Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Ned071

#2351 Re: Sarajevska zicara?

Post by Ned071 »

neće. žičara neće raditi navečer. zbog šišmiša. ne zezam, ozbiljno, zbog šišmiša
bluesjunior

#2352 Re: Sarajevska zicara?

Post by bluesjunior »

a što šišmiši smetaju?
Ned071

#2353 Re: Sarajevska zicara?

Post by Ned071 »

ne smetaju šišmiši. nego žičara njima smeta
Haris.ba

#2354 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

A što smeta šišmišima?

Slažem se da ih treba čuvati, korisne su to živuljke. Ali baš da im smeta žičara?
Ned071

#2355 Re: Sarajevska zicara?

Post by Ned071 »

valjda bi imalo neke veze svjetlo zicare navecer sa njihovim stanistem, kao, otjeralo bi ih to, ne bi se mogli razmozavati, loviti, sta li vec rade po noci... i njih i jos neke druge zivotinjice, eko sistem, ovo ono... nisam covjeka bas najpazljivije slusao, ali posto radi u firmi koja gazduje zicarom, nema druge nego vjerovat mu na rijec...
Grean

#2356 Re: Sarajevska zicara?

Post by Grean »

He, he, interesantna anketa.

Pokazuje koliko smo negativni u svemu :mrgreen: ali doduse anketa je napravljena 2010, 8 godina je trebalo.
trambusek88

#2357 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

Thorgerson wrote:Gornja stanica je bas nedovrsena.

Radno vrijeme mi se ne svidja. Do pola 7. :roll: Pa dajte, nemojte mi reci da ce to fkt biti stalno radno vrijeme. Znaci taj restoran koji gore bude neke vecere navecer neka turisti zaborave. Mislim moze se i autom gore, ali nije to to. Sta je sa ljudima koj i rade, ja ne zelim vikendom da idem na zicaru, jer ce uvijek biti guzva...a radnim danom mogu zaboraviti, jer nema sanse da stignem.

Ovo barem u sezoni juni, juli, aug mora raditi min do 22h. Jer ovo je fkt smijesno, i jos pise da zadnja voznja krece u 18h. Dakle, fakticki do 18h radi zicara. :(
Neko je ranije napisao da će raditi ljeti do 20, zimi do 16 a između do 18
Bilo je na nekom portalu da će radno vrijeme biti prilagođavano potrebama građana.
ExNihilo

#2358 Re: Sarajevska zicara?

Post by ExNihilo »

Grean wrote:He, he, interesantna anketa.

Pokazuje koliko smo negativni u svemu :mrgreen: ali doduse anketa je napravljena 2010, 8 godina je trebalo.
100% pogrešnih odgovora. :D
mousstapha

#2359 Re: Sarajevska zicara?

Post by mousstapha »

Ma ti sismisi su ionako srpski.
trambusek88

#2360 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

Grean wrote:He, he, interesantna anketa.

Ja sam glasao za 2013

Nikad ne reci nikad, trebalo je staviti i opciju proći će još godina.

Kad se kod nas to sve vuče sto godina, neke ceste evo već 40 godina čekaju na izgradnju.
Trolejbus za Vogošću evo 22 godine od reintegracije čeka obnovu.

Da smo nekog pitali tamo 1998 godine kad će žičara, vjerovatno bi malo ko vjerovao da će na to čekati duže od 2005, a kamo li da će to čekati 20 godina.
Hajvan

#2361 Re: Sarajevska zicara?

Post by Hajvan »

Evo, i Zagrepcani najavili obnovu svoje
Žičara "Sljeme" bila je žičara na zagrebačkoj Medvednici. Puštena je u promet 27. srpnja 1963. godine, a za promet je zatvorena sredinom 2007. godine (službeno je zatvorena 1. srpnja), nakon kvara na elektromotoru (5. lipnja) za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje. U tijeku su pripreme za izgradnju nove sljemenske žičare.

Žičara je bila u funkciji prijevoza izletnika i rekreativaca na vrh Medvednice. Žičara je imala prometnu dužinu od 4017 m, a visinska razlika perona donje i gornje stanice bila je 670 m (donja postaja na 330 metara, a gornja na 1000 metara nadmorske visine). Pogon se nalazio na gornjoj postaji i imao je snagu od 2x92 kW. Po dužini trase od 4 km s jednim pogonom sljemenska je žičara bila najduže postrojenje svoje vrste u Europi. Imala je 13 stupova, visine od 7 do 40 m. Najveći raspon bio je 606 m, a najveća visina kabine žičare od tla bila je 65 m. Na stupovima je bilo ovješeno nosivo uže promjera 36 mm, te vučno uže promjera 26 mm. Žičara je imala 90 kabina za četiri osobe. Brzina vožnje bila je 3 m/s, a vožnja je trajala 23 minute.
VIDEO Pogledajte kako će izgledati nova zagrebačka žičara!
Već sljedeće ljeto, od 1. kolovoza Zagrepčani će se voziti u novoj žičari koja će ih dovesti do vrha Medvednice za 16,5 minuta.

Već sljedeće ljeto, od 1. kolovoza Zagrepčani će se voziti u novoj žičari koja će ih dovesti do vrha Medvednice za 16,5 minuta. Najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić dok je stajao na budućoj donjoj stanici u Gračanskom Dolju, u neposrednoj blizini tunela. Na predstavljanju novog izgleda žičare koja ne vozi već 12 godina zbog kvara okupili su se i stanovnici Gračana te okolnih mjesta. Sa znatiželjom su iščekivali film koji su iz Grada Zagreba pripremili kako bi u 3D verziji što zornije prikazali buduću žičaru. - Sretan sam k'o malo dijete. Izgradnja žičare je krenula i ništa više ju neće zaustaviti – rekao je gradonačelnik Bandić, dodavši da je žičara jedna od pet prioriteta Zagreba.

r
https://www.vecernji.hr/zagreb/video-po ... ra-1160178
SmokingMan

#2362 Re: Sarajevska zicara?

Post by SmokingMan »

Vjeorvali ili ne ljudi naglas zikre u onim kabinama,to sam i sam čuo dok sam stajao ispod žičare tik iznad Hrida,dok drugi opet se prave budale i doslovno skaču do te mjere da se kablovi žičare u dobroj mjeri uvijaju prema dole. :D
dječak sa šibicama

#2363 Re: Sarajevska zicara?

Post by dječak sa šibicama »

SmokingMan wrote:Vjeorvali ili ne ljudi naglas zikre u onim kabinama,to sam i sam čuo dok sam stajao ispod žičare tik iznad Hrida,dok drugi opet se prave budale i doslovno skaču do te mjere da se kablovi žičare u dobroj mjeri uvijaju prema dole. :D
sta znaci zikre :D a da ce idioti razvaliti i zicaru, nisam ni sumnjao
Bullet Tooth Tony

#2364 Re: Sarajevska zicara?

Post by Bullet Tooth Tony »

Onaj bleso od gradonacelnika opet pomjesao .... Po njemu je zicara na Ravnoj gori a ne na Ravnoj planini :D :D
dječak sa šibicama

#2365 Re: Sarajevska zicara?

Post by dječak sa šibicama »

gora-planina... patejto-potato

imamo genija za gradonacelnika
ultima_palabra

#2366 Re: Sarajevska zicara?

Post by ultima_palabra »

Jel neko nadošao na ideju da zapali cigaru u kabini?
GarfieldLover

#2367 Re: Sarajevska zicara?

Post by GarfieldLover »

U nedjelju stali u red u 13h. Karte kupili u 14:45 :D

Znam da nismo normalni (nas dvoje bismo i odustali, ali dijete nije htjelo da cuje, dosao je da se voza zicarom i on ce cekati :) ), ali bilo je još nekoliko hiljada isto toliko nenormalnih kao mi... Popeli se gore, prošetali 15min i vratili se nazad. Nismo htjeli rizikovati da i odozgo upadnemo u red, kad svi koji su se popeli odluce da se vrate u isto vrijeme :)

Imam dva pitanja (izvnjavam se ako se vec pisalo o tome a ja nisam upratila):
1. Da li ce ikada u buducnosti biti moguce kupiti kartu i na vrrhu? Bilo je ljudi koji su dosli autom na Trebevic i zeljeli se provozati krug zicarom, pa se opet autom vratiti u grad? Ili nije predvidjena uopste ta opcija? Mada bi se u nedjelju zeznuli da su mogli tako, sisli bi dole i onda morali izaci van pa stati u red 2h (nema opcije da ne izadjes iz kabine na stanici, cak i ako ces se odmha vracati)
2. Zasto se povremeno zicara zaustavi na minut? Da li je u pitanju vjetar ili nesto drugo? Radi li na neke senzore ili je ljudski faktor presudan da odluci o potrebi zaustavljanja i ponovnog pokretanja?

Thx
zateznistub

#2368 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

dječak sa šibicama wrote:gora-planina... patejto-potato

imamo genija za gradonacelnika
Longitudilala...
Mene naprosto stid ko mi je gradonačelnik
GarfieldLover

#2369 Re: Sarajevska zicara?

Post by GarfieldLover »

I nesto sto mi se nije dopalo - dodju ljudi sa malom djecom i kolicima, oni redari ih puste preko reda, jos im pomognu da uznesu kolica do polazne stanice. OK, s ljudske strane je to vrlo lijepo. Ali, zasto IKO ima prednost za nesto sto nije nikakva osnovna potreba nego cisti cejf? Mislim, ako vidis da je guzva, ne moras se valjda bas tad provozati sa bebom, dodji za par dana kad bude manje ljudi... Ovako je na redarima da odluce ko moze preko reda i cije je dijete dovoljno malo (ili previse place posto je nervozno u guzvi)...
zateznistub

#2370 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

GarfieldLover wrote:I nesto sto mi se nije dopalo - dodju ljudi sa malom djecom i kolicima, oni redari ih puste preko reda, jos im pomognu da uznesu kolica do polazne stanice. OK, s ljudske strane je to vrlo lijepo. Ali, zasto IKO ima prednost za nesto sto nije nikakva osnovna potreba nego cisti cejf? Mislim, ako vidis da je guzva, ne moras se valjda bas tad provozati sa bebom, dodji za par dana kad bude manje ljudi... Ovako je na redarima da odluce ko moze preko reda i cije je dijete dovoljno malo (ili previse place posto je nervozno u guzvi)...
Naravno zašto bi neko imao prednost? Zašto bi ljudi sa djecom imali prednost? Zašto trudnice, invalidne osobe imaju prednost?
NEK fino dođu kad nema gužve i vozikaju se...

Šta sve danas troši zrak, to je čudo jedno :-)
GarfieldLover

#2371 Re: Sarajevska zicara?

Post by GarfieldLover »

zateznistub wrote:
GarfieldLover wrote:I nesto sto mi se nije dopalo - dodju ljudi sa malom djecom i kolicima, oni redari ih puste preko reda, jos im pomognu da uznesu kolica do polazne stanice. OK, s ljudske strane je to vrlo lijepo. Ali, zasto IKO ima prednost za nesto sto nije nikakva osnovna potreba nego cisti cejf? Mislim, ako vidis da je guzva, ne moras se valjda bas tad provozati sa bebom, dodji za par dana kad bude manje ljudi... Ovako je na redarima da odluce ko moze preko reda i cije je dijete dovoljno malo (ili previse place posto je nervozno u guzvi)...
Naravno zašto bi neko imao prednost? Zašto bi ljudi sa djecom imali prednost? Zašto trudnice, invalidne osobe imaju prednost?
NEK fino dođu kad nema gužve i vozikaju se...

Šta sve danas troši zrak, to je čudo jedno :-)

Nema potrebe da karikiraš moj post i pretjeruješ. Svako od nas će pustiti nekoga ispred sebe u pošti, banci, kod ljekara, u javnom prevozu... i nećemo ni razmišljati o tome je li to 'preko reda' nego ćemo smatrati normalnim.
Ali treći dan od otvorenja žičare, kad u redu stoji par stotina ljudi, pri čemu je bar trećina sa djecom, mislim da se ipak pomisli na to ko ima pravo ići 'preko reda'. Da li samo bebe do godinu? Ili i djeca do 2? Možda predškolska djeca? Ako imaju kolica, imaju prednost, a ako dijete nose u naramku, nemaju? Jer pored nas su stajali u redu ljudi sa djetetom od 2-3 godine i cijelo vrijeme čekali. Rekla sam - Zašto i vi ne pitate redare da vas provedu? A čovjek je odgovorio - Zato što nema smisla. Pa svi čekaju isto kao i mi. Da se dijete uznervozi, odustao bih i došao drugi dan

I da ne bude zabune, ni ja niti bilo ko drugi se nismo pobunili niti protestvovali. Ali evo na forumu smo, pa neobavezno ćaskamo i iznosimo mišljenja :)
zateznistub

#2372 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

GarfieldLover wrote:I Ali, zasto IKO ima prednost za nesto sto nije nikakva osnovna potreba nego cisti cejf?
Ovo si to napisao/la i onda se čudiš sto ti karikiram post.
Znaci podrazumijevaš da NIKO nema mogućnost da ode preko reda.
Haris.ba

#2373 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

GarfieldLover wrote: Svako od nas će pustiti nekoga ispred sebe u pošti, banci, kod ljekara, u javnom prevozu... i nećemo ni razmišljati o tome je li to 'preko reda' nego ćemo smatrati normalnim.
Stvar je što ti nemaš prava odlučivati hoće li na tim mjestima invalidi i trudnice, i osobe sa malom djecom biti pušteni preko reda.

To se radi po propisu. A do onoga ko radi na tim navedenim mjestima je da pazi da se to sprovodi. A tvoja je samo građanska kultura hoćeš li sprovoditi taj propis.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2374 Re: Sarajevska zicara?

Post by Matijevic_Vlado »

Ma ja sad se ti pobuni na forumu :mrgreen: . Kod nas se slabo gdje i trudnice puste preko reda, gledao svojim ocima kada muskarci pustaju trudnicu a baba joj se svasta nagovorila. Bezobrazna baba :mrgreen:
SmokingMan

#2375 Re: Sarajevska zicara?

Post by SmokingMan »

dječak sa šibicama wrote:
SmokingMan wrote:Vjeorvali ili ne ljudi naglas zikre u onim kabinama,to sam i sam čuo dok sam stajao ispod žičare tik iznad Hrida,dok drugi opet se prave budale i doslovno skaču do te mjere da se kablovi žičare u dobroj mjeri uvijaju prema dole. :D
sta znaci zikre :D a da ce idioti razvaliti i zicaru, nisam ni sumnjao
Izgovaraju molitve naglas. :D
Post Reply