Jesam li vam nedostajao ovih dana i jeste li se poželjeli još pitanja na koja nemate odgovor?
...ma znam, trebam samo otići na web stranicu i sve ću tamo naći
zamolio bih admine da ne brisu ovaj RK post, posto je svojom kvalitetom veoma bitan za ovaj topic.Real Khan wrote:Pitanje za p.k.
Jesam li vam nedostajao ovih dana i jeste li se poželjeli još pitanja na koja nemate odgovor?![]()
![]()
...ma znam, trebam samo otići na web stranicu i sve ću tamo naći
Jezičke opcije (i sadržaj) na web stranici Naše stranke su: bosanski, hrvatski, srpski, english. To ti sve govori.kecher II wrote:
pa kako god, ja mislim da cemo ga prije imati sa ljudima poput ovih iz NS-a nego sa onim iz HDZ-a oba, SNSD-a, SDA-a, SzBiH, SDS-a i ostalih aktuelnih na politickoj sceni.
MA DAJ... wrote:pravi odgovor za nekog koji dolazi sa jako nezgodnim (skakljivim) pitanjima u vezi Vase Stranke...Pedja Kojovic wrote:real kahn
Ne, uopste.
p.k.
real
WOOOOOOWWW!!!Pedja Kojovic wrote: 3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)
p.k.
Kolega Dozer onda bi red bio da i vi date svoj odgovor na ova pitanja kad vec pitate druge.Dozer wrote: A da nam razjasnis koliko se razumijes u tematiku "Bosanaca" i bosanstva, samo nam odgovori na par jednostavih pitanja:
1. Mjesto tvog rodjenja (datumi ne trebaju, znamo ih)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju
3. Tvoje/a drzavljanstvo(a) po rodjenju
4. Tvoja narodnost po rodjenju
A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a
Hvala unaprijed.
29/05/2010
КРСМАНОВИЋ: ОДЛУКА О ПОДРШЦИ КАНДИДАТИМА КОАЛИЦИЈЕ 5. ЈУНА
На првом конгресу Нове социјалистичке партије, који ће бити одржан 5. јуна у Бањалуци, биће одлучено да ли ће ова партија подржати кандидате коалиције "Заједно за Српску" на предстојићим изборима, рекао је лидер НСП-а Здравко Крсмановић.
Након данашњег састанка са кандидатима коалиције за српског члана Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и за предсједника РС Огњеном Тадићем у Бањалуци, Крсмановић је на конференцији за новинаре рекао да уколико НСП буде некоме давао подршку на предстојећим изборима, она ће бити условљена позицијом ове странке у будућој влади.
"Кандидати коалиције `Заједно за Српску` имају предност. Наредне седмице обавићу разговоре и са предсједником Српске демократске странке Младеном Босићем, јер хоћу да осјетим побједничку атмосферу опозиције. Ми нећемо да играмо у било каквој губитничкој екипи, нити да будемо доведени у позицију да сумњамо да ћемо послије октобарских избора бити преварени или да ће се правити неке друге непринципијелне коалције", рекао је Крсмановић и додао да ће ова странка наставити разговоре и са "Нашом странком".
Ja apsolutno razumijem tvoje stanje...druga je stvar sto se moje ne slaze u potpunosti s tim.Dozer wrote:Tesko da je to tako behavac.
Moje stanje je sljedece, a ti, i svi ostali koji ovo ne razumiju, pokusajte razluciti i shvatiti sta je sta u navedenim kategorijama.
1. Mjesto mog rodjenja- nekad: SA-BiH-SFRJ, danas: SA-BIH (SA ostalo, BiH - nije nigdje pomjerena, nego stoji gdje je i stajala. Hint: Uzeti mapu/atlas. SFRJ nema, dobili BiH, a ne RS ili FBiH, jer ovo dvoje nisu drzave, nego samo entiteti u okviru jedne drzave -BiH)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju = Jugosloven
3. Tvoje/a drzavljanstvo(a) po rodjenju = Jugoslovensko
4. Tvoja narodnost po rodjenju = Bosnjak (iako tada nije postojao Bosnjak u narodnom smislu, bar ne priznato, nego Musliman. A ja, licno, sebe ne vidim ni kao Bosnjaka ni Muslimana)
A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost = Bosanskohercegovacka
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a = Bosanskohercegovacko
Blic pitanje, u par dijelova (za sve):
- fudbalska reprezentacija
Dozer wrote:Ne ljutim se ja ni na sta![]()
Samo, malo je tendenciozno spominjati entitete u BiH i stavljati ih u ravan sa bivsim republikama u SFRJ. Dapace, smijesno je, zar ne Behavac,
Da reprezentacija BiH pretstavlja i tebe kao BH Srbina, isto kao i nekog BH Hrvata iz Gruda, to je cinjenica. Stvar je samo u tome sto ti, kao BH Srbin, a i onaj iz Gruda, kao BH Hrvat, tu BH reprezentaciju bas i ne priznajete za svoju. Ako je ti licno priznajes, onda super. Samo da u to jos ubijedis i ostatak raje iz RS, i eto nama promjena Ustava dok si rek'o "BiH"![]()
.
"Kad reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske igra negdje - koju naciju predstavlja?"
Nisam neki pratilac fudbala, ali za ovu reprezentacij nisam nikad cuo...ali isto tako nisam ni dobio odgovor na postavljene primjere. A porediti GB ili UK, i njene zemlje koje je cine, malo je...khm...ali dobro.
Da je NS pravila postojeci Ustav, naravno da nije. Ali, ne vidim ni da ga zeli mijenjati, cak sta vise, izgleda da ga namjerava slijepo slijediti, bar sto se tice ovih najproblematicnijih stvari, a to su upravo ove o kojima trenutno pricamo. Btw, niko mi ne rece vezano za UN, a to je, valjda, nekakva najmjerodavnija instanca za ova pitanja...
A sto se promjena Ustava tice i ukazivanja na probleme, pa ja o tim problemima i promjenama pisem ovdje godinama. A ako se iz mojih postova zakljucuje da ja zmirim na te probleme, onda - aferim.
U svakom slucaju, Ustavne promjene nisu tema ovdje, pa necemo o tome, a ako zelis vise detalja o mojim stavovima po ovim pitanjima, dovoljno je samo malo iscitati moje prethodne postove na raznim temama.
A, na kraju, da su to "samo rijeci" ne treba objasnjavati meni, nego ovima u RS i onima u Hercegovini, a nije mane ni ovima ovdje
Pedja Kojovic wrote:dozer
Ja sam drzavljanin BiH.
Tu sam rodjen i to smatram svojom domovinom.
(Vi tu pravnu pripadnost i podredjenost zakonima BiH mozete kolokvijalno zvati kako zelite, ukljucujuci i najcescu varijantu - Bosanac ili Bosanachercegovac, itd).
Kako se izjasnjavam po nacionalnom osnovu je potpuno nebitno i sasvim je licna stvar.
Kao sto je i vase pravo da se po nacionalnom osnovu izjasnjavate ili ne izjasnjavate kao Srbin, Bosnjak, ili Hrvat, Jevrej, Bosanac ili Hercegovac ili kako god zelite.
Nikakva vam gradjanska prava ne bi smjela biti uskracena zbog toga.
Po sadasnjem Ustavu nazalost, jesu.
Upravo iz tog razloga je Nasa stranka odlucila da bojkotuje izbore za Predsjednistvo BiH sa sljedecim objasnjenjem
"Obeshrabruje činjenica da odgovarajuće državne instance, iako su imale dovoljno vremena, nisu poduzele hitne i konkretne mjere za uklanjanje diskriminatorskih odredaba u Ustavu BiH, u skladu sa presudom strasburškog suda u slučajevima "Sejdić" i "Finci". Stoga Naša stranka, u znak protesta, na predstojećim opštim izborima neće istaknuti kandidate za članove Predsjedništva BiH.
Stav je Naše stranke da se ustavna rješenja radi izvršenja presude Suda u Strasbourgu ne smiju sastojati u pukom povećanju broja članova Predsjedništva BiH sa sadašnjih 3 na 4. U zakonodavnim tijelima u kojima bude zastupljena, Naša stranka će se zalagati za ukidanje svih ustavnih odredaba koje a priori diskriminiraju građane BiH na osnovu njihove nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti, uključujući i boravište."
p.k.
Shvatam zasto mislis da moze biti tendenciozno...istina moze biti iako ja licno nisam imao tu namjeru.Dozer wrote:Ne ljutim se ja ni na sta![]()
Samo, malo je tendenciozno spominjati entitete u BiH i stavljati ih u ravan sa bivsim republikama u SFRJ. Dapace, smijesno je, zar ne Behavac,
Da reprezentacija BiH pretstavlja i tebe kao BH Srbina, isto kao i nekog BH Hrvata iz Gruda, to je cinjenica. Stvar je samo u tome sto ti, kao BH Srbin, a i onaj iz Gruda, kao BH Hrvat, tu BH reprezentaciju bas i ne priznajete za svoju. Ako je ti licno priznajes, onda super. Samo da u to jos ubijedis i ostatak raje iz RS, i eto nama promjena Ustava dok si rek'o "BiH"![]()
.
za razliku od brojnih diskusanata koji namjerno i svjesno izvrcu pedjine rjeci u svrhu agitacije za status quo, odnosno za ostanak postojece vlasti, kod tebe mi se cini da si pogresno shvatio pedjin post.Dozer wrote:@Ajdine
Da ne kopiram sve prostora radi, znam sta je napisano. Poenta je da je Pedja u tom dijelu rekao da ce se NS zalagati za promjene Ustava i to na nacin se ukinu sve diskriminatorne stavke u istom, a onda sam napravi vrlo jasnu diskriminaciju upravo tih ostalih, odnosno Bosanaca (a i Hercegovaca) na nacina da Bosance stavi pod navodnike (na zalost, nisam primijetio da je to i jednom uradio u slucaju Srba, Hrvata ili Bosnjaka), sto direktno implicira da su u nacionalnom smislu Bosanci za Pedju samo neka imaginacija. A ako je Pedja na ovom forumu u ime NS, tada ispada da je stav NS spram onih koji se nacionalno izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci identican Pedjinom, dakle diskriminatorski.
Jos dodatno na sve to, da bi, valjda, podebljao te navodnike pod koje je stavio Bosance, P.K. nam jos i sugerise da treba da osnujemo svoju stranku i da se borimo za svoja prava na taj nacin. Ako je to tako, logicno pitanje je - za sta ce nam onda NS, koja se pretstavlja kao stranka svih BH gradjana? Oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, tj. koji ce na popisu u polje "Nacionalnost" upisati "Bosanskohercegovacko" ili "BiH", oni nisu gradjani BiH?![]()
A Bosnaci i Hercegovci niti su bili, nisu ni sada, a niti ce biti imaginarne kategorije.
u tom postu prvi navodnici stoje nad citatom iz knjige g. orwella, drugi nad naslovom, treci nad pridjevom kojim pedja opisuje ideje mao ce tunga, cetvrti nad imenicom bosanci, peti nad imenicom ostali.1 ) "Jednakiji od drugih" je poznati motiv iz poznate knjige Georga Orwella, "Zivotinjska Farma".
2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.
Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)
Mislim da ti navodnici u odgovoru gosp. Kojovica ne impliciraju ni na koji nacin da on smatra Bosance kao neku fiktivnu kategoriju. Isto tako, u tvom odgovoru stoji BiH pod navodnicima. Nebulozno je da ti i ja analiziramo strukturu govora gosp Kojovica i pokusavamo izvuci tajne poruke iz toga, tako da se necu upsutati u dalju diskusiju o ovome.Dozer wrote:@Ajdine
Da ne kopiram sve prostora radi, znam sta je napisano. Poenta je da je Pedja u tom dijelu rekao da ce se NS zalagati za promjene Ustava i to na nacin se ukinu sve diskriminatorne stavke u istom, a onda sam napravi vrlo jasnu diskriminaciju upravo tih ostalih, odnosno Bosanaca (a i Hercegovaca) na nacina da Bosance stavi pod navodnike (na zalost, nisam primijetio da je to i jednom uradio u slucaju Srba, Hrvata ili Bosnjaka), sto direktno implicira da su u nacionalnom smislu Bosanci za Pedju samo neka imaginacija. A ako je Pedja na ovom forumu u ime NS, tada ispada da je stav NS spram onih koji se nacionalno izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci identican Pedjinom, dakle diskriminatorski.
Jos dodatno na sve to, da bi, valjda, podebljao te navodnike pod koje je stavio Bosance, P.K. nam jos i sugerise da treba da osnujemo svoju stranku i da se borimo za svoja prava na taj nacin. Ako je to tako, logicno pitanje je - za sta ce nam onda NS, koja se pretstavlja kao stranka svih BH gradjana? Oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, tj. koji ce na popisu u polje "Nacionalnost" upisati "Bosanskohercegovacko" ili "BiH", oni nisu gradjani BiH?![]()
A Bosnaci i Hercegovci niti su bili, nisu ni sada, a niti ce biti imaginarne kategorije.