Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
DaffyDuck

#2351 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by DaffyDuck »

VenomousV wrote:
DaffyDuck wrote: Odlucite se sto prije.. mi smo tako danas cemo, sutra cemo, hajd da vidimo jos nesto i na kraju platili hotel.
Preporuka od mene, uzmite dvodnevne karte za sightseeing bus, najbolje se mozete odvesti na najudaljenije atrakcije u gradu, da ne gubite vrijeme javnim prevozom. Opcija hop-on hop-off je jako zgodna. Jos dobijete uz njih mapu grada i kupone sa popustima za nekw gradske atrakcije, karte za muzeje i sl.
Pijaca im je wooow vidjet ces :D
Tibidabo je prekrasno iskustvo, gdje odes, gdje se popnes i gore zabavni park sa nevjerovatnim pogledom, ali se ne isplati ako ne planirate provesti dan gore. I to mozete ici turistickim busem, pa tramvajem koji ide uzbrdo, pa nakon toga stizete na uspinjacu koja vas vodi gore. Sve se odvojeno placa i kosta poprilicno.
Mont Juica, zicara kao ova nasa Sarajevska, dodjete na vrh, g9re imate kraljevski dvorac- isto se dodatno placa. Na nju nismo ulazili jer nismo imali vremena.

Rezervisali sinoc, airbnb u gotickoj cetvrti. Izaslo nas 200KM jeftinije nego taj neki hostal sto smo gledali na losijoj lokaciji.
Vec imam jednu citavu stranicu ispisanu sta sve treba posjetiti i obici :D

Jel iko isao u njihov Akvarijum? Imamo obicaj da odemo u zooloski vrt kad smo u novom gradu a ovdje smo mislili u akvarijum ako vrijedi :)
Bili smo mi i u AKvarijumu, bilo nam je super, treba vam par sati za obilazak. Na zalost nismo stigli u zoo, iako smo stigli do ulaza :( Malo je udaljeniji, kada se ide prema plazi. Ako idete ovim busem- zelena ruta i jedno 5-10 minuta pjehe.

Zavidim vam, ja bi sad opet! Bila sam i u Madridu par mjeseci nakon Barcelona i Barca mi je ljepsa jedno 10 puta.
PeppermintSA

#2352 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by PeppermintSA »

U martu idem na Tajland sa prijateljima. Bićemo tri dana u Bangkoku i 12 dana na otoku Phuket. Jedva čekam. :D

Već sam bio u Bangkoku, ali će mi biti prvi put na Phuketu. Jel bio ko? Iskustva?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2353 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by konektovan »

PeppermintSA wrote:U martu idem na Tajland sa prijateljima. Bićemo tri dana u Bangkoku i 12 dana na otoku Phuket. Jedva čekam. :D

Već sam bio u Bangkoku, ali će mi biti prvi put na Phuketu. Jel bio ko? Iskustva?
Pa đe ces na fuketa...... :mrgreen:
Vitezanin

#2354 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Pozdrav svima, vratio sam se iz Ukrajine, nije se ozbiljnije zaratilo.

Kako tradicija nalaže, tu je blog!

https://angotrips.com/2018/08/11/ukrajina-europski-div/

Malo detalja o Lvivu, Rivni i Kijevu i kako doći do njih. Černobil i Pripjat zaslužuje poseban blog pa ću to u narednim danima.

Ukratko:
- ubjedljivo najjeftnija destinacija na kojoj sam ikad bio
- ubjedljivo najljepše žene koje ćete vidjeti da hodaju planetom :D
- Lviv je prelijep, centralna Europa
- ostatak, SSSR, ništa više i ništa manje
- sela su raspad sistema, baš kao i na Kavkazu
- engleski se slabo govori, svi govore ruski, ali ne govore svi ukrajinski (izuzetak je zapad zemlje)
- Kijev lijep, velik, čist i uglavnom ugodan
- vozove bukirajte online.

Eto.

;)
Naslovnica

#2355 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Naslovnica »

Vitezanin wrote:Pozdrav svima, vratio sam se iz Ukrajine, nije se ozbiljnije zaratilo.

Malo detalja o Lvivu, Rivni i Kijevu i kako doći do njih. Černobil i Pripjat zaslužuje poseban blog pa ću to u narednim danima.

Ukratko:
- engleski se slabo govori, svi govore ruski, ali ne govore svi ukrajinski (izuzetak je zapad zemlje)

Eto.

;)
Svaka čast na blogu! :thumbup:
Vitezanin

#2356 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Naslovnica wrote:
Vitezanin wrote:Pozdrav svima, vratio sam se iz Ukrajine, nije se ozbiljnije zaratilo.

Ukratko:

Eto.

;)
Svaka čast na blogu! :thumbup:

Hvala. :ljulja: :ljulja:
Vitezanin

#2357 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

E, kako sam i obećao, predstavljam drugi blog, ovog puta o turi u Černobilu i Pripjatu! Ovo je destinacija koju morate posjetiti ako volite alternativni turizam. Za one koji bi gledali iz daljine, evo vam blog.

:D

https://angotrips.com/2018/08/15/cernob ... na-pustos/
mad_max_ba

#2358 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mad_max_ba »

:thumbup:
alibaba_i_30_godina

#2359 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Vitezanin wrote:E, kako sam i obećao, predstavljam drugi blog, ovog puta o turi u Černobilu i Pripjatu! Ovo je destinacija koju morate posjetiti ako volite alternativni turizam. Za one koji bi gledali iz daljine, evo vam blog.

Interesantan blog, dobro je što ima i dovoljno slika. Ne volim kada su ljudi škrti na slikama i samo pišu tekst, kao da već sami ne možemo izguglati ono što su već i oni našli i kopirali sa wikipedije.

Btw. primijetio sam da se na jednoj slici držiš za onaj neki zid (ili su ti ruke samo iza leđa) i iako je to vjerovatno dosta udaljeno od same tačke žarišta nema šanse da bih ja išta dirao. :D

Još kada sam vidio onog vodića da dira onog psa ... to hoda svukud, jede ko zna šta sve, opasnost u pokretu. :lol: :run: :run:
karanana

#2360 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by karanana »

sjo dobrih ukrajinki, koje su ono slucajno uletile u kadar. mogu mislit kako ih dobrih jos ima mimo slika. ne vidjesmo tovarishku olgu.
vrlo interesantna putesestvija tako da svaka cast na putokazu i mimo ukrajinki.

mali offtopic: ja licno mislim da je radijacija ubleha. sta je radijacija i za sta se predstavlja? kao neka bolest, neka zaraza....svi je se ko bojimo a pojma nemamo sta je ustvari i kako se prebacuje i dobija. pa pogledajte one ribetine, ono zelenilo, divljac.....ribetine nisu onolike jer su mutirale od radijacije nego su onolike jer nema covjeka da ih lovi. vidi medjeda, vidi drugih zivotinja, sve prelijepe, nemaju 3 oka, 4 muda i 6 nogu....zar bi ono zelenilo onako nabujalo da je radijacija neka strasna stvar? mozda nije 100% bezazlena ali je 100% precjenjena. ubleha i zavjera. ali ovo je offtopic.
Ramzess Veliki

#2361 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ramzess Veliki »

Pliv'o ovdje ... nacionalni park Lambir, poznat po tome sto sam se ja tu kup'o, a I po prastaroj kisnoj sumi.
Lokalni obicaj da kad pitas za neke zafrkane zivotinje ne izgovaras njihovo ime, kao to ih doziva.
Namjerno sam upitao lokalce da li ima krokodila, kobri i pitona, I svi su se cutke razisli. :lol:

Image
Image
Vitezanin

#2362 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

alibaba_i_30_godina wrote:
Vitezanin wrote:E, kako sam i obećao, predstavljam drugi blog, ovog puta o turi u Černobilu i Pripjatu! Ovo je destinacija koju morate posjetiti ako volite alternativni turizam. Za one koji bi gledali iz daljine, evo vam blog.

Interesantan blog, dobro je što ima i dovoljno slika. Ne volim kada su ljudi škrti na slikama i samo pišu tekst, kao da već sami ne možemo izguglati ono što su već i oni našli i kopirali sa wikipedije.

Btw. primijetio sam da se na jednoj slici držiš za onaj neki zid (ili su ti ruke samo iza leđa) i iako je to vjerovatno dosta udaljeno od same tačke žarišta nema šanse da bih ja išta dirao. :D

Još kada sam vidio onog vodića da dira onog psa ... to hoda svukud, jede ko zna šta sve, opasnost u pokretu. :lol: :run: :run:
Tu na ulazu u Černobil očitovanja su bila niska, tipa 0.2 (ne znam šta to znači, ali valjda je ok :D :D ) i nisu nam pištali aparati.

A onaj cuko je prava atrakcija. I zove se Atom. :lol: :lol: :lol:
Vitezanin

#2363 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

karanana wrote:sjo dobrih ukrajinki, koje su ono slucajno uletile u kadar. mogu mislit kako ih dobrih jos ima mimo slika. ne vidjesmo tovarishku olgu.
vrlo interesantna putesestvija tako da svaka cast na putokazu i mimo ukrajinki.

mali offtopic: ja licno mislim da je radijacija ubleha. sta je radijacija i za sta se predstavlja? kao neka bolest, neka zaraza....svi je se ko bojimo a pojma nemamo sta je ustvari i kako se prebacuje i dobija. pa pogledajte one ribetine, ono zelenilo, divljac.....ribetine nisu onolike jer su mutirale od radijacije nego su onolike jer nema covjeka da ih lovi. vidi medjeda, vidi drugih zivotinja, sve prelijepe, nemaju 3 oka, 4 muda i 6 nogu....zar bi ono zelenilo onako nabujalo da je radijacija neka strasna stvar? mozda nije 100% bezazlena ali je 100% precjenjena. ubleha i zavjera. ali ovo je offtopic.
Ukrajinke su zaista prelijepe, ono nisam vidio nigdje, tj. da na jednom mjestu vidiš toliko prelijepih žena. Balkan je žestoka konkurencija i mislim da ovi dijelovi Europe nisu daleko iza Ukrajine, ako su uopće. :-D

Radijacija ipak nije ubleha i pravo je zajebana stvar. Pogledaj ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=9Suj0bYI04w&t=334s i vidjet ćeš kako su skončali oni koji su bili izloženi radijaciji odmah nakon eksplozije. Ipak, današnji nivoi radijacije su niski osim nekoliko izuzetaka unutar samog Pripjata koji su horor, tipa podruma u koji su ubacivane čizme i odjeća onih koji su uklanjali radioaktivni materijal.

A Olga neka ostane misterija. :-D Još jedna lijepa Ukrajinka koja je obećala posjetu Bosni.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2364 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by _BataZiv_0809 »

@Vitezanin-svaka ti cast na avanturizmu, volji, ali i dobrom nacinu prezentovanja. Nije mi nijedne sekunde bilo dosadno citajuci tvoj poduzi tekst :thumbup: Bacit cu se sad i na ostale tekstove sa bloga, vidim da si obisao dosta istih destinacija kao i ja. Bice zanimljivo usporediti tvoj i moj dozivljaj istog mjesta obzirom da smo poprilicno razliciti tipovi putnika :)

Pretpostavljam da ti licne prilike omogucuju ovakav nacin putovanja, jer realno osim vremena i novca za ovakav avanturizam koji ti praktikujes od esencijalne vaznosti je i partner za putovanje, odnosno imanje partnera sa istim afinitetima i avanturizmom ili nemanje partnera koji te koci i obeshrabruje :) Ovo je samo moje zapazanje, nije pitanje i na isto se ne moras osvrnuti naravano :sax:

Sto se tice Ukrajine, bijah nekada davno u Lavovu i Kijevu, ali to svakako moram ponoviti. Kao ljubitelju istorijske epohe Hladni rat Istocni blok mi je itekako zanimljiv i vec polako fokus putovanja prebacujem sve vise na istok Evrope nakon sto se zapad koliko toliko apsolvirao. Ako imas kakav savjet kako u manje vise klasicnim aranzmanima obici Ukrajinu, Rusiju, Bjelorusiju, Moldaviju itd...bujrum pisi :sax:

Ukrajinke jesu medju najboljim zenama sto hode ovom planetom i mislim da je jedino ex yu region njima pandan. U Parizu, Madridu, Barseloni, Lisabonu, Rimu i Briselu sve skupa nisam vidio dobrih zena kao u Kijevu za 2 dana :izet:

Istanbul (zbog ljepse polovine) i Berlin (prevashodno zbog East gallery) su mi naredne destinacije, a onda idemo lagano na istocnu Evropu.

Tebi svaka cast, ali ja se zaista ne bih mogao truckati ovim vozovima i spavati u prostoriji sa vise ljudi :thumbup:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2365 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by lmo »

@vitežanin, fin blog :thumbup: simpatičan stil pisanja, pitko, narodski :-D
I generalno: zašto muškarce ovakve destinacije privlače, a žene ne? Zašto sam ja tu došao, a ne moja sestra, rodica ili neka prijateljica koja također voli putovati?

ali, ima i žena koje privlače ovakva mjesta i radije bi otputovale u pripjat nego u tursku deset dana ol inkluziv.
ovo što @bata spomenu,
od esencijalne vaznosti je i partner za putovanje, odnosno imanje partnera sa istim afinitetima i avanturizmom ili nemanje partnera koji te koci i obeshrabruje
mogao bi biti razlog zašto je manji broj žena na takvim putovanjima. ipak se mnogo lakše odvažiti muškarcu da sam krene u avanturu nego ženi. lično mene, ako zanemarim finansije, koči to što uglavnom nemam u blizini nekoga ko bi bio raspoložen za takva putovanja i onda i ne idem.

ali, makar mogu na ovakvim blogovima zaviriti u predjele koje bih željela posjetiti. :thumbup:
Vitezanin

#2366 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

_BataZiv_0809 wrote:@Vitezanin-svaka ti cast na avanturizmu, volji, ali i dobrom nacinu prezentovanja. Nije mi nijedne sekunde bilo dosadno citajuci tvoj poduzi tekst :thumbup: Bacit cu se sad i na ostale tekstove sa bloga, vidim da si obisao dosta istih destinacija kao i ja. Bice zanimljivo usporediti tvoj i moj dozivljaj istog mjesta obzirom da smo poprilicno razliciti tipovi putnika :)

Pretpostavljam da ti licne prilike omogucuju ovakav nacin putovanja, jer realno osim vremena i novca za ovakav avanturizam koji ti praktikujes od esencijalne vaznosti je i partner za putovanje, odnosno imanje partnera sa istim afinitetima i avanturizmom ili nemanje partnera koji te koci i obeshrabruje :) Ovo je samo moje zapazanje, nije pitanje i na isto se ne moras osvrnuti naravano :sax:

Sto se tice Ukrajine, bijah nekada davno u Lavovu i Kijevu, ali to svakako moram ponoviti. Kao ljubitelju istorijske epohe Hladni rat Istocni blok mi je itekako zanimljiv i vec polako fokus putovanja prebacujem sve vise na istok Evrope nakon sto se zapad koliko toliko apsolvirao. Ako imas kakav savjet kako u manje vise klasicnim aranzmanima obici Ukrajinu, Rusiju, Bjelorusiju, Moldaviju itd...bujrum pisi :sax:

Ukrajinke jesu medju najboljim zenama sto hode ovom planetom i mislim da je jedino ex yu region njima pandan. U Parizu, Madridu, Barseloni, Lisabonu, Rimu i Briselu sve skupa nisam vidio dobrih zena kao u Kijevu za 2 dana :izet:

Istanbul (zbog ljepse polovine) i Berlin (prevashodno zbog East gallery) su mi naredne destinacije, a onda idemo lagano na istocnu Evropu.

Tebi svaka cast, ali ja se zaista ne bih mogao truckati ovim vozovima i spavati u prostoriji sa vise ljudi :thumbup:
Bata, hvala na komentaru i čitanju. Cilj mi je ovim blogom predstaviti dijelove svijeta o kojima uglavnom čitamo na engleskom jer i oni ljudi koji mogu i žele putovati uglavnom idu u neke druge zemlje. Zato i blog pišem na našem mada su mi neki bliski prijatelji predlagali na pišem na engleskom, ali ja želim da naši Bosanci čitaju o Armeniji, Karabahu itd...a uskoro nadam se i o Kirgistanu, Iranu, Tadžikistanu itd :-D A ne samo o svjetlima Pariza, restoranima Milana i pubovima Londona.

Također, istok je interesantan, barem meni, iz jednog drugog razloga, a to su financije. Dok u Ukrajini mogu biti 10-15 dana u komadu i u hostelima i u finim restoranima, za iste pare mogu biti 4-5 dana u Berlinu ili nekoj drugoj zapadnoj destinaciji. Također, želim razbiti predrasude da su putovanja (uvijek) skupa, ali to onda ovisi i o vlastitim afinitetima i stilu putovanja. Više imam sreće što mi posao koji radim omogućuje dosta slobodnih dana (kako piše u ugovoru :D ), a s parama se skuckam, malo-pomalo. Također, ne putujem kao ono, totalno na budžetu i da jedem kifle i stopam - takva putovanja me ne privlače i smatram da ako ostavim 10-20 eura u nekoj istočnoj zemlji tako barem malo doprinosim lokalcima. Jer 20 eura u Ukrajini je sasvim druga dimenzija u odnosu na Berlin, Pariz itd.
:)

Da, jako je bitno da imaš partnera koji dijele slične interese po pitanju putovanja, ali brzo sam shvatio da ću u istraživanje nekomercijalnih destinacija uglavnom ići sam. Hvala Bogu pa postoji Couchsurfing i društvene mreže koje pomažu da se putnici susretnu pa često nisam solo. Ali svakako najvrjednije je što, doduše na drugom kraju svijeta, imam prijatelja s kojima ova putovanja planiram pa nekad uspijemo otići zajedno, a nekada ne.Tako da si u putpunosti u pravu oko ovoga vezano za partnere. Ali već neko vrijeme se sve više oslanjam sam na sebe pa vjerojatno će biti dosta više putovanja gdje ću biti solo. Ima to svoje prednosti i nedostatke, a o tome drugi put.

I da, ja putovanja nikada nisam zamišljao kao praznik. Uvijek je to proces i imam dana kad mi je super i kad mi je dosadno i kada mi se ide kući i kada kod kuće osjećam nostalgiju za Armenijom. :lol: :lol:

I please, volio bih da podijeliš svoja iskustva pa da čujem!

Što se tiče aranžmana za ove zemlje, ja nikada ne putujem preko agencija (osim ako ne moram, tipa u Černobil) jer privatno pravim sebi plan, budžet i raspored, ali za Ukrajinu je lako. Vozove imaš i koji su prva klasa,malo skuplji i veoma udobni. Imaš i jeftine letove preko Budimpešte, a stanove možeš naći jeftino preko bookinga i airbnb-a. Najneudobniji je prijevoz maršrutkama , a vozovi su najbolji.Sporiji, ali vjeruj da će ti biti ok. Moldavija će doći na red nadam se brzo pa ću pisati. Trebala je biti sada u komadu s Ukrajinom, ali pošto moj prijatelj Čileanac zbog posla nije mogao onda sam ostavio to za idući put jer nećemo ni ja ni on solo u Transnjistriju. :lol: :lol:

Bjelorusiju polako istražujem,ali zasad je preskupa zbog viznog režima. Bacit ću se prije toga na centralnu Aziju i Bliski istok.

Eh da, na ovom sam putovanju prvi put odlučio u hostelu biti u sobi s više ljudi jer sam očekivao da se socijaliziram,međutim svi su bili u nekom svom svijetu ili su samo spavali :lol: pa ću odsad samo privatno i kombinirati s Couchsurfingom s kojim imam odlična iskustva i odličnu mrežu ljudi s kojima sam u kontaktu koji uzvratno posjete mene ili ih provedem kroz Bosnu.
Vitezanin

#2367 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

@Bata e još da kažem, obavezno u Berlinu posjetiti Tempelhof, to je bio moj highlight u Berlinu, Moraš bukirati online (15 eura), ali imaš turu od 4 sata kroz nekada nacistički aerodrom (primjer naci arhiteklture) koji je onda kasnije bio korišten kao zračni most. Odlična tura i prikaz povijesti Berlina.
alibaba_i_30_godina

#2368 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Vitezanin wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:

Tu na ulazu u Černobil očitovanja su bila niska, tipa 0.2 (ne znam šta to znači, ali valjda je ok :D :D ) i nisu nam pištali aparati.

A onaj cuko je prava atrakcija. I zove se Atom. :lol: :lol: :lol:
Imaš li ti taj aparat da se sada onako malo preispitaš za svaki slučaj?! :D

Kao što već mnogi iznad mene izjaviše, i mene interesuju ova putovanja ali nisam do sada nikada sam na tako daleke destinacije putovao, a pogotovo koristio couchsurfing pogodnosti...možda ne bi bilo loše kada bi posle svakog putovanja na blogu napisao koliko si otprilike potrošio novca, šta je bilo najskuplje i tako nešto slično kako bi imali neku predstavu. Naravno, preferencije su različite ali onako općenito ne bi trebalo da ima velikih varijacija, osim ako neko odsjeda samo u hotelima sa 5 zvjezdica i slično. :izet:
-storm-

#2369 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by -storm- »

Prejako :thumbup:
Kao i prethodnji o Ukrajini uopce...uzitak procitati, svaka cast :thumbup:
sumirprimus

#2370 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

al dzazira?
Vitezanin

#2371 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

@alibaba

Mislim da se aparat može kupiti online, možda bi bilo dobro da umjesto Černobila mjerimo radijaciju u našoj okolini. :lol: :lol:

Da, mislim da sam čak negdje i napisao okvirne cijene za turu koju sam imao na Kavkazu, ali evo ponovit ću i napisat za Ukrajinu:
TURSKA-GRUZIJA-ARMENIJA-KARABAH 15 DANA UKUPNO

- vožnja metroom u Jerevanu je 100 drama (35 feninga)
- u Tbilisiju 30 tetri (20 feninga)
- Taksi, 5 kilometara, 1000 drama (3.40 maraka). U Gruziji isto.
- vožnja maršrutkom, 2 sata, 100 km, 6 larija (4 marke). Armenija isto.
- jelo u veoma pristojnom/fancy restoranu 2000 - 4000 drama (7 do 14 maraka, uključujući piće, glavno jelo, desert)
- prijevoz Tbilisi-Jerevan, 5 sati, oko 350 kilometara, 35 gruzijskih larija (24 marke). U većem autu, veoma ugodno.
- lokalno pivo 0.5l, 600 drama (2 KM, u Gruziji do 3).
- soba za dvoje u hostelu ili apartmanu, 18 maraka dan (i u Jerevanu i u Tbilisiju): veoma pristojni hosteli. Apartmani airbnb ili booking, u centru grada oko 50 maraka za dan.
- bus Istanbul-Batumi (u Gruziji, uz granicu s Turskom), 70 maraka, 22 sata. Za avanturiste. :D

Letovi iz Istanbula za Tbilisi su česti i jeftini.

Pegasus ima jeftine letove i iz Tbilisija i iz Sarajeva za Istanbul. (do Istanbula 200 KM; povratak kući iz Gruzije 280 KM - ovo je ujedno i najskuplje bilo plus bili su letovi u jednom smjeru što znači da je karta skuplja). Osim ovog ništa drugo nije bilo skupo.

Samo su im popularni klubovi (posebno u Tbilisiju) na nivou naših cijena, tj cijena u Sarajevu tipa mjesta Cheers, Kriterion itd. Na primjer, bili smo u jednom klubu u Tbilisiju (Gallery), jako popularan među strancima (techno partiyi, itd) i platili smo ulaz 10 larija (6,80 KM), a pivo je bilo 5 larija (3,40 KM) što je bilo ubjedljivo najskuplje pivo koje sam platio.

*
1 KM -1,47 gruzijskih larija
1 KM - 290,8 armenskih drama.

UKRAJINA (10 DANA)

- Do Zagreba sam došao preko "Tražim-nudim prijevoz", 30 KM (tražio je 20).
- Zagreb-Budimpešta Flixbus, karta kupljena u zadnjem trenutku 51 KM (inače može se za dosta jeftinije)
- u Budimpešti sam spavao preko Couchsurfinga, ali imate jeftine opcije za smještaj ako vam to ne paše
- Budimpešta-do ukrajinske granice mađarskim vozom: 30 KM
- taksi za prijelaz na ukrajinsku stranu (20 KM; ali me je lik malo zajeb... tako da pregovarajte)
- voz Čop-Lavov 11 KM
- hostel u Lavovu, 18 KM dan (stan oko 40-50 KM)
- ručak s pićem u pristojnom mjestu maksimalno 15 KM
- voz do Kijeva oko 15 KM u jednom smjeru
- airbnb stan u centru Kijeva (solo), 50 KM dan
- tura po Černobilu oko 110 KM (imate i skuplje, jeftinije teško) za dan
- metro u Kijevu košta 48 feninga
- Uber taksi, vožnja 8 kilometara, 7 KM (još je to i skuplja opcija).

Evo, nadam se da ovo barem malo pomaže da stavite opcije na papir. U Ukrajini nisam potrošio planirani budžet, a jeo sam u ok mjestima i imao svoj stan u Kijevu i nisam štedio na nekim stvarima, ali Ukrajina je jednostavno prejeftina. Naravno, ako idete s još jednom osobom, onda cijene idu dolje i možete umjesto hostela naći uvijek stan ili apartman za dvoje ili spavati u hostelima s dvokrevetnom sobom.
Vitezanin

#2372 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

-storm- wrote:

Prejako :thumbup:
Kao i prethodnji o Ukrajini uopce...uzitak procitati, svaka cast :thumbup:
Hvala. :strik: :strik: :strik: :strik:
valjuga

#2373 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by valjuga »

Ramzess Veliki wrote:Pliv'o ovdje ... nacionalni park Lambir, poznat po tome sto sam se ja tu kup'o, a I po prastaroj kisnoj sumi.
Lokalni obicaj da kad pitas za neke zafrkane zivotinje ne izgovaras njihovo ime, kao to ih doziva.
Namjerno sam upitao lokalce da li ima krokodila, kobri i pitona, I svi su se cutke razisli. :lol:

Image
Image
Oj bogu bogu :lol: :lol: :lol:
I za mene kažu da sam svakakav al ovo ni meni ne bi na um palo :D
¤ jelena ¤

#2374 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ¤ jelena ¤ »

:D :D

Ima...iliti bilo je...toga i kod nas, samo što nismo baš svi toga svjesni....ali je ostalo zabilježeno u jeziku....

Npr. imenica medvjed...onaj koji jede med :lol: pa još i medo...a ono: divlja, ogromna i naravno opasna životinja koja bi i tebe mogla pojest
ili samo jednim naaglim pokretom šape pozdravit sa životom. :D

...đavo...uh, uh, daleko bilo...ne spominji ga da ga ne dozoveš pa ga onda, kad baš moramo da ga spomenemo, oslovimo sa ''nepomenik''...itd.
Ramzess Veliki

#2375 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ramzess Veliki »

valjuga wrote:Oj bogu bogu :lol: :lol: :lol:
I za mene kažu da sam svakakav al ovo ni meni ne bi na um palo :D
... I kad sam se dobro naskakao I iskupao, susim kosu I citam tablu na kojoj pise "Swimming on your own risk" ... :lol:
Post Reply