Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
affidavit

#2351 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Drage moje prijateljice,
Kako sam i obećala javljam se ponovo. Naime prije ne znam više ni koliko dana sam vas pitala za prve simptome trudnoće, i ostalo mi je da sačekam mjesečnicu koja se trebala desiti najkasnije jučer. I eto, sačekala sam da prođe i taj dan, međutim, već nekada u petak sam vidjela na toaletnom papiru neki smeđkast trag, on se pojavio i u subotu i nedjelju, u nedljelju je bio baš trag na dnevnom ulošku. U ponedjeljak i utorak sam cijelo vrijeme imala osjećaj kao da će da se desi mjesečnica, naime taj smeđi iscjedak je meni veoma često uvod u mjesečnicu, pa sam mislila da je to to, nema više dileme da sam trudna. Da, u ponedjeljak i utorak je taj trag bio više onako crn i bio je obilniji, to me iskreno malo uplašilo. Eto, danas sam odlučila da uradim i test, jer mjesečnice ipak nema. Nisam mogla više da čekam, otišla sam u apoteku i kupila neki obični GraviGnost. Eto, na kraju sam odlučila da ga radim na poslu :-). Prvi put radim ovakav test, ruke su mi se tresle, preletim brzo uputstvo, namočim testić u čašu urina, i onda, sam usljed tog adrenalina zaboravila vratiti poklopac i položiti ga vodoravno. Elem uradila sam to tek nakon par minuta, i sad imam samo jednu jakooooooooo blijedi liniju na onom dijelu gdje treba da se ukaže ta crta. Vjerovatno se ovaj test ne može držati za važeći, ali, sad će pauza pa ću da napravim jedan ponovo. Ne znam sad sam smiješna sama sebi :mrgreen: .
Eh, sad i testovi su nepouzdani, uradiću ja jedan ipak kući jedan ujutro sa prvim urinom jer tad bi trebala biti najveća koncentracija hcg hormona, a prije toga ću još jedan na poslu. :D Koliko vidljiva ova linija treba uopšte da bude, znam da tamo piše da može biti i malo blijeđa, ali nemam sad ovdje nikog koga bi pitala za mišljenje. Joj, bila bih presretna da JESAM, a s druge strane ovaj iscjedak ne prestaje. :sad: Nema ga puno, ali je tu.
Da vas više ne smaram, javim se poslije pauze, nadam se da ću ovaj put biti u stanju da uradim test kako valja. :-D

Da, samo ću još ovo da vas pitam, da li jemoguće da je ovaj iscjedak impantacijsko krvarenje, jeste li ga vi imale?
Alhemicarkaa

#2352 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Meni je bilo identično, iscjedak, uvjerena da ću dobiti, slaba blijeda linija i otišla doktoru koji je na osnovu bete potvrdio trudnoću i odmah mi uključio utrogestan tri puta dvije vaginalno. Zato trk doktoru. Po svemu sudeći ti si trudna, čestitam! :-D
affidavit

#2353 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:Meni je bilo identično, iscjedak, uvjerena da ću dobiti, slaba blijeda linija i otišla doktoru koji je na osnovu bete potvrdio trudnoću i odmah mi uključio utrogestan tri puta dvije vaginalno. Zato trk doktoru. Po svemu sudeći ti si trudna, čestitam! :-D
Stvarno? Joj, niko sretniji od mene ne bi bio. :) :) :) :) Nisam sigurna da će me doktor moći primiti danas. Nazvaću ga u svakom slučaju.
Alhemicarkaa

#2354 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Vidi, test može biti lažno negativan, ali vrlo vrlo rijetko, skoro nikako lažno pozitivan. S obzirom da kućni testovi nisu osjetljivi na manje količine bete u urinu, linija može biti blijeda, kod mene je bila jedva vidljiva. I dosta žena ima taj iscjedak u vrijeme mjesečnice kad su trudne. Nek te ne zabrinjava pretjerano, ali svakako konsultuj ljekara, to je pod obavezno! Najjeftinije ti je betu uraditi u Al Tawilu, 20 km, gotovo za pola sata. Na DIPu se dugo čeka, nemaju reagenasa i tako to, naša posla. Teško će ti doktor UZV sad utvrditi trudnoću, ali terapiju će ti sigurno neku dati. Samo opušteno i uživaj. Imaš li kakvih bolova?
mericak

#2355 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

U prvih par mj.trudnoce ti se, za vrijeme kad bi trebala krvariti, moze javiti iscjedak, cak i blago krvarenje i to ti je nesto najnormalnije.A linijica je i meni bila svijetla, jedva je golim okom vidjeh i evo me u 6.mj.trudnoce! Tako da: CESTITAM! Nista nije ljepse od zeljene i prizeljkivane trudnoce...Uzivaj i ne sekiraj se i slobodno provjeri kod dr. :-D
affidavit

#2356 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

mericak wrote:U prvih par mj.trudnoce ti se, za vrijeme kad bi trebala krvariti, moze javiti iscjedak, cak i blago krvarenje i to ti je nesto najnormalnije.A linijica je i meni bila svijetla, jedva je golim okom vidjeh i evo me u 6.mj.trudnoce! Tako da: CESTITAM! Nista nije ljepse od zeljene i prizeljkivane trudnoce...Uzivaj i ne sekiraj se i slobodno provjeri kod dr. :-D
Hvala vam, baš ste me obradovale. Kupila sam još jedan test, sad je neki PrimaStick, pa cu da ponovim, nadam se da se necu razocarati. Od uzbuđenja sad ne mogu piškiti ponovo. :D
affidavit

#2357 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:Vidi, test može biti lažno negativan, ali vrlo vrlo rijetko, skoro nikako lažno pozitivan. S obzirom da kućni testovi nisu osjetljivi na manje količine bete u urinu, linija može biti blijeda, kod mene je bila jedva vidljiva. I dosta žena ima taj iscjedak u vrijeme mjesečnice kad su trudne. Nek te ne zabrinjava pretjerano, ali svakako konsultuj ljekara, to je pod obavezno! Najjeftinije ti je betu uraditi u Al Tawilu, 20 km, gotovo za pola sata. Na DIPu se dugo čeka, nemaju reagenasa i tako to, naša posla. Teško će ti doktor UZV sad utvrditi trudnoću, ali terapiju će ti sigurno neku dati. Samo opušteno i uživaj. Imaš li kakvih bolova?
Izvini, zaboravila sam odgovoriti, nemam bolove, jučer sam imala neke blage grceve slične kao kod mjesečnice, a nazvaću i Al Tawila za betu, nakon što ponovim test. Hvala vam još jednom. :)
Aurora_25

#2358 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

@affidavit sigurna sam da si u drugom stanju :-D Cestitam! Test je isto i kod mene pokazao blijedu liniju jedva vidljivu, iako je stajao vodoravno.. ali javni nam sta je pokazao i drugi test :thumbup: Divota!
affidavit

#2359 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Aurora_25 wrote:@affidavit sigurna sam da si u drugom stanju :-D Cestitam! Test je isto i kod mene pokazao blijedu liniju jedva vidljivu, iako je stajao vodoravno.. ali javni nam sta je pokazao i drugi test :thumbup: Divota!
Evo, uradila sam i drugi test, koristila sam Primastick i tamo piše da se sačeka 5 min, i nakon 5 min nema linije. Bilo mi je žao baš kao da me neko hladnom vodom polio i još 100 puta gore, i tako ja stavim taj štapić u džep sjednnem i samo što ne počnem plakati, još jednom pogledam, kad opet jeeeeedva vidljiva linija, znači u 11:45 je trebao pokazati rezultat i linije nije bilo i onda u 12:00 jedva vidljiva linija. A znači stavila sam ga u džep haljine i stajao je uspravno. Ne znam šta da mislim, sad sam se skroz razočarala, na uputstvu piše da se rezultat ne može smatrati validnim nakon 30 min jer onda ako nije bio pozitivan može postati, ali eto nije prošlo pola sata. Možda sam stvarno jutros bila previše optimistična sa onom jednom jako blijedom. :(
radenska

#2360 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma ti si garant trudna hehe. Ja isto imala smedjkast trag, doduse jedno jutro samo i nisam ni obracala paznju. Test radila jednom u 4 poslijepodne, jednom u 8 navecer i oba puta blijeda linija. Ujutro radila i zamalo nisam umrla kad sam vidjela da se ne pojavljuje crtica. Medjutim ona dosla nakon 10 min. Sve je to validno, jos je to pocetak.
ciki4

#2361 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Da se ne mučiš više, nazovi dr. i otiđi na pregled. Ne bi da te strašim ali ja sam prije 2,5 god. imala blijedu crtu i smeđi, sve tamniji iscjedak i radilo se o vanmateričnoj :( . Nadam se da kod tebe to nije slučaj, da je trudnoća o.k. samo još beta mala, ali za svako slučaj, čisto da budeš mirna, javi se doktoru. Puno sreće!

radenska, ja bila jučer na pregledu, vidi se plod al nea otkucaja srca :sad: .
Naravno da se možeš naručiti na pregled, a folnu pij obavezno. pozzz
affidavit

#2362 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

radenska wrote:Ma ti si garant trudna hehe. Ja isto imala smedjkast trag, doduse jedno jutro samo i nisam ni obracala paznju. Test radila jednom u 4 poslijepodne, jednom u 8 navecer i oba puta blijeda linija. Ujutro radila i zamalo nisam umrla kad sam vidjela da se ne pojavljuje crtica. Medjutim ona dosla nakon 10 min. Sve je to validno, jos je to pocetak.
Hvala, tako bih voljela da jeste, a i ovaj iscjedak je tu još uvijek, ima ga dosta, i konstantno curi po malo, taman pomislim da je mjesečnica, kad tamo taj iscjedak, baš kao za vrijeme ovulacije, baš ga ima, samo je smeđ. Ne znam sad šta da radim, da li da zovem dr. (inače sam kod Divanovića), ali ne znam šta da kažem, ili da sama odem i privatno uradim betu i rješim misteriju. Moram li za tu pretragu otići ujutro rano i moram li se konkretno kod Al Tawila naručiti?
affidavit

#2363 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

affidavit wrote:
radenska wrote:Ma ti si garant trudna hehe. Ja isto imala smedjkast trag, doduse jedno jutro samo i nisam ni obracala paznju. Test radila jednom u 4 poslijepodne, jednom u 8 navecer i oba puta blijeda linija. Ujutro radila i zamalo nisam umrla kad sam vidjela da se ne pojavljuje crtica. Medjutim ona dosla nakon 10 min. Sve je to validno, jos je to pocetak.
Hvala, tako bih voljela da jeste, a i ovaj iscjedak je tu još uvijek, ima ga dosta, i konstantno curi po malo, taman pomislim da je mjesečnica, kad tamo taj iscjedak, baš kao za vrijeme ovulacije, baš ga ima, samo je smeđ. Ne znam sad šta da radim, da li da zovem dr. (inače sam kod Divanovića), ali ne znam šta da kažem, ili da sama odem i privatno uradim betu i rješim misteriju. Moram li za tu pretragu otići ujutro rano i moram li se konkretno kod Al Tawila naručiti?
Zvala sam dr. Divanovića, sekretarica mi je rekla da dođem u petak u 8:00, kaže ranije nema ništa slobodno, a i btw rekla mi je tek vam je izostala mjesečnica sačekajte malo, možda je u pravu. :-?
CherryLips

#2364 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Jeste li uzimale prenatal i slicne preparate nakon folne kiseline? Dr mi rekla jos na prvom pregledu da folnu uzimam do 12 sedmice,uopste nije spominjala da onda nastavim sa drugim vitaminskim preparatima tipa prenatal i sl.
Jeste li vi pile te dodatne vitamine?
mericak

#2365 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Da...Meni dr. u pocetku nije htio dati, ali samo zbog moje debljine - strah ga bilo da se previse ne udebljam zbog B vit. Ali u principu, svaki ginekolog ih savjetuje.
CherryLips

#2366 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ma ne znam,ja nisam pretjeran ljubitelj tih boba vitamina,sopam se vocem svaki dan,valjda od tog ima vise koristi nego od tableta...
affidavit

#2367 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Opet ja, oavko bila kod Al-Tawela, i BHCG je 14,5 mlU/ml, sestra mi kaže da mi ne može ništa reći već da ću najvjerovatnije morati ponoviti nalaz, da bi se utvrdilo da li isti raste. Mene samo interesuje, koliku vrijednost sam trebala da očekujem? Ako je manja od 0,5 sestra kaže da može biti sigurna da nema trudnoće. Moram malo proguglati :-D . Vjerovatno sve ovo uzimam previše srcu.
Alhemicarkaa

#2368 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ponovi nalaz, različita su mišljenja o koncentraciji bete u trudnoći, a i to zavisi u kojem trenutku je došlo do oplodnje. Koliko su ti dugi ciklusi? Tako niska koncentracija može značiti i da se radi o biohemijskoj, da je došlo do oplodnje, ali plod se nije "zakačio",, odnosno to je spontani za koji vjerovatno ne bi ni znala da medicina sa svojim nalazima nije napredovala. Sačekaj prekosutra, ako se i desila biohemijska, ne očajavaj, mnogi doktori smatraju da se iza nje vrlo brzo desi prava trudnoća, a i ja samnaišla na potvrdu toga u svojoj okolini. Znaš ono kad starije žene kažu ako ti ciklus počne šarati, tj menstruacija kasniti po par dana ubrzo ćeš ostati trudna. E to je to.
Sretno u svakom slučaju.
nova_korisnica

#2369 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

CherryLips wrote:Ma ne znam,ja nisam pretjeran ljubitelj tih boba vitamina,sopam se vocem svaki dan,valjda od tog ima vise koristi nego od tableta...
nisam ni ja...samo pijem folnu sa jodom, a te vitamine ne pijem jos nista...iako ja jos uvijek povracam pa znam izbaciti to sto pojedem, dakle citaj nema unosa vitamina i slicno...
u biti imas preporuku koliko cega kao trudnica trebas dnevno da uneses...ako to uspijes hranom to je super!! medjutim, ako nisi u stanju da jedes sve ili ako izbacujes to sto pojedes onda nije zgoreg uraditi krvnu sliku, vidjeti sta ti fali pa to malo "podebljati"...
folna se recimo pije jer nije realno da tu kolicinu folne uneses kroz hranu...danas rece jedan ciko da su jagode veoma bogate folnom kiselinom i da ih trudnice trebaju jesti....samo sve dobro perite...
btw, je li se u BiH rade antitijela toksoplasmoze? sta vam doktori po pitanju mesa i mesnih preradjevina sugerisu??
affidavit

#2370 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:Ponovi nalaz, različita su mišljenja o koncentraciji bete u trudnoći, a i to zavisi u kojem trenutku je došlo do oplodnje. Koliko su ti dugi ciklusi? Tako niska koncentracija može značiti i da se radi o biohemijskoj, da je došlo do oplodnje, ali plod se nije "zakačio",, odnosno to je spontani za koji vjerovatno ne bi ni znala da medicina sa svojim nalazima nije napredovala. Sačekaj prekosutra, ako se i desila biohemijska, ne očajavaj, mnogi doktori smatraju da se iza nje vrlo brzo desi prava trudnoća, a i ja samnaišla na potvrdu toga u svojoj okolini. Znaš ono kad starije žene kažu ako ti ciklus počne šarati, tj menstruacija kasniti po par dana ubrzo ćeš ostati trudna. E to je to.
Sretno u svakom slučaju.
Hvala! Ciklusi traju između 23-25 dana. Sekret je sad još više pojačan, pojavilo se i malo krvi, ali sve je još uvijek crne boje i to me malo zabrinjava. Nemam više nade da sam trudna, samo se nadam da nije neki drugi ozbiljan problem. Hvala u svakom slučaju na podršci. :)
mericak

#2371 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Joj, javi nam sta se desava, bas si me zaintrigirala sad...
Aurora_25

#2372 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

Joj i mene si zaintigrirala. Zao mi je sto ovo prozivljavas na ovakav nacin, svaki dan dug ko godina, neizvjesnost ubi. Daj sebi strpljenja malo, nemoj se uzbudjivati previse. Malo me brine taj iscjedak. A iako odes doktoru, bojim se da je isuvise rano da vidi bilo sta. Javi nam se. Sretno!
affidavit

#2373 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

'Jutro!

Samo da vam se zahvalim na podršci, shvatila sam da je forum super stvar kad čovjek prolazi kroz ovakve trenutke. Sinoć sam počela krvariti, još uvijek je oskudno, ali je prisutna krv, tamna je i dalje, i konstantna je. Sutra ujutro idem kod doktora, čisto da provjerim da li ova situacija može biti uzrokovana nekim drugim problemom. Nadam se samo da nije neki problem koji će negativno utjecati na neku eventualnu sljedeću trudnoću. Možda oko svega previše paničarim, ali jednostavno mi je ovo neobična situacija, inače imam jako obilne mjsečnice, i kada se dese, već prvog dana nema sumnje da se desila. Ne znam , ako ništa bilo je fino, bar za trenutak vjerovati da se desilo. :)
ciki4

#2374 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Sretno sutra!
vanad

#2375 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Glavu gore, otidji doktoru sigurnosti radi. Ako ovaj put ne uspije, uspjeti ce sljedeci put. Uh, kad se sjetim kako sam ja nestrpljiva bila kod prve trudnoce. Bukvalno sam oplakala one dvije crte.
Inace evo nas u 37. sedmici. Stomak mi je skoro do zuba. Beba poprijeko. Prosle sedmice se okrenula u pravilan polozaj a ove ponovo nazad u lezeci. Kaze doktorica da mu je ovako ljepse. Musko. Inace mi je stomak radi toga strasno visoko, niti mogu da disem a zgaravica me ubi. Posto mi je druga trudnoca mogu fino porediti i ovo je stvarno ruzan polozaj, vidi se da nije prirodan.
Post Reply