Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Real Khan

#2351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Pitanje za p.k.

Jesam li vam nedostajao ovih dana i jeste li se poželjeli još pitanja na koja nemate odgovor? :D :lol:

...ma znam, trebam samo otići na web stranicu i sve ću tamo naći :D
Pedja Kojovic

#2352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Ima bosne bice bosne

Ukoliko bismo bili pozvani mi bismo ucestvovali.
Mi smatramo da je moguce i potrebno medju domacim politickim akterima pronaci sagovornike
i raditi na reformi Ustava.

p.k.
MufljuzMali

#2353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MufljuzMali »

Real Khan wrote:Pitanje za p.k.

Jesam li vam nedostajao ovih dana i jeste li se poželjeli još pitanja na koja nemate odgovor? :D :lol:

...ma znam, trebam samo otići na web stranicu i sve ću tamo naći :D
zamolio bih admine da ne brisu ovaj RK post, posto je svojom kvalitetom veoma bitan za ovaj topic.

tako lijepo opisuju toliko (samo)hvaljeno znanje istog kao i njegove dobronamjerne, analiticke i nezavisne stavove za koje se razne drzave prosto trgaju ali on eto ipak ne zeli, jer draze mu je da karitativno daje svoj doprinos nama obicnim smrtnicima i spasi nas od zablude.
Pedja Kojovic

#2354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

just curious

Ja ne znam mnogo detalja o tome ali znam da je vjecnica koju spominjete iskljucena iz stranke zbog nepostivanja odredbi statuta. O cemu se konretno radilo, ja zaista ne znam, ali ako vas zaista zanima mogu pitati u tom OO NS/a.

p.k.
Pedja Kojovic

#2355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

real kahn

Ne, uopste.

p.k.
Klodovik

#2356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Klodovik »

kecher II wrote:
pa kako god, ja mislim da cemo ga prije imati sa ljudima poput ovih iz NS-a nego sa onim iz HDZ-a oba, SNSD-a, SDA-a, SzBiH, SDS-a i ostalih aktuelnih na politickoj sceni.
Jezičke opcije (i sadržaj) na web stranici Naše stranke su: bosanski, hrvatski, srpski, english. To ti sve govori.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Ova diskusija oko jezika bas onako precizno locira cijelu problematiku u glavama nasih glasaca,narocito ovih koji glasaju za "nacionalne zastitnike" :-)

Sustinska razlika izmedju onoga ko ce dati svoj glasi NS,ili nekoj slicnoj politickoj opciji,i onih koji ce svoj glas dati nekim od nacionalnih stranaka,je u tome sto ovi prvi nece praviti problematiku,i silnu debatu oko toga ko prica bosanski,srpski ili hrvatski,vec sta zeli da kaze,i u kojem smijeru su njegova razmisljanja i na koji nacin se MOZEMO DOGOVORITI,oko eventualnih nesporazuma i sl.

Evo ja licno jezik kojim pricam nazivam bosanskim,ali apsolutno ne vidim bilo koju prepreku sto moj drug iz BL. svoj jezik naziva srpskim ,a apsolutno se razumijemo ,cak se razumijemo i u politickim stvarima i skoro sam ga premuntao da glasa na slijedecim izborima za NS ( :D )

Dajte da razgovaramo o pragmaticnim temama. Daj da rjesavamo ekonomske probleme,probleme nastale pljackom putem lazne "privatizacije". dajte da sredimo socijalnu politiku drzave,da sredimo skolstvo koje je u ocajnom stanju,da sredimo korupciju i nepotizam...da svi zajedno "povucemo" ovu drzavu ka EU.

Pustite se price ,i eventualnih nametanja ,ko ce kako svoj jezih nazivati. svi se mi jakooo dobro razumijemo,tehnicki,ali je bitno da se i sustinski shvatimo ;-)
Eto ,slozio bih se sa @Banja Lukom,ja bih ovaj nas jezik nazvao juznoslavenski jezik,al' ok,ako se (trenutno) ne mozemo sloziti oko zajednickog naziva za ovaj nas jezik,hajde da ostavimo onako kako je trentno. Neka ga svaka od drzava ,naroda,nazove onako kako oni osjecaju da to treba da bude,a mi hajde da razgovaramo ,i da poradimo na tome,oko konkretnih pitanja od kojih se zivi. :thumbup:
MA DAJ...

#2358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MA DAJ... »

....
Last edited by MA DAJ... on 29/05/2010 18:27, edited 1 time in total.
MA DAJ...

#2359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MA DAJ... »

MA DAJ... wrote:
Pedja Kojovic wrote:real kahn

Ne, uopste.

p.k.
pravi odgovor za nekog koji dolazi sa jako nezgodnim (skakljivim) pitanjima u vezi Vase Stranke...

real :thumbup:
dolloress

#2360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dolloress »

Samo cu reci da je NAŠA STRANKA nešto najbolje što se desilo na BH politickoj sceni. NAŠA STRANKA je BiH u malom i cvrsto vjerujem u ideju NAŠE STRANKE! A svi vi koji ne vjerujete u to i koji na bilo koji način pokušavate diskreditirati ovu političku opciju ste vjerovatno zagriženi pripadnici nacionalističkih stranaka, zbog kojih živimo u beznađu već nekih 15 i više godina. "Danas u Bosni i Hercegovini svako od nas ima pred sobom sljedeći moralni
izbor. Ili pasivno posmatrati (biti saučesnik u zločinu) kako sadašnji
političari vode zemlju u potpunu propast ili podignuti glavu ,
organizirati se i pokušati učiniti nešto da se to zaustavi."
Dozer

#2361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Pedja Kojovic wrote: 3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)

p.k.
WOOOOOOWWW!!!
Dragi Pedja....s ovim komentarom, pogotovo ako se s njim slazu i ostali rukovodeci clanovi NS, NS je upravo izgubila par clanova. A evo i zasto...
NS, koja se pretstavlja kao gradjanska, a samim tim i sveBOSANSKA stranka, kroz ovaj komentar, bio on slucajan ili namjeran, salje vrlo jasnu poruku koja se moze sazeti u jednu jedinu recenicu:
NS i njeno vodjstvo uopste ne razumiju sta je nacija, a sta narodnost, i ljudima koji su rodjeni u Bosni (a i Hercegovini) i koji se poistovjecuju sa svojom domovinom, a samim tim se NACIONALNO izjasnjavaju Bosancima i Hercegovcima, tj. u polje "nacionalnost" upisuju - Bosanskohercegovacka (Bosanac ne moze biti narodna odrednica, nego samo i jedino nacionalna), NS sugerise da nisu ni izbliza "vrijedni" kao "sveti konstitutivci".

Hvala na ovoj informaciji. Zaista.
Ako ces mi sada pricati bajku kako je Ustav BiH takav i da oni koji se izjasnjavaju Bosancima spadaju u kategoriju "ostali", bolje nemoj. TIme ces mi samo potvrditi da i dalje ne razumijes osnovne probleme ove zemlje. Zalosno je ako i ostali vodeci ljudi NS misle ovo sto si ti napisao...

Za tvoju informaciju, a i ostalih vodecih ljudi u NS (slobodno im prenesi, mozda to ne znaju), NS je krcata onima koji se smatraju i izjasnjavaju Bosancima. Pardon - "Bosancima".
Bez jednog ste Bosanca, i to bez navodnika, upravo ostali...

A da nam razjasnis koliko se razumijes u tematiku "Bosanaca" i bosanstva, samo nam odgovori na par jednostavih pitanja:
1. Mjesto tvog rodjenja (datumi ne trebaju, znamo ih)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju
3. Tvoje/a drzavljanstvo(a) po rodjenju
4. Tvoja narodnost po rodjenju

A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a

Hvala unaprijed.
no_pasaran

#2362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by no_pasaran »

Šta se ono zbi sa međuentitetskom koalicijom... al hajd, makar se dobrih bodova uhvatilo.

Bolje i to nego da ste sa ljudima koji veličaju "odbranu" Foče. Samo ste trebali najaviti raspad koalicije.
NKVD

#2363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Sve dok se nacionalno pitanje, u svom mulju i retardiranosti, bude predstavljalo kao ključno i eliminatorno (dozer) nema izlaska na zelenu granu.

Jer, u tom lavirintu postoji previše zamki, nelogičnosti i nedorečenosti (zato je retardirano, zaostalo i poremećeno u razvoju) da bi postojala i teoretska mogućnost "ispravnog" odgovora, sa akcentom na navodnicima. Nema te, i neće je zadugo biti, pite u našoj ponudi. Sa sve lingvističkim cakama koje su šugave akademije i još pokvareniji akademici nacije i duha svjesno zacementirali u nerješivosti.

I taj je sistem, taj vir, doveden skoro do savršenstva i nad njim se smiju nazzi jahači apokalipse sretni da im je projekat razgradnje pojedinca uspio. Iako će pojedinac, frustriran i nesvjestan, misliti da je za njega, lično i pradoksalno, pitanje kolektiviteta najbitnije i elimitarno. A od onoga ko se ponudi sa alternativom se zahtijeva da odgovori na, pri tome loše postavljena, pitanja na koja nema zahtijevanog "ispravnog" odgovora.

Već čujem i vidim ponuđeni odgovor - svi smo mi (ko mi, jebo nas kolektiv i nametnute kvazi odrednice!?) ovo ili ono, reci pa da te zaokružim. Bez obzira što to, iz drugog ugla istog problema dolijeva ulje na onu vatru što su je civilizacijski degenerici zapalili u "godinama raspleta" kada su nam demokratiju uveli kao uvertiru za nož i žicu.

Svađamo se oko boje dresa i imena tima uvjeravajući i sebe i druge kako je to suštinsko pitanje bez da primjetimo (i nešto po tom pitanju uradimo) da utakmice i kvalifikacioni ciklusi prolaze a mi ni sa centra nismo pošli. Evo, samo da se dogovorimo, polako.

Ono, nacionalno, svakako jeste bitno pitanje, pogotovo nakon razornog cunamija kojeg su upriličili bogovi mraka, ali ako ostane jedino, temeljno i eliminatorno - jebo krečenje i sav trud koji se ulaže da se suštinske stvari, od kojih se živi a ne samo preživljava bogat nazzi duhom i sretan u kolektivu, pomjere na bolje.
Pedja Kojovic

#2364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Ja sam drzavljanin BiH.
Tu sam rodjen i to smatram svojom domovinom.
(Vi tu pravnu pripadnost i podredjenost zakonima BiH mozete kolokvijalno zvati kako zelite, ukljucujuci i najcescu varijantu - Bosanac ili Bosanachercegovac, itd).

Kako se izjasnjavam po nacionalnom osnovu je potpuno nebitno i sasvim je licna stvar.
Kao sto je i vase pravo da se po nacionalnom osnovu izjasnjavate ili ne izjasnjavate kao Srbin, Bosnjak, ili Hrvat, Jevrej, Bosanac ili Hercegovac ili kako god zelite.
Nikakva vam gradjanska prava ne bi smjela biti uskracena zbog toga.
Po sadasnjem Ustavu nazalost, jesu.
Upravo iz tog razloga je Nasa stranka odlucila da bojkotuje izbore za Predsjednistvo BiH sa sljedecim objasnjenjem

"Obeshrabruje činjenica da odgovarajuće državne instance, iako su imale dovoljno vremena, nisu poduzele hitne i konkretne mjere za uklanjanje diskriminatorskih odredaba u Ustavu BiH, u skladu sa presudom strasburškog suda u slučajevima "Sejdić" i "Finci". Stoga Naša stranka, u znak protesta, na predstojećim opštim izborima neće istaknuti kandidate za članove Predsjedništva BiH.

Stav je Naše stranke da se ustavna rješenja radi izvršenja presude Suda u Strasbourgu ne smiju sastojati u pukom povećanju broja članova Predsjedništva BiH sa sadašnjih 3 na 4. U zakonodavnim tijelima u kojima bude zastupljena, Naša stranka će se zalagati za ukidanje svih ustavnih odredaba koje a priori diskriminiraju građane BiH na osnovu njihove nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti, uključujući i boravište."

p.k.
Kontrast-x

#2365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kontrast-x »

U svijetu nacionalnost znaci pripadnost drzavi, a kod nas nacionalnost znaci etnicitet. po svjetskim standardima, svi smo mi ovde Bosanci i hercegovci, ili BiH po nacionalnoisti.
behavac

#2366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by behavac »

Dozer wrote: A da nam razjasnis koliko se razumijes u tematiku "Bosanaca" i bosanstva, samo nam odgovori na par jednostavih pitanja:
1. Mjesto tvog rodjenja (datumi ne trebaju, znamo ih)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju
3. Tvoje/a drzavljanstvo(a) po rodjenju
4. Tvoja narodnost po rodjenju

A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a

Hvala unaprijed.
Kolega Dozer onda bi red bio da i vi date svoj odgovor na ova pitanja kad vec pitate druge.
Evo posto ja tebe pitam dacu ja svoj:

1. Mjesto tvog rodjenja- nekad: BL-BIH-SFRJ, danas: BL-RS-BIH (BL ostala, BIH malo pomjerena, SFRJ nema dobili RS)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju = Srbin
3. Tvoje/a drzavljanstvo(a) po rodjenju = Jugoslovensko
4. Tvoja narodnost po rodjenju = Srbin

A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost = Srbin
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a = Bosansko-hercegovacko

Uz napomenu da u srpskom jeziku nacionalnost znaci narodnost zato je 1=4.
Dok u engleskom nacionality moze znaciti drzvljenstvo (ENG i US) ili narodnost(srednja evropa)
Dozer

#2367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Tesko da je to tako behavac.
Moje stanje je sljedece, a ti, i svi ostali koji ovo ne razumiju, pokusajte razluciti i shvatiti sta je sta u navedenim kategorijama.

1. Mjesto mog rodjenja- nekad: SA-BiH-SFRJ, danas: SA-BIH (SA ostalo, BiH - nije nigdje pomjerena, nego stoji gdje je i stajala. Hint: Uzeti mapu/atlas. SFRJ nema, dobili BiH, a ne RS ili FBiH, jer ovo dvoje nisu drzave, nego samo entiteti u okviru jedne drzave -BiH)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju = Jugosloven
4. Tvoja narodnost po rodjenju = Bosnjak (iako tada nije postojao Bosnjak u narodnom smislu, bar ne priznato, nego Musliman. A ja, licno, sebe ne vidim ni kao Bosnjaka ni Muslimana)

A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost = Bosanskohercegovacka
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a = Bosanskohercegovacko

Dodatak: Narodnosti su i danas kao sto su bile i u SFRJ - Srbi, Hrvati, Bosnjaci (umjesto Muslimani, sto je takodjer bila nakaradna kategorija jer musliman = religijska, a ne narodna odrednica), Makedonci, Crnogorci, itd. I uSFRJ je bilo "svi nasi narodi i narodnosti i nacionalne manjine". Da li u UN sjede oni koji kao nacije pretstavljaju svoje drzave ili sjede oni koji pretstavljaju svoje narode?
Kako su od republika koje su cinile federaciju bivse Jugoslavije (ono "F" u SFRJ = Federativna, sto znaci da se radilo o zasebnim teritorijalnim entitetima, koji su se nazivali republike), danas postale zasebne drzave, u skladu s tim se automatski promijenila i nacionalnost stanovnika/gradjana tih drzava. Nekada smo svi imali jugoslovenski pasos, danas svi imamo bosanskohercegovacki. Nekada su nas svi smatrali jugoslovenima, danas ( a i onda) Bosancima (i Hercegovcima).

Blic pitanje, u par dijelova (za sve):
- fudbalska reprezentacija Hrvatske kada igra negdje = koju naciju pretstavlja?
- fudbalska reprezentacija Srbije kada igra negdje = koju naciju pretstavlja?
- fudbalska reprezentacija Italije kada igra negdje = koju naciju pretstavlja?
- fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kada igra negdje = koju naciju pretstavlja?
(Pomoc: bilo koja reprezentacija neke zemlje se naziva jos i "nacionalni sastav")

@Pedja
Hvala na odgovoru. Kao sto sam i pretpostavio, samo mi je potvrdio ono sto sam i mislio.
S obzirom da je, po tebi, nacionalnost stvar licnog izbora, da li se ti licno mozes nacionalno izjasniti kao Englez ili Njemac ili Svedjanin?
Ako da - kako i zasto, ako ne - kako i zasto?
Hvala unaprijed.
Last edited by Dozer on 30/05/2010 13:24, edited 3 times in total.
Alfa_Ze

#2368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfa_Ze »

29/05/2010
КРСМАНОВИЋ: ОДЛУКА О ПОДРШЦИ КАНДИДАТИМА КОАЛИЦИЈЕ 5. ЈУНА

На првом конгресу Нове социјалистичке партије, који ће бити одржан 5. јуна у Бањалуци, биће одлучено да ли ће ова партија подржати кандидате коалиције "Заједно за Српску" на предстојићим изборима, рекао је лидер НСП-а Здравко Крсмановић.

Image

Након данашњег састанка са кандидатима коалиције за српског члана Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и за предсједника РС Огњеном Тадићем у Бањалуци, Крсмановић је на конференцији за новинаре рекао да уколико НСП буде некоме давао подршку на предстојећим изборима, она ће бити условљена позицијом ове странке у будућој влади.
"Кандидати коалиције `Заједно за Српску` имају предност. Наредне седмице обавићу разговоре и са предсједником Српске демократске странке Младеном Босићем, јер хоћу да осјетим побједничку атмосферу опозиције. Ми нећемо да играмо у било каквој губитничкој екипи, нити да будемо доведени у позицију да сумњамо да ћемо послије октобарских избора бити преварени или да ће се правити неке друге непринципијелне коалције", рекао је Крсмановић и додао да ће ова странка наставити разговоре и са "Нашом странком".

Znaci, ‘’Nasa stranka’’ je izgleda na rezervnoj klupi kod Krsmanovica. Ako nista konkretno ne dogovori sa koalicijom ‘’Zajedno za Srpsku’’, onda ce i ‘’Nasa stranka’’ dobiti priliku da koalira sa Krsmanovicem !!

Po ovome ispade da ‘’Nasa stranka’’ nije u situaciji da bira, nego da bude birana ???? :? :cry:
behavac

#2369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by behavac »

Dozer wrote:Tesko da je to tako behavac.
Moje stanje je sljedece, a ti, i svi ostali koji ovo ne razumiju, pokusajte razluciti i shvatiti sta je sta u navedenim kategorijama.

1. Mjesto mog rodjenja- nekad: SA-BiH-SFRJ, danas: SA-BIH (SA ostalo, BiH - nije nigdje pomjerena, nego stoji gdje je i stajala. Hint: Uzeti mapu/atlas. SFRJ nema, dobili BiH, a ne RS ili FBiH, jer ovo dvoje nisu drzave, nego samo entiteti u okviru jedne drzave -BiH)
2. Tvoja/e nacionalnost(i) po rodjenju = Jugosloven
4. Tvoja narodnost po rodjenju = Bosnjak (iako tada nije postojao Bosnjak u narodnom smislu, bar ne priznato, nego Musliman. A ja, licno, sebe ne vidim ni kao Bosnjaka ni Muslimana)

A onda:
5. Tvoja/e danasnja nacionalnost = Bosanskohercegovacka
6. Tvoje/a danasnje drzavljastvo/a = Bosanskohercegovacko

Blic pitanje, u par dijelova (za sve):
- fudbalska reprezentacija
Ja apsolutno razumijem tvoje stanje...druga je stvar sto se moje ne slaze u potpunosti s tim.

BIH nije fizicki nigdje pomjerena nego u odnosima...nekad je bila u sredini - dio drzave SFRJ a sad je pomjerena na mjesto drzave dok su entiteti dosli u tu sredinu kao dio drzave.

A fudbalska reprezentacija predstavlja drzavu, ne naciju, i sve njena gradjane.
Pa tako BIH repka predstavlja i mene kao Srbina, drzavljanina BIH.
Dozer

#2370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ne ljutim se ja ni na sta :)

Samo, malo je tendenciozno spominjati entitete u BiH i stavljati ih u ravan sa bivsim republikama u SFRJ. Dapace, smijesno je, zar ne Behavac ;),
Da reprezentacija BiH pretstavlja i tebe kao BH Srbina, isto kao i nekog BH Hrvata iz Gruda, to je cinjenica. Stvar je samo u tome sto ti, kao BH Srbin, a i onaj iz Gruda, kao BH Hrvat, tu BH reprezentaciju bas i ne priznajete za svoju. Ako je ti licno priznajes, onda super. Samo da u to jos ubijedis i ostatak raje iz RS, i eto nama promjena Ustava dok si rek'o "BiH" :) :).

"Kad reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske igra negdje - koju naciju predstavlja?"
Nisam neki pratilac fudbala, ali za ovu reprezentacij nisam nikad cuo...ali isto tako nisam ni dobio odgovor na postavljene primjere. A porediti GB ili UK, i njene zemlje koje je cine, malo je...khm...ali dobro.

Da je NS pravila postojeci Ustav, naravno da nije. Ali, ne vidim ni da ga zeli mijenjati, cak sta vise, izgleda da ga namjerava slijepo slijediti, bar sto se tice ovih najproblematicnijih stvari, a to su upravo ove o kojima trenutno pricamo. Btw, niko mi ne rece vezano za UN, a to je, valjda, nekakva najmjerodavnija instanca za ova pitanja...

A sto se promjena Ustava tice i ukazivanja na probleme, pa ja o tim problemima i promjenama pisem ovdje godinama. A ako se iz mojih postova zakljucuje da ja zmirim na te probleme, onda - aferim :-) .

U svakom slucaju, Ustavne promjene nisu tema ovdje, pa necemo o tome, a ako zelis vise detalja o mojim stavovima po ovim pitanjima, dovoljno je samo malo iscitati moje prethodne postove na raznim temama.

A, na kraju, da su to "samo rijeci" ne treba objasnjavati meni, nego ovima u RS i onima u Hercegovini, a nije mane ni ovima ovdje ;)
ajdin.kahrovic

#2371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ajdin.kahrovic »

Dozer wrote:Ne ljutim se ja ni na sta :)

Samo, malo je tendenciozno spominjati entitete u BiH i stavljati ih u ravan sa bivsim republikama u SFRJ. Dapace, smijesno je, zar ne Behavac ;),
Da reprezentacija BiH pretstavlja i tebe kao BH Srbina, isto kao i nekog BH Hrvata iz Gruda, to je cinjenica. Stvar je samo u tome sto ti, kao BH Srbin, a i onaj iz Gruda, kao BH Hrvat, tu BH reprezentaciju bas i ne priznajete za svoju. Ako je ti licno priznajes, onda super. Samo da u to jos ubijedis i ostatak raje iz RS, i eto nama promjena Ustava dok si rek'o "BiH" :) :).

"Kad reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske igra negdje - koju naciju predstavlja?"
Nisam neki pratilac fudbala, ali za ovu reprezentacij nisam nikad cuo...ali isto tako nisam ni dobio odgovor na postavljene primjere. A porediti GB ili UK, i njene zemlje koje je cine, malo je...khm...ali dobro.

Da je NS pravila postojeci Ustav, naravno da nije. Ali, ne vidim ni da ga zeli mijenjati, cak sta vise, izgleda da ga namjerava slijepo slijediti, bar sto se tice ovih najproblematicnijih stvari, a to su upravo ove o kojima trenutno pricamo. Btw, niko mi ne rece vezano za UN, a to je, valjda, nekakva najmjerodavnija instanca za ova pitanja...

A sto se promjena Ustava tice i ukazivanja na probleme, pa ja o tim problemima i promjenama pisem ovdje godinama. A ako se iz mojih postova zakljucuje da ja zmirim na te probleme, onda - aferim :-) .

U svakom slucaju, Ustavne promjene nisu tema ovdje, pa necemo o tome, a ako zelis vise detalja o mojim stavovima po ovim pitanjima, dovoljno je samo malo iscitati moje prethodne postove na raznim temama.

A, na kraju, da su to "samo rijeci" ne treba objasnjavati meni, nego ovima u RS i onima u Hercegovini, a nije mane ni ovima ovdje ;)
Pedja Kojovic wrote:dozer

Ja sam drzavljanin BiH.
Tu sam rodjen i to smatram svojom domovinom.
(Vi tu pravnu pripadnost i podredjenost zakonima BiH mozete kolokvijalno zvati kako zelite, ukljucujuci i najcescu varijantu - Bosanac ili Bosanachercegovac, itd).

Kako se izjasnjavam po nacionalnom osnovu je potpuno nebitno i sasvim je licna stvar.
Kao sto je i vase pravo da se po nacionalnom osnovu izjasnjavate ili ne izjasnjavate kao Srbin, Bosnjak, ili Hrvat, Jevrej, Bosanac ili Hercegovac ili kako god zelite.
Nikakva vam gradjanska prava ne bi smjela biti uskracena zbog toga.
Po sadasnjem Ustavu nazalost, jesu.
Upravo iz tog razloga je Nasa stranka odlucila da bojkotuje izbore za Predsjednistvo BiH sa sljedecim objasnjenjem

"Obeshrabruje činjenica da odgovarajuće državne instance, iako su imale dovoljno vremena, nisu poduzele hitne i konkretne mjere za uklanjanje diskriminatorskih odredaba u Ustavu BiH, u skladu sa presudom strasburškog suda u slučajevima "Sejdić" i "Finci". Stoga Naša stranka, u znak protesta, na predstojećim opštim izborima neće istaknuti kandidate za članove Predsjedništva BiH.

Stav je Naše stranke da se ustavna rješenja radi izvršenja presude Suda u Strasbourgu ne smiju sastojati u pukom povećanju broja članova Predsjedništva BiH sa sadašnjih 3 na 4. U zakonodavnim tijelima u kojima bude zastupljena, Naša stranka će se zalagati za ukidanje svih ustavnih odredaba koje a priori diskriminiraju građane BiH na osnovu njihove nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti, uključujući i boravište."

p.k.
behavac

#2372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by behavac »

Dozer wrote:Ne ljutim se ja ni na sta :)

Shvatam zasto mislis da moze biti tendenciozno...istina moze biti iako ja licno nisam imao tu namjeru.
Al daleko od toga da je smijesno...jer nadleznosti entiteta i to danas, koji su donekle manje nego ranije, su i dalje vece nego nadleznosti SRBIH nekad.
Pa cak i da nisu poredjenje je uvijek moguce kao srednjih nivoa vlasti, izmedju opstina i drzave, jer to i jesu.

Ja je priznajem...pa cak i navijam(izuzev kad igra sa Srbijom, da odmah kazem i postedim vas suvisnih potpitanja).
Medjutim ovo je licna stvar osobe i zelja, nije nikakva obaveza.
Ne pada meni na pamet ubjedjivati nekog da navija il ne za repku...imam pametnija posla.
A to opet nema previse veze s ustavom.
Jer navijanje je izrazavanje emocija dok je ustav pravno pitanje i mora se postovati.
Dozer

#2373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

@Ajdine
Da ne kopiram sve prostora radi, znam sta je napisano. Poenta je da je Pedja u tom dijelu rekao da ce se NS zalagati za promjene Ustava i to na nacin se ukinu sve diskriminatorne stavke u istom, a onda sam napravi vrlo jasnu diskriminaciju upravo tih ostalih, odnosno Bosanaca (a i Hercegovaca) na nacina da Bosance stavi pod navodnike (na zalost, nisam primijetio da je to i jednom uradio u slucaju Srba, Hrvata ili Bosnjaka), sto direktno implicira da su u nacionalnom smislu Bosanci za Pedju samo neka imaginacija. A ako je Pedja na ovom forumu u ime NS, tada ispada da je stav NS spram onih koji se nacionalno izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci identican Pedjinom, dakle diskriminatorski.

Jos dodatno na sve to, da bi, valjda, podebljao te navodnike pod koje je stavio Bosance, P.K. nam jos i sugerise da treba da osnujemo svoju stranku i da se borimo za svoja prava na taj nacin. Ako je to tako, logicno pitanje je - za sta ce nam onda NS, koja se pretstavlja kao stranka svih BH gradjana? Oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, tj. koji ce na popisu u polje "Nacionalnost" upisati "Bosanskohercegovacko" ili "BiH", oni nisu gradjani BiH? :roll:

A Bosnaci i Hercegovci niti su bili, nisu ni sada, a niti ce biti imaginarne kategorije.

@Behavaca
Razumijemo se ti i ja o cemu se prica. Stvar ovdje u ovoj zemlji i jeste u emocijama, a to je, ako cemo gledati na Ustave, pravne stvari i zakone koji se moraju postivati, za mene jedna obicna, nametnuta i frizirana stvar.
Za primjer cu samo navesti period '80-'90. Tada smo se svi dicili sto smo Jugosloveni, zar ne? Ali nam niko nije branio da se u narodnom smislu izjasnjavamo kako smo htjeli (osim Bosnjacima/muslimanima, ali to je bilo prije ovog perioda, nekada '70-ih, dok Muslimani ne udjose u Ustav SFRJ kao kategorija. To svi znamo, pa se necemo oko toga vise batrgati). Koliko je Srba rodjenih u BIH tada, u to vrijeme, Srbiju smatralo svojom domovinom? Ili, isto tako i BH Hrvata? Vrlo, vrlo mali broj. Ko ima dovoljno godina, ovo zna. A za sve ostale republike Juge mi smo bili Bosanci i/ili Hercegovci. Lazem li ili grijesim nesto ovdje?
Danas to nije tako i vecina BH Srba i BH Hrvata, dakle domicilnih Bosanaca i Hercegovaca, pripadnika Srpskog ili Hrvatskog naroda, BiH ne smatraju svojom domovinom. Cak sta vise, mrze je. Imaju li rezervnu? Po meni, mozda na papiru, ali grdno grijese da ih ljudi u Srbiji ili Hrvatskoj docekuju rasirenih ruku. Cak sta vise, gledaju ih sa prilicnim podozrenjem. Puno putujem, pa ovo znam iz licnih iskustava. Da li ljudi u RS, recimo, stvarno misle da bi ih Srbija prihvatila ako bi se otcijepili od BiH? Tesko...I to vrlo dobro znaju vodje u RS, pa im ta prica o ocjepljenju sluzi iskljucivo za dizanje emocija pred izbore, a onda se "negdje izgubi" u naredne 2-3 godine, do sljedecih izbora.
Ista je stvar i sa BH Hrvatima.

Ono sto hocu da kazem jeste da su emocije, i to frizirane po mom licnom misljenju, te koje su "krive" za danasnje stanje u BiH. Ali, te emocije se odnose samo na obicni narod, dok su vodje "operisane" od toga, ali i vrlo svjesne da im je to jedan od najbitnijih alata za ostanak na vlasti. I to koriste vec vrlo dugo.

Repka...to je jos samo jedan dokaz ovoga gornjeg, a i ti si dokaz toga, pogotovo ako si generacijama unazad stanovnik BiH i sa Srbijom i nemas neke veze osim nekih eventualnih daljnjih rodjackih. A vecina BH SRba nema ni te neke daljnje rodjacke veze u Srbiji. Sta je poenta...?
buzzer

#2374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Dozer wrote:@Ajdine
Da ne kopiram sve prostora radi, znam sta je napisano. Poenta je da je Pedja u tom dijelu rekao da ce se NS zalagati za promjene Ustava i to na nacin se ukinu sve diskriminatorne stavke u istom, a onda sam napravi vrlo jasnu diskriminaciju upravo tih ostalih, odnosno Bosanaca (a i Hercegovaca) na nacina da Bosance stavi pod navodnike (na zalost, nisam primijetio da je to i jednom uradio u slucaju Srba, Hrvata ili Bosnjaka), sto direktno implicira da su u nacionalnom smislu Bosanci za Pedju samo neka imaginacija. A ako je Pedja na ovom forumu u ime NS, tada ispada da je stav NS spram onih koji se nacionalno izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci identican Pedjinom, dakle diskriminatorski.

Jos dodatno na sve to, da bi, valjda, podebljao te navodnike pod koje je stavio Bosance, P.K. nam jos i sugerise da treba da osnujemo svoju stranku i da se borimo za svoja prava na taj nacin. Ako je to tako, logicno pitanje je - za sta ce nam onda NS, koja se pretstavlja kao stranka svih BH gradjana? Oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, tj. koji ce na popisu u polje "Nacionalnost" upisati "Bosanskohercegovacko" ili "BiH", oni nisu gradjani BiH? :roll:

A Bosnaci i Hercegovci niti su bili, nisu ni sada, a niti ce biti imaginarne kategorije.
za razliku od brojnih diskusanata koji namjerno i svjesno izvrcu pedjine rjeci u svrhu agitacije za status quo, odnosno za ostanak postojece vlasti, kod tebe mi se cini da si pogresno shvatio pedjin post.
1 ) "Jednakiji od drugih" je poznati motiv iz poznate knjige Georga Orwella, "Zivotinjska Farma".
2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.
Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)
u tom postu prvi navodnici stoje nad citatom iz knjige g. orwella, drugi nad naslovom, treci nad pridjevom kojim pedja opisuje ideje mao ce tunga, cetvrti nad imenicom bosanci, peti nad imenicom ostali.
tebi su samo cetvrti navodnici zasmetali jer "direktno implicira da su u nacionalnom smislu Bosanci za Pedju samo neka imaginacija", dok npr. naslov zivotinjska farma pod navodnicima ne ukazuje ni na kakvu imaginaciju.
i ti onda nisi ni primjeto sustinu posta u rjecima: Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

i tako ispade da pedja i ns diskriminiraju bosance i georga orwella.
ajdin.kahrovic

#2375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ajdin.kahrovic »

Dozer wrote:@Ajdine

Mislim da ti navodnici u odgovoru gosp. Kojovica ne impliciraju ni na koji nacin da on smatra Bosance kao neku fiktivnu kategoriju. Isto tako, u tvom odgovoru stoji BiH pod navodnicima. Nebulozno je da ti i ja analiziramo strukturu govora gosp Kojovica i pokusavamo izvuci tajne poruke iz toga, tako da se necu upsutati u dalju diskusiju o ovome.

Koliko sam shvatio, ono sto je cilj Nase stranke je da neovisno kako se neko izjasnio u nacionalnom/narodnom/etnickom/jezickom/religijskom/rodnom ili nekom drugom smislu, njegova prava i odgovornosti se ne smiju ni po cemu razlikovati od onoga ko se drugacije izjasnio po istim pitanjima. To trenutno nije slucaj i meni je ovakav stav sasvim ok.

To u vezi sa upucivanjem na osnivanje druge stranke se odnosi na to da Nasa stranka nece gubiti vrijeme i energiju na takve detalje da li ce se pojaviti Bosanci, kao konstitutivni narod u Ustavu ili ce ostati samo ova tri, dok narod gladuje. Na kraju krajeva, kakva je razlika da li ce pisati Bosanac u Ustavu ili ne, kada ti, kao neko ko se ne izjasnjava kao pripadnik jednog od tri kosntitutivna naroda, imas ista prava kao i jedan Bosnjak, Hrvat ili Srbin? To je upravo ono za sta se Nasa stranka zalaze i to kroz promjene Ustava. A ne znam kako ti zakljucujes da ne zele mijenjati Ustav i diskiriminirajuce odredbe ustava (osim spornih navodnika).

Za vrijeme moje nedavne posjete Svedskoj, prijatelj iz Svedske me je upitao zasto se dize tolika frka oko imena Makedonije. Kada sam mu objasnio situaciju, covjek se jos vise zbunio i rekao mi pobogu zar je bitno kako ce se zvati, nek se zove Gustavland, i dalje je u pitanju jedna te ista zemlja. E pa ti to primijeni na ovu situaciju.

E sad, mi mozemo ovdje razviti jednu beskrajnu diskusiju o porjeklu naziva Bosnjak, sta je znacio taj naziv u srednjem vijeku, sta u 19. i pocetkom 20. vijeka kada dolazi do budjenja nacionalne svijesti, da li je Bosanac teritorijalna, regionalna ili nacionalna kategorija, da li su bh. Srbi i Hrvati ustvari Bosanci, sta to nekoga svrstava u neku etnicku ili nacionalnu kategoriju, sta podrazumijeva odrednica "konstitutivni narod" i sta to u praksi znaci, ali mislim da to ne bi imalo smisla. Dok bi izmlatili tu praznu slamu od koje niko od nas nista ne bi dobio ni izgubio, izgubismo i vrijeme i energiju koju smo mogli potrositi u nesto produktivnije od cega bi imali individualne koristi ili koristi za zajednicu.

Pozdrav
Locked