i FIFA daju 5 miliona EUR tražit će da NFSBiH i općina Zenica daju makar 2-3 miliona EUR a toliko nemaju ni jedni ni drugi na raspolaganju.

Može se uraditi rekonstrukcija južne i/ili sjeverne tribine ako se napnemo baš ali to treba uraditi samo pod uslovom da se sa Savezom zaključi dugoročni ugovor korištenja stadiona od minimalno 2-3 naredna ciklusa i da se općini ili čije je već vlasništvo stadion isplaćuje procenat od prodatih karata (npr. 5-10%) za razliku od fiksne cijene od 10.000 KM ili koliko već. Na taj način će investicija biti opravdana, Zenica će vratiti dio sredstava i dobiti veći stadion a i prihodi Saveza će biti veći.

Raditi bilo šta bez pismenog ugovora sa Savezom je suludo. Najgore bi bilo uložiti novac pa opet vidjeti neke utakmice reprezentacije na drugom stadionu. Da se razumijemo, nema ništa loše u tome i to je i poželjna stvar, ali u kontekstu zeničke investicije je apsolutno loša stvar i bacanje novca. Držati nekoga za riječ "ma igrat će se u Zenici" je suludo.
elcaliente

#2353 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by elcaliente »

I mene je ovo uvijek cudilo da raja na forumu postavlja pitanje kada ce sjedista biti oznacena itd. Znam da ima vec par godina kako su sjedista oznacena i da na kartama pise koji je red i koje sjediste.
oglo

#2354 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

ako ce se vec zenica ponovo zaduzivat radi stadiona koji se prosiruje samo za potrebe reprzentacije onda bi morali zahtjevati neki garant od komiteta da ce reprezentacija tu igrat minimalno 10 godina pa i vise
Eborg

#2355 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Eborg »

@elcaliente: Kao što je to princip i u pravu - nije problem donijeti zakon već provesti ga u punom obimu, isto je i sa stolicama - nije problem označiti iste (ako već nisu) već imati dovoljan broj redara koji će se pobrinuti da se to zaista i poštuje. E sad ti zamisli koliko ti redara treba koji će se raspravljati sa ljudima svakakvih backgrounda da ne mogu sjediti gdje žele već gdje im je označeno iako "niko me nije pitao da se pomjerim". Nakon 4-5 utakmica gdje ćeš biti izbačen sa stadiona zbog takvih stvari bi se stvari dovele u normalu ali bi i navijači počeli da pljuju po savezu i redarima dok ne bi naučili. Trebalo mi minimalno 50-60 dodatnih redara na onoliku masu ljudi i konstantno upozoravanje da će biti izbačen ko nije na svom mjestu. Ali to bi zahtijevalo i drugačiju prodaju karata, što online, što uvođenje softwarea u Centrotrans i ostala prodajna mjesta za to (kao kada ideš u kino recimo i biraš mjesto).

@oglo: To sam upravo i rekao. Zadržavanje reprezentacije nije samo lokalpatriotska priča već strateški cilj Zenice. Prvo je tu promocija grada a drugo i prihodi. Ipak ostane fina svota u Zenici, uvijek će neko platiti parking, popiti sok, pivu, pojesti ćevape, platit će se policija, hitna i security itd. Više je to "ulaganje u turizam" nego čišćenje Vranduka, pošumljavanje Smetova i šta sve već ne.
elcaliente

#2356 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by elcaliente »

@eborg. Ma 1000 redara nebi bilo dovoljno kada pijana stoka i ona rulja navali, pa tu bi bilo milion tuca.
Nista jedino ove starije generaicje pobiti a mladzima od osnovne kulturu u mozak maljem utjerivati. :D
Meni se znalo i u kinu par puta dogadzati da neki momci sjednu na mjesta i nece da se pomjere, onda se moras raspravljati, pa ici zaliti se, pa i tu rasprava.
Eborg

#2357 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Eborg »

Ja sam u takvim situacijama za represiju, kakva crna ljudska prava. Nećeš da se pomjeriš? OK, dva security grmalja će te izbaciti sa stadiona pa se žali vodovodu i maši plaćenom kartom.
Chuckie

#2358 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Chuckie »

Halo ba evropejci, ni na Stade de Franceu lani nismo sjedali na numerisana sjedišta već kako ko hoće, samo te redar usmjeri na ulaz sa karte i doviđenja. Najbitnije je da na stadion ne uđe više ljudi nego je sjedećih mjesta i sve je OK.
oglo

#2359 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

Chuckie wrote:Halo ba evropejci, ni na Stade de Franceu lani nismo sjedali na numerisana sjedišta već kako ko hoće, samo te redar usmjeri na ulaz sa karte i doviđenja. Najbitnije je da na stadion ne uđe više ljudi nego je sjedećih mjesta i sve je OK.
jaro mi volimo malo pametovat,glumiot neku becku skolu,kako treba sjedit na numerisanim sjedistiima,kako trava nije pokosena pod konac,jel stolica ima masazer,puno je tih primjera,jel ograda 2m ili 2,5 itd.npr. da je neko nalijepoio na ove stolice racaro niko nebi a rekaoal takav smo mi narod
Alfa159

#2360 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Alfa159 »

Stadion obavezno maknuti iz Zenice, ono vise nije "Grotlo" kao sto je nekad bilo.
Kaze lik sinoc: Pobjeda Zmajeva u Grotlu hahahah pa koje crno grotlo nije se 5 puta kvalitetno navijalo.
Kad se sjetim Portugala i navijanja(portugalaca) e ono je skola za sve a spec i za nas!!!
Nacionalni stadion u Sarajevu naravno!!!
Partijaner

#2361 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Partijaner »

Alfa159 wrote:Stadion obavezno maknuti iz Zenice, ono vise nije "Grotlo" kao sto je nekad bilo.
Kaze lik sinoc: Pobjeda Zmajeva u Grotlu hahahah pa koje crno grotlo nije se 5 puta kvalitetno navijalo.
Kad se sjetim Portugala i navijanja(portugalaca) e ono je skola za sve a spec i za nas!!!
Moze, s uslovom da ti vodis navijanje na Kosevu.
Chuckie

#2362 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Chuckie »

Alfa159 wrote:Stadion obavezno maknuti iz Zenice, ono vise nije "Grotlo" kao sto je nekad bilo.
Ovaj post će pokrenuti opet pokrenuti jučerašnju lavinu.
oglo

#2363 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

jel to ona atmosfera kad cujes papeta protivf rancuske kad dobacuje odbrani da drze benzemu
plagijator1975

#2364 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by plagijator1975 »

oglo wrote:
jel to ona atmosfera kad cujes papeta protivf rancuske kad dobacuje odbrani da drze benzemu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ponosan

#2365 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Ponosan »

Zenica ima sve preduslove da dugo vremena bude sportski centar BIH,osim fantasticne Arene,tu je i ostala mnogobrojna sportska infrastruktura..Bilino Polje ce rekonstrukcijom postati mozda i najbolji stadion u bivsoj Yugi,za pocetak nadograditi sjever i jug u visini zapada i natkriti i eto ga kapacitet nesto vise od 20 000,pa u dogledno vrijeme razmisljati i o rekonstrukciji istocne tribine(ali to zasad sigurno nije prioriritet).. ako na proljece stvarno podje nadogradnja sjeverne i juzne tribine onda cemo septembarske utakmice docekati na jos bljem Bilinom Polju,mozda i u kljucnoj utakmici protiv Slovacke... Zenica ima ubjedljivo najboljeg nacelnika,tako da prica o rekonstrukciji vjerovatno nije suplja prica... Smajlovic je preporodio Zenicu,ucinio je centrom BIH u svakom smislu,nije ni cudo sto je na izborima dobio 65% glasova naroda...Bez obzira sto sam iz Sarajeva,Zenica treba ostati narednih 20 godina dom fudbalske reprezentacije BIH,pa i u kosarci,rukometu,odbojci...
Eborg

#2366 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Eborg »

Ako i bude nešto od te rekonkstrukcije mislim da nije potrebno odmah raditi i krov. Neka se naprave preduslovi za to ali nije neophodno da se odmah i pokrije, veliki su to troškovi.
oglo

#2367 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

R_v_P20 wrote:Sto ne mogu ovih "sarajlijca" koji ne zele da mrdnu iz Sarajeva...pa jebo te da se ja pitam Mostar, Sarajevo, Zenica, Tuzla i u neko normalno vrijeme i Banja Luka bi imali nacionalni stadion na kojem bi reprezentacija igrala , svaka naredna utakmica u drugom gradu po sistemu rotacije! Pa kada mogu ljudi iz SVIH KRAJEVA BOSNE I HERCEGOVINE doci u Zenicu i Sarajevo, vala red je da se i njima dodje. Ne moramo biti zatuljeni kao neki ovdje koji zagovaraju AFH kao jedan jedini stadion reprezentacije.

Ovom izgradnjom bi se osposobili i aerodromiu Tuzli i Mostaru i ne bi bilo nikakvih prepreka...

Nekada, mozda moj sin ili unuk ovo dozivi!
tako je!
da uzmes sve sto je nasljedjeno iz perioda osmanlija,austrougraske,obe jugoslavije nebi dvije zgrade imali
Ingot

#2368 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Ingot »

oglo wrote:
R_v_P20 wrote:Sto ne mogu ovih "sarajlijca" koji ne zele da mrdnu iz Sarajeva...pa jebo te da se ja pitam Mostar, Sarajevo, Zenica, Tuzla i u neko normalno vrijeme i Banja Luka bi imali nacionalni stadion na kojem bi reprezentacija igrala , svaka naredna utakmica u drugom gradu po sistemu rotacije! Pa kada mogu ljudi iz SVIH KRAJEVA BOSNE I HERCEGOVINE doci u Zenicu i Sarajevo, vala red je da se i njima dodje. Ne moramo biti zatuljeni kao neki ovdje koji zagovaraju AFH kao jedan jedini stadion reprezentacije.

Ovom izgradnjom bi se osposobili i aerodromiu Tuzli i Mostaru i ne bi bilo nikakvih prepreka...

Nekada, mozda moj sin ili unuk ovo dozivi!
tako je!
da uzmes sve sto je nasljedjeno iz perioda osmanlija,austrougraske,obe jugoslavije nebi dvije zgrade imali
Sta ti usporedi i osta ziv. Iza 500 godina Turaka su Bosni ostali dzem i pita a iza 40 godina Austro-Ugara prve ceste, zeljeznice i fabrike. I jedni i drugi su bili okupatori naravno ali nigdje veze ovako nesto lupiti.

Samo dignuti jug i sjever na nivo zapada, ne treba natkrivati i to bi bio rock'n'roll zivi :bih: :bih:
poznanik

#2369 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by poznanik »

Ingot wrote:
oglo wrote:da uzmes sve sto je nasljedjeno iz perioda osmanlija,austrougraske,obe jugoslavije nebi dvije zgrade imali
Sta ti usporedi i osta ziv. Iza 500 godina Turaka su Bosni ostali dzem i pita a iza 40 godina Austro-Ugara prve ceste, zeljeznice i fabrike. I jedni i drugi su bili okupatori naravno ali nigdje veze ovako nesto lupiti...

Haj'te djeco na tribine...džaba gazite travu, kad ne igrate :-)
Eborg

#2370 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Eborg »

Da bi se jug i sjever "produžili" na visinu zapada mislim da ne bi bilo dovoljno ići istim nagibom do trenutnih gabarita stadiona već bi se zabasalo u onu zgradu iza juga, odnosno parking iza sjevera. Dakle, mislim da je to nemoguće jer bi užasno puno koštalo.

Moguće je "produžiti" ali ne do tog nivoa.
oglo

#2371 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

Eborg wrote:Da bi se jug i sjever "produžili" na visinu zapada mislim da ne bi bilo dovoljno ići istim nagibom do trenutnih gabarita stadiona već bi se zabasalo u onu zgradu iza juga, odnosno parking iza sjevera. Dakle, mislim da je to nemoguće jer bi užasno puno koštalo.

Moguće je "produžiti" ali ne do tog nivoa.
zapad ima 31 red,sjever i jug po 13 redova a kapacitet po oko 3 000.dovoljno je da se jug i sjever u duplaju i imas povecan kapacaitet za 6 000 sto je sasvim pristojno,a ne dize se skroz na nivo zapada! onda bi primao oko 21-22 000
Ajatolah_

#2372 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Ajatolah_ »

Pa sjećam se da je bilo priče da je ta zgrada kupljena od ne znam koga zbog stadiona.
samo_ti

#2373 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by samo_ti »

EdoI wrote:Pa sjećam se da je bilo priče da je ta zgrada kupljena od ne znam koga zbog stadiona.
ITC.
oglo

#2374 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by oglo »

EdoI wrote:Pa sjećam se da je bilo priče da je ta zgrada kupljena od ne znam koga zbog stadiona.
u vlasnistvu opcine zenica,nekadasnji zenica stan koj je poropao
marokanac

#2375 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by marokanac »

oglo jel po tvojoj matematici 12000+6000=21000 :D
Locked