Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
Hafis
#2351 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa imamo tri komunalna poduzeća, a u stvarnosti ni jedno.
Mostar je po svojoj problematici BiH u malom, i dobro da ikako išta funkcionira.
Mostar je po svojoj problematici BiH u malom, i dobro da ikako išta funkcionira.
- Banksy
#2352 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
nijedno ...
Kakogod, grad je užasno, nevjerovatno prljav, a čini mi se da bi malo privatne, individualne inicijative učinilo mnogo. Da svako očisti ispred svog motela, pansiona, butika, kafane, picerije, prodavnice, bilo bi dovoljno.
Čišćenje plaža Neretve od najlon kesa je već ozbiljniji, ali izvodiv zahvat ...
Jako volim Mostar, ali tužno je to, i sramota, na šta vam grad liči.
Kakogod, grad je užasno, nevjerovatno prljav, a čini mi se da bi malo privatne, individualne inicijative učinilo mnogo. Da svako očisti ispred svog motela, pansiona, butika, kafane, picerije, prodavnice, bilo bi dovoljno.
-
Hafis
#2353 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ni jedan ili nijedan
Izraz ''nijedan'', ''nijedno'' u matematičkom smislu ''nula'' uvijek se piše zajedno
Ali,...hvala dragom Gospodu da postoji uvijek ''ali'', ako želim naglasiiti da nitko od dvojice, trojice ili više njih, recimo u ovom primjeru - nešto ne radi, onda ću koristiti izraz ''ni(ti) jedan.
Budući da je to teški kroatizam po ovdašnjim novobosanskojezičkim ''pravilima'', a ja sam se htio malo ''uvući'' i ispasti BiHističniji ja sam uporabio enklitički izraz ''ni'' umjesto niti.
A inače, nije prljav kako će još biti.
Izraz ''nijedan'', ''nijedno'' u matematičkom smislu ''nula'' uvijek se piše zajedno
Ali,...hvala dragom Gospodu da postoji uvijek ''ali'', ako želim naglasiiti da nitko od dvojice, trojice ili više njih, recimo u ovom primjeru - nešto ne radi, onda ću koristiti izraz ''ni(ti) jedan.
Budući da je to teški kroatizam po ovdašnjim novobosanskojezičkim ''pravilima'', a ja sam se htio malo ''uvući'' i ispasti BiHističniji ja sam uporabio enklitički izraz ''ni'' umjesto niti.
A inače, nije prljav kako će još biti.
-
Itakoto
#2354 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pff, sta kaRes? Da ti ja osistim?! 3 komunalna preduzeca pa nek' ciste. Zasto primaju plate...?Banksy wrote:nijedno ...![]()
... je najcesca reakcija kad nekome kazes ovo gore uz naravno obavezno,
a) da oprostite, spominjanje zenskog roda i
b) postapalica poput "vidi mu glave!?" potpracen opet nekom psovkom (vidi pod a))".
Grad slucaj, grad unikat! Ne daj Boze nikome.
p.s. Zahvaljujem(o) postovanom kolegi Hafisu na besplatnom casu 'rvatskog jezika. Jes' da je opet bio copy-paste prije editovanja - i to na ekavici- ali daj sta das u danasnje vreme, pardon, vrijeme.
-
sanjin_1
#2355 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Onda ne zaboravi dodati i masovnu grobnicu na Rotimlji kao ni onu na Muminovači..a bogami ni onu sa Bivolja Brda....itd..itd..Josip321 wrote:A Doljani, Grabovica?? Kada se sjetiš ovih mjesta, dodati ću ti ih još nekoliko.RED SKY wrote: Mostar-Bošnjaci 614
Hrvati
Mostar 95
Konjic 92
Jablanica 42
Prozor 39
Bugojno 90
Vitez 91
Travnik 68
Zenica 53
Ukupno 570
Veliš Doljani ? Pa šta si ti misilio jadan nisi bio da morete pobiti civile a da će vas neko gađat hurmašicama sa druge strane? Što to ne spomenu i Soviće "krvi ti iz nosa" ? Ili hoćeš da ti krenem ljepiti dokumentaciju sa Tutinog suđenja ?
-
Poezija
#2356 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Sve radnje propadoše i sada svi putevi vode u Mepas.
ima li išta od gradske dvorane, koje se tu pranje novca samo desilo, a nije ni u Sjevernom završen onaj vanjski stadion, nisu se stolice postavile, čak se ne igra ni gradski turnir već 6 - 7, ako ne i više godina.
Grad je doslovno mrtav u 23:00. Jedino ljetost malo u starom dijelu i to je to. Vrhunac su pjevaljke srbskih pevačica koje dolaze na bazene u čomora. Ništa se ne radi na dizanju kulture.
U nas se u vladi čekalo da se razbiju oni starinski drveni prozori, gledam danas pvc stavljen i ispred nje zaštita kao zatvor, ljudi jedva dočekali da im razbiju to, da imaju bolje. Nadam se da će krivično pronaći svaku osobu koja je palila i bacala kamenje na tu zgradu, barbarstvu nije mjesto u jednom gradu.
ima li išta od gradske dvorane, koje se tu pranje novca samo desilo, a nije ni u Sjevernom završen onaj vanjski stadion, nisu se stolice postavile, čak se ne igra ni gradski turnir već 6 - 7, ako ne i više godina.
Grad je doslovno mrtav u 23:00. Jedino ljetost malo u starom dijelu i to je to. Vrhunac su pjevaljke srbskih pevačica koje dolaze na bazene u čomora. Ništa se ne radi na dizanju kulture.
U nas se u vladi čekalo da se razbiju oni starinski drveni prozori, gledam danas pvc stavljen i ispred nje zaštita kao zatvor, ljudi jedva dočekali da im razbiju to, da imaju bolje. Nadam se da će krivično pronaći svaku osobu koja je palila i bacala kamenje na tu zgradu, barbarstvu nije mjesto u jednom gradu.
-
Poezija
#2357 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Šta je ovo ljudi moji, bolje da je 50 stepeni, nego ova sparina.
-
sanjin_1
#2358 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Susret Hadžić-Erginay: Uskoro aviolinija Istanbul - Mostar
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Cihada Erginaya s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/susret-h ... /140821047
oooooo Turciiiiiiii jeste li pitali "legitimne" i "stonere" da letite
-
Poezija
#2359 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kakva je ovo bitka bila jutros u pet, čim se izbori bliže odmah haos u gradu 
-
parapet
#2360 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
sanjin_1 wrote:Susret Hadžić-Erginay: Uskoro aviolinija Istanbul - Mostar
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Cihada Erginaya s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja.
![]()
Zašto, čemu? Letit će 3 mjeseca i ugasit će se zbog nerentabilnosti i kraj priče...
Nema vam druge nego preko Potoka kraj omraženih "šahara" prema "centrali"...
-
AzerVisoko
#2361 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pratimsanjin_1 wrote:Susret Hadžić-Erginay: Uskoro aviolinija Istanbul - Mostar
![]()
-
Fudo387
#2362 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Palermo druze, mescini on tebi evo nudi kompromis.parapet wrote:sanjin_1 wrote:Susret Hadžić-Erginay: Uskoro aviolinija Istanbul - Mostar
![]()
Zašto, čemu? Letit će 3 mjeseca i ugasit će se zbog nerentabilnosti i kraj priče...
Nema vam druge nego preko Potoka kraj omraženih "šahara" prema "centrali"...
-
palermo
#2363 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ma dobri moj Fudo, treba mu se matere najebati, i svašta mu na forumu izgovoriti.....ha, pa ja.....Fudo387 wrote:
Palermo druze, mescini on tebi evo nudi kompromis.
Nego, ozbiljno pitam, nisam nešto upućen, poleti li ovaj avion za Istanbul.......znam da za Rim lete iz Mostara
-
155_mm
#2364 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
kolega palermo o cemu ovaj? o kako idu ovi pregovori na lokalu? sta prica carsija?
Arnautović: Nedopustivo da ponovo imamo odgođene izbore u Mostaru
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Arnautović izjavio je danas da je nedopustivo da ponovo imamo odgođene izbore u Mostaru, "samo iz uskostranačkih interesa dvije vladajuće strukture".
- Vladajuće elite na lokalnom nivou grada Mostara, koje intenzivno kao dogovaraju nekakvo rješenje, treba kazati javno, nisu odgovorne za provedbu presude Ustavnog suda BiH. To je nadležnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - kazao je Arnautović, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Izbori: etničko predstavljanje zamijeniti građanskim".
Pogreška treće vrste
Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH mora provesti presudu Ustavnog suda kroz donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, odnosno kroz definiranje novih odredbi u Izbornom zakonu umjesto onih koje je Ustavni sud svojom presudom ukinuo.
No, tvrdi on, vještom zamjenom teza, „vladajuće elite na državnom nivou, prije svega vladajuće stranke SDA i HDZ, ovo pitanje su tobože prepustili odborima svojih političkih stranaka na lokalnom nivou u Mostaru 'kako god se oni dogovore'".
- Ovdje se radi o pojavi koju mi politolozi označavamo pojmom "pogreška treće vrste". Dakle, metoda se ispravno koristi, metoda pregovaranja, dogovaranja, ali je problem apsolutno pogrešno definiran. Dakle, problem je sad postavljen u javnosti da se radi o teritorijalnoj reorganizaciji Grada Mostara, stvaranjem dvije ili više općina itd. - kazao je Arnautović novinarima prije početka sesije, dodajući da to nije problem presude.
Ističe da presuda uopće ne govori o teritorijalnoj organizaciji grada Mostara.
Zamjena teza
- Presuda Ustavnog suda govori o jednakosti biračkog prava u gradu Mostaru i to je ono što se treba promijeniti. Moja je sugestija da se hitno preduzmu dva koraka, a to je omogućavanje konačno izbornog procesa u Mostaru kako bi dobili novo Gradsko vijeće. To Gradsko vijeće treba da učini drugi korak, a to je da usvoji novi Statut Grada Mostara, potpuno novi ili izmjene i dopune postojećeg - sugerira Arnautović.
Dodaje da se „tada može govoriti o eventualnoj teritorijalnoj reorganizaciji grada Mostara, uključujući i u toj lokalnoj samoupravi administrativni nivo ispod nivoa grada".
- Ali to je drugo pitanje, dakle to je potpuno zamjena teza. Ovdje se mora provesti presuda Ustavnog suda i provesti izbori za grad Mostar, Gradsko vijeće, uključujući i rješenja koja će osigurati rotaciju na mjestu gradonačelnika i svakako uključenost u tim pozicijama dogradonačelnika iz onih naroda koji ne budu na mjestu gradonačelnika - smatra Arnautović.
Podsjećajući na činjenicu da je 2016. izborna godina i da se lokalni izbori održavaju u oktobru, Arnautović je kazao da bi bilo logično da su sve izmjene Izbornog zakona izvršene u neizbornoj godini, "jer ovo nisu izbori samo za jedne, nego izbori za sve učesnike i za birače koji trebaju znati pravila igre u neizbornoj godini".
- Mislim da bi do dana raspisivanja izbora, a to je početak maja, bio optimalan rok da se izvrše izmjene u Izbornom zakonu BiH - zaključio je Arnautović.
- tandmand
#2365 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kakav je stav običnih ljudi u Mostraru, vezano za podjelu na dvije općine?
Dnevni list
Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka
Oštre reakcije na pregovore SDA i HDZ-a i izjave Bakira Izetbegovića stigle su iz SDP-a. U ovoj stranci misle da je podjela Mostara već dogovorena.
”Grad Mostar nalazi se pred definitivnom podjelom na bošnjački i hrvatski geto koji će dijeliti Neretva. O tome jasno svjedoči istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je poručio kako će se grad Mostar podijeliti na hrvatsku i bošnjačku općinu, a da će te općine onda činiti “jedinstven” grad. Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21.vijeka i bio bi to jedini grad u Europi koji je formalno podijeljen po etničkom principu. Predsjednik SDA poslao je još jednu opasnu i retrogradnu poruku tvrdnjom kako je ovaj plan za Mostar “bošnjačka ponuda”!? Nije nam jasno iz čega on misli da crpi legitimitet davanja ponuda u ime cijelog naroda, ali nam je sasvim jasno da se na taj način Bošnjaci od strane lidera SDA svode na plemensku zajednicu”, poručili su iz SDP-a.
Iz ove stranke dodaju da SDA želi zajedno sa HDZ-om dovršiti komadanje BiH podjelom Mostara po etničkoj, ratnoj granici, što je uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela.
- Smail Aga Cengic
#2366 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
SDA je Mostar i Hercegovinu halalila jos 1992.godine jer se ne uklapa u Alijinu viziju bosanske Palestine, bilo je tu jos dijelova BiH koji su se neplanirano odbranili od agresora...
otvorite narode oci...
otvorite narode oci...
- Ali Kemal
#2367 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mislim da je ovo pametan potez i paradoksalno, ali to je jedini način da se ujedini Mostar.tandmand wrote:Kakav je stav običnih ljudi u Mostraru, vezano za podjelu na dvije općine?
Dnevni list
Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka
Oštre reakcije na pregovore SDA i HDZ-a i izjave Bakira Izetbegovića stigle su iz SDP-a. U ovoj stranci misle da je podjela Mostara već dogovorena.
”Grad Mostar nalazi se pred definitivnom podjelom na bošnjački i hrvatski geto koji će dijeliti Neretva. O tome jasno svjedoči istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je poručio kako će se grad Mostar podijeliti na hrvatsku i bošnjačku općinu, a da će te općine onda činiti “jedinstven” grad. Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21.vijeka i bio bi to jedini grad u Europi koji je formalno podijeljen po etničkom principu. Predsjednik SDA poslao je još jednu opasnu i retrogradnu poruku tvrdnjom kako je ovaj plan za Mostar “bošnjačka ponuda”!? Nije nam jasno iz čega on misli da crpi legitimitet davanja ponuda u ime cijelog naroda, ali nam je sasvim jasno da se na taj način Bošnjaci od strane lidera SDA svode na plemensku zajednicu”, poručili su iz SDP-a.
Iz ove stranke dodaju da SDA želi zajedno sa HDZ-om dovršiti komadanje BiH podjelom Mostara po etničkoj, ratnoj granici, što je uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela.
Dvije opštine, pa šta, kao da je kraj svijeta, ne znam zbog čega? Zar nije bolje umjesto podmetanja jedni drugima da se onda te dvije opštine/općine bace na posao, ekonomiju, da se takmiče u privlačenju investitora i svega ostalog. Da bude neki pozitivni rivalitet i partnerstvo zasnovano na real-politici.
Ovo što se dešavalo do sada u posljednjih 20-tak godina, jednostavno ne daje nikakve pozitivne rezultate.
I Sarajevo ima više opština, Stari Grad je oduvijek bio jednonacionalna opština, pa se nije niko bunio.
Za Mostar je kranje vrijeme da krene naprijed
-
155_mm
#2368 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
pa ako je stvarno tako da su pustali lokalcima da se dogovore onda to pozdravljam. pa kako se dogovore. izgleda da je podjela neminovna. mislim da je vise forsira HDZ nego SDA mada i njoj nije bas toliko strana. HDZ je dobio sok kad je popis pokazao da pored svih napora u zadnjih 20 godina nisu uspijeli preci 50% u mostaru. i sad moraju pod hitno izgurati podjelu jer se ne zna sta neki popis za 20 godina moze pokazati. kada vise ne bude aluninijuma.
ako na kraju bude to rijesenje sa dvije opstine mislim da bi granica trebala da ide polovinom aerodroma. tako da je aerodrom medjuopstinski.
ako na kraju bude to rijesenje sa dvije opstine mislim da bi granica trebala da ide polovinom aerodroma. tako da je aerodrom medjuopstinski.
- CSKA
#2369 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Jel to stvarno oni hoce da ozakone podjelu Mostara na dva dijela.
Haha,joj koji supljatori iz Sarajeva.
Nema promjenje dok se ne pojave nove politicke snage,samo mislim da ce onda narod biti naviknut na torove.
Sada jos ima dosta ljudi koji je zivio u bivsoj Jugi,predratnoj BiH pa zna kako je bez podjela.Ali za 30-40 godina...bice naviknuti na moje,tvoje...
Haha,joj koji supljatori iz Sarajeva.
Nema promjenje dok se ne pojave nove politicke snage,samo mislim da ce onda narod biti naviknut na torove.
Sada jos ima dosta ljudi koji je zivio u bivsoj Jugi,predratnoj BiH pa zna kako je bez podjela.Ali za 30-40 godina...bice naviknuti na moje,tvoje...
- asurbanipal
#2370 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Smail Aga Cengic wrote:SDA je Mostar i Hercegovinu halalila jos 1992.godine jer se ne uklapa u Alijinu viziju bosanske Palestine, bilo je tu jos dijelova BiH koji su se neplanirano odbranili od agresora...
otvorite narode oci...
Mogao je Mostar završiti i gore da je bilo po planu minder političara. Brkanje dogovora i plana je bila saradnja ABiH sa Srbima, zato su nam poslije iz Sarajeva poslali Drekovića.
- Smail Aga Cengic
#2371 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Tuzla, Mostar i Krajina su neplanski ostali...Podrinje se malo drzalo i zato su pusteni srbima 1995. godine. Ali polako istice vrijeme i minderasima...asurbanipal wrote:Smail Aga Cengic wrote:SDA je Mostar i Hercegovinu halalila jos 1992.godine jer se ne uklapa u Alijinu viziju bosanske Palestine, bilo je tu jos dijelova BiH koji su se neplanirano odbranili od agresora...
otvorite narode oci...
Mogao je Mostar završiti i gore da je bilo po planu minder političara. Brkanje dogovora i plana je bila saradnja ABiH sa Srbima, zato su nam poslije iz Sarajeva poslali Drekovića.
-
tutku
#2372 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Nova SDA podvala sa satro rjesavanjem problema Mostara, mislim da ovo nije nikakvo rjesavanje, opet voda na mlin Dragana Covica. Bakir pristaje na neke fiktivne dvije LS jedinice, sto je samo po sebi rusenje grada, odnosno priznavanje svega onoga sto je na sceni. S druge strane, nisam stigao pogledati koji su to konkretni koraci koje bi poduzele stranke koje su se usprotivile ovom prijedlogu sda-hdz, nadam se da ostali imaju nesto osim isprazne price o jednom Mostaru.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2373 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
čujem da izbora nisu imali od 2008
koji cirkus
zaista se to pothitno treba riješiti
zaista se to pothitno treba riješiti
-
hizo ramidovic
#2374 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
drekovic jebijo naj bolji naj strucniji general armije bih koije imo naj bolje planove ida ni je bilo njega palabi cjela bih zatomuse umostaru treba spomenik podicasurbanipal wrote:
- Smail Aga Cengic
#2375 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Dignuce mu Aco Vasiljevic spomenik do neba...uzmi, bote, knjigu i uci malo, edukuj se, manje farme, kahvi carsijskih i facebooka, smiju nam se u lice svi koliko smo kao nacija nepismeni jer su vecina takvi kao ti..hizo ramidovic wrote:drekovic jebijo naj bolji naj strucniji general armije bih koije imo naj bolje planove ida ni je bilo njega palabi cjela bih zatomuse umostaru treba spomenik podicasurbanipal wrote: