@alibaba
Mislim da se aparat može kupiti online, možda bi bilo dobro da umjesto Černobila mjerimo radijaciju u našoj okolini.
Da, mislim da sam čak negdje i napisao okvirne cijene za turu koju sam imao na Kavkazu, ali evo ponovit ću i napisat za Ukrajinu:
TURSKA-GRUZIJA-ARMENIJA-KARABAH 15 DANA UKUPNO
- vožnja metroom u Jerevanu je 100 drama (35 feninga)
- u Tbilisiju 30 tetri (20 feninga)
- Taksi, 5 kilometara, 1000 drama (3.40 maraka). U Gruziji isto.
- vožnja maršrutkom, 2 sata, 100 km, 6 larija (4 marke). Armenija isto.
- jelo u veoma pristojnom/fancy restoranu 2000 - 4000 drama (7 do 14 maraka, uključujući piće, glavno jelo, desert)
- prijevoz Tbilisi-Jerevan, 5 sati, oko 350 kilometara, 35 gruzijskih larija (24 marke). U većem autu, veoma ugodno.
- lokalno pivo 0.5l, 600 drama (2 KM, u Gruziji do 3).
- soba za dvoje u hostelu ili apartmanu, 18 maraka dan (i u Jerevanu i u Tbilisiju): veoma pristojni hosteli. Apartmani airbnb ili booking, u centru grada oko 50 maraka za dan.
- bus Istanbul-Batumi (u Gruziji, uz granicu s Turskom), 70 maraka, 22 sata. Za avanturiste.
Letovi iz Istanbula za Tbilisi su česti i jeftini.
Pegasus ima jeftine letove i iz Tbilisija i iz Sarajeva za Istanbul. (do Istanbula 200 KM; povratak kući iz Gruzije 280 KM - ovo je ujedno i najskuplje bilo plus bili su letovi u jednom smjeru što znači da je karta skuplja). Osim ovog ništa drugo nije bilo skupo.
Samo su im popularni klubovi (posebno u Tbilisiju) na nivou naših cijena, tj cijena u Sarajevu tipa mjesta Cheers, Kriterion itd. Na primjer, bili smo u jednom klubu u Tbilisiju (Gallery), jako popularan među strancima (techno partiyi, itd) i platili smo ulaz 10 larija (6,80 KM), a pivo je bilo 5 larija (3,40 KM) što je bilo ubjedljivo najskuplje pivo koje sam platio.
*
1 KM -1,47 gruzijskih larija
1 KM - 290,8 armenskih drama.
UKRAJINA (10 DANA)
- Do Zagreba sam došao preko "Tražim-nudim prijevoz", 30 KM (tražio je 20).
- Zagreb-Budimpešta Flixbus, karta kupljena u zadnjem trenutku 51 KM (inače može se za dosta jeftinije)
- u Budimpešti sam spavao preko Couchsurfinga, ali imate jeftine opcije za smještaj ako vam to ne paše
- Budimpešta-do ukrajinske granice mađarskim vozom: 30 KM
- taksi za prijelaz na ukrajinsku stranu (20 KM; ali me je lik malo zajeb... tako da pregovarajte)
- voz Čop-Lavov 11 KM
- hostel u Lavovu, 18 KM dan (stan oko 40-50 KM)
- ručak s pićem u pristojnom mjestu
maksimalno 15 KM
- voz do Kijeva oko 15 KM u jednom smjeru
- airbnb stan u centru Kijeva (solo), 50 KM dan
- tura po Černobilu oko 110 KM (imate i skuplje, jeftinije teško) za dan
- metro u Kijevu košta 48 feninga
- Uber taksi, vožnja 8 kilometara, 7 KM (još je to i skuplja opcija).
Evo, nadam se da ovo barem malo pomaže da stavite opcije na papir. U Ukrajini nisam potrošio planirani budžet, a jeo sam u ok mjestima i imao svoj stan u Kijevu i nisam štedio na nekim stvarima, ali Ukrajina je jednostavno prejeftina. Naravno, ako idete s još jednom osobom, onda cijene idu dolje i možete umjesto hostela naći uvijek stan ili apartman za dvoje ili spavati u hostelima s dvokrevetnom sobom.